🌾🍃🌾
✅2⃣1⃣شروع دعوت پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله چه رابطه ای با کفر و ایمان دارد؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
كلمه ی «ایمان» را زیاد شنیده ایم. از ایمان فقط جنبه ی تسلیمش را می دانیم در صورتی كه قرآن ایمانی را میپذیرد که در كنار تسلیم خدا بودن،عصیان و تمرد و کفر هم وجود داشته باشد، کفر به چه؟؟؟ مگر میشود مسلمانی که تسلیم خداست ، کافر هم باشد؟؟؟ چگونه است؟؟؟
غیر از كلمه ی" لا اله الّا اللّه"، در آیةالكرسی می خوانیم:
لا اِكْراهَ فِی الدّینِ قَدْ تَبَیَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَیِّ فَمَنْ یَكْفُرْ بِالطّاغوتِ وَ یُؤْمِنْ بِاللّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقی (بقره/۲۵۶)
ببینید! كفر و ایمان با همدیگر توأم شده است:
" آن كسی كه به طاغوت كفر و عصیان می ورزد و ایمان به خدا دارد."
⬅️ ایمان به خدا همیشه توأم با كفر است. یك موحد واقعی باید در ابتداكافر باشد،کافر به طاغوت و شیطان، اگر كافر نباشد نمی تواند مؤمن باشد، بله كافر به ماسوی الله و مؤمن به حق.
✅فرمول لازم برای هر مسلمان مومن⬅️⬅️
1⃣لا اله ⬅️ من یکفر بالطاغوت ⬅️ عصیان ⬅️ آزادی
2⃣ الا الله ⬅️ و یومن بالله ⬅️ تسلیم ⬅️ بندگی
#دعوت_پیامبر_ایمان_کفر
#پاسخ_سوال_دوازدهم
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅3⃣1⃣ اسلام چه اقداماتی برای تحقق آزادی انجام داده است؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
⭕️الف) ارائه شعار آزادی:
⬅️قُلْ یا اَهْلَ الْكِتابِ تَعالَوْا اِلی كَلِمَةٍ سَواءٍ بَیْنَنا وَ بَیْنَكُمْ اَلّا نَعْبُدَ اِلَّا اللّهَ وَ لانُشْرِكَ بِهِ شَیْئاً وَ لایَتَّخِذَ بَعْضُنا بَعْضاً اَرْباباً مِنْ دونِ اللّهِ (آل عمران/۶۴)
بگو ای مردمی كه خودتان را پیرو یك كتاب آسمانی می دانید! بیایید جمع بشویم روی یك عقیده و فكر، آن فكری كه برای ما و شما همه علی السویّه خوب است؛ چه فكری؟ یگانگی خدا. غیر از خدا هیچ موجودی را پرستش نكنیم. برای خدا در پرستش شریك قائل نشویم. (یومن بالله)
و تفاوت میان افراد بشر وجود نداشته باشد، بعضی خودشان را نسبت به بعضی دیگر ارباب و آقا ندانند و دیگران را نسبت به خودشان محكوم و اسیر و برده نشمارند. (یکفر بالطاغوت)
از نظر شعاری كدام اعلام آزادی است كه از این برتر و بالاتر است؟
⬅️علی علیه السلام می فرماید ما این جمله را از پیغمبر اكرم مكرر می شنیدیم:
لَنْ تُقَدَّسَ اُمَّةٌ حَتّی یُؤْخَذَ لِلضَّعیفِ فیها حَقُّهُ مِنَ الْقَوِیِّ غَیْرَ مُتَعْتِعٍ (نهج البلاغه/نامه ۵۳)
پیغمبر ما می گوید تنها آن ملتی رستگار خواهد شد و به مقام قدس و طهارت می رسد كه ضعیف حق خودش را از قوی بخواهد در حالی كه كوچكترین لكنتی به زبانش نمی آید، ضعیف در كمال جرئت و جسارت در مقابل قوی بایستد.
⬅️علی علیه السلام خطاب به فرزندش امام حسن مجتبی می فرماید: وَ لاتَكُنْ عَبْدَ غَیْرِكَ وَ قَدْ جَعَلَكَ اللّهُ حُرّاً (نهج البلاغه/نامه ۳۱)
پسرك من! مبادا بنده ی دیگری باشی، خدا تو را آزاد آفریده است، این نعمت و موهبت خدادادی را قدر بدان، مبادا نعمت آزادی را از خودت سلب كنی.
#اقدامات_اسلام_تحقق_آزادی
#پاسخ_سوال_سیزدهم
#قسمت_اول
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅3⃣1⃣ اسلام چه اقداماتی برای تحقق آزادی انجام داده است؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
⭕️ب) تامین مبانی صحیح:
⬅️مبنای اول: توحید
اسلام تنها به شعار آزادی و آزادیخواهی قناعت نكرد، مبانی آزادی را تأمین كرد. اولین مبنای آزادی خداشناسی و بندگی خداست، قولوا لا اِلهَ اِلَّا اللّهُ تُفْلِحوا، اینكه هیچ قوه و نیرویی جز پرستش خدا بر وجود انسان حكومت نكند.
⬅️ مبنای دوم: شناساندن انسان به خودش
مَنْ عَرَفَ نَفْسَهُ فَقَدْ عَرَفَ رَبَّهُ.
اسلام كه آمد، نه تنها برای این آمد كه خدا را به بشر بشناساند، [همچنین برای این آمد كه بشر را به خودش بشناساند. ] بشر اگر خودش را نشناسد خدا را نمی شناسد، اگر خودش را درست نشناسد خدا را نمی تواند پرستش بكند.
ای بشر! ای انسان! تو خودت را یك موجود پست خاكی ندان، در سرشت تو یك نهاد دیگری، یك روح، یك قدس و معنویتی هست:
نَفَخْتُ فیهِ مِنْ روحی (حجر/۲۹ و ص/۷۲)
من از روح الوهیّت خودم چیزی در وجود تو دمیده ام. تو خلیفةاللّه و جانشین خدا هستی، تو برتر از این حرفها هستی.
#اقدامات_اسلام_تحقق_آزادی
#پاسخ_سوال_سیزدهم
#قسمت_دوم
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅3⃣1⃣ اسلام چه اقداماتی برای تحقق آزادی انجام داده است؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
⭕️ج) مبارزه با عوامل سلب کننده آزادی:
⬅️ افراد سلب کننده آزادی
❇️چرا آزادی دیگران را محترم نمی شمارند و سلب می كنند؟ دلیلش دو چیز است: یكی حس سودجویی و منفعت پرستی كه در هر فرد بشری وجود دارد، و دیگری قدرت؛
🎋 راهکار اسلام: محدود كردن قدرت آنها و دیگر از ناحیه ی تعلیم و تربیت
اسلام گذشته از اینكه به ضعیف می گوید قوی شو و حق خودت را بگیر، به قوی می گوید: ای قوی! در مقابل ذات پروردگار [قدرتی نیست؛ ] تو خدایی داری، آخرت و معادی داری.
⬅️ افراد آزادی سلب شده
❇️عاملی كه مربوط به افرادِ آزادی سلب شده است دو چیز است: یكی یك حالت رخوت و سستی و بی تفاوتی كه در عامه ی مردم پیدا می شود، كه احقاق حقوق را یك امر مقدس و محترم نمی شمارند؛ یك تنبلی.
عامل دوم ضعف است، یعنی گیرم افرادی احساس احقاق حقوق و تأمین آزادی در خودشان بكنند ولی وقتی كه ضعیف هستند و قدرت ندارند قهراً نمی توانند به دست آورند.
🎋 راهکار اسلام: مبارزه با زبون پروری
لایُحِبُّ اللّهُ الْجَهْرَ بِالسّوءِ مِنَ الْقَوْلِ اِلّا مَنْ ظُلِمَ (نسا/۱۴۸) اسلام می گوید كه خداوند از بدگویی و شعار دادن علیه كسی و لكّه دار كردن و بدنام نمودن دیگران خوشش نمی آید مگر در مورد كسی كه مظلوم واقع شده است. به مظلوم اجازه می دهد فریاد كند.
