فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
زن فلسطینی؛ زن انقلاب اسلامی
✍زهرا راد
زن انقلاب اسلامی، در کلان الگوی رهبری معظم، که الگوی سوم خوانده میشود، زن نه شرقی ، نه غربی است. این زن به هیچ محدوده جغرافیایی تعلق ندارد و با آرمانهای انقلاب اسلامی بازشناسی میشود.
این زن در تعریف مقام معظم رهبری؛ "عفیف، شریف و در متن و مرکز" توصیف میشود. نه در ستیز با مردان شناخته میشود و نه طفیلی وجود آنان است.
زن فلسطینی ابرز مصادیق زن انقلابی است که با عفت و شرافت در متن و مرکز میدان مبارزه ، قیام لله کرده و برای دفاع از مام وطن و هویت دینی و اسلامیش مبارزه میکند.
زن فلسطینی با تمام قوا، در جنگ تمدنی حضور یافته و قصد دارد معادلات جهانی را به نفع گفتمان انقلاب اسلامی و جبهه مقاومت تغییر دهد و جنگ تمدنی را با پیروزی اسلام خاتمه دهد.
🆔@banooytamaddonsaz
هدایت شده از مدرسه تاریخاندیشی قصص
🔰 صفیّه
🔷 در این وانفسای زجر و مویه!
من از خودم میپرسم چرا تا به حال برایتان از حماسهی صفیه علیه یهود نگفتهام؟
صفیه بنت عبدالمطلب. همخون علی و جعفر. عِدْلِ زنانهی حمزهی سیدالشهدا. عمهی پیامبر عزیز!
🔶 در جنگ خندق وقتی هر مرد و نوجوانمردی رفته بود پشت خندق و ایستاده بود در سنگر، تا پای تاختوتازِ اسبهای تازیِ مشرکان عرب را لنگ کند؛ پیامبر تمام زنان و بچههای شهر را در پناهگاهی گرد آورده بود.
یهودیان بنیقریظه هرچند ابتدا در آستانهی یک خیانت بزرگ، دوبهشک مانده بودند، اما بالاخره عزمشان جزم شد تا از درون تازهشهر نبی، سینهی سپاه محمد را بشکافند و دستها را به بیعت با طاغوت بسایند. (نساء/۵۱)
🔷 سپس نامردان یهودی پرسههایی را حوالی پناهگاه زنان و کودکان آغاز کردند. سیاستی همیشگی برای تشدید رعب در پشت جبههها. در میان زنان مدینه، صفیه این وضعیت را تاب نیاورد. یکی از آن یهودیان را که در پی آزار و لطمه آمده بود، گرفت و کشت.. و شد اولین زن مسلمانی که یک پیام واضح به خط اول نبرد فرستاد: ای مردان مسلمان! بایستید و پایمردی کنید و از جانب پناهگاه بیمی بر خود روا مدارید... صفیهها هستند!
🆔 @Qasas_school
زن فلسطینی؛ زن انقلاب اسلامی
متن تفصیلی؛ خبرگزاری حوزه
✍زهرا راد
✅زنانگی چون مردانگی، یک عنصر تأثیرگذار در ساخت جامعه، تاریخ و تمدن بشری است و سهم تأثیر مهم و بنیادینی در تولید فرهنگ و ایجاد بخش نرم افزاری تمدن بر عهده دارد. تاریخ بشر نشان میدهد که سخت افزار اجتماع و تمدن بشری را مردان به پاداشتند اما این کالبد سخت و مستحکم به دمیدن روح حیات زنانه، زندگی مییافت و بدون آن تمدن بشری برپا نمیشد؛ روح نرم زنانه دریک امتزاج تکوینی و طبیعی با خلقت مردانه، به تاریخ و تمدن بشری رنگ پاشیده و آنرا از سکون به حرکت آورده است.
✅انقلاب اسلامی ایران نیز به عنوان رستاخیز حیات دینی در عصر مرگ خدا، و خدایی انسان بر کره زمین، طرح جدیدی از حیات زنانه به جهانیان ارائه داد؛ تصویری که نقطه اوج آن همان وجه رهاییش از همه غل و زنجیرهایی است که جهان غیرموحد را با آن، به بند اسارت کشیدند. هویت مستقل مومنانه که زن را از انقیاد مردان در جهان سنت از یکسو و جدال و خصوت و مبارزه بیپایان باز هم با مردان، از سوی دیگر میرهاند.زن انقلابی با تکیه بر سرمایه تکوینی زنانه و عبودیت الهی در سرسپردن به دستورات الهی که در تناسب همان تکوین زنانه صادر شدند، کمال انسانی خویش را باز مییابد و جایگاه روشنی در منظومه حیات بشری، مبتنی بر عدالت و نه لزوماً تساوی، برای خویش تدارک میببیند.
✅سالهای مبارزه تا پیروزی انقلاب و بعدها در دوران دفاع مقدس، فرصت مغتنمی بود تا زن انقلاب اسلامی در صحنه حیات اجتماعی-تاریخی خویش، دوباره متولد شود؛ زن انقلاب اسلامی را امام راحل به عنوان نوع انسان انقلابی معرفی کرد، تا با هویت مومنانهاش در بستر انقلاب تحقق یابد.. انقلاب اسلامی با «ایده عبودیت الهی برای انسان در حیات فردی، اجتماعی و تمدنی» زیست جهان تازهای را، در یک بازه زمانه کوتاه برساخت کرد و نمونه عینی و زندهای از زن موحد، پیشروی جهانیان نهاد و اینچنین امکان وقوع این نسخه فاخر از حیات زنانه در عصر مدرن را اثبات نمود که «ادل الدلیل علی امکان شیء وقوعه».
✅طرح «الگوی سوم زن» از سوی مقام معظم رهبری تلاشی نظری در راستای تعیین افق حرکت زن انقلاب اسلامی، نافی الگوی شرقی و غربی از زن و معرف الگوی انقلابی است که اینگونه تعریف شده است: «زن در تعریف غالباً شرقی، همچون عنصری در حاشیه و بینقش در تاریخسازی و در تعریف غالباً غربی، به مثابه موجودی که جنسیت او بر انسانیتش میچربد و ابزاری جنسی برای مردان و درخدمت سرمایهداری جدید است، معرفی میشد. زنان انقلاب و دفاع مقدس نشان دادند که الگوی سوم، از زن نه شرقی، نه غربی است.»
✅این تعرف نشان میدهد که زن انقلاب اسلامی با دو ویژگی شناخته میشود. یکی اینکه هویت مستقلی دارد اما به هیچ محدوده جغرافیایی، تعلق ندارد. پس این زن میتواند در هرجای عالم زیست کند اما انقلابی باشد. زن انقلابی هویت مومنانه دارد و و خود را در جهان هستی در نسبتی موحدانه با خدای متعال میبیند و به این تناسب در گرو تکلیف الهیش در عینیت جهان، دست به عمل بزند.
✅نکته دیگر اینکه این الگو، زن انقلابی را در وزان تمدنی تعریف میکند و او را نماینده یک تمدن که داعیه جهانی شدن دارد، معرفی میکند. زن انقلاب اسلامی وظیفه ساخت تمدن اسلامی را به عهده دارد و این وظیفه را در ساحت زنانه انجام میدهد. زن انقلابی فرهنگ دینی را در سخت افزار تمدن دینی جریان میدهد.
🆔@banooytamaddonsaz
https://www.hawzahnews.com/news/1118672/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA-%D8%B2%D9%86-%D9%81%D9%84%D8%B3%D8%B7%DB%8C%D9%86%DB%8C-%D8%B2%D9%86-%D8%A7%D9%86%D9%82%D9%84%D8%A7%D8%A8-%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%DB%8C
✍زهرا راد
✅حال زن فلسطینی به عنوان زن مسلمان مستقل و قدرتمند با تمام قوا در این جنگ تمدنی حضور یافته و جبهه حق را نصرت و یاری میدهد. زنان فلسطینی هر روز فرزندان مقاومت را به دنیا میآورند و در همان حال سربازان کوچک و بزرگی را تقدیم ساحت اسلام میکنند. زن فلسطینی با ایستادگی در صحنه پیکار و مقاومت بر آرمان الهی ، تمام جبهه باطل را به چالش کشیده است. این زنان با تولد هر فرزندشان زنده میشوند به مقاومت اسلامی حیات میبخشند و با شهادت هر فرزندنشان میمیرند و باز چون ققنوس از دل خون و خاکستر سربرمیدارد و حیات دیگری به این جبهه تقدیم میکنند.
