تفسیر:
تا به اینجا ویژگىها و مشخصات این نور الهى، نور هدایت و ایمان را در لابلاى تشبیه به یک چراغ پر فروغ مشاهده کردیم. اکنون باید دید این چراغ پر نور در کجا است؟ و محل آن چگونه است؟ تا همه آنچه در این زمینه لازم بوده است با ذکر این محل روشن گردد.
لذا در آیه بعد، مى فرماید: این مشکاة در خانههایى قرار دارد که خداوند اذن فرموده دیوارهاى آن را بالا برند و مرتفع سازند (تا از دستبرد دشمنان و شیاطین و هوسبازان در امان باشد) (فِی بُیُوت أَذِنَ اللّهُ أَنْ تُرْفَعَ).
خانههایی که نام خدا در آن ذکر شود (و آیات قرآن و حقایق وحى را در آن بخوانند) (وَ یُذْکَرَ فِیهَا اسْمُهُ).
🌺🌺🌺
بسیارى از مفسران، آیه فوق را همان گونه که در بالا تفسیر کردهایم؛ مربوط به آیه قبل دانسته اند ولى بعضى آن را مرتبط به جمله بعد مى دانند که چندان صحیح به نظر نمى رسد.
اما این که بعضى گفته اند وجود این چراغ پر فروغ، در خانه هایى که ویژگى هایش در این آیه بیان شده، چه اثرى دارد پاسخش روشن است; زیرا خانهاى با این مشخصات که دیوارهاى آن برافراشته شده و مردانى مصمم، بیدار و هشیار در آن به پاسدارى مشغولند، ضامن حفاظت این چراغ پر فروغ است، به علاوه آنها که در جستجوى چنین منبع نور و روشنایى هستند از محل آن باخبر مى شوند و به دنبال آن مى شتابند.
اما این که منظور از این بیوت: خانهها چیست؟
پاسخ آن از ویژگى هایى که در ذیل آیه براى آن ذکر شده است روشن مى شود، آنجا که مى گوید: در این خانهها هر صبح و شام تسبیح خدا مى گویند (یُسَبِّحُ لَهُ فِیها بِالْغُدُوِّ وَ الآصالِ)
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۳۶ سوره مبارکه نور)
-74899711_-1586928932.mp3
2.08M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه نور
آیه: ۳۶
@ayehsobh
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
🌹بسم الله الرحمن الرحیم🌹
«رِجَالٌ لَّا تُلْهِيهِمْ تِجَارَةٌ وَلَا بَيْعٌ عَن ذِكْرِ اللَّهِ وَإِقَامِ الصَّلَاةِ وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِ يَخَافُونَ يَوْمًا تَتَقَلَّبُ فِيهِ الْقُلُوبُ وَالْأَبْصَارُ»
مردانی که نه تجارت و نه معاملهای آنان را از یاد خدا و برپاداشتن نماز و ادای زکات غافل نمیکند؛ آنها از روزی میترسند که در آن، دلها و چشمها زیر و رو میشود.
(سوره مبارکه نور، آیه ۳۷)
#هر_صبح_یک_آیه
@ayehsobh
تفسیر:
مردانى که نه تجارت، آنها را از یاد خدا و برپاداشتن نماز و اداى زکات باز میدارد و نه خرید و فروش (رِجالٌ لا تُلْهِیهِمْ تِجارَةٌ وَ لا بَیْعٌ عَنْ ذِکْرِ اللّهِ وَ إِقامِ الصَّلاةِ وَ إِیتاءِ الزَّکاةِ).
آنها از روزى مى ترسند که دلها و دیدهها در آن دگرگون و زیر و رو مى شود (یَخافُونَ یَوْماً تَتَقَلَّبُ فِیهِ الْقُلُوبُ وَ الأَبْصارُ).
این ویژگیها نشان مى دهد این بیوت همان مراکزى است که به فرمان پروردگار استحکام یافته و مرکز یاد خدا است و حقایق اسلام و احکام خدا از آن نشر مى یابد و در این معنى وسیع و گسترده، مساجد، خانه هاى انبیاء و اولیا، مخصوصاً خانه پیامبر(صلى الله علیه وآله) و خانه على(علیه السلام) جمع است.
و این که بعضى از مفسران آن را منحصراً به مساجد و یا بیوت انبیاء و مانند آن تفسیر کرده اند، دلیلى بر این انحصار نیست.
🌺🌺🌺
ذکر این نکته لازم است که در این آیه، هم تجارت آمده است و هم بیع با این که به نظر مى رسد هر دو یک معنى داشته باشد، ولى ممکن است تفاوت این دو از این نظر باشد که: تجارت اشاره به یک کار مستمر و مداوم است، ولى بیع براى یک مرحله و به صورت گذرا است.
