🔭 از کاشان به عمق کهکشانها 2
💎بخشی از متن:
۴۰ هزار قطعه مکانیکی، ۷۵ هزار قطعه الکترونیکی
🔸قطر آینه اصلی ۳٫۴ متر و قطر آینه دوم ۶۰ سانتیمتر است. به قطر آینه اصلی توجه کنید. این عدد برای دانشمندان بسیار مهم است. هرچه دهانه تلسکوپ بزرگتر باشد نور بیشتری جمعآوری میشود. مثل این میماند که ظرف بزرگتری برای جمعآوری قطرات باران داشته باشید. ۴۰ هزار قطعه مکانیکی، ۷۵ هزار قطعه الکترونیکی و دو هزار متر فضای تخصصی هم برای رصدخانه در نظر گرفته شده.
200 هزار بار قویتر از چشم ما
🔸تلسکوپ رصدخانه میتواند بیش از ۲۰۰ هزار برابر چشم انسان نور جمعآوری کند؛ بنابراین اجرام را بادقت بیشتری میبینید. ابزارهای مکمل تلسکوپ اصلی، حسگر جبهه موج، ردیاب خودکار، ابزار نورسنجی/تصویربرداری و طیفنگار است. این ابزارها بسیار مهم هستند. ابزار نورسنجی قطعه جالبی است که ما میتوانیم کوچکترین تغییرات نوری را در اجرام خیلی کوچک و کمنور اندازهگیری کنیم. ابزار طیفنگاری به ما کمک میکند تا طیف برخی عناصر مثل بخار آب را در سیارههای دوردست تشخیص بدهیم.
🔸 قطعاً با خواندن توضیحات فنی و علمی تلسکوپ و یک حساب سرانگشتی در ذهنتان، دنیایی از پروژههای متفاوت متصور میشوید. این سازه مهم و علمی کشور قرار است ما را در دنیای کهکشانها، ستارهها و تحول آنها، سیارات فراخورشیدی و البته پدیدههای جذاب نجومی غرق کند و مطالعات ارزشمند و دقیقی انجام دهد.
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال رایگان به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
هفت میلیارد سال نوری زیر نگاه ایران1
قصه ساخت پیشرفتهترین رصدخانه ایران به روایت دکتر حبیب خسروشاهی
💎بخشی از متن:
🔸«قله گرگش» در رشتهکوه کرکس حوالی کاشان قرار دارد. برای مکانیابی اجرا، چهل و چند نقطه را مطالعه کردیم. تیمهایی که واقعاً با سختی، بالای کوه در زمستان و تابستان کار کردند، چهار نقطه در کشورمان را دو سال بهصورت پیوسته رصد کردند و در نهایت به قله 3600 متری «گرگش» رسیدیم که دید نجومی آن بهطور متوسژ حدود 65 صدم ثانیه قوسی هست؛ به این معنی است که لایههای جو مقابل تلسکوپ مدام دارند حرکت میکنند و این باعث میشود که شفافیتش از بین برود و در واقع کاری که ما انجام دادیم، انتخاب مکانی بود که آسمانش وضوح بیشتری داشته باشد.
🔸کار اجرایی در گرگش خیلی کار سختی بود. در آن قله ما باید تست ژئوتکنیک انجام میدادیم. در 3600 متر بایستی دهها هزار لیتر آب پمپ میکردیم. آن موقع جاده هم نبود و بدون جاده، هشتاد تن بار با قاطر رفت روی قله تا این کار صورت بگیرد. یعنی ما مدتها از آن روستا قاطربان گرفته بودیم، یک اسب بود و یک قاطر و برایشان پارکینگ قاطر درست کرده بودیم. آن قاطر را بازنشستهاش کردیم، غذایشان را میدهیم برای اینکه تفریح کنند. یعنی واقعاً یک کار عجیب بود. نازککاری دو هزار متر ساختمان در پنج ماه انجام گرفته است؛ در تهران هم کسی نمیتواند این کار را بکند! در ارتفاع سه هزار و ششصد متری یکی از زیباترین رصدخانههای دنیا ساخته شده است که اصلاً هیچکس انتظار نداشت. یکی از دلایلی که مقاله ساینس آنقدر محکم تعریف کرده است بخاطر این است که واقعاً شوکه شده بودند. میگویم حتی آنهایی که اینکاره هستند شوکه شدند. آنهایی که داخل هستند هم، خب خیلی چیز زیادی نمیدانند از این ماجرا.
