🔰تلهی خطرناک درخواست استعفای رئیس جمهور
✍ سعید میرزایی
🔸 قاطبه جریان انقلابی ضمن انتقاد از برخی انتصاب های ناروا و پافشاری بر برخی افراد غیر قانونی، گرانی های اخیر و استنکاف از ابلاغ طرح حمایت از خانواده موسوم به حجاب و عفاف ، هیچگاه نباید در دام برخی تندرو ها و افراطی هایی قرار بگیرد که همواره دنبال تنش و بر هم زدن ثبات و آرامش در کشور هستند، بیفتند.
🔸هوشیاری و بصیرت امروز بیش از زمان دیگر احساس می شود. انتقادها نباید شخصی و جناحی باشد. بدانید که هرکس غیر از این عمل نماید آب در آسیاب دشمن ریخته است.
🔸مطالبهی ما ، اصلاح رویهی فعلی و کنار گذاشتن عناصر کارنابلد در دولت؛ مهرههای گماشته شدهی غیر قانونی، کنترل گرانی ها و تورم ، برهم زدن خطای محاسباتی دشمن با عدم دادن پیام ضعف و تلاش برای ایجاد وفاق ملی حول اسلام و ولایت است.
🔸اما هرگز خواستار استعفای منتخب مردم ایران نیستیم.
اگر انتقادی هست ، که هست ، مشفقانه و برای اصلاح امور است.
🔸یادمان نرود ، ما با پزشکیان پدر کشتگی نداریم، اما با ترامپ پدر کشتگی داریم. در عین بیان انتقادهایمان ، طبق فرمایش رهبر حکیم انقلاب موفقیت او را موفقیت همه ارکان نظام می دانیم و بر خود فرض می داریم که او را یاری کنیم.
🔸نباید بگذاریم خناسان، قاپ او را بدزدند.در این شرایط حساس ، مطالبه استعفا تکمیل پازل بدخواهان است.
🔰دروغهای بزک شده
🔹این روزها و همزمان با تحولات سوریه شاهد آن هستیم که رسانههای مغرض و طرفدار استکبار و صهیونیسم جهانی سعی در وارونه نمودن حقایق موجود در سوریهی پس از اسد مینمایند که متأسفانه تعداد قابل توجهی از مخاطبان در فضای مجازی خبرها و پستهای این رسانهها را لایک و تایید میکنند! در حالی که حقایق چیز دیگری را حکایت میکند که به چند مورد آن به شرح ذیل اشاره میشود:
۱) تخریب چهره بشار اسد و معرفی او به عنوان دیکتاتوری که برمردم جو خفقان توام با ظلم و ستم را حاکم نموده است! که نمونه آن را در پمپاژ خبری زندان صیدنایا در رسانههای جهان شاهد هستیم که با بزرگنمایی، سعی در مخوف نشان دادن این زندان را دارند. البته با توجه به نوع نظام در سوریه و عدم اصلاحات سیاسی مورد انتظار از سوی اسد، منجر به نارضایتی مردم گردید که صحبتها در این زمینه مفصل است ولی این نوع جوسازیهای خبری نیز به دور از اغراق و سیاهنمایی نمیباشد.
۲) برجستهسازی خبر تزریق پولهای فراوان از سوی تحریر الشام و ابومحمد الجولانی به جامعه، تا نشان بدهند که مردم سوریه پس از سقوط حکومت اسد، زندگی بهتری دارند در حالی که در صحنه، حقیقت چیز دیگری را حکایت میکند و مردم این روزها زندگی سختتری دارند. تورم و گرانی افسارگسیختهای بر اقتصاد سوریه حاکم است که نمونه آن هفت برابر شدن قیمت هر قرص نان یعنی چیزی در حدود یک دلار!
۳) تلاش در موجه نشان دادن چهره الجولانی به عنوان فردی صلح طلب و مانور دادن بر تغییر چهره این فرد اعم از کوتاه شدن ریش و موی سر و با توجه به اینکه قبلاً سابقه عضویت در داعش و القاعده را داشته است الان بجای الجولانی با اسم اصلی احمد الشرع از او یاد میکنند و تلاش دارند وی و تحریرالشام را افرادی صلح طلب و بیخطر معرفی نمایند در حالیکه در مناطق مختلف سوریه خبرها حاکی از ظلم این گروه به مردم و آزار و اذیت آنها و همچنین کشتار بیمورد افراد در خیابانها و تخریب قبور شیعیان و مسیحیان میباشد و نیز آواره شدن شیعیان در مرز سوریه و لبنان که وضعیت خوبی هم ندارند.
