بافتار
🔹 مرثیهای دیگر «فلسطین» در ۹ نگاره از حبیبالله صادقی به مناسبت فرارسیدن دومین سال درگذشت حبیبال
دکتر حبیباللّه صادقی، سرزمین فلسطین و پیکار آزادیجویانۀ مردمان آن با نیروهای اشغالگر قدس را طی چندین نوبت در آثار خود، بازنمایی کرده است. پرداختن به این مضمون، حتی تا آخرین اثر او که ناتمام باقی ماند (تابلوی «در رثای سیمرغ تجلی» در بیست بوم)، ادامه یافت. یکی از ویژگیهای برجستۀ برخی از نقاشیهای او، برگزیدن نامهایی معنادار برای آنهاست؛ مانند نگارۀ «خانهام ابریست» که برگرفته از سرودۀ زندهیاد نیما یوشیج است.
در نقاشیهای صادقی با مضمون قدس، زنان و مردان فلسطینی، چفیۀ بومیشان (با زمینۀ سپید و نقشمایۀ مشکی) را بهصورت دستاری بر سر یا چهرۀ خود پوشاندهاند. اندوهی در رخسارههایشان بهخاطر آوارگی از خانه، شهادت عزیزان و بیداد اشغالگران دارند؛ اما هرگز سرافکنده نشده و سربلند ایستادهاند. حتی اشتیاقی شورانگیزانه به زندگی، همچنان در میانشان جریان دارد. با کشیدن پیکر هموطنان شهید خود به دوش یا حضور در کنار مزارشان، یاد آنان را گرامی میدارند. حتی با دیگر ستمکشیدگان و آزادیخواهان جهان در سرتاسر تاریخ نیز همدلی و همذاتپنداری میکنند. از این بابت، امیدشان به بازپسگیری فلسطین، جاودانه است.
گنبد و نمای بیرونی مسجد قبةالصخره (بخشی از محوطۀ مسجدالأقصی در بیتالمقدس) بهعنوان نماد شهر قدس و کشور فلسطین، متداولترین عنصر بصریای است که به چشم میخورد. خاخامهای صهیونیست، موذیانه درحال دسیسهچینی و ثروتاندوزی، پدیدار شدهاند. همچنین نیروهای مسلح اسرائیلی با حالتی هولناک، بهگونهای که صورتهایشان چندان آشکار نیست به جان و حقوق مردمان فلسطین، دستاندازی میکنند؛ اما فلسطینیان در این آثار، جسورانه سینههای خود را سپر جنگافزارهای آنان، قرار دادهاند و با قلابسنگی در دست، مهیای نبرد با آنان هستند.
به مناسبت فرارسیدن دومین سال درگذشت حبیباللّه صادقی، ۹ نقاشی مرتبط با فلسطین در این فرسته گردآوری شدهاند. یاد ایشان و راه آزادی فلسطین، تا همیشه جاودانه باد.
پینوشت: تصویر طرح جلد، ازسوی نگین همتزاده (خبرگزاری ایسنا)، ثبت شده است.
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
🔹 آیا کسی هست که غزه را یاری کند؟
«کربلای غزه» در نوحههای میثم مطیعی در محرم ۱۴۰۳
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
بافتار
🔹 آیا کسی هست که غزه را یاری کند؟ «کربلای غزه» در نوحههای میثم مطیعی در محرم ۱۴۰۳ 🔺رسانه بافتار
مطیعی در بین مداحان، بیشترین توجه را به جهان اسلام دارد و تسلطش به زبان و لحن عربی باعث شده که نوحههای متعددی برای جهان اسلام بخواند. او آثار بسیاری برای یمن، فلسطین، بحرین و موضوعاتی همچون اربعین و استکبار ستیزی به زبان فارسی و عربی خوانده است.
محرم 1403 در حالی سپری شد که 280 روز از طوفانالاقصی گذشته و غزه کماکان زیر آتش صهیونیستها میسوزد. بسیاری از هیئتهای مطرح کشور نسبت به مسئله فلسطین آنچنان که انتظار میرفت، توجه نداشتند؛ اما در این میان، میثم مطیعی آنچنان که انتظار میرفت خوش درخشید. او «دم پایانی» هر شب هیئت «آیین حسینی» را به فلسطین اختصاص داده بود. «بهر آزادی قدس»؛ سرود پایانیست که هر شب دهه محرم همخوانی میشد. مصرع اصلی این شعر (بهر آزادی قدس از کربلا باید گذشت) در دکور هیئت نیز در دو طرف منبر طراحی شده و شعار امسال هیئت بود.
