✅ دولت میتواند با ارتباط مؤثر با نهادهای مدنی و مردم، به ایجاد وفاق کمک کند
🎙 زهرا نژادبهرام
🔴 مردم ما در عرصه نوآوریهای تکنولوژیک بسیار پرشتاب هستند و در این زمینه رشد چشمگیری داشتهاند. آمارهایی که بررسی کردم نشان میدهند که میزان عضویت در شبکههای اجتماعی در مناطق مختلف کشور تنها با اختلافی کوچک بین مراکز استانها و شهرستانها قرار دارد.او همچنین افزود: «با این ظرفیتهای ارتباطی و با حجم بالای تحصیلات در کشور، جایی برای انکار وجود ندارد که مردم اگر میخواستند مشکلاتشان حل نشود، هیچ اقدامی نمیکردند.
🔴 رسانهها دیگر تنها به آن شکل که ما قبلاً میشناختیم، از جمله تلویزیونهای دولتی یا روزنامههای سنتی، نیستند. امروزه رسانههای جریان اصلی، مانند سیانان، به امپراتوریهای رسانهای تبدیل شدهاند که بر افکار عمومی تأثیر میگذارند. با این حال، باید گفت که این جریانها به سمت عقبنشینی رفتهاند و رسانههای جدید با کارکردهای متفاوتی در حال ظهور هستند. این رسانههای نوین در ایجاد همبستگی، پذیرش دیگران و جلب توجه مخاطبان نقش بسیار مهمی دارند.
🔴 رسانهها میتوانند تغییرات عمدهای در جامعه ایجاد کنند. به عنوان مثال، در ده روز اول پس از وقوع یک بحران یا رویداد بزرگ، رسانههای جریان اصلی ممکن است تبلیغات گستردهای انجام دهند که بر احساسات و واکنشهای عمومی تأثیر بگذارد. در نتیجه، تغییراتی در رفتارهای اجتماعی و حتی اعتراضات عمومی مشاهده میشود. حتی دولتها و رژیمهای اقتدارگرا به این قدرت آگاه هستند و از آن برای پیشبرد اهداف خود استفاده میکنند .....
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/ertebat-mosar-ba-nahad-madani/
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ تأملی کوتاه در تعریف و مبانی کلامی فقه اخلاق؛ تلبّس فقه به مبدأ اخلاق
🎙 استاد محمدکاظم حقانیفضل
🔴 فقه اخلاق در نگاهی ابتدایی دانشی است که موضوع آن افعال اخلاقی انسان و روش آن روش اجتهادیِ متنمحور و منابع آن کتاب و سنت است. این دانش که در واقع باید بخشی از دانش فقه اصغر باشد تلاش میکند تکلیف باورمندان به دین اسلام را در بخشی از رفتارها و موقعیتها که غالباً عبادی و معاملاتی نیستند را روشن کند.
🔴 آنچه امروزه در ادبیات عالمان دینی اخلاق خوانده میشود دربردارنده چند حوزه شناختی است؛ ملکات اخلاقی یا فضائل و رذائل، بایدها و نبایدهای رفتاری، ارزشها و ضدارزشهای جوانحی و قلبی، روش تربیت و رسیدن به فضائل و گاه حتی سلوک فردی بهسوی معنویت.
🔴 پذیرش فقه اخلاق با تعریفی که گفته شد، برایناساس استوار میشود که جامعیت و کمال دین شامل گزارههای اخلاقی هم بشود و آنچه در کتاب و سنت در حوزه اخلاق آمده است برای زیست بشری کافی باشد. ولی اگر کسی (۱) اخلاق را بیش از آنکه سمعی و نقلی بداند وابسته به ادراک عقلی و عقلایی بداند و (۲) ادراک عقلی را ادراکی پیشافقهی تعریف کند، آنگاه اخلاق را دانشی جدا از فقه خواهد یافت و روش شناخت مسائل آن نیز متفاوت از روش اجتهاد فقهی خواهد بود.
🔴 فقه اخلاقی بر این باور است که فقه باید گزارههای خود را با یافتههای اخلاق بسنجد و اخلاق در واقع، ترازوی فقه است. در فقه اخلاقی، شناختهای عقلی بر شناختهای سمعی و نقلی مقدماند، ادراک عقلایی بر استظهارات فقیهانه ترجیح دارد و فقیه موظف است که پس از عملیات استنباط فتوای خود را با معیار و ملاکهای اخلاقی بسنجد و اگر ناسازگاری یافت آنچه محکوم به بطلان است فتوا است و نه ادراک اخلاقی.
🔴 تفاوت فقه اخلاق و فقه اخلاقی در یک نزاع بسیار اساسی نهفته است؛ و آن گستره و توان عقل در شناخت حقایق و حجیت شناخت عقلی است. فقه اخلاقی اخلاق را عقلایی دانسته و مدعی است با عقل میتوان ملاکات و مصالح و مفاسد احکام اخلاقی را شناخت و این معرفت عقلی نیز، شناختی است معتبر و حجت. بر همین اساس است که افراد میتوانند در موقعیتهای مختلف اهمّ و مهم را تشخیص دهند و تکلیف خود را در تعارض فقه و اخلاق بشناسند.
