📜بی اصل دانستن حدیث ِ اصیل
🔹️سید حیدر آملی یکی از عارفان قرن هشتم از امام صادق حدیث پیش رو را نقل کرده است:
🏷لقد تجلّی الله لعباده في كتابه ولكن لايبصرون.
📚تفسيرالمحيط الأعظم: 1، 207.
🔺️یکی از نویسندگان معاصر این حدیث را بی اساس و ساختگی دانسته و معتقد است حدیث یادشده در کتاب های روایی پیش از آملی ذکر نشده است.
📚منهج نقدالحدیث، ملکیان: 2، 140.
🔺️در حالیکه ممکن است گفته شود: این حدیث، نتیجه نقل به معنای آملی از کتاب کافی می باشد چراکه حدیث ذکر شده، با تغییر در برخی از الفاظ و نه تغییر در معنا، در کتاب کافی آمده است:
🏷فتجلّى لهم سبحانه في كتابه من غير أن يكونوا رأوه.
📚كافي: 8، 387.
🏠 @chsiqs
📜تلاش های انقلابی، جبران کننده بی اعتقادی به امامت
🔹️شیخ مفید بر این باور است که حسنیان، که خود داعیه دار امامت بوده و به امامتی که اثناعشریه باور دارند، اعتقادی نداشتند، ممکن است تلاش های انقلابی شان در راه آرمان های دینی و مصیبت هایی که در این راه متحمل شده اند، سبب شود تا بی اعتقادی آنان به امامت جبران شود و ثواب های زیادی به آنان تعلق بگیرد.
🔺️... (المدعين الامامة من ولد الحسن عليه السلام) فلا يمتنع ان يكون ما هم فيه لنصرة الدين وما نالهم به القتل والآلام مكفرا لزللهم في دعوى الإمامة ومثمرا لهم كثيرا من الثواب.
📚المسائل الجارودیة: 36.
🏠 @chsiqs
📜اکثر مسلمانانی که در زمان امامان می زیستند، مستضعف بوده اند
🔹️محقق بحرانی، از فقیهان قرن دوازدهم، براین باور است که اغلب مسلمانانی که در عصر امامان زندگی می کردند، نسبت به مسئله امامت، جزو مستضعفان و مرجئون لأمر الله محسوب می شوند.
🏷فإنّ الشكّاك في إمامتهم -وهم القسم الثالث المتوسط بين النصاب والمؤمنين ويعبّر عنهم في الأخبار تارة بالشكّاك وتارة بالضلال وتارة بالمستضعفين- أكثر الناس في زمانهم (عليهم السلام) كما دلّت عليه الأخبار وقد دلّت الأخبار على أنّ حكمهم في الدنيا حكم أهل الإسلام وأنّهم في الآخرة من المرجئين لأمر اللّٰه.
📚الحدائق الناظرة فی أحکام العترة الطاهرة: 12، 177.
🏠 @chsiqs
📜راوی ِشطرنج باز
🔹️بنا به گزارش نجاشی، حفص بن بختری فردی مورد اعتبار و راستگو بوده و از اصحاب امام صادق و امام کاظم است. او با خانواده شیعی و مشهور أعین (خانواده زرارة و برادرانش) منازعه و درگیری داشته است و ایشان بر او به دلیل بازی کردن با شطرنج عیب گرفتند.
🏷حفص بن البختري: ثقة ، روى عن أبي عبد الله وأبي الحسن عليهماالسلام ... وإنّما كان بينه وبين آل أعين نبوة فغمزوا عليه بلعب الشطرنج.
📚رجال النجاشي: ١٣٤.
🏠 @chsiqs
📜13 محرّم يا 8 ربيع الأول
🔹️بنابر نقل نجاشی، فردی با نام احمد بن عامر که نَسَبش به یکی از شهدای کربلا بر می گردد، مؤذن امام هادی و امام عسکری بوده است. پسر فرد یادشده که راوی این داده تاریخی است، مدعی است که خودش امام هادی و امام عسکری را درک کرده و درباره رحلت این دو امام بر این باور است که امام هادی در سال 244 هجری و امام عسکری در سیزدهم ماه محرمِ سال 260هجری که مصادف با روز جمعه بوده، این دنیا را ترک کرده اند.
گفتنی است، این گزارش نجاشی منحصر به فرد بوده و کسانی که روز و ماه ِ رحلت امام عسکری را نقل کرده اند، از ماه محرم سخنی نگفته اند.
🏷أحمد بن عامر بن سليمان بن صالح بن وهب بن عامر و هو الذي قتل مع الحسين بن علي عليهما السلام بكربلاء... قال عبد الله ابنه... شاهدت أبا الحسن و أبا محمد عليهما السلام و كان أبي مؤذنهما. و مات علي بن محمد سنة أربع و أربعين و مائتين، و مات الحسن سنة ستين و مائتين يوم الجمعة لثلاث عشرة خلت من المحرم و صلّى عليه المعتمد أبو عيسى بن المتوكل.
📚رجال النجاشی: 100.
🏠 @chsiqs
📜فاصله میان بیماری و رحلت امام عسکری
🔹️شیخ مفید درباره رحلت امام عسکری گزارش می کند که: ابومحمد علیه السلام در اولین روز ماه ربیع الأول ِ سال 260 ق بیمار شد و در روز هشتم ربیع الأول همان سال وفات کرد. ایشان در روز وفات خود 28 سال داشت و در خانه ای پدری که پدرش(امام هادی) در آنجا دفن شده بود، مدفون گشت.
🏷مرض أبو محمد الحسن في أول شهر ربيع الأول سنة ستين ومات في يوم الجمعة لثمان خلون من هذا الشهر في السنة المذكورة، وله يوم وفاته ثمان وعشرون سنة فدفن في البيت الذي دفن أبوه من دارهما بسر من رأى
📚الإرشاد في معرفة حجج الله على العباد: 2، 336.
