🎞 واقعیت تولید گوشت به صورت صنعتی
#دیدبان_آزادفکری
#صنعت_گوشت
🔸بخواهیم یا نخواهیم صنعت تولید گوشت در جهان فقط به فکر سود است و مدل آمریکایی مدیریت این صنعت بیشترین بهرهوری اقتصادی را از خود نشان داده است. بنابراین صنعت گوشت خواه در ایران باشد یا هر جای دیگر، اگر هدفش صرفا سودآوری باشد آرمانش تولید صنعتی آمریکایی خواهد بود.
🔸مستند Food Inc در سال ۲۰۰۸ تولید شد و زلزله شدیدی افکار عمومی ایجاد کرد. این مستند نشان میداد که زنجیره تولید گوشت در آمریکا چگونه در حال ظلم و خشونت سازمان یافته نسبت به حیوانات است اما در قالبهای بسیار جذابی برای مردم تبلیغ میشود.
🔻اگر میخواهید آینده صنعت گوشت ایران (در صورت سکوت ما) را ببینید نگاهی به این مستند بیاندازید:
📹 Food Inc, 2008
🆔 @AzadFekriSchool
📝دو استدلال اخلاقی بر ضد مصرفِ گوشت صنعتی
🖌سید حسن اسلامی
🔹امروزه مصرف گوشت صنعتى به شكل وسيعى رواج يافته و مراكز صنعتى پرورش حيوانات جايگزين شيوه های سنتى شده است. اين مقاله از اين نقطه عزيمت آغاز مى كند كه تفاو تهای اساسى ميان گوش تهای صنعتى و گوشت های غيرصنعتى وجود دارد كه از نظر اخلاقى تعيين كننده است و با توجه به نحوه فراهم آمدن گوشت های صنعتى، خوردن آنها اخلاقاً دفاع پذير نيست. برای اثبات مدعا، دو نكته بايد روشن شود. نخست آنكه بدن ما نيازی به چنين گوشتهايى ندارد و ديگر آنكه تفاوتى اساسى ميان گوشت صنعتى و گوشت سنتى يا غيرصنعتى وجود دارد.
🔸ميان پرورش سنتى حيوانات با پرورش ماشينى يا صنعتى كه در نيمه دوم قرن بيستم پديدار شده است، تفاوت هايى اساسى وجود دارد كه بر اساس آنها حكم اخلاقى نسبت به خوردن يا نخوردن فرآورده های گوشتى آنها نيز تفاوت پيدا مى كند؛ در نظام پرورش سنتى، اگر حيوانى فاقد كيفيت و كارآيى لازم باشد، معمولاً كشته نمى شود و همچنان نگهداری يا رها مى شود. حال آنكه در مراكز پرورش صنعتى هر حيوانى كه فاقد كيفيت باشد و از كنترل كيفيت جواز حيات نگيرد، بلافاصله به شكل نظام مندی كشته و محو مى شود.
🔹حال با توجه به تفاوت معنادار ميان فرآورده های گوشتى صنعتى و گوش تهای سنتى، مى توان گفت كه خوردن گوشتهای صنعتى توجيه اخلاقى ندارد. برای اثبات اين ادعا، به دو استدلال زير متوسل مى شوم:
🔻استدلال بر اساس رنج گسترده و بى دليل
1️⃣مقدمه اول: پرورش حيوانات به شكل صنعتى و ماشينى همراه با تحميل رنج و آسيب گسترده و ناموجه به آنهاست.
2️⃣مقدمه دوم: تحميل رنج و آسيب گسترده و ناموجه به حيوانات خطاست.
3️⃣مقدمه سوم: ما با مصرف گوشت اين نوع حيوانات به استمرار رنج و آسيب گسترده به حيوانات كمك مى كنيم و به آن مشروعيت مىبخشيم و با ايجاد تقاضا به گسترش اين فرهنگ ياری میرسانيم.
