🔷 با روضههای فاطمیه قد کشیدهایم
۹ مداحی خاطرهانگیز فاطمی
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
🔹نوحههای بسیاری برای حضرت زهرا (سلام الله علیها) سروده و خوانده شدهاند اما از میان آنها، برخی جایگاه ویژهای در بین مردم پیدا کردهاند. نوحهها یا نغمههایی که به زبان مردم افتادهاند و آنقدر تکرار شدهاند که دیگر جزئی از حافظه عمومی مردم به حساب میآیند. یک نوحه چه ویژگیهایی را باید دارا باشد تا به این قدرت برسد؟
🔹استفاده از ابزارهای رسانهای و انتشار فراگیر هرچند میتواند موثر باشد اما قطعاً کافی نیست؛ زیرا بودند آثاری که از این امکانات بیبهره بودند و فراگیر شدند و بودند آثاری که علیرغم انتشار فراگیر، ماندگار نشدند.
🔹نوحه متشکل از شعر، ملودی (نغمه) و اجراست. اگر این سه عنصر به خوبی، خلق و تلفیق شوند، بخشی از مسیر ساخت نوحه ماندگار طی شده است. بخش دیگر این مسیر به مستمع مربوط میشود. این مستمع است که در حین اجرای یک نوحه، هر چه قدر با آن بجوشد، آن اثر را قدرتمندتر میکند.
به گفته بزرگان و علما هم، اخلاص و نَفَس شاعر یا مداح هم باعث میشود که یک اثر، روحی را در عصر خود بدمد. این ویژگی چندان قابل سنجش توسط ما نیست. توضیح مبسوط عوامل ماندگاری نوحه، خارج از حوصله این فرسته است؛ اما در فرستههای مرتبط با آثار خاطرهانگیز، دستوپایی میزنیم برای طرح بحث و تبیین سوال و عواملی که میتواند در این راستا موثر باشد.
🔹در این فرسته، تلاش کردیم از میان انبوهی از نوحهها و نغمههای فاطمی که برای مردم ایران خاطرهانگیز شدهاند، برخی را فهرست کنیم.
🔷 روایت مادر
«مادر شهید و بسیجی» در «روایت فتح»
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
«فرق مادر شهید
با تمام مادران دیگر زمین
خلاصه میشود به این:
مادر شهید
پیش از آنکه مادر شهید میشود
«شهید» میشود...»
(شاعر: مریم سقلاطونی)
🔹تمام «روایت فتح» درباره تولد یک انسان تازه است. کلمه تولد در اینجا، لفظی اعتباری برای اشاره به ظهور انسانیتی جدید نیست که عمیقاً اشاره به معنای زمینی تولد و بهدنیاآوردن دارد؛ بهدنیاآوردن انسانی جدید از «دامن پاک مادران مسلمان».
🔹در مسیر روایت انسان تازه (بسیجی)، پرسشی اصلی پیشروی سیدمرتضی آوینی گشوده بود: «ریشه بسیجی کجاست؟». اگرچه جنگ بهمثابه یک تجربه وجودی منحصربهفرد، بسیجی را به کمال رسانده بود اما او در خارج از میدان نبرد ریشه داشت. آوینی برای روایت ریشهها، به زادگاه بسیجی – شهر، روستا - باز میگردد و در جستوجوی آن، به مادر میرسد:
«سه نسل در کنار یکدیگر، پدران، پسران، و کودکانی که عهدهدار بارِ این نهضت عظیم تا فرداهای روشن ما هستند؛ و در این میان، وظیفه مادران از همه سنگینتر است [...] وجود پُربرکت آنان قلب تپندهای است که خون صبر و استقامت و وفاداری را در تن این امت بزرگ میدواند و اینچنین، حیات ما دَمبهدَم به نفخات جانبخش روحالقدس تجدید میگردد.» (روایت فتح، مجموعه اول، قسمت دهم، ضیافت)
🔹«مادر»، ریشه بسیجی است و خود ریشه در خاک کربلا دارد؛ او خود را در لحظه عاشورایی و در موقعیتی زینبی میبیند. بسیجی بهواسطه او به تاریخ اسلام متصل میشود تا به یاری امام بشتابد. در عین حال، مادر امتداد دارد و «فردای روشن» را در دامن خود میپرورد:
«بگذار اغیار هرگز درنیابند و فردای روشن ما را در حضور امروز بچههای ما نبینند. بچههای ما امروز در تظاهرات و هیئتها و روضهخوانیها بزرگ میشوند و شیر مادر را مخلوط با اشکهای حسینی میمکند و عشق حسین (ع) با جانشان آمیخته میگردد و آینده انقلاب را تا فرداهای دور و حکومت جهانی عدل در سراسر کُره زمین استمرار میبخشند.»
(روایت فتح، مجموعه اول، قسمت نهم، حضورالحاضر)
🔹در این فرسته، به سراغ «مادر» در مستند «روایت فتح» رفتهایم و برشهایی از آن، تقدیمتان میشود.
🔷 مسیحا نفسی میآید...
قطعه «مسیحا»؛ پیشنهادی برای شب یلدا
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
🔹برای بار دیگر، زمستان با پیشتازی شب یلدا در تقویم روزگار ایرانیان جای گرفت و همین بهانهای میشود تا دوباره لبهای مردمان ایران، اشعار حافظ شیرازی را زمزمه کنند. به همین مناسبت، مخاطبان گرامی را به شنیدن قطعۀ «مسیحا» با غزلی از حافظ و آواز سیدحسامالدین سراج دعوت میکنیم. این اثر در آلبومی به همین نام جای گرفته که بهرام خانی، تمامی بخشهای آن (بهجز خود قطعۀ «مسیحا» که نغمهپردازیاش را سراج بر عهده داشته است) را آهنگسازی و تنظیم کرده است.
🔹 مضمون این آلبوم، سرگذشت حضرت نرجسخاتون (س)، مادر ارجمند حضرت امام عصر (عج) است که با سرودههایی از حافظ، سعدی و زندهنامان قیصر امینپور، آیتالله شیخمحمدحسین غروی اصفهانی و آیتالله سیدمرتضی میرفخرایی آراسته شدهاند. «مسیحا» در سال ۱۳۹۳ و ازسوی مرکز موسیقی حوزۀ هنری منتشر شد.