مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی
✳دومین جلسه از هم اندیشی نظریه اقتصاد اسلامی و دلالتهای سیاستی آن با ارائه دکتر عطاء اله رفیعی آتانی
بخشی از سخنان دکتر عطاء الله رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در دومین نشست تخصصی تحت عنوان "نظریه اقتصاد اسلامی و دلالتهای سیاستی آن"
⭕️ انسان اقتصادی دارای چهار جهان متفاوت است:
1⃣جهان کنشگران که عمل و رفتار فرد و جامعه با هدف تصمیم و تخصیص بهینه اتخاذ میشود.
2⃣جهان دولت که به دنبال بهینه کردن منافع جامعه است.
3⃣جهان تحلیل گران اقتصادی که علم اقتصاد عهده دار تبیین و تفسیرآن است.
4⃣جهان متدولوژیستها و روش شناسی که فلسفه متکفل بیان آن است.
✅هر کدام از این چهار جهان انسانی بر یکدیگر اثر می گذارند، موضوع همدیگر را خلق میکنند، به نحو معکوس می توانند مشاور هم باشند.
✅محور توجه جلسه دوم هم اندیشی اندیشه اقتصاد اسلامی، کانون تحلیلگران اقتصادی و علم اقتصاد بود.
✅در اندیشه رقیب اقتصاد اسلامی، دولت و کنشگران اقتصادی تحت شرایط نهادی خاص به دنبال نتایج خود هستند. انسان اقتصادی مورد نظر اقتصاد لیبرال دارای چهار ویژگی است:
1⃣محور فرد است و جامعه جمع جبری افراد است؛ بنابراین دولت در این دیدگاه حداقلی است. دولت تجسم هویت جمعی است. امنیت هم محصول حل و فصل مزاحمتهای آزادی است.
2⃣ هدف مصرف کننده در این اندیشه حداکثر سازی لذت برای مصرف کننده و سود برای تولید کننده است. این دیدگاه بیان میکند که انسان اینگونه است و چه خوب است که اینگونه باشد.
3⃣انسان اقتصادی دارای عقلانیت کامل بوده و آگاهی کامل دارد که رفتار او را اقتصاد خرد توضیح میدهد.
4⃣انسان اقتصادی با این خصایص، جهانی است بنابراین زمینه ها و زمانها روی او اثر ندارد.
نقطه بهینه انسان اقتصادی در دیدگاه رقیب جایی است که بازار تعیین میکند. انواع بازارهای کالا و خدمات، بازار پول، بازار سرمایه، بازار کار و بازار خارجی با شرایط نهادی بازار با مکانیسم قیمت به تعادل میرسند. چنانچه انسان اقتصادی این نظریه شرایط بازار را رعایت نماید به اصلی ترین هدف اقتصاد توسعه که رفاه است نائل خواهد شد.
⛔️با توجه به کاستی های اقتصاد لیبرال، رقبای دیگر فروض آن را مورد نقد قرار دادند که به چند نمونه اکتفا میشود:
1⃣اقتصاد نهادگرایی، فردگرایی را مورد نقد قرار داد. این رویکرد جدی ترین سطح اثرگذاری را قانون میداند.
2⃣ اقتصاد رفتاری، عقلانیت کامل را با چالش مواجه کرد و بیان کرد که انسانها غرق در عقلانیت محدود هستند. رفتارگراها فهرست مطولی از ناعقلانیتها را بیان میکنند. انسان اقتصادی این رویکرد قائل به تصمیم رضایت بخش است نه تصمیم بهینه، انتخاب او نیز بر اساس قانع شدن اتخاذ میشود.
3⃣اقتصاد اخلاقی برای انسان اهداف دیگری غیر از لذت و سود ترسیم نمود. در این رویکرد انسانها بیش از آنکه با هم شباهت داشته باشند؛ متفاوت هستند.
✅هر کدام از این نظامها، انسان خود را تربیت میکند که با دیگری متفاوت است.
⏩جلسه آتی اندیشه اقتصاد اسلامی ارائه خواهد شد.
