هدایت شده از اجتهاد
💢 نگاهی انتقادی بر دوگانه «حکومت اسلامی» و «جمهوری اسلامی»
✔️ یادداشت روز/ عباسعلی مشکانی سبزواری:
🔹 از ابتدای انقلاب اسلامی، در مورد نوع حکومت و نظام سیاسی حاکم بر ایران (بعد از انقلاب اسلامی)، حرفها و دیدگاههای مختلفی ارائه شده است. یکی از حرفهایی که بارها و بارها تکرار شده، سخن از دوگانگی «جمهوری اسلامی» و «حکومت اسلامی» است.
🔹 ادعا این است که نظام حاکم بر ایران معاصر «جمهوری اسلامی» است و نه «حکومت اسلامی». از نگاه قائلان این سخن، بین جمهوری اسلامی و حکومت اسلامی فاصله زیادی وجود دارد. به زعم این گروه، در «حکومت اسلامی» بر خلاف «جمهوری اسلامی» خبری از «نقش مردم» و «انتخابات» و «مشارکت سیاسی» نیست.
🔹 حقیقت آن است که قائلان به دوگانگی جمهوری اسلامی و حکومت اسلامی، دچار سوءفهم و خلط شده اند. در ادامه در قالب چند نکته به تبیین این مهم خواهیم پرداخت👈 https://b2n.ir/285773
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
هدایت شده از کانال جامع فقه حکومتی
abasalimeshkane.mp3
41.68M
🔉صوت جلسه دوم ۹۷.۹.۱۵
🔶حجةالاسلام عباسعلی مشکانی
✅فلسفه فقه حکومتی
#صوت_نشست_علمی
@feqhehokomati
هدایت شده از اجتهاد
💢 «تمدن نوین اسلامی» در کشاکش قرائت فقهی و تاریخی
✔️ یادداشت/ عباسعلی مشکانی سبزواری:
🔹 ایجاد تمدن نوین اسلامی، هدف نهایی و غایت انقلاب اسلامی و آخرین حلقه از حلقات فرآیند تکاملی انقلاب اسلامی به شمار میرود. این مهم در سالهای اخیر- به مهمترین و از جمله پرکاربردترین کلیدواژهها در ادبیات و گفتمان رهبری معظم انقلاب، تبدیل شده است.
🔹 تمدن نوین اسلامی، به تعبیر حضرت آیتالله خامنهای بستر نوینی است که انقلاب و جمهوری اسلامی به دنبال فراهمآوری آن در جهت حیات طیبه است و روشن است که مسئولیت طراحی و تولید، عملیاتی و نهادینهسازی آن بر عهده دانشهایی است که متولی و متصدی ارائه «نظام کنشی اسلامی» میباشند که در رأس آنها «فقه اسلامی با رویکرد حکومتی» (فقه حکومتی و فقه اداره نظام) قرار دارد.
🔹 تمدن مقولهای بینارشتهای است که بعد نرمافزاری آن را دانشهایی مانند فقه و علوم مرتبط با آن، تامین میکنند و بُعد سخت افزاری آن را نیز -متناسب با نوع نیازمندی- رشتههایی از علوم انسانی و علوم طبیعی، البته با استفاده از دادههای فقهی و مبتنی بر احکام فقهی و الگوهای رفتاری، تامین میکنند.
ادامه مطلب👈 https://b2n.ir/532568
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
هدایت شده از دوفصلنامه نظام ولائی
#دومین_شماره دوفصلنامه الکترونیکی #نظام_ولایی
💠 عناوین مقالات شماره دوم به همراه لینک دریافت فایل مقالات از سایت #صراط_مستقیم_ولایت_فقیه
1️⃣مقاله مدیریت فقهی / احمد رهدار: http://seratemostaqim.ir/content/2734
2️⃣مقاله مدیریت امام خامنه ای (محور دوم: مدیریت منابع انسانی)/ سید صمصام الدین قوامی: http://seratemostaqim.ir/content/2735
3️⃣مقاله بررسی منهج فقه حکومتی رهبر معظم انقلاب (با تاکید بر آراء و رویه فقهی دوران تصدی مقام زعامت و رهبری)/ سید احسان رفیای علوی، مصطفی عزیزی: http://seratemostaqim.ir/content/2736
4️⃣مقاله فقه نظامات (در پاسخ به اشکالات آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی)/ یحیی عبداللهی: http://seratemostaqim.ir/content/2737
5️⃣مقاله توحید سنگ بنای سیاست اسلامی/ عبدالله مجدمی: http://seratemostaqim.ir/content/2738
6️⃣نقش جامعه مدرسین در فرایند تکاملی انقلاب اسلامی (با تأکید بر کارویژه فقه حکومتی) / عباسعلی مشکانی سبزواری / http://seratemostaqim.ir/content/2739
@Nezamvelaee
هدایت شده از اندیشه تمدنی؛ عباسعلی مشکانی
🌀 گفتمان فقه حکومتی به شماره ششم رسید
🔻به گزارش مدیر داخلی دوفصلنامه علمی ترویجی گفتمان فقه حکومتی، ششمین شماره از این دوفصلنامه (بهار و تابستان 1399) منتشر شد.
