♦️«معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده» با همکاری «پژوهشگاه قوه قضاییه و بسیج حقوقدانان تهران بزرگ» برگزار میکند:
📌 جشنواره ملی آرای قضایی با محوریت زن و خانواده
🔷️ محورهای جشنواره:
☑ تجلیل از آرای صادره محاکم
☑ مقالات و تالیفات با موضوع آسیبشناسی و نقد رویه قضایی در حوزه زنان
⏳ مهلت ارسال آثار: ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
📅 زمان برگزاری جشنواره: ۱۴۰۱/۱۰/۲۰
📥 نحوه ارسال آثار:
jashnvareh.zan.ray@gmail.com
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐 |@asrezanan_ir|
🔸 «امام زینالعابدین(علیهالسلام)»
🍃 و امّا حَقُّ الزَّوجَةِ فَأَنْ تَعلَمَ أَنَّ الله عَزّوَجَلّ جَعَلَها لَكَ سَكَناً و اُنساً فَتَعلَمَ أَنَّ ذلِكَ نِعمةً مِنَ اللهِ عَلَیكَ فَتُكرِمُها وَ تَرفِقُ بِها.
🍃 و امّا حق زوجه؛ بدان که خدای متعال او را برای تو محلّ اُنس و آرامش قرار داده و این یک نعمت الهی بر تو است که او را گرامی بداری و با رفق و مُدارا با وی رفتار نمایی.
📚| مکارمالاخلاق، ص ٤٢٠
🌐 |@asrezanan_ir|
صوت متافیزیک و جنسیت 20 اذر- دکتر زرگر- دفتر تهران.MP3
21.87M
#صوت_نشست
♦️ متافیزیک جنسیت
🎙 دکتر زهرا زرگر
عضو هیئت علمی پژوهشکده زن و خانواده
🔻پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐 |@asrezanan_ir|
#خبرنامه | #اختصاصی
♦️ تناسب سیاستهای جمعیتی و تسهیل معیشت خانوادهها
▪️در خبرها آمده که مشاور عالی وزیر کشور در مورد سرعت کاهش رشد جمعیت در ایران گفتهاست که سرعت کاهش نرخ رشد جمعیت در ایران بیشتر از بسیاری از کشورهای دنیاست. همچنین استاندار فارس نیز در جلسهی قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت فارس، پیشنهاد کاهش ساعت کار زنان متاهل را داده و پیگیر این مساله شده است.
▪️به نظر میرسد مسئولین پس از تلاشهای مکرر متخصصین حوزه جمعیت و خانواده و همچنین محققین حوزهی زنان دریافتند که اگر به طور جدی به دنبال جلوگیری از کاهش جمعیت میباشند نیاز است که دغدغههای زنان را باتوجه به عصر حاضر درک کرده و برای مرتفع نمودن آنان گامهای موثری فارغ از شعارهای کلیشهای و بیحاصل در جلسات مدیریتی بردارند.
▪️بنظر میرسد ظهور این مشکلات از مبدا برنامهریزی حاصل میشود، جایی که نگاه و شرایط خود بانوان متاهل و مادران در ساختارها درنظر گرفته نمیشود.
اولین قدم در این شرایط، پذیرفتن این واقعیت توسط مسئولین است که وضعیت اقتصادی نابهسامان خانوادهها را مجبور کرده تا زن و شوهر هردو شاغل باشند؛ این امر سبب گشته تا علاوه بر دغدغهی اقتصادی، دغدغهی نگهداری و تربیت فرزندان نیز اضافه گردیده، و حجم بالای مسئولیتهای یک زن به عنوان همسر، مادر، خانهدار و مسئولیتهای کاری سبب فشار ذهنی و روحی زنان موجب امتناع آنها از امر فرزندآوری خواهد بود. لذا نیاز است تا شرایط اشتغال خصوصا کارمندی برای مادران قدری منعطف تر گردد.