⬅️ قوانین اجتماعی و تشكیلات اجتماعی
❇️قوانین اجتماعی و تشكیلات اجتماعی ممكن است به گونه ای باشد كه افراد اجتماع نتوانند آزادی خودشان را تأمین كنند.
🎋 راهکار اسلام: همه در برابر قانون یکسانند و همه آزادند به این معنا که هیچ کس حق ندارد فرد دیگری را در برابر خودش تسلیم کند.
#اقدامات_اسلام_تحقق_آزادی
#پاسخ_سوال_سیزدهم
#قسمت_سوم
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅4⃣1⃣آیا اسلام می تواند آزادی بخش به معنی واقعی باشد یا سایر مکاتب دنیای امروز؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
شرط آنکه آزادی به معنای واقعی تحقق پیدا کند دو ویژگی است.
⭕️الف) صداقت
⭕️ب) قدرت اجرایی
دنیای امروز از یك طرف در فلسفه ی خودش كوشش دارد بگوید انسان یك ماشین بیش نیست، یك ماشین خیلی خیلی عظیمتر است و آن موجودهای زنده هستند و از جمله ی آنها انسان است. انسان یك ماشین بیشتر نیست؛ یعنی انسان را تا حد جماد پایین می آورند. از طرف دیگر دم از حیثیت انسانی می زنند.
انسان وقتی مقدمه ی اعلامیه ی جهانی حقوق بشر را می خواند می بیند در آنجا دم از حیثیت انسانی می زند، می گوید ما علت العلل سلب آزادیها و تجاوزها و خونریزیها را كشف كردیم: احترام نگذاشتن به آزادی یكدیگر. منشأ این امر چیست؟ این است كه افراد بشر به حیثیت انسانی احترام نمی گذارند و ایمان ندارند.
آن كسی می تواند دم از انسانیت و حیثیت انسانی و شرف انسانی بزند كه بگوید: وَ لَقَدْ كَرَّمْنا بَنی ادَمَ (اسراء/۷۰) ما یك كرامت مخصوصی از عالم بالا به بنی آدم دادیم. آن كسی می تواند دم از حیثیت انسانی و بشری بزند، انسان را به انسان مؤمن بكند و انسان را به خدا مؤمن بكند كه دم از اِنّی جاعِلٌ فِی الْاَرْضِ خَلیفَةً (بقره/۳۰) می زند. آن كسی می تواند از حیثیت انسانی و آزادی انسانی دفاع كند كه از فَقَعوا لَهُ ساجِدینَ (ص/۷۲) دم می زند، كه ما در این موجود چیزی قرار دادیم...
⬅️کسی می تواند از حیثیت انسانی دفاع کند که انسان را موجودی مرکب از خود عالی و خود دانی بداند و بداند انسانیت انسان ها به خود عالی وجودشان است.
و شرط دوم قدرت اجرایی است. این قدرت اجرایی جز در دست پیغمبران در دست كس دیگری نیست.
#اقدامات_اسلام_تحقق_آزادی
#پاسخ_سوال_چهاردهم
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅5⃣1⃣ غرب چه اقداماتی برای تحقق آزادی انجام داده است؟ آیا موفق بوده است؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
⭕️الف) تامین آزادی از طریق تعلیم و تربیت:
متأسفانه علم در مقابل این دشمن بشر- یعنی دشمنی بشر خودش برای خودش- عاجز است. بشر هر اندازه عالم بشود علم نمی تواند جلو تجاوز افراد بشر را نسبت به یکدیگر، بگیرد. دلیلش کاملا واضح است:
برای اینكه آن كسی كه به حقوق و آزادی دیگران تجاوز می كند، نه به دلیل این است كه نمی داند باید تجاوز نكند و ظلم كار بدی است، بلكه تجاوز او به حقوق و آزادی دیگران به این دلیل است كه سود و منفعت شخصی خود را طلب میکند.
اما دقت شود: علم به تنهایی نمیتواند مانع تجاوز افراد بشر به آزادی دیگران باشد، بلکه احیاناً كمكی می شود برای تجاوز افراد بشر به حقوق و آزادی دیگران و لهذا علم به تنهایی هرگز نمی تواند ارزش انسانی داشته باشد.
⭕️ب) تامین آزادی از طریق آگاه ساختن به حقوق شان:
موضوع دیگر كه دانشمندان اروپا در این راه خیلی كوشش كرده اند و نتایج بالنسبه خوبی به دست آورده اند این است كه سطح شعور و فهم مردم--که آزادیشان سلب شده-- را بالا ببرند. درباره این شرط نیز اسلام عزیز آن را به عنوان نه شرط كافی اما شرط لازم می پذیرد و البته باید هم چنین باشد؛ اما متاسفانه این شرط نیز به تنهایی به نتیجه نرسیده است، چرا؟
اولاً: آنچه كه بشر برای به دست آوردن آزادی از دست داده اش برای خود تحصیل كرده، بشرِ سلب كننده آزادی، همانها را به صد درجه قویتر تحصیل كرده است. وحدت و اتحاد را در نظر بگیرید، اتحادشان خیلی قویتر است؛ وسیله را در نظر بگیرید، وسیله شان خیلی بیشتر است.
ثانیاً: به موازات پیشرفتی كه در سطح شعور عمومی در باب احقاقِ حقوق و آزادیها شده است یك مطلب دیگر به وجود آمده است و آن این است كه نفاق و دورویی، حقایق را وارونه جلوه دادن، قلب و وارونه كردن حقیقت، هر چیزی را با اسم دیگری و با یك روپوش خیلی عالی جلوه دادن در حالیکه باطن خرابی دارد، در میان بشر رایج شده و افراد را گیج كرده است.
⬅️ پس علت عدم موفقیت جنبش های آزادی خواهی دو چیز است:
⭕️منفعت طلبی
⭕️عدم صداقت
مثلاً در مسئله ی به اصطلاح الغای بردگی در آمریكا تصور این است که فقط انگیزه ی انسانی داشتند و به دلیل شرافت انسانی ظاهرا الغای بردگی را انجام دادند.
اما بعدها معلوم شد:تضادی بین آمریكای شمالی و آمریكای جنوبی وجود داشته؛ منافع آمریكای جنوبی اقتضا می كرد برده داشته باشد ولی منافع اقتصادی آمریكای شمالی ایجاب می كرد که اصلاً برده نباشد و بردگی الغاء بشود. این جنگ و این الغاء هم به خاطر منافع شخصی و یا گروهی خودشان بوده و متاسفانه چون از روی حقیقت و صداقت نبوده و بر اساس منفعت طلبی بوده،امروزه نیز اولاد همان بردگان در آمریكا بدون اینكه اسم بردگی روی آنها باشد برده اند و اوضاعشان از یک برده نیز بدتر است...
#اقدامات_غرب_تحقق_آزادی
#پاسخ_سوال_پانزدهم
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅6⃣1⃣ مگر نه اینکه بدون آزادی معنوی آزادی اجتماعی امکان پذیر نیست؟ پس چگونه است که امروز می بینیم در جوامع سکولار غربی تا حدی آزادی اجتماعی خوبی برقرار است؟ چگونه توانسته اند حس منفعت طلبی انسان ها را کنترل کنند؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
همانطور که #انسان دو خود عالی و دانی دارد، #اجتماع هم دو شأن عالی و دانی دارد.
آزادی اجتماعی در شان #دانی ⬅️می توان در سطح اجتماع با توجه به قوانین و مقررات انسان ها را به گونه ای عادت دهیم که به حریم همدیگر تجاوز نکنند. آزادی اجتماعی (دانی) در غرب نهادینه شده است.
اما آنچه پایه و اساس است، این است که انسان به حکم انسانیت (که گوهره الهی و مهمی است) باید از درون خود آزاد شود. اصل آزادی انسان، آزادی معنوی (عالی) است.