۴) نشان دادن سوریه الجولانی به عنوان سوریه بیخطر برای اسرائیل و اینکه الجولانی بارها اعلام نمود که با رژیم صهیونسیتی سر جنگ ندارد. البته در این زمینه رسانهها اشارهای هم میکنند به اینکه در گذشته زمانی که تحریرالشام در سوریه با حکومت بشاراسد در حال جنگ بود زخمیهای آنها توسط بیمارستانهای صحرایی رژیم صهیونسیتی مداوا می شدند. حالا در عمل میبینیم که اسرائیل بیش از ۵۰۰ بار حملات هوایی را برای از بین بردن سیستمهای نظامی و پدافندی این سوریه بیخطر انجام میدهد و مناطقی همچون قنیطره و جبل الشیخ را نیز اشغال نموده است ولی این رسانهها کمتر به آن میپردازند.
۵) بخش دیگری از تمرکز این رسانهها معطوف است به اینکه جبهه مقاومت در منطقه ضعیف شده و ایران هم ایران سابق نیست و اینکه این جبهه عملاً زمینگیر شده است. در حالیکه به اذعان بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران، واقعه سوریه میتواند منجر به تقویت مقاومت و افزایش گستره آن در منطقه گردد. مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) نیز اخیراً در دیدار با اقشار مختلف مردم فرمودند: «جبهه مقاومت این است هرچه فشار بیاورید محکمتر میشود، هرچه جنایت کنید، پرانگیزهتر میشود. هرچه با آنها بجنگید، گستردهتر میشود و من به شما عرض میکنم به حول قوه الهی گستره مقاومت بیش از گذشته تمام منطقه را فرا خواهد گرفت...».
✍ محسن صیاد قنبری
هدایت شده از بصیرت
💢ادامه روند کاهشی قیمت طلا و ارز
🔹قیمت دلار که تا ۷۷ هزار و ۸۰۰ تومان هم بالا رفته بود الان درخیابان فردوسی با ۲ هزار تومان کاهش و با قیمت ۷۵ هزار و ۸۰۰ تومان معامله می شود؛قیمت دلار در هرات نیز ۷۵ هزار و ۳۰۰ تومان تعیین شده است.
🔸قیمت سکه هم که تا کانال ۵۵ میلیونی بالا رفته بود هم اکنون در سبزه میدان با دو پله عقب نشینی، ۵۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تعیین شده و مورد مبادله قرار می گیرد.
🔹فعالان بازار می گویند: بعد از افزایش قیمت دلار در روزهای پایانی هفته قبل، اعلام خبر ورود بازارساز به بازار ارز و تتر موجب شده تا جو بازار کاهشی شود و این فرایند در روزهای آتی نیز ادامه خواهد داشت.
🔸اکثر کارشناسان اقتصادی پیش بینی کرده بودند که نوسانات افزایشی قیمت ارز خیلی پایدار نخواهد بود چراکه عمدتا ناشی از افزایش تقاضای خرید ارز در روزهای پایانی سال میلادی و تحولات منطقه است. هرچند که سیاست دولت برای تبدیل نرخ ارز نیما به توافقی هم موجب تاثیرپذیری قیمت ارز در بازار آزاد شده است.
┄┅┅┅┅♦️BASIRAT♦️┅┅┅┅┄
🇮🇷| basirat.ir
🇮🇷| @basirat_fa
💢دولتها و رمزارزها
🔹«رمز ارزها» (Cryptocurrencies) فارغ از خاستگاه و نیت پدیدآورندگان آن، به منزله یک پدیده نوظهور در حوزههای مالی و اقتصادی، میتواند منشأ تحولات زیادی در آینده نزدیک باشد.
🔸لذا نمیتوان نسبت به آنها بیتوجه بود یا از قانونگذاری برای آنها غفلت کرد. برخی برآوردها حکایت از وجود ۳۰ تا۵۰ میلیارد دلار معاملات رمزارزها و ارز دیجیتال در ایران دارد. این معاملات ولو در شرایط خلأ قانون نیز، هر روز از سوی افراد حقیقی و حقوقیهای ناشناس در کشور در حال انجام و گسترش هستند و از قضا نبود مقررات جامع سبب میشود نهاد پولی و بانکی محدودیت بیشتری در رصد آنها داشته باشد.
