روایت پیشرفت ایران
⭕️️ شما چند الف بچه میخواهید مته بسازید؟ ۱ روایتی از تولید کالایی استراتژیک و حیاتی توسط نخبگان جها
⭕️️ شما چند الف بچه میخواهید مته بسازید؟ ۱
روایتی از تولید کالایی استراتژیک و حیاتی توسط نخبگان جهاد دانشگاهی خوزستان
💠دکتر حسن محمدیمجد متولد سال 60 و فارغالتحصیلی رشته مکانیک است. بعد از ورود به جهاد دانشگاهی بهعنوان مدیر پژوهشگری مکانیک بیشتر روی هوش مصنوعی متمرکز بود تا اینکه سال 89 وارد پروژهی مته شد. او و جمعی از پژوهشگران جهاد دانشگاهی خوزستان، بعد از پژوهش و مطالعات و شبیهسازی بسیار، توانستند در سال 93 اولین نمونه مته را تست میدانی کنند. تا قبل از این پروژه، مته حفاری به علت تحریم با قیمت بالایی در حدود 20 میلیون دلار و از کشورهای امریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه به کشور وارد میشد ولی حالا، به یکسوم قیمت در میدانهای نفتی استفاده میشود.
بخشی از متن:
🔸اوایل نهتنها خارجیها بلکه خیلی از داخلیها و بزرگان صنعت به ما میخندیدند. سال 97 معاون پژوهشی وزیر نفت چون شنیده بود تیمی در اهواز مته میسازند از ما دعوت کردند برویم تهران؛ ایشان تا وارد سالن جلسه شدند گفت: «شما چند الفبچه میخواهید مته بسازید؟ » یکبار یکی از اساتیدی که خیلی مدعی اهلفن بود به من گفت شما برو متهات را بساز و منظورش این بود که برو کشکت را بساب. یک خنده عاقل اندر سفیه هم کرد که یعنی این همان متوهمی است که میخواهد مته بسازد. از این چیزها زیاد داشتیم.
🔸هر بنبستی که شکسته میشد، یک وحدت و شادی خاص و وصفنشدنی برایمان بود. یک دورهای تیم مته بدجور تحتفشار بود؛ همه میخواستند خسته شویم و خودشان ادامه دهند. ما هم نگران این نهال نوپا بودیم که نیاز به مراقبت داشت. آنها بلد نبودند چه جوری ادامه دهند و مطمئن بودیم اگر کس دیگری میآمد، قضیه کاملا کنفیکون و این نهال خشک میشد. تمام راهها را رفتیم و جواب نگرفتیم. گفتیم خب ما مسلمانیم بگذار پناه ببریم به خدا ببینیم خدا چه میگوید. قرآن را باز کردیم این آیه آمد که لا تحزن... آقا مرده بودیم زنده شدیم، خاک بودیم بلند شدیم اصلاً حیات گرفتیم با این آیه و گفتیم خدا با ما است. به فضل خدا آن شد چشمه حیات.
🔸سال ۱۳۹۳ اولین نمونه خودمان را تست میدانی کردیم و توانستیم یک قرارداد تبیین فنی دانش نمونههای جدید را ببندیم و وارد تبیین ساخت دانش نمونههای جدید و راه جدید شدیم. تقریباً ۲ سال است که ما داریم بهصورت تولید انبوه کار میکنیم. تقریباً میتوانیم چیزی حدود حالا ۳۰ درصد نیاز مته را در کشور تأمین کنیم و اگر یک مقدار حمایت مالی شویم اگر نگوییم 100 درصد ولی ۹۰ درصد متههای کشور را میشود تأمین کرد. گروه ما تقریباً ۱۰-۱۲ نفر تیم تحقیقات و بقیه دوستان خط تولید هستند. از مسئولی شنیدم از وقتی خارجیها شنیدند مته میسازیم، هم قیمت را کاهش دادند و هم پیشنهادهای خاصی دادند. چون نمیخواهند این توانمندی داخلی شود؛ هرکجا ساخت داخلی ببینند، شیطنتهایی میکنند تا این اتفاق نیفتد.