ممکن است در غرب آزادی دانی در سطح خیلی خوب برقرار باشد، ولی چون پشتوانه ای (پشتوانه الهی و عالی) ندارد و تنها ضمانت های قانونی و بیرونی عامل بوجود آمدن اینگونه آزادی اجتماعی در سطح دانی است، بنابراین نمی تواند #پایدار باشد.
🔴 پاسخ استاد هاشمی گلپایگانی:
👈 در غرب آزادی های اجتماعی نهادینه شده، #قانونی شده است و آنها در چارچوب های مشخص تبیین و طراحی شده است.
👈 در دنیای غرب در جنبه رانندگی و در جنبه نظم های اجتماعی کار شده است، مثلاً سیصد و چند سال از انقلاب هاشون گذشته و روی این مسائل کار کرده اند.
👈 اما آنچه اساس است، این هست که آیا انسان از درون خودش آزاد می شود یا نه؟ یا جنبه های بیرونی مثل ضمانت های اجرایی قانونی او را موظف می کند که حریم دیگران را نگه دارد.
👈 بحث شهید مطهری این است که انسان اگر انسان است، اصل آزادی در وجود او، آزادی معنوی است، آزاد شدن خود از جنبه های #حیوانی و اسارت های درونی
اگر انسانی از درون خودش، از هوا و #هوس خودش آزاد نباشد، نمی تواند #جامعه_آزاد_انسانی را طراحی کند.
👈 ممکن است در غرب آزادی حیوانی خوبی داشته باشیم، مثل پارک وحش که نظام مشخصی دارد، حقوق طبیعی و حیوانی را نگه می دارند؛ این #آزادی_حیوانی است.
👈 البته ما امروز در مملکت خود مشکلاتی داریم. در بحث های حقوق اجتماعی و حریم ها ی دیگر در نظام کارمندی و ... مشکلاتی داریم. و باید درست شود؛
👈 اما این آزادی طبیعی و پارک وحشی است که وجود دارد. انسان آیا از درون خودش می تواند آزاد باشد؟ امیال و حیوانیت خود را در جهت اراده به سمت انسانیت پیش ببرد؟ اگر شد، آزادی معنوی است.
👈 می توان #آزادی_اجتماعی_طبیعی داشت و نه #آزادی_اجتماعی_فطری و انسانی.
👈 اما آزادی اجتماعی طبیعی #غایت آزادی برای انسان نیست.
👈 برای حیوانات و طبیعت است؛ انسان باید هم آزادی اجتماعی داشته باشد و هم آزادی معنوی.
⬅️⬅️⬅️ بدون آزادی معنوی، آزادی اجتماعی تحقق #تام و کامل پیدا نمی کند.
#آزادی_اجتماعی_غرب
#پاسخ_سوال_شانزدهم
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅7⃣1⃣ آیا انسان می تواند به طور مطلق آزاد باشد؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
آزادی مطلق نه دست یافتنی است و نه مطلوب، زیرا:
1⃣ بشر به حکم این که موجودی مرکب از دو چیز متضاد است و به تعبیر قرآن، مرکب از عقل و نفس و جان- جان علوی- (خود عالی) و تن (خود دانی) است، محال است بتواند در هر دو قسمت وجودی خود از بی نهایت درجه ی آزادی برخودار باشد. رهایی هر یک از قسمت عالی و دانی وجود انسان، مساوی با محدود شدن قسمت دیگر است.
2⃣ آزادی و مساوات دو ارزش انسانی هستند که با یکدیگر متعارض می باشند. اگر افراد آزاد (مطلق) باشند، مساوات از میان می رود، و اگر بخواهد مساوات کامل برقرار شود، ناچار باید آزادیها را محدود کرد. آزادی به فرد تعلق دارد و مساوات به جامعه.
3⃣ ملاک شرافت و احترام آزادی انسان این است که انسان در مسیر انسانیت باشد. انسان را در مسیر انسانیت باید آزاد گذاشت نه انسان را در هر چه که خودش انتخاب کرده باید آزاد گذاشت، ولو این که آنچه انتخاب می کند، ضد انسانیت باشد.
4⃣ بدیهی است که امکان ندارد در جامعه، آزادی مطلق باشد. لازمه ی طبیعت جامعه این است که آزادیها محدود باشد؛ یعنی آزادی هر فرد به آزادی فرد دیگر محدود گردد. مواهب اجتماعی به طور عادلانه در میان افراد تقسیم شود. نظامات اجتماعی، نظامی دست و پاگیر نباشد و افراد به حداکثر آنچه در آن جامعه ممکن است، بتواند به کمال خودشان برسند.
⬅️بعضی خیال می کنند آزادی یعنی از هر قید و شرط و تعهدی رها بودن. خیر، این طور نیست. محال است که موجودی اعم از انسان یا غیر انسان در هیچ مداری خود را مقید نکند و هیچ حدودی را نپذیرد و بتواند مسیر تکامل خود را طی کند.
#آزادی_مطلق
#پاسخ_سوال_هفدهم
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅8⃣1⃣ آیا در جامعه باید آزادی تفکر و آزادی عقیده به طور مطلق وجود داشته باشد؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
یک نکته ای که باید دقت شود این است که آزادی تفکر با آزادی عقیده متفاوت است.
⭕️الف) معنای تفکر: قوه ای است در عقل که تجزیه و تحلیل می کند و حقایق را تا آنجایی که بتواند کشف می کند.
⭕️ب) معنای عقیده: از ریشه عقد به معنای گره بستن و دل بستن است؛ تفکری است که مثل گره به دل بسته شده است.
🌿 در اسلام آزادی تفکر به طور مطلق وجود دارد، به طوری که اکیدا توصیه شده (یک لحظه تفکر بهتر از هزار سال عبادت شمرده شده) و دین بدون تعقل و تفکر پذیرفته نیست.
🌿 اما آزادی عقیده چطور؟
بستگی دارد⬅️ به مبنای ایجاد کننده عقیده:
🎋 اگر عقیده بر مبنای تعقل و تفکر ایجاد شده باشد مطلوب است.
🎋 اگر عقیده بر مبنای احساسات و دلبستگی ایجاد شده باشد (بر مبنای آداب و رسوم غلط، خرافات، تجدد گرایی و سنت گرایی، یا تعصب باشد..) مذموم است.
🎋 اگر عقیده به نیت منحرف کردن اذهان و از روی نفاق و فریبکاری باشد، مذموم است.
🎋 اگر عقیده از رسومی باشد که دین درباره آن ساکت است(مثل سفره هفت سین)، مسکوت است.
⬅️⬅️آزادی عقیده در چه صورت قابل قبول است؟
باید توجه داشت که آزادی تفکر است که در قرآن بارها توصیه شده و همیشه قابل قبول است، اما آزادی عقیده به شرطی که بر پایه تعقل و تفکر باشد و دور از خرافات باشد و با هدف منحرف کردن اذهان نباشد قابل قبول است.
وقتی که انسان روحش روح تحقیق و کاوش است و انگیزه اش واقعاً تحقیق و کاوش و فکر کردن است، اسلام می گوید بیا فکر کن، هر چه بیشتر فکر و سؤال بکنی، هر چه بیشتر برایت شک پیدا شود، در نهایت امر بیشتر به حقیقت می رسی، بیشتر به واقعیت می رسی، این مسأله را ما مسأله فکر می نامیم.
آزادی تفکر شرط ترقی و تجلی افکار است، حتی به صورت معنوی دینی، نیز نباید مردم از تفکر وحشت داشته باشند که این نیز نوعی عدم آزادی است.
#حدود_آزادی
#آزادی_تفکر
#آزادی_عقیده
#پاسخ_سوال_هجدهم
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅9⃣1⃣ آیا در جامعه باید آزادی بیان و قلم به طور مطلق وجود داشته باشد؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
⭕️هرکس می باید فکر و بیان و قلمش آزاد باشد و تنها در چنین صورتی است که انقلاب اسلامی ما راه صحیح پیروزی را ادامه خواهد داد. اگر در جامعه ما، محیط آزاد برخورد آرا و عقاید به وجود بیاید، به طوری که صاحبان افکار مختلف، بتوانند حرف های شان را مطرح کنند، و ما هم در مقابل، آرا و نظریات خودمان را مطرح کنیم، تنها در چنین زمینه سالمی خواهد بود که اسلام هر چه بیشتر رشد می کند ..