کانال مرکز تحقیقات اسلامی مجلس👇
https://eitaa.com/joinchat/1021771898C48c711af96
کانال اندیشکده دین و قانون
👇
https://eitaa.com/law_religion
✅گروه اقتصاد مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با همکاری اندیشکده دین و قانون برگزار میکند؛
🔸هم اندیشی نظریه اقتصاد اسلامی و دلالتهای سیاستی آن
(جلسه سوم)
🎙 ارائه دهنده:
👤دکتر عطاء اله رفیعی آتانی رئیس و مدیر گروه اقتصاد مرکز تحقیقات اسلامی مجلس
🕰 📚 دبیر علمی: دکتر سعید کریمی
🗓زمان: چهارشنبه شانزدهم اسفندماه 1402؛ ساعت ۱۰ تا ۱۲ صبح
🏢مکان: قم، بلوار سمیه، خیابان شهید رجایی، بین کوچه ۴ و۶، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، سالن جلسات
🔻 همراه با اعطای گواهی معتبر از سوی مجلس شورای اسلامی
📩جهت حضور در جلسه اطلاعات خود را در فرم اینترنتی زیر ثبت نمایید:
https://formafzar.com/form/inform1
کانال مرکز تحقیقات اسلامی مجلس👇
https://eitaa.com/joinchat/1021771898C48c711af96
کانال اندیشکده دین و قانون
👇
✳جلسه شورای پژوهش مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با حضور دکتر رفیعی آتانی رئیس مرکز، جانشینان گروه های علمی مرکز برگزار شد.
در این نشست دکتر حمید رضا آرامی دبیرکارگروه عمران و شهرسازی مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی گزارشی از وضعیت مسکن در کشور و همچنین پیشنهاداتی برای بهبود وضعیت فعلی بویژه از منظر تقنینی ارائه کردند.
گزارش علمی بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه در مبحث ورزش (ارزیابی متن لایحه، ارائه احکام پیشنهادی) توسط گروه فرهنگی اجتماعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس تهیه و منتشر شد.
در مقدمه این گزارش آمده است: در این گزارش تلاش شده است لایحه پیشنهادی برنامه هفتم توسعه مورد ارزیابی تخصصی قرار گرفته و در جهت ارتقای آن احكام پیشنهادی مبتنی بر رویكرد نظام مسائل ورزش کشور (تكمیل پروژه های نیمه تمام ورزشی، افزایش کم تحرکی در جامعه، مشكل حق پخش رویدادهای ورزشی، ضعف هماهنگی و هم افزایی بین نهادهای
ورزشی و ...( و آینده پژوهی )استفاده از ظرفیت های اقتصادی و گردشگری سواحل، دریا و ...) کشور ارائه گردد.
بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه - مبحث ورزش - (ارزیابی متن لایحه، ارائه احکام پیشنهادی)1..pdf
1.61M
گزارش علمی بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه در مبحث ورزش (ارزیابی متن لایحه، ارائه احکام پیشنهادی)
✳تهیه و انتشار گزارش علمی "راهکارهای رفع تزاحمات زیستمحیطی با بهرهبرداری از معادن با رویکرد دینی" توسط گروه تولیدی زیربنایی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس.
✅در مقدمه گزارش امده است: تزاحم ایجادشده در عملیات استخراج ماده معدنی با از بین رفتن منابع طبیعی، تزاحم بین منافع شخصی بهرهبردار و منافع ملی و عمومی، تزاحم بین منافع معدنکار با معارضین محلی و تزاحم توقف عملیات بهرهبرداری با طولانی شدن زمان صدور مجوزها با منافع بهرهبردار در اجرای قانون معادن میباشد.
✅براي رفع تزاحم، فقها در علم اصول راهکارهایی همانند جمع بین طرفین تزاحم در صورت امکان، دفع تزاحم و رفع تزاحم ازطریق قاعده اهم و مهم، و با تعیین ملاکهای تشخیص اهم ارائه نمودهاند که این قواعد در این گزارش با روش توصیفی ـ تحلیلی برای رفع هرکدام از موارد تزاحم، مورد بررسی قرار گرفته است
راهکارهای رفع تزاحمات زیستمحیطی با بهره برداری از معادن با رویکرد دینی.pdf
1.12M
گزارش علمی "راهکارهای رفع تزاحمات زیستمحیطی با بهرهبرداری از معادن با رویکرد دینی" توسط گروه تولیدی زیربنایی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس.
سومین نشست از سلسله نشست های "نظریه اقتصاد اسلامی و دلالتهای سیاستی آن" با ارائه دکتر عطاء الله رفیعی آتانی رئیس و مدیر گروه اقتصاد مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در قم برگزار شد.