#دانشمند۱۴ #روایت_پیشرفت
#جهاد_دانشگاهی #فناوری
(مجله دانشمند، دوره فروردین ۱۴۰۱ تا خرداد ۱۴۰۳ )
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
⭕️️ شما چند الف بچه میخواهید مته بسازید؟ ۲
روایتی از تولید کالایی استراتژیک و حیاتی توسط نخبگان جهاد دانشگاهی خوزستان
گفتند طراحی فقط مال آمریکاییهاست و بس
🔸افرادی از انجمن نفت آمدند تا بهمان گواهینامه صنعتی وساخت بدهند. گفتند ما گواهینامه ساخت بهتان میدهیم ولی گواهینامه طراحی نمیدهیم.گفتیم چرا؟گفتند طراحی فقط مال آمریکاییهاست وبس.من گفتم گواهینامه ساخت را نمیخواهیم خودمان داریم میسازیم ومیفروشیم. گواهینامه طراحی راهم حتماً ازشما میگیریم.گفتند باید اصلاح کنید.
🔸چند جلسه با ممیزی آمدندورفتند. بعد از چندجلسه گفتند دیگرنمیتوانیم اظهارنظر کنیم.جلسه بعد تعدادی از اساتید تهران رامیاوریم تابررسی کنند. اساتیدی از دانشگاههای خوب تهران آمدند و الحمدالله قدرت علمی مجموعه بهشان اثبات شد ومتوجه شدند بههیچوجه مهندسی معکوس نکردهایم. صورتجلسه نوشتند «اعطای گواهینامه طراحی و ساخت متههای حفاری به جهاد دانشگاهی بلامانع است»
🔸یکی از پیچیدهترین متههای حفاری، مته الماسی بدنه ماتریسی است که به دلیل ساختار وبدنه ماتریسی دانش طراحی خاصی دارند وبایدبرای ساخت آنها از سوپرآلیاژها و عملیات فلزی استفاده کرد.بعد از ساخت مته دندانهای،طی فعالیت چندساله توانستیم به دانش فنی ساخت متههای الماسی بدنه ماتریسی هم دست پیدا کنیم.
🔸خوشبختانه ما تاکنون توانستهایم دانش فنی۸مته بسیارپیچیده و خاص صنعت نفت را کاملاً بومیسازی و خط تولید بسیار پیشرفته آن را نیز در جهاد دانشگاهی خوزستان درشهر اهواز راهاندازی کنیم.درحال حاضر نیز درحال تولید انبوه این محصولات هستیم.
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
🎁 برگزیدگان سومین جایزه کتاب روایت پیشرفت مشخص شدند
🔶 اختتامیه سومین جایزه کتاب روایت پیشرفت،در روز دوشنبه ۱۴ آبان ماه ۱۴۰۳ در کوشک باغ هنرتهران برگزار شد. شورای سیاستگذاری این جایزه که باهدف ارزیابی ومعرفی آثار حوزه روایت پیشرفت برگزار میشود، با بررسی ۱۰۴ اثر ورودی،۳۳ اثر را در بخش داوری پذیرفت.در نهایت داوران تخصصی در ۵ بخش علمی و فناوری، حکمرانی و مدیریت،فرهنگی و اجتماعی،ادبیات داستانی و خانواده و کودک و نوجوان، برگزیدگان این جایزه را به شرح زیر معرفی کردند:
📌 کتاب آبی نفتی اثر مرتضی اسدزاده و مهدی نورمحمدزاده از نشر راهیار در بخش «علمی و فناوری» به عنوان اثر برگزیده معرفی شد.
📌 کتاب آرزو، امیر و بابک؛ بازی مهره بزرگ اثر سعید حسین رفیعی و سید محمدعلی امیراحمدی از نشر الگونگار پیشرفت به عنوان اثرشایسته تقدیر دربخش «علمی و فناوری»معرفی شد.
📌 کتاب عملیات احیا اثر محمد حکم آبادی ازنشر راهیار به عنوان اثر برگزیده در بخش«حکمرانی و مدیریت»معرفی شد.
📌 کتاب ترشِ شیرین اثر پژمان عرب و لیلا پارسافر از انتشارات ایران به عنوان اثر برگزیده در بخش«فرهنگی و اجتماعی»معرفی شد.
📌 کتاب ایذا اثر مصطفی رضایی از نشر کتابستان معرفت به عنوان اثر شایسته تقدیر دربخش«ادبیات داستانی»معرفی شد.
