✅الزامات حضور آتش به اختیار مردم در اقتصاد
حرکت در مسیر اصلاح اقتصاد نفتی توسط رهبر انقلاب
🔶بسیاری از کارشناسان دو اشکال عمده اقتصاد ایران را در وابستگی آن به درآمدهای رانتی و نفتی و هم چنین دولتی بودن اقتصاد میدانند. دولتی بودن یک اقتصاد سبب کاهش رشد اقتصادی، کاهش نرخ بهره وری عوامل تولید، طولانی شدن زمان سرمایهگذاریها، افزایش فساد اداری، ناعادلانه شدن توزیع درآمد، ایجاد رانتهای اقتصادی و امثال آن میشود که در سالهای اخیر با بروز پدیدههای تبعیض آمیزی چون حقوقهای نجومی، پدیده شوم آقازادگی و اختلاسهای گسترده همراه شد.
🔷 رهبر معظم انقلاب در سال ۹۳ و در دیدار با مردم آذربایجان میفرمایند: « بر اثر نگاههایی که آن روز وجود داشت اقتصاد را سپردیم دست دولت، حالا هر چه تلاش میشود که اقتصاد منتقل بشود به مردم و داده شود دست مردم با برنامهریزی درست که خلاف عدالت انجام نگیرد، کار درست پیش نمیرود، سخت است.»
🔶#رهبر_معظم_انقلاب در سال ۹۲ با ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی میفرمایند: «لازم است… بیدرنگ با تهیه قوانین و مقررات لازم زمینه و فرصت مناسب برای نقشآفرینی مردم و همه فعالان اقتصادی را در این #جهاد_مقدس فراهم آورند…»
💫 اندیشکده برهان
🆔 @borhan_ir
✅توصیههایی برای #اصلاح_اقتصاد_نفتی به اقتصاد مردمی(2)
🔻اصلاح نظام بانکی
🔶یکی دیگر از الزامات مردمی کردن اقتصاد اصلاح فوری نظام بانکی است. در شرایطی که بانکها حتی توان اداره خود را ندارند صحبت از حمایت آنها از تولیدکنندگان ناصواب است. یکی از الزامات قطعی مردمی کردن اقتصاد، کاهش نرخ سود حسابهای سپردههای کوتاه مدت و بلند مدت و حسابهای جاری در بانکهاست. در شرایطی که نقدینگی در پایان دولت دهم ۶۰۰ هزار میلیارد تومان بود امروز این رقم بیش از ۲۲۰۰ میلیارد تومان است.
🔷این نقدینگی افسار گسیخته از دیگر عوامل نابودی تولید ملی است. درحالی که ۹۵ درصد از این نقدینگی که از طریق چاپ پول به دست آمده است. شیوههای مختلف سپردههای کوتاه مدت و بلند مدت در بانکها وجود دارد و به جای آن که این نقدینگی در خدمت تولید بخش خصوصی و بخش تعاونی کشور قرار بگیرد؛ ازطریق مناسبات غیرقانونی در اختیار عدهای خاص قرار میگیرد.
🔶مطابق برخی از آمار در حدود ۳۶۳ هزار میلیارد تومان از تسهیلات بانکی پرداخت نشده یعنی معادل کل بودجه جاری دولت در لایحه سال ۱۳۹۹ تنها در اختیار ۴۵۶ شخص حقیقی و حقوقی است. فارغ از افراد و نامهایی چون ریخته گران، صدر هاشمی نژاد و رسول دانیال زاده؛ شرکتهای دولتی و شبه دولتی همچون شرکت ملی نفت ایران، سازمان تأمین اجتماعی و شستا از جمله رکورد داران دریافت تسهیلات بانکی هستند. تسهیلاتی که نه برای سرمایه در گردش واحدهای تولیدی که عمدتاً برای تأمین هزینههای جاری و اداری دریافت شده است.