#دانشمند_نوجوان
#رصدخانه_ملی #نجوم
#دانشمند۲۰
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال رایگان به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
🚀 غیر عادیها به فضا میروند۳
قصه فضایی شدن ما ایرانیا
💎بخشی از متن:
🔻حالا فکر کن تو همین ایران خودمون، چند نفر جمع شن دور هم و بگن میخوایم به جای بیابونهای آمریکا، از همین کویرهای خوشگل ایران ماهواره هوا کنیم! خداوکیلی تو باشی نمیگی یه چیزیشون میشه؟! همین آدمای غیرنرمال، 17 سال پیش یهو دلشون خواست آدم هوا کنن! رفتن زیر یه خم ماجرا. لابد فکر کردی اکانت اینستاگرامه یه جیمیل بدی ساخته بشه! دوباره میگم، تو حدود 206 کشور دنیا فقط 21 کشور این صنعت رو دارن و تو اونا هم خیلیهاشون به چندتا کشور اصلی برای ساخت و پرتاب وابستهان. ما که تکلیفمون تو وابسته بودن مشخصه؛ تا خرخره تو تحریمیم. یعنی صفر تا صدش گردن خودمونه.
🔻حالا میخوایم علی کنیم آدم هوا کنیم. برای شروع یه اتاق پرنده میخوایم. بهش میگن کپسول زیستی. یعنی یه چیزی که آدم یا هر موجود زنده دیگهای که میذاری توش، سالم برسه به مقصد. از این نظر سالم که وقتی از جو زمین میگذری ، به خاطر جاذبه و نیروی گریز از مرکز و هزار تا عامل دیگه، قد یه تریلی فشار بهت وارد میشه. تازه بعدشم میری تو شرایط بی وزنی. بیرون از زمین تشعشات خورشیدی هست و بدنه این کپسول چون با سرعت بالا داره حرکت میکنه، اگه نتونه مقاومت کنه از بین میره. تو نمیتونی از فلز استفاده کنی چون خرده میشه.
🔻 تازه وقتی از همه اینا جون سالم به در ببری، باید فکر سالم روی مقصد رسیدنتم باشی. با یه سرعت وحشتناک فرود میای و اگه نتونی اتاقکو مهار کنی، از همون فضا به فضای یه کم معنویتری تِلِپورت میشی. پس هزار تا عامل تعیینکننده هست که باید میلیمتری حسابکتابشون کنی تا سالم بلند شی و سالم فرود بیای. تازه همه اینا رو این فرض بود که تو بتونی اون کپسول زیستی رو بلند کنی ببری فضا؛ یعنی باید بلد باشی پرتابگر بسازی. الکی نیست که یکی مثل ایلان ماسک اینقدر معروف میشه.
🔻خب هیچی دیگه همونطور که احتمالا میدونی ما هیچ وقت نمیتونیم یه آفتابه بسازیم چه برسه آدم هواکنیم! حداقلش اینه که این روزا، بیشتر آدم مجازیها مسابقه خودتحقیری گذاشتن. ولی همین غیرعادیها یه پرتابگر صفر تا صد ایرانی ساختن و اسمشو گذاشتن سلمان. معلومه که اون کپسول زیستی 500 کیلویی رو ساختن و بعد از کلی تست موفق، گذاشتنش روی پرتابگر سلمان. اسمشم گذاشتن کاووس. اینم معلومه که کاووس با اون وزنش، برای اولین بار 130 کیلومتر رفته بالای زمین تا همه بفهمن جغرافیا نیست که تعیینکننده زندگیه. اون چیزی که ما رو پرتاب میکنه تو دل رویاهامون، اینه که باور کنیم متفاوت بودنه که به جهان رنگ میده. دنیارو شکل میده.
#دانشمند_نوجوان
#ایران_فضایی
#سیدحمیدرضا_میری
#دانشمند۲۰
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
هفت میلیارد سال نوری زیر چشم ایران۲
💎بخشی از متن:
🔻 تلسکوپ، مجموعههای خیلی پیچیده و زیادی دارد. شاید بگویم دهها هزار قطعه در این تلسکوپ مورداستفاده قرار گرفته است. 90 تن وزن این تلسکوپ است. چون باید آنقدر محکم باشد که نلرزد، برای اینکه مدام در معرض باد است. آینهای که روی آن قرار میگیرد 4تن وزن دارد. باید یک سازه محکمی بتواند این ۴ تُن را نگه دارد و تغییر جهت به آن بدهد. بنابراین کار واقعاً پیچیدهای است. وقتی آینهها جلوی هم قرار میگیرند، دقت مکانیکیشان یک میکرون است. یعنی تصور کنید آینههای چهار تنی، باید در مقابل هم و در فاصله چهار متری ولی با یک میکرون، کنار هم قرار میگیرند. پروژهای با این دقت بالا وجود ندارد. شاید تعجب میکنید که بگویم این بزرگترین پروژه علمی کشور هست؛ چیزی شبیه به این کار تاکنون وجود نداشته است.