🔴 در تمایز فقه اخلاق و فقه اخلاقی میتوان بدان اشاره کرد جایگاه مجموعهای از احادیث و متون دینی در دانش فقه است. در این دانش، دستهای از احادیث با عنوان احادیث اخلاقی توصیف شده و خارج از دایره احکام الزامی شریعت تعریف میشوند؛ به این معنا که فرد مسلمان با رعایت فقه، شرط لازم و کافی یا همان نصاب مسلمانی را رعایت کرده است! چنان که در فقه، رعایت بسیاری از وعدهها لازم نیست و خلف وعده بهجز در مواردی اندک حرام شمرده نمیشود، درحالیکه در فقه اخلاقی رعایت فقه بهتنهایی کافی نیست ......
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/36589
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ امام خمینی، اولین فقیهی بود که در جهان اسلامی، به موضوع تغییر جنسیت پرداخت
🎙 دکتر محمدمهدی کریمینیا
🔴 بیمارانی که دارای «اختلال هویت جنسی» هستند، بهعنوان ترنس یا ترنس سکشوال یا تراجنسیتی شناخته میشوند. «ترنسها» دارای تضاد میان ظاهرِ فیزیکی و ماهیت جنسی هستند. ترنسها جزو ناراضیان جنسی شناخته میشوند. این افراد پیوسته دچار «جدال بین تَن و روان» هستند و هیچگاه آرامش ندارند؛ تجربیات میدانی و مصاحبهها و گفتگوهایی که این بنده خدا با ترنسها یا ناراضیان جنسی داشتهام، گواه بر مطلب فوق است.
🔴 دقیقاً معلوم نیست که علت این اختلال هویت جنسی چیست و دلیل پزشکیِ روشنی برای این اختلال، بیان نشده است. آنچه بیان شده، در حد حدس و گمان است.
🔴 همچنین تا این تاریخ، راه درمان مشخصی هم برای این افراد وجود ندارد. شاید برای بیشتر ناراحتیهای روحی و روانی، راه درمانی وجود داشته باشد، ولی برای «اختلال هویت جنسی» که «ترنسها» یا «ناراضیان جنسی» گرفتار آنند، راه درمان و معالجه بیان نشده است. نتیجه این امر، وجود «جدال دائمی بین بدن و روان» است و آنان را مضطرب، نگران و افسرده میساز
🔴 مهمترین مسئله یا مشکلِ ترنسها، مسئله «پذیرش این افراد بهعنوان افرادِ بیمارِ روحی» است. بیشتر خانوادهها، ترنس بودنِ فرزند خویش را نمیپذیرند و «اختلال هویت جنسی» برای آنان ناشناخته است و با روحیه انکار، با آن برخورد میکنند. گاه آنان را «منحرف فکری» تلقی میکنند و در مواردی آنان را «دچار توهم و وسواس» میشمارند و بعضاً آنان را «همجنسباز» معرفی میکنند! و عدهای هم دغدغه «آبرو و حیثیت خویش و خانواده خود» را مطرح میکنند و برخی خانوادههای متدین که دارای فرزندِ ترنس هستند، «احتمالِ غیرشرعی بودن تغییر جنسیت» را مطرح میکنند.
🔴 امام خمینی اولین فقیه در جهان اسلام است که برای نخستینبار، در سال ۱۳۴۳ش. «مسائل فقهی تغییر جنسیت» را مطرح ساخت. و جالب است بدانید ایشان در مسئله نخست از مسائل ده گانه که در باره تغییر جنسیت در جلد دوم تحریر الوسیله بیان کردهاند، معتقدند که: تغییر جنسیت مرد به زن یا برعکس و نیز تغییر جنسیت خنثی به مرد یا زن، حرام نیست. پیش از وی، هیچ فقیهی، اعم از شیعه و اهلسنت، در این باره سخن و فتوایی ندارد. در واقع، امام خمینی «مبتکر بحث فقهیِ تغییر جنسیت» است و بعد از وی، دهها فقیه شیعه، در این باره اظهارنظر کردهاند؛ بهگونهای که اکنون حدود ۴۰۰ استفتاءِ فقهی از حدود ۳۵ تَن از فقیهان و مجتهدین معاصر شیعه در باره تغییر جنسیت در اختیار داریم .....
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/emam-khomeini-va-taghir-jensiyat
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ پیامدهای قدرت سطحی نگران برای جامعه و دین
🎙 دکتر محمدرضا یوسفی
🔴 از مهمترین اهداف انبیاء و به ویژه پیامبر خاتم، رهانیدن انسان ها از بندهایی است که مانع تعالی انسان ها و جوامع شده است. برخلاف افراد فرصت طلب و سودجو که خواهان رواج خرافات و سطحی نگری در دینند تا بتوانند از مردم سوء استفاده کنند، پیامبر آمده است تا انسان ها با آگاهی دست به انتخاب زده، زنجیرهای جهل و نادانی، بت پرستی، شخص پرستی، خرافات و مانند آن که مانع از رشد فکری و اخلاقی مردم است، را از پای آنان بگشایند. تاکید بسیار قرآن بر تشویق به تعقل، تفکر و تاکید بر جایگاه علم از این بابت است تا انسان هایی دارای اندیشه ای بلند تربیت شوند.