💫 اندیشکده برهان
🆔 @borhan_ir
✅توصیههایی برای اصلاح اقتصاد نفتی به اقتصاد مردمی(3)
🔻اصلاح نگاه مدیران کشور به داخل و مردم
🔶مردمی کردن اقتصاد به معنای قطع نگاه به بیرون از کشور و قرار دادن ابتکار عمل در دست مردم است. تعطیلی منابع حیاتی اقتصاد یعنی نیروی انسانی و پروژههای بزرگ و انتظار واهی برای سرمایه گذاری دشمنان ممکن است با تداوم سوء مدیریت اقتصادی موجب برافروخته شدن مجدد اعتراضات مردمی در کشور شود. مردمی شدن اقتصاد مستلزم آن است که دولت نسبت به ورشکستگی کارخانهها و یا عقب افتادن حقوق کارگران و بخشهای مختلف حساس بوده و موارد این چنینی که سبب افزایش بی توجهی به توان داخلی و هم چنین تعمیق بی اعتمادی میان مردم و دولت است را به سرعت دریابد.
🔷اصل اول در مردمی کردن اقتصاد، الزام دولت بر معطوف کردن تمام و کمال نگاه به داخل و قطع امید از خارج از کشور است. هرگونه تلاش برای وابسته کردن کشور چه از لحاظ سرمایهگذاری و چه از لحاظ خدمات فنی به خارج و به خصوص غرب، در تضاد با سیاستهای اصل ۴۴ و روح کلی قانون اساسی جمهوری اسلامی است.
🔶شاهراه مردمی کردن اقتصاد نیازمند تغییر جهت برنامه ریزیهای اقتصادی دولت است. بر این اساس باید مجلس جدید سیاستهای کلی اقتصادی دولت را که در تمام این ۶ سال اخیر #منابع_استراتژیک_اقتصادی را معطل چک برگشتی برجام نموده است تغییر داده و توازن قوا را به سود سرمایه گذار و مهندس و کارگر داخلی عوض کند. اگر این اتفاق رخ ندهد احتمال مردمی کردن اقتصاد و جهش تولید همچنان در سطح سال گذشته باقی خواهد ماند.
💫 اندیشکده برهان
🆔 @borhan_ir
✅توصیههایی برای اصلاح اقتصاد نفتی به اقتصاد مردمی(4)
🔻اصلاح #خطای_دید درباره #آمریکا بعنوان یگانه قدرت دنیا
🔶اتفاق دیگر مهم دیگری که زمینه مردمی کردن اقتصاد در ایران است به وجود آوردن #پیمانهای_پولی دوجانبه یا چند جانبه با کشورهای غیر حریف و غیر دشمن است. در حالتی که تجربه اقتصادی در ایران نشان میدهد که اقتصاد متاسفانه به نرخ دلار گره خورده است، دولت موظف است که این متغیر مداخله گر در اقتصاد کشور را که معمولاً اثری جز ضرر نیز نداشته است را از اقتصاد حذف کرده و با ایجاد قراردادهای پولی با کشورهایی مثل #چین، #روسیه، #افغانستان، #پاکستان، #ترکیه و امثال آن اجازه ورود مردم را در بخش صادرات بیش از پیش فراهم کرده و آن را تسهیل نماید.
🔷بی اعتنائی به قراردادهای پولی دوجانبه و چندجانبه به انگیزه عصبانی نشدن دشمن و به طور مشخص از ایالات متحده در ۶ سال اخیر نه تنها پاسخ نداده بلکه از دشمنی دشمن نیز نکاسته است؛ در حالیکه با وجود ارتباط بانکی به عدد صادرکنندگان در داخل یک کشور و حسابهای متعددی که خارج از رصد وزارت خزانه داری آمریکا میتواند پول را به نام صادرکننده در ایران و وارد کننده در کشور مقصد ایجاد نماید، علاوه بر آنکه بر توان صادراتی کشور افزوده است سبد ارزی صادراتی کشور را متنوعتر کرده و دست اقتصاد ایران را برای شکستن تحریمها و دور زدن آنها بازتر میکند؛ همچنین لطمهای جدی بر هیبت و حیثیت رژیم تحریمهای ایالات متحده وارد کرده است.