🔻خود این سازه تلسکوپ چند فناوری پیشرفته دیگر هم دارد؛ مثلا «یاتاقان هیدرواستاتیکی». تلسکوپ 90 تن وزن دارد که 70تنش باید بچرخد و برای این چرخش، این هفتاد تن باید در حالت بیوزنی قرار بگیرد؛ چون اصطکاک نمیگذارد با دقت یک دهم ثانیه قوسی بتوانید چیزی را در آسمان رصد کنید. پس باید این هفتاد تن بیوزن بشود. سیستم موردنیاز این کار (که در واقع باز برای نخستینبار در کشور طراحی و ساخته شد)، یاتاقان هیدرواستاتیکی است که با فشار روغن، تلسکوپ را در حالت غوطهوری نگه میدارد و شما هفتاد تن را با فشار انگشتتان میتوانید بچرخانید. این چیزی بود که رسماً اعلام کردند به ایران بههیچوجه این را نمیدهند.
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
🕊 هتل کبوترها
راز سازههای قدیمی حوالی کویر
💎بخشی از متن:
🔅اولینبار که نام کبوترخانه را شنیدم برایم معنایی شبیه باغوحش، باغ پرندگان و یا قفسهای بزرگ روی پشتبام فیلمهای قدیمی را داشت و به نظرم کاری فانتزی برای حمایت از حیوانات بود، مثل خانههای چوبی روی درخت در حاشیه پارک و خیابان... ولی این کارها از نیاکان ما که از هر کارشان هزاران حکمت و دلیل میچکید و در خشت خام چیزهایی میدیدند که ما در آینه نمیبینیم بعید بوده؛ ولی چرا و چطور؟
کبوترخانهها برجهایی استوانهایشکل بودهاند، غالباً در شهرهای کویری؛ حالا چرا کویری؟ صبر کنید تا خدمتتان عرض کنم.
🔅برجهایی که از دور شبیه برجهای نگهبانی کنار قلعههای فیلمهای خارجی یا برجهای چهارگوشه کاروانسراهای قدیمی جاده مشهد بودهاند و البته تنها، بدون قلعه و کاروانسرا؛ که در واقع آپارتمانهایی هستند، چند هزارواحدی با ارتفاعی حدود 10 تا 20 متر و با قطر 5 تا 10 متر، استوانههایی تو خالی با هزاران حفرههایی برای زندگی کبوترها...
این برجهای لوکس با فن آوری گرمایشی و آکوستیک، سیستم حفاظتی قوی ضد شکار، ضد زلزله و ارتعاش هم بودهاند، چیزی که بعد از چند صدسال هنوز برای همه ما انسانهای امروزی مهیا نیست. پس توجهتان را جلب میکنم به شگفتی جزئیات ساخت کبوترخانهها:
🔅جنس سازه از گل رس، کاه و نمک بوده، این مواد مانع رشد و تکثیر حشرات موذی مثل ساس و کنه میشده، ضمن آن که باعث میشده در گرمای شدید تابستان کویر، خنک و در سرمای استخوانشکن شبهای زمستان گرم باشد، شکل استوانهای در قسمت بالای کبوترخانه شبیه بادگیرهای خانههای کویری ساخته شده تا جریان هوا و تهویه برقرار باشد و کبوترهای نازپرورده در آسایش باشند در ضمن در معماری به عایق صوتی یا آکوستیک بودن سازه هم دقت شده بود تا صدایی آرامش کبوتران را نخراشد و چرتشان پاره نشود.
#دانشمند_نوجوان
#فناوری_ایرانیان #ریشهها
#دانشمند۲۰
#سمیه_وظیفهخواه
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⭕️ روایت دانشمند در روستاهای مرزی بلوچستان
🌱بهمن ماه امسال بود که دوستانی از شهرهای مرزی بلوچستان برایمان فیلمهای جالبی فرستادند که بچهها در برنامه صبحگاهی مدرسهشان، بخشهایی از روایتهای مجله دانشمند را میخوانند. بعد از انتشار بعضی تصاویر آنها، پیامهای دیگری از معلمین و فعالین دانشآموزی دریافت کردیم که آنها هم خبر از این مدل فعالیتها با محتوای مجله داشتند.