🔴 در سال نهم هجری، فرزند پیامبر به نام ابراهیم در ۱۸ ماهگی در گذشت. آن روز خورشید گرفت.گروهی علت را مرگ فرزند پیامبر دانستند. اما پیامبر بر فراز منبر رفتند و فرمودند: « آفتاب و ماه از نشانه های قدرت خداوند هستند آنها بر طبق سنن طبیعی و قوانینی که خدا بر آنها مقرر داشته است در مسیر خاصی می گردند، هرگز برای مرگ کسی و یا تولد کسی نمی گیرند». پیامبر هیچ خرافه و دروغی را برای پیشبرد دین بکار نبرد. بر این اساس دین و پیامبر سعی می کنند تا مردم قدرت تشخیص پیدا کنند، سخنان را بشنوند و با افکار متنوع آشنا شده، بهترین آنان را برگزینند. چنانچه خداوند در آیه ۱۱ سورۀ مجادله به کسانی که سخنان را می شنوند و از بهترین آنان پیروی می کنند، بشارت داده است.
🔴 دلیل این همه تاکید بر مبارزه با جهالت و خرافه گرایی این است که از طریق رشد انسانهای سطحی در دین، تنگ نظری در امور دینی شکل گرفته و افراد، خود حق پندار شده، تحمل و مدارای خویش را از دست می دهند. آنان به دلیل نگاه سطحی شان، توانایی درک اهم و مهم را ندارند و موازین دینی را زیر پا می گذارند. آنان به قیمت ایجاد تنفر از دین، می خواهند با بی حجابی مبارزه کنند. به دلیل فقدان بینش عمیق دینی، تحت تاثیر شخصیت ها قرار می گیرند و ابزار دست این و آن می شوند و ناخودآگاه، بندگی انسان می کنند و با همه این اوصاف، نقش کلیدی برای خود در جامعه قائل شده و از این طریق مانعی بر سر راه تعالی جامعه می شوند.
🔴 خوارج یکی ازنمونه های بارز تاریخی این افراد است. افرادی بسیار سطحی، خود حق پندار، لجوج، فاقد توان تحمل دیگر افکار و عقاید که فریب دنیاپرستان را خوردند و ظاهر قرآن را گرفته، روح و تجسم آن را رها کردند و از این طریق ضربه های جبران ناپذیری بر اسلام علوی زدند و موجب حاکمیت بنی امیه شدند. در هر دوره ای اگر اینها میدان را به دست گیرند، سعی می کنند مانند خود را تکثیر کنند و جامعه را به جمود، ظاهرگرایى و تحجّر بکشانند. به جای تاکید بر ارزشهای دینی بر ظواهر تکیه می کنند. معیار دینداری را نه رواج صداقت، وفای به عهد، امانتداری و رشد اعتماد اجتماعی که ازدیاد مساجد ساخته شده با امکانات عمومی، انجام مناسک و نذری و امثال آن می دانند. مگر نه این است که پیغمبر فرمود «دو دسته پشت مرا شکستند عالمان غیر متعهد و جاهلان مقدس مآب» این جاهلان گمان می کنند که حق را کاملا دریافته اند. از این رو بستری برای گفتگو لازم ندانسته، همه را از مسیر دین بیرون می دانند. دغدغه اسلام را دارند اما بیشترین ضربه را به دین می زنند.
🔴 به تعبیر شهید مطهری، گروهی تنگ نظر که اسلام و مسلمانى را در چهاردیوارى اندیشههاى محدود خود محصور کرده، ادعا می کنند که همه بد مىفهمند و راه خطا مىروند. به دلیل تنگ نظری، زود تکفیر و تفسیق مىکنند. وای به حال جامعه ای که اینان بالا آیند و موقعیتی پیدا کنند و تصمیم ساز شوند. چه خسارتهایی که برای دین و جامعه به بار نمی آورند. رفتارشان موجب دین گریزی می شود. چنانچه امیرالمومنین خطاب به خوارج فرمود: « شما تیرهایى هستید در دست شیطان که از شما براى زدن نشانۀ خود استفاده مىکند و به وسیلۀ شما، مردم را در تردید و گمراهى قرار مى دهد».
