اصول فلسفه و زبان حقیقت جویی_جلسه پنجم.mp3
24.06M
🎙صوت جلسه پنجم از سلسله جلسات «اصول فلسفه و زبان حقیقتجویی»
🔸متن خوانی مقدمه کتاب «فلسفه چیست یک پرسش فلسفی است» نوشته دکتر دینانی
📆 ١ آذرماه
🕌 آستانه قاب هشت
🆔 @astaneh_andisheh
@ghabe_hasht
🔹حکمت را با فلسفه اشتباه نکنیم. حکمت همیشه بوده است. از آغاز خلقت آدم حکمت بوده و همیشه هم خواهد بود؛ البته کموزیاد میشود. حکمت چیزی بیش از فلسفه است. حکمت تقسیم به نظر و عمل نمیشود. ما امروز حکمت نظری میگوییم، اما فلسفه نظری را در نظر داریم؛ وگرنه حکمت نظری نداریم. حکمتْ عمل و نظرِ آمیخته است. نهجالبلاغه که میخوانیم، سراسر حکمت است؛ از بای بسمالله تا تای تمّت.
✍🏻دکتر رضا داوری اردکانی
🎙سخنرانی هفته پژوهش ۲۰ آذر
🔹فارابی تلقی از ماهیت را تغییر داده است. برای ارسطو، ماهیت، ماهیتِ امر موجود است. برای فارابی ماهیت تعریف دیگری دارد. ماهیت امکان است. اگر ملتفت این تحول بزرگ در مهمترین مسئلۀ فلسفه که اساس فلسفه است، نشویم، مشکل حل نمیشود.
🔸این تشخیص فارابی مبنایی شد برای گشایش راه تازه. او در این گشایش، اصل وحدت دین و فلسفه را طرح کرد. سیاست را که پیش آورد، برای نشاندادن وحدت دین و فلسفه بود. وحدت که میگویم، یعنی سیر به سوی وحدت. او که وحدت ایجاد نکرده، او طرح وحدت کرده است. این طرح آغازی شده برای تاریخ فلسفه اسلامی که دین و فلسفه به هم نزدیک میشوند یا کوشش میشود این هماهنگی و همراهی صورت بگیرد.
✍🏻دکتر رضا داوری اردکانی
🎙سخنرانی هفته پژوهش ۲۰ آذر
🔹حضور در «جهان بین دو جهان»، حضورِ زمینی انسان است که از آسمان بریده نیست. راه باریکی است که هر کس میتواند در آن قدم بگذارد و همچنان جلو برود. دویست بنیانی که در مقابل شما گشوده شد چیزی بیش از آستانههایی نیست که باید در هر کدام وارد شد و حضوری را تجربه کرد که در این تاریخ مربوط به ما میباشد و باز به آستانه بنیان دیگری باید قدم گذاشت، باشد که بودنی دیگر از خود را احساس کنید که در بیکرانگی اکنون جاودانه شما نهفته است. این حالت چون پیش آید متوجه حکمتی خواهید شد که ما را در «جهان بین دو جهان» حاضر میکند، تا همه خود را در جهان همدیگر احساس کنیم و معنای جهانی که انقلاب اسلامی به پشتوانه خون شهدا برای بشر این دوران گشود، برایمان به ظهور آید.
✍🏻استاد طاهرزاده
📚انقلاب اسلامی طلوع جهانی بین دو جهان
🔰 سلسله جلسات «اصول فلسفه و زبان حقیقتجویی»
🔸متن خوانی و گفتوگو با محوریت کتاب «اصول فلسفه و روش رئالیسم»
📆 چهارشنبهها، ساعت ١۶
▪️ حضور برای عموم آزاد است.
🕌 آستانه قاب هشت
#آستانه_اندیشه
🆔 @astaneh_andisheh
@ghabe_hasht
🔰سلسله جلسات تاریخ تفکر بصری
🔸در این درسگفتار ضمن طرح بحث از مدعای کلی تفکر بصری، به زمینهها و نشانههای پیدایش تفکر بصری در فرهنگ و فلسفه یونان باستان اشاره میشود، نشانههایی که در کل تاریخ فلسفه کلاسیک باقی میماند.
🎙دکتر سید مهدی ناظمی
‼️جلسه به صورت مجازی و پخش زنده برگزار میشود.
📆 جلسه سوم، پنجشنبه ۲۳ آذر ماه، ساعت ١٠
🕌 خیابان بزرگمهر، مادی شهرستانی، کوچه شهید سعید احمدی، آستانه قاب هشت
#آستانه_اندیشه
🆔 @astaneh_andisheh
@ghabe_hasht
🔻بشر واضع حقیقت نیست و نمیتواند باشد، این حقیقت است که محیط بر بشر و بشر محاط در آن است. حقیقت است که بر ما ولایت و حکومت دارد نه به عکس. ما مالک و واجد حقیقت نیستیم، اوست که ما را در بر گرفته. حقیقت امریست که به انحاء و اطوار گوناگون برای ما در ظهور و خفاست. در محکمهی ظهور و تجلی حقیقت بشر قاضی نیست، بلکه حکم متهم یا بهتر بگوییم شاهد را دارد.