🏠 @chsiqs
📜نوبختی: اصحاب امام عسکری پس از ایشان 14 گروه شدند
🔹️بنابر گزارش نوبختی، که در اواخر قرن سوم هجری می زیسته، امام عسکری در ماه ربیع الثانی سال 232 ق به دنیا آمد و در روز جمعه هشتم ربیع الأول سال 260 ق وفات کرد. ابو عیسی بن المتوکل (برادر معتمد عباسی) بر پیکر ایشان نماز خواند. امامت ایشان، پنج سال و هشت ماه و پنج روز طول کشید. ایشان وقتی وفات کرد از جهت ظاهری فرزندی نداشت و ارثشان میان مادر و برادرشان تقسیم شد. پس از ایشان، اصحاب امام عسکری نسبت به امامت پس از ایشان به چهارده گروه تقسیم شدند. نوبختی با کمی تفصیل از باورهای این چهارده گروه سخن می گوید و ضمن گروه دوادزدهم به باور امامیه اشاره کرده و آن باور را به کمک روایات تایید می کند.
🏷وولد الحسن بن علي في شهر ربيع الآخر سنة اثنتين و ثلاثين و مئتين و توفي بسر من رأى يوم الجمعة لثمان ليال خلون من شهر ربيع الأول سنة ستين و مئتين و دفن في داره في البيت الذي دفن فيه ابوه و هو ابن ثمان و عشرين سنة و صلى عليه ابو عيسى بن المتوكل و كانت إمامته خمس سنين و ثمانية اشهر و خمسة ايام و توفي و لم ير له اثر و لم يعرف له ولد ظاهر فاقتسم ما ظهر من ميراثه اخوه جعفر و أمه ... فافترق اصحابه بعده اربع عشرة فرقة ...
📚فرق الشیعة، چاپ العتبة الحسینیة: 136.
🏠 @chsiqs
📜گزارش تاریخی یا پسند عوامانه
🔹️بنابر باور آیت الله خوئی، این ادعا که خلیفه دوم در نهم ربیع الأول ترور شده داستانی است که در میان عوام، و نه عالمان، شهرت یافته است؛ زیرا گزارش های تاریخی خلاف این ادعا را ثابت کرده و روز 26 ذی حجه را سالروز وقوع این حادثه می داند.
🏷..أنّ كون سبب هذا العيد اتفق في هذا اليوم (التاسع من ربیع الأول) وإن كان معروفاً عند العوام إلّا أن التأريخ أثبت وقوعه في السادس و العشرين من ذي الحجّة فليلاحظ.
📚موسوعة آیت الله خوئی: 10، 50.
🏠 @chsiqs
📜عید عمر است و تا آخر ماه، انجام معاصی مباح!
🔹️عین السلطنة ،برادرزاده ناصرالدین شاه، به مناسبت روز وشب نهم ربیع الأول می نویسد: سابقا در تمام بلاد ايران ديشب و امروز را جشن مىگرفتند عمركشان مىكردند. زن ها و بچهها لباس قرمز پوشيده بزك هاى مفصل مىكردند حتى پيرزنها. در مدارس، روضهخوان ها روضه عمر مىخواندند. حتى بعضى از مردم نذر داشتند يا نذر مىكردند براى سلامتى اولاد خود كه تهيه جشن كنند و روضه عمر بخوانند. در اين يك شبانهروز بلكه تا آخر ماه اغلب مردم معاصى را مباح مىدانستند. اما در اين سنوات خيلى اين مسائل تخفيف يافته و كم شده.
من در بيست و سه چهار سال قبل در قم بودم. در چندين نقطه از اول ماه تدارك عمركشان ديده مىشد. محض خاطر علما به جاى آلات طرب تشت و طاس و ظروف مس با چوب يا با دست مىزدند و اشعار يا بحر طويل مىخواندند. آنوقت عمر را آتش مىزدند. زن ها كِل مىكشيدند. مردم از اين مجلس به آن مجلس ديگرى مىرفتند تا همه تمام شود.
از اين مطالب دروغ كه سلاطين صفويه و .. آن عهد محض پيشرفت كار خود و غلبه بر عثمانيها به مردم القاء نموده بودند كه تا يومنا هذا باقى است. در طهران به واسطه قدغن دولت در مجامع عموم اين كارها را مرتكب نمىشدند اما در هرخانه از متمول و فقير عمرى درست مىكردند و آتش مىزدند. انواع معاصى را مردم از شرب مسكر و قمار مرتكب بودند كه عيد عمر است و بايد به اى نحو امكان عيش و شادى كرد و گناه نخواهد داشت بلكه عبادت است. در مدارس، هم كارهاى عجيب غريب مىكردند.
📚روزنامه خاطرات عین السلطنه: 5، 4009.
🏠 @chsiqs
📜به جای نهم ربیع، روز فوت چنگیز را عید خنده بگیرید
🔹️بنابر گزارش عبدالله مستوفی، از خاندان مستوفیان قاجار، بساط عید عمرکشان که با آتش بازی و ترق و تورق زیاد و ترقه وفشفشه صورت می گرفت، در دوره قاجار و در اواخر دوره ناصرالدین شاه ممنوع اعلام شد. او پس از آنکه به صورت تفصیلی از آداب و رسوم و رفتارهای عوام در این عید از جمله دایره و تنبک زنی سخن می گوید، پیشنهاد می کند مناسب است به جای این عید، روز فوت چنگیز مغول یا اسکندر مقدونی که به ایران حمله کرده اند، عید اعلام شود و این دو روز را مردم عید خنده بگیرند.
📚شرح زندگانی من، هرمس: 1، 478.