🎋راه مواجهه با شبهات دینی که از سوی عده ای عامدانه و یا از روی غفلت مطرح می شود، این است که اندیشه ناب و خالص دین عرضه شود و مبارزه فیزیکی و غیر علمی راه چاره آن نیست.
راه مبارزه با این مسئله ، تحریم و منع نیست. مگر می شود تشنگانی را که برای جرعه ای آب له له می زنند از نوشیدن آب موجود به عذر این که آلوده است، منع کرد.
این ما هستیم که مسؤولیم. ما به قدر کافی در زمینه های مختلف اسلامی، کتاب به زبان روز عرضه نکردیم. اگر ما به قدر کافی آب زلال و گوارا عرضه کرده بودیم، به سراغ آب های آلوده نمی رفتند.
🎋 البته خط قرمز و مرز آزادی های اجتماعی و سیاسی و همچنین مرز آزادی مخالفان ، عدم توطئه و قصد براندازی حکومت دینی است.
در حکومت اسلامی احزاب آزادند و هر جزئی اگر عقیده غیر اسلامی هم دارد، آزاد است و با آن مخالفتی نداریم، اما ما اجازه توطئه گری علیه دین و حکومت را نمی دهیم. احزاب و افراد در حدی از آزادی اجتماعی برخوردارند که عقیده شان را باصراحت بیان نمایند و همچنین با زبان منطق و استدلال عقلی خود به جنگ ما می آیند، آن ها را می پذیریم.
(یادمان باشد⬅️همه مردم عقل دارند اما همه مردم عقلانی نمی اندیشند و اکثرا به خطا و انحراف میروند چون با قواعد درست اندیشیدن آشنا نیستند)
اما وقتی مخالفان به جای ابراز عقیده خود- چه حق و چه باطل- به تحریف مبانی و اصول اسلام بپردازند و قصد داشته باشند، به این طریق مردم را فریب دهند و باورهای مسلّم دینی آنان را مخدوش نمایند، این جا دیگر جای گذشت و تسامح نیست، چرا که آنان نه به عرضه عقیده خود ،بلکه به عرضه ناقص و تحریف شده اندیشه دین مقدس اسلام و یا اندیشه دیگر دست زدند که در حقیقت موجب تعدی به حقوق دیگران شده است.
#حدود_آزادی
#آزادی_بیان
#آزادی_قلم
#پاسخ_سوال_نوزدهم
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅0⃣2⃣ آیا در نظام اسلامی باید هر کتابی چاپ و منتشر شود؟! یا این که احتیاج به ممیزی و نظارت دارد؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
⭕️همان طور که گفته شد در جامعه اسلامی باید آزادی عقیده وجود داشته باشد و کتاب هایی که از روی صداقت و بدون دروغ و اغفال تألیف شده باشد، اجازه نشر یابند. هر چند که کتابی مخالف دین و خدا باشد.
شهید مطهری می گوید:«من کتاب ها را از ابتدا دو دسته کردم: یکی کتاب هایی که ولو ضد دین، ضد اسلام و ضد خدا هستند، ولی بر یک منطق و یک طرز تفکر خاص استوارند. یعنی واقعاً کسی به یک طرح و یک فکر خاص رسیده و با نوشتن کتاب، آن طرز فکر خود را عرضه کرده ... راه مبارزه با این گروه، ارشاد است و هدایت و عرضه کردن منطق.
اما کتاب هایی که مملو از فریب و دروغ و شایعه است، هر چند که مخالف خدا و دین نباشد، نباید چنین کتاب هایی اجازه نشر یابند.
آیا اگر ما جلوی دروغ و اغفال را بگیریم، مرتکب سانسور شده ایم؟!
حرف ما این است که دروغ را و خیانت را باید سانسور کرد و نباید اجازه داد به نام آزادی فکر و عقیده، آزادی دروغ در میان مردم رایج بشود».
#حدود_آزادی
#آزادی_بیان
#آزادی_قلم
#پاسخ_سوال_بیست
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅1⃣2⃣ اسلام دین شادی است یا غم؟ چرا این همه عزاداری می کنیم؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
⭕️ همانطور که گفتیم، انسان دو خود دانی و عالی دارد.
انسان چه موقع می تواند شاد باشد؟ وقتی اصل وجود او و خود عالی او شاد باشد و لو این که وجود دانی او اشک بریزد.
🎋آیا می شود با اشک ریختن شاد شد؟ نشان شادی چیست؟
🌿آرامش نشان شادی است، اگر وجود انسان آرامش پیدا کرد، شاد واقعی است. حتماً برای شما هم پیش آمده بعد از زیارت احساس سبکی و آرامش کرده اید. به این دلیل است که خود عالی شما برای رسیدن به هدف و کمالش «آزادانه» پیش رفته و شادمان است.
هدف از گریه برای امام حسین علیه السلام هم رسیدن به آزادی روح و آرامش روح است و هدف رسیدن به شادی واقعی روح است.
اشک می تواند هم نشان شادی باشد، هم ماتم.
🎋بلعکس می بینیم فردی که در مجلس گناه شرکت می کند، در پایان مراسم و فردای آن، آنقدر خسته است که گویی کوه کنده است، علتش این است که او با گناه روح خودش را زندانی و در بند کرده است و این روح اوست که نشاط ندارد و گریه کرده است.
🍃مرغ باغ ملکوتم نیم از عالم خاک🍃
#شادی_آزادی
#پاسخ_سوال_بیست_یک
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅2⃣2⃣ برخی معتقدند حقیقت و دین واحدی وجود ندارد(پلورالیسم دینی)، پس هیچ کس نمی تواند مدعی شود به عقیده صحیح دست یافته است. پس هر کسی به هر عقیده ای برسد درست است و باید احترام گذاشته شود. آیا از نظر اسلام هم درست است؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
⭕️روشن است که پلورالیسم و کثرت گرایی دینی پیش فرض خود را تکثر ادیان و تنوع حق قرار می دهد ولی استاد شهید مرتضی مطهری در موارد متعدد تاکید می کند که از نظر قرآن تنها یک دین داریم:
«در سراسر قرآن اصرار عجیبی است که دین، از اول تا آخر جهان، یکی بیش نیست و همه ی پیامبران، بشر را به یک دین دعوت کرده اند. در سوره ی مبارکه ی شوری آیه ی 13 چنین آمده است: «خداوند برای شما دینی قرار داد که قبلا به نوح توصیه شده بود و اکنون بر تو وحی کردیم و به ابراهیم و موسی و عیسی نیز توصیه کردیم». قرآن در همه جا نام این دین را که پیامبران از آدم تا خاتم مردم را بدان دعوت می کرده اند «اسلام» می نهد.»
ایشان با استمداد از مباحث فلسفی ثابت می کنند که تنها یک بزرگراه و خط سیر به سوی سعادت فراروی انسان ها گشوده شده است:
«از نظر قرآنی سیر تکاملی جهان و انسان و اجتماع یک مسیر هدایت شده و هدف دار است و بر روی خطی است که «صراط مستقیم» نامیده می شود و از لحاظ مبدا و مسیر و منتها مشخص است. انسان و اجتماع، متحول و متکامل است ولی راه و خط مسیر مشخص و واحد و مستقیم است: (و ان هذا صراطی مستقیماً فاتبعوه و لا تتبعوا السبل فتفرق بکم عن سبیله)»
⬅️راه بشر یک راه مشخص و مستقیم است و همه ی پیامبران با همه ی اختلافاتی که در راهنمایی و دادن نشانی بر حسب وضع و موقع زمانی و مکانی دارند، به سوی یک مقصد و یک مسیر هدایت می کنند.
⬅️ حقیقت واحدی در جهان وجود دارد و همه باید به آن دست یابند و آن زندگی توحیدی است.
⬅️ امکان دستیابی به این حقیقت واحد از طریق رسول درونی (فطرت) و رسول بیرونی (انبیاء و امامان) وجود دارد.
