#بازنشر
💠 رصد محورهای عاشورایی
🕰 محرم 1399
❇️ انتشار سیل پیامهای عاشورایی اندیشمندان، اساتید و صاحبنظران دانشگاهی و حوزوی در فضای مجازی در محرم سال 1399، نشریه دیدهبان اندیشه را به بررسی مهمترین و پرتکرارترین موضوعات و محورهای این عرصه اندیشهای واداشت.
✴️ لینک نشریه در سایت👈
🌐http://fekrat.net/?p=3056
📌آدرس کانال؛
🆔 @Didebane_andisheh
💠 رصد محورهای عاشورایی(قسمت اول)
❇️ در رصد فضای مجازی به طور کلی می توان ده محور اساسی را در باب عاشورا و محرم پیدا کرد:
1️⃣ انتخاب عناوین مختلف برای عاشورا
عدهای تلاش میکنند تا از عاشورا با عنوان اصلاح یاد کنند؛ همچنین عدهای دیگر واژه خروج را برای این واقعه متناسب میبینند و عدهای دیگر عناوین دیگری همچون قیام یا جنبش را برمیگزینند.
2️⃣ سوء استفاده حکومت از مناسک عاشورایی
یکی از مسائل پرتکرار، سوء استفاده حکومت جمهوری اسلامی از مناسک عزاداری و تخدیر مردم با استفاده از این مراسمات است. یاسر عرب در برنامه تلویزیونی خود، حسام مظاهری در سخنرانیهای بیشمار و میلاد دخانچی در یادداشت جنجالی خود سعی میکنند تا جمهوری اسلامی را بخاطر سوء استفاده از این عزاداریهای عاشورایی محکوم کنند.
3️⃣ تعیین ماهیت قیام عاشورا
علیرغم اینکه اکثر اندیشمندان حوزه علوم انسانی و اسلامی ماهیت این قیام را دینی تلقی میکنند اما برخی همچون سید جواد میری سعی دارد تا با تفسیر عاشورا از نظر دکترشریعتی، آن را یک واقعه سیاسی جلوه دهد که برای رسیدن به جامعه بیطبقه صورت گرفته است. از طرف دیگر آقای محمد رضا زائری تمام تلاش خود را میکند که عاشورا را با خواست مردم جامعه تطبیق داده و ماهیت آن را اجتماعی توصیف کند.
4️⃣ امکان یا عدم امکان الگوبرداری از عاشورا برای امروز
در مقابل اکثر اندیشمندان و صاحب نظران که از امکان الگوبرداری از عاشورا سخن میگویند. برخی همچون یاسر عرب(کربلا به روایت یزید) و محمد تقی فاضل میبدی با امکان الگوگیری مخالفت کرده و آن را غیرممکن توصیف میکنند.
5️⃣ چیستی درس عاشورا برای امروز
برخی همچون آقایان استادی و صحتی سردرودی سعی میکنند تا از عاشورا درس مذاکره و گفتگو با دشمن بگیرند. گروهی دیگر همچون آقای زائری از عاشورا لزوم احترامگذاری به خواست مردم را الهام میگیرند، برخی همچون آقای نعیمی جورشری از عاشورا لزوم مبارزات طبقاتی را استخراج میکنند.
6️⃣ مناسکگرایی یا مبارزه با آن
برخی همچون آقایان خسروپناه، اسدی گرمارودی و هادی گرامی مناسک را دارای لایههای عمیق معنایی و معرفتی میدانند که با گسترش آنها در جامعه میتواند نتایج مفیدی را به بار بیاورد. از طرف دیگر آقایان سروش محلاتی، مظاهری و محمودی سعی دارند تا مناسک را به پوستهای ظاهری تشبیه کنند که کارکردی جز سرگرمکردن توده مردم جامعه ندارد.
🆔 @didebane_andisheh
💠 رصد محورهای عاشورایی(قسمت دوم)
7️⃣ هدف قیام عاشورا
در مورد هدف قیام امام حسین(ع) نیز سه نظر کلی مطرح است: آقای مهدی میرباقری معتقدند که امام حسین(ع) به منظور اصلاح بدعتها و تحریفات بهوجود آمده در دین قیام کردهاند و هدف دیگری نداشتهاند. آقایان حسن اسلامی اردکانی و محسن مظاهری بر این باورند که امام حسین(ع) به منظور تشکیل حکومت قیام کرده و هدف اصلی ایشان سیاسی بوده است. آقای مرتضی جوادی نیز معتقدند که هدف امام از قیام، رسیدن به مقام شهادت و رسواکردن چهره بنی امیه از این طریق بوده است.
8️⃣ روایتهای عاشورا
در میدان روایت دو گروه در مقابل یکدیگر صفارایی میکنند. گروه اول بر این عقیدهاند که از بین قرائات مختلف از عاشورا، تنها یک قرائت صحیح بوده و باقی قرائات نمیتوانند صحیح باشند. از طرف دیگر شرط الگوگیری از عاشورا نیز فهم و درک همین قرائت صحیح از بین قرائات مختلف است. در این گروه افرادی همچون احمد حسین شریفی، حمید پارسانیا، حسین مهدیزاده و انشاالله رحمتی حضور دارند. در گروه مقابل اعتقاد بر این است که تمام قرائات میتوانند صحیح باشند و الگوگیری از عاشورا بسته به انتخاب ما از بین این قرائات دارد. در این گروه نیز نام افرادی همچون یاسر عرب، علی زمانیان و مهران صولتی به چشم میخورند.
9️⃣ کتابشناسی عاشورا
در برخی از اظهارنظرها کتب عاشورایی و مقتلهای سنتی و تاریخی موجود در فرهنگ شیعی و ایرانی زیر سوال رفته و اسناد جدید و چالشبرانگیزی همچون کتاب شهید جاوید و حسین وارث آدم برجستهسازی میشود. از مهمترین نظریهپردازان این بخش میتوان به آقایان عمادالدین باقی، علیرضا علویتبار و سید حسن اسلامی اردکانی اشاره کرد.
🔟 عاشورا، اخلاق و عرفان
چالشیترین مساله اندیشهای موجود در فضاهای اندیشه دینی، برتری اخلاق بر دین است؛ لذا برخی از این زاویه به تحلیل واقعه عاشورا به عنوان یک واقعه اخلاقی میپردازند. به عنوان شاخصترین افراد صاحب نظر در این عرصه میتوان به آقایان مصطفی ملکیان، ابوالقاسم فنایی و محمد عندلیب اشاره کرد. همچنین برخی نظریهپردازان سعی میکنند تا از واقعه عاشورا درسهای عرفانی اجتماعی متفاوتی را برای زندگی امروز انسان مدرن اخذ کرده و به اصطلاح به زندگی او معنا دهند. از مهمترین نفرات صاحب نظر در این بخش میتوان به آقایان سروش دباغ، حسن محدثی و مقصود فراستخواه اشاره کرد.
🆔 @didebane_andisheh
#بازتاب
📌 بازتاب شماره 49 نشریه دیدهبان اندیشه در وبسایت «خبرگزاری ایلنا»
🙏 با ما همراه باشید!
🆔 @Didebane_Andisheh
#بازتاب
📌 بازتاب شماره 49 نشریه دیدهبان اندیشه در وبسایت «خبرگزاری ایبنا»
🙏 با ما همراه باشید!
🆔 @Didebane_Andisheh
#بازتاب
📌 بازتاب شماره 49 نشریه دیدهبان اندیشه در وبسایت «خبرگزاری مهر»
🙏 با ما همراه باشید!
🆔 @Didebane_Andisheh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 غلبه بر روشنفکری بیمار
🎙 دکتر محسن الویری
❇️ ویژهنامه بررسی اندیشه مرحوم عماد افروغ
🆔 @didebane_andisheh
💥 فراخوان یادداشت رسانهای
❇️ پنجاه و یکمین شماره نشریه «دیدهبان اندیشه»
💢 با موضوع بررسی شرائط و موانع «فقه کارآمد»
💠 در محورهای شانزدهگانه فلسفی، جامعهشناختی، اخلاقی و سیاسی
✔️ یادداشتهای ارسالی باید حداکثر 1500 کلمه و حتیالامکان دارای ارجاعدهی مناسب باشند.