🏠 @chsiqs
📜آیا شایسته است، عالم سنّی را توله سگ بخوانیم؟
🔹️شیخ حر عاملی، یکی از فقیهان وتراجم نگاران قرن دوازدهم، ابن درید را که لغت شناس و شاعر بوده و در قرن چهارم می زیسته باتوجه به قرائنی شیعه می داند.📚امل الآمل: 2، 258.
🔹️ولی مرحوم خوانساری، تراجم نگاری که در اواخر قرن سیزدهم وابتدای قرن چهاردم زندگی می کرده، باور حر عاملی را نپذیرفته و این باور را عجیب می پندارد. ایشان با اهانت به ابن درید و توله سگ دانستن او، می گوید من از شیخ حرعاملی تعجب می کنم که چگونه این توله سگ را در عداد عالمان شیعه پنداشته است.
🏷ثمّ انّ من العجب إنّ شيخنا الحرّ ذكر مثل هذا الجرو فى عداد علماء الشّيعة.
📚روضات الجنات فی أحوال العلماء والسادات: 7، 308.
🔹️شیخ عباس قمی، واکنش خوانساری را خارج از قانون ادب و بیرون از آداب تاریخ نگاری و پژوهش می داند. ایشان در اعتراض به خوانساری می نویسد: لکن تعبیر کردن جناب شما از او خارج از قانون ادب و بیرون از تاریخ نگاری است و شایسته است که هرکه کتابی می نویسد به إحکام و اتقان او پردازد و کلمات زشت وقبیحه در آن ذکر ننماید و چنان نویسد که مخالف و موافق به خواندن آن رغبت نماید.
📚الفوائدالرضویة، چاپ بوستان کتاب:2، 737.
🏠 @chsiqs
مرکز حوزوی پژوهش های تاریخ اسلام برگزار میکند:
«سلسله نشستهای علمی تاریخ و روایت»
نشست چهارم:
نقش اخبار و روایات ائمه اطهار عليهم السلام در تبیین تاریخ و سیره معصومان
🎙ارائه دهنده:
حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر ذاکری خمی
🔹 دبیر علمی:
حجت الاسلام دکتر سید ناصر موسوی
✅ محورهای نشست:
🔸 خبر و روایت چیست؟
🔸تبیین تاریخی چگونه تعریف میشود؟
🔸 چگونه می توان از روایات برای تبیین تاریخ و سیره معصومان استفاده کرد؟
🏢خیابان شهید فاطمی(دورشهر)، روبروی کوچه ۲۱
⏰ سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳ ساعت ۱۷
مرکز حوزوی پژوهش های تاریخ اسلام
https://chsiqs.ir
@chsiqs
📜سید رضی در مدح خلیفه اموی و غیر شیعه شعر می گوید
🔹️سید رضی، مؤلف کتاب نهج البلاغة، به دلیل خوبی های موجود در خلیفه اموی عمر بن عبدالعزیز، او را مستحق مدح و ثنا دانسته و درباره او شعری سروده است. رضی در شعر خود با خطاب قرار دادن عمر بن عبدالعزیز او را پاک و پاکیزه می خواند و می گوید که من خجالت می کشم از کنار قبر تو عبور کنم و بر تو سلام نکنم و به تو احترام نکنم.
🏷يابن عبدالعزيز لو بكت العينُ فتىً من أميةٍ لبكيتُكْ/غير أني أقول إنك قد طبتَ وإن لم يطب ولم يزكُ بيتُك/ أنت نزّهتنا عن السبِّ والشتمِ فلو أمكن الجزاءُ جزيتك/ وعجيبٌ أني قليت بني مروان طرّاً وأنني ما قليتك/قرّب العدل منك لما نأى الجور بهم فاجتويتهم واجتبيتك/ولو أني رأيت قبرَك لاستحيِيْتُ من أن أُرى وما حيّيْتك/../أنت بالذكرِ بين عيني وقلبي إن تدانيت منك أو قد نأيتك
📚دیوان الشریف الرضی: 1، 206.
🏠 @chsiqs
📜اختلاف درباره روز ولادت پیامبر
🔹️اینکه پیامبر در چه روزی و درچه ماهی به دنیا آمده، مورد اختلاف شدید مورّخان قرار دارد. تا جاییکه می توان گفت در این زمینه هفت قول وجود دارد.
📚 امتاع الأسماع بما للنبي من الأحوال، المقريزي: 1، 6.
🔺️این اختلاف را اربلی، تاریخ نگار شیعه و قرن هفتمی، قابل پذیرش و بخشش می داند زیرا اهل مکه در آن زمان، بی سواد بودند و شیوه ثبت وضبط موالید را نمی دانستند علاوه بر اینکه پیامبر در زمان ولادتش شخصیت مشهوری نبود و افراد نیز از آینده ویژه ایشان اطلاعی نداشتند. ولی او اختلاف تاریخ نگاران در رابطه با وفات پیامبر تعجب آور و غیر قابل قبول می داند.
🏷أقول إن اختلافهم في يوم ولادته سهل إذ لم يكونوا عارفين به و بما يكون منه و كانوا أميين لا يعرفون ضبط مواليد أبنائهم فأما اختلافهم في موته فعجيب و لا عجب من هذا مع اختلافهم في الأذان و الإقامة بل اختلافهم في موته أعجب فإن الأذان ربما ادعى كل قوم أنهم رووا فيه رواية فأما يوم موته ص فيجب أن يكون معينا معلوما.
📚کشف الغمة: 1، 15.
🏠 @chsiqs
📜ترجیح 12 ربیع الأول به عنوان روز ولادت پیامبر
🔹️محقق شوشتری، نویسنده قاموس الرجال و یکی از پژوهشگران معاصر، بر این باور است که 12 ربیع الأول به عنوان روز ولادت پیامبر از شواهد و قرائن بهتری برخوردار است تا روزهای دیگر از جمله 17 ربیع الأول.