⬅️ اسلام تکامل یافته مکاتب توحیدی دیگر است؛ بنابراین می توان گفت آن مکاتب نیز مقداری از حقیقت را دربردارند.
⬅️⬅️پس هر کس واقعا اهل تفکر و به دور از نفاق باشد با استعانت از عقل و وحی قطعا به حقیقت واحد جهان خواهد رسید؛
🍃وَالَّذينَ جاهَدوا فينا لَنَهدِيَنَّهُم سُبُلَنا🍃
#آزادی_عقیده
#پلورالیسم
#پاسخ_سوال_بیست_دو
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅3⃣2⃣ از دیدگاه غرب چه چیزهایی آزادی را محدود می کند؟ حدود آزادی در غرب چه تفاوتی با حدود آزادی در اسلام دارد؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴الف) محدوده آزادی در غرب:
🌿فقط مرزهای مادی دارد:
۱- مانع آزادی دیگران نباشد.
۲- طبق قانون عمل شود.
۳- به حقوق دیگران لطمه وارد نشود. (توهین و ... ممنوع)
۴- اخلاق و عفت عمومی خدشه دار نشود. (فلسفه ایجاد دیسکو)
۵- امنیت کشور تهدید نشود.
🔵اصول حاکم بر آزادی عقیده در غرب:
۱- اصل احترام انسان.
۲- اصل شخصی بودن دین.
۳- اصل این که تحمیل عقیده بر دیگران ترجیح بلامرجح است.
۴- طرح سوال و تحقیق در مورد برخی حوزههای اصلی دین مسیحیت، اصلا جایز نیست.
🍃🌾🍂
🔴ب) محدوده آزادی در اسلام:
🌿علاوه بر مرزهای مادی، مرزهای معنوی هم دارد:
۱- بر طبق قانون عمل شود.
۲- به امنیت کشور لطمه وارد نشود.
۳- آزادی خود عالی محدود نشود.
۴- به غایت خلقت لطمه وارد نشود.
🔵اصول حاکم بر آزادی عقیده در اسلام:
۱- فضایل روحی و نفسانی وقتی فضیلت محسوب می شود که انسان با اراده و اختیار انتخاب کرده باشد.
۲- محبت و عقیده از قلمرو اجبار خارج است.
۳- اسلام در اصول دین طرفدار تفکر آزاد است.
۴- دین شخصی و سلیقه ای نیست و از مسائل اساسی انسان است.
۵- بیان و عقیده ای قابل قبول است که مبتنی بر اندیشه و تفکر و به دور از فریبکاری و نفاق باشد.
🍃🌾🍂
⬅️آزادی» در عالم غرب و اسلام، معانی متفاوتی یافته است.
در غرب، ریشه و منشأ «آزادی» را تمایلات و خواهشهای انسانی می دانند. آزادی به این معنا، نوعی حیوانیت رها شده است و تنها در صورتی که با تمایلات دیگر انسان ها در تداخل باشد، محدود می گردد.
اما «آزادی» در اسلام در نقطه مقابل «آزادی» غربی است به این صورت که «آزادی» در امیال و شهوات خلاصه نمی شود بلکه «آزادی» اسلامی براساس تکامل انسانی است؛ یعنی، حقی است که از استعدادهای انسانی ناشی می گردد. «آزادی» اسلامی؛ یعنی، انسانیّت رها شده.
#محدوده_آزادی_غرب
#محدوده_آزادی_اسلام
#پاسخ_سوال_بیست_سه
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅4⃣2⃣ آیا این ضرب المثل صحیح است که بگوییم: «عیسی به دین خود، موسی به دین خود»؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
⭕️آنچه از این ضرب المثل فهمیده می شود «بی تفاوت بودن نسبت به همه عقاید و مذاهب» است؛
🎋اولا باید بگوییم که این ضرب المثل یک ضرب المثل اشتباه است؛ زیرا که دین حضرت عیسی (علیه السلام) با دین حضرت موسی (علیه السلام) در یک راستا هستند. چنانکه در روایتی از امام صادق (علیه السلام) از قول حضرت عیسی (علیه السلام) آمده که:
«برادرم موسی (علیه السلام) می فرمود: قسم دروغ نخورید، ولی من می گویم سوگند راست هم نخورید.» (بحار، ج14، ص331)
🎋و در ثانی با برخی از آیات قرآن در تضاد است؛ ما در قرآن فریضه ای به اسم امر به معروف و نهی از منکر داریم که اشتباه بودن این ضرب المثل را فریاد می کشد.
🎋اگر بنا را بر این ضرب المثل بگذاریم، فلسفه بعثت انبیاء زیر سوال می رود؛ زیرا پیامبران آمدند و برخلاف مفاد ضرب المثل مورد مناقشه، مردم را به راهی مشخص که همان راه توحید باشد رهنمون کنند.
#آزادی_عقیده
#پاسخ_سوال_بیست_چهار
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
✅5⃣2⃣آیا آزادی جنسی مانع تجاوز و جنایت می شود؟ یا به عبارتی «الانسان حریص علی ما منع» صحیح است؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
⭕️از نظر اسلام برای آرامش غریزه دو چیز لازم است:
🌿یکی ارضاء غریزه در حدّ حاجت طبیعی و
🌿دیگر جلوگیری از تهییج و تحریک آن.
🎋انسان از لحاظ حوائج طبیعی مانند چاه نفت است که تراکم و تجمع گازهای داخلی آن خطر انفجار را به وجود می آورد. در این صورت باید گاز آن را خارج کرد و به آتش داد ولی این آتش را هرگز با طعمه ی زیاد نمی توان سیر کرد.
تحریک و تهییج بی حساب غریزه ی جنسی عوارض وخیم دیگری نظیر بلوغهای زودرس و پیری و فرسودگی نیز دارد.
🎋اما اینکه می گویند: «الانسان حریص علی ما منع منه» مطلب صحیحی است ولی نیازمند به توضیح است.
انسان به چیزی حرص می ورزد که هم از آن ممنوع شود و هم به سوی آن تحریک شود، به اصطلاح، تمنای چیزی را در وجود شخصی بیدار کنند وآنگاه او را ممنوع سازند. اما اگر امری اصلًا عرضه نشود یا کمتر عرضه شود، حرص و ولع هم نسبت بدان کمتر خواهد بود.
⬅️⬅️نه حبس و نه اختلاط، بلکه حریم
🎋حقیقت این است که اشباع غریزه و سرکوب نکردن آن یک مطلب است و آزادی جنسی و رفع مقررات و موازین اخلاقی مطلب دیگر... . پرورش دادن استعداد ها غیر از پر دادن به هوس ها و آرزو های پایان ناپذیر است.
اسلام می گوید: نه حبس و نه اختلاط، بلکه حریم. سنت جاری مسلمین از زمان رسول خدا همین بوده است که زنان از شرکت در مجالس و مجامع منع نمی شده اند، ولی همواره اصل «حریم» رعایت می شده است.
#آزادی_اجباری
#پاسخ_سوال_بیست_پنج
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
❌❌علت تاسیس و معرفی کانال پرسمان و بصیرت:
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
با عرض سلام خدمت اعضای کانال:
هرانسانی در روی کره زمین پیرو مکتب و عقایدی است. هر مکتب و ایدئولوژی ، برگرفته از جهان بینی خاصی است.
جهان بینی دو گونه است:
۱)الهی
۲) غیرالهی
در جهان بینی الهی و خدایی ، مکتب و ایدئولوژی برگرفته از آن مکتب عزیز اسلام است.
در جهان بینی غیرالهی ، مکاتب متعددی وجود دارد مانند ماتریالیست ها یعنی مادی گرایان، پوزیتیویسم ها یعنی تجربه گرایان و انواع مکاتب دیگر که خدا و دستوراتش جایگاهی در آن ندارد.
🔴هر مکتبی برای خود اصول و قواعدی دارد :
ما مسلمانان ایرانی و غیر ایرانی به حکم مسلمانی، باید به درستی اسلام عزیزمان را بشناسیم تا بر مبنای اصول و قواعد اسلامی حرکت نماییم و به سعادت ابدی دست یابیم ان شالله.