📌 کتاب مادر ایران اثر نورالهدی ماهپری از نشر راهیار به عنوان اثر برگزیده در بخش«خانواده و کودک و نوجوان»معرفی شد.
📌 کتاب قهرمان به شکل خودم اثر کلر ژوبرت از نشر راهیار به عنوان اثر شایسته تقدیر در بخش «خانواده و کودک و نوجوان» معرفی شد.
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
روایت پیشرفت ایران
⭕️ داستان نانوتروا؛ روایتی از پیروزی در یک نبرد طولانی ۱ یادداشتی بر کتاب «داستان نانوتروا» 💠بخشی
⭕️ داستان نانوتروا؛ روایتی از پیروزی در یک نبرد طولانی ۱
یادداشتی بر کتاب «داستان نانوتروا»
💠بخشی از متن:
🔸«داستان نانو تروا» با اشاره به قصه معروف اسب چوبین یونانی که توانست از دژ محکم آتنیها بگذرد و شهر تروا را به سقوط بکشاند، ماجرای تجاریسازی اولین نانوداروی پیشرفته ایران را که توسط دکتر جعفری و شرکت اکسیر نانو سینا و با همکاری ویژه ستاد نانو به سرانجام رسیده است، تعریف میکند. داستانی که اگرچه افسانهی پر شوری از پهلوانان نیست، اما فراز و فرود و الهامبخشیاش برای زندگی امروز ما، میتواند تأثیرگذارتر از افسانه تروا باشد.
🔸در سه دهه اخیر یکی از مهمترین دستاوردهای نانو تکنولوژی در داروسازی، بهبود داربستها و کپسولهای رسانش دارویی بوده است؛ به این معنی که داروی اصلی با قرار گرفتن در ساختار نانو حاملهای جدید، این امکان را دارد که به صورت موثرتر و با عوارض جانبی کمتر بر اهداف مورد نظر بدن بیمار، مانند اندامها و بهویژه تومورها، اثر بگذارد.
نانوانتخابهای هدفمند
🔸رقم خوردن داستان نانوتروا، قبل از هر چیز به زندگی دکتر جعفری و انتخابهایش وابستگی دارد و طبیعی است که کتاب با محوریت داستان زندگی او و انتخابهایش پیش برود. دکتر جعفری که در پایان دوره دکترا و تحصیل در کانادا، مانند بسیاری دیگر از نخبگان عاشق تحقیق، بر سر دوراهی ادامه کار در شرایط عالی و آزمایشگاههای پیشرفته قرار گرفته بود، نهایتا بر اساس تعهد اخلاقی و اعتقادیاش تصمیم گرفت برای تدریس به دانشگاهی بازگردد که برای ادامه کار در زمینهی تحقیقاتیاش، لازم بود آزمایشگاه آن را از صفر تجهیز میکرد.
🔸دکتر جعفری که پس از تحقیق چندساله در تولید داروهای لیپوزومی و گذران یک دوره موفق پسادکترا در آمریکا، توانسته بود نمونه آزمایشگاهی فرم لیپوزومی داروی دوکسوربیسین ضدسرطان را بسازد، تصمیم گرفت وارد فاز تولید صنعتی آن شود؛ مسیری که هیچگاه فکر نمیکرد اینقدر پرپیچ و خم شود. تولید صنعتی این داروی با تکنولوژی بالا آنقدر بزرگ و جدید بود که حتی سابقه تحقیقاتی درخشان دکتر جعفری هم نمیتوانست تردیدها و ناباوریهای هیئت مدیره شرکتهای دارویی را از میان بردارد و برای این پروژه سرمایهگذار پیدا کند.
🔸گرهای که در نهایت با وارد شدن ستاد نانو و سرمایهگذاری انسانی و مالی ویژهاش در این پروژه به ثمر رسید؛ ستاد نانو میدانست که نشان دادن یک محصول ملموس و پیشرفته، صدهابار بیشتر از سخنرانی، افقهای پیشرویِ جامعه علمی و ملت ایران را در دسترس نشان میداد.
