◽فهرست: ده آکاپلای خاطرهانگیز هادی آرزم
👤 #هادی_آرزم، آهنگساز، تنظیمکننده، مدرس و نوازندهی سازهای کمانچه، ویولن و ماندولین، متولد سال ۱۳۲۷ در استان گیلان و شهر بندرانزلی است. آرزم نواختن ویولن را ابتدا نزد پدرش و سپس نزد استادانی چون هراچ مانوکیان و ابراهیم روحیفر فراگرفت و دوران حرفهای ویولننوازی ایرانی را نزد همایون خرم آهنگساز بزرگ معاصر دنبال کرد.
🎼 اهمیت اصلی آرزم بیشتر در آثاری است که او در جایگاه آهنگساز بوده است، به ویژه از آنجا که او در دهه هفتاد موسیقی آکاپلا و همآوایی را با هدف آهنگسازی در حوزه موسیقی مذهبی و آیینی در ایران بنیان گذاشت. آرزم در آن سالها به پیشنهاد زندهیاد حسین صبحدل با بهترین قاریان ایرانی نشست و برخاست کرد و از دل گفتگوی موسیقی ایرانی و موسیقی قرآنی به سبک ویژهای برای آغاز همآوایی مذهبی در ایران رسید.
🌙او برای اجرای آثار خود - چه عربی و چه فارسی- از ظرفیت بهترین خوانندگان و قاریان آن زمان (مثل محمد اصفهانی، عباس سلیمی، احمد ابوالقاسمی، محمد عباسی و...) که عموما عضو گروه تواشیح اهل بیت بودند استفاده کرد و نتیجه آواها و نغمههای خاطرهانگیز دهه هفتاد بهویژه در ایام معنوی سال مثل ماه رمضان شد. آثاری مثل: همآواییِ جوشن کبیر، ربنا، دعای افطار، دعای یاعلی و یا عظیم و...
🔗 ده همآوایی آیینی زیبای هادی آرزم را به بهانه شبهای ماه رمضان در سایت مجله میدان آزادی بشنوید.
#فهرست_آثار
#مجله_میدان_آزادی
#موسیقی
6⃣5⃣3⃣
@azadisqart
▫️ تکنگاری: نگاهی به زندگی و آثار امیرخسرو دهلوی
🎶 همایون شجریان میخواند: «ابر میبارد و من میشوم از یار جدا / چون کنم دل به چنین روز ز دلدار جدا». با خودم فکر میکنم شاعر این ترانهی لطیف و اندوهناک کیست. ذهنم بهسمت ترانهسراها و شاعران معاصر میرود؛ اما وقتی نام امیرخسرو دهلوی را در جستوجوهایم میبینم، شگفتزده میشوم. نامی که پیشتر با تقلید از خمسهی نظامی، سبک هندی و عصر صفوی به خاطر سپرده بودم؛ اما حالا با این غزل دلانگیز، دریچهای تازه از او بهسویم باز میشود. امیرخسرو دهلوی بسیار بیش از آن چیزهایی است که میپنداشتم.
📕 غزلهای او، مانند همان غزل با مطلع «ابر میبارد و من میشوم از یار جدا» ساده، لطیف، خیالانگیز، پر از احساسات و عاشقانه هستند و غزلهای عرفانیاش، یکی از بهترین نمونههای غزل عرفانی است؛ بهطوری که استادانی چون عبدالحسین زرینکوب، تأثیر امیرخسرو را در غزل حافظ، انکارناپذیر میدانند.
👤 میتوان گفت امیرخسرو دهلوی یکی از پلهای مستحکم میان فرهنگ هند و ایران بود که با موسیقی و شعر، تا پایان عمر این پیوند را استوارتر کرد. او میراث ادبی غنی و ماندگاری را از خود بر جای گذاشت که تا به امروز بهدرستی شناخته نشده است.
🔗 متن کامل تکنگاری امیرخسرو دهلوی را در زادروز این شاعر ایرانی بخوانید.
