هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
🌹بسم الله الرحمن الرحیم🌹
«اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكَاةٍ فِيهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ كَأَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِن شَجَرَةٍ مُّبَارَكَةٍ زَيْتُونَةٍ لَّا شَرْقِيَّةٍ وَلَا غَرْبِيَّةٍ يَكَادُ زَيْتُهَا يُضِيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُّورٌ عَلَىَ نُورٍ يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَن يَشَاءُ وَيَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ»
خداوند نور آسمانها و زمین است؛ مَثَل نور خداوند همانند چراغدانی است که در آن چراغی (پر فروغ) باشد، آن چراغ در حبابی قرار گیرد، حبابی شفاف و درخشنده همچون یک ستاره فروزان، این چراغ با روغنی افروخته میشود که از درخت پربرکت زیتونی گرفته شده که نه شرقی است و نه غربی؛ (روغنش آنچنان صاف و خالص است که) نزدیک است بدون تماس با آتش شعلهور شود؛ نوری است بر فراز نوری؛ و خدا هر کس را بخواهد به نور خود هدایت میکند، و خداوند به هر چیزی داناست.
(سوره مبارکه نور، آیه ۳۵)
#هر_صبح_یک_آیه
@ayehsobh
تفسیر:
نخست مى فرماید: خداوند نور آسمانها و زمین است (اللّهُ نُورُ السَّماواتِ وَ الأَرْضِ).
چه جمله زیبا، جالب و پر ارزشى! آرى، خدا نور آسمانها و زمین است، روشنى و روشنى بخش همه آنها.
قرآن، با ذکر یک مثال زیبا و دقیق چگونگى نور الهى را در اینجا مشخص میکند و میفرماید: مَثل نور خداوند، همانند چراغدانى است که در آن چراغى باشد و آن چراغ در حبابى قرار گیرد، حبابى شفاف و درخشنده، همچون یک ستاره فروزان (مَثَلُ نُورِهِ کَمِشْکاة فِیها مِصْباحٌ الْمِصْباحُ فِی زُجاجَة الزُّجاجَةُ کَأَنَّها کَوْکَبٌ دُرِّیٌّ).
و این چراغ با روغنى افروخته مى شود که از درخت پر برکت زیتونى گرفته شده که نه شرقى است و نه غربى (یُوقَدُ مِنْ شَجَرَة مُبارَکَة زَیْتُونَة لا شَرْقِیَّة وَ لا غَرْبِیَّة).
آنچنان روغنش صاف و خالص است که گوئى بدون تماس با آتش میخواهد شعلهور شود! (یَکادُ زَیْتُها یُضِیءُ وَ لَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نارٌ).
نورى است بر فراز نور (نُورٌ عَلى نُور).
و خدا هر کس را بخواهد به نور خود هدایت میکند (یَهْدِی اللّهُ لِنُورِهِ مَنْ یَشاءُ).
و براى مردم مَثلها مى زند (وَ یَضْرِبُ اللّهُ الأَمْثالَ لِلنّاسِ).
و خداوند به هر چیزى آگاه است (وَ اللّهُ بِکُلِّ شَیْء عَلِیمٌ).
🌺🌺🌺
مشکاة در اصل، به معنى روزنه و محل کوچکى است که در دیوار ایجاد مى کردند و چراغهاى معمول قدیم را براى محفوظ ماندن از مزاحمت باد و طوفان، در آن مى نهادند و گاه از داخل اطاق طاقچه کوچکى درست میکردند و طرفى را که در بیرون اتاق و مشرف به حیاط منزل بود با شیشه اى میپوشاندند تا هم داخل اتاق روشن شود و هم صحن حیاط، و در ضمن از باد و طوفان نیز مصون بماند.
زجاجه یعنى شیشه و در اینجا به معنى حبابى است که روى چراغ مى گذاشتند، تا هم شعله را محافظت کند و هم گردش هوا را از طرف پائین به بالا تنظیم کرده، بر نور و روشنایى شعله بیفزاید.
مصباح، به معنى خود چراغ است که معمولاً با فتیله و یک ماده روغنى قابل اشتعال افروخته میشده است.
جمله یُوقَدُ مِنْ شَجَرَة مُبارَکَة زَیْتُونَة لا شَرْقِیَّة وَ لا غَرْبِیَّة اشاره به ماده انرژى زاى فوق العاده مستعد براى این چراغ است ...
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۳۵ سوره مبارکه نور)
1485119233_-603202129.mp3
3.62M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه نور
آیه: ۳۴_۳۵
@ayehsobh
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
🌹بسم الله الرحمن الرحیم🌹
«فِي بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَن تُرْفَعَ وَيُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ يُسَبِّحُ لَهُ فِيهَا بِالْغُدُوِّ وَالْآصَالِ»
(این چراغ پرفروغ) در خانههایی قرار دارد که خداوند اذن فرموده دیوارهای آن را بالا برند (تا از دستبرد شیاطین و هوسبازان در امان باشد)؛ خانههایی که نام خدا در آنها برده میشود، و صبح و شام در آنها تسبیح او میگویند.
(سوره مبارکه نور، آیه ۳۶)
#هر_صبح_یک_آیه
@ayehsobh
تفسیر:
تا به اینجا ویژگىها و مشخصات این نور الهى، نور هدایت و ایمان را در لابلاى تشبیه به یک چراغ پر فروغ مشاهده کردیم. اکنون باید دید این چراغ پر نور در کجا است؟ و محل آن چگونه است؟ تا همه آنچه در این زمینه لازم بوده است با ذکر این محل روشن گردد.