🔹پدیده رمز ارزها از سال 1398 در ایران مورد توجه قرار گرفت و به مرور برای آن مقرراتی تعیین شد تا اینکه در آذر ماه امسال سند رسمی آن تدوین و قانونگذاری شد. در این سند استفاده از ارزهای دیجیتال به منزله ابزار پرداخت در داخل کشور ممنوع است تا حاکمیت پول ملی حفظ شود و از طرفی برای کارگزاریهای مربوطه و لوازم پیرامون رمزارزها، ضوابط و مقرارت بسیاری پیشبینی شده است. در مجموع ارزهای مجازی که در بستر بلاکچین هستند، میتوانند چالشهای متعددی را بههمراه داشته باشند. برای نمونه، دولتها توانایی چندانی در رصد و نظارت بر معاملات در شبکه بلاکچین ندارند که میتواند منجر به فعالیتهای غیرقانونی شود. همچنین اگر مردم به رمز ارزها اعتماد بیشتری پیدا کنند و از آنها برای ذخیره و انتقال ارزش استفاده کنند، ممکن است این موضوع منجر به کاهش استفاده از پولهای ملی شود و در نتیجه اعتماد عمومی به آنها تضعیف شود و در نهایت روی کنترل تورم و ثبات اقتصادی تأثیر منفی بگذارد. این موضوع در اقتصادهای ضعیف که دارای ارز ملی ناپایدار هستند، بیشتر موضوعیت دارد. از سویی در کشورهایی که اقتصادهای ضعیفتری دارند، ممکن است مردم برای حفظ ارزش داراییهای خود به سمت رمز ارزها روی بیاورند که این میتواند به فرار سرمایه و کاهش ارزش ارزهای ملی منجر شود.
🔸در آن سو رمز ارزها میتوانند فرصتهایی نیز به همراه داشته باشند. رمز ارزها و ارزهای دیجیتال با حذف واسطههای مالی سرعت گردش پول را افزایش و هزینههای دولتها را کاهش میدهند. همچنین رمز ارزها به افراد در هر جای دنیا اجازه میدهند تا به راحتی به خدمات مالی دسترسی پیدا کنند. از این منظر امکان انتقال پول در خارج از شبکههای پولی و مالی تحریم شده را برای دور زدن تحریمها فراهم میکنند. در مجموع پدیده رمزارزها هم میتواند فرصت باشد و هم تهدید و این بستگی به اقتدار حکمرانی اقتصادی، ارزش پول ملی و قدرت اقتصادی کشورها دارد.
هدایت شده از معیار
🔰 شهادت کارمند محلی سفارت ایران در دمشق
🍃🌹🍃
🔸اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه شهادت حجت الاسلام سید داود بیطرف کارمند محلی سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق که پیش از ظهر روز یکشنبه ۲۵ آذر بر اثر تیراندازی عناصر تروریست به خودروی وی در دمشق به شهادت رسید را به خانواده وی و مردم ایران تبریک و تسلیت گفت و این اقدام جنایتکارانه را شدیدا محکوم کرد.
🔸بقائی با اشاره به اینکه پیکر شهید بیطرف در روزهای اخیر کشف و شناسایی و به کشور منتقل شده است، بر مسئولیت دولت انتقالی سوریه برای شناسائی، محاکمه و مجازات عاملان این جنایت تاکید نمود و افزود: وزارت امور خارجه به نحو مقتضی و از مجاری مختلف دیپلماتیک و بینالمللی، به صورت جدی موضوع را پیگیری میکند.
🔸گفتنی است شهید حجت الاسلام سید داوود بیطرف، امام جماعت حرم حضرت رقیه(س) و استاد حوزه علمیه دمشق نیز بود.
🆔 eitaa.com/meyarpb
🆔 rubika.ir/meyar_pb
🔷 اهم راهکارهای مواجهه با جنگ شناختی دشمنان در شرایط کنونی:
۱. در دست گرفتن روایت اول به صورت صحیح و جلوگیری از انتشار روایت وارونه وقایع و حوادث
۲. اقناع افکار عمومی توسط مسئولین و رسانه ها در موضوعات شبهه انگیز
۳. اولویت قرار دادن کمک به اقشار آسیب پذیر جامعه مانند اجرای طرح کمک مومنانه، کالابرگ
۴. اتخاذ تدابیر ویژه توسط مسئولین برای حل مسائل مهم کشور در حوزه ناترازی ها (بنزین، برق، گاز و ...)