✳دکتر رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس: مردم ایران با حضور باشکوه خود در دوازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره خبرگان رهبری دشمنان را ناکام و حماسه بزرگی را رقم زدند.
✳وی در جمع کارکنان این مرکز، یادآورشد:با وجود سیاه نمایی ها و تبلیغات شوم و منفی دشمنان علیه این انتخابات و تلاش برای دلسرد کردن مردم، اما انتخابات با قدرت و کیفیت برگزار شد و عموم کسانی که به مجلس دوازدهم راه یافتند افراد توانمند، متدین و دلسوزی برای کشور و مردم هستند.
✳وی گفت: مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی به عنوان مشاوری امین برای نمایندگان مجلس تلاش خواهد کرد در دوره آتی مجلس نیز ظرفیتهای فقهی و دانشی حوزه های علمیه را در اختیار پارلمان و نمایندگان جدید قرار دهد و حضور فعال تر و موثرتری در کمیسیون های تخصصی برای بررسی طرح ها و لوایح داشته باشد.
مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی
سومین نشست از سلسله نشست های "نظریه اقتصاد اسلامی و دلالتهای سیاستی آن" با ارائه دکتر عطاء الله رفیع
🔹سومین جلسه هم اندیشی نظریه اقتصاد اسلامی و دلالتهای سیاستی آن با ارائه دکتر عطاء اله رفیعی آتانی رئیس و مدیر گروه اقتصاد مرکز تحقیقات اسلامی مجلس روز چهارشنبه 16 اسفندماه 1402 در قم برگزار گردید.
🔶اهم مواردی که در این جلسه عنوان شد به قرار ذیل است:
1⃣ اقتصاد اسلامی در حوزه کنشگران فرد و جامعه در پی اتخاذ تصمیم درست است.
2⃣ موضوع دولت در این گفتمان دخالت مناسب است.
3⃣ نظریه اصالت جمع متخذ از رویکرد اعتباریات علامه طباطبایی جهت پی ریزی نهاد مناسب به نظر میرسد مناسبترین نظر باشد. اعتباریات بر ساخته اجتماع است. این نظریه قائل است هر اندازه برای جامعه موجودیت قائل باشیم به عدالت نزدیکتر میشویم. نازلترین نهاد، بازار و پس از آن نهاد مشارکتی و نهاد بالادستی نهاد اجتماعی است.
4⃣هدف نظام اقتصاد اسلامی پیشرفت، عدالت و آزادی است. عدالت و آزادی هم به پیشرفت تحلیل میرود.
5⃣فلسفه در پی تمییز وجود از عدم است. وجود را با صفاتی مثل علم، قدرت تعریف میکنیم. حیات نیز حاصل علم و قدرت است. جامعه ای پویاست که دارای علم و آگاهی باشد آنهم آگاهی مجموع افراد.
6⃣پیشرفت زمانی حاصل میشود که علم به دست آید. سایر نظامات پیرو علم و آگاهی هستند.نظام مشارکتی مثل مشارکت کارگر و کارفرما سبب توسعه فکر و علم انسانی میشود.
7⃣ در این سیستم چنانچه با ربا مواجه باشیم فکر و آگاهی دچار جن زدگی میشود.
8⃣نظام اقتصادی اسلام با علم فهمیده میشود. دانش تعیین کننده رشد اقتصاد است.
9⃣ پی ریزی نظام اجتماعی با پیشرفت علمی فراهم میشود.
🔟وظیفه غیر قابل حذف دولت، رشد علمی کشور است.
نهادهایی باید بوجود آید که تولید کننده علم و آگاهی باشند. جوامع پیشرفته از نهاد آموزش پرورش، گسترش علم و فناوری فعالیت خود را آغاز کردند.
ادامه بحث جلسات آتی پیگیری خواهد شد.