4️⃣مقدمه چهارم: كمك به گسترش فرهنگ آزردن بى دليل و آسيب گسترده و ناموجه به حيوانات خطاست.
👈🏻نتيجه: مصرف گوشت صنعتى خطاست
🔺استدلال بر اساس تخريب گسترده محيط زيست
.
1️⃣مقدمه اول: مصرف گوشت های صنعتى به تخريب گسترده محيط زيست و مصرف بى رويه منابع طبيعى مى انجامد.
2️⃣مقدمه دوم: تخريب گسترده محيط زيست و مصرف بى رويه منابع طبيعى خطاست.
👈🏻نتيجه: مصرف گوشت های صنعتى خطاست.
🔗متن کامل مقاله
🆔 @AzadFekriSchool
🔻نمایش آنلاین درس-گفتگوهای مدرسه آزادفکری
#آزادفکری_تیوی
#رایگان
🔹درس-گفتگوی نخست: مساله #حجاب
🔸اساتید: حسین #سوزنچی | سروش #دباغ
⏰برنامه پخش: از فردا (۳۱فروردین)، هر روز در سایت مدرسه آزادفکری
🎊🎊 + ۷۰٪ تخفیف ثبتنام در کل ۵ درس-گفتگوی «درباره زنان» در ایام پخش
🌐 AzadFekriSchool.ir
🆔 @AzadFekriSchool
May 11
📝 آیا حکومت دینی، حکومتی امنیتی است؟ (بخش اول)
👈🏻شجاعی زند: ملاحظات امنیتی حاکمیت در ایران، برخاسته از ویژگیهای ماهوی آن است
🔹با نگاهی به آثار و آراء دکتر شجاعیزند استاد جامعهشناسی دانشگاه تربیتمدرس (به ویژه در کتاب «دین در زمانه و زمینه مدرن»)، میتوان نکات قابلتوجهی در باب موضوعات مبنایی و مرتبط با موضوع «امنیت و آزادی» به دست آورد. ما برای فهم اجمالی از دیدگاه ایشان، به صورت گذرا به سه مسئله بنیادین اشاره میکنیم: مفهوم آزادی و جایگاه و حدود آن در اسلام، ساختار دموکراتیک حکومت دینی و ماهیت ایدئولوژیک اسلام.
🔸دکتر شجاعیزند با باور به جامعیت و تمامیت دین اسلام، معتقد است «آزادی بیش از هر جای دیگر، در اصول عقاید و تعالیم ادیان توحیدی ریشه دارد» که البته در جهان مدرن، «از این پیشینه فاصله گرفته و در یک بازاندیشی شالودهشکن، مبادی و بنیانهای دیگری برای آن دستوپا شده است.» «برخلاف اشاعات لیبرال»، در نگاه «حقیقتطلب» اسلام، باورمندان و طالبان حقیقت، آزادتر و آزادیخواهترند و امکان تحقق آزادی و رفع تزاحمات ناشی از آن، برای آنان فراهمتر است.
🔹از نظر دکتر شجاعیزند، دو حد مهم بر آزادی، «مسئله لزوم رعایت مصالح فردی و اجتماعی» است. بنابراین حاکمیتها میتوانند آزادیهایی که در تعارض با مصالح اجتماعی قرار میگیرند را محدود کنند؛ مصلحتهایی که در یک حکومت دینی، در چهارچوب ایدئولوژی دینی تعیّن مییابد.
🔸دکتر شجاعیزند، دموکراسی را با اسلام سازگارتر از لیبرالیسم میداند؛ هم به جهت برخورداری از پشتوانه مردمی و مهمتر از آن، به دلیل جهتگیری مردمی آن. در اسلام، خوشبینی به انسان، آموزه برادری و برابری، دگرخواهی و جمعگرایی و فردیت مسئولانه، ظرفیت بروز فعالتهای مدنی و مشارکت مردمی در حاکمیت دینی را بالا میبرد. «در عین حال باید توجه داشت که دموکراسی برای اسلام... غایتی فینفسه و دغدغهای اصیل نیست، بلکه مسئلهای است راهبردی به منظور تمهید شرایط و آمادهسازی محیط اجتماعیِ مناسب برای رشد و کمال پیروان.
