🔸سلسله نشست های تخصصی مرکز اسناد کتابخانه مجلس
☑ مبانی نظری جنبش های سیاسی محور مقاومت در جهان اسلام
🎙 دکتر مختار شیخ حسینی
🎙 دکتر محمدباقر خرمشاد
🗓 دوشنبه 1403/10/10، ساعت 10 الی 12
🏢 کتابخانه مجلس شورای اسلامی، سالن استاد حائری
#جنبش
#مقاومت
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«کارگاه متنخوانی»
🔸از آنجا که لاجرم ایده در متن خفته است؛ فهم بنیادهایِ اندیشه در جهان عرب، جز از مسیر احیای سنت ارزشمند متن خوانی نمیگذرد.
🔹خوانش ایده اصلی سه کتاب:
1.«أقوَم المسالك في معرفة أحوال الممالك» تالیف خیرالدین تونسی 2.«مناهج الألباب المصرية في مباهج الآداب العصرية»تالیف رفاعة رافع الطهطاوي
3.«طبائع الاستبداد ومصارع الاستعباد» تالیف عبد الرحمن الكواكبي
🔸لینک ثبت نام:https://survey.porsline.ir/s/hG6rRA8m
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
#جهان_عرب
#متن_خوانی
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«آیا جولانی میتواند تغییر کند ؟»
🔸القاعده، داعش، جبهه النصره و بیشتر گروههای رادیکال معاصر در جهان عرب خروجی جریان سلفیه جهادی بودهاند. اینک که محمد الجولانی رئیس سابق جبهة النصره(شاخه القاعده در سوریه) به قدرت رسیده است؛ پرسشِ پربسامدی شکل گرفته که آیا تغییر و تحول جولانی از یک سلفی جهادی -که سالها در عراق و سوریه در صفوف القاعده جنگیده- به یک سیاستمدار مدنی، ظاهری یا بنیادین است.
🔸تجربه سلفیه جهادی نشان میدهد که پروژههای تجدیدنظر و بازنگری (المراجعات) در اندیشه و عمل این جریان سرِ دراز دارد.«السید امام شریف» مشهور به دکتر فضل که کتاب«العمدة في إعداد العدة» او در بین اعضای القاعده کتاب مرجع محسوب میشد؛با نوشتن «ترشيد العمل الجهادي» به نقد القاعده و ایدههای سلفیه جهادی پرداخت. این تحول و تغییر با «ابوحفص الموریتانی»نفر سوم القاعده و «محمد الفزازی» مغربی از جمله بزرگترین ایدئولوگ های سلفیه جهادی ادامه یافت. تالیف«مراجعات لا تراجعات» طارق الزمر از رهبران جماعت اسلامی مصر که به اتهام دست داشتن در ترور سادات سه دهه زندانی بود؛ همه نمونههایی از تغییر کنش افراط گرایانه به عمل دعوی و بعضاً سیاسی در این جریان است. این تبار، به راحتی امکان تئوریک برای کنشهای امروزین جولانی را فرآهم میکند.
#جولانی
#القاعده
#دمشق
#سوریه
#سلفیه_جهادی
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
« اسلام گرایان عرب؛ از وصول الي السلطة تا الزامات مابعدالسلطة»
🔸اسلام گرایان سیاسی عرب پس از فروپاشی نظم خلافت، با شعار جذاب «الاسلام هو الحل»و«تطبیق الشریعه فی المجتمع» امید زیادی در دل جامعه دیندار نهادند که تأسیس اخوان المسلمین در 1928 آغاز این ایده بود.
🔹هر اندازه که ایدئولوژی های قومی، پان عرب، لیبرال و...از هویت انسانِ مسلمان دور جلوه مینمود؛ وعده اسلامگرایانِ سیاسی جذابتر به نظر میرسید.
🔸لذا جنبش های اسلامی در جهان عرب با سرمایه اجتماعی قابل توجهی هدفشان را بر«وصول الی السلطه» سوق داده و همه تلاشها بر پایین کشیدنِ حکامِ مستقر متمرکز شد.
🔹خروجی عینی این وعده اسلامگرایان، تجربه اخوان در مصر و تونس بود که در ناکارآمدی آن تردیدی نیست. انگار اسلامگرایان به یک چیز هرگز نیندیشیده بودند و آن الزامات«مابعد السلطه» بود.
🔸این جنبش ها تا قبل از رسیدن به قدرت«وصول الی السلطه» اپوزیسیونِ نظم مستقر بودند. اما پس از به قدرت رسیدن، باید پاسخگوی نیازهای اولیه و ثانویه همه اعضای جامعه بوده و سختتر از آن، بر اساس ایده های تاسیسی«الاسلام هو الحل» بتوانند مدل حکمرانی متفاوتی از نظم های غربی ارائه نمایند. ناتوانی در پاسخ به این دومطالبه، در نهایت منجر به از دست دادن سرمایه اجتماعی و تعیین سرنوشت رهبران (مرسی و غنوشی)در زندان شد.