💫 اندیشکده برهان
🆔 @borhan_ir
🔴مشکل سیاست گذاران فرهنگی و مسئولین تربیتی کشور چیست؟
🔺مشکل سیاستگذاران فرهنگی و مسئولین تربیتی کشور در آن است که میخواهند بر مبنای الگوهای تربیتی #غربی، جامعه را طراحی کنند. الگوی تربیتی در جوامع غربی بر مبنای «مهار بیرونی» است. این عقیدهی مرسوم در دستگاه فلسفی غرب که #انسان_ذاتاً_شرور به دنیا آمده است، موجب شده تا برای کنترل انسان، هر روزه بر حجم #مهارهای_بیرونی و کنترلهای #اجتماعی بیفزایند. آموزش مسائلی چون قانونپذیری و جامعهپذیری نیز بر همین مبنا شکل گرفته است تا رفتار انسان در حوزهی اجتماعی هر چه بیشتر مورد کنترل قرار گیرد. در حالی که در الگوی تربیت #دینی، بیش از مهار بیرونی، این «مهار درونی» است که مورد اهمیت قرار دارد. مهار درونی یا همان چیزی که در ادبیات دینی از آن تحت عنوان «تقوا» یاد میشود، یعنی وضعیتی که در آن، افراد جامعه، به دلیل تقرّب به خدا، از بسیاری از مخاطرات و آسیبهای اجتماعی چشمپوشی کنند.
http://www.borhan.ir/7204/
💫 اندیشکده برهان
🆔 @borhan_ir
🔴اثر مالیات بر تولید و تعدیل اقتصادی جامعه
🔺براساس تجربیات جهانی، تأمین مالی دولت از محل وصول #مالیات بر دارایی منجر به کاهش اتکا به مالیات بر درآمد می-گردد. بنابراین وجوه در اختیار بنگاههای #تولیدی و اقتصادی به دلیل پرداخت کمتر مالیات، افزایش می-یابد. در نهایت، اثر انگیزشی پرداخت کمتر مالیات و نقدینگی بیشتری که در اختیار بنگاهها قرار دارد، منجر به اجرای طرحهای توسعهای میگردد که با #افزایش_تولید، #اشتغال بیشتری ایجاد میشود.
🔺مالیات بر دارایی، مالیاتی است که در آن، پایه و منبع مالیاتی را دارایی یا ثروت مؤدی تشکیل میدهد. به عبارت دیگر، بر آنچه مؤدی قبلاً به دست آورده و انباشته است یا به او به ارث میرسد، تعلق میگیرد. مالیات بر دارایی عموماً بهعنوان مکانیسمی برای #تعدیل_ثروت به کار گرفته میشود و بیشتر در جوامعی کاربرد دارد که اختلاف فاحشی در دارایی و ثروت افراد آن جامعه وجود داشته باشد یا فقط در مواردی خاص که بهوسیلهی مالیات بر درآمد نتوان از آن منابع مالیات گرفت، اعمال میشود.
http://www.borhan.ir/7206/
💫 اندیشکده برهان
🆔 @borhan_ir
✅توصیههایی برای اصلاح اقتصاد نفتی به اقتصاد مردمی(5)
🔻امنیت سرمایه گذاران داخلی در گرو دخیل نبستن به دشمنان و استکبار است
🔶مورد دیگری که از الزامات مردمی کردن اقتصاد است و تأمین امنیت فعالان اقتصادی در دو بعد داخلی و خارجی است. در بعد داخلی فضا باید برای تولیدکنندگان کاملاً امن و برای دلالان کاملاً ناامن باشد. در شرایطی که هر کدام از تولیدکنندگان داخلی دارای پروندههای متعدد قضایی در محاکم و دادگاههای کشور میباشند و بخش عمدهای از ذهن آنها مصروف عبور از پروندههای سنگینی است که معمولاً بدون استدلالات و توجیهات متقن در دادگاهها برایشان ایجاد میشود، نخواهند توانست خلاقیت لازم را برای امر تولید به کار بگیرند.
🔷مشاهده و مراجعه به بسیاری از پروندههای قضایی تولید کنندگان هایی که از طریق بانکها و چه آنهایی که از طریق افراد حقیقی گشوده شده است نشان میدهد که میتوان با اختصاص شعبات ویژه اقتصادی در قوه قضائیه از تولیدکنندگانی که در حال خدمت خالصانه به کشور هستند حمایتهای جدی به عمل آورد و حتی برخی مصونیتها را برای کارخانههای درحال تولید ایجاد نمود. موارد متعددی از ضربات سهمگین برخی از محاکم و بانکها به تولید کنندگان وجود دارد که موجبات بیانگیزگی و یا حتی تعطیلی خط تولید آنها را فراهم آورده است.