🌱 به تازگی که مجله ویژه نوجوان دانشمند منتشر شد، یکی از دوستان گفتند از طرف من بیست شماره مجله نوجوان را به بچههای روستاهای مرزی بلوچستان هدیه بدهید و این اتفاق زیبا افتاد.
🌱ما در تحریریه مجله دانشمند دوست داریم این مدل فعالیتهای شبکهای و افزونهای را احیا کنیم؛ یعنی هم روایت خودمان را احیاء کنیم، هم فعالیتهای ابتکاری و ابداعی متنوعی را برای انتقال این روایتها داشته باشیم. قطعا چنین اتفاقی بدون کمک شما عزیزان رخ نمیدهد و ما هم به حمایتها و پیشنهادات شما دلگرمیم.
#دانشمند
#روایت_پیشرفت
#بلوچستان #پیام_شما
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
🦋 پریدن با بال پروانه
دخترانی که گفتند کار نشد نداره
💎بخشی از متن:
🔅در جمعیت دختران رفسنجان، دخترها برای انجام فعالیتهای داوطلبانه دور هم جمع میشوند. من از طریق دوستم معرفی شدم و اولش فقط میخواستم اوقات فراغت تابستانم را به نحوی پر کنم. ولی بعد فهمیدم ما آنجا جمع شدیم تا یک کار و هدفی را که برای بهترشدن شهر و کشورمان یا ایجاد احساس بهتر در مردم، در ذهنمان داریم، عملی کنیم. جالبش اینجا بود که کل کارها را باید خودمان انجام میدادیم.
🔅برای این که مسئله اصلیمان را پیدا کنیم یک برگه به ما دادند که در آن پرسیده بودند در خانه، مدرسه، شهر یا کشور چه مشکلی داریم؟ چه مسئلهای میبینیم که خیلی برایمان پر رنگ است و دوست داریم آن را حل کنیم؟ همهمان پاسخهای خودمان را نوشتیم و بعد، یک جلسه گرفتیم و جوابهایمان را برای هم خواندیم تا ببینیم کدام موضوع، برای بیشترمان دغدغه و مسئله بوده تا همان را بهعنوان دستورکار گروه قرار دهیم.
🔅ما بحث کردیم و به نتیجه رسیدیم که ما یک شهر زیبا و تمیز میخواهیم. شیرابه زبالهها که صحنه زشت و بوی بدی در شهر ما رفسنجان ایجاد میکرد، آزارمان میداد و دوست داشتیم این را از بین ببریم. بعد این فکر، ما را به زیر مسئلههای بعدی رساند. مثلاً وجود زبالهگردها که معضل بهداشتی ایجاد میکرد. تحقیق کردیم درباره این موضوع و دیدگاهمان نسبت به آن تغییر کرد. بعد رسیدیم به مسئله تفکیک زباله از مبدأ. خیلی تحقیق کردیم. بازیافت کشورهایی مثل سوییس را بررسی کردیم. به این نتیجه رسیدیم که اگر از خانههای خودمان شروع کنیم به تفکیک و حتی عدم تولید زباله، مشکل حل میشود.
🔅ما گروهی به نام بازانه ایجاد کردیم. پوستر طراحی و در فضای مجازی برایش تبلیغات کردیم. هدفمان فرهنگسازی دررابطهبا تفکیک زباله بود. چون شهرداری گفته بود بحث فرهنگسازی به عهده خودتان باشد. شهرکی را انتخاب کردیم بهعنوان نمونهی آزمایشی. نیرو نیاز داشتیم برای اینکه درِ خانهها برویم و مستقیماً کار را معرفی کنیم. یکبار رفتیم شهرداری و با پیمانکارهای آنجا کمی بحثمان شد؛ راجع به هزینهها و چیزهایی که فکر میکردیم برای کارمان نیاز است. همراهیها تا قبل از آن خیلی خوب بود. ولی در آن جلسهی خیلی جدی که قرار بود کار به نتیجه نهایی برسد، اختلافنظر پیش آمد و در کارمان «نه» آمد. آنجا داشتیم جا میزدیم و رها میکردیم که تسهیلگر به دادمان رسید. ما یک سال و نیم زحمت کشیدیم برای این پروژه و تسلیم نشدیم.
