#پرونده_ویژه
💠 خلوت معنوی
📌معنویتگرایی پروژهای است که به نام آقای ملکیان مشهور شده و در بین روشنفکران حوزوی نیز طرفداران متعددی دارد. برای مثال آقای ناصر نقویان سعی دارد تا با یکیدانستن دعا و نیایش، در واقع نام عبادت را از هرگونه عمل اجتماعی برداشته و مخاطبین را دعوت به ایمانگرایی درونی کند.
📌 این در حالی است که انحصار دعا در پیوند شخصی بین خداوند متعال و بندهاش سخن تامی نیست و نباید از کارکردهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آن غفلت نمود. از این رو باید اشتراکات و تمایزات دعا و نیایش به یک اندازه مورد توجه قرار گیرد.
📚 دیدهبان اندیشه شماره ۲۶
🆔 @didebane_andisheh
#پرونده_ویژه
💠 پیشتازی عدالت
📌 در مورد عدالت و رابطه آن با ولایت یا عصمت، بحثهای چالشی زیادی وجود دارد. آقای سید جواد ورعی و آقای کاظم قاضیزاده با برجستهسازی عدالت به مثابه شاخصه جامعه دیندار، عدالت را مقدم بر دین و ولایت دینی تصویر کرده و معتقدند که وجود حاکم عادل بر وجود حاکمی که نسبت به ما ولایت دارد، دارای اولویت است.
📌 در مورد این نوع دیدگاه، باید نسبت به سطحیبودن نگاه به عدالت هشدار داد. عدالت کمالی وجودی است که مراتب مختلفی دارد لذا انسانهای عادل همه در یک سطح نیستند.عدالتی که از یک فرد عادی متوقع است با عدالتی که از حاکم توقع میرود، در یک درجه نیست. عدالت فردی در نصاب حاکم مستلزم رعایت ضوابط حاکمیتی است لذا عدالت فردی حاکم بستر و زمینهساز عدالتورزی او در ساحت اجتماع است. در نگاه فلسفه سیاسی شیعه و نظریه ولایت فقیه، شرط عدالت تضمینکننده عدالت اجتماعی است؛ البته این به معنای نفی نظارت بیرونی نیست بلکه به معنای امتیاز ویژه حکومت مبتنی بر فقاهت و عدالت است.
📚 دیدهبان اندیشه شماره ۲۶
🆔 @didebane_andisheh
#پرونده_ویژه
💠 مشروعیت حضور نِسوان
📌 در مساله زنان نیز، جریان روشنفکری سعی دارد تا با استناد به روایات و آیات مختلف، جواز حضور زنان در جامعه و حکومت را به اثبات رسانده و شبهات پیرامون آن را پاسخ دهد. آقای محمدسروش محلاتی در بحث از مشروعیت فقهی حضور زنان در مناصب سیاسی و اجتماعی، برداشت غالب فقها را زیر سوال میبرد. ایشان با تفسیر دوباره آیاتی همچون «وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ»، «الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاءِ» و «أَوَمَنْ يُنَشَّأُ فِي الْحِلْيَةِ وَهُوَ فِي الْخِصَامِ غَيْرُ مُبِينٍ»، به دنبال آن است تا اثبات کند که هیچ منع فقهی برای حضور زنان در عرصه¬های مختلف سیاسی و اجتماعی وجود ندارد.
📌 در مورد این مساله باید اذعان کرد که عمده در بحث ممنوعیت منصب ولایت عام برای زنان و مناصب فرعی مانند روایات است که در این بحث مورد بررسی قرار نگرفتهاند و برداشت فقهاء در بررسی این روایات متفاوت است. آن چه میزان است، بحث از برداشتهای فقاهتی است که باید با رویکرد تخصصی پیگیر آن باشیم نه این که به خاطر حکم یک فقیه به عدم صلاحیت زنان برای مناصب اجتماعی، ایشان را افراد سنتی و مخالف حقوق زنان بدانیم.
📚 دیدهبان اندیشه شماره ۲۶
🆔 @didebane_andisheh
#پرونده_ویژه
💠 دین انسانیت
📌 در مورد ارتباط ادیان و نحوه ارزشگذاری آنها نیز بحثهای زیادی در بین اندیشمندان مطرح است. برای مثال آقای حمیدرضا شریعتمداری مولفه تساهل و مدارا با مخالفین دینی را مطرح کرده و سعی میکند تا از تساوی حقوق مسلمان و غیرمسلمان در پذیرش یکدیگر سخن بگوید.به نظر ایشان تقوا، یک امر فرا مکتبی و فرامذهبی است و ارزش آن وابسته به مکتب و مذهب خاصی نیست و بیان میکنند که «یک یهودی با تقوا از یک مسلمان بیتقوا برتر است. به نظر ایشان این سخن که «دین من انسانیت است» حرف قرآن است.