🔹از سوی دیگر، «ایدئولوژیکبودن دین [به معنای برخورداری از «نوعی آگاهی که به عمل منتهی میشود»]، نهتنها ممکن، بلکه یگانه صورت ممکن و مطلوب آن است» و تشکیل حکومت دینی بر مبنای ایدئولوژی اسلامی، ناگزیر منجر به تقابل با موقعیت هژمونیک مدرنیته در سطوح بنیادین تا عرصههای سیاسی شده و آن را در موقعیتی خطیر و شرایطی ویژه قرار داده است. ضمن اینکه «به دلیل برهمزدن مناسبات استعماری و قطع دست بیگانگان از منابع سرشار این سرزمین، هنوز سایه تهدیدات بر سر رژیم انقلابی ایران وجود دارد.» بنابراین وضع بحرانی و ملاحظات ویژه امنیتی حاکمیت در ایران، برخاسته از ویژگیهای ماهوی آن است و گریزی از آن نیست.
متن کامل این یادداشت را اینجا مطالعه کنید
🌐 AzadFekriSchool.ir
🆔 @AzadFekriSchool
📝 آیا حکومت دینی، حکومتی امنیتی است؟ (بخش دوم)
👈🏻عبدالکریمی: تبدیل دین به ایدئولوژی یکی از بزرگترین فجایعی است که در جامعه ما صورت گرفته است
🔹دکتر عبدالکریمی معتقد است که «با ظهور مدرنیته و عالم جدید، زیستجهان بشر و عالمیت عالم، دگرگون شده است.» «آزادی یکی از مهمترین مقومات عالم کنونی است و اگر عقیدهای، ایده و فکری نتواند نسبت خود را با آن مشخص کند، محکوم به شکست است.» بنابراین، یکی از مهمترین مطالبات بخش عمدهای از جامعه ما، آزادی است و اگر حکومت این مطالبه را مورد توجه قرار ندهد، دچار بحران مشروعیت میشود. انسان مدرن، تا امری مورد پذیرش خود او قرار نگیرد، به آن تن نمیدهد و الزام بیرونی به آن را نیز مانع تحقق آزادی خود میداند.
🔸ماهیت ایدئولوژیک نظام سیاسی در ایران، مشروعیت آن را به امری خارج از فهم و مغایر با عقلانیت عرفی بخش عمدهای از جامعه حواله میدهد؛ بنابراین برای این بخش از جامعه، حاکمیت مشروعیت ندارد. «مواجهه امنیتی با فرهنگ و با لایههایی از جامعه که مجذوب فرهنگ و تمدن غرب و شیفته ارزشها و جهانبینی دوران مدرن شدهاند، یکی از خطاهای فاحشی است که در دیار ما سنت شده است.» «اقتدار و قدرت نظام را نه در نمایشها، شعارها و رجزخوانیهای سیاسی، بلکه در بطن جامعه، در واقعیتها و در زندگی واقعی مردم باید جستجو کرد. اقتدار حقیقی نظام سیاسی بر واقعیت اجتماعی آن استوار است.»
🔹ماهیت ایدئولوژیک نظام سیاسی ما، اجازه گفتگو و تعامل با این تکثرات را نمیدهد و به جای آن، با تحلیلهای امنیتی به معارضه با آنها برمیخیزد. «تبدیل دین به ایدئولوژی یکی از بزرگترین فجایعی است که در جامعه ما صورت گرفته است. ما به لحاظ فرهنگی، دین را تبدیل به یک ایدئولوژی کردهایم.» این مسئله، از یک طرف مانع بزرگی برای تحقق امر دینی در جامعه است و از طرف دیگر، مانع شکلگیری جامعه مدنی و حاکمیت سیاسی کارآمد است.
