8.08M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 | تکلیف را اینگونه یادم داده استاد
شعرخوانی آقای مجید تال
@arayehha
#زبانشناسی
#کم
#دکتر_غلامرضا_هاتفی_اردکانی
در اردکان یزد واژهای با معنی خاص، به شکل «کم» هنوز رایج و مورد استفاده قرار میگیرد. این واژه با الفاظی چون «کمند» و «کمان» و «خم» همستاک هستند. «کم» فارسی پهلویست و به معنی ابزاریست که چنبرینه و خمیده باشد و کشاورزان جهت جدا کردن جو از کاه یا گندم از کاه از آن استفاده میکنند. البته «کم» از «غربال» کوچکتر و ظریفتر است. حتی این ستاک را با یونانی kamp به معنی خماندن و کج کردن میتوان مقایسه و سنجش کرد.
منبع: نامهٔ باستان، جلد یک، صفحه 319
#استاد_فریبرز_کوچکی_زاد
در مورد واژه «کمان» و «خم» باید بگویم که آن عده از عزیزان که با آواشناسی آزمایشگاهی آشنایی دارند به خوبی میدانند که واجهای /p/و /t/ و/k/ به راحتی میتواند با اندکی لرزش تار آواها توسط واجهای مجاور خصوصا واکهها یا در مجاورت واج /r/ و همچنین واج /n/ واکدار شوند و به واجهای به ترتیب /b/ و /d/ و /g/ تبدیل شوند. همچنین این سه واج /p/ و /t/ و /k/ به آسانی میتوانند با دمش زیاد به نوع سایشی خود یعنی /f/ و / th/ و /x/ تبدیل شوند.
یکی از مواردی که /k/ به /x/ تبدیل میشود این است که هر گاه ریشهٔ فعلی به واج /ک/ ختم شده باشد وقتی که به آن پسوند صفت مفعولی ta- اضافه میکنیم، این واج /ک/ به واج /خ / تبدیل میشود. معمولا پسوند ta- به ریشهٔ ضعیف اضافه میشود، ولی در مورد ریشه /واک/ پسوند صفت مفعولی به شکل قوی آن افزوده میشود:
wa^k + ta = wa^kta
که «واخت» از آن در میآید. در پارتی «واختن» یعنی «گفتن». این معنا در فارسی میانه به کار نمیرود و این یکی از ممیزات دو زبان فارسی میانه و پارتی است. ماده مضارع این ریشه با افزودن مادهساز a به ریشه ساخته میشود:
wāk + a ⏩ wāča ⏩ wāž-
/چ/ های میانی در پارتی به /ژ/ تبدیل میشوند، یعنی مادهٔ مضارع «واختن» در پارتی میشود: «واژ» این /ژ/ پارتی برابری میکند با /ز/ فارسی میانه و جدید. مثلا واژهٔ «کنیز» فارسی در زبان اوستایی به شکل kanikā است که در پهلوی اشکانی kanižag (کنیژک) از آن در میآید. این لغت به معنی دوشیزه، دختر است و درست مثل واژهٔ maiden انگلیسی در اصل به معنی دختر خانم بوده ولی بعدا به معنی کلفت یا خدمتکار درآمد.
شبکۀ ریشهشناسی، دانشگاهی برای ریشهیابی زبانها و گویشهای ایرانی.
@arayehha
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#آرایههای_ادبی / ۳۱ خرداد ۱۴۰۳
#حسن_تعلیل
#اکبر_یحیوی
✅ درختان را دوست میدارم که به احترام تو قیام کردهاند و آب را که مَهرِ مادر توست.
@arayehha
☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘
۲ تیر زادروز اکبر ایرانی
(زاده ۲ تیر ۱۳۴۱ تهران) نویسنده، مترجم، مؤسس و مدیر مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
سال ۱۳۶۸ از دانشگاه امام صادق در رشته علوم و معارف اسلامی، کارشناسی ارشد گرفت و در سال ۱۳۸۶ مدرک دکترا در رشته فلسفه را از دانشگاه بینالمللی علوم اسلامی لندن دریافت کرد.
مسئولیتهای فرهنگی:
مدیر مسئول نشریات:
۱. دوفصلنامه علمی آینه میراث.
۲. میراث علمی اسلام و ایران.
۳. سردبیر فصلنامه گزارش میراث.
آثار:
تالیف:
کتاب حال دوران (بررسی جامعهشناختی موسیقی در سدههای نخستین) برنده جایزه فارابی و شایسته تقدیر کتاب سال ایران در سال ۱۳۸۷ و انتشار این اثر با ویراست جدید بهنام موسیقیشناخت در سال ۱۳۹۸.
هشت گفتار.
موسیقی در سیر تلاقی اندیشهها.
دیدگاه پنجم.
روش شیخ طوسی در تفسیر تبیان.
بشنو شمیم عود.
ترجمه:
امامةعلی بین عقل و القرآن.
تصحیح:
فیض الدموع تالیف بدایعنگار تهرانی.
تفسیر العروةالوثقی تالیف شیخ بهایی.
شرح دعای صباح.
کارنامه:
مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب از بدو تأسیس تاکنون بالغ بر ۳۷۹ عنوان (=۴۶۰ جلد) به چاپ رسانیده است.
مدیریت، نظارت و انتشار ۱۱۰ عنوان کتاب بازنویسی آثار مشاهیر ایرانی و اسلامی با عنوان کارنامه دانشوران ایران و اسلام در انتشارات میراثبان از سال ۱۳۸۲ تا سال ۱۳۸۸.
عضو کمیته ملی حافظه جهانی از سال ۱۳۸۶ تاکنون.