در این شماره از دوفصلنامه گفتمان فقه حکومتی، شش سند علمی از اساتید و پژوهشگران حوزه و دانشگاه در موضوعات مختلف فقهی، با رویکرد حکومتی به فقه، به جامعه علمی کشور ارائه شده است.
♻️ عناوین مقالات این شماره به شرح ذیل است:
1️⃣ بررسی ماهیت «حکم حکومی» و تفاوت آن با «فتوای حکومی» / ابوالقاسم علیدوست
2️⃣ وظايف حکومت اسلامي در بخش كشاورزي (با تاكيد بر سيره نبوي(ص)/ یعقوبعلی برجی
3️⃣ تمايز حکم حکومتي با ساير احکام شرعي / علی رحمانی فرد سبزواری
4️⃣ نسبتسنجی بین قانون فقهی اهم و مهم و نظریه ماکیاولیزم / محمد عشایری منفرد
5️⃣ مهریه¬های سنگین و نقش حاکمیت / زهرا عزیزاللهی - غلامحسن حیدری
6️⃣ بررسی تطبیقی عناصر و شاخصهای فقه حکومتی / از دیدگاه صاحب جواهر(ره) و میرزای نائینی(ره) / عباسعلی مشکانی سبزواری- سید صمصامالدین قوامی
💠 علاقمندان می توانند برای دریافت مجله با مدیر داخلی مجله جناب آقای زکی تماس حاصل فرمایند و یا از طریق پرتال جامع علوم انسانی فایل مقالات را دریافت نمایند.
@zaki222
#گفتمان_فقه_حکومتی
#دوفصلنامه
🆔 @feqhehokomati
هدایت شده از کانال جامع فقه حکومتی
abasalimeshkane.mp3
41.68M
🔉صوت جلسه دوم ۹۷.۹.۱۵
🔶حجةالاسلام عباسعلی مشکانی
✅فلسفه فقه حکومتی
#صوت_نشست_علمی
@feqhehokomati
هدایت شده از اندیشه تمدنی؛ عباسعلی مشکانی
جلسه اول متون فقه سیاسی- کتاب البیع حضرت امام- بحث ولایت فقیه.mp3
21.14M
عنوان درس: متون فقه سیاسی
شماره جلسه: #جلسه_اول
منبع: کتاب البیع- بحث ولایت فقیه- بخش اول
دانشجویان فقه سیاسی (دانشگاه باقرالعلوم)
#متون_فقه_سیاسی
#ولایت_فقیه_امام_خمینی
#کتاب_البیع
#صوت_جلسات
هدایت شده از اندیشه تمدنی؛ عباسعلی مشکانی
جلسه دوم متون فقه سیاسی- کتاب البیع حضرت امام- بحث ولایت فقیه.mp3
16.67M
عنوان درس: متون فقه سیاسی
شماره جلسه: #جلسه_دوم
منبع: کتاب البیع- بحث ولایت فقیه- بخش دوم
دانشجویان فقه سیاسی (دانشگاه باقرالعلوم)
#متون_فقه_سیاسی
#ولایت_فقیه_امام_خمینی
#کتاب_البیع
#صوت_جلسات
هدایت شده از اندیشه تمدنی؛ عباسعلی مشکانی
جلسه سوم متون فقه سیاسی- کتاب البیع حضرت امام- بحث ولایت فقیه.mp3
32.53M
🔹عنوان درس: متون فقه سیاسی
شماره جلسه: #جلسه_سوم
🔻موضوع: روایت مرسله الفقیه (اللهم ارحم خلفائی)
منبع: کتاب البیع- بحث ولایت فقیه- بخش دوم
👥 دانشجویان فقه سیاسی (دانشگاه باقرالعلوم)
هدایت شده از اندیشه تمدنی؛ عباسعلی مشکانی
جلسه چهارم متون فقه سیاسی- کتاب البیع حضرت امام- بحث ولایت فقیه.mp3
9.7M
🔹عنوان درس: متون فقه سیاسی
شماره جلسه: #جلسه_چهارم
🔻موضوع: روایت علی بن حمزه بطائنی (الفقهاء حصون الاسلام)
منبع: کتاب البیع- بحث ولایت فقیه- بخش سوم
👥 دانشجویان فقه سیاسی (دانشگاه باقرالعلوم)
#متون_فقه_سیاسی
#ولایت_فقیه_امام_خمینی
#کتاب_البیع
#صوت_جلسات
هدایت شده از اندیشه تمدنی؛ عباسعلی مشکانی
جلسه پنجم متون فقه سیاسی- کتاب البیع حضرت امام- بحث ولایت فقیه.mp3
7.24M
🔹عنوان درس: متون فقه سیاسی
شماره جلسه: #جلسه_پنجم
🔻موضوع: روایت موثقه سکونی (الفقهاء امناء الرسل)
منبع: کتاب البیع- بحث ولایت فقیه- بخش چهارم