۵. اقناع مخاطب نسبت همه رخدادها به ویژه تحولات منطقه و چرایی حمایت از سوریه در سال ۲۰۱۸ و چرایی عدم ورود به سوریه قبل از سقوط سوریه
۶. اطمینان بخشی و حفظ امید در جامعه مخاطب
۷. تبیین و تقویت گفتمان مقاومت برای غلبه بر گفتمان غربی
۸. تقویت فهم درک و ارزیابی واقع بینانه مخاطبین نسبت به تحولات داخلی، منطقه ای و بین المللی
۹. تولید متن و محتوای فاخر و اقدامات رسانه ای برای پاسخ به سوالات و شبهات مخاطب
برای نسل امروز تاریخ منطقه را با این ذهنیت روایت میکنند که "جمهوری اسلامی" علت جنگ است!
هیچ سلسله و حکومتی در ایران نمیتواند مدعی حکومت باشد بدون آنکه در این منطقه وارد جنگ نشده باشد. از صفویه تا امروز، تمامی سلسله ها ناچار به ورود به جنگ شده اند، حتی زمانی که هنوز نفا در این کشور کشف نشده بود.
در همه جنگ ها هم پیروز نبوده ایم. از عثمانی چند نوبت شکست خوردیم و چند نوبت پیروز بودیم. نادرشاه سراسر دوران حکومتش جنگ بود. قاجار خاصتا در دوره فتحعلی شاه گرفتار دو جنگ بزرگ با روسها شد که نتیجه آن تحمیل قرار گلستان و ترکمنچای بود. پهلوی اول بدون جنگیدن در شهریور ۱۳۲۰ سقوط کرد.
چون تحلیلگران ما سیاست را بدون تاریخ تحلیل میکنند. چون ادراک درستی از تاریخ دخالت استعمار در این منطقه ندارند، تاریخ جنگ را با تولد جمهوری اسلامی تفسیر می نمایند!
از بغض جمهوری اسلامی، بیش از چهارصد سال جنگ در این منطقه را انکار میکنند!
هر حکومتی، در ایران و در این منطقه به قدرت برسد نمیتواند نسبت به تحولات همسایگان بی تفاوت باشد.
تحلیل گران مجازی بجای فروش توهم به این نسل، تاریخ بخوانید.
نقطه اتکا و آغاز تحلیلها را تاریخِ "ایران" و خود "ایران" بگذارید. بسیاری از ابهامات حل خواهد شد.
در مسئله ی حضور ایران در سوریه هم بدانیم ما از ابتدا، از همان آغاز بحران سوریه یعنی سال ۲۰۱۱، داستان را درست تعریف نکردیم. دشمنِ ایران که قدرت رسانه ای در دست داشت، مساله را به این سمت برد که "جمهوری اسلامی" فقط در سوریه حضور و دخالت دارد! آن هم فقط برای حفظ اسد! همان رسانه های قدرتمند و تحلیلگران داخلی به مردم ما نمیگفتند: ترکیه، آمریکا، روسیه، قطر؛ امارات سعودی و... هم هستند.
یک مساله را روشن بیان کنم. تاریخ اثبات میکند، نظریات روابط بین الملل شهادت میدهند: حکومت کردن و حفظ کشورتان در این منطقه از جهان بدون نقش آفرینی فعال ممکن نیست. یعنی شما نمیتوانی در چهاردیواری ایران بنشینی، کار به همسایه و بیرون نداشته باشی تا کشور حفظ شود.
برای چند دقیقه جمهوری اسلامی را کنار بگذاریم. یعنی تاریخ ایران را بدون جمهوری اسلامی مرور کنید.
۱.آیا در زمان امپراطوری صفویه، قبل و بعد از شاه عباس با ایران با امپراطوری عثمانی جنگ نداشت؟ چالدران چه بود؟ نبرد ارومیه چه بود؟ پرتغالی ها را از هرمز بیرون نکرد؟
۲. آیا در زمان نادرشاه افشار چندین جنگ بزرگ رخ نداد؟
۳. آیا در زمان قاجار در عهد عباس میرزا ایران با روسیه تزاری جنگ نداشت؟ شکست نخورد؟
۴. آیا پهلوی دوم در جنگ ظفار عمان شرکت نکرد؟ در ویتنام جنوبی نبود؟
اگر امروز حاکمان صفویه، قاجاریه و پهلوی که همگی بر سر یک چیز شباهت دارند یعنی "حکومت کردن بر ایران" در دوران حکومت شان مساله مهمشان منطقه و بقا ایران در این منطقه بود، تماشاچی باقی میماندند؟
چرا تاریخ این منطقه را انکار میکنیم؟
چرا برای نسل امروز مساله را جدید جلوه میدهیم؟
چرا روایتگری ما از وقایع منطقه فقط از بغض جمهوری اسلامی لست؟
اگر امروز کوروش، شاه عباس اول نادرشاه، امیرکبیر، رضاشاه، محمدرضا پهلوی حضور داشتند فارغ از اینکه آیا قدرت و توان ایستادن داشتند یا نداشتند، اگر پیشروی اردوغان و سابقه صهیونیست ها را میدیدند، چه میکردند؟ حدستان چیست؟ کاری به کار منطقه نداشتند؟
پس چرا در تحلیل علت حضور ایران در منطقه ای که امنیت خودمان به آن وابسته است جفا میکنید؟
لطفا این سوالات فرضی تاریخی را بپرسید
🔰 اعتراض روزنامه حامی دولت به حذف ارز نیمایی
🔸روزنامه حامی دولت میگوید: تصمیم دولت مبنی بر حذف ارز نیمایی و جایگزینی آن با ارز «تجاری» یا «توافقی» خطر افزایش تورم و در پی آن فشار اقتصادی بیشتر بر معیشت مردم را به همراه خواهد داشت.
