به روایت از دفاع مقدس خیره ساخت و راویان و داستان نویسان را به سمت روایت از ان گسیل داشت. بنابر این "تجربه حضور" وجه تمایز و امتیاز داستان های دفاع مقدس در مقابل طیف داستان نویس روشنفکری بود که در طول جنگ مجروحی نداده و شهیدی در میانشان یافت نمی شد. ادبیات دفاع مقدس زاده زیست در معرکه های بزرگ و تماس با حقیقت و باطن دفاع مقدس بود.
اگر تجربه، رکنی اصیل در تولید داستان باشد، انتظار می رود امتداد ادبیات غنی تولید شده در پس دفاع مقدس نیز ناشی از تجربه ای عمیق، مستقیم و ارزنده باشد. اینجاست که می توان یکی از دلایل مهم ضعف های محتوایی و حتی ساختاری اثار تولید شده در جشنواره های رنگارنگ سالیان را برجسته ساخت. اینکه عمده اثار تولید شدۀ موضوعی در این جشنواره ها، جایی در زیست عمیق نویسندگان انها ندارند. به این معنی که چنین جشنواره هایی حتی به استانه ادبیات داستانی دفاع مقدس که از "تجربی نویسی" عبور کرده و به ساحت های روایت "معقول" دست یافته است نیز نخواهند رسید. در این نقطه است که ادبیات داستانی که چیزی برای روایت ندارد دست به دامان فرم شده و اثار مهارت جویان داستان نویسی و برگزیدگان جشنواره ای در زیر بار سنگین تکنیک های داستانی مدفون می شود. در این داستانها با زندگی انسانی با تمامی فراز و فرودها و رنگارنگی اش خبری نیست. بلکه انچه وجود دارد تحمیل غیر هنری و غیر ضروری فرم بر داستانی است که نمی خواهد یا نمی تواند داستان بگوید. داستانی که تلاش می کند با رنگ و لعاب فرم بی چیزی و فقر تجربی و عقلانی خود را بپوشاند. ماده خام چنین داستانی تجربه های عادی و تکراری است که با ذهنیت گرایی پیچیده روایت می شوند. داستانهایی که با وجود انتخاب موضوعات نو و عمیق تجربه غیر مستقیم سطحی را در بطن خود روایت می کنند.
با درک چنین بحرانی است که می توان تحلیل کرد چرا تمامی عِده و عُده گرد امده در حوزه داستان نویسی و هزینه های صورت گرفته در کارگاههای داستان نویسی برخی موسسات و مجموعه ها، قادر نیست "زندگی" را به عمق و شفافیت و تنوع و زیبایی یک خاطره دفاع مقدس روایت کند. چرا قادر نیست مخاطب را با خود همراه سازد و خواندن اثار منتخب برخی جشنواره های داستانی کاری شاق،ملال امیز و ریاضتی دشوار است. چرا میان سلایق متولیان و داوران برخی جشنواره های ادبی با خواست خوانندگان اثار داستانی فاصله افتاده است.
امتداد ادبی باید در کنار امتداد تجربی قرار گیرد. در صورتی که نبض جریان های اجتماعی و سیاسی و فرهنگی زیر انگشت متولیان روایت و داستان باشد باید بدانند امتداد تجربی واقعه غنی دفاع مقدس کجاست. در این صورت است که ادبیات از دل ذهنیت و ضمیر جامعه می جوشد و چون موجی گسترده می شود.