#دانشمند_نوجوان
#دانشمند۲۰
#پریسا_زارع
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
هفت میلیارد سال نوری زیر نگاه ایران۳
قصه ساخت پیشرفتهترین رصدخانه ایران به روایت دکتر حبیب خسروشاهی
💎بخشی از متن:
🔻باید به جایگاه واقعیمان در نجوم برسیم. ما یک پیشینه بسیار بسیار درخشان در نجوم داریم و صدها سال پیش در نجوم حرف داشتیم؛ ولی مدتهای طولانی است که دیگر این موقعیتمان را از دست دادهایم. ما فکر میکنیم رصدخانه ملی باید این را احیاء کند. باید برگردیم محل خودمان را روی نقشه نجوم پیدا کنیم. الان ابزارش را داریم.
🔻تلسکوپ ما الان، "های رزولوشن" است و توان تفکیکش خیلی بالا است. توان تفکیک بسیار بالاتر، اصولاً جزئیات بیشتری نشان خواهد داد. با تلسکوپ ما شصت هزار میلیارد میلیارد کیلومتر را میتوان دید که میشود هفت میلیارد سال نوری. دورترین تصویری که بشر تا الان توانسته ببیند، "جیمز وب" گرفته که تا سیزده میلیارد سال را دیده است. ما تقریباً نصف آن را میتوانیم چون تلسکوپها با اهداف جداگانهای ساخته میشوند و هر کدامشان وظیفه خاص به عهده دارند.میخواهم بگویم که این زورآزمایی نیست. اینجا مصلحت و آن اهداف پروژه، تعیینکننده است.
🔻این پروژه یک چیز بهخصوص دیگری که مشخص میکند، موضوع علوم پایه است؛ یعنی برکتی که علوم پایه برای صنعت کشور دارد. اصلاً علوم پایه موتور محرک است. چون چیزی که ما امروز به آن فکر میکنیم، شما ده سال بعد به آن احتیاج خواهید داشت. همین دوربینها را مثال میزنم؛ دوربینی که روی گوشی شما است، اولینبار در نجوم استفاده شده است. از 1980 تا سال 2000، دوربین دیجیتال وجود نداشت ولی ما در نجوم آن را داشتیم. البته آن را منجمان نساختند، ولی برای نجوم توسعه پیدا کرده است چون ما همیشه دوست داشتیم تعداد پیکسلها برود بالاتر. حالا بخش دفاعی یک جوری همیشه پیشران است و علوم پایه هم یک جور دیگر.
#دانشمند_نوجوان
#رصدخانه_ملی #نجوم
#دانشمند۲۰
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
شماره ۲۱ مجله دانشمند منتشر شد
سری جدید مجله دانشمند، باسابقهترین مجله دانشوفناوری به زبان فارسی با رویکرد «روایت پیشرفت» منتشر شد. مجموعه گفتوگو و یادداشتهایی که در این شماره میخوانیم:
💠 سرمقاله
🔸 دانشبنیانها زیر سایهٔ تصویر کلیشهای
💠 روایتخانه
🔸 باور نمیکردند بتوانیم رآکتور گلاسلایند را بسازیم
روایت مهندس مصطفی جنتی از ساخت دانشبنیان محصولی حیاتی
🔸 برای مدیریت مصرف انرژی راهحل دانشبنیان داریم
در گفتوگو با مهندس اخترشناس مدیر شرکت دانشبنیان قمی
🔸 از پژوهشکده دانشجویی تا شهرک دانشبنیان
روایت دانشجویان اصفهانی که حل مسائل کشور برایشان اولویت شد
💠 قاب پیشرفت
🔸 رؤیای ایرانی
معرفی آثار بخش مستند پیشرفت چهاردهمین جشنواره عمار
💠 فناوری نرم
🔸 ورود به دنیای جدید فضایی
روایت لحظههای پرتاب ماهواره ثریا
🔸 خشت به خشت تا ثریّا
روایت غیر رسمی از دیدار رهبری با تولیدکنندگان و فعالین اقتصادی
🔸 اعتکاف همراه با روایت پیشرفت و آیه یأس
چند روایت از برگزاری غرفه روایت پیشرفت در اعتکاف شیراز
🔸 افقهای باز و کرانهای تازه
شعر خانم فاطمه عارفنژاد
💠 ترجمه تجربهها
فضانوردی روی زمین
مروری بر برنامههای آژانس فضایی اروپا برای کودکان و نوجوانان
💠 مطالعات پیشرفت
🔸 زبان فارسی در علم
افقهای دانشبنیان
🔸 روایت پیشرفت؛ زیست بوم زندگی و حل مسئله است
گزارشی از نشستهای همعزم در گفتمانسازی پیشرفت
💠 کتابخانه
🔸 خروج از خیابان سئول
یادداشتی بر یک تجربه بومی در حل مسائل دانشبنیان
🔸 به توان هایتک
روایت یک اتفاق بزرگ در صنعت برق کشور
💠 خبر زیست بوم
مهمترین و تازهترین خبرهای مرتبط با دستاوردها و تولیدات فناورانه و دانشبنیان کشور
💠 کمیک استریپ
🔸 چشم شب
روایت شرکت دانشبنیان سازنده لنزهای اوپتیکی
📝همکاران این شماره:
پریسا زارع، رعنا مرادینسب، نرگسسادات مظلومی، فرناز ايزدبین، فروزان ايزدبین، سیدحمیدرضا میری، سیدمیثم حسینی، سیدعلی میری، محمدحسین عظیمی، حسن فاطمی، علیرضا طهماسبی، علیرضا مجیری، حمید نخعی، علی تقوایی.