🔷 به نظر میرسد طرح مصونیت برای خطوط تولید افراد حقیقی میتواند یکی از الزامات تأمین امنیت داخلی تولیدکنندگان در کشور باشد که باید از سوی مجلس شورای اسلامی و یا قوه محترم قضائیه مد نظر قرار بگیرد.
🔶امنیت خارجی تولید کنندگان و سرمایه گذاران به معنای آن است که دولت محترم از الحاق اقتصاد کشور به معاهدات سیاسی چون #برجام، #سی_اف_تی، #پالرمو و #اف_ای_تی_اف خودداری کرده و اجازه ندهد اطلاعات افسران و فرماندهان توانمند اقتصادی کشور در اختیار دشمن قرار بگیرد. با الحاق اقتصاد ایران به چنین کنوانسیونها و معاهداتی افسران پیشرو در خط تولید اقتصادی با سرقت اطلاعات اقتصادیشان، توانایی خلاقانهشان در دور زدن تحریمها و یا توان مراودات خارجی خود برای انتقال تکنولوژی یا صادرات و واردات کالاهای مورد نیاز و مواد اولیه را از دست خواهند داد. بنابراین بخشی از مردمی کردن اقتصاد ناظر به تأمین امنیت خارجی آنهاست که باید مورد توجه دستگاههای تقنینی و امنیتی کشور قرار بگیرد.
💫 اندیشکده برهان
🆔 @borhan_ir
🔴مزایا و معایب مالیات بر دارایی
🔸#مالیات بر دارایی همانند هر نوع پایهی مالیاتی دیگر، مزایا و معایبی دارد که در ادامه به آنها پرداخته میشود. در مطالعات گوناگون، به مزایای مختلف مالیات بر دارایی اشاره شده است که از این میان، میتوان به پتانسیل درآمدی بالا، برقراری عدالت مالیاتی، عدم انتقال مالیاتی، هزینههای تمکین اندک و افزایش کارایی استفاده از زمین اشاره نمود. به دلیل #غیرمنقول بودن داراییهای ثابت، فرار مالیاتی در این پایهی مالیاتی عملاً غیرممکن است و از این رو، پایهی مالیاتی با پتانسیل بالا جهت تأمین #درآمد دولتها محسوب می-شود.
🔹از جمله #معایب این پایهی مالیاتی میتوان از لحاظ اجرایی، به پیچیده و هزینهبر بودن آن، هزینههای وصول و اجرای بالا، هزینههای سیاسی و کشش و حساسیت آن اشاره نمود. این پایهی مالیاتی در بین مالیاتدهندگان بسیار منفور است و از این رو، سیاستمداران از تکیهی بیش از حد بر آن بیزارند، زیرا هر دلار اضافه از این منبع، سبب #نارضایتی مالیاتدهندگان به اندازهی بیش از یک دلار میشود. از دیگر سو، پرداخت این مالیات برای مؤدیان بسیار محسوس است، در حالی که مالیات بر درآمد یا مصرف، چنین نیست.
💫 اندیشکده برهان
🆔 @borhan_ir
30% تخفیف ویژه در «ضیافت کتاب»
🔸#انتشارات_دیدمان به مناسبت حلول ماه مبارک #رمضان و در راستای گسترش فرهنگ کتاب و #کتابخوانی طرح «#ضیافت_با_کتاب» را تا #عید_سعید_فطر برگزار میکند.
🔹علاقهمندان به دریافت 30درصد تخفیف در دو مرحله، بعد از خرید کتب مد نظر خود از سایت دیدمان میبایست #کد_RAMEZAN99 را وارد نمایند تا #15_درصد_تخفیف بر روی سبد خریدشان اعمال گردد.
♦️پس از تکمیل فرآیند خرید، اعتبار فرد خریدار به اندازه 15% خرید قبلی در محیط کاربری فرد در سایت دیدمان به عنوان #هدیه شارژ شده و می تواند تا پایان ماه مبارک رمضان مجددا با اعتبار فعلی نسبت به خرید کتاب اقدام نماید. به بیان دیگر فرد مجموعا #30_درصد خرید اولیه #تخفیف دریافت خواهد نمود.
🔰شایان ذکر آنکه اعتبار شارژ شده تا پایان ماه مبارک رمضان در حساب کاربری فرد موجود خواهد بود.
❇️ لازم به ذکر است #هزینه_ارسال کتب به سراسر کشور تنها مبلغ #4000_تومان خواهد بود و در صورتی که مبلغ فاکتور خرید از سایت دیدمان بیش از 150 هزار تومان شود، هزینه #ارسال_رایگان میگردد.
🛒 جهت کسب اطلاعات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید👇
🌐 b2n.ir/249609
🆔 @didemanpub
✅توصیههایی برای اصلاح اقتصاد نفتی به اقتصاد مردمی(6)
🔻#اقتصاد_دانش_بنیان
🔶بسیاری معتقدند یکی از دلایل رشد اقتصادی ببرهای آسیا در دهههای گذشته اتکای آنها به نیروی متخصص داخلی بود که با اقتصاد دانش بنیان درصدی از رشد اقتصادی را نصیب کشورشان کنند که برای کشورهای صنعتی جهان یک رؤیا محسوب میشد. در شرایطی که به گزارش مجله امریکایی فوربز ایران در جایگاه سوم جهان از حیث تعداد تحصیل کردگان مهندسی میباشد شایسته است کشور به سمت اقتصاد دانش بنیان حرکت نماید.
🔷همچنین ده میلیون جوان تحصیل کرده در کنار یک میلیون نخبه آماده ورود به اقتصاد و تغییر شرایط اقتصادی و رونق تولید هستند. نگاه برخی از افراد در دولت به گشایش روابط تجاری با غرب هیچ معنایی ندارد. بیش از ۵۰ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور هیچ ارتباطی با بیرون نداشته و جمعیت ۴۰۰ میلیونی همسایگان ایران نیز میتواند بازار بسیار مناسبی برای ۵۰ درصد تولید مابقی باشد که امکان افزایش تولید را کاملاً مهیا میکند.
🔶سرمایهگذاری در حوزه تولیدات دانش بنیان یکی از مهمترین موارد مردمی کردن اقتصاد است که به سادگی سبب رونق تولید میگردد. برخی معتقدند سه و نیم برابر مجموعه تولید ناخالص ملی کشور در حال حاضر را میتوان با اقتصاد دانش بنیان به دست آورد و مایه اصلی آن که نیروی جوان تحصیلکرده و نخبه است هم اکنون در کشور وجود دارد.
http://www.borhan.ir/wp-content/uploads/003-2-1024x904.jpg
💢 #آلمان پس از پایان #جنگجهانی دوم تبدیل به بیغولهای شده بود که بار سنگین غرامتهای ناشی از جنگ بر دوش آن سنگینی میکرد.
💢 چگونه این کشور توانست در مدت کوتاهی مسیر رشد و ترقی را طی کند و جلوتر از فرانسه و انگلیس که فاتحان جنگ جهانی دوم بودند، در ردهی چهارم #اقتصاد جهان قرار بگیرد؟ پاسخ به این سؤال میتواند حاوی نکات آموزندهای برای کشور ما باشد.
🔹قبل از هر چیز باید تأکید کرد که مفهوم توسعه متضمن بار ارزشی و فرهنگی خاصی است که الزاماً تناسبی با اقتضائات و ساختار اجتماعی و تاریخی کشور ما ندارد. اصلاً قرار نیست ما عیناً شبیه آلمان عمل کنیم، چراکه از هویت و چارچوب ارزشی و تمدنی بومی برخورداریم. غرض از نگارش این مرقومه، یافتن مؤلفههایی است که در عین تناسب با استعدادهای سرزمینی و تاریخی و خوانش ما از فلسفهی اقتصاد و #سیاست و ، آلمان را کمک کرده تا از کشوری جنگزده و مخروبه، تبدیل به ستون فقرات اقتصادی #اتحادیهیاروپا شود. ما باید از دل این نکتهها، مدل بومی و تنظیمشده برای فرهنگ خودمان را استخراج کنیم.
🔹در سلسله یادداشتهایی که در آینده در این خصوص به رشتهی تحریر درخواهد آمد، به تفکیک به عوامل مختلف خواهیم پرداخت. اما در این پست قصد داریم بر عامل فرهنگی تمرکز کنیم.
🔹مطالعات #جامعهشناختی نشان میدهد که مردم آلمان به #کار بهعنوان یک مؤلفهی ارزشی نگاه میکنند که عیار اخلاقی افراد را تشکیل میدهد. کار کردن بهخصوص نزد نسلهای گذشتهی مردم آلمان که وظیفهی آبادانی و زدودن آثار جنگ از این کشور را داشتند، منزلتی فراتر از شغل داشته، بلکه بخشی از هویت آنها تشکیل میداده است.
🔹غرور ملی و علاقه به وطن، محرک آلمانها در تلاش شبانهروزی برای پیشی گرفتن از سایر ملل بوده است. در این فرهنگ، #واسطهگری در سطح اجتماعی امری مذموم و بیارزش تلقی شده و سود اندک حاصل از تولید بر سود هنگفت ناشی از مبادله ارجحیت داشته است. نمیتوان منکر بسترهای قانونی و #سیاستگذاری های تسهیلکننده فضای تولید بود، اما روحیهی نگاه ملی در افراد جامعه در انتخاب این مسیر نیز نقش بسزایی در جهش #صنعتی و اقتصادی آلمان ایفا کرده است.
🔹همین امتیاز فرهنگی مردم آلمان که ازقضا در آموزههای دینی ما نیز مورد تأکید فراوان قرارگرفته است، یکی از نقاط ضعف اصلی بخش عمده تحصیلکردگان کشور را تشکیل میدهد. دمیده شدن روحیهی تکاثر در کالبد عدهی زیادی از افراد، زمینهساز بیتفاوتی نسبت به سرنوشت کشور شده است. زنده کردن نظام ارزشی میتواند تا حدی اثرات روحیهی عافیتطلبی و رفاهزدگی را خنثی کند. روحیهای که سیاستگذاریهای کلان اقتصادی به تثبیت آن دامن زده و نگاه تعداد زیادی از دانشآموختگان را به سمت مهاجرت یا فعالیتهای #غیرمولد متوجه کردهاست.
🔹هرچند تعداد زیادی از جوانان دغدغهمند در قالب کارهای جهادی منشأ خدمات زیادی در عرصه #سازندگی و #محرومیتزدایی بودهاند، اما تبدیل این روحیه و تلقی از مفهوم کار به گفتمان غالب #نخبگان #علمی، نیازمند توجه جدی است. فراموش نکنیم نخبگی را نباید منحصر در امتیازات خدادادی دانست. بلکه عنصر مقوّم شخصیت نخبگان باید داشتن دغدغهی ملی و پرداخت هزینه برای نیل به هدف و به دست گرفتن ابتکار عمل در عرصهی مجاهدت علمی تلقی شود.
@SciTechEco_Net
💢سهم برنامههای فضایی در رشد بخشهای مختلف اقتصاد آمریکا چقدر است؟
🔹 #سرمایهگذاری در برنامههای فضایی، فعالیتی زودبازده نیست و ممکن است چندین سال طول بکشد تا به سوددهی برسد. لذا وظیفهی دولتهاست که با ورود به این حوزه، زیرساختهای لازم برای حضور بخش #خصوصی را فراهم کنند.
🔹 زمانی که سرمایهگذارهای بخش خصوصی وارد این حوزه شوند، میتوانند حوزهی عمومی را از جهات مختلف منتفع کنند. ایجاد قابلیتهای خدماتی جدید، رشد دانش #فنی نیروی انسانی و دستیابی به حوزههای جدید فنآوری ازجملهی این منافع هستند.
🔹گسترهی خدمات ارائه شده با کمک #صنایع فضایی بسیار متنوع است. از #کشاورزی گرفته تا حوزهی #انرژی و از بخش نظارت گرفته تا زمانبندی تراکنشهای مالی. از بخشهای دولتی گرفته تا شرکتهای خصوصی همگی بهصورت روزافزون از اطلاعات بهدستآمده از #ماهواره ها استفاده میکنند.
🔹 ماهوارهها نقشی کلیدی در ایجاد #زیرساخت های ارتباطی در مناطقی ایفا میکنند که شبکهی ارتباطی زمینی به مناطق روستایی یا شهری دورافتاده و مجزا وجود ندارد. تمامی این مزایا معطوف به شیوهای است که برنامههای فضایی پیادهسازی میشوند.
🔹 نمودار زیر درصد رشد بخشهای مختلف ناشی از سرمایهگذاری در صنعت فضایی در بازه زمانی 1972 تا 2018 را نشان میدهد.
منبع : OECD (سازمان همکاری اقتصادی و توسعه)
@SciTechEco_Net
💫 اندیشکده برهان
🆔 @borhan_ir