🔸روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشت: مطابق دستورالعمل بانک مرکزی از روز شنبه ۲۴ آذرماه ۱۴۰۳ عرضهکنندگان و تقاضاکنندگان در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) میتوانند نسبت به انجام معامله براساس نرخهای توافقی اقدام نمایند.
اخیرا بانک مرکزی، طی اطلاعیهای اعلام کرد از روز دوشنبه مورخ 1403/09/26 کلیه صادرکنندگان مشمول بند (۲) ماده (۸) آییننامه اجرائی تبصره (۶) بند (ح) ماده (۲) مکرر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به منظور رفع تعهد صادراتی از طریق واگذاری ارز حاصل از صادرات به دیگران، ملزم هستند که ارزهای مذکور را از طریق بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه کنند.
🔸بازار ارز تجاری یا توافقی به این معناست که دیگر دولت دخالتی در تعیین نرخ ارز نخواهد داشت و صادرکننده و واردکننده با توافق به یک نرخ منطقی برسند اشکالی که میتوان به این بازار جدید گرفت این است که منطق صادرکننده و واردکننده برای نرخگذاری چیست؟ مگر غیر از این است که صادرکننده برای تعیین نرخ حتما نگاهی به بازار آزاد ارز خواهد داشت؟
🔸در حال حاضر نرخ دلار در بازار آزاد تا محدوده ۷۸ هزار تومان بالا رفته و این نرخ به بازار توافقی علامتدهی میکند این یعنی آن نرخی منطقی است که به نرخ آزاد نزدیکتر باشد. اگرچه مسئولان بانک مرکزی وظیفه مداخله در بازار ارز را دارند اما قطعا ارزپاشی هم رویکرد مناسب برای مدیریت تقاضا نیست.
🔸بازار ارز با حذف یا راهاندازی سامانههای قدیمی و جدید مدیریت نمیشود و مسئولان فعلی هم باید از آثار و نتایج اقدامات دولتهای قبلی درس بگیرند و قبل از هر چیز توافق بر سر معیشت مردم را بر «بازار توافقی» ترجیح دهند.
🔰خطای راهبردی در تحلیل سوریه (۱)
✍سعدالله_زارعی
🔸گرفتن سرپل از مقاومت و سپس توسعه آن، حکایت تلاش ۴۶ سال است اما بعضی بدون توجه به تاریخ، وقوع یک اتفاق را محور قرار داده و بقیه مسائل را با آن تحلیل کرده و افق تحولات را هم بر اساس آن تبیین مینمایند. از اینرو در زمانهای مختلف شاهد انتشار تحلیلهای فراوان مبتنی بر تعمیم نتایج یک پدیده بر سایر پدیدهها بودهایم و اینک میتوانیم با قاطعیت بگوییم خطا بوده است. الان در صحنه تحولات، با سقوط یک دولت مقاومت در منطقه مواجه شدهایم و باید اعتراف کنیم که دشمنان یک سرپل مهم از محور مقاومت گرفتهاند. اما خطاست اگر گمان کنیم روند منطقه و تحولات در منطقه به سمت غلبه مخالفان بر مقاومت تغییر مسیر داده است. مرور تحولات این ۴۶ سال خطا بودن چنین نگاهی را نشان میدهد.