👥 دانشجویان فقه سیاسی (دانشگاه باقرالعلوم)
#متون_فقه_سیاسی
#ولایت_فقیه_امام_خمینی
#کتاب_البیع
#صوت_جلسات
جلسه ششم متون فقه سیاسی- کتاب البیع حضرت امام- بحث ولایت فقیه.mp3
16.28M
🔹عنوان درس: متون فقه سیاسی
شماره جلسه: #جلسه_ششم
🔻موضوع: روایت توقیع شریف (أَمَّا الْحَوَادِثُ الْوَاقِعَةُ)
منبع: کتاب البیع- بحث ولایت فقیه- بخش پنجم
👥 دانشجویان فقه سیاسی (دانشگاه باقرالعلوم)
#متون_فقه_سیاسی
#ولایت_فقیه_امام_خمینی
#کتاب_البیع
#صوت_جلسات
۶- پس از تشکیل حکومت توسط امام حسن(ع) به عنوان حلقه ای از حلقات نهایی مرحله تثبیت انقلاب نبوی، نوبت به تبیین نقش حکومت حضرتش در توسعه انقلاب نبوی میرسد. در این مقطع با توجه به وقایع زمان حکومت حضرتش، باید دو فرض را مد نظر قرار داد و تاثیر هر کدام بر مرحله توسعه انقلاب نبوی را بررسی نمود: ۱) تشکیل حکومت، استمرار و موفقیت تام آن؛ ۲) تشکیل حکومت، عدم استمرار آن و صلح با دشمن از روی ناچاری.
۷- تاثیر فرض اول، یعنی تشکیل، استمرار و موفقیت حکومت حسنی، بر انقلاب نبوی، تاثیر بنیادین و غیر قابل انکار است، چنانکه امام خامنه ای در این زمینه می فرمایند: «(پس از آنکه) همه چیز، شکل یک نظام اجتماعی را هم داشت؛ یعنی حکومت و ارتش و کار سیاسی و کار فرهنگی و کار قضایی و تنظیم روابط اقتصادی مردم را هم داشت و قابل بود که گسترش پیدا کند و اگر به همان شکل پیش میرفت، تمام روی زمین را هم می گرفت» (همو، ۲۲/۱/۶۹). یعنی نتیجه فرض اول، موفقیت تام و تمام انقلاب نبوی در جغرافیای کره زمین بود، و این امر با توجه به ظرفیت و قابلیت اسلام و نیز ائمه معصوم(ع) چیز بعیدی نبود (ن.ک. همان). متأسفانه اما این فرض عینیت نیافت و حکومت تازه تاسیس امام حسن(ع) با موانع متعددی برخورد نمود که بزرگترین آنها «جریان مخالف درون نظام» (منافقان و پیمانشکنان) بود. در این دوره جریان مخالف و منافق چنان رشد کرد که توانست به صورت یک مانع بزرگ ظهور و بروز یابد، جریانی که ریشه در دوره آغازین انقلاب نبوی در مکه مکرمه داشت: «در دوران امام حسن(ع)، جریان مخالف آنچنان رشد کرد که توانست به صورت یک مانع ظاهر بشود. البته این جریان مخالف، در زمان امام مجتبی(ع) به وجود نیامده بود؛ سالها قبل به وجود آمده بود. اگر کسی بخواهد قدری دور از ملاحظات اعتقادی و صرفاً متکی به شواهد تاریخی حرف بزند، شاید بتواند ادعا کند که این جریان، حتّی در دوران اسلام به وجود نیامده بود؛ بلکه ادامه ای بود از آنچه که در دوران نهضت پیامبر - یعنی دوران مکه - وجود داشت» (همان). این جریان، در زمان امام حسن مجتبی(ع) به اوج قدرت خودش رسید و همان جریانی بود که به شکل معاویةبنابیسفیان، در مقابل امام حسن(ع) ظاهر شد. این جریان، معارضه را شروع کرد؛ راه را بر حکومت اسلامی - یعنی اسلام به شکل حکومت - برید و قطع کرد و مشکلاتی فراهم نمود؛ تا آنجایی که عملاً مانع از پیشروی آن جریان حکومت اسلامی شد» (همان) و چنین شد که از رهاورد بنیادین و الهی حکومت حسنی برای توسعه انقلاب نبوی جلوگیری شد و امام حسن(ع) از روی ناچاری به راهبرد «صلح» برای حفظ و توسعه انقلاب نبوی پناه برد.