#دانشمند۹و۱۰ ویژه نوروز۰۲
#کتاب #روایت_پیشرفت
(مجله دانشمند، دوره فروردین ۱۴۰۱ تا خرداد ۱۴۰۳ )
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
12.03M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕️صادرات نانوداروی درمان سرطان
🔺همین چند وقت پیش خبری کوتاه ولی مهم پخش شد ( البته خیلی هم کسی متوجه نشد) که دکتر محمودرضا جعفری در شانگهای قرارداد صادرات نانوداروی درمان سرطانش را به چین امضا کرده.
اتفاق مهمی که آنچنان ضریب نگرفت. گفتم به بهانه اعلام این خبر مهم، فیلم دیدار چند سال پیش ایشون با آقا رو منتشر کنم و بگم چه دُری داریم.
🔺دکتر محمودرضا جعفری عزیز بعد از اخذ دکترای تخصصی در کانادا به عشق خدمت به مردم کشور، به ایران برگشت و موفق به تولید اولین نانوداروی پراستفاده در درمان انواع سرطان شد که نسبت به نمونه غیر نانویی آن، اثرات سمی و عوارض جانبی کمتری دارد.
🔺یادمه وقتی تصمیم گرفتیم در شماره هشتم مجله دانشمند به پیشرفتهای حوزه سلامت نانو بپردازیم با کلی واسطه و توضیحات مفصلی که خودم به دکتر دادم راضی شدند که مصاحبهشون رو کار کنیم. ویژگی علم است که افتادگی و وزانت میآورد و اهل علم واقعی به شدت بیادعا و دور از این کارهای رسانهای هستند. در کل یکی از سختیهای ما برای طرح جلد زدن ۲۳ شماره دانشمند، راضی کردن دانشمندان و فناورانمان بود که حاضر بشن عکسشون بیاد روی جلد. خلاصه اینکه قدر دانشمندان و فناورانمون رو که گرهای از زندگی مردم باز میکنند بیشتر بدونیم.
#نانو #نانودارو #دانشمند_ایرانی
#محمودرضا_جعفری #فناوری
(مجله دانشمند، دوره فروردین ۱۴۰۱ تا خرداد ۱۴۰۳ )
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
روایت پیشرفت ایران
⭕️ داستان نانوتروا؛ روایتی از پیروزی در یک نبرد طولانی ۲ یادداشتی بر کتاب «داستان نانوتروا»
⭕️ داستان نانوتروا؛ روایتی از پیروزی در یک نبرد طولانی ۲
یادداشتی بر کتاب «داستان نانوتروا»
🔸نقطه تمایز کتاب«داستان نانوتروا» اینجاست که منحصر در ترسیم تلاشهای دکتر جعفری نمیشود و با دقت، یک تجربه موفق نانوسیاستگذارانه را روایت میکند؛ نانوسیاستگذاری نه به معنی سیاستگذاری در حوزه نانو، بلکه به معنای روندی که با بررسی دقیق تجربیات گذشته ایران، هدفمند پیش میرود و بودجه و امکانات را در شخص و محصول مناسب سرمایهگذاری میکند.
ایرانی علیه ایرانی
🔸مسیر اصلی ساخت داروهای پیشرفته و زیستمشابه (که فرمولاسیون آنها مشابه داروهای تجاری است و عملکرد مشابهی دارند)، انتقال فناوری است و قطعا یکی از پایههای این انتقال فناوری، حضور فناوران و محققان پرتجربه است. اما متاسفانه در ایران کمتر محققی است که بعد از یادگیری و انباشت دانش در پروژههای مرتبط با داروهای پیشرفته و نوترکیب، به کشور بازگردد! و جالب آنکه زمانی که کسی مثل دکتر جعفری یافت میشود که عزم جدی برای تولید در شرایط سخت تحریم و کمبود زیرساختهای تکنولوژیک را داشته باشد، علاوه بر واردکنندگان حرفهای و پرقدرت دارو، باید با اغراض ضدایرانی و اشکالات به ظاهر علمی هم، دست و پنجه نرم کند!