لذا در آیه بعد، مى فرماید: این مشکاة در خانههایى قرار دارد که خداوند اذن فرموده دیوارهاى آن را بالا برند و مرتفع سازند (تا از دستبرد دشمنان و شیاطین و هوسبازان در امان باشد) (فِی بُیُوت أَذِنَ اللّهُ أَنْ تُرْفَعَ).
خانههایی که نام خدا در آن ذکر شود (و آیات قرآن و حقایق وحى را در آن بخوانند) (وَ یُذْکَرَ فِیهَا اسْمُهُ).
🌺🌺🌺
بسیارى از مفسران، آیه فوق را همان گونه که در بالا تفسیر کردهایم؛ مربوط به آیه قبل دانسته اند ولى بعضى آن را مرتبط به جمله بعد مى دانند که چندان صحیح به نظر نمى رسد.
اما این که بعضى گفته اند وجود این چراغ پر فروغ، در خانه هایى که ویژگى هایش در این آیه بیان شده، چه اثرى دارد پاسخش روشن است; زیرا خانهاى با این مشخصات که دیوارهاى آن برافراشته شده و مردانى مصمم، بیدار و هشیار در آن به پاسدارى مشغولند، ضامن حفاظت این چراغ پر فروغ است، به علاوه آنها که در جستجوى چنین منبع نور و روشنایى هستند از محل آن باخبر مى شوند و به دنبال آن مى شتابند.
اما این که منظور از این بیوت: خانهها چیست؟
پاسخ آن از ویژگى هایى که در ذیل آیه براى آن ذکر شده است روشن مى شود، آنجا که مى گوید: در این خانهها هر صبح و شام تسبیح خدا مى گویند (یُسَبِّحُ لَهُ فِیها بِالْغُدُوِّ وَ الآصالِ)
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۳۶ سوره مبارکه نور)
-74899711_-1586928932.mp3
2.08M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه نور
آیه: ۳۶
@ayehsobh
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
🌹بسم الله الرحمن الرحیم🌹
«رِجَالٌ لَّا تُلْهِيهِمْ تِجَارَةٌ وَلَا بَيْعٌ عَن ذِكْرِ اللَّهِ وَإِقَامِ الصَّلَاةِ وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِ يَخَافُونَ يَوْمًا تَتَقَلَّبُ فِيهِ الْقُلُوبُ وَالْأَبْصَارُ»
مردانی که نه تجارت و نه معاملهای آنان را از یاد خدا و برپاداشتن نماز و ادای زکات غافل نمیکند؛ آنها از روزی میترسند که در آن، دلها و چشمها زیر و رو میشود.
(سوره مبارکه نور، آیه ۳۷)
#هر_صبح_یک_آیه
@ayehsobh
تفسیر:
مردانى که نه تجارت، آنها را از یاد خدا و برپاداشتن نماز و اداى زکات باز میدارد و نه خرید و فروش (رِجالٌ لا تُلْهِیهِمْ تِجارَةٌ وَ لا بَیْعٌ عَنْ ذِکْرِ اللّهِ وَ إِقامِ الصَّلاةِ وَ إِیتاءِ الزَّکاةِ).
آنها از روزى مى ترسند که دلها و دیدهها در آن دگرگون و زیر و رو مى شود (یَخافُونَ یَوْماً تَتَقَلَّبُ فِیهِ الْقُلُوبُ وَ الأَبْصارُ).
این ویژگیها نشان مى دهد این بیوت همان مراکزى است که به فرمان پروردگار استحکام یافته و مرکز یاد خدا است و حقایق اسلام و احکام خدا از آن نشر مى یابد و در این معنى وسیع و گسترده، مساجد، خانه هاى انبیاء و اولیا، مخصوصاً خانه پیامبر(صلى الله علیه وآله) و خانه على(علیه السلام) جمع است.
و این که بعضى از مفسران آن را منحصراً به مساجد و یا بیوت انبیاء و مانند آن تفسیر کرده اند، دلیلى بر این انحصار نیست.
🌺🌺🌺
ذکر این نکته لازم است که در این آیه، هم تجارت آمده است و هم بیع با این که به نظر مى رسد هر دو یک معنى داشته باشد، ولى ممکن است تفاوت این دو از این نظر باشد که: تجارت اشاره به یک کار مستمر و مداوم است، ولى بیع براى یک مرحله و به صورت گذرا است.
توجه به این امر نیز ضرورى است که نمى فرماید: آنها مردانى هستند که به سوى تجارت و بیع نمى روند، بلکه مى گوید: تجارت و بیع آنها را از یاد خدا و بر پا داشتن نماز و اداى زکات غافل نمى کند. درآنها پیوسته از روز قیامت و دادگاه عدل پروردگار، که از شدت وحشتش دلها و چشمها در آن دگرگون مى شود، بیمناکند (توجه داشته باشید جمله یخافون به مقتضاى این که فعل مضارع است دلالت بر استمرار خوف و ترس آنها از قیامت دارد. خوف و ترسى که آنان را به انجام مسئولیت ها و رسالت ها وادار مى کند.)
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۳۷ سوره مبارکه نور)
1445797635_1194016564.mp3
3.66M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه نور
آیه: ۳۷
@ayehsobh