۸- پس از ناکامی در استمرار حکومت و پیگیری اهداف انقلاب نبوی از طریق آن، امام حسن(ع) با همراهی امام حسین(ع) بهترین گزینه ممکن، یعنی صلح را برگزید، اقدامی که به تعبیر رهبر معظم انقلاب «صددرصد بر استدلال منطقیِ غیر قابل تخلف منطبق بود» و هر کس به جای امام حسن بود، حتی امیرالمومنین(ع) نیز جز آن، اقدام دیگری نمی کرد و در آن شرایط «صلح، عوامل خودش را داشت و هیچ تخلف و گزیری از آن نبود» (همو، ۲۲/۱۶۹). از نگاه ایشان «وضعیت، وضعیتی نبود که امکان داشته باشد امام حسن مجتبی(ع) غلبه پیدا کند. همه عوامل، در جهت عکس غلبهی امام مجتبی(ع) بود. معاویه غلبه پیدا می کرد؛ چون دستگاه تبلیغات در اختیار او بود. چهرهی او در اسلام، چهرهیی نبود که نتوانند موجه کنند و نشان بدهند (همان).
نقش راهبردی«حکومت و صلح» امام حسن(ع) در فرآیند تکاملی انقلاب نبوی
عباسعلی مشکانی سبزواری
۱- «فرآیند تکاملی انقلاب نبوی»، الگو و مدلی از «تبلیغ و اجرای» مکتب اصیل اسلام و احکام آن است که از لحاظ شرایط زمانی و مکانی و نیز جامعه هدف، در نقطه مقابل «فرآیند تکاملی انقلاب اسلامی قرار دارد. در واقع فرایند تکاملی انقلاب نبوی به زمانه و زمینه ای اختصاص دارد که ندای اسلام برای اولین بار به گوش میرسد و اهل آن عصر و مصر، پیشتر سابقه اسلام و مسلمانی ندارند. در مقابل فرآیند تکاملی انقلاب اسلامی، مربوط به بستری است که مردمان آن سالیان متمادی با اعتقادات و احکام اسلامی آشنایی داشته و عامل به آنها بوده اند، اما در گذر زمان و به واسطه حاکمیت جبهه کفر و جبابره، اولاً زمینه تبلیغ صحیح احکام و معارف اصیل اسلامی و ثانیاً بستر اجرای تام آنها را از دست داده اند.
۲- انقلاب نبی مکرم اسلام(ص) (انقلاب نبوی) همچون هر انقلاب دیگری، از نقطه ای آغاز و با طی فرآیندی مشخص و مدوّن در مسیر اهداف خود و وصول بدانها گام برداشته است. در یک تحلیل این فرآیند در سه مرحله قابل تحلیل است: بعثت نبی مکرم اسلام(ص)، نقطه آغاز انقلاب نبوی بود که تا قبل از هجرت آن حضرت به مدینه، مجموعاً پروسه ای سیزده ساله بوده و «مرحله ایجاد انقلاب نبوی» به شمار می آید. پس از هجرت پیامبر اکرم(ص) به مدینه و ایجاد حکومت دینی و تشکیل نهادهای مختلف حکومتی، «مرحله استقرار انقلاب نبوی» آغاز گردید و تا حجه الوداع پروسه استقرار انقلاب نبوی ادامه یافت. حجه الوداع و واقعه شکوهمند غدیر و تعیین امیرالمومنین(ع) و اولاد معصوم حضرتش به عنوان جانشینان نبوت و آغاز سلسله امامت، نقطه پایانی مرحله استقرار و آغازین گام در مسیر (مرحله) «استمرار و توسعه انقلاب نبوی» به شمار می آید.
۳- در هر یک از مراحل انقلاب، اقدامات مختلفی از سوی پیامبر اکرم(ص) و یاران و اصحاب ایشان نمود و بروز یافته و هر کدام از آنها نقشی را برعهده داشته اند. در این میان و در ادامه پروژه غدیر و امامت به عنوان نقطه نهایی مرحله «تثبیت و استقرار» و نقطه آغازین مرحله «توسعه و استمرار» انقلاب نبوی، «تشکیل حکومت» توسط امام حسن(ع) و در ادامه «صلح» آن حضرت، از جمله وقایع مهم و سرنوشت ساز و بی نظیر در فرایند تکاملی انقلاب نبوی بود که نقشی بنیادین، اولاً در «تثبیت و حفاظت از انقلاب نبوی»، و ثانیاً در «توسعه و استمرار انقلاب نبوی» بر عهده داشت.
۴- با توجه به متغیرهای چهارگانه موضوع مورد بحث (تشکیل حکومت، صلح، مرحله استقرار انقلاب نبوی و مرحله توسعه انقلاب نبوی) می توان ذیل چهار محور به تبیین نقش امام حسن(ع) در فرآیند تکاملی انقلاب نبوی پرداخت: ۱) نقش حکومت امام حسن(ع) در استقرار انقلاب نبوی، ۲) نقش صلح امام حسن(ع) در استقرار انقلاب نبوی، ۳) نقش حکومت امام حسن(ع) در توسعه انقلاب نبوی، ۴) نقش صلح توسط امام حسن(ع) در توسعه انقلاب نبوی. در ادامه تلاش میشود برخی از محورهای چهارگانه فوق با محوریت دیدگاههای رهبر معظم انقلاب، امام خامنه ای(حفظه الله) مورد بحث قرار گیرد.