🔴 سطحی نگری دینی به همراه ناتوانایی در تحلیل اجتماعی موجب می شود تا گاه از دیوار سفارتخانه بالا روند و به آن افتخار کنند. گاه بر دیوار سفارتخانه ای شعار بنویسند و از بیت المال، هزینه های آن پرداخت شود. با وجود اینکه گسترش فقر در جامعه موجب رشد آسیب های اجتماعی شده، چنانچه به گفته یک نماینده مجلس، جمعیت زیر خط فقر به بیش از سی میلیون نفر یعنی بیش از ۳۵ درصد مردم رسیده است، دغدغۀ اینان، روسری ( و نه حجاب) زنان است. پیامبر فرمود اگر فقر از دری وارد شود، ایمان از دری دیگر خارج می شود. یعنی فقر مادر بی ایمانی، کج ایمانی و رشد گناهان در جامعه می باشد. امروز فقر، منکر بزرگ کشور ماست ......
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/sathi-negari
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ زورگیری، پوپولیسم و عدالت دوربینی
🎙 دکتر محسن برهانی
🔴 در سال ۱۴۰۱ فیلمی از یک زورگیری در بزرگراه نیایش منتشر شد و دوباره با وایرالشدن این فیلم در فضای مجازی، حکم اعدام (از همان شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب) صادر شد که این بار بحمدالله شعبه دیوان عالی کشور این حکم را تأیید نکرد و زورگیر اعدام نشد و به حبس طولانیمدت محکوم شد.در همان زمان هم برخی ادعا کردند که باید زورگیر در وسط بزرگراه نیایش اعدام شود تا تأثیرگذاری مثبت داشته باشد.
🔴 در روزهای اخیر نیز باز خبر صدور حکم اعدام در مورد زورگیران بزرگراه صدر در مرحله بدوی شنیده شد؛ همان زورگیرانی که چند ماه قبل فیلم زورگیری ایشان در فضای مجازی منتشر و نحوه دستگیری ایشان نیز در اخبار منتشر شد.
🔴 امیدوارم این بار نیز دیوان عالی کشور با عدم تأیید حکم، مانع از سلب حیات شود. چند روز قبل مجددا فیلمی منتشر شد که شخصی در یک بزرگراه تلاش میکند اقدام به زورگیری کند اما موفق نمیشود و باز افراد مختلف در فضای مجازی تقاضای اعدام و آویزانکردن این افراد را میدهند تا این جرم ریشهکن شود.
🔴 نسبت صدور احکام شدید با انتشار فیلم ارتکاب جرم در فضای مجازی چیست؟ چطور برخی زورگیریها مصداق ماده ۶۵۲ تعزیرات شناخته شده و حبس از سه ماه تا ۱۰ سال را ایجاب میکنند، اما برخی زورگیریها مصداق محاربه دانسته شده و موجب اعدام مرتکب میشوند؟
🔴 کاهش ارتکاب جرم مبتنی بر کار آماری و مطالعات جرمشناسانه است و زمانی که هیچ آماری از میزان این جرائم وجود ندارد، از اساس پیششرط اینگونه مطالعات تحقق پیدا نکرده است و ادعای کاهش جرائم به تبع یک پاسخ سخت به برخی مرتکبان -که به صورت شانسی فیلم زمان ارتکابشان منتشر شده- ادعایی غیرعلمی است که بیشتر به شوخی شبیه است ......
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/zorgiri-popolism
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ انتقاد آیتالله علیدوست از بدسلیقگی برخی منبریها
🔴 در مسئله شفاعت برخوردهای اجتماعی و هم کلامی داریم و وهابیت هم دامنگیر اسلام شده و شفاعت را زیر سؤال میبرد لذا بحث از اهمیت برخوردار است؛ چند آیه داریم که دلالت دارد شفاعت مخصوص ذات الهی است.
🔴 هیچ کسی از طرف دیگری مجازات نمیشود یعنی در هیچ نظامی حقوقی سالم کسی را به خاطر دیگری مجازات نمیکنند؛ نفسی که قرار است مجازات ببیند شفاعتی از او پذیرفته نیست یعنی اگر بخواهد شفیعی بیاورد پذیرفته بخواهد غرامت بدهد و خسارتی را جبران کند از او پذیرفته نیست و مورد یاری هم قرار نخواهد گرفت.
🔴 آیاتی است که دلالت بر عدم قبول شفاعت و نفی شفاعت دارد؛ مثلا لا تنفعها شفاعه که نه شفاعت و نه نفی آن بیرون نمیآید و قسم چهارم هم اسنادی وجود دارد که اقسام شفاعت است مانند شفاعت حسنه و سیئه. ممکن است جایی کلمه شفاعت به معنای همکاری باشد؛ آیه «مَنْ یَشْفَعْ شَفَاعَهً حَسَنَهً یَکُنْ لَهُ نَصِیبٌ مِنْهَا ۖ وَمَنْ یَشْفَعْ شَفَاعَهً سَیِّئَهً یَکُنْ لَهُ کِفْلٌ مِنْهَا ۗ وَکَانَ اللَّهُ عَلَىٰ کُلِّ شَیْءٍ مُقِیتًا؛ برخی شفاعت را به معنای همکاری معنا کردهاند که اگر در کار خیر باشد شفاعت حسنه و اگر برای کار شر باشد شفاعت سیئه است.