#امیرخسرو_دهلوی
#مجله_میدان_آزادی
6⃣5⃣4⃣
@azadisqart
▫️یادداشت: کمر به خدمت سلطان ببند و صوفی باش
🕌 دهلیِ امیرخسرو بازماندهی ترکان غزنوی بود و ساختهی بزرگانی چون مسعودسعدسلمان و جلابیهجویری؛ شهری شکوهمند و جهانی که به مدارس عالیهاش مشهور و مفتخر بود و دوستان دانش را به خود میخواند. با آنکه زبانِ جامعهی علمی عربی بود اما فارسی در گفتار و نوشتار بیشتر کاربرد داشت. با آنکه غزنویان ترکتبار بودند اما ترکی هیچگاه در هند رایج نشد و خود دربار هم پشتش نایستاد. امیرخسرو نیز با وجود تسلط بر هندی و فارسی و عربی و طبعآزمایی در هر سه زبان، مریدِ فارسی بود و دَری را شیرین و شکرین میدانست
📕 امیرخسرو هم به ترک بودنِ خود اشاره میکرد و هم بر هندی بودنش اصرار داشت؛ به قولِ خودش: تُرکِ هندستانیام من، هندویی گویم جواب. ترک در ادبِ فارسی نمادِ معشوق است که در اکثرِ اوقات پیروزمندانه بر اریکهی قدرت تکیه زده، و هندو نمادِ عاشقی که غلاموار بر درگاه ایستاده. امیرخسرو، از ریشه انگار اجتماعِ ضدین بود. ترکِ هندویی که همزمان میلِ به عرفان داشت و از شاهان نیز چرخِ خود را میچرخاند.
🔗 متن کامل یادداشت از زبان و زمانه امیرخسرو دهلوی را در سایت مجله میدان آزادی بخوانید.
#امیرخسرو_دهلوی
#مجله_میدان_آزادی
6⃣5⃣5⃣
@azadisqart
▫️ پیشنهاد مطالعه: گزیده مطالب مجله میدان آزادی درباره فلسطین
امروز روز جهانی قدس است و شاید جهانیترین روز قدس. نزدیک دو سال جنگ خونین با مقاومت مردم فلسطین پایان یافت و به پیروزی رسید اما دوباره اسرائیل و آمریکا جنگ تازهای را علیه غزه آغاز کردند. پس امروز روز مهمی است. پیش از این، مطالب متعددی در نسبت هنر و ادبیات با سرزمین فلسطین و مردم رنجدیدهی غزه بهطور اختصاصی در مجله میدان آزادی منتشر شده بود، مطالبی از عالم موسیقی، نقاشی، عکاسی، تصویرگری، شعر، روایت و ادبیات داستانی. امروز به بهانهی روز قدس برگزیدهای از مطالب هنری مرتبط با فلسطین و حوادث پیرامون آن در لبنان را در یک بستهی رسانهای با شما در میان میگذاریم
🔗 بسته همه مطالب ادبی و هنری مجله میدان آزادی درباره فلسطین و غزه را در سایت مجله ببینید
#فلسطین
#مجله_میدان_آزادی
6⃣5⃣6⃣
@azadisqart
◽ پارکهای امروز ایران چقدر شبیه باغ ایرانیست؟
🌳 تاریخ معماری ایرانی پیشینهای طولانی در طراحی و ساخت فضاهایی دارد که براساس تعامل انسان با طبیعت شکل گرفتهاند. معماری ایرانی تلاش دارد حس تعادل، هماهنگی و هویت را در محیط زندگی انسان ایجاد کند و طبیعت را جزئی از زندگی روزمرهی او قرار دهد. برخلاف معماری مدرن که اغلب طبیعت را از محیط شهری جدا میکند، معماری ایرانی همواره بر همزیستی با طبیعت تأکید داشته است.
🌿 فلسفهی شکلگیری باغ ایرانی نیز علاوهبر مفاهیمی همچون بازسازی بهشت، یادآور کارکردهایی همچون برقراری تعامل بین طبیعت و انسان و معنویت است. چرا که در فرهنگ ایرانی انسان همراه با سایر عناصر طبیعت و جزء لاینفک آن است و دل سپردن به طبیعت و استفاده از منظر طبیعی علاوهبر آنکه موجب حظ بصر و نشاط روان آدمی میشود، راهی است برای پی بردن به آیات و نشانههای خدا. در نتیجه باغ ایرانی فضایی عارفانه و شاعرانه برای تأمل به شمار میرود.
🔍 این فلسفه و این کارکرد از زمان شکلگیری نخستین باغ ایرانی در کاخهای هخامنشی تا پارکهای شهری امروزی دستخوش تغییراتی بوده است. حال سؤال اینجاست که پارکهای دوران معاصر تا چه میزان میراثدار باغهای ایرانی هستند؟
🔗 متن کامل جستار نسبت معماری پارکهای امروزی با باغ ایرانی را در پرونده باغ ایرانی بخوانید.