۵- از منظر امام خامنه ای، پایگاه و جایگاه حکومت امام حسن(ع) در نقطه نهایی مرحله دوم انقلاب نبوی، یعنی مرحله تثبیت و استقرار قرار دارد. ایشان در تبیین مرحله اول انقلاب نبوی می فرمایند: «انقلاب اسلام، یعنی تفکر اسلام و امانتی که خدای متعال به نام اسلام برای مردم فرستاد، در دوره اول، یک نهضت و یک حرکت بود و در قالب یک مبارزه و یک نهضت عظیم انقلابی، خودش را نشان داد و آن در هنگامی بود که رسول خدا(ص)، این فکر را در مکه اعلام کردند و دشمنان تفکر توحید و اسلام، در مقابل آن صفآرایی نمودند؛ برای اینکه نگذارند این فکر پیش برود. پیامبر، با نیرو گرفتن از عناصر مؤمن، این نهضت را سازماندهی کرد و یک مبارزه بسیار هوشمندانه و قوی و پیشرو را در مکه به وجود آورد. این نهضت و مبارزه، سیزده سال طول کشید. این، دوره اول بود» (همو، ۲۲/۱/۶۹). سپس با تحلیل و تبیین دوره دوم، جایگاه حکومت حسنی را در آن تعیین می نماید: «بعد از سیزده سال، با تعلیمات پیامبر، با شعارهایی که داد، با سازماندهی ای که کرد، با فداکاری ای که شد، با مجموع عواملی که وجود داشت، این تفکر، یک حکومت و یک نظام شد و به یک نظام سیاسی و نظام زندگی یک امت تبدیل گردید و آن هنگامی بود که رسول خدا(ص) به مدینه تشریف آوردند و آنجا را پایگاه خودشان قرار دادند و حکومت اسلامی را در آنجا گستراندند و اسلام از شکل یک نهضت، به شکل یک حکومت تبدیل شد. این، دوره دوم بود. این روند، در ده سالی که نبیّاکرم(ص) حیات داشتند و بعد از ایشان، در دوران خلفای چهارگانه و سپس تا زمان امام مجتبی(ع) و خلافت آن بزرگوار - که تقریباً شش ماه طول کشید - ادامه پیدا کرد و اسلام به شکل حکومت، ظاهر شد» (همان).
۹- صلح امام حسن(ع)، اهداف و امیال شیطانی امویان در متوقف ساختن انقلاب تکاملی نبوی را ناکام گذاشت و از محو تام و تمام آن جلوگیری کرد. پس از این صلح بود که «اسلام، دوباره نهضت شد. اسلام ناب، اسلام اصیل، اسلام ظلمستیز، اسلام سازشناپذیر، اسلام دور از تحریف و مبرّا از اینکه بازیچهی دست هواها و هوسها بشود، باقی ماند؛ اما در شکل نهضت باقی ماند» (همان). به بیان دیگر، در زمان امام حسن(ع) تفکر انقلابیِ اسلامی - که دوره ای را طی کرده بود و به قدرت و حکومت رسیده بود - دوباره برگشت و یک نهضت شد و حالت انقلابی پیشین خود را بازیافت و بدیهی است که رمز ماندگاری هر مکتبی، حفظ حالت انقلابی آن است، حالت انقلابی ای که جلوگیری از اضمحلال آن، زمینه «انقلاب بزرگ عاشورا» را به دنبال داشت: «به برکت امام حسن(ع) جریان ارزشی نهضت اسلامی، اسلام را حفظ کرد. اگر امام مجتبی این صلح را انجام نمی داد، آن اسلام ارزشیِ نهضتی باقی نمیماند و از بین میرفت؛ چون معاویه بالاخره غلبه پیدا می کرد... اگر امام حسن(ع) صلح نمیکرد، تمام ارکان خاندان پیامبر(ص) را از بین میبردند و کسی را باقی نمیگذاشتند که حافظ نظام ارزشی اصیل اسلام باشد. همه چیز به کلی از بین میرفت و ذکر اسلام برمی افتاد و نوبت به جریان عاشورا هم نمیرسید... همه باید از بین میرفتند و کسی که بماند و بتواند از فرصتها استفاده بکند و اسلام را در شکل ارزشیِ خودش باز هم حفظ کند، دیگر باقی نمیماند. این، حق عظیمی است که امام مجتبی(ع) بر بقای اسلام دارد» (همان). نکته مهم در این دوره این است که «کار این نهضت، به مراتب مشکلتر از دورهی خود پیامبر بود؛ زیرا شعارها در دست کسانی بود که لباس مذهب را بر تن کرده بودند؛ درحالیکه از مذهب نبودند. مشکلیِ کار ائمهی هدی(ع) اینجا بود» (همان).