🔹️به اعتقاد ایشان، صراحت مرحوم کلینی و کتاب اثبات الوصیة و ظاهر عبارات شیخ صدوق که دال بر ولادت پیامبر در روز دوازدهم است، بهترین شاهد در این زمینه می باشد زیرا اقوال دیگر در مصادر پسین تر از کلینی و صدوق آمده و ازجهت قدمت، قول کلینی و صدوق مقدم خواهد بود.
📚 الکافی: 1، 439، اثبات الوصیة: 114، کمال الدین: 1، 196.
🔺️علاوه بر اینکه گزارش برخی از تاریخ نگاران همچون یعقوبی در این زمینه می توان شاهد دیگری بر درستی این قول قرار بگیرد.
📚 تاریخ یعقوبی: 2: 7.
🔹️به باور شوشتری، شواهد حدیثی که توسط شیخ مفید و محدّثین در راستای ترجیح 17 ربیع الأول ارائه می شود، اضافه براینکه از جهت اسنادی معتبر نیست، از جهت دلالت نیز مخدوش است و دلالت آن بر وقوع ولادت در روز هفدهم تام نیست زیرا در این شواهد بدون آنکه اشاره شود که در این روز ولادت پیامبر رخ داده، مطالبی آمده دال بر اینکه روز هفدهم، روزه گرفتن مستحب می باشد. محدثین به پیروی از شیخ مفید از این احادیث برداشت کرده اند که علت مستحب دانستن روزه گرفتن در این روز، ولادت پیامبر است. در حالیکه چنین برداشتی قابل قبول نبوده و استحباب روزه گرفتن در یک روز به معنای ولادت پیامبر در آن روز نمی باشد.
📚رسالة فی تواریخ النبي والآل: 3-5.
🏠 @chsiqs
📜هوچیگری مذهبی
🔹️سید هبة الدین شهرستانی، از عالمان و مصلحان معاصر، نقل می کند یکی از هوچیگران از فقیهی استفتا کرده بود که اگر گبری، که حکم شرعی بر نجاست او قائم است، بر امام حسین گریه کند و قطره ای از اشکش بر پیراهن مسلمانی بیافتد آیا پیراهن آن مسلمان نجس می شود؟ فقیهِ درمانده، به دلیل ترس از پرسشگر، جواب داده بود پاسخ این سوال نزد حضرت زهرا قرار دارد و پیش ما چیزی نیست.
🔺️به باور شهرستانی، چنین پاسخی کتمان واقعیت است و دین را تهدید می کند زیرا اگرعالمان دربرابر غوغا سالاران ساکت شوند و کمکیار مشتیهات نفسانی آنان شوند؛ در این صورت زوائد دین بر حقائق دینی غلبه کرده و بدعت ها بر حقائق چیره می شود.
🏷حتی انه بلغنا عن فقیه سئله احد السوقیین عن یهودي بكى على الحسين (ع) فوقعت دمعته على ثوبي هل نجس به الثواب ام لا فأجاب المسكين خوفا منه انّ جواب هذه المسئلة عند الزهراء و سئل سوقي آخر فقيها عمن يشج رأسه للحسين (ع) فأجابه كذلك الي غير ذلك لكن هذه الحالة تهدد الدين بانقراض معالمه واضمحلال أصوله لأن جهال الأمم يميلون من قلة علمهم ونقص استعدادهم وضعف طبعهم الى الخرافات وبدع الأقوام والمنكرات فاذا اسكت العلماء ولم يزجروهم أاو ساعدوهم على مشتهياتهم غلبت زوائد الدين على اصولهم وبدعه على حقائقهم حتى يمسي ذلك الدين شريعة وثنية همجية تهزأهم بها الأممم.
📚مجلة العلم: السنة الثانية، 267.
🏠 @chsiqs
May 11
هدایت شده از پژوهشهای تاریخ اسلام
مرکز حوزوی پژوهش های تاریخ اسلام برگزار میکند:
«سلسله نشستهای علمی تاریخ و روایت»
نشست چهارم:
نقش اخبار و روایات ائمه اطهار عليهم السلام در تبیین تاریخ و سیره معصومان
🎙ارائه دهنده:
حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر ذاکری خمی
🔹 دبیر علمی:
حجت الاسلام دکتر سید ناصر موسوی
✅ محورهای نشست:
🔸 خبر و روایت چیست؟
🔸تبیین تاریخی چگونه تعریف میشود؟
🔸 چگونه می توان از روایات برای تبیین تاریخ و سیره معصومان استفاده کرد؟
🏢خیابان شهید فاطمی(دورشهر)، روبروی کوچه ۲۱
⏰ سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳ ساعت ۱۷
مرکز حوزوی پژوهش های تاریخ اسلام
https://chsiqs.ir
@chsiqs
📜چرا پیامبر از اهل مدینه همسری نداشت؟
🔹️بنابر گزارشی که ابن سعد در کتاب الطبقات الکبیر آورده، وقتی از پیامبر سؤال می شود که چرا از انصار زنی را به همسری در نیاروده؟ ایشان در پاسخ به این نکته اشاره می کند که زنان انصاری تحمل پذیرفتن هوو را ندارند و چون پیامبر همسران زیادی دارد، نمی خواهد با ازدواج با زنان انصاری خاطر آنان را مکدر سازد.
🏷عن عمرة بنت عبدالرحمن قالت قیل لرسول الله ألاتتزوّج يا رسول الله في نساء الأنصار فإنّ فيهنّ جمالا؟ فقال رسول الله: هنّ نساء فيهن غيرة شديدة ولايصبرن على الضرائر وأنا صاحب ضرائر وأكره أن أسوأ قومها فيها
📚الطبقات الكبير، چاپ مکتبة الخانجي بالقاهرة: 10، 195.