کانال اندیشکده دین و قانون
👇
https://eitaa.com/law_religion
هدایت شده از اندیشکده دین و قانون
✅گروه اقتصاد مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با همکاری اندیشکده دین و قانون برگزار میکند؛
🔸🔸 سلسله هم اندیشی های اقتصادی
🔸هم اندیشی دوم:
بازخوانی نهاد بهره، معضل سود در بانکداری بدون ربا و راهبردهای پیشنهادی
🎙 ارائه دهنده:
👤حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد رضا یوسفی شیخ رباط
عضو هیئت علمی دانشگاه مفید و استاد درس خارج حوزه علمیه قم
🕰 📚 دبیر علمی: دکتر سعید کریمی
🗓زمان: یکشنبه ۲۰ اسفندماه 1402؛ ساعت ۱۰ تا ۱۲ صبح
🏢مکان: قم، بلوار سمیه، خیابان شهید رجایی، بین کوچه ۴ و۶، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، سالن جلسات
🔻 همراه با اعطای گواهی معتبر از سوی مجلس شورای اسلامی
📩جهت حضور در جلسه اطلاعات خود را در فرم اینترنتی زیر ثبت نمایید:
https://formafzar.com/form/inform1
📡 لینک مجازی:
https://www.skyroom.online/ch/m.faghih64/think
کانال اندیشکده دین و قانون
👇
https://eitaa.com/law_religion
✳توصیههای حجت الاسلام والمسلمین سید رضا تقوی رئیس فراکسیون روحانیون مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم تهران در مجلس یازدهم:
✅مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی از مراکز تخصصی قوه مقننه دارای ظرفیتهای بالقوه زیادی است و توصیه می شود نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در دوره دوازدهم از ظرفیت این مرکز به نحوه مطلوبی استفاده کنند.
✅یکی از اقداماتی که مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و مرکز پژوهش ها در دوره جدید باید به آن اهتمام جدی داشته باشند، بحث تنقیح قوانین است، درست است که در معاونت قوانین، در قالب کمیتهای چنین اقداماتی انجام میشود، ولی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس حتما باید عضو این کمیته و کارگروه تنقیح قوانین باشد.
✅بسیاری از قوانین ما نیاز به هَرَس کردن دارد، گاهی برخی قوانین مربوط به گذشته است و یا قوانینی تصویب می شود که در تضاد با گذشته است، بنابراین باید یک جایی برای پالایش این قوانین وجود داشته باشد، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در این زمینه باید ورود داشته باشد.
✅در بسیاری از موارد، نمایندگان مجلس شورای اسلامی به دلیل اینکه در کنار مطالعه و تصویب قوانین و نظارت، باید درگیر مباحث اجرایی حوزه انتخابیه خود باشند، درگیری های کاری زیادی دارند، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در کنار مرکز پژوهشها در بحث بررسی طرح ها و لوایح و مشورت دادن به نماینده، باید کمک کار آنها باشند.
❇مرکز تحقیقات اسلامی مجلس باید اعضای ثابتی در همه کمیسیون های تخصصی مجلس داشته باشد.
✅حجم گزارشهایی که به مجلس شورای اسلامی در اختیار نمایندگان قرار می گیرد بسیار زیاد است، گاهی نماینده فرصت مطالعه گزارش را ندارد، خوب است با روشی روزآمدتر نماینده در جریان فعالیتهای مراکز تحقیقاتی مجلس قرار بگیرد.
✅روال فعلی نمایندگی مجلس باید تغییر کند، وظیفه اصلی نماینده تصویب قوانین و نظارت است، متاسفانه امروز مردم همان انتظاری که از دولت و یک مسئول اجرایی دارند، را از نماینده مجلس دارند وگاهی عملکرد ایشان بر همین اساس قضاوت و می سنجد، در حالی که مسائل اجرایی مانند آسفالت خیابان، تجهیز بیمارستان، مباحث صنعت، کشاورزی و ... وظیفه دولت است.
✳به دلیل رویه غلطی که ایجاد شده،بیشتر فکر و ذهن نماینده درگیر مسائل اجرایی است و باید این رویه تغییر کند و انتظارات مردم از نماینده بیشتر در راستای وظایف تعریف شده ایشان باشد، البته این موضوع بیشتر نیاز به فرهنگ سازی دارد.
✅کارگروه رسانه و فضای مجازی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس برگزار می کند:
✳نشست تخصصی بررسی روند تدوین، اصلاح و پیگیری قانون جامع صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و موانع تصویب آن در مجلس شورای اسلامی
✅ارائه دهنده: حجت الاسلام والمسلمین مهدی رادنیک
✅ناقد: حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمدرضا زالی
✅دبیرعلمی: حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد حسین پیشآهنگ
✅زمان: یکشنبه 12 اسفند ساعت 13
✅مکان:سالن جلسات مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی
برای شرکت حضوری افراد نام و نام خانوادگی خود را به شماره 30001913 پیامک کنند.
