امروزی کردن فلسفه کهن
🔹به گفته ی هانس گئورگ گادامر ما در مکالمه با فرهنگ گذشته، آن فرهنگ را به زمان حاضر منتقل و به اصطلاح امروزیش میکنیم. به عنوان مثال در خواندن یا تماشای یک تراژدی یونانی چون آنتیگونه دشواریها و معضلهای اخلاقی، فکری و فلسفی نمایش سوفوکل را امروزی میبینیم و در چارچوب کلی دلالتهای روزگار با آن برخورد میکنیم. ما نه با آنتیگونه ی یونان باستان بل با تأویل امروزی خویش از آنتیگونه مکالمه میکنیم.
🔸چه بهتر که بکوشیم تا مباحث گذشته را در مکالمه زندهی آنها با زمان حاضر پیش کشیم، و بدانیم که نه فقط به پاسخ های امروزی دست مییابیم، بل پرسشها نیز به گونهای ژرف در افق دلالتهای امروز مطرح میشوند، و از این رو تازه اند.
🔹ما راهی برای شناخت افلاطون نداریم مگر اینکه او را امروزی کنیم و به آثارش از روزنه ی زمان خود و در چارچوب اندیشه، علم، و فرهنگ امروز توجه کنیم.
تنها در چنین حالتی است که عقاید افلاطون دیگر به عنوان بخشی از "تاریخ فلسفه" باقی نخواهد ماند، بل به زندگی امروز ما معنا خواهد داد.
🔸از نیچه آموخته ایم که می توان برای حل دشواریهای امروز تعبیرهای خود را از گذشته به کار گرفت، تنها باید دانست و اعتراف کرد که با تأویل ها سر و کار داریم و نه با حقیقتها.
✍🏻بابک احمدی
📚حقیقت و زیبایی
📖صفحه ۱۳ - ١٨
🔹زیبایی شناسی امروز با مباحث تازه ای روبروست که در زیبایی شناسی کلاسیک یا سده ی هجدهمی مطرح نشده اند یا در بهترین حالت فقط شماری از آنها پیش بینی شده اند.
🔸از جمله این موارد تازه در زیبایی شناسی امروز، یکی پیدایش هنرهای جدیدی است که با خود مسائل تازه و بسیار متنوعی را همراه آورده اند، مسائلی که یکی از آنها هم به ذهن فيلسوفان و هنرمندان پیشین نمی رسید. سینما، عکاسی، ویدئو، رسانه های ارتباطی جدید، از رادیو و تلویزیون تا محصولات "انقلاب انفورماتیک" و حتی نمایشهای جدید که به تبلیغ کالاها و خدمات می پردازند (همچون دنیای آرایش و مد لباس) از جمله این هنرهای تازه اند که تجربه های زیبایی شناسانه ی جدیدی را موجب شدهاند.
🔹نه فقط این هنرهای جدید بل هنرهای قدیمی - و از نظر زیبایی شناسی کلاسیک هنرهای معتبری چون نقاشی، موسیقی و ادبیات - کارکردهای تازه ای یافته اند. کارکرد اجتماعی هر یک از این هنرها چندان با موارد گذشته متفاوت است که خود به خود ضرورت نگرش فلسفی تازه ای را پیش می آورد.
✍🏻بابک احمدی
📚حقیقت و زیبایی
📖صفحه ۲۱
🔹نظر اکثر متفکران امروزی این است که هم اصطلاح زیبایی شناسی در روزگار روشنگری پدید آمد و هم محتوای فکری- فرهنگی و فلسفی که همراه آن بود. تاریخ اندیشه و خردورزیِ فلسفی در مورد زیبایی، از آغاز رنسانس تا نیمه ی سدهی هجدهم پیشرفتی جدی را نشان نمیدهد. هنر، البته که دستخوش بیشترین دگرگونیها شد اما اندیشهی به هنر پابه پای این تغییرات چندان تفاوت نکرد.
🔸دگرگونی عظیم با روشنگری یا بهتر بگویم با شکوفایی مدرنیته روی داد. سخن زیبایی شناسی با طرح مدرنیته باز شناخته میشود. کل زیبایی شناسی سدهی هجدهم را می توان در پرتو روح آن دوران درک کرد. یعنی از راه توجه به طرح فلسفی روشنگری و آرزوها، پندارها و امیدهای روشنگران و نیز ادراک آن ایام از استقلال سخن زیبایی شناسانه. شوق سوزانی که آن اندیشگران به بالغ شدن آدمی، و ضرورت فهم او از اهمیت پذیرش مسوولیتهایش داشتند، و آرزوی آنان برای زمینی شدن قاعده های زندگی اجتماعی به کل برداشتهایشان از شناخت زیبایی شکل میداد. تمامی حرکت به سوی بنیان زیبایی شناسی را میتوان در این اساس مدرنیته بازیافت.
🔹بسیاری از پیشروان روشنگری که خود هنرمند بودند، در همان حال که خردورزی علمی انسانی را می ستودند، و بشارتگر آینده ای بودند که در آن هنر و علم همبسته خواهند شد، باز بر تمایز موجود میان آنها تاکید میگذاشتند.
✍🏻بابک احمدی
📚حقیقت و زیبایی
📖صفحه ۲۲ - ۲۴
درباره سه دگردیسی.pdf
216.4K
🔻اما در دنج ترین صحرا دگردیسی دوم روی میدهد: این جاست که جان شیر می شود و میخواهد آزادی فراچنگ آورد و سرور صحرای خود باشد.
