بافتار
🔹«کنار قدمهای جابر، سوی نینوا رهسپاریم
ستونهای این جاده را ما، به شوق حرم میشماریم»
این اثر، یکی از مهمترین و خاطرهانگیزترین نوحههای راهپیمایی اربعین است. سالهاست که صدای میثم مطیعی به واسطه اشعار محسن رضوانی، راوی وجوه متمایزی از پدیده اربعین حسینی است و هربار، بخشی از آن وجوه، خود را به زیبایی در بستر شعر و نوحه نشان میدهد. این دو هنرمند از پیشگامان شعر و نوحه برای موضوع اربعینند. همافزایی این دو هنرمند، منحصر در پیشتازیِ پرداخت هنری به اربعین نیست. آنها آثاری خلق کردهاند که صرفا به سراغ مضامین دلتنگی و حس معنوی زیارت نرفته، بلکه نگاه تمدنی و روایت امتی از پیادهروی اربعین را برجسته کردهاند.
🔹دو زبانه بودن (فارسی_عربی) مداحیهای اربعینیِ مطیعی، نشانه روشنی از نگاه امتمحور او و رضوانی به پدیده اربعین است. هر دوی آنها به عربی، تسلط کامل دارند و با همین نوحهها، پیوندهای فرهنگی عمیقی میان ملتهای مسلمان ایجاد کردهاند.
🔹تقویت و تمرکز بر وجه مجاهدانه پیادهروی اربعین، از دیگر ویژگیهای اشعار محسن رضوانی است. استفاده از مضامین مبارزه، جهاد و حتی پیوند فتح قدس با حماسه اربعین، کمک میکند تا ارتباط تاریخی قیام کربلا با امروز و مجاهدت امتها علیه ظالمان و مستکبران با همین حرکت عظیم به ظهور برسد.
🔹 تبدیل راهپیمایی اربعین به نماد قیام منتظران حضرت صاحبالزمان(عج) و توجه به حضور امام و تمرین آمادگی برای ظهور در بستر اربعین، از دیگر وجوه متمایز نوحههای اربعینی رضوانی و مطیعی است.
🔹فرم اجرای این آثار با صدای مطیعی که همزمان حس غم و حماسه را در کنار هم دارد، نکته منحصربفرد دیگری است. غمی احیاگر و فاتحانه و حماسهای مبارزهجو که از روح شعر به صدای مطیعی جریان یافته. صدای مقتدرانه او مضامین گسترده اشعار رضوانی را به خوبی به دوش میگیرد و به گوش میرساند.
🔹ترکیب هنری رضوانی و مطیعی تا به امروز، آثار خاطرهانگیزی را از این دو برای اربعین به یادگار گذاشته. ما در این فرسته، به مناسبت ایام اربعین حسینی، تعدادی از این آثار را معرفی کردهایم.
.
.
#میثم_مطیعی #محسن_رضوانی #اربعین #پیاده_روی_اربعین #مداحی_اربعینی #نوحه #مداحی
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سلوک عاشورایی در هیئت
منازل سلوک الیالله در ۱۰ نوحه از میثم مطیعی
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
بافتار
طی شبهای دوم تا یازدهم محرم ۱۴۰۳ و برای اولین بار، مجموعهای از واحدهای تعلیمی با نوحهخوانی میثم مطیعی و مرثیهسرایی محمدمهدی سیار در هیئت «آیین حسینی» به گوش رسیدند: «منازل سلوک الی الله تعالی با اشارات عاشورایی». هر شب به یک منزل اختصاص پیدا کرده و قالب هریک از شعرهایشان مثنوی بود: «یَقظِه» (بیداری)، «توبه»، «عشق»، «اِنقِطاع»، «معرفت»، «عطش»، «رضا»، «جهاد»، «فناءفیالله» و «بقاءبالله».
متن اشعار این مجموعه که «تا خدا، منزلبهمنزل با حسین (ع)» نیز نام دارد، براساس آثاری ازجمله «سلوک عاشورایی» (مجموعهگفتار آیتالله حاجآقامجتبی تهرانی (ره)، پیرامون اهداف نهضت عاشورا)، «صد میدان» (نوشتاری از خواجهعبدالله انصاری، پیرامون مقامهای صدگانۀ عرفان) و «منطقالطیر» (منظومهای از شیخفریدالدین عطار نیشابوری، پیرامون وادیهای هفتگانۀ عشق) تنظیم شده است. به همین خاطر و همانگونه که اشاره شد، درونمایۀ سوگسرودهها به پاکسازی خویشتن و گام برداشتن در مسیر دستیابی به والاترین مقصدهای انسانی، اختصاص پیدا کرده که از لحاظ پرداختن به این موضوع در هیئتهای پاسداشت اهلبیت اطهار (ع) و نوحهسراییهای آیینی، از جایگاهی کمنظیر برخوردارند.