✅تمام زنانی که در اقصی نقاط جهان از این زنان حمایت میکنند قلباً به جبهه مقاومت تعلق دارند هرچند هویت دینی نداشته باشند. اسرائیل فرزند نامشروع تمدن انسان پرست دنیا محور است که با لانه کردن در دل سرزمین اسلام، قصد نابودی فرهنگ دینی را دارد و بیت المقدس به عنوان سرزمینی که تاریخ دینداری آن به درازای تاریخ بشر بوده و مهد نبوت الهی است، سالهاست به پشتوانه زن فلسطینی، دارد در مقابل این ظلم تاریخی مبارزه میکند. این مبارزه طبق وعده قرآن قرار است به نفع جبهه اسلام پایان یابد و زن فلسطینی در این مبارزه نابرابر در جبهه حق پایداری میکند تا سهمتأثیر عظیم و بی بدیل خود را در این نبرد ادا کند.
✅زن غزه آرمان انقلاب اسلامی که همان اعتلای کلمه توحید است را به خوبی ادراک کرده و امروز بیش از هر زن مسلمان در هر جای این جهان خاکی به آن ایمان دارد و برایش مبارزه میکند.
✅آیا تشکیل امت واحده اسلامی در سرزمینهای اسلامی با وجود اسرائیل ممکن است؟
✅آیا برپایی تمدن نوین اسلامی با وجود اسرائیل امکان دارد؟
✅آیا حیات اسرائیل بدون آمریکا امکان دارد؟
✅آیا تمدن اسلامی با وجود تمدن غربی به سردمداری آمریکا امکان دارد؟
✅بیشک برپایی تمدن نوین اسلامی و تشکیل امت واحده، همگی در گروه نابودی اسرائیل و اخراج این دولت غاصب از دل سرزمینهای اسلامی است و این همه میسر نیست مگر با اضمحلال تمدن مستکبر غربی به سرکردگی آمریکای جنایتکار. پس نابودی اسرائیل مقدمه قریبه حیات دوباره مسلمانان و خیزش امت اسلام است. زن فلسطینی این معنا را به حق دریافته و در معرکه جنگ سخت وارد شده و برای اعتلای اسلام و اخراج اسرائیل از سرزمین وحی و نبوت، مبارزه میکند.
✅زنان فراوانی در طول تاریخ اشغال فلسطین در سطوح مختلف مبارزات شرکت داشتند و اسیر و زندانی یا شهید و مجروح شدند. برخی عملیات انتحاری انجام دادند و به مواضع استراتژیک رژیم غاصب یورش بردند و به فوز شهادت نائل آمدند. بسیاری از این زنان در تشکیلات ضد صهیونیستی حضور دارند و مبارزه میکنند و حتی سالها به اسارت میروند.
✅ اما زن فلسطینی همان است که در تمام این سالها به ملت فلسطین حیات بخشیده و مادری کرده و فرزندان مقاومت را به دنیا آروده است. بدون این زنان ملت فلسطین ماهیت خود را از دست میداد و سرزمین را به دشمن غاصب واگذار میکرد. آنکه روح مبارزه را زنده نگه داشته و در آتش استقامت میدمد، همین مادر- زن فلسطینی است. این زن اسطوره مقاومت این دهههای امت اسلامی است که سودای یک انقلاب جهانی را در سر میپرورد. او میخواهد اسرائیل غاصب را از سرزمین امت اسلام اخراج کند و دوباره ملتی در این سرزمین به دنیا بیاورد و بپرورد.
🆔@banooytamaddonsaz
https://www.hawzahnews.com/news/1118672/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA-%D8%B2%D9%86-%D9%81%D9%84%D8%B3%D8%B7%DB%8C%D9%86%DB%8C-%D8%B2%D9%86-%D8%A7%D9%86%D9%82%D9%84%D8%A7%D8%A8-%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%DB%8C
🌱جهاد علمی و پشتیبانی تبلیغ
📌سه شنبه ۱۴۰۲/۹/۲۱ پژوهش، تبلیغ و واحدهای آموزشی و پژوهشی
🔰پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا سلام الله علیها برگزار می کند.
💠 نشست علمی:
«ابعاد روانشناختی و فقهی تغییر جنسیت»
🎙سخنران:
حجت الاسلام والمسلمین جناب دکتر رضا مهکام
دکتری روانشناسی بالینی، استاد حوزه و دانشگاه، عضو هیئت علمی(استادیار)، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمه الله علیه)
🔹دبیر علمی:
سرکار خانم زهرا راد
(استاد و پژوهشگر حوزه زن و خانواده، دانش آموخته سطح ۴ فقه. مسئول کارگروه زن و خانواده پژوهشکده مطالعات راهبردی حوزه علمیه قم)
⏰ سه شنبه ۲۱آذرماه، ساعت ۱۰-۱۲
🏢 قم، سالاریه، بلوار بوعلی، جامعه الزهرا سلام الله علیها، سالن جلسات طبقه همکف پژوهشگاه مطالعات اسلامی
🖥 لینک شرکت در جلسهی مجازی:
Http://online.jz.ac.ir/pajoheshgah
┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅
🌐کانال_پژوهشگاه_مطالعات اسلامی
🆔@motaleat_eslami
26.46M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎼🎙نماهنگ زن تمدن ساز!
✍تو امروز در امتداد تمام زنانگیهایت، در قرنی که قرن حادثه خیز است، جهان را به حیرت واداشتهای. با یک دست گهواره کودکت و با دست دیگر دنیا را به حرکت وا میداری.
آری زن همان زن است؛ زن عبور از جاهلیت و ورود به روشنایی اسلام؛ زن امتداد حقیقت؛ زن ایران؛ زن فلسطین؛ زن جهان؛ زن گام دوم انقلاب؛ زن تمدن ساز!✌️
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈•
#دفاع_مقدس
#دفاع_بر_خط
#جهاد_تبیین
#مادران_شهدا
#بانوان_شهید
#ستاد_پشتیبانی
#ما_در_راه_شهدا_ایستادهایم
#جهاد_مقاومت_دیروز_امروز
♦️اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان قم
@qom_HollyDefence
💢بدن طبیعی زن؛ سزارین یا زایمان طبیعی
✍ زهرا راد
✅سزارین یکی از بدترین و سهمگینترین عملهای جراحی است که زن را از "بدن طبیعی"اش جدا میکند و اجازه نمیدهد بارداری با سیر طبیعی خود به ایستگاه آخر برسد. این انقطاع از روند طبیعی، زن را از بدن تکوینی خود و سیر سلامتی که با زایمان طبیعی رخ میدهد، جدا میکند.
✅سزارین نحوی از خودبیگانگی نسبت به بدن در زنان ایجاد میکند و اسیبهای فراوانی در سلامت زنان به وجود میآورد.
✅کشورهای توسعه یافته، هرگز زایمان طبیعی را با سزارین تاخت نزدند و آنرا به موارد خاص محدود کردند.
✅جمهوری اسلامی برای هموار کردن مسیر سلامت زنان، باید زایمانهای طبیعی را تسهیل کرده و سزارینها را به شدت محدود کند.
✅برای این منظور، روند زایمانهای طبیعی باید طوری تنظیم شود که زایمان طبیعی آسانترین راه برای زایمان باشد؛ اگر بدن شرایط مطلوبی داشته باشد و مزاج متعادلی را در طی این دوران تجربه کند، به زایمان طبیعی به سادگی رخ میدهد و بدن زن را در وضعیت متعادل بعد از زایمان تثبیت خواهد کرد.
🆔@banooytamaddonsaz
💢زن انقلاب اسلامی؛ زن مظلوم و سناریوهای پرتکرار
✍زهرا راد
✅«زن شگفتانگیز» عنوان فیلمی آمریکایی در ژانر ابرقهرمانی و محصول 2017 ، داستان زن قهرمانی را روایت میکند که به کمک یک افسر اطلاعات انگلستان-بخوانید استعمار کهن- منجی جهان میشود، بدون اینکه مورد ستمی واقع شود؛ «مهاجم مقبره»، «بیوه سیاه»، «کاپیتان آلیتا» هم از نمونه فیلمهایی هستند که زن قهرمان غربی را روایت میکنند. آیا زنان غربی همگی پرنسس و قهرمانند؟ اگر چنین است فمینیسم از دل کدام رنج متولد شده؟ نگاهی به آمارهای تجاوزجنسی و خشونت علیه زنان با پیشتازی آمریکا، شاهد ظلم مستمر به زنان در غرب است؛ فیلم سینمایی «بامشل» فرار روبه جلویی است که سینمای غرب در پی رسوایی مجری باسابقه امپراطوری فاکس نیوز«راجر ایلز» در موضوع تجاوز جنسی به مجریان زن این شبکه داشت.