🔻عقل شعبده باز است، تردستی میکند، بهتر بگوییم فیلسوف با عقل دور اندیش خود، خدا و جهان را دست انداخته و با قیافهای حق به جانب که به منتها درجه جدی مینماید، هرآنچه جدی است به ریشخند گرفته است.
🖋سورن کییرکهگور
📚کییرکهگور متفکر عارف پیشه
#آستانه_اندیشه
🆔@astaneh_andisheh
🔹کی یرکه گور فیلسوف به معنای متداول لفظ نیست. بنا به استنباط رسمی و معمول ما، فیلسوف متفکری است که در پژوهشهای خود با وسواس و دقت بسیار مفاهیمی انتزاعی انتخاب میکند و با ابتدای به آنها به بیان اعیان اشیاء و امور میپردازد.
🔸کییرکه گور فلسفههای متداول رسمی را به محاکمه میکشد و متهم میکند. فلسفهی رسمی از ارسطو به بعد، از حکمت مدرسی گرفته تا هگل، همواره عقل را ستوده و حقیقت را بر طبق نظام عقلی نمایش داده است.
✍🏻مهتاب مستعان
📚کییرکهگور متفکر عارف پیشه
📖صفحه ۶۲ و ۶۶
#آستانه_اندیشه
🆔@astaneh_andisheh
🔹کی یرکه گور خود را شاهد و بعدها شهید حق میداند. حق فراروی اوست، در عین حال فرّار است، میگریزد و میگریزاند. قابل ضبط و ربط نیست، بیرون از دسترس زبان عبارت و منطق است، اما حضور قطعی و بی چون و چرا دارد. آنجاست، میتوان به آن اشاره کرد و تمنای طلب داشت. اما تملک حق چنان که اصل مقصود فیلسوف و فلسفه رسمی است. ممکن نیست؛ فلسفۀ رسمی طالب نظام بخشیدن به امور است.
🔸او عقل را همان عقل فضولی و فضولِ عقل میداند
"فضول عقل حکایت بسی کند حافظ
تو کار خود مده از دست و می به ساغر کند"
🔹در مقابل این بلفضولیهاست که شاهد حق که برای شهید شدن نشان شده است، فریاد میکند، حتی در آن حال که میداند به قول نیچه دهانی برای گوش کسی نیست.
🔸اکنون وقت آن است که عقل قلمروی را که به ناحق به خود اختصاص داده است، به وصف زنده و جاندار و انضمامی حقیقت بازگذارد. یگانه راهی که شاهد در مقابل حق برای رسیدن "به حد نهایی" در پیش دارد، شهادت است. حقیقت قربانی میطلبد و او انتخاب شده است.
✍🏻مهتاب مستعان
📚کییرکهگور متفکر عارف پیشه
📖صفحه ۶۴ و ۶۵
#آستانه_اندیشه
🆔 @astaneh_andisheh
....pdf
77.8K
🔻امام کاظم علیه السلام: برای هر چیز راهنماییست، نقشه و اطلس راهنمای شهر عقل، تفکر است و راهنمای استفاده از نقشه تفکر، سکوت. هرچیزی مرکبی دارد و مرکب عقل تواضع است.
🔹منظور از عقل آن عقل خشک و کج فهم و غیر متواضع نیست، عاشق است، این عقل مقابل قلب نیست، بلکه محل و منزلش قلب است.
✍🏻متن مورد بحث در هیئت آستانه
📆 یکشنبه ۲۶ آذر
🏴شهادت حضرت زهرا (س)
#آستانه_اندیشه
#هیئت_آستانه
🆔 @astaneh_andisheh
6.5M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #کلیپ
⁉️تفکر بصری چه هست؟ چه نیست؟
🎙 دکتر سید مهدی ناظمی
🔹 آن چیزی که فهم ماست، این است که تفکر بصری یک جریان بزرگ غالب و اصلی است. جریان تاریخی است. وقتی جریان تاریخی شد مقابل را از بین میبرد. «مقابل» را در خودش محو میکند. مثل غرب و تفکر تاریخی غرب است. وقتی متولد میشود در سیر خودش همۀ دیگرگونگیها را از بین میبرد.
📌 برگرفته از دوره «تاریخ تفکر بصری؛ بخش اول: ظهور تفکر بصری در یونان باستان»
#آستانه_اندیشه
#تاریخ_تفکر_بصری
🆔 @astaneh_andisheh
🔰 سلسله جلسات «اصول فلسفه و زبان حقیقتجویی»
🔸متن خوانی و گفتوگو با محوریت کتاب «اصول فلسفه و روش رئالیسم»
📆 چهارشنبهها، ساعت ١۶
▪️ حضور برای عموم آزاد است.
🕌 آستانه قاب هشت
#آستانه_اندیشه
🆔 @astaneh_andisheh
@ghabe_hasht