✅لینک حضور مجازی:
www.skyroom.online/ch/m.faghih64/EB
گروه حکمرانی اسلامی و گروه اسلام و سیاست مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی باهمکاری پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار میکنند:
نشست علمی "مبانی حقوق اسلامی مقاومت"
ارائه دهنده: حجت الاسلام دکتر مهدی فیروزی
عضو هیئت علمی پژوهشکده فقه و حقوق، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
✍️ دبیرعلمی: حجت الاسلام عباس علیرضایی؛
پژوهشگر علوم سیاسی و حکمرانی
📅 یکشنبه، ۲۰ اسفند، ساعت ۱۰ صبح
🏢 قم، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، اتاق جلسات ریاست
📡 حضور مجازی از طریق پیوند زیر:
ttp://skyroom.online/ch/m.faghih64/cmir
مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی
✅کارگروه رسانه و فضای مجازی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس برگزار می کند: ✳نشست تخصصی بررسی روند تدوین،
✳به اطلاع میرساند: نشست تخصصی بررسی روند تدوین، اصلاح و پیگیری قانون جامع صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و موانع تصویب آن در مجلس شورای اسلامی، لغو و به زمان دیگری موکول شد.
✳حجت الاسلام والمسلمین محمد تقی رهبر نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، عضو جامعه روحانیت مبارز و امام جمعه موقت اصفهان:
از آنجا که مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با نیت احصاء ظرفیتهای فقهی و دانشی حوزههای علمیه در ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و حقوقی تاسیس و در قم کنار حوزه های علمیه مستقر است، لذا از همه نمایندگان محترم در مجلس دوازدهم تقاضا می شود، مدام با این مرکز مکاتبه و مراوده داشته باشند، حتی رابطی بین خود و این مرکز معرفی کنند، مسائل را با کارشناسان این مرکز مطرح و مشورت بگیرند، این اقدام هم خدمت به مجلس شورای اسلامی و هم خدمت به اسلام و حوزه های علمیه است، زیرا خروجی این ارتباطات تصویب قوانین متقن، دقیق و مطابق با شریعت اسلام است.
✳توصیههای حجت الاسلام والمسلمین محمد تقی رهبر عضو جامعه روحانیت مبارز، و نماینده دو دوره مجلس شورای اسلامی، عضو سابق کمیسیون قضایی مجلس و امام جمعه موقت اصفهان
✅مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی از آنجا که در دل حوزههای علمیه و پل ارتباط میان حوزه و قوه مقننه است، جایگاه بسیار مهمی است، بر همین اساس، پیشنهاد می کنم نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای استفاده بهینه از ظرفیت این مرکز، نماینده یا رابطی را انتخاب کنند که پیوسته در ارتباط باشند.
✅مجلس جایگاه حساسی است و قانونی که تصویب می شود با نظم اجتماعی و زندگی مردم مرتبط است، بنابراین باید با دقت کار انجام شود و بهترین جایگاه های تخصصی برای پخته شدن کار همین مراکز تخصصی است.
✅مرکز تحقیقات اسلامی مجلس نیز باید در موضوعات مختلف در کنار استفاده از ظرفیت مراکز پژوهشی و تحقیقاتی، از صاحبان فکر در حوزههای علمیه سراسر کشور، مراجع تقلید و اندیشه ورزان و محققان بویژه در حوزه مسائل مستحدث استفاده کند.
✅مجلس جایگاه تخصصی برای رسیدگی به مسائل اسلامی در ابعاد مختلف است وسرنوشت کشور و مسائل مهم جامعه در مجلس بررسی و تصویب میشود، از آنجا که طبق اصل چهارم قانون اساسی همه قوانین باید مبتنی بر شریعت اسلام باشند، در جریان بررسی طرح ها و لوایح بویژه در جایی که پای شریعت در میان است، از ظرفیت کارشناسان و اندیشمندان حوزوی و علما به واسطه مرکز تحقیقات اسلامی مجلس استفاده کنند.
✅از آنجا که مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با نیت احصاء ظرفیتهای فقهی و دانشی حوزههای علمیه در ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و حقوقی تاسیس و در قم و کنار حوزههای علمیه نیز مستقر است، لذا از همه نمایندگان محترم در مجلس دوازدهم تقاضا می شود، مدام با این مرکز مکاتبه و مراوده داشته باشند، حتی رابطی بین خود و این مرکز معرفی کنند، مسائل را با کارشناسان این مرکز مطرح و مشورت بگیرند، این اقدام هم خدمت به مجلس شورای اسلامی و هم خدمت به اسلام و حوزه های علمیه است، زیرا خروجی این ارتباطات تصویب قوانین متقن، دقیق و مطابق با شریعت اسلام است.