عضو کمیته تصحیح متون سازمان نسخ خطی اسلامی کمبریج (تیما) از سال ۱۳۸۲ تاکنون.
ثبت سه اثر ملی و سه اثر جهانی از جمله مسالک و ممالک و جامع التواریخ در برنامه حافظه جهانی یونسکو.
دریافت نشان برگزیده و شایسته تقدیر منشورات میراث مکتوب در بیش از ۳۰ دوره از جایزه کتاب سال و... دریافت بیش از ۵۹ جایزه.
چهارشنبه ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ آیین گرامیداشت سیاُمین سال تأسیس مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب به پاس سهدهه خدمت و تلاش پژوهش، تصحیح و انتشار متون کهن فارسی و عربی (۴۶٠ کتاب و ٢۵٠ نشریه) برگزار شد.
🆔 @arayehha
#برگی_از_تقویم_تاریخ
#اکبر_ایرانی
☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘
۲ تیر زادروز یونس شکرخواه
(زاده ۲ تیر ۱۳۳۶ مشهد) استاد دانشگاه، روزنامهنگار، از متخصصان و مترجمان دانش ارتباطات و «پدر روزنامهنگاری آنلاین ایران»
در مقطع کارشناسی، در رشته مترجمی زبان انگلیسی، دانشگاه علامه طباطبایی، به تحصیل پرداخت و پس از آن کارشناسی ارشد و دکتری را در رشته علوم ارتباطات همین دانشگاه ادامه داد.
از سال ۱۳۶۰ فعالیت حرفهای در عرصه روزنامهنگاری را با ترجمه مقالهای برای روزنامه اطلاعات آغاز کرد. پایاننامه دکتری وی، کتابی با عنوان روزنامهنگاری سنتی و روزنامهنگاری سایبر است که در آن، به بررسی نگرش صاحبنظران درباره آثار فناوریهای نوین ارتباطی بر آزادی بیان پرداخته و بدین منظور، با ۱۰ تن از استادان برجسته ارتباطات جهان نیز مصاحبه کرده است.
در کارنامه وی، دبیری بخش بینالملل و عضویت در شورای تیتر کیهان (۱۳۷۷-۱۳۶۱)، عضویت در شورای علمی فصلنامههای رسانه و پژوهشهای ارتباطی و همچنین، ماهنامه تخصصی صنعت چاپ، عضویت در شورای سردبیری کتاب هفته، سردبیری جام جم آنلاین (۱۳۸۴-۱۳۸۱) و سردبیری همشهری آنلاین (۱۳۹۸-۱۳۸۵) به چشم میخورد.
او عضو گروه چندرسانهای فرهنگستان هنر ایران و عضو هیئت مؤسس و همچنین هیئت رئیسه انجمن ایرانی مطالعات جامعه اطلاعاتی بوده است و همچنین، عضو هیئت امنا و عضو شورای علمی مدرسه ملی سینمای ایران است.
وی پس از درگذشت کاظم معتمدنژاد به ریاست انجمن ایرانی مطالعات جامعه اطلاعاتی منصوب شد. همچنین در دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی و در مرکز مطالعات و تحقیقات رسانهها تدریس کرده است و در حال حاضر، عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان در دانشگاه تهران است. او کلاسهایش را علاوه بر دانشکده، در فضای مجازی و در وبلاگ آموزشی بهنام دات دنبال میکند. دروس نظریههای ارتباطات، سایبر ژورنالیسم، تحلیل گفتمان انتقادی، سینما و رسانههای بریتانیا و مطالعات فرهنگی توسط وی تدریس میشود.
او از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۳به مدت شش سال، ریاست مؤسسه مطالعات آمریکای شمالی و اروپا دانشگاه تهران را برعهده داشته است.
کمیته علمی همایش روابط عمومی الکترونیک در سال ۱۳۸۶ به اتفاق آراء، تقدیر از او را به عنوان استاد پیشگام روابط عمومی الکترونیک، به تصویب رساند و طی مراسمی از او تقدیر کرد. در این مراسم، از تمبر روابط عمومی الکترونیک با تصویر وی رونمایی شد و همچنین، کتاب انفجار بزرگ خاموش، مجموعه مقالات منتخب وی درباره روابط عمومی توزیع گردید.
بزرگداشت وی به پاس سی سال تلاش رسانهای در ۱۶ مهر ۹۸ با حضور جمعی از اهالی رسانه و قلم و استادان حوزه علوم ارتباطات، در فرهنگسرای رسانه برگزار شد.
او همچنین، در تاریخ ۲۲ مهرِ ۹۸، عنوان مشاور عالی دبیرکل و مدیر گروه ارتباطات و رسانه کمیسیون ملی یونسکو را دریافت کرد.
او در دانشگاه تهران به تدریس مشغول و سرپرست گروه آموزشی مطالعات اروپای دانشکده مطالعات جهان است.
https://fa.wikipedia.org/wiki/%DB%8C%D9%88%D9%86%D8%B3_%D8%B4%DA%A9%D8%B1%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%87
🆔
@arayehha
#برگی_از_تقویم_تاریخ
#یونس_شکر_خواه
دوم تیرماه
سالروز درگذشت «میرزاجهانگیرخان شیرازی» معروف به "جهانگیر خان صوراسرافیل" روزنامه نگار دوران مشروطیت
"روحش شاد و یادش گرامی"
@arayehha
دوم تیر ماه
سالروز درگذشت « ابو علی سینا » پزشک،
ریاضی دان، منجم و شاعر
دل گرچه درین بادیه بسیار شتافت
یک موی ندانست و بسی موی شکافت
اندر دل من هزار خورشید بتافت
آخر به کمال ذره ای راه نیافت
#ابوعلی_سینا
#یادش_جاودانه
@arayehha