🔸در واقع سیاست مبتنی بر ایدئولوژی دینی غیر از سیاست دینی است. «اندیشه متعالی و انسانی ولایت (در معنای دوستی)، با تفسیری که هماکنون از آن میشود، نوعی بازگشت [ظاهری] به منطق سیاسی کهن است که از زمان ظهور انقلاب کبیر فرانسه به اینسو، این منطق متزلزل شده است. در تفسیرهای رایج و رسمی از مقوله ولایت، مقوله آزادی شهروندان نقش و جایگاهی اساسی و بنیادین ندارد.»
متن کامل این یادداشت را اینجا مطالعه کنید
🌐 AzadFekriSchool.ir
🆔 @AzadFekriSchool
🔸«پرونده جوجه کُشی»
🔹چرا مصرف گوشت صنعتی غیراخلاقی است؟
🎥لایو اینستا با سیدحسن اسلامی؛
استاد دانشگاه ادیان و مذاهب
🕗 پنجشنبه(۴ اردیبهشت) ساعت ۱۸
🔗صفحه اینستاگرام مدرسه آزادفکری
🌐 AzadFekriSchool.ir
🆔 @AzadFekriSchool
مدرسه آزادفکری
📝موافقان و مخالفان شورای نگهبان چه میگویند؟ (بخش دوم) 🔹مساله کلیدی که موافقان شورای نگهبان بر آن ت
📝موافقان و مخالفان شورای نگهبان چه میگویند؟ (بخش سوم)
🔹بسیاری از مدافعان شورای نگهبان، به دلیل آنچه که از منظر آنها احکام الهی است، از نهادی چون شورای نگهبان سرسختانه دفاع میکنند و معتقدند احکام اسلام (به ادله مختلفی از جمله خاتمیت دین اسلام) مختص به عصر خاصی نبوده و یک شخص مسلمان ملزم به پایبندی به احکام اسلام است و این احکام، تحت نظارت جمعی از فقهاء و حقوقدانان، قانونی میشود. گرچه در میان مدافعان، مشروعیت داشتن آراء عمومی محل اختلاف است (ببینید: جایگاه آراء عمومی در اندیشه شیعه) اما مردم در سال 58 به قانون اساسی رای دادند و جایگاه شورای نگهبان در قانون اساسی (نظیر اصل چهار) پررنگ و صریح است.
🔸در هر صورت اگر هم این سخن مخالفان شورای نگهبان که: «رفراندوم فروردین 58 بر سر عنوان مبهم "جمهوری اسلامی" بوده»، صحیح باشد، رفراندوم قانون اساسی در آذر 58 این چنین نبوده است؛ چرا که در آن، بر نقش نظارت شورای نگهبان بر اساس موازین فقهی (نظیر لزوم وجود شش فقیه در این شورا) تاکید شده است و در معرض آراء عمومی قرار گرفته است. البته در این صورت، مسالهای که از سوی مخالفان مطرح میشود، این است که بر فرض که قبلاً این قوانین مطابق خواست اکثریت جامعه بوده، اما با «تغییر نسل» و «تجربه عملی» که رخ داده، بار دیگر باید رفراندوم برقرار شود. (ببینید: جمهوری اسلامی و رفراندوم)
🔹با این حال، برخی از فقهاء به شورای نگهبان اشکالاتی وارد کردهاند. آیت الله منتظری که خود از اعضاء مجلس خبرگان قانون اساسی و از نویسندگان اصول قانون اساسی بوده، در نقد رویه شورای نگهبان نسبت به احراز صلاحیت داوطلبان (که ادعا میشود بر طبق موازین اسلامی صورت میگیرد) میگوید: «انگيزه تصويب اين اصل خاطره سوء دخالتهاي نارواي رژيم سابق در انتخابات و تبديل آن به يك نحو انتصابات بود و آزادي از مردم سلب ميشد؛ چون خود مسئولين براي هر منطقه كساني را محرمانه مشخص ميكردند و آراي مردم را باطل