🏠 @chsiqs
📜جنوب لبنان، محل تجلّی انوار الاهی
🔹️قاضی نور الله شوشوتری (1019ق) در بخشی از مجالس کتاب مجالس المؤمنین از مناطقی اسم می برد که عرفاً آن مناطق، شیعه نشین به حساب می آید. وی نسبت به جبل عامل، که در حال حاضر با نام جنوب لبنان شناخته می شود، می نویسد:
🔺️جبل عامل ولایتی است از اعمال شام معمور و مشهور، مشتمل بر قری و بلاد نامحصور... وبالجمله تجلّی انوار رحمت الاهی همیشه شامل اهل جبل عامل بوده و نور محبّت خاندان (پیامبر) از ناصیه ایمان چون بارقه نور از شاهق طور ظهور می نموده و هیچ قریه از آن نیست که جمعی از فقها و فضلای امامیه در آنجا نباشند و جمیع اهالی آنجا از خاص و عام و وضیع و شریف در تعلیم مسائل اعتقادیه و احکام فرعیه بر طبق مذهب حقه امامیه مبالغه تمام به جا می آورند و در تقوی و مروت و فقر و قناعت اقتدا به طریقه مرضیه صاحب و مولای خود دارند.
📚مجالس المؤمنین، چاپ کتابفروشی اسلامیه: 1، بخش دو، 77-78.
🏠 @chsiqs
📜کدام فاجعه دردآورتر و جانسوزتر است؟
🔹️آیت الله آصف محسنی، یکی از مراجع و پژوهشگران معاصر، نسبت به این ادعا که پیامبر و امامان در زمان حیاتشان به سخت ترین شکنجه ها و گرفتاری ها مبتلا شده اند و هیچ کس در طول تاریخ از گذشته تا حال و آینده مانند آنان مبتلا به چنین دردها و شکنجه هایی نمی شود، موضعی منفی دارد و معتقداست: مصائبی که امامان،مثلا سیدالشهدا، درگیر آن شدند، گرفتاری بزرگی بود ولی گرفتاری ها و سختی های فیزیکی بالاتر و جانسوزتری از آن وجود دارد که در تاریخ رخداده و مصیبت زدگان را دچار گرفتاری بیشتری کرده است. ایشان مصیبتی که مردم فلسطین یا جنوب لبنان یا افغانستان به آن دچار می شوند را بالاتر از مصیبت های گذشته می داند. علاوه براین، محسنی روایتی که دلالت بر این می کند که هیچ پیامبری مانند پیامبراسلام اذیت نشد را نامعتبر و مبتلا به معارض می داند.
🏷امّا (شدة محنهم و انهم اعظم الناس مصيبة) فالاصوب عدم ثبوته و ان اهل البيت أو آل محمد أو خصوص الائمة مع رسول الله (ص) ليسوا باعظم الناس مصيبة و قد وقع في زماننا في افغانستان على شعبها بعد احتلالها من قبل السوفيات ... مصائب لامثیل لها و كذا على شعب العراق و فيتنام الشمالية السابقة و على شعب جنوب لبنان و على شعب فلسطين و على شعب راوندا في افريقيا و على شعب الجزائر و ... والحياة عبارة عن استقبال المصاعب والآلام
🔺️نعم لا شك ان حادثة كربلاء من المصائب الكبيرة كما ان ايذاء الحسن المجتبى من قبل طاغية الشام من الحوادث المحرقة، و ليس في سجن الحجاج الثقفي خصوص الشيعة بل عذب فيه غيرهم أيضاً. و جنايات المنصور والرشيد على الشباب الهاشميين و ان كانت تقشعر منها الجلود لكن كم لها من نظير!؟
🔺️ولم يثبت بسند معتبر ما ينسب الى النبي الاكرم (ص) ما اوذي نبي مثل ما اوذيت، بل بعض الاحاديث يخالفه و ان الله اعفى نبيه (ص) عن البلايا و القاها على الائمة أو اهل بيته (عليهم السلام) فلا تحسن المبالغة في النسبة لاجل المحبة...
📚 مشرعة بحارالأنوار: ٢، ١١.
🏠 @chsiqs
📜جنوب لبنان، سرزمین مقدّس
🔹️مرحوم حرّ عاملی، نویسنده کتاب وسائل الشیعة، کتابی در ارتباط با تبارشناسی عالمان جبل عامل (جنوب لبنان) با عنوان امل الآمل فی تراجم علماء جبل عامل نگاشته است. وی در بخشی از مقدمه کتاب خود به این مسأله می پردازد که چرا در این کتاب به معرفی عالمان منطقه جبل عامل پرداخته و دراین راستا به هشت جهت اشاره می کند که انگیزه شده تا کتاب یاد شده را تألیف کند.
🔺️از جمله این جهات، عبارت است از:
1️⃣به جا آوردن حق وطن؛ زیرا در روایت آمده است که «نشانه ایمان، دوست داشتن هم وطن است»
2️⃣ بنابر روایات، جنوب لبنان سرزمین مقدس است.
3️⃣تشیعِ ساکنان جبل عامل از قدمت بیشتری، نسبت به سایر مناطق اسلامی، برخوردار است. به گونه ای که به باور حر عاملی، تشیع جبل عاملی ها با تبعید شدن ابوذر به آن منطقه در زمان حکومت خلیفه سوم شروع شد و پیش از آن، تعداد محدودی از مردم مدینه شیعه بودند.
4️⃣این منطقه به حدی عالِم خیز بوده که حرعاملی مدعی است که از مناطق شیعه نشین دیگر، عالمانِ همطراز جبل عاملیان در کثرت تألیف و تصنیف یافت نمی شود.
5️⃣فراوانی دفن پیامبران و عالمان و صالحان در این منطقه به آن قدسیت بخشیده است.