این جاست که آخرین سرور خویش را می جوید و با او و آخرین خداي خویش سرِ ستیز دارد. او میخواهد برای پیروزی بر اژدهای بزرگ با او پنجه در افکند.
چیست آن اژدهای بزرگ که جان دیگر نخواهد او را سرور و خدای خویش خواند؟
اژدهای بزرگ را «تو_باید» نام است. اما جان شیر گوید: «من می خواهم!»
«تو_باید» راه بر او می بندد و او زرتاب –جانوری ست پولک پوش، که بر هر پولک اش «تو_باید» زرین میدرخشد.
🖋فریدریش ویلهلم نیچه
📚چنین گفت زرتشت
May 11
🔰سلسله جلسات «اصول فلسفه و زبان حقیقتجویی»
🔸متن خوانی و گفتوگو با محوریت کتاب «اصول فلسفه و روش رئالیسم»
📆 چهارشنبهها، ساعت ١۶
▪️ حضور برای عموم آزاد است.
🕌 آستانه قاب هشت
📞 جهت اطلاعات بیشتر با شماره زیر تماس حاصل فرمایید:
09373401445
🆔 @astaneh_andisheh
@ghabe_hasht
در آستانه اندیشه
🔰سلسله جلسات «اصول فلسفه و زبان حقیقتجویی» 🔸متن خوانی و گفتوگو با محوریت کتاب «اصول فلسفه و روش ر
🔰 مدتها به دنبال فرصتی میگشتیم تا با دوستانمان دسته جمعی کتاب اصول فلسفه علامه را مطالعه و بحث کنیم و از آن شیرینی که از تحقیقات دانشگاهی در موضوع «اعتباریات» چشیده بودیم ضیافتی برپا داریم. همیشه این سوال بود که «اصول فلسفه و روش رئالیسم» با آن فضای ضد ماتریالیستی که دارد چه ربطی به ما و امروزمان میتواند داشته باشد. بارها با افراد مختلفی موضوع را طرح کردیم تا اینکه به یک بازخوانی رسیدیم؛ بازخوانی درد علامه در آن کتاب با درد امروزمان و با عنوان «اصول فلسفه و زبان حقیقت جویی». جسته و گریخته شروع کردیم به خواندن مقدمه شهید مطهری بر این کتاب، تا اینکه با ظهور طوفان الاقصی و اوج گیری دوباره (یا بهتر بگوییم یکباره) پرسشهای ضد صهیونیستی گویی این بحثها برایمان زندهتر شد و درد علامه در برخورد فلسفی با جریانهای مادی انگار چند دهه گذشته را به یکباره در پرسش از موجودیت رژیم منحوس صهیونیستی احساس کردیم. این شد که همه چیز به هم گره خورد و بحث از حقیقت و اعتبار در اصول فلسفه به میدان پرسش از هویت و ریشه فلسفی رژیم جعلی اسرائیل کشیده شد.
برآنیم تا در این جلسات درد علامه و شهید مطهری را با درد امروزمان بازخوانی کنیم و بشنویم که زبان فلسفه اسلامی، امروز با ما چه میگوید. در این راه به لطف خدا امیدوار و به همراهی دوستان اهل درد و فضل و فلسفه و عرفان نیازمند و به نظرات پر از لطف و محبت اساتید گرانقدر سخت محتاج هستیم. به امید آنکه همراهی همه این بزرگواران راهی در مسیر فهم و روایت امروز بگشاید.
🆔 @astaneh_andisheh
@ghabe_hasht
حقیقت جویی در برابر ایدئولوژی_اصول فلسفه_1.1.mp3
5.2M
🔰 حقیقتجویی در برابر ایدئولوژی
🔸بخشی از جلسه «اصول فلسفه و زبان حقیقت جویی»
🔸معرفی جلسه و طرح مسئله فلسفه اسلامی و حقیقت جویی در روزگار معاصر
🆔 @astaneh_andisheh
@ghabe_hasht
اصول فلسفه.mp3
24.54M
🎙 جلسه اول از سلسله جلسات «اصول فلسفه و زبان حقیقتجویی»
🔹وجه تمایز میان ادراکات؛ حقایق، اعتباریات و وهمیات
🔹اساس فلسفه بر پایه حقیقت جویی
🔹حقیقتجویی در برابر ایدئولوژی
📆 ٣ آبان ماه
🕌 آستانه قاب هشت
🆔 @astaneh_andisheh
@ghabe_hasht
اصول فلسفه و زبان حقیقت جویی_جلسه دوم.mp3
32.87M
🎙 جلسه دوم از سلسله جلسات «اصول فلسفه و زبان حقیقتجویی»
📆 ١٠ آبان ماه
🕌 آستانه قاب هشت
🆔 @astaneh_andisheh
@ghabe_hasht
اصول فلسفه و زبان حقیقت جویی_جلسه سوم.mp3
30.11M
🎙 جلسه سوم از سلسله جلسات «اصول فلسفه و زبان حقیقتجویی»
📆 ١٧ آبان ماه
🕌 آستانه قاب هشت
🆔 @astaneh_andisheh
@ghabe_hasht
اصول فلسفه و زبان حقیقت جویی_جلسه چهارم.mp3
30.45M
🎙 جلسه چهارم از سلسله جلسات «اصول فلسفه و زبان حقیقتجویی»
📆 ٢۴ آبان ماه
🕌 آستانه قاب هشت
🆔 @astaneh_andisheh
@ghabe_hasht