🔴 شفع یعنی زوجیت و قرار گرفتن چیزی در کنار چیز دیگری؛ ممکن است فردی بدون ضمیمهشدن پیامبر(ص) امکان بخشیدهشدن ندارد لذا پیامبر(ص) و امام(ع) میتوانند شفیع او شوند و شفاعت یعنی پناهبردن از یک اسم خدا به اسم دیگر یعنی از منتقم جبار به سوی الرحمان الرحیم باشد. بخش زیادی از اهل سنت و همه شیعیان شفاعت را قبل دارند لذا برخی افراد نباید مسائلی مطرح کنند که زیرآب شفاعت را بزند.
🔴 توصیه بنده این است که در هر منبری هر مطلبی بیان نشود؛ چند وقت قبل بنده به حرم حضرت معصومه(س) رفتم و بسیار شلوغ هم بود؛ منبری موارد جواز دروغ را بیان میکرد که از جمله یکی از این موارد دروغ به همسر است؛ به نظر بنده طرح این نوع مسائل در چنین فضایی بدسلیقگی است.
🔴 بنده معتقدم جای گفتن این نوع مسائل به فرض اینکه سخن درستی هم باشد در حرم نیست؛ زائر آمده زیارت کند و برود و به بار علمی اخلاقی او افزوده شود ولی عملا به این فرد یاد میدهم که تا آخر عمر دائما به همسرش دروغ بگوید. این نوع سخنان باعث زیر سؤال رفتن دعوتکنندگان و دعوتشوندگان میشود .....
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/bad-salighegi-menbar-iha
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ تاملاتی درباره علوم انسانی و مهندسی اجتماعی الزامات جهان توسعهنیافته
🎙 دکتر رضا داوری اردکانی
🔴 توسعهنیافتگی با ناتوانی از درک شرایط و امکانهای تاریخی ملازمت دارد. اینست که در کشورهای توسعهنیافته معمولاً برنامههای کارساز توسعه تدوین و اجرا نمیشود و اگر در جایی راهی به توسعه باز شود شاید نتیجه پدید آمدن خواستی و خردی در درون جامعه و عزمی در سیاست و حکومت برای تغییر و اصلاح باشد.
🔴 عزم سیاسی هم یک امر اتفاقی و متعلق به اشخاص خاص و بدون زمینه تاریخی و فرهنگی و اجتماعی نیست. یعنی تا آمادگی در جامعه برای ورود در راه به وجود نیاید، سیاستمدارانی هم که عزم اصلاح و توسعه دارند، راه به قدرت سیاسی پیدا نمیکنند یا اگر پیدا کردند دوران قدرتشان دیر نمی پاید و راهشان ادامه نمی یابد. جامعهای که توسعه نمیخواهد، به شرایط توسعه هم کاری ندارد. سیاستش هم سیاست توسعه نیست و شاید به جای توجه به توسعه برای اجرا و تحقق رویاهایی که به توسعه نمی رسد بکوشد. چنین جامعه و سیاستی با دشواری های بزرگ مواجه می شود و سودای مهندسی اجتماعی هم گره آن را نمی گشاید.
🔴 هیچیک از انقلابهایی که در دو سه قرن اخیر اتفاق افتاده به مقاصدی که عنوان می کردند نرسیده و عجیب اینکه گاهی انقلاب درست در راهی افتاده و بجایی رسیده است که در ابتدا آن را راه و مقصد ظلم و فساد می دانسته و نفی میکرده است......
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/mohandesi-ejtemaie
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ ابعادحکم فقهی مسئله رعایت حقوق بیمار
🎙 آیتالله محمد عندلیب همدانی
1️⃣ عصارهٔ سخن این است که پزشک و کادر پزشکی با یک انسان بیمار مواجه هستند، و مستفاد از نصوص گذشته این است که حفظ کرامت انسانی او ، رعایت حقوق او به عنوان یک بیمار ، رعایت نصیحت و خیرخواهی به عنوان یک مستشیر بر عهدهٔ پزشک و پرستار و.. است. و این یعنی هرگونه توهین و تحقیر لفظی و عملی ، هرگونه غیبت و تهمت به او ، هرگونه سخن و کاری که موجب اذیت روحی او یا اطرافیان است ، هرگونه ممانعت از حق برخورداری از اطلاعات لازم ، هرگونه ممانعت از حق بیمار در اعلام رضایت یا عدم رضایت در درمانی خاص، هرگونه ممانعت از حق گزینش و انتخاب بیمار ، هرگونه ممانعت از مشورت بیمار با اشخاصی که خود صلاح می بیند ، هرگونه افشای راز و اسرار او ، هرگونه تقصیر در تشخیص ، تقصیر در تجویز دارو و درمان و در انجام مراحل گوناگون معالجه ، هرگونه تأخیر بی علت در شروع و ادامهٔ درمان ، هرگونه تبعیض ظالمانه و هر گونه عدم رعایت مسائل بهداشتی لازم الرعایه در مطب یا بیمارستان ،عقلا و شرعا ممنوع است و حرام تکلیفی است و مصداق قطعی ظلم و ستم است.