🏷 قد عزمنا على تقديم ذكر علماء جبل عامل على باقي علمائنا المتأخرين لوجوه :
أحدها قضاء حق الوطن ، لما روي :حب الوطن من الايمان وروي من إيمان الرجل حبه لقومه
وثانيها أنها داخله في الأرض المقدسة أو متصلة بها ، كما يظهر من الاخبار ومن أقوال أكثر المفسرين في قوله تعالى :ادخلوا الأرض المقدسة…
وثالثها أن تشيعهم أقدم من تشيع غيرهم...في زمن عثمان لما اخرج أبا ذر إلى الشام بقي أياما فتشيع جماعة كثيرة ثم أخرجه معاوية إلى القرى فوقع في جبل عامل فتشيعوا من ذلك اليوم.. فظهر انه لم يسبق أهل جبل عامل إلى التشيع إلا جماعة محصورون من أهل المدينة..
وسادسها كثرة من خرج من جبل عامل من العلماء والفضلاء.. ولا يكاد يوجد من أهل بلاد أخرى من علماء الإمامية أكثر منهم ولا أحسن تأليفا وتصنيفا
وثامنها كثرة من دفن فيها من الأنبياء والأوصياء والعلماء ..
📚أمل الآمل:١، 11-16.
🏠 @chsiqs
📜دعای خیر برای قاتل و مقتول
🔹️علامه مجلسی در تبیین روایتی که درباره وقایعی که پیش از ظهور امام عصر رخ می دهد سخن می گوید، چند مورد از آن وقايع را بر اوضاع پادشادهان صفویه تطبیق می دهد.
🔺️در قسمتی از روایت آمده است: وقتی قوچ، بچه خود را بكشد سپس ديگرى قيام كند و انتقام خون او را بگيرد و كافر بهلاكت رسد، آن مردی كه همه آرزوى آمدن او را دارند قیام خواهد کرد. علامه در اینجا احتمال می دهد که مراد از «قوچ بچه خود را بكشد» شاه عباس اول باشد كه پسر خود صفى ميرزا را بقتل رسانيد. جالب اینکه ایشان برای هر دو پادشاه دعا می کند. برای شاه عباس اول، که قاتل پسر خود است، طیّب الله رمسه می گوید و برای مقتول طلب رحمت الاهی می کند. سپس وی احتمال می دهد مراد روایت از «ديگرى قيام كند و انتقام خون او را بگيرد» شاه صفى پسر صفى ميرزا باشد كه انتقام پدر خود را از فرزندان شاه عباس گرفت؛ برخى را كشت و برخى را نابينا كرد. در اینجا نیز ایشان برای شاه صفی که دست به جنایت زده و افرادی را کور می کند و دیگرانی را می کشد، باعبارت بلیغانه تغمده الله برحمته، طلب رحمت می کند. گفتنی است، ایشان خاطرنشان می سازد آمدن قائم آل محمد لزومى ندارد كه بلافاصله بعد از اين اتفاقات باشد وامکان وجود فاصله میان این اتفاقات و ظهور امام وجود دارد.
🏷ولعل المراد بالكبش السلطان عباس الأول طيب الله رمسه حيث قتل ولده الصفي ميرزا رحمه الله و قيام الآخر بالثأر يحتمل أن يكون إشارة إلى ما فعل السلطان صفي تغمده الله برحمته ابن المقتول بأولاد القاتل من القتل و سمل العيون و غير ذلك و قيام القائم ع بعد ذلك لا يلزم أن يكون بلا واسطة و عسى أن يكون قريبا...
📚بحارالأنوار: 52، 236-237.
🏠 @chsiqs
📜کتابی ساختگی درباره امام صادق
🔹️کتابی در ارتباط با زندگی امام صادق به زبان فارسی با عنوان "امام صادق مغز متفکر جهان شیعه" منتشر شده که مترجم در مقدمه آن مدعی است که این کتاب محصول مطالعات بیست وپنج نفر از دانشمندان اروپا وآمریکا در مرکز اسلامی استراسسبورگ فرانسه بوده که او آن را از زبان فرانسه به فارسی برگردانده است.
📚مغز متفکر جهان اسلام: 7، 10.
🔺️پس از انتشار این ترجمه، کتاب یاد شده در قشر مذهبی ایرانی رواج پیدا کرد و بارها چاپ شد و مورد توجه بسیاری از پژوهشگران نیز قرار گرفت. پس از آن فردی به نام نور الدین آل علی این ترجمه را به زبان عربی با نام "الامام الصادق کما عرفه علماء الغرب" منتشر نمود.
🔺️دکتر محمد عبدالمنعم الخفاجی، یکی از نویسندگان مصری و از اساتید تاریخ الازهر، بر آن مقدمه زده است و از اینکه غربیان بیشتر از مسلمانان به ذخایر اسلامی توجه دارند تعجب خود را ابراز می دارد.
📚الامام الصادق کما عرفه علماء الغرب، مقدمه خفاجی
🔺️فردی پاکستانی با نام علی میرزا ترجمه فارسی این کتاب را به زبان انگلیسی برگردانده و درکانادا و پاکستان منتشر کرده و این ترجمه در سایت آمازون قابل دسترسی است.
📚The Great Muslim Scientist
Philosopher: Imam Jaafar Ibn Mohammad Al-Sadiq Paperback
🔹️به هرصورت، کتاب یادشده اصلی فرانسوی ندارد و ساخته و پرداخته ذبیح الله منصوری بوده که خود را به عنوان مترجم کتاب از فرانسه به فارسی معرفی کرده است.
🔺️یکی از آشنایان وی که آشنا با زبان فرانسه بوده و اصل فرانسوی کتاب امام صادق را از او مطالبه می کند، منصوری در هربار درخواست، طفره می رود و در پی آخرین درخواست ودراثر تهدید به صراحت اعلام می کند که این کتاب را ترجمه نکرده است. علاوه براین بنابر نقل آن ناقل، وقتی منصوری را در زبان فرانسوی امتحان می کند، در می یابد او در این زمینه بسیار ضعیف است.