🔸در سال ۱۳۶۱ حدود دو هفته پس از بازپسگیری خرمشهر توسط قوای نظامی ایران، رژیم صهیونیستی از فضای درگیریهای داخلی لبنان استفاده و به این کشور حمله کرد و چند برابر مساحت خرمشهر را - که عمدتاً به شیعیان لبنان تعلق داشت - به تصرف خود درآورد. فضای رعب ناشی از اقدام سریع ارتش اسرائیل و ضعف شدید نظامی لبنان، این تصور را رقم میزد که اشغال لبنان دائمی خواهد بود. در آن زمان تحلیلهای زیادی در رسانههای عربی و غیرعربی نوشته میشد که از تهاجم قریبالوقوع ارتش اسرائیل به سوریه حکایت میکرد. اما برخلاف این تحلیلها، ارتش متجاوز اسرائیل چهار سال پس از تجاوز، در سال ۱۳۶۵ استان بیروت و مناطق شمالی و شرقی آن را ترک کرد و اولین عقبنشینی ارتش اسرائیل رقم خورد. در آن زمان شهید سیدحسن نصرالله فرمانده نظامی حزبالله در استان بیروت بود.
🔸یک واقعه دیگر مذاکرات مادرید و توافق اسلو بود که در سال ۱۳۷۲ صورت گرفت. در آن زمان دولتهای غربی، عربی، روسیه، چین، اسرائیل و سازمان آزادیبخش فلسطین که مهمترین سازمان نظامی فلسطین بود، توافقی را شکل دادند که ظاهر آن حل و فصل نهائی مسئله فلسطین و حل منازعه بین اسرائیل و فلسطینیها اما باطن آن، تثبیت اسرائیل و حذف فلسطین از معادله منطقه بود. در آن زمان جو آنقدر به نفع توافق اسلو غلیظ بود که بعضی دوستان منطقهای به مسئولان ما میگفتند، «مسئله تمام شده و نادیده گرفتن یک توافق جهانی، دیوانگی است.» اما برخلاف آنچه تصور میشد مذاکرات و توافق و درواقع طرح اسلو، به حل مسئله منجر نشد، به انتفاضه سال ۲۰۰۰ ختم شد که طی آن هم درگیری نظامی میان طرفین، جای سازش را گرفت و هم سازمان آزادیبخش فلسطین جای خود را به گروههای جدید جهادی داد. این در حالی بود که همانطور که گفته شد، برای تحقق اهداف اسلو، همه دولتهای اروپایی، آمریکایی، عربی، اسرائیل، روسیه، چین، سازمان ملل و مهمترین سازمان فلسطینی همداستان شده بودند.
یک رخداد دیگر، اشغال نظامی عراق از سوی آمریکا و انگلیس در روزهای آخر سال ۱۳۸۲/ اول بهار ۲۰۰۳ بود. در این ماجرا همه تحلیلها و تصورها این بود که کار جمهوری اسلامی هم تمام است، بنابراین ایران یا همه سیاستهای داخلی و خارجی خود را تغییر میدهد و یا اینکه مانند دولتهای افغانستان و عراق از بین میرود. در آن زمان هنوز «جبهه مقاومت» وجود نداشت و دولتهایی در سوریه، سودان و حزبالله در لبنان با جمهوری اسلامی همراهی داشتند. جو آنقدر غلیظ بود که یکی از معاونان وقت وزارت امور خارجه ایران در اقدامی عجیب، از طریق سفارت سوئیس - بهعنوان حافظ منافع آمریکا در ایران - با تقدیم یک فکس به وزارت خارجه آمریکا اطلاع داد «ایران آمادگی دارد همه اختلاف خود با آمریکا را به گونهای که منجر به رضایت ایالات متحده شود، حل کند.» براثر این جو، یک جمع ۱۲۳ نفری از نمایندگان وقت مجلس ایران، طی بیانیهای خطاب به رهبر معظم انقلاب، تغییر اساسی در سیاست خارجی نظام را خواستار شدند!
🔻ادامه دارد...
🔰خطای راهبردی در تحلیل سوریه (۲)
✍سعدالله_زارعی
🔻در همان زمان نخستوزیر وقت انگلیس، تونیبلر در جمع نظامیان انگلیسی مستقر در بصره اعلام کرده بود «آنچه بر افغانستان و عراق گذشت یک پیام آشکار به ایران بود تا سیاستهای خود را تغییر دهد.» اما برخلاف آنچه تصور و بیان میشد صحنه به شکل دیگری رقم خورد و آمریکا سه سال پس از اشغال نظامی عراق به بنبست نظامی گرفتار شد و زمزمه خارج شدن از عراق آغاز کرد و جرج بوش در سال ۱۳۸۶/ ۲۰۰۷ ناگزیر شد توافق امنیتی خروج از عراق را با نوری المالکی نخستوزیر وقت عراق امضا نموده و دو سال بعد، خروج از این کشور را آغاز نماید. البته پیش از این و آنچه در اولین سالگرد اشغال عراق پیش آمد یعنی تن دادن آمریکا به تشکیل شورای عراقی حکم، اولین نشانههای بنبست آمریکا را بروز داده بود.