۱۰- صلح حسنی زمینه ساز فعالیت های تشکیلاتی، هوشمندانه و زیرکانه ای شد که توانست اسلام و جریان اسلامی را از انحراف و ورود به کانال آلوده ای که به نام خلافت -و در معنا سلطنت- به وجود آمده بود، جلوگیری نماید. به تعبیر رهبر معظم انقلاب: «امام حسن مجتبی (با صلحش) کاری کرد که جریان اصیل اسلام - که از مکه شروع شده بود و به حکومت اسلامی و به زمان امیرالمؤمنین و زمان خود او رسیده بود - در مجرای دیگری، جریان پیدا بکند؛ منتها اگر نه به شکل حکومت - زیرا ممکن نبود - لااقل دوباره به شکل نهضت جریان پیدا کند» (همو، ۲۲/۱/۶۹). این مهم مربوط به تثبیت انقلاب نبوی و جلوگیری از اضمحلال آن بود، همان چیزی که به تعبیر امام خامنه ای «حق عظیمی است که امام مجتبی(ع) بر بقای اسلام دارد» (همان).
۱۱. ناظر به توسعه انقلاب نبوی نیز می توان ادعا کرد که صلح حضرتش با جلوگیری از نابودی شیعیان، زمینه احیای مجدد حکومت اسلامی و راه اندازی تشکیلات عظیم اسلامی و شیعی توسط دیگر معصومین(ع) را فراهم کرد، پدیده ای که می توان به عنوان یکی از جنبه های تاثیر صلح حسنی بر توسعه انقلاب نبوی نام برد. رهبر معظم انقلاب معتقد است امام حسن(ع) با همکاری و مشورت امام حسین(ع) و برخی از اصحاب، در جریان صلح و پس از آن، «تشـکیلات عظـیم شیعی» را به وجود آوردند (ن.ک. امام خامنهای، پاسدار اسلام، ش٦). ایشان همچنین پیرامون پیگیری جریان تشکیل حکومت پس از واقعه صلح میفرماید: «از مجموعهی روایات و زندگی ائمه(ع) اینطور استنباط کردهام که این بزرگواران، از روز صلح امام مجتبی(ع) تا اواخر، دایماً درصدد بودهاند که این نهضت را مجدداً به شکل حکومت علوی و اسلامی در بیاورند و سر پا کنند. در این زمینه، روایاتی هم داریم. ائمه میخواستند که نهضت، مجدداً به حکومت و جریان اصیل اسلامی تبدیل بشود و آن جریان اسلامی که از آغشته شدن و آمیخته شدن و آلوده شدن به آلودگی های هواهای نفسانی دور است، روی کار بیاید» (همان) اما این مهم باز هم به خاطر سستی و کمکاری اطرافیان و یاران حضرات معصومین(ع) و کارشکنیهای مخالفان و دشمنان به تحقق نپیوست (همو، ۱۳/۳/۷۹). در واقع صلح امام حسن و مفاد آن، به سست کردن بنیادها و بنیانهای حکومت اموی و زمینه سازی برای تشکیل حکومت حق، کمک شایانی نمود: «همین شرایطی که حضرت قرار داد، در واقع پایه کار معاویه را متزلزل کرد... اگر امام حسن میجنگید و در این جنگ کشته میشد... دیگر چیزی به نام تشیع باقی نمیماند تا عدهای در کوفه پیدا شوند و بعد از بیست سال، امام حسین(ع) را دعوت کنند... امام حسن(ع) شیعه را حفظ کرد، یعنی بنا را حفظ کرد تا بعد از بیست سال، بیست و پنج سال، حکومت به اهل بیت برگردد (همان).
۱۱- صلح امام حسن(ع) از لحاظ ارزشمندی و تاثیرگذاری بر تثبیت و توسعه انقلاب نبوی، اگر ارزشمندتر و تاثیرگذارتر از قیام عاشورا نباشد، حداقل هم تراز با آن است. به تعبیر امام خامنه ای: «صلح امام مجتبی(ع) همانقدر ارزش داشت که شهادت برادر بزرگوارش، امام حسین(ع) ارزش داشت. و همانقدر که آن شهادت به اسلام خدمت کرد، آن صلح هم همانقدر یا بیشتر به اسلام خدمت کرد» (همو، ۲۲/۱/۶۹).