📚دیدار با ذبیح الله منصوری، ص291 تا 294.
🏠 @chsiqs
📜روایتی ساختگی درباره چشم های امام صادق
🔹️در کتاب اعلام الهدایة، که توسط مجموعه نویسندگان درباره تاریخ زندگانی چهارده معصوم نگاشته شده، روایتی آمده است که وقتی امام صادق به دنیا آمد، قابله ایشان برای دادن خبر ولادت به دنبال امام باقر گشت ولی ایشان را نیافت و خبر ولادت را به پدربزرگ نوزاد یعنی امام سجاد داد وامام را خوشحال کرد و به ایشان گفت که چشمان نوزاد، آبی آسمانی است که امام سجاد گفتند چشمانش شبیه چشمان مادرشان می باشد.
📚أعلام الهداية: 8، 39.
🔺️نویسندگان کتاب یادشده، منبع این روایت را کتاب الامام الصادق کماعرفه علماء الغرب، که ترجمه عربی کتاب امام صادق، مغز متفکر جهان اسلام می باشد، دانسته اند در صورتیکه چنانکه در فرسته گذشته اشاره شد، این کتاب ساختگی و جعلی است.
🔺️با مراجعه به کتاب يادشده، این داستان این گونه آمده است: زن قابله در آن خانه پدر نوزاد را جستجو کرد ولی او را نیافت چون هنگام وضع حمل، محمد باقر در خانه نبود تا اینکه زن قابله از وی مژدگانی دریافت کند وبه او گفتند که زین العابدین جد نوزاد در خانه است و می تواند او را ببیند. زن قابله بعد از کسب اجازه وارد بر زین العابدین شد وگفت خداوند به شما یک نوه ذکور عطا کرده است. زین العابدین گفت امیدوارم که قدمش مبارک باشد.... آنگاه زین العابدین پرسید آیا نوه من زیبا هست؟ قابله جرئت نکرد بگوید که نوزاد ضعیف و نحیف است و گفت چشمهای آبی اش خیلی زیبا می باشد. زین العابدین گفت از این قرار چشم های او شبیه چشم های مادرم می باشد...
📚 مغز متفکر جهان اسلام: 17، 18.
🏠 @chsiqs
📜اعتماد محقق شوشتری به کتابی ساختگی
🔹️محقق شوشتری، نویسنده کتاب قاموس الرجال، معتقد است مطالبی که امام صادق در تبیین چگونگی آسمان و زمین بیان کرده اند به ما نرسیده ولی اروپائیان به این مطالب دست یافته و آن مطالب در کتاب مغز متفکر جهان اسلام منعکس شده است. درحالی که چنان که در فرسته قبل آمد، این کتاب ساختگی است.
🏷و لا بدّ أنّه عليه السلام ألقى إليه ما وعده من شرح السماوات السبع و ما فيها و باقي الأرضين السبع غير أرضنا، و لكنّه من الأسف أنّه لم يصل إلينا، لضياع أغلب كتبنا النفيسة، و قد نقل في الكتاب الذي ألّفه جمع من أساتيذ دار علوم الاروبا و الأمريكا في ما أخبر الصادق عليه السلام من المستكشفات العصريّة باللاتينيّة، و قد ترجم بالفارسيّة (بعنوان مغز متفكر شيعة جعفر صادق عليه السلام) كلاما كثيرا ممّا قاله للمفضّل و جابر بن حيّان و غيرهما، و لم نقف عليها في ما وصل إلينا.
📚قاموس الرجال:10، 218.
🏠 @chsiqs
📜آیا اخته کردن یک انسان جایز است؟
🔹️بنابر گزارش آقابزرگ تهرانی، مرحوم افندی، نویسنده کتاب ریاض العلماء ودستیار علامه مجلسی، رساله ای با عنوان خواجه گردانیدن و تنکیل به رشته تحریر در آورده است تا جنایتی که برخی پادشاهان نسبت به بردگانش مرتکب می شدند و آنان را اخته می کردند، توجیه کند.
🏷خواجه گردانيدن و تنكيل: رسالة فارسية في إثبات أن إخصاء العبد ليس بتنكيل، و إنه لا يشمله حكم تحرير العبد عند التنكيل. تأليف المولى عبد الله أفندي الأصفهاني صاحب رياض العلماء في مقدمه و ثلاثة مقاصد، أوله [بعد از حمد حضرت اله و صلوات رسول حليم أواه ... بعرض اقدس ارفع همايون أعلى مىرساند كمترين صوفىزادگان درگاه خلايق پناه عبد الله، كه در باب مسألة آزادى خواجهسرايان به علت خواجه گرديدن]... و الظاهر أنه ألفه في جواب بعض السلاطين تبريرا لعملهم الشنيع في حق عبيدهم.
📚الذریعة الی تصانیف الشیعة: 7، 268، 269.
🏠 @chsiqs
📜دشمنی کردن به نحو عجیب و خنده دار
🔹️بنابر گزارش شیخ حر عاملی از باخرزی نویسنده کتاب دمیة القصر، یکی از شاعران غالی در شیعه گری، با نام علی بن محمد الجزری، یکسال ملازم قبر معاویه بود و بر آن قبر دستشویی می کرد ولی به مردم طوری وانمود می کرد که برای قبر معاویه احترام قائل است تا اینکه احتمال داد مردم بر داستان او پی ببرند و از این رو برجان خود ترسید و از آن منطقه فرار کرد.
🏷فاضل شاعر أديب، ذكره الباخرزي في دمية القصر و أثنى عليه، و نسبه إلى الغلو في التشيع، و ذكر أنه لازم قبر معاوية سنة كاملة، و كان يتغوط على قبره و يظهر التبرك به للناس، و لما خاف أن يشعروا به هرب.