مطیعی در این محرم، چند نوحه دیگر برای فلسطین خواند. در این نوحهها، مصائب مردم غزه در متن روضه و اشعار عاشورایی قرار گرفته است، نه به عنوان واقعهای جدا افتاده از عاشورا. شاعر و مداح، معنای «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» را در فرم کلی این نوحهها لحاظ کردهاند. نوحه «بخوابید آروم؛ گلای غزه» که در شب حضرت علی اصغر (ع) خوانده شده، توصیف حالِ کودکان غزه را در بین روضه ایشان آورده. یا در نوحه «مبادا غزه را تنها گذارید» پس از آنکه امام حسین(ع) از غربت امام حسن(ع) یاد میکنند، از غربت مردم غزه سخن میگویند. درهم آمیختن این روضهها و امتداد عاشورا تا عصر کنونی از ویژگی نوحههای مطیعیست. مداحان دیگری نیز پیش از محرم، برای فلسطین نوحههایی خواندهاند که در فرسته «فریاد ظلم ستیز هیئت»، گلچینی از آنها را آوردهایم که عمده آنها نتوانستهاند از پسِ این ارتباط و امتداد بربیایند.
آنچه در رابطه با نوحههای مطیعی در محرم 1403 به چشم میآید، جای خالی نوحههای عربیست. مطیعی به خوبی از ظرفیت نوحههای عربی آگاه است و یکی از مزیتهای نسبی او، تسلطش به عربی و آشنایی با شاعران عرب بوده و بارها شاهد انتشار گسترده نوحههایش در کشورهای عربی بودهایم.
در این فرسته، 6 برش از نوحههای میثم مطیعی با موضوع «فلسطین» آوردهایم که در هیئت آیین حسینی خوانده شده است. امید داریم که فلسطین، بیش از پیش مورد توجه هیئتها، شاعران و نوحهسرایان قرار گیرد.
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
🔹 حکایت نگارهها در دل قهوهخانهها
سرگذشت و ویژگیهای «نقاشی قهوهخانهای»
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
بافتار
🔹 حکایت نگارهها در دل قهوهخانهها سرگذشت و ویژگیهای «نقاشی قهوهخانهای» 🔺رسانه بافتار 🆔https
حضرت عباس بن علی (ع) در راه رساندن آب به خیمهگاه و طی نبرد با سپاهیان یزید بن معاویه فرق مردی شامی را شکافته و شکمش را دریدهاند. گاهی نیز حضرت امامحسین (ع) سوار بر ذوالجناح، نیزهای به یک دست گرفته و با دست دیگرشان حضرت علیاصغر (ع) را به سینۀ خود چسباندهاند. حتی لحظهای رستم پساز شکافتن پهلوی فرزندش سهراب، سر وی را به دامن گرفته است. این صحنهآراییهای بصری، تنها چند نمونۀ بهیادماندنیای و مشهور از یک شیوۀ نقشپردازانه و بیشتر شمایلنگارانۀ ایرانی هستند: «قهوهخانهای»
این سبک عامۀ روایی در کنار نقاشي آکادميک، نگارگري جديد و نقاشي نوگرا بهعنوان يکي جريانهای موازي در نقاشي معاصر ايران به شمار میرود و عمر آن از یک قرن نیز فراتر میرود. نقاشی قهوهخانهای از یک سو با بهرهگیری از نقل داستانهای ملی، مذهبی و عامیانه بهطور غیرمستقیم از ادبيات نوشتاری فارسی، بهویژه نوشتارهای منظوم و منثور حماسی، تأثیر پذیرفته و ازسوی دیگر، در پاسخ به همبستگی با عواطف و سفارشهاي شخصي تودۀ مردم، پدید آمدهاند.
نقاشان قهوهخانهای با باور راسخ و از سر ارادت به خاندان عصمت (ع) و قهرمانان ملی ایران، با زبانی صریح و رویکردی «خیالینگارانه» (متفاوت با واقعیت آشکار) را در متن آثار خود پیاده میکردند؛ بهگونهای که از ظاهر کالبد و چهرۀ شخصیتها، خویهای زشت و زیبای آنان را به مخاطب القا میکردند. از این بابت، اسلوب هرکدام از آنان در کنار شباهت فراوان (مانند حماسهمحوری)، تفاوتهایی نیز داشت که به برداشت و ذوق شخصی نقاش از روایتها بازمیگشت. حال متن این فرسته به سرگذشت، ساختار و محتوای نقاشی قهوهخانهای، اختصاص داده شده است.
پینوشت: در تصویر طرح جلد، لحظهای از کارگاه نقاشی قهوهخانهای با عکسبرداری رئوف محسنی (خبرگزاری مهر)، نمایان شده که با حضور زندهیاد محمد فراهانی (نقاش قهوهخانهای) در بیست و هشتم دیماه سال ۱۳۹۰ و موزۀ هنرهای دینی امامعلی (ع) برگزار شد. همچنین در آن، گوشهای از نقاشی قهوهخانهای حضرت علیاکبر (ع) در دامان امامحسین (ع) با طراحی آقای فراهانی، مشاهده میشود.
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
IMG_20240731_085035_677.jpg
1.61M
🔺وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاءٌ عِندَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ (آل عمران ۱۶۹)
شهادت اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس را به تمام آزادگان جهان تسلیت عرض میکنیم.
استوریهای بالا، عرض ارادتی است به محضر این شهید مجاهد که جان و مال و فرزندانش را در راه اسلام فدا کرد.
#استوری
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35