مينمودند. اين اصل تصويب شد تا اينكه شوراي نگهبان جلوي اين دخالتهاي ناروا را بگيرد، نه اينكه خود شوراي نگهبان در بين كانديداها افراد خاصي را انتخاب نمايد و مردم مجبور باشند به خصوص آنان رأي بدهند.» (دیدگاهها ج1، ص381) او همچنین در خصوص تایید صلاحیت داوطلبان انتخابات خبرگان توسط شورای نگهبان میگوید: «تعيين مرتبۀ علمى و ديگر صلاحيتهاى كانديداها به فقهاى شوراى نگهبان محول شده كه خود آنان منصوب مقام رهبرى مىباشند، و در نتيجه رهبر با يك واسطه از ناحيۀ خود وى تعيين و ابقا مىشود؛ و اين دورى است باطل.» (همان ص194)
🔸آیت الله مصباح با دفاع از جایگاه شورای نگهبان، در نقد این مطلب میگویند: ريشه اين اشكال در واقع مربوط به بحثي است كه در مباحث فلسفه سياست و در مورد نظام هاي دموكراسي و مبتني بر انتخابات مطرح شده است...سؤال اين است كه در اوّلين انتخاباتي كه در هر نظام دموكراسي برگزار ميشود و هنوز نه دولتي و نه مجلسي دركار است براي سن و جنسيّت افراد شركت كننده و يا در مورد شرايط نامزدهاي انتخابات و ميزان آرايي كه براي انتخاب شدن نياز دارند و مسائل مشابه ديگري كه مربوط به برگزاري انتخابات است چه مرجعي و بر اساس چه پشتوانهاي بايد تصميم بگيرد؟...واقعيت اين است كه اين اشكال دور فقط بر نظام هاي دموكراسي وارد است و نظام مبتني بر ولايت فقيه اساساً از چنين اشكالي مبرّاست و در اين جا هيچ دوري وجود ندارد...مغالطهاي كه در وارد كردن اشكال دور به رابطه ميان وليّ فقيه و خبرگان وجود دارد در آن جاست كه ميگويد: «وليّ فقيه اعتبارش را از مجلس خبرگان كسب ميكند» در حالي كه اعتبار خود خبرگان به امضاي وليّ فقيه و از طريق تأييد توسّط شوراي نگهبان است كه خود اين شورا اعتبارش را از رهبر گرفته است. و پاسخ آن هم همانطور كه گفتيم اين است كه اعتبار وليّ فقيه از ناحيه خبرگان نيست بلكه به نصب از جانب امام معصوم عليه السلام و خداي متعال است.» (با تلخیص از کتاب نگاهی گذرا به نظریه ولایت فقیه، ص143 تا 148)
🔹به طور کلی نهاد شورای نگهبان، یک نهاد بسیار تاثیرگذار در ساختار حقوقی کشور است که پذیرفتن یا نپذیرفتن اختیارات آن، میتواند نقش بسیار مهمی را در سرنوشت مردم ایفاء کند.
🌐 AzadFekriSchool.ir
🆔 @AzadFekriSchool
🔻 #مناظره «مساله حجاب»
امروز ساعت ۱۶
حسین #سوزنچی | سروش #دباغ
#آزادفکری_تیوی
#رایگان
🎊🎊 #هدیه_ویژه هنگام پخش: تخفیف ۷۰٪ برای ثبت نام در درس-گفتگوهای «درباره زنان» با کد covid19
مشاهده در سایت:
🌐 AzadFekriSchool.ir
🆔 @AzadFekriSchool
21.59M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔻 چرا گوشت بدترین چیز برای خوردن است؟
#جوجه_کشی
🔸این ویدئو توضیح میدهد: این مقدار از تولید گوشت به اندازه تمام صنعت حمل و نقل در جهان مانند هواپیما و خودروها زمین را آلوده می کند. علاوه بر این، حاصل ظلم به ۷۳ میلیارد حیوان در سال است.