۱۲- نکته دیگری که در جریان حکومت و صلح امام حسن(ع) باید مورد توجه قرار گیرد، علل شکست حکومت آن حضرت و در ادامه اقدام متناسب امام حسن(ع) برای جبران آن است. بررسی این مهم از این جهت مهم و راهبردی است که می تواند به مثابه نمونه و پایلوتی در مقابل دیدگان ما باشد تا در بستر انقلاب اسلامی ایران، تجربه تلخ شکست حکومت را تکرار نکنیم. از نگاه رهبر معظم انقلاب، عمده عامل شکست حکومت امام حسن(ع)، بی بصیرتی و ضعف بینش عمومی مردم و آحاد جامعه اسلامی و آمیختـه شـدن ایمـان آحاد جامعه بـه انگیزه های مادی بود: «علت شکست امام حسن(ع) عبارت بود از ضعف بیـنش عمـومی، علت اصلی، و آمیختـه شدن ایمان بـه انگیزه های مادی. در زمینه ضعف بینش عمومی، مردم بسیار ناآگاه بودند انصافاً، و ایمانِ مذهبی شان هم آمیخته شده بود به انگیزه های مادی. برایشان مادیت شـده بود اصل. متزلزل شدن ارزش ها از ده، بیست سال قبل از آن؛ از حدود ده پـانزده سال قبل از ماجرای صلح امام حسن(ع) ،ارزش ها ذره ذره متزلزل شده بود. یـک مقدار تبعیض و یک مقدار این چیزها به وجود آمده بود و همه اینها موجب شد که امام حسن(ع) نتواند مقاومت کند» (همو، ۲/۲/۶۸). دشمن با بهره گیری از این نقاط ضعف، به اندرونی جامعه اسلامی نفوذ و در فضایی فتنه گون و مسموم، اهداف خود را پیگیری نمود. در مقابل امام حسن(ع) پس از شکست در مرحله حفظ حکومت و از دست دادن ابزارهای کلان قدرت، و پس از آنکه ملاحظه نمود نمی تواند کل جامعه را در پوشش تفکر درست اسلامی قرار دهد، به جای جریان عمومی تصمیم گرفت یک جریان عمیق و اصـیل را در اقلیت و در زیر پوشش نگه دارد تا این جریان اولاً بماند و ثانیاً تضمین کننده حفظ اصـالت هـای اسلام باشد. بر این اساس آن حضرت یـک جریـان محـدودی را بـه وجـود آورد و سازماندهی کرد، که این جریان همان جریان یاران و صحابه اهلبیت(ع) و جریان تشیع بودند که توانستند در طول تاریخ اسلام و دورههای سیاه و خفقان آلود، بمانند و بقای اسلام را تضمین نمایند و این همه از رهگذر صلح آن حضرت به وقوع پیوست (ن.ک. همان).
۱۳- امروز و در برابر دیدگان خود به وضوح میتوانیم تاثیرات بنیادین صلح حسنی بر تداوم و توسعه انقلاب نبوی را مشاهده نماییم. چه اینکه گروه فاتحان و غالبان ظاهری که حکومت امام حسن(ع) را از بین بردند و به زعم خود صلح را بر حضرتش تحمیل نمودند، امروز مورد تنفر عموم جهان اسلام بوده و محکوم تاریخ و بشریت هستند و در مقابل مغلوبان جریان صلح، حاکمان و فاتحان در ذهنیت جهان اسلام هستند. «امروزه دنیا شاهد است آن ذهنیتی که در دنیای اسلام وجود دارد، کمـابیش ذهنیتـی اسـت کـه امـام حسـن مجتبی(ع) و امیرالمؤمنین(ع) آن را ترویج می کردند، نه ذهنیتی که امویان مروج آن بودند، ذهنیت آنان (ذهنیت ناصبی) به کلی شکست خورده و از بین رفته است» (ن.ک. همو، ۲/۲/۶۸). امام خامنه ای در این زمینه میفرمایند: «امروز جریان فکری امیرالمؤمنین(ع) و امام حسن(ع) در دنیا حاکم است... امـام حسـن(ع) بنابراین فاتح شد و جریان او جریان پیروز بود» (همان).
۱۴- در مقام جمع بندی می توان از تاثیر بنیادین و چند جانبه حکومت و صلح حسنی بر فرآیند تکاملی انقلاب نبوی، بخصوص در مرحله تثبیت و توسعه سخن به میان آورد. حکومت حسنی در صورت تداوم، محقِّق تام و تمام انقلاب نبوی در جوانب گوناگون و زوایای مختلف آن بود. اما با عدم تداوم حکومت حسنی، نقش امام حسن(ع) در تثبیت و توسعه انقلاب نبوی، متوقف نشد و آن حضرت در قالب اقدام صدر در صد منطقی و معقول و از طریق صلح توانست اولاً از اضمحلال انقلاب نبوی جلوگیری نموده، آن را تثبیت نماید و ثانیاً توانست زمینه های توسعه آن، را از طریق طراحی تشکیلات منسجم شیعی و نیز زمینه سازی برای تشکیل حکومت توسط دیگر معصومین(ع) و شیعیان، فراهم نماید.
گفتوگوی تفصیلی رسا با حجت الاسلام مشکانی؛
🔻تدوین فقه دولتسازی؛ بار بر زمین مانده و راه نرفته حوزه
rasanews.ir/002nIP
گفتارهایی در وحدت اسلامی.pdf
1.72M
💠 گفتارهایی در وحدت اسلامی
🔻این پژوهش در صدد تبیین گفتمان وحدت اسلامی بوده و برخی از شبهات و مسائل مورد پرسش در زمینه وحدت و تفرقه مسلمین را به بحث نشسته است؛ بحثهایی از قبیل:
1. چیستی #وحدت_اسلامی و نقش آن در #فرایند_تکاملی_انقلاب_اسلامی
2. چیستی #امت_اسلامی و نقش آن در فرایند تکاملی انقلاب اسلامی
3. #تبری؛ حقیقت و طریقت (تبیین مسئله تبری، #لعن و مسائل پیرامونی ان)
4. #ابولولو از حقیقت تا توهم (بررسی شخصیت ابولولو و نقش او در #قتل_خلیفه ثانی و نسبت او با امیرالمومنین و شیعه)
5. افسانه #رفع_القلم (بررسی تفصیلی پیرامون روایت مربوط به رقع القلم و جشن های کذای #نهم_ربیع و ..)