✅اما این زن مسلمان ایرانی است که به عنوان «زن مظلوم» سوژه همه رسانههای تصویری غربی و حتی ایرانی است. فیلمهایی چون «بدون دخترم هرگز»، «سنگسار ثریا» و «عنکبوت مقدس» سناریوی زن مظلوم را در خارج از کشور بازسازی میکنند. زن مظلوم که قربانی فرهنگ و نظام حاکم بر ایران است در فیلمهایی ایرانی چون آثار تهمینه میلانی، مهرجویی و جیرانی مدام تکرار میشود. در تلویزیون این سناریو با «میوه ممنوعه» حسن فتحی و محوریت دختری که مورد ظلم و ستم مردان قرار داشت و پدرش هم او را وسیله نجات خود کرده بود، پیگرفته شد. اما سریالهای چندفصلی شبکه خانگی فصل جدیدی از حیات رسانهای زن مظلوم ایرانی گشود که همچنان نیز ادامه دارد و مسیر این سناریوها از «شهرزاد» آغاز شد، با «خاتون» تینا پاکروان، و «میخواهم زنده بمانم» شهرام شاهحسینی ادامه حیات داد و با «جیران» بازهم از حسن فتحی به اوج خود رسید. گذشته از موضوع مکرر ملالآور این سریالها که حالا دیگر نخنما شده، سناریوهای «زن مظلوم» همچنان نقل محافل رسانههای ضدایرانی است و درفتنه اخیر با روپوش زیبای «زن زندگی آزادی» و در قصه «مهسا امینی» رخ نمود و توانست سوژه خود را از قاب رسانه به کف میدان بکشاند و یک آشوب واقعی را رهبری کند.
✅داستان مهسا امینی هم البته داستان تازهای نبود؛ «ندا آقاسلطان» در فتنه 88، «دخترآبی» در موضوع استادیوم، نیکاشاکرمی و .... همگی یک داستان دارند و انگار سناریوهاشان را یک تیم مشترک نوشته و البته با یک تیم اجرایی قدرتمند، به تصویر کشیده شده اند.
✅گذشته از سیاستهایی جمهوری اسلامی در گسترش حجاب و انتقاداتی که به برخی اجرائیات در این حوزه وارد است، نمیتوان از این وحدت رویه رسانهای در موضوع زن مسلمان، آنهم تنها درایران چشمپوشی کرد و بهسادگی از آن گذشت. زن انقلاب اسلامی دقیقاً نقطه ثقل تغییر فرهنگ دینی در سراسر جهان واقع شده و تمدن غربی که حالا به دوران افول خود نزدیک میشود را به شدت به وحشت انداخته است. آمیختگی امر زنانه با عاطفه و احساس، پتانسل برانگیختن هیجانات دفعی و ایجاد اجتماعات اعتراضی را با خود دارد و خون غیرت ملت را بهجوش میآورد.
✅ از سویی زنان به عنوان مربیان مجتمع انسانی، دمنده روح حیات در کالبد بشریتند، تغییر فکر و ذائقه زنانه از فطریات و تشریعیات به سمت لهویات و مادیات ، تغییر هویت زنانه و بهتبع تغییر جهان فرهنگی بشریت را بهدنبال خواهد داشت. بهنظر میرسد جمهوری اسلامی نیازمند تغییر اساسی در سیاستهای خود در حوزه زنان است و این میسر نیست مگر با اصلاح همه ساختارهایی که بستر مناسبی برای ایجاد گسل هستند؛ چه اینکه سناریوهای پیشگفته پایان کار جنگ تمدنها نخواهدبود.
🆔@banooytamaddonsaz
💢حوزه علمیه خواهران و حکمرانی زنان در جمهوری اسلامی
✍زهرا راد
✅تحصیل علوم دینی به شکل سازمان یافته و منظم در جامعه شیعی قدمت چندانی ندارد و معمولاً به صورت انفرادی، پراکنده و تحت نظارت برخی فقهای خاص و برای زنان خاص برگزار میشد. اولین مدرسه علمیه بانوان که دروس حوزوی را در سطوح مختلف و به رسم رایج حوزههای علمیه، به زنان ارائه داد، «مکتب توحید»، خوانده میشد. این مدرسه توسط شهید آیتالله قدوسی و به سال 1352 در قم تأسیس شد و منشأ تکثیرو گسترش مدارس زنانه در قم و کل کشور قرار گرفت. پس از آن و در سال 1363، امام خمینی(ره) حکم تجمیع کلیه مدارس بانوان قم ذیل «جامعه الزهرا» را صادر کرد و همین حکم بزرگترین مدرسه علمیه بانوان در جهان اسلام را بنیانگذاری کرد. اما پراکندگی مدارس علمیه خواهران در سراسر کشور و نیازمندی به مدیریت کلان، سازماندهی و نظارت، شورای عالی حوزه علمیه قم را به تأسیس مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران، منتهی کرد. این مرکز از سال 1375 تا کنون به سیاستگذاری، ساماندهی و نظارت بر مدارس علمیه خواهران در سراسر کشور، اشتغال دارد.
✅این تاریخچه نشان میدهد که تفکر انقلاب اسلامی نگاهی مثبت و مبتنی بر ضرورت سنجی، نسبت به تحصیل علوم دینی بانوان داشته و بنیانگذاران مدارس خواهران، در سالهای منتهی به انقلاب اسلامی با اهداف بلند و در راستای تفکر انقلابی دست به تأسیس این مدارس زدند. حکم امام راحل در مورد تأسیس جامعه الزهرا(س) وتجمیع مدارس ذیل آن پس از انقلاب نیز این ایده را تثبیت کرده است. به این ترتیب میتوان به جرأت این تحول را، انقلابی در حوزه تعلیم و آموزش زنان شیعه تلقی کرد؛ با این وصف زنان شیعه هم به موازات تحولات تاریخی دچار یک تغییر بنیادین شده و میتوانند در عالیترین سطوح دانش دینی تحصیل کنند. این همه از نظریه سیاسی امام راحل در حوزه تشکیل حکومت نشأت میگیرد و زنان به عنوان نیمی از جامعه انقلابی که برای اولین بار و به دستور حضرتشان به عنوان یک فقیه شیعی، در سطوح مختلف مبارزات حضور یافتند، حالا پس از انقلاب توانستند حق تحصیل در مدارج علمی حوزوی را به دست آوردند تا بتوانند با پشتوانه دانش دینی به سطوح مختلف کنش سیاسی و اجتماعی ورود یابند.
✅اما سوال اصلی این است که حوزه علمیه خواهران به عنوان یک نهاد علمی – آموزشی که خود از برکات انقلاب اسلامی بوده و به نوبه خود انقلابی در حوزه آموزش زنان جمهوری اسلامی تلقی میشود، چه جایگاهی در امر حکمرانی زنان در جمهوری اسلامی دارد و چگونه در این مهم مشارکت دارد؟
✅ پاسخ به این سوال به دو امر مهم بستگی دارد؛ اولی میزان دخالت زنان در حکمرانی جمهوری اسلامی بوده و دومی جایگاه حوزه علمیه خواهران در حوزه علمیه قم.
✅موضوع اول میزان دخالت عموم زنان در حکمرانی جمهوری اسلامی است؛ این موضوع به طور کلان محل یک بحث مهم و فراگیر است. جمهوری اسلامی تا به امروز تعریف روشنی از میزان و گستره دخالت زنان در امر حکمرانی ارائه نداده و اجماع مشخصی بر این مسأله وجود ندارد. اساساً حوزه زنان به شدت دچار تشتت و نابسامانی در امر حکمرانی زنان بوده و نیازمند یک اجماع نخبگانی و تجمیع تفکری در این عرصه است. این وضعیت باعث تغییر خطمشیها و جهتگیریهای کلان حاکمیت است که باید بر انگارههای تفکر انقلابی استوار باشد، اما دولت به دولت تغییر کرده و از بی ثباتی رنج میبرد. پس وقتی حکمرانی زنان در سطح کلان به مدیریت و ساماندهی نیاز داشته و وضعیت مبهم و چالش برانگیزی دارد، جایگاه حوزه علمیه خواهران در آن نیز وضعیت مشخصی ندارد و یافتن این سهمتأثیر با چالش مواجه خواهد بود.