2️⃣ هیچ و هیچ بیماری موش آزمایشگاه برای تحقیقات پزشکی در امتحان دارو و تزریق و…..نیست ، چه شیعه و چه غیر شیعه از تمام ملل و نحل ، چه زندانی و چه غیر زندانی ، چه کودک و یا پیر و چه جوان و میانسال ،چه معتاد و بیمار روانی و چه غیر اینها چه انسان در شرف مرگ و چه غیر از او ، زیرا ظلم در تمام این موارد عقلا و شرعا محرز است. چنانکه پزشک و بیمارستان نمی توانند بدون اعلام رضایت صریح بیمار از او در تعلیم و تعلم علوم پزشکی استفاده کنند.
3️⃣ البته روشن است که رعایت تمام موارد اخلاقی لازم الرعایه نیست و لذا من مطلب را به ایگونه طرح کردم که عدم رعایت هرگونه حقی که عرفا به معنای توهین و تحقیر و ظلم باشد حرام است، چنانکه در مورد تعظیم شعائر فقها فرموده اند ، انجام همهٔ مراتب تعظیم ، واجب نیست ، بلکه هرجا که ترک التعظیم به معنای توهین به مقدسات و شعائر باشد ، تعظیم( با ترک توهین ) لازم است.
4️⃣ هرگونه إعمال طبابت بدون خبرویت لازم مصداق خیانت است ، چنانکه عدم مشاوره و استبداد به رأی در این مواردی که پای جان و سلامت انسان در میان است ، نمونه ای دیگر از خیانت است.
5️⃣ تمام افراد شاغل در بیمارستان موظفند اگر بیماری فوت کرد ، کرامت انسانی او با رفتار آنها از بین نرود ، حال آن میت هر که باشد و از هر دین و مذهبی باشد ، چه کوچک یا بزرگ و…، بله تکریم میت مسلمان به تغسیل و تکفین و…مطلب دیگری است که در حیطهٔ این افراد از آن جهت که در بیمارستان کار می کنند ، نیست
6️⃣ حکم فقهی مسئلهٔ رعایت حقوق بیمار از چهار منظر قابل طرح است:
🔹 مواردی که رعایت حقی عرفا و قانونا و شرعا ، لازم نباشد بلکه نهایتا ارجح است
🔹 مواردی که رعایت حق لازم است ، و آن جایی است که عدم الرعایه حرام نکلیفی باشد و ادلهٔ آن را مفصلا در جلسات پیشین بیان کردیم
🔹 حکم استحقاق و عدم استحقاق اجرت برای پزشکی که رعایت حقوق لازم الرعایه را نکرده است
🔹 حکم ضمانت طبیب و یا دیه در مواردی که خسارت منتسب به طبیب باشد.
7️⃣ حکم مسئلهٔ ضمانت طبیب را سال گذشته با توجه به روایات و کلمات فقها بر محور فرمایش مرحوم صاحب جواهر تنقیح کردیم ، اما اکنون هم این مطلب و هم مسئلهٔ استحقاق و عدم استحقاق اجرت را با نگاهی دیگر تجزیه و تحلیل می کنیم.
🔹بیان اول:طبابت در قالب عقدی مثل اجاره است و رعایت تمام حقوق متعلق به تمام بیماران را از هر ملت و آیینی که باشند ، می شود توسط دولت که طبیب یا پرستاری را استخدام می کند ،به عنوان شرط ضمن عقد مطرح شود ، همچنانکه در بیمارستان ها و درمانگاهها هم می توانند شروطی را ضمن قرار داد استخدام ذکر کنند که در صورت تخلف طبیب قابل پیگیری خواهد بود ضمنا چه بسا بگوییم تخطی از قانون مقرر موجب اختلال در نظام است و حرام خواهد بود فتأمل
🔹بیان دوم: می توان گفت اگر بیماری به پزشکی مراجعه کرد ، حد اقل شرط ارتکازی در این بین رعایت دقت در کار و نیز حفظ حرمت بیمار است، و اینجا هم مثل دیگر مواردی که شرط ضمنی ، ضمانت آور است ، عدم رعایت آن حکم وضعی ضمان را هم در پی داشته باشد. در هر صورت طبیب مستحق اجره المسمی نیست لتخلفه عن الشرط ، بله هر مقدار که کار مفید انجام داده مستحق اجره المثل است ....
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/hoghogh-bimar
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ روش کرامتساز و حقوق بشری امیر(ع) در جامعه و در پیوند با مردم
🎙 استاد علی کرمیفریدنی
🔴 امیر(ع) بر سر راه خود به سوی صفّین با مردم شهر انبار و بزرگان آن شهر روبهرو شد. مردم دوستدار آن حضرت که به پیشواز آمده بودند، برابر آیین و روش تشریفاتی بهجامانده از آداب و رسوم دیکتاتوریها، در بزرگداشت آن پیشوای مردمی و عدالتگستر، از مرکبهای خود پیاده شده و با پای پیاده، پیشاپیش مرکب او هرولهکنان به دویدن پرداختند.