🔸 با این حال اگر نمیتوانید مصرف گوشت را کنار بگذارید، حداقل از تولید کنندگان مورد اطمینان تهیه کنید و البته به آن احترام بگذارید!
💬 زیرنویس در #دیدبان_آزادفکری
📡 تولید در In a Nutshell
📺 نظرات شما در اینستاگرام مدرسه
🆔 @AzadFekriSchool
39.54M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔻 دوست مجازی ما را از تنهایی نجات نمیدهد!
#پرونده_تنهایی
#داروینیسم_اجتماعی
🔸دوستان زیادی در شبکه های اجتماعی داریم ولی بسیاری اوقات عمیقا احساس تنهایی میکنیم.
🔸هنگام تنهایی سراغشان میرویم. کمی آرام میشویم ولی بازهم تنهاییم.
🔸چرا دوستان مجازی ما را از تنهایی نجات نمیدهند؟ اصلا چرا تنهاییم؟
💬 زیرنویس در #دیدبان_آزادفکری
📡 تولید در VOX
📺 نظرات شما در اینستاگرام مدرسه
🆔 @AzadFekriSchool
📝نگاهی به اندیشه مرتضی مطهری (بخش اول)
🔹آیت الله شهید مرتضی مطهری از یاران نزدیک امام خمینی و از رهبران فکری انقلاب اسلامی سال 57 بود. او در فلسفه شاگرد خاص علامه طباطبایی و در فقه و اصول شاگرد ویژه امام خمینی بود و نزد هر دو جایگاه ویژهای داشت. مرحوم طباطبایی درباره او گفته بود: «این عبارت، عبارت خوبى نیست ولى مقصود را بیان مىكند! وقتى كه ایشان در جلسه درسم حاضر مىشدند، بنده از شوق و شعف، حالت رقص پیدا مىكردم، به جهت اینكه مىدانستم هر چه بگویم هدر نمىرود و محفوظ است.» و همچنین عنایت امام خمینی به او در حدی بود که او را متفکر، فیلسوف، فقیه و پاره تن خود توصیف کردند. (صحیفه امام، ج7، ص178) آیت الله خامنهای نیز بارها از او تجلیل کرده و درباره وی میگویند: «اگر بخواهیم این نظام در ذهن مردم عمق پیدا کند، باید افکار شهید مطهری در بین مردم رواج پیدا کند.» (تحلیل رهبر انقلاب از میراث معرفتی شهید مطهری)
🔸شاید برخی گمان کنند که امثال شهید مطهری، نماینده روحانیت سنتی هستند، اما واقعیت این است که اختلافات عمیقی از حیث نحوه مواجهه با سیاست، در میان روحانیون وجود داشته و دارد. شهید مطهری قبل از انقلاب، از منتقدان جدی روحانیت بود و گفته شده در کنار مشکلات اقتصادی، یکی از علل رفتن وی از قم، عدم تحمل وضع حوزه آن زمان بود. اساساً در جریان انقلاب اسلامی، بسیاری از روحانیون ارشد با شاه مدارا میکردند و برای همین، امام خمینی و شاگردانشان در عین مبارزه سیاسی با پهلوی، بسیاری از توان خود را برای مقابله با برخی از روحانیون متمرکز کرده بودند. عباراتی نظیر «آخوند درباری»، «آخوند فاسد» مکرر در کلمات امام خمینی استفاده شده که به اعتقاد برخی، همین امر، باعث جذب افراد زیادی به ایشان و شکل گیری یک گروه قوی در حمایت از امام خمینی شده بود.
🔹احسان نراقی نقل میکند: «شاه گویی از رویایی بیرون آمده باشد، گفت: تا قبل از سال 1341 کسی از خمینی صحبت نمی کرد و پس از این تاریخ بود که نامش بر سر زبان ها افتاد. او کجا بود؟ چرا یک باره این همه مرید و طرفدار پیدا کرد؟ آنها از کجا آمدند؟ او با رهبران دینی دیگر چه تفاوتی دارد؟» نراقی در جواب میگوید: «قدرت او ناشی از فاصلهای بود که با آیت اللههای سرشناس گرفت و با متهم ساختن آنها به محافظه کاری و تسلیم در برابر اعلی حضرت، از آنها دوری جست. به این ترتیب او توانست روحانیت جوانی را که خود را محروم و سرخورده احساس میکرد و به دنبال راهی تازه میگشت، به خود جذب نماید.» (از کاخ شاه تا زندان اوین ص31 و 32)
🔸شهید مطهری را نیز میتوان یکی از آن روحانیون سرخورده دانست که به شدت مجذوب امام خمینی شده بود. به عنوان نمونه وی در قسمتی از یادداشتهایش میگوید: «علمای شیعه و فقهای شیعه خود را نائب حضرت حجت بن الحسن (عجل الله تعالی فرجه) معرفی می کنند، ولی فقط در بعضی کارها نه در همه کارها! هر کاری که منفعت دارد و از آن کار پولی و مقامی در می آید، نیابت آن کارها را قبول دارند و هر کاری که فقط زحمت و مجاهده میخواهد میگویند خود حضرت بیایند و آن کار را درست کنند...از اینجا باید فهمید که چرا در روایات وارد شده که فقها به قتل حجت بن الحسن فتوا خواهند داد هر چند آقایان تاویل می کنند و می گویند مقصود، فقهای عامه می باشند!» (یادداشت های استاد مطهری ج15 ص 150)
🔹او حتی ابایی ندارد از اینکه بخش مهمی از روحانیت زمان خود را با فراعنه و سلاطین قیاس کند! برای همین میگوید: «از وقتی که برای روحانیت دربار درست شده (به تقلید جبابره و فراعنه و سلاطین زمان و دربار پاک که آن هم تقلیدی از جبابره است) همیشه دیدن رؤسای روحانی تمنای ریاست را در وجود طلاب بیدار میکند...همین وضع ریاست مآبی این آقایان است که اخلاق عمومی طلاب را فاسد کرده است.» (همان، ج13، ص89) البته او که خود روحانی بوده و برخی از علماء را ترویج میکرده، طبیعتاً منظورش کلیت روحانیت نبوده است اما زبان انتقاد او در این زمینه بسیار صریح بوده است.
🔸نمونه دیگر آنکه میگوید: «روحانیت از لحاظ طبقاتی، بی رنگی است و بی طبقگی، یعنی طبقه ای است برای ایجاد رابطه حسنه بین طبقات و برای از بین بردن مفاسد سایر طبقات، ولی در میان ما به صورت یک طبقه در آمده است. جانشین طبقه مترف و ظالم و شریک و سهیم و همکار و همگام با آنها، طبقه ای به نام عمامه به سر و یا عرقچین به سر. باید دانست در اسلام طبقه حکم ندارد.» (همان، ص206 تا 208 و نک: نگاه شهید مطهری به حوزه و روحانیت در سال 1338ش)
🔹به طور کلی و به تعبیر حسن رحیمپور ازغدی: «از 42 تا 57 اکثریت روحانیت با امام خمینی نبودند.» این نکته بسیار مهمی برای فهم تحولات سیاسی آن دوره و شناخت شخصیتهایی چون شهید مطهری است که علی رغم آنکه خود برخاسته از روحانیت بودهاند، انتقادات اساسی به وضعیت روحانیت و حوزههای علمیه در آن زمان داشتند.
🆔 @AzadFekriSchool