🔸یکی از همکاران دکتر جعفری که در همان ابتدای کار و به صورت دوستانه و شخصی، یک نمونه از محصول دارویی سینادوکسوزوم را از او گرفته است، بدون اجازه و بدون رعایت استانداردهای نگهداری دارویی، آن را به گروهی از محققان یک دانشگاه خارجی ارسال میکند. آنها در یک مقاله و بر اساس تستهای ادعایی انجام گرفته روی همان نمونه غیراستاندارد، اعلام میکنند که داروی ایرانی خواص مشابه نمونههای خارجی را دارا نیست. دکتر جعفری و شرکت اکسیر مجبور میشوند تا زمان و هزینه زیادی را صرف انجام آزمایشهای استاندارد در آزمایشگاههای معتبر خارجی بکنند تا بتوانند این ادعا را، با دلایل دقیق و به زبان علمی رد بکنند. این اتفاق، یک تجربه و نمونه روشن از مواجهات ناجوانمردانهای است که شرایط پیشرفت علمی کشور ما را بسیار متفاوت از کشورهای دیگر میکند.
روایتهایی برای شکست محاصره ناامیدی
🔻شاید بیراه نباشد اگر بگوییم که در نبود تصویر و روایت تأثیرگذاری از صنعت داروسازی ایران، که یکی از اثرات آن را در دوران کرونا و در ناباوری عمیق بسیاری از مردم نسبت به تولید واکسن ایرانی دیدیم، خودِ کتاب «داستان نانوتروا» هم به مانند اسب چوبینی است که با انتخاب درست سوژه و روایت دقیق و بهاندازهاش، میتواند محاصره ناامیدی و ما نمیتوانیم را بشکند. گرچه گویا متأسفانه کمتر مسئول مرتبطی است که برای چنین آثاری ارزش قائل شود، جز رهبر انقلاب که ارزش این روایتها و قهرمانانش را به خوبی میشناسد؛ در مستند «غیررسمی»، که در آن بخشی از یکی از دیدارهای همیشگی رهبر با نخبگان و محققین کشور پخش شد، رهبری به خواندن کتاب «داستان نانوتروا» اشاره کردند و بعد از آنکه متوجه شدند دکتر جعفری هم در آن جمع حاضر هستند، گفتند که: «من برای شما و آن دوستی که به شما توصیه کرد تا به ایران بازگردید و برای کشورتان کار کنید، دعا کردم.»
#نانو #نانودارو #دانشمند_ایرانی
#محمودرضا_جعفری #دانشمند۹و۱۰
#کتاب_پیشرفت #داستان_نانوتروا
(مجله دانشمند، دوره فروردین ۱۴۰۱ تا خرداد ۱۴۰۳ )
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
8.99M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
پرتاب ماهواره و فرصتهایی که از دست میرود | پیشرفتها را در رسانه هدر میدهیم؛ بهجای جریانسازی ⬇️
روایت پیشرفت ایران
پرتاب ماهواره و فرصتهایی که از دست میرود | پیشرفتها را در رسانه هدر میدهیم؛ بهجای جریانسازی ⬇
🚀 پرتاب ماهواره و فرصتهایی که از دست میرود | پیشرفتها را در رسانه هدر میدهیم؛ بهجای جریانسازی
🔻فضا بیش از شش دهه است که از جذابترین موضوعات برای نوجوانان جهان و همه علاقهمندان علم و فناوری است. اتفاقات و پیشرفتهای بشر در صنعت فضایی، تقریبا در همه هنرها ورود پیدا کرده است. یک نمونه اش سینماست که صدها فیلم مرتبط توسط کشورهای پیشتاز در باشگاه فضایی، ساخته شده است. این کشورها با کمک سینما هم پیشرفتهای فضاییشان را روایت میکنند، هم خلق رویا و آینده میکنند.
🔻به اعتراف خود غربیها، ایران جزو ده کشور باشگاه فضایی جهان است و هیچ بحث بزرگنمایی یا پروپاگاندایی هم در کار نیست. بله، ما تجربه افول شدیدی در دهه ۹۰ داشتیم؛ یعنی با توجه به سرعتی که در دهه هشتاد در عرصه فضایی داشتیم طی دهه نود، شاهد افول و رکود در عرصه فضایی بودیم. ولی در سه سال اخیر باز موفقیتها و پرتابهای مهمی داشتیم.