در مضمونآرایی اشعار واحدها سلوک به خودسازی فردی محدود نشده و بر تزکیۀ اجتماعی نیز تأکید ویژهای میشود؛ درحالیکه سرلوحۀ این تهذیب، قیام عاشوراست. بنابراین، تمثیل هریک از جایگاههای یادشدۀ سلوک در نوحهها شخصیتهای وارستۀ عاشورایند که شبهای دهۀ اول محرم با نامهایشان پیوند خورده است: زهیر بن قین، حر بن یزید ریاحی، رقیۀ کبری (س)، عبدالله بن الحسن (ع)، قاسم بن الحسن (ع)، علیاصغر (ع)، علیاکبر (ع)، ابوالفضلالعباس (ع) و امامحسین (ع).
در این فرسته، بخشهای برگزیدهای از مجموعهنوحۀ «تا خدا، منزلبهمنزل با حسین (ع)» گردآوری شدهاند. همچنین لینک دسترسی به نسخۀ صوتی و متن هریک از این مرثیهها در کانالهای ایتا و تلگرام بافتار، منتشر شده است.
پینوشت: تصویر طرح جلد و تمامی تصاویر درجشده در پردهها از پایگاه رسمی میثم مطیعی (meysammotiee.ir)، دریافت شده است.
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
بافتار
🔹«کنار قدمهای جابر، سوی نینوا رهسپاریم ستونهای این جاده را ما، به شوق حرم میشماریم» این اثر، ی
|نسخۀ صوتی و متن اشعار مجموعهنوحۀ «تا خدا، منزلبهمنزل با حسین (ع)»|
منزل اول: «بیداری» (یقظه)
منزل دوم: «توبه»
منزل سوم: «عشق»
منزل چهارم: «انقطاع»
منزل پنجم: «معرفت»
منزل ششم: «عطش»
منزل هفتم: «رضا»
منزل هشتم: «جهاد»
منزل نهم: «فناءفیالله»
منزل دهم: «بقاءبالله»
فرهاد؛ فریادگر اعتراض
۵ ترانه سیاسی از فرهاد مهراد
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
بافتار
بهمناسبت سالروز درگذشت فرهاد
شیوه خواندن فرهاد مهراد به نوعی امضای هنری اوست. «محکمخوانی» یا همان شیوه استکاتو نوعی از خواندن است که نتها بسیار سریع و بهصورت منحصر به صدا در میآید. همین شیوهٔ خواندن فرهاد و صدای پرصلابت او باعث شد تا بهنوعی نماد صدایی علیه بیداد، قلمداد شود و وجه پررنگی در کارنامه هنری او باشد.
فرهاد که وابستگی سیاسی هنرمند را ناپسند میشمرد، طی سالهای ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۷، به صورت مستقل مجموعهای از ترانههای اعتراضی را با آهنگسازی اسفندیار منفردزاده و کلامپردازی تعدادی از شاعران خواند. اگرچه فرهاد با منفردزاده بعدها به لحاظ فکری فاصله پیدا کرد، تا مدتها با او کارهای ماندگاری را از خود به یادگار گذاشت.
درونمایۀ این آثار که در سبک پاپ بودند و بهصورت صفحۀ گرامافون یا نوار کاست بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم با مضامین انتقادی پیوند داشت. حتی طرح جلد برخی از آنها («شبانه»های ۱ و ۲) که از سوی خود منفردزاده ترسیم میشد سرشار از کنایههای سیاسی بودند.
همچنین همخوانی گروه همسرایان در تعدادی از این قطعهها همبستگی مردم را تداعی میکرد. ترانههای یادشده با صدای او نیز بازتابی از شرایط سیاسی و اجتماعی ایران در مدت سالهای دهۀ ۱۳۵۰ بودند که تا پساز کشتار مردم در روز هفدهم شهریور ۱۳۵۷ و روزهای پیروزی انقلاب اسلامی ایران، ادامه یافت.
با نکوداشت یاد و خاطرۀ فرهاد مهراد در بیستودومین سالگرد درگذشت وی، پنج ترانه با آهنگسازی اسفندیار منفردزاده و آوازخوانی فرهاد در این فرسته برگزیده شدهاند که مضمونی اعتراضآمیز دارند. در کنار آنها بخشهایی از متن کتاب «چون بوی تلخ خوش کُندُر» ارائه شده که شرحی کوتاه از ماجرای آفرینش آن ترانههاست. این اثر که زندگینامۀ فرهاد مهراد است به قلم وحید کهندل و ازسوی نشر ماهی، منتشر شده است.
پینوشت: در طرح جلد، عکسی تکچهره از فرهاد در منزل آقای ربوبی (شوهرخواهر همسر وی)، نمایان شده است. همچنین طرح جلد ترانهها از وبگاه رسمی اسفندیار منفردزاده (monfaredzadehmusic.com)، دریافت شده است.
همچنین شما میتوانید تمامی قطعهها را در کانالهای ایتا و تلگرام بافتار و از طریق لینکهای دسترسی به آنها بشنوید.
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35