✔️یادداشتهای تاییدشده همراه با مشخصات نویسندگان آنها در شماره آتی نشریه منتشر خواهند شد.
✔️حقالزحمه نگارش یادداشت بر اساس تعداد کلمات و طبق اِشِل وزارت علوم پرداخت خواهد شد.
📩 مهلت ارسال آثار: 21 مرداد 1402
🌐 لینک ارسال آثار: @m110614
#فقه_کارآمد
#دیدهبان_اندیشه
🆔 @Didebane_andisheh
May 11
❇️ گفتمان پنهان متولیان توسعه در ایران
☑️ توسعهگرایان #لیبرال به نوسازی و تغییر با رویکردی تکاملی و تدریجی و با نگاهی خوشبینانه نسبت به تمدن جدید غربی و با پیروی از مدلها و الگوهای غربی میپردازند و در این فرآیند دلبسته نوسازی لیبرالیاند.
☑️ مفهوم نوسازی لیبرالی دلالت بر دگرگونی کامل یک جامعه سنتی به یک جامعه با انواع تکنولوژی و سازمان اجتماعی مربوط به آن دارد که از ویژگیهای یک اقتصاد پیشرفته و ثروتمند و باثبات نظیر کشورهای دنیای غرب است.
☑️ این جریان توسعهخواه همواره میکوشد در درون خود، مجموعه مفاهیم اصلی چون دولت حداقلی، حکومت قانون، آزادیخواهی، خصوصیسازی، اقتصاد بازار و حقوق بشر را مفصلبندی نماید.
📖 نشریه دیدهبان اندیشه شماره 49
🆔 @Didebane_Andisheh
هدایت شده از خرد اجتماعی
💠 توسعه بیعاری
❇️ در نسبت جدیدی که میان انسان و کار او برقرار گشته، دیگر هیچ پیوند واقعی میان انسان، طبیعت و هویت خاص او با کارش باقی نمانده است. اقتصاددان جدید با این طرز تفکر بارآمده که «کار» را همچون چیزی تلقی کند که اندکی بیشتر از یک شر واجب است. آرمانی که فرا راه توسعه به شیوه غربی قرار گرفته، نوعی زندگی است که اوقات آن تماما به فراغت و تفنن میگذرد. فراغت یکی از ارزشهای مطلقی است که به مثابه میزانی برای توسعهیافتگی اعتبار می شود و در مقابل آن، کار ضد ارزش است.
♦️ مشروح این مصاحبه در شماره 49 نشریه دیدهبان اندیشه
📌آدرس کانال؛
🆔 @sharafoddin_ir
💠 اندوه ممدوح
✴️ محمدرضا شایق میان غم ناشی از افسردگی و غم ممدوح تفکیکی را انجام میدهد:
افسردگی ملاکهایی دارد؛ اینگونه نیست که هرکسی غمگین بود بگوییم افسرده است ولو اینکه غم مداوم دارد. اولاً: غم ناشی از افسردگی یا بیدلیل است یا دلیل معقول ندارد. ثانیاً: در افسردگی، غم، عقل و فکر را مدیریت میکند، اما در غم ممدوح عقل باعث غم میشود؛ یعنی این غم به خاطر فهمیدن است؛ عقل حاکم بر غم است نه اینکه غم حاکم بر عقل باشد. ثالثاً: افسردگی باعث محو امیدواری صحیح میشود. خیلی وقتها غم به انسان نشاط میدهد و از حالت خمودی درمیآورد.