امتداد یافتگی و امتداد باختگی تجربه ادبیات دفاع مقدس.pdf
160.9K
امتداد یافتگی و امتداد باختگی ادبیات دفاع مقدس
یادداشتی به مناسبت هفته دفاع مقدس
May 11
May 11
ادبیات پایداری -رادیو فرهنگ-بخش1 (mp3cut.net).m4a
15.08M
✅ادبیات پایداری
📚رادیو فرهنگ
🎤برنامه شرح درد اشتیاق
بخش اول1⃣
ماهیت ادبیات پایداری
ادبیات پایداری- رادیو فرهنگ بخش2 (1) (mp3cut.net).m4a
17.23M
✅ادبیات پایداری
📚رادیو فرهنگ
🎤برنامه شرح درد اشتیاق
بخش دوم2⃣
هویت زایی در ادبیات پایداری
ادبیات پایداری- رادیو فرهنگ بخش3 (2) (mp3cut.net).m4a
18.67M
✅ادبیات پایداری
📚رادیو فرهنگ
🎤برنامه شرح درد اشتیاق
بخش سوم3⃣
جریان بودگی و جریان شدگی ادبیات پایداری
ادبیات پایداری-رادیو فرهنگ بخش4 (mp3cut.net).m4a
11.43M
✅ادبیات پایداری
📚رادیو فرهنگ
🎤برنامه شرح درد اشتیاق
بخش چهارم 4⃣
ارکان ادبیات پایداری
ادبیات پایداری- رادیو فرهنگ بخش5 (mp3cut.net).m4a
12.7M
✅ادبیات پایداری
📚رادیو فرهنگ
🎤برنامه شرح درد اشتیاق
بخش پنجم5⃣
دشمن در ادبیات پایداری
ادبیات پایداری-رادیو فرهنگ بخش 6 (mp3cut.net).m4a
15.51M
✅ادبیات پایداری
📚رادیو فرهنگ
🎤برنامه شرح درد اشتیاق
بخش ششم6⃣
ادبیات پایداری و مساله فلسطین
May 11
اقتباس در سینمای مقاومت-رادیو مقاومت.mp3
9M
📚اقتباس در سینمای مقاومت
📻رادیو مقاومت
18مهر 1403
May 11
رخت شو-محمد حنیف .pdf
929.1K
📚رخت شو
✍نوشته محمد حنیف
✅ادبیات جنگ و دفاع مقدس
🔍نقد رمان
چندی قبل "رختشو" رمانی از نویسنده، منتقد و پژوهشگر نام آشنای ادبیات داستانی از سوی مجموعه ای برای بنده ارسال شد. از انجا که جناب اقای دکتر محمد حنیف را نویسنده ای پرکار، زحمتکش، صاحب ایده و ذو وجوه می دانم و توفیق اشنایی با اراء و اندیشه های ایشان را در غالب کارهای پژوهشی شان داشته ام این دعوت را اجابت گفتم. پس از مطالعه این رمان، ان را از جهاتی برجسته یافتم. از جمله توانایی حنیف در شخصیت پردازی، تولید لحن برای شخصیت ها و ورود به اعماق ذهنی انها قابل تحسین است. رختشو رمانی است که خواندن ان نیازمند صبر، ذهن متمرکز و تحلیلگر و البته اشتیاق به ادبیات است. با وجود اختلاف رویکردی که با این رمان دارم از خواندن ان خرسندم. انگیزه نوشتن این نقد مفصل تلاش برای تحلیل رمان و جانمایی ان در گستره ادبیات داستانی جنگ و دفاع مقدس و تطبیق برخی معضلات نظری بر این رمان بوده است.
البته مجموعه سفارش دهنده نقد، با این توجیه که خبرگزاری ها و رسانه ها تنها یادداشت 1000 کلمه ای منتشر می کنند، با اطلاع از حجم بیش از صد صفحه ای این نقد، از سفارش نقد منصرف شد. این نیز واقعیت اسفناک و البته غیر قابل انکاری در فضای ادبیات داستانی کنونی است. وضعیتی که در ان، انباشتن رسانه ها از گزاره های بدون مبنا و بدون مرجع، اولویت بیشتری از اندیشه درباره ادبیات و رمانی دارد که نویسنده با صرف زمان فراوان تلاش کرده از جان و اندیشه خود در لایه لایه ان بدمد و امید داشته باشد ذهن و خاطر مخاطبی بدان دست یافته و قلمی آن را اشکار نماید.
May 11
روایت ها و رویکردها
نقد پنج رمان
♨️یکی میان زندگی ما راه می
♨️مفتون و فیروزه
♨️لم یزرع
♨️شب دنیا
♨️پاییز فصل آخر سال است
پنج منتقد
📌محمد رضا سرشار
📌کامران پارسی نژاد
📌محمد حنیف
📌احسان عباسلو
📌احمد شاکری
انتشارات رسول آفتاب
نقد یاس کبود-بخش1.mp3
37.1M
📚نقد داستان بلند
⚫یاس کبود
نوشته خانم راضیه تجار
بخش1
May 11
نقد یاس کبود-بخش2.mp3
34.18M
نقد داستان بلند
یاس کبود
نوشته خانم راضیه تجار
بخش 2
دوره جدید آموزش داستاننویسی و نقد داستان
مدرس: استاد احمد شاکری
زمان برگزاری: دوشنبهها ساعت 14 الی 16
مکان برگزاری: تهران، خیابان حافظ، نبش خیابان سمیه، ساختمان حوزهی هنری
شروع دوره: 28 آبانماه 1403
شهریه: 350هزار تومان
کسب اطلاعات و نحوهی ثبت نام:
ارسال پیام به آقای واحدپرست در پیامرسان بله
@masiha40
..............................................................
همراه با #ادبیات_داستانی
[اینستاگرام](https://www.instagram.com/adabiatdastani) | [بله](http://ble.ir/adabiatdastani) | [ایتا](https://eitaa.com/adabiatdastani)
@adabiatdastani