🔻عصر، عصری است که فضا در همه عرصههای متنوع زیست انسانی تاثیرگذار است و کاربردهای متنوع پیشرفتهای فضایی در کشاورزی و امنیت غذایی، محیط زیست، ترافیک، ارتباطات، سلامتی، هواشناسی، امنیت، دفاعی و... نشان از اهمیت حیاتی این صنعت دارد. پس ما صرفاً با یک مسئله فانتزی مواجه نیستیم و ضروری است که کاربردها و اثرات آن را با هنر به مردم منتقل کنیم.
🔻شرکتهای دانشبنیان فضاپایه ما در این سالها رشد داشتند و هنوز عرصه بسیار بزرگی روبه روی ما باز است. توسعه و اشتغال فناورانه همه این مجموعهها وابسته به پیشرفتهایی فضایی کشور است. دریافت اطلاعات از ماهوارههای کشورهای دیگر هزینههای هنگفتی دارد. که با پیشرفت فضایی و متکی بودن به اطلاعات ماهوارههای خودمان هزینه اطلاعات برای این مجموعههای دانشبنیان بسیار کاهش پیدا میکند.
🔻عرصه فضایی سوای کاربردهای متنوعی که دارد، رشتهها و تخصصهای گوناگونی را دربر میگیرد و خود این قابلیت برای میلیونها نوجوان ما میتواند جذاب و هیجان انگیز و پیشبرنده باشد. با روایت موفقیتها و برنامههای متنوع فضایی میتوانیم جریانسازی و تحولی در افزایش اشتیاق به علم و فناوری در مدارس و دانشگاههای کشور بهوجود بیاوریم.
🔻تجربه کشورهای مطرح فضایی در ترویج پیشرفتهایی که داشتند با قالبهای متنوعی نظیر موزههای فضایی، مسابقات علمی جذاب، حمایت از تولیدات تصویری متنوع، تولید کتابهای داستانی و کمیک، ساخت انواع المانهای شهری، همه و همه نشان میدهد باید موج و جبهه عظیمی درگیر این کار بشود و پیوست رسانهای ترویجی برای همه اتفاقات فضایی، مهم است.
🔻ما طی یک سال گذشته چندین دستاورد شاخص از ورود به مدار جدید تا تست موفق ارسال کپسول زیستی تا پرتاب موفقیت آمیز دو ماهواره جدید هدهد و کوثر شرکت دانشبنیان امیدفضا را داشتیم؛ آن هم با نخبگانی با متوسط سنی ۲۴ سال که دستاورد جدیدی برای صنعت فضایی کشور به ارمغان آوردند. ولی متأسفانه این اتفاقات بسطی در فضای جامعه خصوصا در بین نوجوانان و دانشجویان کشور پیدا نکرد... در حالی که مطالب زرد و دست چندم فضای مجازی بعضا تا چندین روز در همه رسانه ها ضریب میگیرند و دهها محصول رسانهای برایشان تولید میشود؛ ولی در چنین اتفاقات مهم فضایی شاهد کار مستمر رسانهای نیستیم و صرفا خبر را مصرف میکنیم با انقضای یک روز. پس نقطه شروع کوتاه نیامدن از روایت دستاوردهاست به راحتی ازشان نگذریم روایت کامل و جذاب و مستمر داشته باشیم.
🔻واقعا اگر تمرکز و زاویه دید درست باشد، صدها کار جذاب میشود کرد. ظرفیت عظیمی از مدارس تا مساجد، فرهنگسراها تا پژوهشسراها، انجمنهای علمی دانشجویی و همه مراکز علمی، آموزشی، فرهنگی کشور نظیر کانونهای پرورش فکری کودک و نوجوان همه میتوانند با برنامههای مختلف و جذاب این پیشرفت ها را ضریب مناسب بدهند. بنا بر اختصار است وگرنه میشود درباره مدلهای موفق بسیاری، شاهد مثال آورد.
🔻جنگ فناوری، بخشی از جنگ هویتی و وجودی ماست. توسعه و ترویج علم و فناوری را باید جدی بگیریم. از مسئله ناترازی انرژی تا دفاع از کشور و کمک به غزه و لبنان، همه و همه نیاز به فناوری و علم دارد. باید خیزش علمی را جدی بگیریم و همه ما در هر جایگاهی نسبت به پیشرفت کشور دغدغهمند باشیم.
📍پژمان عرب
#ماهواره #فضا #روایت_پیشرفت
#پیشرفت #ماهوارهبر #فضایی