#باغ_ایرانی
#مجله_میدان_آزادی
6⃣5⃣7⃣
@azadisqart
◽فهرست: ده شاهکار هنری از ونسان ونگوگ
👤 سخن از قدیسی نیست که کلامش حجت و منش و زندگیاش الگوست؛ سخن از نقاشی است که رنگها به او الهام میشود و ابدیت را با قلمموی زوالپذیرش به تصویر میکشد. نقاشی بنام که در سراسر عمرش از بدنامی نمیهراسد و به گمنامی تن میدهد. #وینسنت_ونگوگ، آن نقاش زادهی روستایی در هلند است که در آستانهی سیسالگی رنگها را بهجای حروف و قلممو را بهجای قلم برگزید تا روی بوم، که صفحهی سفید کاغذ نبود، سکوتهایش را بلندتر از همیشه فریاد بزند.
🎨 ونگوگ در ۳۰ مارس ۱۸۵۳ در دهکدهای در هلند زاده شد. او بعد از تجربههای عاطفی و شغلی نافرجام به نقاشی پناه آورد و در کمتر از ده سال، صدها تابلو کشید که امروز بسیاری از این آثار به نماد هنر مدرن تبدیل شدهاند. هرچند با وجود نبوغش، تا پایان عمر، برای مخارج زندگی و حتی خرید رنگ روغن و وسایل نقاشی از برادرش تئو کمک میگرفت و جز تعداد اندکی از تابلوهایش، آن هم به بهایی بسیار ناچیز، به فروش نرفت.
🔍 ونگوگ را باید از پیشگامان پستامپرسیونیسم دانست. ونگوگ اغلب در نقاشیهایش به طبیعت توجه دارد و از رنگهای زنده و متضاد استفاده میکند؛ چنانکه گویی هر رنگ را سفیری برای بیان حالتی درونی میداند. در کنار این ویژگیها ایجاد ضربات محسوس قلممو پویایی خاصی به آثارش بخشیده که در سبک نقاشان پیش از او به این شکل وجود ندارد.
🔗 ده نقاشی زیبا از ونسان ونگوگ را به بهانه سالروز تولد این نقاش هلندی در سایت مجله میدان آزادی به همراه توضیحات بخوانید و تماشا کنید.
#فهرست_آثار
#مجله_میدان_آزادی
#نقاشی
6⃣5⃣8⃣
@azadisqart
▫️ بهترین موسیقیهای بهاری
از موسیقی جهان
🎶 گزیدهای از بهترین موسیقیهای بهاری از موسیقی جهان را در سایت مجله میدان آزادی بشنوید.
🔗 به مناسبت آغاز فصل بهار، بهترین موسیقیهای بهاری از موسیقیهای جهان را در سایت مجله میدان آزادی و در پرونده سالنامه بشنوید.
#موسیقی
#مجله_میدان_آزادی
6⃣5⃣9⃣
@azadisqart
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎵 موسیقی بهاری
▫️ موومان نخست قطعه «بهار»
از کنسرتوهای ویولن چهارفصل
ساخته آهنگساز دوره باروک «آنتونیو ویوالدی» | Antonio Vivaldi
#موسیقی
#مجله_میدان_آزادی
6⃣6⃣0⃣
@azadisqart
◽باغ ایرانی به روایت «بابرشاه گورکانی»
🌳 باغهای گورکانی تا حد زیادی از معماری #باغ_ایرانی الهام گرفتهاند و مشهورترین باغ گورکانی در دنیا «تاج محل» است. اما یک باغ گورکانی مهم دیگر که از معرفی آن غفلت شده در افغانستان قرار داد: «باغ بابر».
🌿 بابرشاه در سال ۱۵۲۸ میلادی «باغ وفا» را به سیاق باغ ایرانی در شهر کابل بنا نهاد که حالا به «باغ بابر» معروف است. بعد از گذشت پانصد سال این باغ هنوز مهمترین تفرجگاه تاریخی و طبیعی و محل برگزاری رویدادهای فرهنگی کابل است. توصیف «باغ وفا» را از کتاب «بابرنامه» یا «توزک بابری» که به نوعی کتاب خاطرات بابرشاه است انتخاب کردهایم.
📕 در یک بلندی طرف جنوب، مقابل «قلعه آدینهپور» به تاریخ ۹۱۴ چهارباغی آباد کردم بنام «باغ وفا» که مشرف به رود واقع گردیده و این رود در میان قلعه و باغ جاری است. نارنج و ترنج و انار آن بسیار ثمر میدهد. درختان انار نیز دارد. بخش اصلی باغ همین است هنگام زرد شدن نارنجها بسیار زیبا معلوم میشود. باغ خیلی خوبی شده است.
🔗 متن کامل یادداشت باغ ایرانی به روایت بابرشاه را در پرونده باغ ایرانی بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
6⃣6⃣1⃣
@azadisqart
◽ بهترین نقاشیهای بهاری ایران و جهان
🖌️ هر انسانی وقتی چشمش به زیباییهای طبیعت میخورد؛ دوست دارد آن را به گونهای ثبت کند. در روزگاری که دوربین عکاسی نبود؛ آنها که ذوق طراحی داشتند قلم به دست میگرفتند تا این زیباییها را ثبت کنند؛ بعضی دیگر آن را در ذهنشان مینگاشتند و یا به زبان درمیآوردند یا به شکل کلمه.
🌿 حال که در شروع فصل بهار طبیعت و رشد و جوانه زدن و دوباره زنده شدن طبیعت هستیم؛ چه خوب است که ببینیم هنرمندان در هرنقطه از جهان، چه طبیعتی را دیدهاند و مهمتر آن که آن را چگونه دیده و تصویر کردهاند. از این رو سعی کردیم در این فهرست تصاویر جامعی را از اروپا و آسیا و همینطور ایران که در بزرگداشت بهار سرآمد جهان است و با آغاز بهار سال نوی خود را شروع میکند؛ جمعآوری کنیم.
🔗 متن کامل فهرست بهترین نقاشیهای بهاری از ایران و جهان را ببینید و بخوانید.
#فهرست_آثار
#نقاشی
#مجله_میدان_آزادی
6⃣6⃣2⃣
@azadisqart
◽تکنگاری: نگاهی به زندگی و آثار «نادر ابراهیمی»
👤 #نادر_ابراهیمی متولد ۱۳۱۵ در شهر تهران؛ مردی با هزار سودای ساختن و رفتن و گفتن؛ مردی که با کارنامهای پر از انواع فعالیتها و فیلمها و سرودها و کتابها، خودش را ابنمشغله و ابوالمشاغل مینامید و تا روزهای آخر عمرش، راه برای رفتن، بسیار داشت و واژگان برای نوشتن.
🖋 نادر ابراهیمی در دورانی نویسنده شد که روشنفکران، میتینگهای سیگار با سیگار روشن کردن و حرفهای قلمبه زدن را داشتند مد میکردند. افسار کلمات افتاده بود دست افرادی که خود را تئوریسین و جامعهشناس میدانستند و قرار بود یا همه را با خود همراه کنند یا آنها که همراهی نمیکنند را به شدت زمین بکوبند. در این شرایط، نادر میخواست بنویسد و مستقل هم بنویسد. میخواست بدون پز و ادای جامعهپسند و روشنفکر متحیر کن، قلم ساده و مقیّد و محترمی را به خدمت بگیرد و بنویسد.
🔍 در آن زمان یعنی دهههای ۳۰ و ۴۰ و ۵۰، نادر سختکوشانه تلاش کرد تا شغلی به دست آورد؛ از دکهی خطاطی و کارگری چاپخانه و صندوقداری بانک و میرزایی حجرهی فرش بگیر تا فعالیت در شرکتها و موسسههای فرهنگی و سینمایی و مطبوعاتی. او در دو کتاب «ابنمشغله» و «ابوالمشاغل»، تمام این شغلهای رنگبهرنگ و پر از تجربه را تعریف میکند و از همه مهمتر نخ تسبیح این شغل عوضکردنها، انسان زیستن و آگاه زیستن است.
🔗 متن کامل تکنگاری نادر ابراهیمی را در سالروز تولد این هنرمند بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
6⃣6⃣2⃣
@azadisqart
📆 ۱۴ فروردین
👤 سالروز تولد نادر ابراهیمی
✍ داستاننویس سرشناس معاصر
#ادبیات
#نثر
#نادر_ابراهیمی
#مجله_میدان_آزادی
6⃣6⃣3⃣
@azadisqart