✅جلسه اول هم اندیشی دوم با عنوان بازخوانی نهاد بهره، معضل سود در بانکداری بدون ربا و راهبردهای پیشنهادی توسط حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد رضا یوسفی شیخ رباط در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی به همت گروه اقتصاد و اندیشکده دین و قانون مورخ ۲۰ اسفندماه ۱۴۰۲ برگزار گردید.
🔶در جلسه اول این هم اندیشی سیر بانکداری اسلامی و چالشهای آن محور گفتگو قرار گرفت.
🔶اهم مواردی که در این جلسه عنوان شد بدین قرار است:
🔹دنیای اسلام به صورت قهری با ورود بانکداری مواجه شد. در مواجهه با این پدیده نو، مکلفین به استفتاء از عالمان دینی پرداختند. اکثر فقها قائل به این همانی بهره بانکی و ربا شده و فتوای به حرمت دادند.
🔹از سوی دیگر، اقتصاددانان نئوکلاسیک مکاتب کمبریج و اتریش قائل بودند که بهره عامل نوسانات و ادوار تجاری بوده و سبب بی ثباتی اقتصاد میشود. آنان نتیجه گرفتند که نهاد بهره دارای ضعف کارکردی است.
🔹گروهی از اقتصاددانان نظام مشارکتی PLS را به لحاظ نظری بهتر از نظام مبتنی بر بهره دانستند. با ابتناء به این سه نکته، نظام بانکداری اسلامی مبتنی بر مشارکت توسط اندیشمندان مسلمان پیشنهاد و پس از مدتی عملی شد.
🔹طولی نکشید که بانکداری اسلامی مشارکتی با مشکلاتی همچون نکول مشتریان بانکی، فقدان مدیران متخصص توانمند، مخاطرات اخلاقی و عدم اعتماد به مشتری به دلیل عدم تقارن اطلاعات و ...روبرو شد.
🔹اواخر دهه ۱۹۶۰ میلادی، شهید صدر مشکل بانکداری اسلامی را فقدان سه عنصر 1- تضمین اصل سپرده 2- پرداخت بهره 3- توانایی برداشت سریع سپرده گذار، دانست.
🔹از جمله راهکارهای پیشنهادی اقتصاددانان مسلمان تضمین اصل سپرده و سود توسط شخص ثالث بود.
به این ترتیب، سیستم بانکداری اسلامی مشارکتی شبیه به نظام مبتنی بر بهره شد!
🔹تداوم برخی از مشکلات گذشته و پیدایش ذهنیت منفی میان مسلمانان سبب شد تا برخی از متفکران مسلمان تغییر عقود مشارکتی به مبادله ای را راه حل مشکل بدانند.
🔹از بین عقود مبادله ای، عقد فروش اقساطی و مرابحه در سیستم بانکداری اسلامی گسترش پیدا کرد که مرابحه شبیه ترین عقد به بانکداری سنتی با بهره بود.
🔹نرخ سود در این رویکرد اسلامی بر اساس نرخ بهره لایبور انگلستان تعیین میشد! در پاسخ به این تناقض رفتاری گفته شد که دو نظام حقوقی از یکدیگر قابل تمییز است! این در حالی بود که کارکرد هر دو نهاد یکی بود ضمن آنکه با انبوهی از مشکلات مواجه بودند. منذر قحف به نقل از گروهی از بانکداران غربی در همایش لندن به تاریخ 1985 عنوان داشت که آنان بجز حالت شکلی هیچ تفاوتی میان مرابحه و ربا ندیدند! چنین رویکردی سبب صوری شدن عقود بانکی و معیار قرار گرفتن بهره شد و مشکلات را بیشتر نمود.
🔶جلسه آتی به راه کارهای پیشنهادی پرداخته میشود.
