🔰« جسم شناسی ، عوامل مهم درسلامتی»« ۵»
«یاطبیب»
۱) هوا :
تدابیر پیشگیری از بیمار شدن را در زمانی که هوا آلوده و وبایی است ، بنا به شرایط امروزه که بیماری کرونا به سرعت در حال انتشار است ، خدمت دوستان ارائه میکنم :
از آنجا که در گذشته حکما با کلمه ی " ویروس " آشنا نبودند ، مبحث بیماری های واگیرداری که از طریق هوا به سرعت منتقل و منتشر می شدند را تحت عنوان " عوامل غریبه " یا " عوامل خارجی " مطرح نموده اند .
در چنین شرایطی ابتدا باید با قرنطینه کردن افراد ، از انتشار هوای آلوده ی یک منطقه ( شهر یا روستا یا محله ) جلوگیری کرد .
سپس دورتادور منطقه ی آلوده دائما گیاهانی چون شاخ و برگ و چوب درخت کاج ، بوته اسپند ، چوب و شاخه های اکالیپتوس ، چوب و شاخه های بید و چنار ، بوته های گون ، اسپند و پونه کوهی سوزانده میشد تا هوا تصفیه شود و هوای آلوده به سایر مناطق سرایت نکند .
#خودشناسی
#جسم_شناسی
#پیشگیری
#سلامت
@azkhodam
🔰« جسم شناسی ، عوامل مهم درسلامتی»«۶»
«یاطبیب»
۲) دومین عامل درسلامتی«حرکت و سکون» :
حرکت برای تندرستی انسان ضروری می باشد و سکون پس از آن نیز برای تمدّد قوا ، بسیار لازم است .
تمامی حرکات ، حرارت بدن را افزایش می دهند و موجب کاهش رطوبت بدن میگردند .
استراحت نیز ، رطوبت را به بدن باز میگرداند و قوای لازم را برای حرکات بعدی فراهم می آورد .
میزان حرکت و مقدار سکونِ مناسب و مفید برای هر فرد ، بر پایه ی مزاج وی تعیین می شود و عدم تعادل در این الگوی فردی ، زمینه ساز بروز بیماری های گوناگون میگردد .
حرکت بیش از حدّ با ایجاد حرارت زائد ، موجب خشکی بدن می شود . فعالیت کم نیز موجب افزایش رطوبت و کاهش حرارت بدن می شود و زمینه ی بروز بیماری های بلغمی به ویژه درد مفاصل را فراهم می آورد .
آنچه مهم است دانستن این نکته که : " حرکت " به دو نوع جسمانی و نفسانی تقسیم می شود .
پس باید دانست که کارهای فکری نیز نوعی حرکت اند و دارای مزاج مختص به خود هستند که به طور مفصل در مبحث " اعراض نفسانی " به آن می پردازیم .
جِماع نیز از حرکات محسوب می شود که افراط در آن سبب خشکی بدن و کاهش حرارت غریزی و در نتیجه سردی اندام ها خواهد شد .
#خودشناسی
#جسم_شناسی
#پیشگیری
#سلامت
@azkhodam
🔰« جسم شناسی ، عوامل مهم درسلامتی»« ۷»
«یاطبیب»
۲) دومین عامل درسلامتی «حرکت و سکون» :
ورزش ، ماساژ ، حمام ، فعالیتهای فکری
موجب حرکت ظاهری وباطنی بدن میشود
#خودشناسی
#جسم_شناسی
#پیشگیری
#سلامت
@azkhodam
🔰« جسم شناسی ، عوامل مهم درسلامتی»« ۸»
«یاطبیب»
۳) سومین عامل درسلامتی «خواب وبیداری» :
اهمیت تعادل میزان خواب و بیداری به حدّی است که اگر حفظ نشود ، بدن به سرعت واکنش نشان داده و با اختلال در عملکرد قوا و اندام های مختلف زمینه ساز بروز بیماری میگردد .
حکما خواب را به سکون و بیداری را به حرکت تشبیه کرده اند .
" بیداری " ظاهر بدن را گرم و حرارت را از باطن بدن دور میکند ، در حالی که " خواب " ظاهر تن را سرد و باطن بدن را گرم کرده و در نتیجه خون متوجه اندام های درونی بدن شده و اعمال دستگاه گوارش مثل هضم و جذب به بهترین وجه انجام می شود .
از طرفی خواب کوتاه رطوبت دهنده و خواب طولانی سبب خشکی بدن می گردد ؛ زیرا در اثر طولانی شدن خواب ، حرارت غریزی پس از فارغ شدن از هضم غذا به تحلیل روح و رطوبات درونی میپردازد .
پس هم کم خوابی و هم خواب بیش از اندازه مضر است .
#خودشناسی
#جسم_شناسی
#پیشگیری
#سلامت
@azkhodam
🔰« جسم شناسی ، عوامل مهم درسلامتی»« ۹»
«یاطبیب»
۳) سومین عامل درسلامتی «خواب وبیداری» :
مزاج " خواب " سرد و تَر است چرا که ماده ی خواب از سردی و تَری مغز پدید می آید و دلیل آن این است که وقتی گرمی و خشکی بر مغز کسی غالب می شود ، همزمان آسایش و استراحت او نیز سلب می شود . مثل اینکه وقتی مصیبتی بر شخص وارد می شود ، تا مدتی خواب به چشمانش نمی آید و یا اینکه وقتی عصبانی شود خواب از چشمانش پریده و نمی خوابد .
در مقدمه کتاب " کامل التعبیر " جناب تفلیسی آمده است :
" و امّا حکیمان گفته اند خواب انواعی دارد که از آن جمله خواب طبیعی و خواب غیر طبیعی است .
خواب طبیعی نیرو بخش است زیرا حرارت غریزی یعنی گرمی اصلی تن را از اندرون حفظ می کند و به همین جهت قوت طبیعی قوی تر می شود ولی وقتی زیاد بخوابد قوت نفسانی سُست می گردد ، زیرا رطوبت بر مزاج چیره می شود و علت سستی او آن است که گذرهای روح نفسانی در اندام ها بسته می شود و مسدود می گردد و نیز جوهر روح نفسانی در اثر چیره شدن رطوبت در مزاج تیره می شود ولی اندکی رنج و خستگی را برطرف می سازد و فضولات جمع شده در بدن را به صورت عرق از اندام ها بیرون می برد .
و خواب غیر طبیعی گاهی از فساد مزاج و افزایش اخلاط چهارگانه به وجود می آید و گاهی از خوردن غذاهای غلیظ و سنگین و زیان مند ".
#خودشناسی
#جسم_شناسی
#پیشگیری
#سلامت
@azkhodam