ما پیرو هر جهان بینی و ایدئولوژی که باشیم، باید کاملا منطبق بر مبنای قواعد همان مکتب حرکت کنیم .
متاسفانه امروزه چنین نیست و با اینکه مکتب و مذهبمان در گذرنامه،نیز هنگام ثبت نام در مدارس و در دانشگاه، مسلمان ثبت شده اما به واقع به مرور زمان از اسلام راستین و دستورات و الگوهای اسلامی فاصله دو چندان گرفته ایم .
بر پیشانی هایمان مهر مسلمانی دیده میشود، اما در زندگی حقیقی، ناخواسته خلاف مکتب مان حرکت میکنیم.
حال به نظر شما :
✅چگونه باید به اصلاح بپردازیم⁉️
✅به چه معیاری نیاز داریم تا عقاید و اصول زندگیمان بر مبنای درست حرکت نماید⁉️
⭕️با دادن آگاهی و شناخت لازم و کافی در رابطه با تمام ریزه کاری های مربوط به اسلام عزیز در رابطه با بحث دینداری به مردم ان شالله می توانیم چنین امری را محقق نماییم و جامعه و جهان را آماده پذیرش وجود مبارک امام زمان مهدی موعود(عج) نماییم.
این کانال بر ترویج و شناساندن مبانی اسلامی با روش کاملا عقلانی در جهت شکل گیری نظام فکری منظم برای مسلمانان، بنابر دوره های #بینش_مطهر می پردازد.
پس از مطالعات لازم و کسب اطلاعات نظام بندی شده در این کانال، شما در برابر انواع شبهات به راحتی پاسخ لازم را هم برای خود هم برای دیگران به دست خواهید آورد و دیگر افراد مجذوب شبهات بی اساس نخواهند شد.
☘با تشکر از تمام عزیزانی که ما در این اقدام خداپسندانه و خیرخواهانه یاری می نمایند.
با سپاس از توجه شما
التماس دعای خیر
🍃🌾🍂
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅6⃣2⃣ چه رابطه ای بین «آزادی» و «لا اکراه فی الدین» وجود دارد؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
⭕️ آیه ی لا اِكْراهَ فِی الدّین تأیید آزادی است؛
مقصود قسمت بعد آیه است: قَدْ تَبَیَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَیِّ:
⬅️ می گوید به دلیل این كه راه از چاه روشن است احتیاجی به اجبار نیست و انسان ها با اختیار خود آزادند دین را انتخاب کنند. چرا؟
🎋 دین امری قلبی است. دین در قلمرو ایمان و اعتقادات قلبی است. اصل و اساس دین بر مبنای حب است و قابل اجبار نیست.
🎋 منظور از دین فقط پیروی عملی نیست. خدا عمل را همراه ایمان می خواهد.
⬅️ در اسلام دین کسی بدون تحقیق و تعقل پذیرفته نیست.
#آزادی_اجباری
#پاسخ_سوال_بیست_شش
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅7⃣2⃣ مگر نه اینکه خدا در قرآن می فرماید: «لا إِکْراهَ فِی الدِّینِ »، مگر نه اینکه اسلام دینی است که بدون تعقل و تفکر پذیرفته نیست؟! پس چرا عمل به احکام تقلیدی است؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
⭕️✅ اسلام دو بخش می شود:
🔴 اصول دین⬅️تنها با تعقل و استدلال پذیرفته است.
🔴 فروع دین و احکام⬅️🔵یا باید انسان مجتهد شود؛
🔵یا باید از مجتهد تقلید کند؛
🔶اصل این است که انسان خود به منابع شناخت اسلام (قرآن، سنت و ...) مراجعه کند و با استفاده از استنباط، احکام خود را به دست آورد.
🔶براى شناخت احكام شرعى، آگاهى هاى فراوانى، از جمله: فهم آيات و روايات، شناخت حديث صحيح از غير صحيح، كيفيت تركيب و جمع روايات و آيات و ده ها مسئله ديگر لازم است كه آموختن آنها، نيازمند سال ها تلاش جدى است تا به نقطه مطلوب برسد.
🔶 این نوع تقلید، تقلید ابتدایی یا کورکورانه نیست؛ بلکه تقلید از عقل و با دیده باز است؛ چون عقل برهانی است که می گوید اگر انسان نتوانست در همه رشته ها متخصص شود، باید در علوم مورد نیاز خود به متخصصان آن رشته رجوع نماید و اگر این موارد مورد نیاز با حیات ابدی او مرتبط باشد، بیشتر باید دقت کند.
🔶قرآن دستور میدهد:
اگر نمى دانید از اهل ذکر (یعنى علما و دانشمندان هر امت) سؤال کنید.
«فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِنْ کُنْتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ » (النحل / 43)
#آزادی_اجباری
#پاسخ_سوال_بیست_هفت
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅8⃣2⃣ الف) آیا حجاب موجب سلب آزادی نیست؟
ب) مگر نه اینکه خدا در قرآن می فرماید: «لا إِکْراهَ فِی الدِّینِ » ، پس چرا برخی قوانین در جامعه اسلامی از جمله حجاب اجباری است؟ اگر کسی نخواهد در جامعه از آزادی معنوی برخوردار شود، آیا می توان به زور آزادی معنوی ایجاد کرد؟ (آیا می توان به زور مردم را بهشت برد؟)
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
⭕️الف) برای این که بدانیم آیا حجاب موجب سلب حق آزادی می شود یا نه، باید اول بپرسیم کدام آزادی و برای رسیدن به کدام هدف؟
اگر مقصود آزادی خود دانی است، می بینیم که واقعا حجاب دست و پا گیر است و برای خود دانی انسان محدودیت هایی ایجاد می کند، پس می توان گفت بله حجاب موجب سلب حق آزادی دانی می شود.
اما از دیدگاه انسان شناسی اسلامی، اصل و حقیقت وجود انسان خود عالی و روح معنوی اوست که باید به کمال برسد. با در نظر گرفتن آزادی خود عالی می بینیم که محدود کردن خود دانی با حجاب، وسیله ای است برای رشد و تکامل خود عالی برای رسیدن به هدف عالی قرب الهی.
⬅️⬅️با این دیدگاه نه تنها حجاب سلب آزادی نمی کند، بلکه وسیله ای برای آزادی معنوی انسان است.
⭕️ب) لا اکراه فی الدین: یعنی دین امری قلبی است و اجبار بردار نیست. یعنی نمی توان به زور این عقیده را تحمیل کنیم که حجاب خوب است ...
خدا بلافاصله بعد از لا اکراه فی الدین گفته:
🌿 قَدْ تَبَیَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَیِّ. یعنی چی؟
یعنی به دلیل این كه راه از چاه روشن است احتیاجی به اجبار نیست.
❇️اما آیا در اسلام می توان به زور اجبار کنیم کسی باحجاب شود⁉️
🎋اجبار در مرحله عقیده نیست؛ ولی در مرحله از بین بردن موانع آزادی هست، یعنی اجبار برای ایجاد كردن آزادی معنوی هست.
مانند پزشکی که برای بهبود بیمار خوردن دارو را اجبار می کند.
🍁پس در جامعه اسلامی وظیفه حاکم شرع هست که موانع آزادی را در سطح جامعه بردارد. (البته کاری به حجاب خانم ها در اماکن شخصی ندارد.)
🍁 یکی از معانی مولا آزاد کننده است. ⬅️⬅️ ولی فقیه باید آزاد کننده مردم باشد و به عبارتی به آنان آزادی معنوی بدهد.
🍁لا اکراه فی الدین درباره اصل و اساس دین است؛ ولی در قوانین و ضوابط دینی اکراه و اجبار می باشد و لازم است افراد به آن تمکین کنند؛ زیرا مصلحت جامعه اقتضا میکند قوانین رعایت شود، تا آن جامعه بتواند پایدار بماند. هر چند گروهی برخی قوانین را دوست نداشته باشند.