📌 درست است که تقوای فطری، امری فراتر از مکتبها و مذهبهاست؛ اما همین قرآن، تقوای فطری را مقتضی ایمان به قرآن و دین حق میداند، به گونهای که اگر کسی به حقانیت قرآن و دین اسلام پی ببرد اما در مقابل آن لجاجت بورزد، در حقیقت از عنصر «تقوا» برخوردار نیست. قرآن مذهب انسانیت است، اما کدام انسان؟ انسان در مقابل خدا یا انسان پیرو دین خدا؟ انسان خلیفة الله یا انسان فرورفته در درة حیوانیت؟! خیلیها از انسانیت و آزادی حرف میزنند و از اجمال آنها بهره میبرند و هیچ وقت این آزادی و انسانیت را معنا نمیکنند.
📚 دیدهبان اندیشه شماره ۲۶
🆔 @didebane_andisheh
#پرونده_ویژه
💠 خودبنیادی انسانی
📌 در مورد جایگاه انسان و علیالخصوص عقل انسان در جهان هستی، اختلاف نظرهای متفاوتی بین نظریات اصیل حوزوی و روشنفکری وجود دارد که برخی از آنها مانند اعتقاد به مبنای اومانیست، مبنایی است. برخی همچون آقایان امیرحسین شکیبافر، سید عباس حسینی قائممقامی و ناصر نقویان تلاش میکنند تا با برتریبخشیدن به انسان در مقابل دین، نسخهای عمومی از دین تحت عنوان دین انسانیت ارائه دهند که حد و مرزها و حب و بغضهای موجود در بین ادیان را نداشته باشد. برخی دیگر نیز آقایان سید حمید حسینی و سعید جوادی آملی در سخنرانیهای رمضانی خود تا حد زیادی بر اهمیت عقل انسان در کشف تمام حقایق موجود در طبیعت تاکید کرده و انسان را به نوعی بینیاز از هر ابزار دیگری معرفی میکنند.
📌 این دیدگاه به دنبال آن است تا چشماندازي را ترسـیم سـازد کـه در آن، پـس از تبیـین دردها و آلام انسانی، انسانها هرچه کمتر درد کشیده و رنج ببرند و نهایتاً با بهرهگـرفتن از هر آنچه که در عرصه دین و علم و فلسفه و هنر هست، سعی میکنـد عـلاوه بـر دو مقصد پیشگفته، انسانها را به گرایش هر چه بیشتر به سوي نیکی و نیکوکاري رهنمون گردد.
📚 دیدهبان اندیشه شماره ۲۶
🆔 @didebane_andisheh
#پرونده_ویژه
💠 پرتگاه خطرناک سیاست
📌 نقد حکومت دینی با محوریت جمهوری اسلامی نیز دیگر مسالهای است که در سخنرانیهای رمضانی مورد توجه قرار گرفته است. طبق نظر آقای سید ضیاء مرتضوی مدل سیاستورزی خلفا و به طور کلی سلسله اموی، سیاستورزی بر اساس نتیجهگرایی بوده که هیچگاه اخلاق را در درون خود نهفته نمیبیند؛ این در حالی است که سیره امیرالمومنین(ع) عمل به اخلاق و عدم توجه به نتیجه امور است. ایشان در نهایت از این امر اینگونه نتیجه میگیرد که پس اصلا در واقع اخلاق با سیاست جمع نشده و سیاست به تنهایی میتواند تمام موازین اخلاقی را زیر پا بگذارد.
📌 در مورد این دیدگاه باید اذعان کرد که نظر ایشان ملقمهای از 3 نظر سکولاریسم(عدم دخالت دین در سیاست)، کثیفبودن فضای سیاست و برتری اخلاق بر دین است. ایشان هیچگاه از این مساله سخن نمیگویند که اگر دین امیرالمومنین(ع) او را به سمت شرکت در سیاست امر کرد و اخلاق او دستور دیگری داد، در تزاحم بین این دو چه اتفاقی میافتد. نگاه دوگانهای که ایشان و امثال ایشان به دین و اخلاق یا دین و سیاست دارند، به طور کلی دچار اشکال مبنایی است چرا که در تعریف دیگر میتوان سیاست را پاکتر از آنچه مطرح میشود، روایت کرد و برای دین و اخلاق و انسانی که متعهد نسبت به آنهاست، وظیفهای نسبت به عرصه سیاسی جامعه در نظر گرفت.