🔻 مقالات این مجموعه در سال های دهه 80 و 90 در روزنامه ها و مجلات علمی مختلف منتشر شده و در همایش بین المللی تکفیر با عنوان «رهزنان اتحاد» به عنوان پژووهش برتر مورد تقدیر قرار گرفته است.
فایل این مجموعه را به امید آنکه، تاثیری در پیش برد اهداف انقلاب اسلامی داشته باشد، به دوستان انقلابی و برادران ایمانی تقدیم می کنم. 🌹
جلسه هفتم متون فقه سیاسی- کتاب البیع حضرت امام- بحث ولایت فقیه.mp3
11.72M
🔹عنوان درس: متون فقه سیاسی
شماره جلسه: #جلسه_هفتم
🔻موضوع: مقبوله عمر بن حنظله (بخش اول: بحث سندی)
منبع: کتاب البیع- بحث ولایت فقیه- بخش پنجم
👥 دانشجویان فقه سیاسی (دانشگاه باقرالعلوم)
#متون_فقه_سیاسی
#ولایت_فقیه_امام_خمینی
#کتاب_البیع
#صوت_جلسات
هدایت شده از پایگاه خبری علوم انسانی مفتاح
✅ صفر تا صد نظامسازی بر عهده حوزه است/ چیزی به نام دوگانگی حوزه و نظام نداریم
🔰 حجتالاسلام عباسعلی مشکانی در گفتوگویی خاطرنشان کرد؛
💢 در ساختار نظام سیاسی اسلام، هم در «فقه سیاسی» و هم در «فلسفه سیاسی» نظریه و فقه دولت جدای از نظریه و فقه رهبری بوده و در طول آن قرار دارد.
💢 ما در عرصه «دولت سازی» از یک نظریه غیر بومی و غیر دینی استفاده کردهایم؛ این موضوع سبب شده از همان ابتدا مسیر را اشتباه برویم.
💢 ما معتقدیم فقه در ساحت اجرا نیازمند استنباط است، یعنی برای عملیات اجرای احکام نیازمند استنباط جداگانه است.
💢 باید دانست که ما یک فقه نظام و یک فقه نهاد داریم؛ فقه نظام، احکام نظامهای اجتماعی همچون احکام نظام اقتصادی و سیاسی است.
💢 تمامی مباحث مربوط به نظام پردازی و نظام سازی مربوط به حوزه است و حوزه باید این کارها را انجام دهد.
💢 در وضعیت کنونی دوگانگی میان حوزه و نظام وجود ندارد، بلکه بر اساس بیانات رهبری، حوزه مادر نظام است.
💢 حوزه باید الگوی دولت اسلامی را طراحی کرده و در اختیار نظام قرار دهد و ساختار خودش را متناسب با آن الگو طراحی کرده و از آن در تمامی ساحتها پشتیبانی کند.
📖 متن کامل در:
🌐 http://meftaah.com/?p=21103
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#گفتگو
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
جلسه هشتم متون فقه سیاسی- کتاب البیع حضرت امام- بحث ولایت فقیه.mp3
14.94M
🔹عنوان درس: متون فقه سیاسی
شماره جلسه: #جلسه_هشتم
🔻موضوع: مقبوله عمر بن حنظله (بخش دوم: بحث دلالی)
منبع: کتاب البیع- بحث ولایت فقیه- بخش پنجم
👥 دانشجویان فقه سیاسی (دانشگاه باقرالعلوم)
#متون_فقه_سیاسی
#ولایت_فقیه_امام_خمینی
#کتاب_البیع
#صوت_جلسات
جلسه نهم متون فقه سیاسی- کتاب البیع حضرت امام- بحث ولایت فقیه.mp3
11.06M
🔹عنوان درس: متون فقه سیاسی
شماره جلسه: #جلسه_نهم
🔻موضوع: مشهوره ابو خدیجه و شبهات مقبوله و مشهوره
منبع: کتاب البیع- بحث ولایت فقیه- بخش ششم
👥 دانشجویان فقه سیاسی (دانشگاه باقرالعلوم)
#متون_فقه_سیاسی
#ولایت_فقیه_امام_خمینی
#کتاب_البیع
#صوت_جلسات
جلسه دهم متون فقه سیاسی- کتاب البیع حضرت امام- بحث ولایت فقیه.mp3
8.43M
🔹عنوان درس: متون فقه سیاسی
شماره جلسه: #جلسه_دهم
🔻موضوع: صحیح قداح و روایت ابوالبختری
منبع: کتاب البیع- بحث ولایت فقیه- بخش ششم
👥 دانشجویان فقه سیاسی (دانشگاه باقرالعلوم)
#متون_فقه_سیاسی
#ولایت_فقیه_امام_خمینی
#کتاب_البیع
#صوت_جلسات