کانال اندیشکده دین و قانون👇
https://eitaa.com/law_religion
بازخوانی معضل سود و بهره1.mp3
32.01M
✳️فایل صوتی/بخش اول؛ ارائه بازخوانی نهاد بهره، معضل سود در بانکداری بدون ربا و راهبردهای پیشنهای
🔶حجت الاسلام دکتر محمد رضا یوسفی شیخ رباط
بازخوانی معضل سود و بهره2.mp3
37.65M
✳️فایل صوتی/بخش دوم؛ ارائه بازخوانی نهاد بهره، معضل سود در بانکداری بدون ربا و راهبردهای پیشنهای
🔶حجت الاسلام دکتر محمد رضا یوسفی شیخ رباط
✳دکتر اقبال شاکری نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون عمران مجلس
✅یکی از موضوعات مهم در حوزه قانونگذاری، داشتن مبانی فقهی و دینی در عرصه های مختلف است که بر اساس آن ذی نفعانی که از آن قانون متاثر می شوند مطمئن هستند که علاوه بر تصویب قانون، دیدگاه شرع مقدس در مورد آن قانون در نظر گرفته میشود.
✅ اینکه مجلس هر قانونی که تصویب میکند مرکز تحقیقات اسلامی مجلس آن را بررسی کند که اولا مخالف شرع نباشد و ثانیا، مشخص شود شرع مقدس در این زمینه چه دیدگاه و دستوراتی دارد و چگونه آن را تبدیل به قانون کنیم، بسیار حائز اهمیت است، این موضوع(کلیه قوانین و مقررات حاکم در نظام جمهوری اسلامی ایران, باید منطبق بر موازین اسلامی باشد) در قانون اساسی نیز به صراحت آمده است.
✳نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی بویژه در دوره دوازدهم بدانند یکی از مراکز مهمی که با پشتوانه فقهی حوزه های علمیه، فقها و مراکز علمی پژوهشی می تواند به مجلس شورای اسلامی در زمینه تصویب قوانین خوب و کارآمد با پشتوانه دینی کمک کند، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس است.
✳بنده در مجلس یازدهم در کمیسیون عمران با همکاری که با این مرکز و کارشناسان آن داشتم استفادههای بسیار خوبی کردم، ظرفیتهای خوبی در این مرکز وجود دارد و استفاده از این ظرفیتها به نفع مجلس شورای اسلامی، نظام و مردم است.
✳نشست مشترک مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و موسسه عالی فقه و علوم اسلامی.
✅در این نشست که در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس برگزار شد، دکتر عطاء الله رفیعی آتانی رئیس این مرکز و آیت الله سید محمدعلی مدرسی یزدی رئیس مرکز پژوهشی و عضو هیات امنای موسسه عالی فقه و علوم اسلامی پیرامون همکاریهای دوجانبه دو مرکز بحث و تبادل نظر کردند.
دکتر رفیعی آتانی با برشمردن برخی نیازمندهای نظام قانونگذاری و مسائل مبتلابه نظام سیاستگذاری، خواهان همکاری دو مرکز برای رفع این مشکلات و چالشها شد.
موسسه عالی فقه و علوم اسلامی در رشتههای فقه اقتصاد، فقه جزا، فقه خانواده، فقه معاملات، فقه سیاست، فقه تربیت و فقه قضا فعالیت دارد.
برگزاری نشستهای مشترک، تهیه گزارشهای تخصصی مکتوب ناظر به طرحها و لوایح و در صورت نیاز حضور محققان در کمیسیونهای تخصصی از دیگر محورهای این نشست برای همکاری دو مرکز بود.
حقوق، اقتصاد، سیاست، حکمرانی اسلامی، فرهنگی- اجتماعی، مطالعات مدیریتی، تولیدی زیربنایی در کنار شوای فقهی، گروه هفتگانه فعال در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس میباشند.
افتتاحیه چهارمین کنفرانس بین المللی فقه و قانون؛ 1402.12.16.pdf
405.5K
متن کامل سخنرانیهای مراسم افتتاحیه چهارمین کنفرانس بین المللی فقه و قانون با عنوان حکمرانی دینی و تنظیمگری در مسائل اساسی جهان معاصر.
✳ به اطلاع میرساند، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی به منظور تکمیل شبکه پژوهشگر از میان برادران و خواهران حوزوی و دانشگاهی سراسر کشور دعوت به همکاری میکند.
✅شرایط عمومی متقاضیان، رشته های مورد نیاز و فرآیندهای فراخوان، نحوه همکاری پذیرفته شدگان با مرکز و ... در همین کانال اطلاع رسانی خواهد شد.
کانال رسمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی
https://eitaa.com/joinchat/1021771898C48c711af96