مدیرمسئول: محمدحسن روزیطلب
سردبیر و جانشین مدیرمسئول: پژمان عرب
دبیر اجرایی: مریم حنطهزاده
با همکاری موسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران
مجری طرح: خانه هنر و رسانه پیشرفت
🌐شماره بیست و یکم مجله دانشمند را میتوانید از دکههای مطبوعاتی سراسر کشور و همچنین سایت انتشارات ایران به آدرس ketabir.com با ارسال رایگان تهیه کنید. شماره تماس برای اشتراک سالانه و سفارش تلفنی 09123969195 - آقای بابایی
#شماره_جدید_دانشمند
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
🚀 ورود به دنیای جدید فضایی ۱
روایت لحظههای پرتاب ماهواره ثریا
💎بخشی از متن:
🔻هر ربع یکبار از خواب میپریدم و به وسط تاریکی خیره میشدم دنبال جواب. چه باید روایت میکردم. حتی وقتی ساعت 6 صبح با سردرد و چشمهای خوابزده برای بار اولم سوار ایلوشین شدم هم هنوز نفهمیده بودم قرار است چه صغری کبرایی را ردیف کنم تا به قول معروف حق مطلب را ادا کند. تازه یک مطلب دیگر هم بود که مغزم را سوراخ میکرد. اگر شکست بخورد چه؟ چه باید میگفتم؟ لابد قرار بود کلیشهایترین جمله اینطور وقت ها را به زبان بیاورم: این شکست چیزی از ارزشهایمان کم نمیکند! کدام ارزشها؟
🔻وسط سرگیجههای بلندشدن ایلوشین، یاد فیلمی افتادم که شب قبل دیده بودم. ماهواره اسپیس ایکس ای که همین چند وقت پیش در حال رفتن به فضا شکستخورده بود. جالبترین قسمت فیلم صدای زمینه بود! صدای تشویق میآمد. تشویق کسانی که داشتند نگاه میکردند؛ علی القاعده باید ناراحت میشدند و زیر گریه میزدند. تشویقشان دیگر چه صیغهای بود؟ دیدم همه یکدفعه جمع شدند کنار شیشههای ایلوشین. سرم را لای کلهها فروکردم تا به من هم حلوای خیراتی برسد. دماوند بود که رخت زمستانی تن کرده بود و برایمان دست تکان میداد! ذهنم جرقه خورد و به سرگیجه التماس کردم ده دقیقه امانم دهد. قلم و کاغذ در جیبم را کشیدم بیرون و هرچه در ذهنم انبار شده بود روی کاغذ ریختم. ایلوشین موقع نشستن یکصدای بلندی دارد که اگر بار اولت باشد، هرچه انگشت داری فرو میکنی در سوراخ گوشت تا از مغزت حفاظت کند. صدا که قطع شد درها باز شدند. منتظر بودم یکی با اسب بیاید دم در بگوید: چطوری ایرانی؟
🔻اما جواد آمده بود تا من و مهدی را زودتر ببرد سمت مراسم تا قبل از رسیدن بقیه، سناریو را آماده کنیم. با راننده 4 نفری سوار هایلوکس شدیم و د بگاز. جواد و آن یکی مهدی دو روز زودتر رفته بودند شاهرود تا موقعیت را با کمک بچه های هوافضا آماده کنند. روز اول را پشت در پادگان و دردسر هماهنگی برای ورود، شب کرده بودند و روز بعدش را به در و دیوار زده بودند تا مکان مراسم را از پشت یک تلویزیون در نمازخانه ببرند به دل حادثه.