🔴 آن آزادمنش روزگاران نه تنها بسان زمامداران جاهطلب، آنان را بر آن روش و رفتار حقارتآمیزشان تشویق نکرد و بر کارشان چشم هم نپوشید، بلکه در نقد آداب و رسوم دیکتاتورسازشان به آرامی و متانت در قالب پرسشی بیدارگر فرمود: مَا هَذَا اَلَّذِی صَنَعْتُمُوهُ؟
🔴 وبدینگونه آن پیشوای دادگر و آزادمنش، نقد تشریفات حقارتآمیز و مغرورساز و دیکتاتورپرور، مردم را از روش و رفتار کرامتشکن هشدار داد و به کرامت و ارجمندی انسان و مهروری و احترام متقابل و آزادمنشانه راه نمود.
🔴 بر هر انسانی آزادهای لازم است کرامت و ارجمندی خود را – که موهبتی است خدایی و به همهی فرزندان آدم ارزانی شده است – با بالندگی فکر و فرهنگ و شکوفاساختن ادب و اخلاق شایسته و آراستگی به روش و رفتار پرجاذبه و عادلانهی خود حفظ کند، و با کجفکری و ناسنجیدهگویی و بدرفتاری و حقکشی، باعث خدشهدار شدن کرامت ذاتی و حقوق انسانی خود نگردد؛ و بر دیگران، به ویژه بر زمامداران جامعه و صاحبان قدرت و امکانات، نه تنها واجب است که کرامت و حقوق انسانی مردم را پاس دارند که باید با روش و رفتار فروتنانه و آزادهپرور خود، هم تک تک شهروندان را صاحب کرامت و ارجمندی و حقوق بشر بدانند و ببینند .....
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/ravesh-keramat-saz
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
♦️چگونه داستان تخیلی بازپسگیری آندلس (اسپانیای اسلامی) از مسلمانان به مثابه تاریخ نقل شد؟
✍🏻رسول جعفریان (با تلخیص و اندکی تصرف)
✅زمانی که با حمله ناپلئون به مصر در سال 1798 – 1801 میلادی پای اروپائیان به مصر رسید، تصرف در این دیار توسط اروپایی ها آغاز شد. این تصرف، روندی تدریجی داشت و چنان که روشن است با دخالت های اقتصادی، اجتماعی، نظامی و فرهنگی زمینه ادامه این تصرف و نفوذ فراهم گردید. طی سده نوزدهم، حضور فرنگیان در مصر تغییرات زیادی را ایجاد کرد.
مدارس و تربیت شاگردان جدید، رواج فرنگی مآبی، تغییرات تمدنی و بسیاری از مسائل، نیز اعطای برخی از آزادی های مذهبی مسائل دیگر، زمینه را برای تغییر فراهم کرد. دانشجویانی هم به پاریس رفتند و با تحصیلات تازه به مصر بازگشتند. بسیاری از مسلمانان در این زمینه احساس خطر کرده و به مبارزه فکری با غرب پرداختند، اما تغییرات در حال انجام بود.
در این وقت، پزشکی با نام عبدالرحمن اسماعیل (م 1315ق / 1897) تلاش کرد ماجرای این تصرف را با آنچه که در اواخر قرن پانزدهم میلادی (سقوط گرانادا یا همان قرطبه آخرین امیر نشین مسلمان در اندلس در اول ژانویه سال 1492 م بود) بر سر اندلس یا همان اسپانیا آمده بود، در یک داستان (کتاب غادة الاندلس) بیان کند تا بتواند مردم را تحت تاثیر قرار داده و آگاه کند.
سالها بعد یک مفسر مصری با نام طنطاوی جوهری (م 1940) صاحب تفسیر جواهر، ذیل یکی از آیات سوره احقاف، خلاصه ای از کتاب غادة الاندلس را در چهار صفحه آورد (تفسیر الجواهر، ج 21، صص 180 – 183) بدون آن که اشاره کند که این یک داستان است. طنطاوی در تفسیر جواهر در آغاز این حکایت نوشت: «فانظر ما جاء فی کتاب غادة الاندلس المؤلف حدیثا فی عصرنا، و هذا ملخص مما فیه». آنگاه این تفصیل آمده که شامل حکایتی است که طولانی که شبیه یک داستان در باره سقوط اندلس نقل کرد.
اساس این حکایت این بود که اروپائیان از طریق یک مسلمان فاسد، توانستند در اندلس نفوذ کرده با ایجاد روابط تجاری و اقتصادی، ساختن مدارس، ایجاد تفرجگاه ها و باغ های ملی و رواج مشروب خواری و میخواری و گسترش بی حجابی مسلمانان اندلس را فاسد کرده و آنجا را تصرف کنند.