✅اما خود حوزه علمیه خواهران هم برای ایفای نقش موثر در امر حکمرانی زنان، به لوازمی نیاز دارد که به نظر میرسد تا به امروز در کسب آن موفق نبوده است. این بیتوفیقی اما نه از ناتوانی این نهاد معتبر علمی نشأت میگیرد که ناشی از عدم وجود چنین نگاهی به جایگاه و نقش حوزههای علمیه خواهران بوده است.
🆔@banooytamaddonsaz
✅اولین مسأله حوزه علمیه خواهران پس از انقلاب اسلامی، مسأله جایگاه آن در کل حوزه علمیه و نسبت آن با جامعه شیعه انقلابی ایران است. حوزه علمیه برادرن، قدمتی به درازای تاریخ شیعه دارد و نهاد روحانیت در همه این بیش از هزار سال، جایگاه هدایت و رهبری معنوی مردم را به عهده داشته و مردم روحانیت شیعه را با این جایگاه و نقش مرتبط با آن شناخته و پذیرفته است. پس از انقلاب اسلامی، روحانیت شیعه در قامت ولایت سیاسی و رهبری حکومتی بازتعریف شد و جامعه ایرانی به نگاهی جامع در شناخت روحانیت شیعه دست یافت و تصویر روشنی از آن پیدا کرد. اما بانوان طلبه به خاطر نداشتن عقبه تاریخی و متأخر بودن مراکز علمی حوزوی خواهران، جایگاه و نقش روشن و مشخصی در فرهنگ شیعی و جامعه ایرانی ندارند و جمهوری اسلامی در ایجاد این تصویر موفق نبوده است.
✅ قبل از اینکه یک نهاد ملی بتواند نقش روشنی در تحولات یک جامعه ایجاد کند، لازم است تصویر و تعریف مشخصی از این نهاد و نسبتش با آرمانهای انقلاب اسلامی ارائه شود. اگر در سطح جامعه ایرانی از حوزه علمیه خواهران پرسش شود؛ تصویری بیش از «خانم جلسهای» از زنان طلبه ارائه نخواهدشد. روشن است که تبلیغ یکی از مهمترین وظایف حوزههای علمیه خواهران است اما تربیت 《زنان فقیه سیاستگذار》، به عنوان یکی از وظایف این مرکز علمی، حتی در درون خود حوزه علمیه خواهران و برادرن هم ناشناخته است. بنابراین تصویری که زنان طلبه لازم است در سطوح مختلف فعالیتهای نظام جمهوری اسلامی حضور داشته باشند، وظیفه خود حوزه های علمیه خواهران و حاکمیت جمهوری اسلامی است.
✅روشن است که حکمرانی نرم افزار اداره حکومت است و حاکمیت بدون این نرم افزار نمیتواند، حاکمیت خود را استمرار بخشد. زنان به عنوان تولید کنندگان فرهنگ در جامعه، دمنده روح حیات در کالبد سخت تمدن به شمار میروند. به نظر میرسد که دخالت زنان در امر حکمرانی به همین اندازه اهمیت دارد. بنابراین لازم است اداره امور زنان، به زنان واگذار شود و تولید نرم افزار مدیریت زنان که لزوماً حکومتی هم نیست، توسط زنان انجام پذیرد. حوزه علمیه خواهران در صورت برنامه ریزی درست و اصولی و هدف گذاری مشخص، میتواند راهبری تولید فرهنگ زنانه در جامعه را برعهده گیرد. این هدایت و راهبری میتواند در سطوح و مراتب مختلف حکمرانی صورت گیرد و امر تبلیغ تنها یکی از وظایف سنتی حوزه بوده که البته حوزه علمیه خواهران در این مورد هم نیازمند ساماندهی و برنامه ریزی است. حوزه علمیه خواهران باید بتواند به عنوان یک نهاد فرهنگی در تمامی شهرها و استانها از ظرفیتهایش برای گسترش فرهنگ انقلابی استفاده کند و و با هدایت زنان به مسیرهای منتهی به آرمان انقلاب، وظیفه خود را در این حوزه انجام دهد.
✅از طرفی لازم است حوزههای اختصاصی زنان ناظر به مدیریت بدن، ورزش، بهداشت و سلامت، ازدواج، همسرداری، تربیت فرزند و مسائل دختران جوان و نوجوان و .... توسط حوزه علمیه خواهران مورد اهتمام و توجه قرار گیرد و برای ساماندهی و مدیریت زنان در این حوزهها، تربیت نیرو و آموزش و هدفگذاری صورت گیرد. این مهم مستلزم توجه حوزه علمیه به امر فرهنگ زنانه بوده و تعریف آن به عنوان یکی از وظایف حوزه علمیه خواهران، ضروری به نظر میرسد.
✅از طرفی تربیت زن فقیه و مجتهد متخصص حکمرانی، سطح دیگری از وظایف حوزه علمیه خواهران است تا بتواند در مسائل زنان که ارتباط وثیق و جدایی ناپذیری با فقه شیعه دارد، تکلیف حاکمیت را روشن کند و فقه سیاستگذاری زنان را پایهگذاری و تدوین نماید. زن فقیه سیاستگذار کسی است که میتواند مبتنی بر فقه شیعه و به روش فقه جواهری، نیازهای حاکمیتی زنان را برطرف نموده و سیاستهای جمهوری اسلامی را سامان دهد.
✅تشخص زن انقلابی که جمهوری اسلامی به او بخشیده، زمانی به کمال خود خواهد رسید که بتواند در سطح حکمرانی حضور پررنگ و فعالی داشته باشد و سهم تأثیر زنانه خود را به درستی ایفا کند. در این میان زنان طلبه نقش ویژهای دارند و دلیل آن چیزی نیست غیر از این معنا که انقلاب اسلامی یک انقلاب دینی و مبتنی بر فقه شیعه است وآنچنان که مرجعیت دینی رهبری انقلاب را برعهده دارد، زنان فقیه و عالم به علوم دینی هم به پشتوانه دانش الهی خویش، باید نقش ویژهای در سیاستگذاری و حکمرانی زنان در جمهوری اسلامی داشته باشند و بتوانند امر فرهنگ زنانه را سکانداری کنند.
✅امید است جمهوری اسلامی در یک تعامل سازنده با حوزه علمیه خواهران بتواند از این ظرفیت ارزشمند برای هدایت و راهبری زنان بهره برداری کند.
🆔@banooytamaddonsaz
💢 جمهوری اسلامی و معضله تشتت در امر حکمرانی زن و خانواده
✍زهرا راد
✅اغتشاشات 1401 باید این معنا را در نزد سیاستگذاران و سیاستمدارن جمهوری اسلامی به اثبات رسانده باشد که زن و خانواده آنچنان که رهبری معظم خیلی پیش از این اشارت فرمودند؛ « ابرمسأله » نظام جمهوری اسلامی است.
✅ ابرمسأله یعنی مجموعهای از مسائل که به حدی گسترده است که در قاطبه حوزههای حیات انسان انقلابی سایه افکنده است و نه تنها تمامیت حیات او را به چالش کشیده که اصل نظام اسلامی و بقاء و استمرار آنرا با مخاطره مواجه کرده است، البته اگر چاره اندیشی نشود.
✅گرچه جمهوری اسلامی در راستای حل مسائل این حوزه، در تمامی نهادهای حاکمیتی، وزارتخانهها و وکالتخانهها، معاونت و مشاورت امور زنان به پا کرده و تلاش دارد، ابتکار عمل را در حل معضلات این حوزه به دست گیرد.
و گرچه دولت انقلابی در تمامی نهادها، تلاش مجدانهای برای حل مسائل زنان آغاز کرده، اما نتوانسته به وضعیت پایدار و مشخصی حتی از فهم و درک مسایل زنان برسد و این عرصه کماکان میدان تاخت و تاز تفکرات وارداتی و غیر بومی از یکسو و نا آگاهی از مسئلههای واقعی زنان از سوی دیگرست و در این میان بسیاری از پستهای زنانه بیشتر جنبه تشریفاتی دارند( و حتی ردیف استخدامی دولتی و بودجه مشخص ندارند) و به صرف اینکه به زنی سپرده شدند، گمان میرود که «امر زنانه» آن هم در «لباس انسان انقلابی» در جمهوری اسلامی در حال اقامه است و از تکرار به دلایل نامعلوم در خطمشی گذاری رهبری در عجبند!!!