توجه به این امر نیز ضرورى است که نمى فرماید: آنها مردانى هستند که به سوى تجارت و بیع نمى روند، بلکه مى گوید: تجارت و بیع آنها را از یاد خدا و بر پا داشتن نماز و اداى زکات غافل نمى کند. درآنها پیوسته از روز قیامت و دادگاه عدل پروردگار، که از شدت وحشتش دلها و چشمها در آن دگرگون مى شود، بیمناکند (توجه داشته باشید جمله یخافون به مقتضاى این که فعل مضارع است دلالت بر استمرار خوف و ترس آنها از قیامت دارد. خوف و ترسى که آنان را به انجام مسئولیت ها و رسالت ها وادار مى کند.)
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۳۷ سوره مبارکه نور)
1445797635_1194016564.mp3
3.66M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه نور
آیه: ۳۷
@ayehsobh
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
🌹بسم الله الرحمن الرحیم🌹
«لِيَجْزِيَهُمُ اللَّهُ أَحْسَنَ مَا عَمِلُوا وَيَزِيدَهُم مِّن فَضْلِهِ وَاللَّهُ يَرْزُقُ مَن يَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ»
(آنها به سراغ این کارها میروند) تا خداوند آنان را به بهترین اعمالی که انجام دادهاند پاداش دهد، و از فضل خود بر پاداششان بیفزاید؛ و خداوند به هر کس بخواهد بی حساب روزی میدهد (و از مواهب بیانتهای خویش بهرهمند میسازد).
(سوره مبارکه نور، آیه ۳۸)
#هر_صبح_یک_آیه
@ayehsobh
تفسیر:
آیه مورد بحث، به پاداش بزرگ این پاسداران نور هدایت و عاشقان حق و حقیقت، اشاره کرده، چنین مى گوید:
این به خاطر آن است که خداوند آنها را به بهترین اعمالى که انجام داده اند پاداش دهد و از فضلش بر پاداش آنها بیفزاید (لِیَجْزِیَهُمُ اللّهُ أَحْسَنَ ما عَمِلُوا وَ یَزِیدَهُمْ مِنْ فَضْلِهِ).
و این جاى تعجب نیست; زیرا فیض خداوند براى آنها که شایسته فیض اویند محدود نیست و خداوند هر کس را بخواهد بى حساب روزى مى دهد و از مواهب بى انتهاى خویش بهره مند مى سازد (وَ اللّهُ یَرْزُقُ مَنْ یَشاءُ بِغَیْرِ حِساب).
در این که منظور از أَحْسَنَ ما عَمِلُوا در این آیه چیست؟
بعضى گفته اند: اشاره به همه اعمال نیک است اعم از واجبات، مستحبات، کوچک و بزرگ.
🌺🌺🌺
بعضى دیگر معتقدند اشاره به این است که خداوند کار خیر را ده برابر، و گاه هفتصد برابر یا بیشتر، پاداش مى دهد، چنان که در آیه 160 انعام مى خوانیم: مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثالُها:
کسى که کار نیک کند ده برابر پاداش مى گیرد .
و در آیه 261 سوره بقره در مورد انفاق کنندگان پاداشى معادل هفتصد برابر و یا مضاعف آن ذکر شده است.
این احتمال نیز در تفسیر جمله فوق وجود دارد که منظور این است خداوند تمام اعمال آنها را بر معیار و مقیاس بهترین اعمالشان پاداش مى دهد، حتى اعمال کم اهمیت و متوسطشان همردیف بهترین اعمالشان در پاداش خواهد بود!.
و این از فضل خداوند دور نیست; چرا که در مقام عدالت و مجازات برابرى ضرورى است، اما هنگامى که به مقام فضل و کرم مى رسد مواهب و بخشش ها بى حساب است; چرا که ذات پاکش نامحدود است، و نعمتش نامتناهى کرمش بى پایان .
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۳۸ سوره مبارکه نور)
-1201856768_1426564994.mp3
1.84M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه نور
آیه: ۳۸
@ayehsobh
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
🌹بسم الله الرحمن الرحیم🌹
«وَالَّذِينَ كَفَرُوا أَعْمَالُهُمْ كَسَرَابٍ بِقِيعَةٍ يَحْسَبُهُ الظَّمْآنُ مَاءً حَتَّىَ إِذَا جَاءَهُ لَمْ يَجِدْهُ شَيْئًا وَوَجَدَ اللَّهَ عِندَهُ فَوَفَّاهُ حِسَابَهُ وَاللَّهُ سَرِيعُ الْحِسَابِ»
کسانی که کافر شدند، اعمالشان همچون سرابی است در یک کویر که انسان تشنه از دور آن را آب میپندارد؛ امّا هنگامی که به سراغ آن میآید چیزی نمییابد، و خدا را نزد آن مییابد که حساب او را بطور کامل میدهد؛ و خداوند سریع الحساب است!
