نکتههایی از دستور خطّ فارسی
پسوند «-وار»
پسوند «-وار» همواره از واژۀ پیشاز خود با نیمفاصله/ بیفاصله نوشته میشود (آزادوار، دیوانهوار، صبحوار، فرشتهوار، مردوار)، مگر در واژههای زیر:
بزرگوار، خانوار، راهوار/ رهوار، سوگوار، شاهوار/ شهوار، عیالوار، گوشوار، ماهوار
پسوند «-واره» همواره با واژهٔ پیشاز خود
بهصورت پیوسته نوشته میشود:
جشنواره، سنگواره، گاهواره، گوشواره، ماهواره
فرهنگستان زبان و ادب فارسی
@arayehha
معرفی کتاب شاعران در جستوجوی جایگاه: نگاهی دیگر به تحوّل شعر فارسی
🔸 کتاب شاعران در جستوجوی جایگاه: نگاهی دیگر به تحوّل شعر فارسی، تألیف مسعود جعفری جزی، استاد دانشگاه خوارزمی و عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی، زمستان ۱۴۰۲ در انتشارات نیلوفر منتشر شده است.
🔸 به نوشتۀ جعفری جزی، سخن اصلی این کتاب آن است که شاعران در تاریخ ادبیات جایگاه ثابتی ندارند و منزلت ادبی آنها تحتتأثیر عوامل مختلف تغییر میکند و این ویژگی به شاعران معاصر اختصاص ندارد و در همۀ دورههای تاریخ ادبیات شاهد چنین تغییری هستیم، چنانکه شاعران بزرگ و نامآشنای ادبیات کهن نیز از این تغییر جایگاه برکنار نماندهاند. افزونبر این موضوع، در این کتاب به مسئلۀ مفاخرهها و ازخودگفتن شاعران و اظهارنظرهایشان دربارۀ سرایندگان پیشین و معاصر نیز پرداخته شده است.
🔴 متن کامل معرفی کتاب را در وبگاه فرهنگستان به نشانی زیر بخوانید:
🌐 https://apll.ir/?p=16361
@arayehha
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
درست بنویسیم (۲)
سپاسگزاری یا سپاسگذاری؟
✅ سپاسگزاری نشانۀ ادب است نه
❌سپاسگذاری!
@arayehha
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
علی ای همای رحمت تو چه آیتی خدا را...
صدای دلنشین مرحوم استاد شهریار بزرگوار
@arayehha
4_695743491741328715.mp3
3.11M
فعلات فاعلاتن،فعلات فاعلاتن
علی اے هماے رحمت تو چه آیتے خدا را
اجرای محمد اصفهانی🌹
@arayehha
۲۵ ژوئن #روز_تلویزیون_رنگی است. در ۲۵ ژوئن ۱۹۵۱ بود که شبکه سی.بی.اس (CBS) نخستین تصاویر رنگی را پخش کرد
@arayehha
عیدِ ١۴٣۵ ساله
♦️دبا: در روز عید سعید غدیر خم، عید ولایت و امامتِ حضرت امیرالمؤمنین علی(علیهالسلام)، فرازی از مدخل «غَدیرِ خُم» در دانشنامۀ فرهنگ مردم ایران نوشتۀ نسیم عظیمیپور را میخوانیم.
🔹«براساس پارهای از روایتهای تاریخی، بزرگداشت واقعۀ غدیر خم از سدههای نخستین اسلامی بهصورت جشن برگزار میشده است، از آن جمله گفتهاند که نخستینبار در دوران آلبویه، معزالدولۀ دیلمی در ۳۵۲ ق / ۹۶۳ م، بزرگداشت واقعۀ غدیر خم را بهمنزلۀ عید بزرگ شیعیان در بغداد، در دستور کار خود قرار داد. به فرمان وی در این روز شهر را آذین بستند و مغازهها تا صبح باز بودند و افرادی به نشانۀ شادی بر طبل میکوفتند و شیپور مینواختند. آتشبازی نیز از دیگر مراسم این عید بود. بامداد این روز، شیعیان شتر قربانی میکردند و به زیارت مقابر میرفتند و در آنجا نماز عید میگزاردند. در سالهای بعد نیز حکمرانان آلبویه در برگزاری جشن غدیر خم اهتمام داشتند.
🔹در دورۀ صفویه نیز اعیاد مذهبی با احترام و شکوه بسیار برگزار میشد و عید غدیر خم از جملۀ بزرگترین آنها بود؛ اما در زمان نادر شاه افشار، با توجه به سیاست مذهبیای که او در پیش گرفته بود، برگزاری جشن غدیر منع شد. برگزاری ایـن جشن در دورۀ قاجاریه دوباره اهمیتی خاص یافت، چنانکه در این روز مراسم سلام رسمی با تشریفات بسیار در دربار صورت میگرفت. رسم سلام در این روز در حضور پادشاه، در دورۀ پهلوی نیز ادامه یافت.
🔹عید غدیر خم و تأکید بر جشن و سرور در این روز، و حتى مقایسۀ آن با نوروز، در اشعار فارسی، مشهور به «غدیریه» با موضوع غدیر و مدح امیرالمؤمنین علی (ع)، بهگونۀ وسیعی بازتاب یافته است.
🔹امروزه عید غدیر با اندک تفاوتی در آداب و مناسک، در نقاط مختلف ایران برگزار میشود. این عید ارتباطی خاص با سادات دارد، بهصورتیکه در برخی نقاط ایران به عید سادات یا عید «سیدا» مشهور است. در این روز مردم به دیدن سادات میروند و میزبان، میهمانان را با نقل و شیرینی پذیرایی میکند. بیشتر اوقات، سادات پول و یا هدیهای بهعنوان عیدی به میهمانان خود میدهند و مردم نیز این هدیه را سالها نزد خود نگاه میدارند و بر این باورند که به رزق و روزی آنها برکت میدهد.»
🔸متن کامل این نوشتار را در صفحات ۵٩٨ تا ۶٠٠ از جلد ششمِ دانشنامۀ فرهنگ مردم ایران و همچنین پیوند آن در تارنمای مرکز بخوانید:
https://www.cgie.org.ir/fa/article/258479
@arayehha
"چند قطعه از تذکرة الاولیاء عطار درباره امیرالمومنین علی مرتضی"
و گفت: شیخ مادر اصول و فروع و بلاکشیدن علی مرتضی است رضی الله عنه که مرتضی به پرداختن حربها ازو چیزها حکایت کردندی که هیچ کس طاقت شنیدن آن ندارد که خداوند تعالی او را چندان علم و حکمت کرامت کرده بود.
- ذکر جنید بغدادی
وقتی شبلی را با علوی سخن میرفت گفت: من با تو کی برابری توانم کرد که پدرت سه قرص به درویشی داد تا قیامت همی خوانند و یطعمون الطعام علی حبه و ما چندین هزار درم دینار بدادیم و کسی ازین یاد نمیکند.
- ذکر ابوبکر شبلی
و گفت: اگر مرتضی این یک سخن به کرامت نگفتی اصحاب طریقت چه کردندی؟ و آن سخن آنست که: از مرتضی سئوال کردند که خدای را به چه شناختی گفت: «بدان که شناسا گردانید مرا بخود، که او خداوندی است که شبه او نتواند بود. هیچ صورتی او را در نتوان یافت و هیچ وجهی او را قیاس نتوان کرد به هیچ خلقی. که او نزدیکی است در دوری خویش و دوری است در نزدیکی خویش. بالای همه چیزها است و نتوان گفت که تحت او چیزیست و او نیست چون چیزی و نیست از چیزی و نیست در چیزی و نیست به چیزی. سبحان آن خدائی که او این چنین است و چنین نیست هیچ چیز غیر او و اگر کسی شرح این سخن دهد مجلدی برآید فهم من فهم»
-ذکر جنید بغدادی
نقل است که بشر گفت: یک شب مرتضی را به خواب دیدم. گفتم: مرا پندی ده! گفت: چه نیکوست شفقت توانگران بر درویشان برای طلب ثواب رحمان، و از آن نیکوتر تکبر درویشان بر توانگران، از اعتماد بر کرم آفریدگار جهان.
-ذکر بشر حافی
نقل است که سیدی بود که او را ناصری گفتندی. قصد حج کرد. چون به بغداد رسید به زیارت جنید رفت و سلام کرد. جنید پرسید که سید از کجاست؟ گفت: از گیلان/ گفت: از فرزندان کیستی؟ گفت: از فرزندان امیرالمؤمنین علی رضی الله عنه. گفت: پدر تو دو شمشیر میزد، یکی با کافران و یکی با نفس. ای سید که فرزند اوئی! از این دو کدام کار فرمائی؟
- ذکر جنید بغدادی
@arayehha
هدایت شده از 🖋 سیاه مشق (حمزه محمودی)
🔴ششمین همایش ادبی #دریا_در_غدیر
🔸باحضور:
دکتر حسین محمدی مبارز،سید سکندر حسینی بامداد، سید علی نقیب، سیده تکتم حسینی، حسن خسرویوقار، مجتبی خرسندی، حمزه محمودی، سید اعلا امیری، سید حسین فصیحی، محدثه نبی حسینی
🔹مجری: سید رضا هاشمی فرهام
🔰با شعرخوانی شاعران حاضر در جلسه
🔻زمان:چهارشنبه ۶تیرماه ۱۴۰۳ ساعت۱۷
🔺️مکان:حوزه هنری استان قم، طبقه ۳، سالن مهر
#حوزه_هنری_استان_قم
#انجمن_هنر_و_ادبیات_آیینی_افغانستان
https://t.me/adabiatayniafg