🔸امروز نیز که اسلامگرایان سوری گام اول«وصول الی السلطه» را پیموده، به نظر نمیرسد ایده منسجمی برای«مابعد السلطه»داشته باشند. جنبش هایی که بلافاصله پس از رسیدن به قدرت، باید از مطالبه گری به پاسخگویی و مسئولیت پذیری تغییر رویه دهند. باتوجه به اینکه الزاماتِ دنیای اداره، به مراتب پیچیده تر از رسیدن به قدرت است؛ از این منظر آینده به مراتب سخت تر از گذشته خواهد بود. چون شهروندان نیازهای عمومی را طلب میکنند و پیروانِ دلبسته به ایده اسلامگرایان نیز مدل حکمرانیِ جدیدی طلب میکنند؛ که برای رهبران جنبش نااندیشیده تلقی میشود.
#اسلام_سیاسی
#سوریه
#تحریر_الشام
#جنبش
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸نبارک لکم مولد الامام الجواد عليه السلام.
قالَ الامام الجواد(ع ): اعْلَمْ أنَّكَ لَنْ تَخْلُو مِنْ عَیْنِ اللهِ، فَانْظُرْ كَیْفَ تَكُونُ .
بدان هرگز از چشم خدا پنهان نیستی؛حالا، ببین چگونه میخواهی باشی.
شاعر: محمدالحرزي
#میلاد_امام_جواد_مبارک
#باب_المراد
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«عصر النهضة؛ آغازگاه معاصرت»
🔸عصرالنهضه در جهان عرب اشاره به دوره ای دارد که انسان مسلمان در مواجهه با جهان جدید، پرسش های نوینی برایش متولد شد.
بسیاری از محققان شروع این دوره، که جهانِ آگاهی عربِ مسلمان را متحول کرد، حمله ناپلئون به مصر در سال۱۷۹۸ میدانند. آغازگاهی که پرسش های مهمی در میانه تراث و معاصرت فراروی انسان مسلمان قرار داد، کنکاشهای نظری برای پاسخ به این دوگانه ها زمینه شکلگیری پروژههای فکری مختلفی را فرآهم آورد.
🔹مهم ترین منابعی که اصل مشکله و پاسخ های فکری عصرالنهضه را صورتبندی نسبتاً جامعی ارائه کرده و منابع معتبری برای جریان شناسی فکری جهان عرب محسوب میشوند ؛عبارتند از:
-الإتجاهات الفكرية عند العرب في عصرالنهضة - علي المحافظه
-أسس التقدم عند مفكري الإسلام في العالم العربي الحديث- فهمي جدعان
-الفكرالعربي في عصر النهضه-البرت حوراني
-عصرالنهضة كيف انبثق؟و كيف أخفق؟-زكي الميلاد
#رنسانس_عربی
#عصر_بیداری
#جهان_عرب
🌹پیام بگذارید فایل منابع ارسال میشود🌹
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
7.24M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
▪️نعزي كل الموالين في مشارق الأرض و مغاربها بإستشهاد الامام الكاظم عليه السلام
الإمام الكاظم(ع: أبْلِغْ خَیرا وَ قُلْ خَیرا وَلاتَكُنْ إمَّعَة.
امام كاظم(ع): خیر رسان و خیرگو باش، بی تفاوت و بی مسئولیت نباش
#شهادت_امام_كاظم
#مداحی_عربی
🖤منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«اولین زن دانشمند هستهای؛قربانی ترور»
🔸سمیرة موسی متولد 1917 در مصر است که لیسانس علوم از دانشگاه ملک فؤاد(دانشگاه قاهره) و اولین زن دستیار آموزشی در این دانشکده است که پس از اخذ فوق لیسانس به انگلستان برای ادامه تحصیل رفت و در زمینه انرژی هستهای دکتری گرفت.
🔸او در دوره حمله هستهای آمریکا به ژاپن و تلاش رژیم صهیونیستی برای هستهای شدن، تنها راه اقتدار کشورش را هستهای شدن میدانست. تلاش های او برای استفاده از انرژی هستهای در زمینه پزشکی و سلامت او را به «ماری کوری شرق» مشهور کرده بود.
🔸 در نهایت در سفری که در سال1952 به آمریکا داشت، به صورت مشکوکی در یک تصادف در سن 35سالگی کشته شد و بسیاری از رسانه های مصری، تصادف او را ترور مدیریت شده توسط موساد تلقی میکنند؛ چون سمیرة موسی اولین زن دکترای هستهای در جهان عرب بود که تلاشش توسعه این دانش در مصر بود.
قصه زندگی او در کتاب«اغتيال العقل العربي: سيرة ذاتية لأولى شهداء العلم الدكتورة سميرة موسى» روایت شده است
#سمیرة_موسی
#انرژی_هسته_ای
#زنان_جهان_عرب
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1