در ایران در سال 1330ش کتابچه ای در قم با عنوان «غروب آفتاب در اندلس» انتشار یافت. نویسنده آن عبدالجواد قریب بود و روی جلد نوشته شده بود که این اثر بر حسب امر و اشارت وکمک میرزا خلیل مجتهد کمره ای ترجمه شده است.
کتاب تا صفحه 6 مقدمه ای در باره اندلس بود و در پایان مقدمه گفته شده بود که متن از تفسیر الجواهر طنطاوی مجلد 21، صص 180 ـ 183 ترجمه شده است. از صفحه 66 تا آخر این کتابچه یعنی صفحه 21 ترجمه همان متن است. البته، در متن فارسی گفته نشده است که نویسنده این مطلب را از کجا آورده اما چنان که گذشت طنطاوی منبع خود را همان کتاب غادة الاندلس دانسته است.
بدین ترتیب یک کتاب داستانی، آن هم از یک پزشک سی ساله، همان متنی است که طنطاوی در تفسیر جواهر آورده، در سال 1330 به فارسی درآمده است.
📌خلاصه این حکایت این است که یک سردار عرب خائنی با نام براق، با ایلدفونس در واتیکان ملاقات می کند و مقدمات سقوط اندلس با برنامه ریزی اینها فراهم می شود. در آنجا سه راه به وی یاد می دهد. یک رواج آزادی دین، دوم فتح باب تجارت و بازرگانی، سوم آزادی تعلیمات.
این مسلمان فاسد، به آنان توضیح می دهد که از طریق تجارت و بازرگانی می توانند با مسلمانان درآمیزند، خصوصیات ملی و مذهبی را از آنها بگیرند و مسکرات را رواج داده، شرم و حیا را با شیوع فحشا از آنان بگیرند. [اینها اموری است که مربوط به عصر جدید است و داستان نویس برای این که نشان دهد استعمار از این طریق می آید، اینها را به عمق تاریخ یعنی زمان سقوط اندلس در قرن نهم هجری برده است].
به نظر براق، اگر مسیحیان این سه کار را انجام دهند، اندلس از چنگ مسلمانان در خواهد آمد. در این داستان، آمده است که پس از توضیحات آن مسلمان فاسد، مسیحیان در این باره انجمنی بزرگ تشکیل دادند. مسیحیان ضمن قرارداد صلحی زمینه نفوذ در اندلس را فراهم می کنند و بدین ترتیب در سرزمین مسلمانان نفوذ می کنند. به بهانه صلح جشن هایی برگزار می شود و در این جشنها همه به خوشگذرانی می پردازند.
به نظر این داستان نویس، این مقدمه «سقوط و انحطاط دولت اسلامی در اندلس» است. مبلغین مسیحی وارد اندلس شده، در کنار رودخانه قرطبه عمارت زیبایی ساخته شده، گردشگاههایی درست شده و زمینه عیاشی و تفریح برای امرای مسلمان و جوانان آنان فراهم می شود. همچنین مدارسی برای تحصیل بچه های مسلمان ایجاد شده و هزینه آنها هم پرداخته می شود [در اینجا مترجم اشاره به آغاز به کار مدارس امریکایی در ایران کرده است].
ادامه در فرسته بعدی
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
قسمت دوم
شروع تجارت همانا و فروش مسکرات و مشروبات همان. «کشیشی که شراب قرطبه را به جوانان مسلمان تخصیص می دهد».
این عنوانی است که در ص 13 آمده، و ضمن آن از فاسد کردن جوانان با رواج میخوارگی سخن به میان آمده است. دختران نصرانی هم که توسط کشیشان مسیحی استخدام شده بودند کار رواج فحشا را بر عهده می گیرند. بدین ترتیب خوشگذرانی و عیاشی به قدری شیوع یافت که درآمد مردم کفاف آن را نمی داد. بنابرین شروع به اختلاس و دزدی از بین المال کرده و به تدریج همه چیز رو به
فساد رفت.
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ فیزیک کوانتوم دقیقا بر آیات قرآن منطبق است!!
🎙 استاد مهراب صادقنیا
🔴 آقای علی نصیری گفته است که فیزیک کوانتوم دقیقا منطبق بر آیات قرآن است.
🔴 احتمالا ایشان فیزیک کوانتوم را میشناسند و نیز آیات قرآن را میفهمند. فرض کنیم که اینگونه است. الان چه بکنیم؟ برای فیزیک کوانتوم کف بزنیم یا قرآن؟ اگر چندی بعد این فیزیک زیر سوال رفت چه بکنیم؟ آنوقت قرآن با فیزیک جدید سازگار نخواهد بود و با یک فیزیک زیر سوالرفته سازگار است.
تبدیل تبیینهای دینی به یافتههای علمی نوعی از سکولاریزم معرفتی است. روحانیهایی که جسته و گریخته چیزهایی از علم میدانند و سعی میکنند که زبان دین را به زبان علم تحویل ببرند پیشبرندگان پروژهی سکولاریزم هستند.
#سکولاریزم_معرفتی
#علی_نصیری
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034