🔻دل حادثه، یک سالن عملیاتی بود که درهایش به صورت اتومات و کشویی رو به محل پرتاب باز میشد و فاصله اش تا ماهواره حدود دو کیلومتر بود. منتها دو کیلومتری که در دل بیابان ماهواره را کامل برای ما قابل رویت کرده بود. داخل سالن هم استیج و ویدووال رویش رو به حدود 400 صندلی که نیم دایره جلویش چیده شده بود آماده شده بود. جواد مرا برد به ردیف جلو و به سردار جعفرآبادی معرفی کرد. انتظار داشتم مسئول فضایی هوافضای سپاه با آن جایگاه، یک پیرمرد سن و سال دار باشد. جعفرآبادی به نظرم حتی میخورد زیر 50 سال باشد. سلام و علیک گرمی کردیم و نشستیم به صحبت. اولین سوالم این بود که نام ماهواره و پرتابگرش چیست و سوال دومم اینکه قرار است اینبار روی کدام قله پرچم ایرانی بکوبیم؟
#روایت_خانه
#ایران_فضایی
#ماهواره_ایرانی
#دانشمند۲۱
#سیدحمیدرضا_میری
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور
https://ketab.inn.ir/product/40958/ماهنامه-دانشمند-
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
48.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕️ روی پاهای ایرانی
🏃➡️ «محمدمهدی بخشی» کودک معلولی که حالا رؤیای المپیک دارد...
💎 جلد شماره دوازدهم #مجله_دانشمند، میزبان دکتر حمیدرضا مقارهعابد؛ مدیر شرکت دانشبنیان سازنده پنجههای پیشرفته کربنی بود.
#معلولان #پنجه_کربنی #فناوری_ایرانی
#قصههای_پیشرفت #روایت_پیشرفت
#دانش_بنیان #دانشمند #فناوری
#پرونده_فناوری_معلولان
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
⭕️ باور نمیکردند بتوانیم رآکتور گلاسلایند را بسازیم ۱
روایت مهندس مصطفی جنتی از ساخت دانشبنیان محصولی حیاتی
💎 بخشی از متن:
🔸ماههای ابتدایی علاوه بر تحقیقات و ساختوساز برای اینکه بیشتر با فضای بازار و کاربرد این محصولات آشنا بشویم، کار ارزیابی، نصب و راهاندازی این رآکتورها را که بهسختی به کشور وارد میشد، به کارهایمان اضافه کردیم. در همان ایام یک شرکت تولید مواد اولیه دارویی که تعداد زیادی راکتورهای گلاسلایند را برای خط تولید یک ماده دارویی وارد کرده بود، با ما برای نصب و راه اندازی این تجهیزات قرارداد بست. روز اول که به کارخانه آنها رفتیم توی حیاط با تجهیزات مواجه شدیم. وقتی برای ارزیابی و تست سلامت تجهیزات اولین جعبه را باز کردیم، دیدیم پوشش شیشۀ داخل رآکتورها شکسته و عملاً تمام تجهیزات بلااستفاده هستند.
🔸دومین جعبه و سومین جعبه هم همین وضع را داشتند. رئیس شرکت با دیدن این وضع رنگش پرید. اما همه امیدوار بودیم بقیه محصولات سالم باشند و با نگرانی سراغ جعبههای بعدی رفتیم که امیدمان ناامید شد. حالمان با دیدن این صحنه تعریفی نداشت. من آن جا بودم که مدیر شرکت با فروشنده خارجی تماس گرفت و وضعیت را شرح داد و از کیفیت پایین محصولات گله کرد.
🔸 مدیر آن شرکت خارجی بهجای عذرخواهی و پذیرفتن مسئولیت این اشتباه گفت تابستان سال آینده ممکن است به ایران بیایم و وضعیت را بررسی کنم. شکستن مدیر شرکت را با چشمهای خودم دیدم و از این وضعیت به هم ریختم و باز هم انگیزهام برای کار بیشتر شد. مشابه این تجربۀ تلخ در چند شرکت دیگر برایم تکرار شد. این اتفاقها خونمان را به جوش آورد که غیرت به خرج بدهیم و به سهم خودمان زودتر وارد تولید شویم تا کمی از بار سنگین مشکلات ناشی از این وضعیت را کم کنیم.
#روایت_خانه
#فناوری_ایرانی #دانشمند۲۱
#مصطفی_جنتی #دانش_بنیان
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور
https://ketab.inn.ir/product/40958/ماهنامه-دانشمند-
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
📍مصاحبه مجله «دانشمند نوجوان» [باسابقهترین مجله دانش و فناوری به زبان فارسی با رویکرد «روایت پیشرفت»]
با چند پروانه از جمعیت دختران ایران 🦋😍
🔅برش های کوچکی از متن:
🔻«نشد» نداریم!