اما سوالات بیپاسخ اساسی حوزه زن و خانواده در سطح حکمرانی و سیاستگذارانه، به شرح زیرند:
✅ حال سوال اینجاست که مسأله - معضله نظام در عرصه زن و خانواده کجاست؟ یکی از ویژگی های مطالعات راهبردی در هر موضوعی داشتن نگاه کلان و از منظر حکمرانی به مسائلی است که قرار است مورد مطالعه راهبردی و سیاستگذاریهای کلان قرار گیرند. مسأله زنان با وجود متولیان متعدد اما همچنان متشتت و بیسامان است؛ چراکه نگاه راهبردی و نظاممندی به این مسائل وجود ندارد و هرگز این مطالعات ، مباحثات و پژوهشها در یک چهارچوب و نظام منطقی و مدون مورد مطالعه قرار نگرفته تا روشن شود:
✅1. مبانی نگاه جمهوری اسلامی به مسائل زن و خانواده چیست؟
✅2. نظریه سیاستی جمهوری اسلامی برای اصطیاد، فهم و تحلیل مسائل زن و خانواده کدام است؟
✅3. منطق نظام مسائل زن و خانواده در جمهوری اسلامی چیست؟
✅4.نظام مسائل راهبردی زن و خانواده جمهوری اسلامی کدام است؟
✅5. اولویتهای نظام جمهوری اسلامی برای پرداختن به مسائل، کدام مسألههاست؟
✅۶.راهبردهای نظام جمهوری اسلامی برای حل این مسائل کدام است؟
✅۷. اقدامات نهادهای مختلف در جمهوری اسلامی برای حل این مسائل کدامند؟
✅نظام جمهوری اسلامی برای بیرون کشیدن خود از ورطه مسائل زن و خانواده، ناگزیر از یک اجماع نخبگانی و تجمیع ساختاری برای حل این مسائل است و این میسر نیست مگر اینکه رهبری این تجمیع را یک نهاد مشخص به عهده بگیرد. این نهاد هم باید توان علمی و نظریهپردازانه داشته باشد تا بتواند نیاز جمهوری اسلام را در امر نظریه پردازی و تولید علم و جهت دهی به مسائل و راهبردها بر اساس مبانی انقلاب اسلامی به عهده گیرد و هم قدرت اجرایی لازم برای اجرا و نظارت بر این مهم را داشته باشد. قطعاً این دو ویژگی در یک نهاد جمع نمیشود؛ به نظر میرسد همکاری حوزههای علمیه با حاکمیت جمهوری اسلامی بتواند جمهوری اسلامی را در این عرصه به نتیجه برساند.
🆔@banooytamaddonsaz
💢انسانیت؛ وجوه جنسیت و عدالت جنسیتی
✍زهرا راد
✅مردانگی به عنوان یکی از دو وجه جنسیت یکی از چالشهای مهم حوزه مطالعات جنسیت است که به دلیل غلبه وجه زنانه در این دست مطالعات، مغفول مانده است. این غفلت چنان چشمگیر است که پرداخت وجه زنانه امر جنسیتی را نیز دچار ضعف و نقص کرده است. زنانگی و مردانگی به مثابه ابعاد انسانیت در یک تضایف منطقی با هم فهم میشوند و پرداختن به یکی بدون لحاظ دیگری، نه میتواند مسائل و معضلات یک وجه را به درستی شناسایی کند و نه میتواند راهحل روشنی برای مسائل پیشروی نهد.
✅برای حل این مسأله رویکرد مطالعات جنسیت به جای مطالعات زنان و یا حتی مطالعات مردان، راه برون رفت از این چالش خواهد بود. تحولات جهان مدرن چنانکه وضعیت زنان را تغییر داد، تغییرات بنیادینی در موقعیتهای مردانه بهوجود آورد. این تحولات در حوزه انسانشناختی بر هر دو جنس وارد شد، به طوریکه از یکسو هویت انسانی را تحت تأثیر و تغییر قرار داد و از سویی دیگر هویت جنسیتی را متحول کرد. این تحول در وجه جنسیتی، گرچه از وجه فراجنسیتی جدا نیست اما بعد جنسیتی آن موضوع محوری در مطالعات جنسیتی است.
✅مطالعات زنان با طرح این پرسش که «زنان در چه وضعیتی هستند؟ » و پاسخ به آن که زنان در وضعیت نابرابر و تحت ستمند، نظریه فمینیستی را تولید کرده و با پرداختن به انواع ریشههای این ستم، نحلههای این جریان فکری را صورتبندی کرده است.
✅راهبرون رفتی که جنبش و بعدها نظریات حوزه مطالعات زنان برای رفع ستم از زنان ارائه کرده، برابری زنان با مردان در تمام حوزههای حیات است که ایده اصلی متعادلترین گرایش فمینیسم یعنی فمینیسم لیبرال را تشکیل داده است. صحنههای نمایشی زن در سینمای غرب و به تبع آن ایران ، هرگز به توصیف فمینیسم لیبرال قناعت نکرده و همواره ترکیبی سازوار از فمینیسم لیبرال و رایکال را برپرده سینما به نمایش گذاشته است. در این رویکرد سینمایی با دوگانهای از زن مواجهیم که در قبال یکدیگر تعریف شده و بازنمایی میشوند. زن مظلوم_ زن مقتدر(بخوانید ظالم). به این ترتیب قدرت مولفه زن مورد نظر گفتمان دفاع از حقوق زنان بر پرده نمایش است. زن مقتدر، زنی است که بر مردان زیادی فرمان میراند، با مردان تندی و خشونت میکند و در صورت افراطیش، مردی را در کنار خود نمیخواهد.
✅اما نگاه دینی به زن که سرچشمه نگاه انقلابی به زنان است، زن را در نسبت مرد چگونه ارزیابی میکند و چگونه میخواهد؟ و در نهایت چطور میخواهد بازنمایی کند؟
✅ایده زن مورد ستم بیشک ایده انقلاب اسلامی برای توصیف وضعیت موجود نیست؛ چه اینکه اساساً عدالت اسلامی محور مناسبات انسانی در تفکر دینی است و عدالت به معنای قرار گرفتن هرچیز در جای خود، نمیتواند تنها زنانه باشد، که جهت مردانه هم دارد. بنابراین نمیتوان اقتدار مردانه را از بین برد تا زنان را مقتدر نمایش داد. اساساً تضعیف هیچیک از دوجنس به صلاح مناسبات کلان جنسیتی نیست و به نفع کسی تمام نمیشود. تحقیر مردان، موجب علو مقام زنان نیست و تنها جایگاه و نقش جنسیتی مردان را تضعیف کرده و تعادل جنسیتی جامعه را بر هم خواهد زد و ضرر این تغییر موازنه بیش وپیش از خود مردان، متوجه زنان خواهدشد.
✅در اینجا تبیین «نظریه زوجیت» بر پایه "عدالت جنسیتی" کارساز است. برای جریان دادن عدالت در روابط دوجنس لازم است با لحاظ تکوینیات و امتداد آن در تشریعیات، مناسبات دوجنس را سامان دهیم. اقتدار به عنوان شکل مشروع قدرت، امری ضروری برای تکامل دوجنس درکنار یکدیگر است، اما جنس اقتدار زنانه و مردانه متفاوت است؛ مردان تکویناً به قدرت سخت تجهیز شدند و تظاهرات شرعی در سپردن بسیاری تکالیف و مسئولیتهای خانوادگی به آنان همه در راستای تناسبات تکوین و تشریع قابل فهم است. اما اقتدار زنان از قدرت نرم منشأ میگیرد، این شکل از قدرت گرچه تظاهرات سخت افزاری ندارد اما به عنوان روح حیات در جهان انسانی همه جا پراکنده است و مدیریت بسیاری مناسبات را برعهده دارد. این قدرت اگر در جای خود و درست به کار گرفته شود، تعیین کننده مناسبات انسانی مردانه نیز خواهدبود.
🆔@banooytamaddonsaz
💢بازنمایی وجوه جنسیت در سینما
✍زهرا راد
✅زنانگی و مردانگی، آنچنان که در ساحت نظری محل تاخت و تاز بیامان نظریات فمینیستی بوده، جهان رسانه و تصویر را هم بیبهره نگذاشته که بهترین ویترین نمایش خود قرار داده است. این معنا در سینمای غرب با زن قدرتمند(زن شگفت انگیز)، زن خشن مردواره(بیل را بکش، یاغی) از یکسو و زن بیخانواده(بیوه سیاه) و زن لاابالی اغواگر(گرگ وال استریت) از سوی دیگر، با تکنیکهای سینمای چشمگیر، بازنمایی شد و برخی به پرفروشترین آثار سینمایی در سال تولید خود تبدیل شدند.
✅در سینمای ایران پس از انقلاب ایدهای که بازنماییهای روشنفکر زده سینمای ایران را تغذیه فکری میکند یا زن مظلوم مورد سوء استفاده است که اقتداری ندارد یا زن مردواره مدرن شده است که قدرتش چون مردان سخت و مکانیکی است و زنانگی و نرمش ندارد.
اولی بازنمایی وضعیت زن در جمهوری اسلامی و دومی ایده طیف روشنفکر برای نجات زن جمهوری اسلامی است.
این تبدیل و تبدل موجب تحولات جنسیتی زنانه و مردانه همزمان شده است. مردان را از جایگاه خود خارج کرده و به موجوداتی زبون تبدیل میکند و زنان را از طبیعت خود جدا کرده و مردانه به صحنه کارازا جهان میکشاند. آخرالامر نه زنان از زنانگی طرفی برمیبندند و نه مردان جایگاه خویش را زیست میکنند.
✅همینجا با پدیده فروپاشی خانواده مواجهیم که جهان مدرن راهحل آنرا در اشکال غیرطبیعی خانواده جسته است؛ همباشی یا زندگی بدون ازدواج تا هرگاه ملال و ناسازگاری رخ داد، هرکه به راه خویش رود. ازدواج دو همجنس به عنوان بدیل دیگری برای خانواده طبیعی، زندگی با حیوانات فاقد شعور و نطق انسانی، ازدواج با رباطها و عروسکهای جدید با قابلیتهای هوش مصنوعی و نهایت تنهایی و تنهایی راههای پیشروی انسان بریده از خودند که در آثار سینمای جهان نمونههای قابل توجهی از آنرا میتوان یافت. «فروزن »به عنوان یک انیمیشن زنانه از جنس رادیکال، همجنس گرایی را پیشنهاد میکند. سینمای ایران نیز با سوژه پرتکرار زن مظلوم_مرد ظالم، سعی دارد، زن قدرتمند _مردضعیف را بازتولید کند و آوردهای بیش از این در حوزه جنسیتی برای مخاطب سینمای ایران و جهان ندارد . این ایده به نوبه خود نتیجهای جز بر هم زدن نظم جنسیتی و انسانی به دست نمیدهد و به عنوان ابزاری سیاسی در دست مخالفان جمهوری اسلامی برای برهم زدن نظم عمومی در داخل کشور کارآمدی دارد.
✅و راه شکستن این فضای غالب در سینما، بازتولید زن انقلاب اسلامی به عنوان زن مقتدر به قدرت نرم در انواع و اشکال متعدد و در تعداد متکثر خواهد بود و این مهم میسر نیست مگر با بازنمایی مردان در جایگاه مردانه خود که در یک تعامل سازنده با زنان تعادل جنسیتی را در جامعه ایرانی اسلامی به تصویر میکشند و هویت دوجنس را درپرتو نظریه زوجیت بازتولید میکنند.
🆔@banooytamaddonsaz
هدایت شده از نوشتههای مهدی جمشیدی
🔻متفکر مستقل یا مقلد غربگرا؟!
🖊 زهرا راد
۱. مناظره اخیر برنامه «جریان» که به نمایندگی دکتر مصطفی مهرآیین از طیف متفکرین مستقل- بخوانید مقلدین غربگرا- و نمایندگی مهدی جمشیدی از جرگه اندیشهورزان انقلابی برگزار شد، آیینه تمامنمای دو جریان فکری بود که درون جمهوری اسلامی زیست میکنند و وجهی از حیات و اندیشه انسان زمانه خویش را البته به درستی روایتگری مینمایند. نگارنده این مقال از میان آنچه در این مناظره گذشت میخواهد به دو وجه اشاره کند؛ یکی وجه نظری و دیگری وجه عملی.
۲. در وجه نظری نکته حائز اهمیت و بنیادین که شاید گره کور و پاشنه آشیل عمده اختلافات نخبگانی جبهه انقلاب با مخالفین بوده و به تبع میان سطوح مختلف مردم امتداد مییابد، همان ادعای «متفکر مستقل» بودن جماعت غربگراست. مسأله غربگراها از زمان ورود روشنفکری به ایران یعنی از عهد میرزاملکمخانها همواره عدم استقلال فکری بوده است. نماینده طیف غربگرا اساساً قادر به درک درست و مطابق با واقع از ماهیت انقلاب اسلامی نبوده و دلیل آن نداشتن فکر استقلالی برای اندیشیدن بود. ایشان دائماً تکرار میکرد که من با چهارچوب نظری هانا آرنت یا هگل، در حال تحلیل وضعیت حال حاضر جمهوری اسلامی هستم و همین وضعیت تقلیدی را یک روش استقلالی برای اندیشیدن و تفکر تلقی میکرد. در واقع، جهان سکولار قبلاً اندیشیده و یک یا چند چهارچوب نظری برای تحلیل پدیدهها تولید کرده و آنرا به فکر منفعل متفکر جهان غیرغربی تزریق کرده تا هر آنچه در دنیای اطرافش میبیند را در همین چهارچوب تحلیل کند و اصلاً بگردد و بچرخد تا مؤلفههای القایی ارباب تفکر خویش را بیابد و به هر ترتیب که شده، الگوی القایی را با جهان اطرافش تطبیق دهد.
۳. نکته بعدی، فقر دانشی نماینده غربگرا نسبت به تراث دینی و فرهنگی جهان زیست اوست؛ این فقر دانشی آنچنان عمیق است که دانش عقلانی سنت الهیاتی شیعی را ناعقل شمرده و معیار در عقلانیت را تفکرات جهان مدرن میشمرد. این معیار نیز از جهانزیست تفکری این جناب به ایشان دیکته شده و حرف تازهای برای اهل معرفت و دانش نیست. ایشان چنین پنداشتند که هر آنچه در سنت و تراث ماست، مسقیماً سخن خداوند است و آنچه هم سخن خداوند است با عقل و عقلانیت بیگانه است. ایشان حتی با تراث ما در حوزه مباحث عقلانی و شئونات و تقسیمات عقل، کاملاً بیگانه بوده و علم را در نزد اهالی جهان مدرن میجوید. یعنی هرآنچه از ینگه دنیا میآید عقل است و هر آنچه ما میاندیشیم ناعقل است.
۴. این طرز اندیشیدن، مانع فکری مستحکمی بر سر راه فهم انقلاب اسلامی ایجاد کرده و درک ماهیت این ایده را گاه حتی غیرممکن میکند. در واقع، منظر تفکری مدرن، توانایی ادراک انقلاب خمینی را ندارد؛ چه اینکه دانش غنی دینی که ترکیبی موزون از مخاطبه عقل با وحی و سپس پروراندن آن توسط عقل است را در نمییابد و از منظر گنگ و ناقص عقل بشری خویش که دایره ادراکش بیش از گستره محدود حیاتش -بخوانید نوک دماغش- نیست، بیش از چهارچوب نظری هانا آرنت برای فهم جهان به دست نمیدهد. این نگاه، چیزی بیش از یک نگاه تقلیل یافته و خالی از معنا برای درک وضعیت موجود جمهوری اسلامی نیست و نه توانایی ادراک فلسفه تاریخ بشریت و مسیر و روند حرکت جامعه و تاریخ و نه سنتهای عام الهی حاکم بر تاریخ را دارد.
۵. این تفکر، هرگز عقلانیتی که تکیهگاه انقلاب اسلامی است را درنمییابد، چراکه استقلالی برای دریافتنش ندارد، او هر روز منتظر است تا اربابان فکریش فکر کنند و برایش به جهان سومش صادر کنند، انقلاب اسلامی مساوی جهان سوم نیست، اما منظور غربیها از این تقسیم، مقلدینشان در این کره خاکی هستند که به ذلت جهان سومی بودن تن درمیدهند و آنان را خدای جهان اول میپندارند.
۶. اما در وجه عملی، رفتار نماینده غربگرا در عدم رعایت عدالت، تنها در یک گفتگوی تلویزیونی، نشان از همان خویی برتریجویی و جهان تکصدایی اربابانش دارد که حتی شنیدن قول مخالف خویش را تاب نمیآورند. اینان اگر قدرت و فرصت موسعی در درون کشور پیدا کنند که نیروی کنترلگری نداشته باشند مانند آنچه در عراق و افغانستان و سوریه و فلسطین و ویتنام و حتی در جنگهای جهانی گذشت، سر بر تن مخالفان باقی نمیگذارند.
۷. روشن است که جمهوری اسلامی با همه ضعف و قوتهایش، هنوز از گزینه نامعلومی که این متفکرین مستقل برای حاکمیت در ایران از آن سخن میگویند، بارها بهتر و قابل تحملتر است و دل سپردن به این جماعت تکیه بر باد است.
🆔@banooytamaddonsaz
💢فلسطین؛ مرکز ثقل نزاع آخرالزمانی حق و باطل( نزاع تمدنها)
✍️زهرا راد
✅️جنگ حق و باطل به طلایهداری دستگاه پیامبران الهی از یکسو و دستگاه شیاطین و من تبعه، عمری به درازای تاریخ دارد. این نزاع از فریب حضرت آدم توسط ابلیس آغاز شد و تا هماکنون تاریخ در جریان است.
✅️این جبهه در تمامی تاریخ از میان ابنا بشر یاریگیری میکند و برای خویش عِده و عُده میسازد. این جدال در مراحل مختلف به لباس جدال فراعنه با پیامبران درآمده و در هر دو جبهه فداییانی داشته و البته جبهه حق، همیشه مظلومین زیادی را در این راه فدا کرده است.
✅️شیاطین عالم در آخرین ظهور آخرالزمانی خویش، تمدن غربی را با ظاهری فریبنده و "تزئین شیطانی" به شعار دموکراسی و آزادی آراستند و جهان را بدان فریفتند.
✅️اینک اما مقاومت فلسطینی، لباس ظاهری دموکراسی و آزادی را از تن این تمدن بدرآورد و با ایستادگی خویش در راه آرمان حق، غرب را به خوی توحش و خونریزی خویش عریان در مقابل دلهای پاکیزه و چشمان حقیقتبین بشریت به نمایش گذاشت.
✅️اینک حجت برای اهل عالم تمام شد که حق کیست و باطل کدام است؛ اینجا آغاز شکلگیری امت جهانی اسلام و تمدن موعود است. امت اسلام _ بخوانید امت حق_ در غرب و شرق عالم گسترده است و از مسلمان و مسیحی و ... نصرت میشود.
✅️اینک ملاک پیوستن به این جبهه، " نصرت حق" و " قیام به حق" است. چه مسلمانانی که از این جریان خروشان جاماندند و محروم شدند و چه غیرمسلمانانی که " حق را گفتند ولو به ضررشان بود"، چه اینکه اینان به قلبشان حقیقت را شناختند و لبیک گفتند و چون ساحران فرعون به حضرت موسی(ع) چنان ایمان آوردند که جان بر سر پیمان با او نهادند.
✳️خداوند متعال چنین از اهل حق ضیافت میکند:
"سلام علیکم طبتم فادخلوها خالدین"
🆔@banooytamaddonsaz
💢فقه فردی و منازعات تمدنی
✍زهرا راد
✅به نظر میرسد افتادن در دام فقه فردی، برای حل منازعات تمدنی و پیروزی در در جنگ تمدنها، راهی است که جمهوری اسلامی پیش از این طی کرده و آسیبهایش مدتهاست که آشکار شده است.
✅وقتی جامعه جهانی در یک ساختار تمدنی، برای برداشتن همه چهارچوبهای فرهنگی، به همه کشورها حکممیکند که باید با قوانین من سازگار شوید؛ میخواهد مقاومت فرهنگی را بشکند تا در نهایت پیروز همه میدانها باشد.
✅امام راحل عظیم الشان اگر این هژمونی را میپذیرفت، هرگز انقلابی رخ نمیداد و بیگمان تسلیم شدن در برابر این تمامیتخواهی بیش از اقتصاد و سیاست،یک تسلیم فرهنگی است. فرهنگ یعنی روحی که در کالبد تمدن جریان دارد و " هوایی که تنفس میشود". بنابراین چنین هماهنگیهایی با تمدن غرب، جمهوری اسلامی را در دراز مدت مصادره فرهنگی کرده و از درون تهی خواهد کرد.
✅استفتائات خردگرا و جزءنگر، مدتهاست که در جنگ تمدنی قیمت خود را از دست دادهاند.
✅اینک باید با احکام تمدنی و حاکمیتی به جنگ سلطهگران رفت و این مهم میسر نیست مگر با تلاش در ساحت موضوعشناسی دقیق و علمی برای فقیه.
✅در این میان تذکر این نکته ضروری است که ایرادی به فقیه وارد نیست؛ چراکه کارشناس مربوطه باید موضوعشناسی دقیق و کارشناسی به جا داشته باشد تا ابعاد موضوع برای فقیه روشن گردد. وقتی کارشناس مربوطه خود فریب بازنمایی غرب تمدنی، از راهحل معضلات اقتصادی را میخورد و به جای ارائه راهکارهای بنیادین، حل مساله را به تعطیلی یکروز در هفته تقلیل میدهد، مسأله واقعی و امر اجتماعی را بر فقیه مشتبه میسازد.
🆔@banooytamaddonsaz
💢طلبگی و فقاهت
✅رهبر انقلاب: درس #فقه را جدی بگیرید تا به درد #نظام_اسلامی بخورید
▫️طلبه روشنفکر امروزی حق ندارد بگوید که «آقا، ول کن این حرفها را، [این] درس ها را»؛ نه، باید درس خواند؛ بیمایه [فطیر است]. زمان مبارزات که ما مثلاً مکاسب میگفتیم، کفایه میگفتیم، بعضی از طلبههای پرشور میگفتند «آقا، این چیست؟»؛ من به آنها میگفتم اگر [این بحثها را] نکنید، بعد نمیتوانید به درد #نظام_اسلامی بخورید، نمیتوانید به مردم چیزی یاد بدهید؛ درس #فقه را جدی بگیرید.
▫️این اجتهاد را اگر بخواهد انسان دارا بشود، باید تمرین کند، باید کار کند. این درس فقهی که شما میخوانید و لو طهارت باشد، به شما این #شیوه_استنباط را یاد می دهد ... شما باید بدانید چه جوری استنباط کنید.
(۱۳۹۸/۲/۱۸)
🆔@banooytamaddonsaz
کرسی آزاد اندیشی
موضوع:راهبرد ایجاد الگوی سوم زن در خانواده بر مبنای منویات مقام معظم رهبری
با حضور
دکتر فرزانه حکیم زاده(ارائه دهنده)
دکتر زهرا راد(منتقد)
دکتر ناهید سلیمانی مقدم(دبیر)
زمان:۷ خرداد۱۴۰۳
ساعت ۹:۳۰ الی ۱۲
مکان:فاز ۳ اندیشه، جنب مسجد فرهنگسرای امام علی (ع)
🆔@banooytamaddonsaz
💢قیام حسینی: رسالت زینبی؛ عقیله سه ساله
✍زهرا راد
✅قیام عاشورا بیشک بارزترین تجلی فرهنگ شیعی در تبیین وجوه دوگانه؛ زنانه و مردانه در مهمترین عرصه حیات انسان موحد، یعنی «قیاملله» است.
✅ حضرت سیدالشهدا(ع) برای احیاء «ملت» رسولالله (ص) و «سنت» امیرالمومنین(ع)، قیام عاشورا را در دو بخش کلان و اساسی جنگ و جان دادن و اسارت و تبلیغ، طبقهبندی کرد و وظایف سنگین هر بخش را به تناسب ظرفیتها و استعدادهای زنانه و مردانه به زنان و مردان عاشورایی سپرد. روشن است که وجه بارز و اساسی هر دو گروه رسیدن به مقام « معیت » با حضرت و تمحض در ولایتشان بوده است.
✅اما در این میان گرچه بیش از یک هزاره است که مومنین هر ساله و در ماه محرم به شوق تطهیر و تقرب ، گرد امام تجمع میکنند و تلاش مجدانهای بر ادراک این واقعه و ابعاد مختلف آن دارند، اما هنوز که هنوز است تصویر روشنی از وجه زنانه این قیام، آنچنانکه در وجه مردانه تصویر شده است، در آثار شیعی موجود نیست.
✅«رسالت زینبی»، به عنوان وجه زنانه جهاد برای احیاء شریعت محمدی و طریقت علوی در قیام کربلا، ابعاد و اجزاء ناشناختهای دارد که غالباً و نه دائماً درحد زنانی مغموم و مهموم و مورد ظلم در تاریخ کربلا بازنمایی میشوند. حال آنکه این گروه از فدائیان سیدالشهداء(ع) هم باید چونان مردان تاریخ حسینی روایت شده و جایگاه رفیعشان بازشناخته شود. تمام این زنان تحت تربیت سید الشهداء (ع) و سالک مقامات توحیدی بوده و از ظرفیتهای معنوی برای طی طریق با حضرت در مسیر پر فراز و نشیب قیام حق، برخوردار بودند؛ که بدون این ظرفیت و معرفت، امکان عبور از عقبههای سهمگین واقعه نبود. چنانکه بسیاری از خوبان امت از یاری حضرت و ابدیت در معیت حسین(ع) جاماندند.
✅در این میان عقیله بنیهاشم طلایهدار زنان عاشورایی بود، اما زنان متعددی از خاندان رسالت عهدهدارمسئولیت عالمگیر کردن اهداف قیام بودند. کودکان و نوزادان هم جزء فدائیان حضرت بودند، آنچنانکه بزرگان شیعه حضرت علی اصغر را نه نوزادی معمولی در گهواره که ولیی از اولیاء الهی معرفی کردند که به اختیار و انتخاب فدایی راه و آرمان حضرت حسین(ع) شد، دختران خردسال هم از این معرفت بهره داشتند.
✅ دخترسه ساله امام هم نه تنها کودکی مغموم محروم از پدر که عارفهای خردسال بود که تحت تعلیمات امام در سن کودکی به مقامات بلند عرفانی دست یافت و مامور رساندن پیام قیام از کوفه تا شام شد. تقلیل مقام فاطمه بنت الحسین یا حضرت رقیه به کودکی مظلوم و حتی قیاس او با دخترکان معصوم غزه، حکایت از عدمشناخت مقام و پیام اوست، آنچنانکه کسی سید الشهداء(ع) را با رهبران غیرمعصوم هیچ قیامی، قیاس نمیکند، دختر امام را هم نباید به دیگری قیاس کرد. امامت حضرت جواد در خردسالی، نشان از ظرفیت روحی و مقامات معنوی خاندان عصمت دارد و گواه این مدعاست.
✅او عقیلهای خردسال است که عقل و ایمان را برای احیاء دین محمدی (ص) و ابقاء ملت حسینی به هم آمیخته و تکلیف خویش را در منتهای اخلاص و تولی به امام به انجام رسانده است.
🆔@banooytamaddonsaz
💢حوزه زنان و دوگانه " کارنامه _ برنامه "
✍زهرا راد
✅دوگانه " کارنامه_ برنامه" در انتخابات اخیر و برای تببین نسبت دو نامزد جبهه انقلاب وارد ادبیات سیاسی جمهوری اسلامی شد.
این نوشتار در صدد ورود به اختلافات درون جبهه انقلاب نبوده بلکه در مقام تبیین این دوگانه در چینش نیروهای حوزه زنان در دولتهای مختلف است.
✅نگارنده این مقال دوگانه برنامه _ کارنامه را لزوما یک دوگانه برخاسته از عدالت اسلامی و فرزند انقلاب اسلامی نمیداند. سوال اساسی در فهم این دوگانه آن است که اساسا کارنامه که در این انتخابات دست برتر را داشت، از کجا میآید؟ پاسخ به این سوال برخی مصادیق این دوگانه را مصداق عدالت انقلاب اسلامی و برخی را مصداق بیعدالتی قرار میدهد.
✅اگر کارنامه از دل تواناییها و شایستگیها، فهم مسائل واقعی و داشتن برنامه حل مساله متولد شود، متناسب با عدالت ساختاری انقلاب اسلامی بوده و
اگر نتیجه روابط باشد، کارنامه متناسب با عدالت انقلابی نیست.
اینکه برخی زنان در جمهوری اسلامی بدون داشتن تحصیلات مرتبط و بدون طی سلسله مراتب ، و داشتن اندیشه و تفکر روشن، تنها و تنها به واسطه روابط در موقعیتهای مدیریتی قرار گرفته و چه بسا تجربههای خوبی از رهگذر این فرصتها کسب کرده باشند، از نظر ساختار لایق مدیریتهای کلان و متوسط در جمهوری اسلامی هستند.
✅اما این بیعدالتی ساختاری است نه کارنامه در قبال برنامه که موجب برتری صاحب کارنامه باشد.
اگر زنان فرهیخته و صاحب ایده در حوزه زنان فرصتی برای ارائه کارنامه داشتند، چه بسا با فکر و ایده و مسالهشناسی واقعی ، حوزه زنان را چندگام به جلو میبردند، اما هرگز و هرگز فرصتی برای ارائه کارنامه ، به آنان داده نشد.
چه بسا کارنامههای موفق را بتوان از دل برنامهها و اندیشههای پخته به دست آورد.
✅مهمترین مسألههای مدیریتی حوزه زنان عبارتند از:
۱.عدم شناخت مسائل واقعی زنان بهدلیل دور بودن از زیستجهان زنان جمهوری اسلامی.
۲. عدم توانایی تطبیق مبانی جمهوری اسلامی با حوزه زنان.
۳. نداشتن ایده تحولی مطابق مبانی جمهوری اسلامی.
۴. نداشتن برنامهای برای حل مسائل زنان در جمهوری اسلامی و پیروزی در نزاع تمدنی با غرب در نقطه کانونی امر زنانه.
✅آنچه در تجربههای واقعی نگارنده دیده شده، اساسا ساختار قدرت در جمهوری اسلامی تمایل بیشتری به زنان فاقد اندیشه دارد تا تنها وسیله بازی قدرت، مجری ایدهها و ابزار جذب بودجهها قرار بگیرند.
وگرنه زنان متفکر مستقل به دلیل داشتن مبنای فکری و تن ندادن به مناسبات قدرت غیرعادلانه وسیله مناسبی برای بازی قدرت نیستند و اگر فرصتی برای مدیریت داشته باشند، منافع اهالی قدرت را رعایت نمیکنند که همت خود را صرف تحقق حرف نوی انقلاب اسلامی در حوزه زنان خواهند کرد. زنانی چون مرحومه دباغ و صفارزاده، زنانی بودند که از نظر رهبران انقلاب، به خاطر داشتن ویژگیهای ارزشمند در کنش فردی، واجد شرایط حضور در ساختار قدرت بودند، بدون اینکه از نسب و عشیرهشان پرسش شود.
✅حرف نوی انقلاب اسلامی در حوزه زنان ، هنوز در جمهوری اسلامی نه تئوریزه و نه عملیاتی شده است. این مهم منشأ معضلات حوزه زنان شده، تا جاییکه در بزنگاههای پرمخاطرهای چون فتنه ۱۴۰۱، اصل نظام را به چالش کشیده است. مادامیکه کارنامههای برساختی در حوزه زنان ، دلیل اصلحیت است، جمهوری اسلامی همچنان باید در بازی حوزه زنان غرامت بدهد و بازی را به رقیب تمدنی ببازد.
🆔@banooytamaddonsaz
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢فقه اسلامی؛ علم اداره جامعه
💠 رهبر معظم انقلاب (مد ظله):
«فکر اسلامی در جنبۀ عملی، همان فقه اسلام است؛ البتّه بنده با فلسفه خواندن، نه فقط مخالف نیستم بلکه کاملاً تأیید میکنم، فلسفه هم لازم است؛ حالا چه جوری داخل برنامههای شما بشود، آنها به برنامهریزی مدیران محترم آنجا بستگی دارد؛ لکن فلسفه خوب است، لازم است، نه اینکه فقط خوب است؛ لازم است؛ در این تردیدی نیست؛ لکن آنچه زندگی را اداره میکند، عملاً فقه ما است؛ علّت هم این است که فلسفۀ اسلامی در طول زمان امتداد عملی نداشته؛ یعنی این حکمت نظری ما به حکمت عملی امتداد پیدا نکرده؛ در حالی که فلسفههای غربی که از لحاظ نفْسِ فلسفه بودن خیلی کممحتواتر و ضعیفتر از فلسفۀ اسلامی هستند، امتداد عملیّاتی دارند؛ یعنی اگر چنانچه شماها مثلاً فرض کنید که فلسفۀ کانت یا هگل یا مارکس را معتقد باشید، در مورد حکومت نظر دارید، در مورد فرد نظر دارید، در مورد ارتباطات اجتماعی نظر دارید؛ امّا [اینکه] اقتضای فلسفۀ ملّاصدرا یا فلسفۀ فرض بفرمایید که ابنسینا یا دیگری در حکومت یا در فلان [مسئله] چیست، چیزی برای ما روشن نشده؛ نه اینکه ندارد، قطعاً دارد؛ سفارش من به متفلسفین و فعّالان فلسفه همیشه این بوده که این امتداد را پیدا کنند؛ چون معتقدم اثر دارد؛ این امتداد وجود دارد امّا خب روی آن کار نشده؛ بنابراین فعلاً آنچه میتواند جامعه را اداره کند، فقه ما است.
➖ در دیدار اعضای مؤسسه عالی فقه و علوم اسلامی (۱۳۹۷/۱۲/۱۳):
http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=41898
🆔@banooytamaddonsaz