📚أمل الآمل في علماء جبل عامل: 1، 127.
🔺️با مراجعه به کتاب دمیة القصر می یابیم گویا این که در نقل حرعاملی آمده: الجزری مستمرا تا یکسال بر قبر معاویه دستشویی می کرد، درست نیست بلکه وی در طول این یکسال مترصد فرصتی بوده تا این نحوه دشمنی کردن خود با معاویه را نمایان سازد. وقتی فرصت پیدا کرد نقشه خود را اجرایی کند و مأموریت خود را انجام داد، از آنجا گریخت.
🏷بلغ من الغلوّ في التشيّع مبلغا ... وأقام في مجاورة قبر معاوية بالشام سنة جرداء ، يطوف ببنيانه ويتبرّك باستلام أركانه ووراء تملَّقه ذلك دفین أمر وخلل رماده وميض جمر ولم يزل ينتهز الفرصة حتى خلا وجهه يوما من الأيام ، وانفضّ عنه بعض من أولئك الأقوام فنفض على القبر عيابه ، وأسال فوقه مرزابه وألقى به جنينه وخلط بذي بطنه طينه. وخرج منها خائفا يترقب. قال : ربّ نجّني من القوم الظالمين وفي هذا المعنى يقول: رأيت بني الطَّوامث والزّواني بمقت ينظرون إليّ شزرا شعر/لأنّي بالشآم أقمت حولا على قبر ابن هند.
📚دمیة القصر: 1، 165.
🏠 @chsiqs
📜شیطان طاق
🔹️محمد بن علی بن النعمان، یکی از اصحاب امام صادق و امام کاظم، به مؤمن طاق یا شیطان طاق یا شاه طاق شناخته می شود؛ کسانی که او را قبول داشته اند، از وی با لقب مؤمن طاق اسم برده اند. افرادی که با او مخالف بوده، او را شیطان طاق خوانده و مریدان وی، او را شاه طاق دانسته اند.
🔺️اینگونه نیست که از ابتدا از محمد بن علی بن النعمان، با سه لقب نام برده باشند. بلکه بنابر گزارش ابن ندیم و کشی، وی در محله ای به نام طاق المحامل در کوفه صرافی داشت. یکبار افرادی، دیناری تقلبی برای او آوردند و او تقلبی بودن آن دینار را کشف کرد و به آنان گفت من شیطان طاق هستم به این معنا که من فردی زرنگ و باهوش در محله طاق هستم. البته بنابر نقل کشی، آن افراد به او گفتند که تو شیطان طاق هستی یعنی که زرنگ آن محله هستی نه اینکه وی خودش را شیطان طاق بخواند.
🔺️به هرحال به نظر می رسد، پس از ماجرای یادشده، محمد بن علی بن النعمان با لقب شیطان طاق شناخته شد تا آنجا که بنابر نقل ابن ندیم و ظاهرا به دنبال او نجاشی و طوسی، یکی از کتاب های هشام بن الحکم که در رد محمد بن النعمان نگاشته شده، با عنوان الرد علی شیطان الطاق می باشد. بعدها در اثر درگیری های مذهبی، این لقب رنگ مذهبی به خود گرفت و به این دلیل، مخالفانش او را شیطان طاق دانستند و از شیطان معنای شیطانی بودن و بد ذاتی او را اراده کردند و شیعیان، او را مؤمن طاق و مریدانش، او را شاه طاق خواندند.
🏷أبو جعفر محمد بن النعمان الاحول، نزل طاق المحامل بالكوفة تلقبه العامة بشيطان الطاق والخاصة تعرفه بمؤمن الطاق و شيعته تسميه شاه الطاق أيضا وقيل انما سمى شيطان الطاق لانه كان يتصرف ويشهد الدنانير فلاحاه قوم فى دينار جوبوه وبهرجه هو فأصاب وأخطئوا و ألزمهم الحجة فقال: أنا شيطان الطاق يعنى طاق المحامل بالكوفة موضع دكانه فلزمه هذا اللقب.
📚الفهرست (ابن ندیم): 8.
🏷ولقّبه الناس شيطان الطاق وذلك أنهم شكوا في درهم فعرضوه عليه وكان صيرفيا فقال لهم: ستوق فقالوا: ما هو الا شيطان الطاق.
📚اختیار معرفة الرجال: 185.
🏷وله من المصنفات كتب كثيرة منها.. وكتاب الرد على شيطان الطاق.
📚الفهرست(ابن ندیم): 250، الفهرست(الطوسی): 175.
🏠 @chsiqs
📜عربی ندانیِ فارسی زبانان
🔹️شهید ثانی، پرت ترین راه برای آموزش زبان عربی را آموزشی می داند که پارسی زبانان، خود را مشغول آن می کنند. به تعبیر ایشان، ایرانی ها سال ها وقت خود را برای یادگیری زبان صرف می کنند ولی به آسانی قدرت فهم عربی برای آنان شکل نمی گیرد؛ زیرا شیوه آموزشی آنان نادرست و مبتنی بر مناقشات لفظی و تدقیق بی فایده در عبارات است.
🏷و أبعد الطرق إلى هذا المطلب، طريق العجم فإنّ مناط تعليمهم وتعلّمهم العربية على مناقشات لفظية متعلّقة بالألفاظ و العبارات و التعريفات ولذلك تراهم يصرفون أكثر أعمارهم في تعلّمها ولا تحصل لهم قوّة فهم مدلولات ألفاظ العربية بالسهولة والظاهر أنّ للمعاني والبيان دخل في معرفة لغة العرب، مع أنّ أكثرهم لا يعدّونهما من شرائط الاجتهاد.
📚رسائل الشهید الثانی: 2، 785.
🏠 @chsiqs