«جمعیت، طوری است که به آدم جرئت میدهد. هیچوقت نمیگوید که نمیتوانی. حتما سختی دارد ولی کلمه نشدن و نتوانستن در جمعیت نیست. یعنی هرچیزی امکان پذیر است. حالا با روش های مختلف میتوانیم به آن برسیم!💪
🔻ما یاد گرفته ایم میتوانیم برای اهداف مان تلاش کنیم حتی اگر شکست بخوریم. از ترس شکست، بیکار نمینشینیم!
🔻جمعیت باعث شد من شجاعت پیدا کنم برای مطالبه کردن خواسته هایم از دیگران. من هیچوقت فکرش را هم نمیکردم که در سن 14،15 سالگی بروم در یک محیط کاری و اداری جدی و طرحی ببرم و پیشنهادی برای حل کردن یک مسئله داشته باشم و آن را مطرح کنم و استقبال شود.»
#اخبار_کرمان
#بازتاب_در_رسانه
📍کانال مجله دانشمند @daneshmand_mag
جمعیت دختران ایران 🦋👇
@iranian_girls_society
🛸 فضانوردی روی زمین ۱
مروری بر برنامههای آژانس فضایی اروپا برای کودکان و نوجوانان
💎بخشی از متن:
🔻نمایشگاه ویژه "تا فضا " تمام رؤیاهای دوران کودکی افراد را محقق میکند. بازدیدکنندگان میتوانند در این نمایشگاه، کل فرایند یک مأموریت فضایی را دنبال کنند، زمین را از فضا ببینند، روی ماه قدم بزنند و لباس فضانوردی بپوشند. این موزه، یک تجربه منحصربهفرد، سرگرمکننده و آموزشی است که از سال 2022 تا 2023 و با حمایت آژانس فضایی اروپا برگزار شده است و اشیاء اصلی کمیاب، خودآزماییهای پیچیده و دانش عمیقی را در مورد فضا ارائه میدهد.
🔻این نمایشگاه بسیار تعاملی، بینندگان را دعوت میکند تا کل فرآیند آمادهسازی فضانوردان را دنبال کنند. این فرآیند از آموزش فضانوردی شروع میشود و سپس سوار شدن به موشک، سفر به ماه، مریخ و سپس به ایستگاه فضایی بینالمللی را توضیح و نمایش میدهد. بعد از آن، شرایط زندگی منحصربهفرد در فضا یعنی جایی که فضانوردانی از همه ملیتها کار میکنند، میخورند، میخوابند، بازی میکنند، به دستشویی میروند... را بررسی میکند. دستگاه Moon Jump ای که در این نمایشگاه قرار داده شده است، به بازدیدکنندگان این امکان را میدهد که در شرایط ریز گرانش شبیهسازیشده، ماه را کاوش کنند.
🔻بازدیدکنندگان میتوانند انواع دانش تخصصی در مورد زندگی و کار در ایستگاه فضایی بینالمللی، نحوه رشد گیاهان در فضا یا اینکه چرا یک کپسول فضایی هنگام فرود نمیسوزد را بیاموزند. آجرهای تولید شده در یک چاپگر سهبعدی، از گردوغبار شبیهسازیشده ماه استفاده میکنند و ایدهای از فناوریهای موردمطالعه آژانس فضایی اروپا را نشان میدهد که در آینده میتواند برای ساخت یک پایگاه در ماه مورداستفاده قرار گیرد.
🔻هر کارگاه این نمایشگاه برای همه بازدیدکنندگان قابلاستفاده است. بینندگان در این موزه علاوه بر سرگرمی، میآموزند و چیزهای بسیار خاصی را تجربه میکنند؛ مثلاً میتوانند شهابسنگ یا سنگی مریخی را لمس کنند. پانلهای اطلاعاتی متعددی که در این نمایشگاه برگزار میشوند، حکایتهای مرتبط با فضا و سفرهای فضایی را بیان میکنند. بازدیدکنندگان نوجوان بزرگتر از ده سال، پس از شرکت در این موزه و قرارگرفتن در محاصره چشماندازهای قمری و بسیاری از ایستگاههای تعاملی، میتوانند به طور کامل این سؤال را پاسخ دهند که شغل فضایی و فضانوردی، چگونه خواهد بود و آیا جذاب است یا خیر.
#ترجمه_تجربهها
#فضایی
#دانشمند۲۱
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور
https://ketab.inn.ir/product/40958/ماهنامه-دانشمند-
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند