به مناسبت نهم ذیالقعده
نامۀ مسلم به امام حسین و پاسخ ایشان به او
برشی از کتاب وقعة الطف و ترجمۀ فارسی آن
#وقعة_الطف #نهم_ذیالقعده
https://eitaa.com/YusufiGharawi
#تازههای_نشر
کتاب سیرۀ همسرداری امامان معصوم
این کتاب تلاشی است در جهت کشف ویژگیهای رفتاری امامان در تعامل با همسر در گسترۀ زندگی و ارائه برخی اصول و شاخصها از سیرۀ همسرداری ایشان به جامعه، تا بتوان از این راه، به شیوۀ درست همسرداری راه یافت. این پژوهش به بررسی ویژگیهای همسرداری، چگونگی ازدواج و اصول راهبردی همسرداری امامان علیهم السلام می پردازد و بر این فرضیه ابتنا دارد که ایشان تعامل با همسر را در مسیر تأمین هدف یکتاپرستی دانسته و به تناسب وضعیت، بر اصول راهبردی مرتبط تكيه داشتند.
این پژوهش در شش بخش سامان یافته است. بخش یکم بررسی کلیات است. بخش دوم به گونهشناسی همسران امامان اختصاص دارد. بخش سوم که در پی بررسی «اصول راهبردی همسرداری و شاخصهای تحکیم خانواده در سیره امامان» است، بخش چهارم به شکلگیری ازدواج امامان و نقش اصول و شاخصها در آن پرداخته است. بخش پنجم نیز درباره سیرۀ امامان در ادای حقوق همسران و وظایف همسرداری است و در نهایت، بخش ششم که مسأله جدایی دو همسر را بررسی میکند.
نویسنده: یدالله مقدسی
ناشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، پژوهشکدۀ تاریخ و سیرۀ اهل بیت @eiscahistory
https://eitaa.com/joinchat/3977314320C4b988b21e1
شیخ زینالعابدین مازندرانی و شکلگیری خوجههای اثناعشری
به مناسبت 16 ذیالقعده سالگرد درگذشت این مرجع تقلید
در اوایل دهۀ ۱۸۷۰ گروهی از این خوجهها که در زمرۀ مخالفان آقاخان بودند، برای زیارت رهسپار کربلا شدند و در نجف با یکی از مجتهدان بزرگ آن زمان، شیخ زینالعابدین مازندرانی، دیدار کردند. هنگامی که آنان خود را شیعه معرفی کردند توجه شیخ جلب شد. اما هنگامی که آیتالله مازندرانی از احکام و اعمال مذهبی آنها پرسش کرد، پاسخ دادند که نماز نمیخوانند، روزه نمیگیرند و دیگر عبادتها را نیز به جا نمیآورند. آنان در پاسخ مجتهد بزرگ نجف درباره تشرف به حج یادآور شدند که زیارت ائمۀ اطهار را بر سفر حج مقدم میشمارند.این سخنان موجب نارضایتی آیتالله مازندرانی شد. آنان از شیخ خواستند یکی از روحانیان را برای تعلیم مذهبی به هند بفرستد. آیتالله مازندرانی درخواست آنان را پذیرفت و یکی از شاگردان هندی خود را به نام ملاقادر حسین همراه آنان به بمبئی فرستاد. تعلیمات مذهبی ملاقادر حسین کمکم باعث شد گروهی از خوجههای آقاخانی در زمرۀ یاران ثابت وی درآیند و مذهب اثناعشری را بپذیرند. بدین ترتیب جماعت خوجهها به دو گروه اکثریت (پیروان آقاخان) و اقلیت (اثناعشری) تبدیل شد.
به نقل از کتاب شیعیان خوجۀ اثناعشری در گسترۀ جهان، نوشتۀ امیربهرام عرباحدی، ص 18-19
#مازندرانی #خوجه #آقاخان
https://eitaa.com/joinchat/3977314320C4b988b21e1
یاد خلیفۀ دوم به خیر!
خاطرهای از حاج شیخ عبدالکریم حائری به مناسبت هفدهم ذیالقعده سالگرد درگذشت ایشان، از زبان دکتر مصطفی محقق داماد:
«این را هم بگویم که ایشان حرفهایی میزده که گاهی اوقات متهم به روشنفکری میشده است. مثلا به طلبهها توصیه میکرده که متعه نکنید؛ چراکه همسرتان ناراحت میشود که این حرفها امروز برای ما تازه است. کسی که این ماجرا را تعریف میکرد به من میگفت یک کسی در پای درس شیخ عبدالکریم بلند شد و گفت: «یاد خلیفۀ دوم بخیر! حرفهایی میزنی که او میزد». ایشان گفت اگر او هم روی حرف من این مخالفت را کرده کار خوبی کرده است.
از داییام شنیدم که یک سید یحیی بود که فرانسه میدانست. آن زمان فرانسه زبان روز بود و داییام میگفت پدرم او را دعوت کرد که برای طلاب فرانسه درس بدهد که بتوانند از اسلام با زبان روز دفاع کنند. این روشنفکری است اما خیلی حواس جمع هم بوده است».
سخنرانی دکتر مصطفی محقق داماد (نوادۀ دختری حاج شیخ) در نشست بررسی کتاب صدسالگی حوزۀ علمیۀ قم
#حاج_شیخ #حائری #شیخ_مؤسس #محقق_داماد
#ذیالقعده
https://eitaa.com/joinchat/3977314320C4b988b21e1
#تازههای_نشر
جایگاه علمی طبری در تاریخنگاری اسلامی
نویسنده: ناصر تکمیل همایون
نشر دفتر پژوهشهای فرهنگی
چاپ اول۱۴۰۲
قطع رقعی
جلد نرم
۸۲صفحه
۱۲۰۰۰۰تومان
تهیه از: @ketabeshahr578 (آیدی تلگرام)
https://eitaa.com/joinchat/3977314320C4b988b21e1
هدایت شده از در مسیر فقاهت
🔰 پیشینه عبارت « علیه السلام » بعد از نام اهل بیت عصمت و طهارت در تاریخ شیعه
💠 حضرت آیة الله سید موسی شبیری زنجانی (حفظه الله):
🔸 اوایل امر، شیعه تحت فشار بود و در تقیه به سر میبرد و تدریجاً عقاید خود را اظهار میکرد، لذا به استحکامی که اکنون هست، نبود و کم کم مستقر شد.
🔹 امروزه اگر کسی نام اهل بیت علیهم السلام را ذکر کند و دنبال آن عبارت علیه السلام را نیاورد، بی احترامی محسوب میشود، امّا گویا اصحاب ائمه، رسم و عادت شیعه چنین نبود که وقتی نام ائمه علیهم السلام را ذکر کنند، عبارات احترام نظیر: «ع» را بیاورند. لذا در بسیاری از روایات، عبارت «ع» ذکر نشده است و این روایات را شیعیان نقل کردهاند، نه سنّیها.
🔸 نسخهای از استبصار شیخ طوسی در اختیار جعفر بن مشهدی پدر صاحب مزار بوده است. کاتب نسخه طبق این عادت شیعه عبارت «ع» را بعد از نام ائمه نوشته بوده ولی بعداً وقتی ابن مشهدی نسخه را با اصل مقابله کرده، متوجه شده که در نسخه اصل این عبارات نیست، لذا وی اکثر «ع» ها را خط کشیده است. من این نسخه را در نجف در کتابخانه شیخ علی کاشف الغطاء دیده بودم. در ایران هم تصویر این نسخه را از کتابخانه آستان قدس گرفتم و نسخه خودم را با آن مقابله کردم.
#حدیث
#رجال
🆔 @Dar_Masire_Feghahat
بازسازی ضریح امام علی و امام حسین به دست تیمور لنگ
ضریح امام علی از زمانی که بنا شد، همواره بازسازی و ترمیم شده است. در این بازسازیها عباسیان، دیلمیان، فرزندان چنگیزخان، ایلخانیان، پادشاهان عثمانی و دیگران مشارکت داشتهاند. بعد از هر تعرض اشرار این بنا باشکوهتر و باعظمتتر از گذشته بازسازی میشد.
تیمور لنگ نیز جزء کسانی بوده که در بازسازی این مکان مقدس مشارکت داشته است. او مرقد امام علی و امام حسین را در سال 803ه.ق. /1400 م. زیارت کرد. او بین نجف و کربلا نزدیک بیست روز اقامت کرد و اهتمام خودش را صرف بازسازی دو ضریح مطهر کرد.
به نقل از کتاب تاریخچۀ آستان مقدس امام علی، ص 337، به نقل از تاریخ النجف الاشرف
#نجف #تیمور_لنگ #مرقد #بازسازی
https://eitaa.com/joinchat/3977314320C4b988b21e1
به نام خداوند
اکنون که آرامآرام حجاج خانهٔ خدا فوجفوج خود را به آن سرزمین مقدس میرسانند، برآنیم تا هر شب برگی از سفرنامهٔ حج مرحوم طالقانی را در این کانال منتشر کنیم تا مخاطبان (و جاماندگان) در حال و هوای این سفر معنوی قرار بگیرند.
به طور کلی سفرنامهها یکی از منابع مهم تاریخی محسوب میشوند که هم نوع روایت و قلم آنها مخاطبان عمومی را مجذوب میکند و هم حاوی جزئیاتی تاریخی از زمانهٔ خود هستند که تاریخپژوهان بدان نیاز دارند.
«به سوی خدا میرویم» سفرنامهٔ حج مرحوم طالقانی است که در سال ۱۳۳۱ ه.ش. به صورت زمینی از مسیر عراق، شام، لبنان عازم سرزمین حجاز میشود.
نویسنده علاوه بر شرح جزئیات سفر، درباره آیات مربوط به حج، احکام حج، مباحث فقهی و رفتار حجگزاران و مسئولان برگزاری حج میز سخن میگوید.
این کتاب نخستین بار در سال ۱۳۳۲ از سوی انتشارات مسجد هدایت منتشر شد و بعدتر نشر مشعر آن را مجدداً روانهٔ بازار کرد.
از بیست و یکم خرداد هر شب گزیدهای از این سفرنامه را در این کانال منتشر خواهیم کرد.
دوستان خود را به کانال ما دعوت کنید.
@YusufiGharawi