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐 |@asrezanan_ir|
#بازنشر | #یادداشت
✍🏼 | دکتر میرجعفری
پژوهشگر حوزه و دانشگاه
▪️حوادث اخیر در جامعه بیش از هرچیز عدم پاسخگویی صحیح و به موقع حوزه در مسائل پژوهشی ناظر به میدان بخصوص در زمینه زن و خانواده را آشکار کرد.
مساله پژوهش در حوزههای علمیه مدتهاست که دغدغه مسئولان و برنامهریزان این حوزه بوده است و به لحاظ محتوی کتابخانهای آثار دانشمندان دینی و فرهیختگان حوزوی عیان بوده است؛
▪️ اما سوال اینجاست که چرا با وجود این همه آثار شاهد رشد آسیبهای اجتماعی و هنجارشکنی در جامعه و مسائل اجتماعی مختلف هستیم؟
آیا توجه تکبعدی به این بخش پاسخگوی نیازها و اقتضائات جامعه بوده است؟
آیا وقت آن نرسیده است که رویکرد پژوهشی حوزه از مطالعات بعضا کلیشهای به دنبال حل مساله جامعه باشد؟
جایگاه مطالعات میدانی و کنشگری اجتماعی در حوزههای علمیه مخصوصا حوزه علمیه خواهران کجاست؟
▪️ اینها سوالاتی است که هنوز تدبیر مشخصی برای آن اندیشیده نشده است و صرفا به روشهای پژوهشی کتابخانهای اکتفا گردیده است. به نظر میرسد بازنگری در شیوههای آموزشی روش تحقیق متناسب ضروری باشد.
▪️ درعین حال باید توجه داشت امروزه یک محقق دینی كه جامعه را از نزدیک مشاهده، مطالعه و واکاوی میکند و پژوهشهای خود را با توجه به مصداقهای عینی انجام می دهد، به خوبی میداند که بسیاری از آسیبهای اجتماعی را نمیتوان فقط از طریق پژوهشهای نظری و تئوریک محض و با رفت و آمد بین قفسههای کتاب حل کرد؛ بلکه باتوجه به اعتقاد به فقه اسلامی پویا، جامع و جهانی به دنبال استفاده از آموزههای این دین برای حل آسیبها و مشکلات مختلف بر می آید..
▪️در حقیقت باید به این نکته مهم توجه داشت که وقتی در مرحله پژوهش، به جامعه مراجعه نشود، طبیعی است که به احتمال زیاد، حاصل پژوهش هم با دردهای جامعه تطابق نخواهد داشت و موجب احساس ناکارآمدی هم در محقق و هم در نتایج تحقیقات و هم در تصور مردم از توانمندی طلاب گردد؛ در حالی که طلبه محقق واقعبین و بهروز که در پی حلّ واقعی مسائل است، باید با بررسی شرایط پیرامونی، زمان، مكان، عوامل زمینهها و سوابق رخ داد یک حادثه را تحلیل نموده و گزارههای اصلی را استخراج نموده و با شناسایی اثرگذارترین عوامل میتواند اولویتها را تعیین و بر اساس آن، نسخههایی مناسب از کتاب و سنت استخراج كرده و راهکارهای موثر و کاربردی در اختیار جامعه قرار دهد.
▪️حوزه های خواهران باید بیش از پیش به نقش کنشگری خود در حل مسائل اجتماعی واقف گردیده و کاملا مسلح به ابزارهای لازم پژوهشی و تبلیغی روز برای مقابله با این جنگ ترکیبی شناختی گردد و به پاسخهای عینی برای مسائل حوزه زنان و خانواده برسد تا بتواند مرجعیت خود را در میان مردم حفظ کند.
@women92
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐 |@asrezanan_ir|
♦️ الگوی سومِ فلانی، الگوی سوم بهمانی!
#اختصاصی | #یادداشت
✍🏼| آقای مهدی تکلو
🔸 امروز زن مسلمان ایرانی در یک قضاوت عمومی، نه منطق شرق را پذیرفته و نه حاضر است خود را با معیارهای الگوی غربی وفق بدهد. اما دستکم آنچه مفروض است این است که هنوز آنطور که بایدوشاید در این فقره «پروژهی الگوی سوم» مبنا و ملاک نیست.
🔸 یعنی اینگونه نیست که مولفهها، قواعد و جهانبینی حاکم بر الگوی سوم مبنای حرکتها و سیاستگذاریها واقع شده و امروز ما از منظر گفتمانی چتر موسع و قدرتمندی از الگوی سوم ببینیم.
🔸 قرائت های متعددی از الگوی سوم وجود دارد که میتوان نشان داد چطور حتی در مبانی هم اشتراک ندارند، چه برسد به اینکه بعضا در صورتبندی کاملا متناقض مینمایند.
🔸 الگوی سوم یک صورتبندی نظری از یک تجربهی تاریخی و نظری مربوط به گذشتهی زن ایرانی بود و ما قرار نبود از چیزی نو صحبت کنیم. قرار بود این صورتبندی نظری حرکت زن ایرانی را شتاب داده و برای به رسمیت شناختهشدنش مساعدت کند.
📥 یادداشت کامل
@mahdi_takallou
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
#اختصاصی | #یادداشت
♦️ الگوی سومِ فلانی، الگوی سوم بهمانی!
✍🏼| آقای مهدی تکلو
▪️قضاوت در مورد اینکه پروژهی الگوی سوم چقدر پیش رفته و موفقیتآمیز بوده سخت نیست. تنها به این بستگی دارد که ما چه توقع و چه چشماندازی از آن در نظر داشته باشیم. واقعیت این است امروز زن مسلمان ایرانی در یک قضاوت عمومی، نه منطق شرقی را پذیرفته و نه حاضر است خود را با معیارهای الگوی غربی وفق بدهد. زن ایرانی کجدارومریز پیش میرود و در این حرکت فطری هم خاطرهای که از زن مسلمان در ذهن دارد و هم تبار فرهنگ ایرانی که پشتیبان اوست اثرگذار و سهیم است. میتوانیم راجع به این که این حرکت چقدر افتوخیز داشته هم گفتگو کنیم. اما بههرحال من این حرکت را نوعی حرکت طبیعی میدانم؛ حرکتی که در دل تاریخ گذشتهای داشته و به آیندهای هرچند کلی و مبهم پیش میرود. اما دستکم آن چه که برای من مفروض است این است که هنوز آنطور که بایدوشاید در این فقره «پروژهی الگوی سوم» مبنا و ملاک نیست.
▪️یعنی اینگونه نیست که مؤلفهها، قواعد و جهانبینی حاکم بر الگوی سوم مبنای حرکتها و سیاستگذاریها واقع شده و امروز ما از منظر گفتمانی چتر موسع و قدرتمندی از الگوی سوم ببینیم. من در تجربههای شخصی بسیاری خانمها را دیدهام که یا کاملاً بیاطلاع از الگوی سوم هستند یا از ابهامات و گرفتاریهای پیرامون آن کاملاً خسته و رهایش کردهاند. خب من بهخوبی میتوانم این خستگی را درک کنم و با آن همدل باشم. تصور کنید هر لیل و نهار از هر گوشه کناری و در هر کوی و برزنی دارند راجع به هویت تو صحبت میکنند و دست آخر جز مشتی گزارههای تکراری، کلیگویانه، شعاری و مهمتر از همه متناقض چیزی نصیبت نمیشود؛ لذا به نظرم گرههای جدی سر راه این پروژه قرار دارد و مانع از بهرسمیتشناختهشدن و امتدادیافتن آن است.
▪️سخت نیست اگر بخواهیم تمام قرائتهای موجود از الگوی سوم را یکبار برای همیشه کنار هم فهرست کنیم. من این کار را پیشازاین انجام دادهام و از یک شگفتی با شما صحبت میکنم. قرائتهای متعددی از الگوی سوم وجود دارد که میتوان نشان داد چطور حتی در مبانی هم اشتراک ندارند؛ چه برسد به این که بعضاً در صورتبندی کاملاً متناقض مینمایند. نام همهی آنها الگوی سوم است؛ اما هرکدام گویا از یک جهان دیگر آمدهاند؛ تَحْسَبُهُمْ جَمِيعًا و َقُلُوبُهُمْ شَتَّی؛ این وضعیت توضیح زمینههای مشکلی است که بالاتر گفتم؛ این که چرا احساس میکنم الگوی سوم زن بهدرستی مبنای جامعهپردازی و ساختارسازی قرار نگرفته و در ساحت گفتمان همصدای نازکی از آن به گوش میرسد که چندان مناسب عرضاندام در فضای منازعات گفتمانی نیست. هم مبدأها بسیار متنوع است و همافقها مشترک نیست و الا شاید باید امروز ما در نسبت با وضعیت زنان و امتداد نقشآفرینیهای آنان، خیلی پیش از اینها میبودیم.
▪️الگوی سوم یک صورتبندی نظری از یک تجربهی تاریخی و نظری مربوط به گذشتهی زن ایرانی بود و ما قرار نبود از چیزی نو صحبت کنیم و چرخی را از ابتدا اختراع کنیم. قرار بود این صورتبندی نظری حرکت زن ایرانی را شتاب داده و برای به رسمیت شناختهشدنش مساعدت کند. اما این تشتت در آراء که ناشی از تشتت در مبانی و روششناسی است، به نظر سنگ اولی است که پیش پای این حرکت قرار گرفته است.
▪️این تشتت آراء از چیست؟ واقعیت این است که ما امروز با الگوی سوم زن که حاصل اجتهاد و تجربهی شناختی رهبری است مواجه نیستیم. بلکه امروز حتی با صراحت هم نمیتوانیم ادعا کنیم الگوی سوم محصولی از دستگاه فکری امام و رهبری و تجربهی انقلاب اسلامی است! ما شاهد الگوی سومهای متعددی هستیم که برای باز کردن این کلاف سردرگم، بهتر است آنها اینگونه نامگذاری کنیم: الگوی سوم آقای فلانی و الگوی سوم خانم بهمانی. کسانی که واژگان را از ادبیات رهبری گرفتهاند، اما محتوای آن را از طریق اجتهاد شخصی تأمین کردهاند؛ بدون پایبندی به این چارچوب و مبانی، قرائت خود را از «زن در اسلام» با نام الگوی سوم زن عرضه نموده و مدعی آن شدهاند. درحالیکه وقتی مبانی و دستگاه اجتهادی مستقل از تلاش فکری و مبانی اندیشگی خاص انقلاب اسلامی استخراج شود لازم است که ادبیات آن هم مستقلانه انتخاب شود. الگوی سوم یک پروژه اجتماعی بود و بنا بود از آن ثمراتی در حرکت کلان انقلاب اسلامی به دست آید.
@mahdi_takallou
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
#خبرنامه | #اختصاصی
🔸حمایت از مادری در قلب تگزاس!
♦️ خبری جالب و قابل تامل از مدرسهای در تگزاس آمریکا منتشر شده که مدرسهی "پارک لینکلن" دانشآموزانی در ردهی سنی ۱۴ تا ۱۹ سال دارد. ادامهی خبر از ویژگی خاص این مدرسه پردهبرداری میکند؛ «ویژگی دانش آموزان این مدرسه این است که تمامی دانش آموزانش یا باردارند و یا صاحب فرزند هستند.»
🔸 آنچه که در این خبر جلوه میکند، سن ازدواج و مادری دختران نیست بلکه بسترسازی و حمایت دولت و نهاد آموزش از #انتخاب بخشی از دختران جامعه برای مادری است.
کاملا برخلاف آنچه که در مدارس و حتی دانشگاهها که اکثر دانشجویان به سن ازدواج و فرزندآوری رسیدهاند، رخ میدهد.
📥 ادامه یادداشت
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|