🌿«مجبور نیستید» به معنای «مجاز هستید» نمیباشد و عقاب دنیوی و اخروی نیز برای همین منظور وضع شده است.
🌿 قوانین اسلامی دو دسته اند:
🔴فردی: در ارتباط با خود شخص و خدای اوست: (نماز، قرآن و ...)
⬅️ اگر برای این قوانین جریمه در نظر گرفته شود، مطلوب نیست.
🔴 اجتماعی: در ارتباط با افراد جامعه است: (قتل، سرقت و ...)
⬅️لازم است برای حفظ جامعه و به منظور ضمانت اجرایی، برای این قوانین جریمه در نظر گرفته شود.
#آزادی_اجباری
#پاسخ_سوال_بیست_هشت
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅9⃣2⃣ آیا آیه مبارکه «لا إِکْراهَ فِی الدِّینِ » با حکم ارتداد در تعارض نیست؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴فرد مرتد تا جایی که به اظهار و تبلیغ عقاید خود نپرداخته است و تنها در فضای اندیشه و فکر خود از عقاید اسلامی رو گردانده و به عقاید الحادی گراییده است، تنها به لحاظ کلامی (علم کلام) مرتد شده است.
🔴وقتی که فرد مرتد به ابراز و اظهار عقاید الحادی خود می پردازد، علاوه بر ارتداد کلامی، به ارتداد فقهی نیز دچار شده است و بدین لحاظ مشمول نواهی فقهی قرار می گیرد.
🔷حکم فردی که ارتداد خود را اظهار کند این است که باید
🌿 ابتدا او را فرا بخوانند و کتاب را در اختیار او قرار بدهند؛
🌿 عالم دینی با او بحث نماید و او را ارشاد کند؛
⬅️ اگر پس از این مراحل مشخص شد که او بر اثر لجاجت و عناد و دیگر مسائل غیر استدلالی و غیر اندیشه ای اصرار بر اعلام و تبلیغ بر ارتداد دارد در آن صورت حکم ارتداد او، اعدام است.
✅ دلیل حکم در این مرحله برای ارتداد این است که خداوند برای تکامل بشریت ۱۲۴۰۰۰ پیامبر فرستاد تا پله پله بشر رشد کند و از مقطع دبستان وارد دبیرستان و دانشگاه (خاتمیت) شود، حال اگر کسی در کلاس آخر به این بهانه که هدف همه انبیاء یکی است و فرقی ندارد کسی در دین یهودیت باشد یا مسیحیت یا اسلام و بخواهد برگردد به مقطع دبستان، مدیر حکیم اجازه ارتجاع و بازگشت نمی دهد؛ زیرا این عمل ضایع کردن کل غایت و هدف مجموعه است.
⬅️ارتداد به منزله از دست دادن حیات انسانی است و ارتجاع و بازگشت از تکامل بشریت است.
✅ از آنجایی که فرد مرتد با تبلیغاتی که می کند مایه اضلال و گمراهی انسان های دیگر است و به عنوان مانعی در سر راه آزادی معنوی انسان ها محسوب می شود، باید این مانع از سر راه برداشته شود و اعدام شود.
#آزادی_اجباری
#پاسخ_سوال_بیست_نه
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅0⃣3⃣ چرا بهاییان در ایران حقوق بسیار بسیار کمی دارند؟ مگر آنان چه کار کردند؟ آیا آنان کافر هستند؟ اگر هم کافر باشند، گناه آن جوانان چیست که خود نقشی در تعیین بهایی بودن خود نداشتند و از حقوق کمی برخوردارند و بسیار نسبت به ایشان تبعیض قایل هستند؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🌿شرط آزادی عقیده: داشتن منشأ فکری و عقلانیت
🌿شرط آزادی بیان: بیان صریح تفکر بدون نفاق
🌿تنها مرز آزادی بیان: اقدام مسلحانه علیه حکومت
🌿شرط جاری شدن حکم ارتداد: تبلیغ توسط فرد مرتد شده
⬅️⬅️در مورد فرقه بهائیت:
🎋 بهائیت مبنای عقلانی ندارد.
🎋 وابستگی این فرقه به اسرائیل محرز شده که نشان می دهد قصد فریبکاری دارد.
🎋 این فرقه مجاز به تبلیغ و ترویج مبانی غلط فکری خود نیستند.
🎋در مواردی که اعضای این فرقه اقدامات غیر قانونی بر علیه نظام و جامعه اسلامی مرتکب شوند، دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی و محاکم قضایی رسیدگی و با متخلفان برخورد می نمایند.
🔴بر اساس آموزه های دین مبین اسلام و اصول قانون اساسی، فرقه بهائیت ضاله شناخته شده و رسمیت ندارد؛ از این رو در انجام امور مربوط به مذهب و مرام خویش و یا تبلیغ عقاید و اعتقادات خود آزادی ندارد و بسیاری از حقوق و امتیازاتی که در مورد سایر ادیان رسمی وجود دارد در مورد این فرقه وجود ندارد؛
🔴بر اساس اصول اسلامی، انسانی و قانون اساسی، افراد این قبیل فرقه ها، علی رغم فساد عقیده و رسمیت نداشتن از یکسری حقوق مانند حق حیات، تأمین امنیت، شغل، مسکن، آموزش و پرورش رایگان، تأمین اجتماعی، دادخواهی، حق انتخاب وکیل و نظایر آن، برخوردارند. و تا زمانی که مرتکب جرایم قانونی و اخلال در نظم و امنیت جامعه نشده اند و یا دست به توطئه چینی بر علیه مذهب و نظام اسلامی نشده اند، از حقوق فوق برخوردار می باشند.
#آزادی_اجباری
#پاسخ_سوال_سی
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅1⃣3⃣بشر در چه چیزهایی باید آزاد باشد و در چه چیزهایی نمی تواند آزاد باشد؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴1⃣اموری مانند ایمان که قابل اجبار نیست:
یكی از چیزهایی كه خودش طبعا زور بردار نیست و چون زور بردار نیست موضوع اجبار در آن منتفی است ایمان است. آنچه كه اسلام از مردم می خواهد ایمان است نه تمكین مطلق اعم از آن كه ایمان داشته باشند یا ایمان نداشته باشند، آن به درد نمی خورد، نمی تواند پایدار بماند، تا زور هست باقی است، زور كه رفت آن هم منتفی می شود به انتفاء علت خودش.
⬅️محبت، دوستی، ایمان و تصدیق از موضوعاتی است که اصلاً قابل اجبار نیست.
🔴2⃣اموری كه اجبار بردار است ولی كمال مطلوب با اجبار حاصل نمی شود
یك سلسله مسائل دیگر است كه در آنها می شود مردم را اجبار كرد ولی آن كمالی كه در آن كار می خواهند، به اجبار پیدا نمی شود.
⬅️اخلاقیات مثل راستی، درستی، امانت، آنوقت برای بشر فضیلت و كمال است كه به صورت یك تربیت و ملکه روحی درآید؛ نه صرف این كه فقط عمل و اجرا شود. این گونه مسائل هم به این شكل قابل اجبار نیست.
🔴3⃣رشد اجتماعی
یكی دیگر از مسائلی كه بشر باید در آن آزاد باشد، نه از نظر این كه اصلا قابل اجبار نیست بلكه از جنبه های دیگری، رشد بشر است. بشر اگر بخواهد رشد پیدا كند باید در كار خودش آزاد باشد، در انتخاب خودش آزاد باشد.
بسیاری از مسائل اجتماعی است كه اگر سرپرستهای اجتماع افراد بشر را هدایت و سرپرستی نكنند گمراه می شوند، اگر هم بخواهند ولو با حسن نیت (تا چه رسد به این كه سوء نیت داشته باشند) به بهانه این كه مردم قابل و لایق نیستند و خودشان نمی فهمند آزادی را از آنها بگیرند، این مردم تا ابد بی لیاقت باقی می مانند.
⬅️در تربیت و رشد - چه فردی، چه اجتماعی - آنچه مهم است، هدایت توأم با آزاد گذاشتن شخص متربی است؛ لذا اجبار در آن مقبول نیست.