(سوره مبارکه نور، آیه ۳۹)
#هر_صبح_یک_آیه
@ayehsobh
تفسیر:
از آنجا که در آیات گذشته، سخن از نور خدا، نور ایمان و هدایت بود، براى تکمیل این بحث، و روشن شدن حال آنها در مقایسه با دیگران، در آیات بعد، سخن از ظلمت کفر، جهل و بى ایمانى، و کافران تاریکدل و منافقان گمراه به میان آمده، سخن از کسانى مى گوید که به عکس مؤمنان که زندگى و افکارشان نُورٌ عَلى نُور بود، وجود آنها ظُلُماتٌ بَعْضُها فَوْقَ بَعْضِ است!.
سخن از کسانى است که در بیابان خشک و سوزان زندگى، به جاى آب، دنبال سراب مى روند، و از تشنگى جان مى دهند، در حالى که مؤمنان در پرتو ایمان، چشمه زلال هدایت را یافته و در کنار آن آرمیده اند.
🌺🌺🌺
نخست مى گوید: کسانى که کافر شدند، اعمالشان همچون سرابى است در یک کویر، که انسان تشنه آن را از دور آب مى پندارد (وَ الَّذِینَ کَفَرُوا أَعْمالُهُمْ کَسَراب بِقِیعَة یَحْسَبُهُ الظَّمْآنُ ماءً).
اما هنگامى که به سراغ آن مى آید چیزى نمى یابد (حَتّى إِذاجاءَهُ لَمْ یَجِدْهُ شَیْئاً).
اما خدا را نزد اعمال خود مى یابد و حساب او را صاف مى کند ! (وَ وَجَدَ اللّهَ عِنْدَهُ فَوَفّاهُ حِسابَهُ).
و خداوند سریع الحساب است! (وَ اللّهُ سَرِیعُ الْحِسابِ).
سراب در اصل از ماده سَرَب (بر وزن شرف) به معنى راه رفتن در سراشیبى است و سَرْب (بر وزن چرب) به معنى راه سراشیبى است، به همین مناسبت سراب به تلألؤى مى گویند که از دور در بیابان ها و سراشیبى ها نمایان مى شود و به نظر مى رسد که در آنجا آب وجود دارد، در حالى که چیزى جز انعکاس نور آفتاب نیست.
قیعه به عقیده بعضى، جمع قاعه به معنى زمین گسترده و وسیعى است که آب و گیاه ندارد، و به تعبیر دیگر به زمین هاى کویر مانند مى گویند، که سراب نیز غالباً در آنجا به چشم مى خورد.
ولى جمعى از مفسران و ارباب لغت، این کلمه را مفرد مى دانند که جمع آن قیعان یا قیعات است.
گر چه از نظر معنى در اینجا تفاوت چندانى وجود ندارد ولى تناسب آیه ایجاب مى کند مفرد باشد; زیرا سراب به صورت مفرد ذکر شده و طبعاً چنین سرابى در یک بیابان خواهد بود نه در بیابان ها.
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۳۹ سوره مبارکه نور)
-1687281917_1554619117.mp3
2.92M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه نور
آیه: ۳۹
@ayehsobh
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
🌹بسم الله الرحمن الرحیم🌹
«أَوْ كَظُلُمَاتٍ فِي بَحْرٍ لُّجِّيٍّ يَغْشَاهُ مَوْجٌ مِّن فَوْقِهِ مَوْجٌ مِّن فَوْقِهِ سَحَابٌ ظُلُمَاتٌ بَعْضُهَا فَوْقَ بَعْضٍ إِذَا أَخْرَجَ يَدَهُ لَمْ يَكَدْ يَرَاهَا وَمَن لَّمْ يَجْعَلِ اللَّهُ لَهُ نُورًا فَمَا لَهُ مِن نُّورٍ»
یا همچون ظلماتی در یک دریای عمیق و پهناور که موج آن را پوشانده، و بر فراز آن موج دیگری، و بر فراز آن ابری تاریک است؛ ظلمتهایی است یکی بر فراز دیگری، آن گونه که هر گاه دست خود را خارج کند ممکن نیست آن را ببیند! و کسی که خدا نوری برای او قرار نداده، نوری برای او نیست!
(سوره مبارکه نور، آیه ۴۰)
#هر_صبح_یک_آیه
@ayehsobh