📚 دیدهبان اندیشه شماره ۲۶
🆔 @didebane_andisheh
هدایت شده از فکرت
☑️ «روایت غــــزه»
🔻سلسله گفتوگوهای پیرامون روز قدس:
1️⃣ چرا فلسطین برای ما مسأله است؟
👤سیدهادی سیدافقهی، قائم مقام بنیاد ملی نخبگان
⏰پنج شنبه ۹ فروردین، ساعت ۲۱.
2️⃣ فلسطین و تاریخچه خشونت یهود
👤دکتر مجتبی رحماندوست، عضو کمیسیون سیاسی و امور بین الملل جمعیت دفاع از ملت فلسطین
⏰جمعه ۱۰ فروردین، ساعت ۲۱.
3️⃣ نسبت جمهوری اسلامی ایران با مسأله فلسطین
👤علیرضا سلطانشاهی، دبیر کمیته حمایت از انقلاب فلسطین
⏰شنبه ۱۱ فروردین، ساعت ۲۱.
4️⃣ جهان عرب و مسأله فلسطین
👤سعدالله زارعی، کارشناس مسائل حوزه مقاومت و رئیس موسسه مطالعات اندیشهسازان نور
⏰یکشنبه ۱۲ فروردین، ساعت ۲۱.
5️⃣ استانداردهای دوگانه حقوق بشری در مسأله فلسطین
👤غلامرضا منتظمی، دیپلمات سابق ایران در وزارت خارجه
⏰دوشنبه ۱۳ فروردین، ساعت ۲۱.
6️⃣ نسبت تحولات اخیر فلسطین با آخر الزمان و مهدویت
👤محمدهادی همایون، عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع)
⏰سهشنبه ۱۴ فروردین، ساعت ۲۱.
7️⃣ بررسی حقوق بشر در قبال جنایات غزه
👤دکتر شهریار زرشناس، پژوهشگر و استاد دانشگاه
⏰چهارشنبه ۱۵ فروردین، ساعت ۲۱.
🔹میزبان:
👤حسین کاوه، پژوهشگر مسائل سیاسی
🔸لینک اتاق نشست:
https://www.skyroom.online/ch/shenakht/livefekrat
📮فکرت، رسانه اندیشه و آگاهی؛
📲وبگاه | فکرت | مدرسه فکرت
#پرونده_ویژه
💠 دموکراسی و تفرعُن
📌 یکی از بحثهای مهمی که آقای سروش محلاتی در سخنرانیهای رمضانی خود روی آن تاکید میکنند، تجلیل از مدل دموکراسی غربی و تطبیق آن با نظریات شهید مطهری است. ایشان همچنین نسبت به عدم اجرای این مدل در جامعه کنونی ما نقدهایی را وارد میکنند. ایشان معتقد است آن چه تفرعن و خودبینی را از بشر گرفته، اندیشه دموکراسی غربی است.
📌 گویا ایشان دچار مغالطه اشتراک لفظی شده و دو لفظ کاملاً متقابل را به یک معنا گرفته و بر هم تطبیق نمودهاند. ارزشنهادن و اهمیت قائلشدن دین اسلام برای سخن اندیشمندان و سخنان مخالفان هیچ ربطی به احترامی که دموکراسی غربی به آنها در ظاهر میگذارد، ندارد و اساساً این دو دارای دو مبنای مختلف و محدودههای مختلفاند.
📚 دیدهبان اندیشه شماره ۲۶
🆔 @didebane_andisheh
#اطلاعیه_ویژه
❇️ روایت سرزمین زیتون
⏳ شمارش معکوس برای رونمایی از ویژهنامه دیدهبان اندیشه با موضوع
💢 بررسی رابطه صهیونیسم و سکولاریسم 💢
⚠️ در آستانه روز #قدس، منتظر ما باشید.
🆔 @Didebane_Andisheh
دکتر حمید پارسانیا.mp3
23.37M
#فایل_صوتی
💠 سنتها و هویتها
🎧 دکتر #حمید_پارسانیا
❇️ ویژهنامه بررسی رابطه صهیونیسم و سکولاریسم
🌹 با ما همراه باشید!
🆔 @didebane_andisheh