🔴4⃣رشد فكری
از جمله اموری كه باید بشر را در آنها آزاد گذاشت رشد فكری است. همین طور كه برای شناگری باید مردم را آزاد گذاشت، از نظر رشد فكری هم باید آنها را آزاد گذاشت. اگر به مردم در مسائلی كه باید در آنها فكر كنند از ترس این كه مبادا اشتباه كنند، به هر طریقی آزادی فكری ندهیم یا روحشان را بترسانیم كه در فلان موضوع دینی و مذهبی مبادا فكر كنی كه اگر فكر كنی و یك وسوسه ی كوچك به ذهن تو بیاید به سر در آتش جهنم فرو می روی، این مردم هرگز فكرشان در مسائل دینی رشد نمی كند و پیش نمی رود.
⬅️ دینی كه از مردم در اصول خود تحقیق می خواهد (و تحقیق یعنی به دست آوردن مطلب از راه تفكر و تعقل) خواه ناخواه برای مردم آزادی فکری قائل است.
#آزادی_اجباری
#آزادی_تفکر
#پاسخ_سوال_سی_یک
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅2⃣3⃣مبنای رویکرد اروپا که معتقدند عقیده بشر باید به طور کلی آزاد باشد، چیست؟ این دیدگاه را تحلیل و نقد کنید.
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🍁 طرح غلط آزادی عقیده در اروپا ریشه تاریخی و فلسفی دارد:
🔴محکمه تفتیش عقاید:
این آزادی عقیده به این حد افراط كه شما امروز در دنیای اروپا می بینید، بخشی از آن عكس العمل یك جریان بسیار شدید و سختی است كه در دنیای اروپا بوده و آن محكمه ی تفتیش عقاید است. اینها قرنها در چنگال تفتیش عقاید بودند. كلیسا می آمد تجسس و جست و جو می كرد ببیند آیا كسی در مسائلی كه كلیسا درباره آن اظهار نظر كرده است- ولو راجع به فلكیّات باشد- اعتقادی بر خلاف نظر كلیسا دارد یا نه؟ !
تاریخ اروپای قرون وسطی را بخوانید [و آن را با تاریخ مشرق زمین مقایسه كنید، آنگاه می بینید] در این جهت مشرق زمین نظیر ندارد. از نظر فجیع بودن جنایت، ما هرچه كه مشرق زمین را توصیف كنیم و هرچه كه منبریها در منابر راجع به بنی امیه و بنی العباس و حتی حجّاج بن یوسف ثقفی حتی مبالغه كنند، مشرق زمین هرگز به پای اروپاییهای قرون وسطی نمی رسد، به پای اروپایی امروز هم نمی رسد.
⬅️قهرا عكس العمل آن تشدیدها این خواهد بود كه بگویند هر جا پای مذهب در كار بیاید، هر جا كه نام دین و مذهب باشد، مردم آزادند هر عقیده ای را می خواهند داشته باشند ولو بخواهند گاو را پرستش كنند.
🔴دین امری مربوط به وجدان شخصی فرد است:
دین امری است مربوط به وجدان شخصی هر فرد؛ یعنی هر فردی در وجدان خودش نیازمند است كه یك سرگرمی به نام مذهب داشته باشد!
همین طور كه در مسئله هنر هم این حرف را می زنند: انسان نیازمند به یك سرگرمی هنری مثلا سرگرمی شعری است. مسائلی كه مربوط به وجدان شخصی هر فرد است اصلا خوب و بد ندارد، راست و دروغ ندارد، حق و باطل ندارد؛ حق و باطل و راست و دروغش بستگی به پسند شما دارد، هرچه را كه شما بپسندید آن خوب است.
⬅️ دین مثل رنگ لباس سلیقه ای است.
🔵تحلیل و نقد دیدگاه غرب از منظر اسلام:
🎋ما می گوییم طرز تفكر شما در باب دین غلط است. آن دینی كه تو می گویی عقیده به آن دین آزاد است، اصلا من قبولش ندارم. من دین را به عنوان یك راه واقعی برای سعادت بشر معتقدم. در راه واقعی برای سعادت بشر نباید گفت عقیده یك انسان ولو آن عقیده بر مبنای تفكر نباشد آزاد است.
🌿 مثلاً آیا شما در مسئله بهداشت و یا در مسئله فرهنگ هرگز می گویید كه عقیده آزاد است؟ آیا شما هرگز این حرف را می زنید كه اعتقاد هر مردمی راجع به بهداشت آزاد است؟!
اما در باب دین و مذهب این حرف را نمی زنند، برای این كه چنین فرض كرده اند كه بهداشت یا فرهنگ یك واقعیتی است و سعادت بشر در این واقعیت است اما دین یك سلیقه فردی و شخصی است، یك احتیاج درونی است، مثل یك عطشی است كه انسان پیدا می كند كه باید به وسیله ای تسكین پیدا كند. به قول آنها انسان نیاز به پرستش پیدا می كند، یك وقت در خودش احساس می كند كه باید پرستش كند. این نیاز خودش را با یك پرستشی باید رفع كند، هرچه را پرستش كند فرق نمی كند، یك تقدیس و پرستشی باید بكند، هرچه شد. اینجاست كه می گویند عقیده محترم است و فرقی میان عقیده و تفكر نمی گذارند.
🎋بنابراین در اینجا دو ایراد وارد است:
1⃣یكی این كه دین را نباید به عنوان یك مسئله سلیقه ای وجدانی شخصی از قبیل انتخاب رنگ لباس در نظر گرفت.
2⃣ثانیا انتخاب دین با انتخاب رنگ لباس فرق می كند؛ اگر بشر یك عقیده ضد عقل انتخاب كند، آن عقیده دیگر به عقل و فكرش مجال فعالیت و پیشرفت نمی دهد.
⬅️⬅️مغالطه ای که در دنیای امروز وجود دارد در همین جاست. از یك طرف می گویند فكر و عقل بشر باید آزاد باشد، و از طرف دیگر می گویند عقیده هم باید آزاد باشد؛ بت پرست هم باید در عقیده خودش آزاد باشد، گاوپرست هم باید در عقیده خودش آزاد باشد، اژدهاپرست هم باید در عقیده خودش آزاد باشد؛ هر كسی هر چه را كه می پرستد، هر چیزی را به عنوان عقیده برای خودش انتخاب كرده باید آزاد باشد، و حال آن كه این گونه عقاید ضد آزادی فكر است. همین عقاید است كه دست و پای فكر را می بندد.
#آزادی_عقیده
#محدوده_آزادی_غرب
#پاسخ_سوال_سی_دو
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅3⃣3⃣ تفاوت یک فرد مسیحی و یک فرد مسلمان که هر دو از طریق آباء و اجداد و به صورت تقلیدی دین خود را پذیرفته اند، چیست؟
#بینش_مطهر
#آزادی_انسان
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 اسلام می گوید اصول عقاید را جز از طریق تفكر و اجتهاد فكری نمی پذیرم. یعنی جنابعالی باید موحد باشی، خداشناس باشی؛ اما چرا خداشناس باشم، به چه دلیل؟ می گوید دلیلش را خودت باید بفهمی، این یك مسئله علمی است، یك مسئله فكری و عقلی است.
🔴 در مسیحیت، درست مطلب برعكس است؛ یعنی اصول دین مسیحی، ماورای عقل و فكر شناخته شده است. اصطلاحی هم خودشان وضع كردند كه «اینجا قلمرو ایمان است نه قلمرو عقل» یعنی برای ایمان یك منطقه قائل شدند و برای عقل و فكر منطقه دیگری. گفتند: حساب عقل و فكر كردن یك حساب است، حساب ایمان و تسلیم شدن حساب دیگری است؛ تو می خواهی فكر كنی، در قلمرو ایمان حق فكر كردن نداری، قلمرو ایمان فقط قلمرو تسلیم است، در این جا حق فكر كردن نیست.
#آزادی_عقیده
#پاسخ_سوال_سی_سه
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m