🔸با شکست برنامه نظامی آمریکا در عراق و افغانستان، خیزشهای عربی شکل گرفت که رژیمهای سنتی عربی وابسته به آمریکا را هدف قرار داد و منجر به تغییر وضعیت در پنج کشور عربی شد. غربیها درصدد برآمدند با بدل زدن به این خیزشها، مسیر تحولات را برگردانند. از اینرو گروههای تکفیری با نامهای مختلف شکل گرفتند و با سرعت زیاد منطقه را تحت تأثیر خود قرار دادند. این گروهها، آشکار و پنهان از سوی آمریکا و بعضی کشورهای اروپایی، ترکیه و اکثر دولتهای عرب حاشیه خلیجفارس حمایت میشدند اما این پروژه هم چندان دوام نیاورد و تا سال ۱۳۹۷ / ۲۰۱۸ عملاً تحت کنترل درآمد. شکست پروژه گروههای تکفیری، سبب تقویت بیشتر جریانات مقاومتی و جبهه مقاومت شد.
🔸پس از این تحولات، غربیها پیمان ابراهیم ناظر بر عادیسازی عربی - اسرائیلی را روی میز گذاشته و چند دولت عرب با خود همراه کردند. در این زمان وقتی فضای توافق اسلو برگشت، خیلیها گمان کردند از این پس این اسرائیل است که آینده منطقه را رقم میزند و دیگر جایی برای اندیشهها و راهکارهای معارض نظیر «جریان مقاومت» باقی نمیماند. اما بهزودی در این کار هم گره افتاد و این روند پس از پیوستن لرزان سودان و مراکش متوقف گردید. کمی بعد، جهان با عملیات حیرتانگیز فلسطینیهای ساکن در غزه - طوفان الاقصی - مواجه گردید. اقدام فلسطینیها آنقدر مؤثر بود که صحنه منطقه را دگرگون کرد. اسرائیل که تا قبل از آن خود را در موقعیت «حکمران منطقه» میدید، به یک باره به موقعیتی نزول کرد که به گفته نتانیاهو مابین مرگ و حیات قرار گرفت. با واکنش خشن اسرائیل و شروع جنگ علیه غزه، جهان علیه اسرائیل به پاخاست، دولتهای غربی شکلگیری دولتی فلسطینی در مرزهای ۱۹۶۷ را مطرح کردند تا بر جراحات ناشی از حملات وحشیانه رژیم، مرهم گذارند. دادگاه لاهه به بازداشت سران اسرائیل رأی داد. ارتباطات عربی - اسرائیلی از هم گسیخته شد و مقاومت در سطح جهان بهعنوان تنها گزینه ممکن، مورد تمجید قرار گرفت. پس در اینجا هم یک بار دیگر ورق برگشت.
🔸پس از این صحنه، آمریکا، اسرائیل و ترکیه به ابتکار جدیدی دست زدند؛ این ابتکار، تغییر دولت در دمشق بود. وضع داخلی سوریه طی ده سال گذشته به گونهای بود که شکلدهی به یک جبهه کوچک هم میتوانست به تغییر حاکمیت سیاسی منجر شود اما آمریکاییها و اسرائیلیها به دلیل نگرانیهایی که داشتند، تغییر دولت را اجرائی نکردند تا اینکه مشکلات شدید در مدیریت تحولات منطقه، آنان را بهشدت به آن نیازمند کرد. نخستوزیر اسرائیل در سخنرانی مرداد ماه گذشته در سازمان ملل، از ضرورت همکاری همگان برای تغییر در خاورمیانه صحبت کرد و گفت «اگر خاورمیانه تغییر نکند، ایران نقشه آینده آن را ترسیم خواهد کرد». این عبارات بیانگر آن بود که از نظر آنان باید کاری صورت گیرد تا همگان تغییر در خاورمیانه را لمس کرده و با اسرائیل در این مسیر همراه شوند.
🔸این کار نمادین، «تغییر نظام سیاسی سوریه» بود. در ایجا اسرائیل برای رها شدن از نگرانیهای امنیتی قبلی خود، به عملیات نظامی و تصرف بخشهایی از سوریه دست زد. از نظر رژیم اسرائیل سقوط یک دولت متعارف در دمشق در حالی که ماهیت دولت جایگزین آن مبهم و مخاطرهآمیز میباشد، ریسک بزرگ دارد چرا که رژیم غاصب هیچگاه از سمت جریانهای تکفیری از جمله «تحریرالشام» نگرانی نداشته است کما اینکه اظهارات اخیر مقامات این گروه هم نشان داد جایی برای نگران شدن اسرائیل وجود ندارد. پس نگرانی اسرائیل - و آمریکا، ترکیه و حوزه عربی - طبعاً چیزی دیگری است. چه چیزی بیش از دولت اسد در دمشق میتواند اسرائیل را تهدید کند؟ این چیزی غیر از سر برآوردن نهائی یک جریان مقاومت مردمی از نوع حزبالله لبنان یا از نوع حشدالشعبی عراق یا از نوع انصارالله یمن در سوریه نیست.
🔺️حمله اسرائیل به ایران؟!
🔹رسانه ها از قول هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه گزارش داده اند که احتمال حمله اسرائیل به ایران وجود دارد؛ آنها در عین حال نوشته اند که فیدان گفته ایرانی ها تمایلی به یک جنگ گسترده ندارند.
🔹این تحلیل که نتانیاهو با توجه به شرایط اخیر در سوریه و نیز ورود قریب الوقوع ترامپ به کاخ سفید، ممکن است فرصت را غنیمت شمرده و به ایران حمله کند را امروز از چند تحلیلگر آمریکایی نیز شنیدم که آنها نیز نه با قاطعیت، بلکه شبیه آنچه فیدان گفته احتمال حمله را رد نکردند.
🔹بنابراین اگر مبنا را بر احتمالات قرار دهیم، این ادعا میتواند چندان هم دور از واقعیت نباشد، همانطور که گزاره دوم یعنی عدم تمایل ایران برای ورود به یک جنگ بزرگ نیز امری واقعی است. اما اینجا ذکر چند نکته خالی از لطف نیست؛ اولا اینکه عدم تمایل ایران برای ورود به یک جنگ بزرگ هیچگاه به معنی تزلزل جمهوری اسلامی در دفاع از خود تعبیر نخواهد شد و این را صهیونیست ها بهتر میدانند؛ ثانیا اسرائیل بدون چراغ سبز و دخالت آمریکا جرات و توان حمله به ایران را ندارد و جمهوری اسلامی به دنیا نشان داد دستان بلندش تا هر کجای فلسطین اشغالی که اراده کند خواهد رسید.
🔹ورود مستقیم آمریکا به جنگ با ایران اگرچه آرزوی نتانیاهو است، لیکن همانطور که ایران از یک جنگ بزرگ اجتناب میکند، آمریکا نیز تا به امروز از آن اجتناب کرده و بعید است این بار نیز به سادگی دست به چنین اقدام پر خطر و پر هزینه ای بزند؛ زیرا جنگ با ایران شوخی نیست و تبعات بسیار سختی برای اسرائیل، آمریکا و دنیا در پی خواهد داشت، و اساسا ورود به چنین جنگی اگر برایشان ممکن بود ابتدا آن را در یمنی آزمایش میکردند که بارها قلب اسرائیل را هدف گرفته و ناوهای آمریکایی را موشک باران، و بعضا از دریای سرخ فراری داده است.
🔹ثالثا حمله به ایران باید برایشان آورده ای داشته باشد؛ آنها میتوانند به زیرساختهای ایران آسیب بزنند، اما پس از آن آیا زیرساختی برای اسرائیل باقی خواهد ماند؟ پایگاه های آمریکایی در منطقه در امان خواهند بود؟ آیا با حمله به ایران میتوانند توانمندی هسته ای ایران را نابود کنند؟!
🔹تقریبا پاسخ به همه این سوالات یک "نه" بزرگ است؛ یعنی اینکه احتمالا خودِ دشمن هم مسیر غلبه بر ایران را درگیری مستقیم نمیداند، اما احتمال اینکه با این ژست ها بخواهد جمهوری اسلامی را از عواقب وعده صادق۳ بترساند دور از ذهن نیست؛ غافل از آنکه خیلی بعید است ایران وعده صادق۳ را کنار گذاشته باشد؛ به عبارتی نه تنها از آن عقب ننشسته که احتمالا آن را در زمانی که نتانیاهو و "ترامپ" فکرش را هم نمیکنند عملیاتی خواهد کرد تا دشمن متوجه شود، همانطور که رهبر حکیم انقلاب اعلام کرده اند، برخی تحولات منطقه ای را نمیشود به ضعف جمهوری اسلامی ایران تعبیر کرد.
#عبدالرحیم_انصاری