✳️ آقای رفیعی هم در اینباره اینگونه میگوید:
در دورهای هر جا بحث غم بود، یک وحشتی به جان آدمها میافتاد؛ لذا برخی روانشناسان انسانها را به این سمت سوق میدادند که در هیچ لحظهای نباید احساس غمگینی کنید و کمکم متوجه شدند اینطور هم نیست که احساس غم، یک چیز مذمومی باشد. آنها غم را به احساس گناه تعبیر میکنند و میگویند ما فکر میکردیم احساس گناه همیشه ناپسند است؛ درحالیکه احساس گناه یک انگیزه درونی است که ما را به جلو هل میدهد؛ بدین معنا که اگر ما یک کاری انجام دادیم، بعد حس بد و احساس گناه در درونمان پیدا کردیم، این احساس گناه، سازنده است؛ میشود برگشت و عذرخواهی کرد؛ و کار قبلی را تکمیل نمود. این تعابیر روانشناسان غربی است. ما در مباحث دینیمان هم میبینیم که دقیقاً همینطور است این حزن و این غم درونی، انگیزهای میشود برای حرکت دادن و روبهجلو حرکتکردن.
📖نشریه دیدهبان شماره 41
🆔 @Didebane_Andisheh
#بازتاب
📌 بازتاب شماره 49 نشریه دیدهبان اندیشه در وبسایت «خبرگزاری فارس»
🙏 با ما همراه باشید!
🆔 @Didebane_Andisheh
💠 شاخ و برگ یک ایده
❇️ جستجو در بین پیامهای اندیشهای موجود در فضای مجازی، ما را به برخی از مهمترین محورهای مورد اختلاف در موضوع توسعه میرساند که در بسیاری از آنها، نظر اندیشمندان بزرگی همچون شهید آوینی تبیین شده است. محورهایی مثل تعریف توسعه، هدف و غایت توسعه، رابطه توسعه و تمدن، رابطه توسعه و فناوری، رابطه توسعه با آزادی و عدالت، رابطه توسعه و دموکراسی، تاریخچه توسعه در ایران و آسیبشناسی توسعه در ایران از این جمله هستند.
✴️ علاوه بر محورهای پیشین، به جرات میتوان مهمترین و پرتکرارترین محور در موضوع توسعه را رابطه آن با اقتصاد دانست. در این محور سه مساله کلی قابل طرح است؛ اولین مساله، نگاه انحصاریداشتن به رشد اقتصادی جوامع توسعهیافته است؛ مساله دوم، تبیین مدل مطلوب اقتصادی برای جوامع توسعهیافته و سومین مساله بررسی جایگاه دو مقوله کار و فراغت در مدل توسعه مدرن است.
♦️ اینفوگرافی نظر اندیشمندان در باب محورهای فوق را در شماره چهل و نهم ملاحظه کنید.
🆔 @Didebane_Andisheh
#اطلاعیه
📣 به اطلاع فرهیختگان و علاقهمندان میرساند که نسخه چاپی شماره ۴۹ نشریه دیدهبان اندیشه با عنوان «وصلهی ناجور؛ چرا توسعه به ما نمیآید» هماکنون آماده شده است.
🌹 قیمت این شماره با تخفیف ویژه و در قالب چاپ چهاررنگ: ۸۰ هزار تومان
💠 در صورت درخواست تعداد بالاتر از ده عدد، تخفیف مضاعفی روی مبلغ فوق لحاظ خواهد شد.
♻️ همچنین علاقهمندان میتوانند با پرداخت مبلغ ۷۰۰ هزارتومان، اشتراک سالانه نشریه را تهیه کرده و هشت شماره سال جاری را بعد از انتشار، درب منزل تحویل بگیرند.
⚠️ از شماره آتی، نشریه صرفا به صورت چاپی عرضه خواهد شد و انتشار مجازی نخواهد داشت.
🔰 برای دریافت شماره توسعه یا خرید اشتراک سالانه، مبالغ خود را به شماره کارت زیر به نام سید محمدمهدی شرفالدین واریز کنید و رسید را به همراه آدرس و کدپستی به آیدی @m110614 ارسال فرمایید.
۶۰۳۷۹۹۱۹۳۰۷۴۲۸۳۲
🔺 برای سفارش شماره ۴۹ تنها تا آخر این هفته فرصت باقی است.
🔻هزینه ارسال این شماره از نشریه رایگان میباشد.
🆔 @Didebane_Andisheh
May 11
دیدهبان اندیشه
#اطلاعیه 📣 به اطلاع فرهیختگان و علاقهمندان میرساند که نسخه چاپی شماره ۴۹ نشریه دیدهبان اندیشه با
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#کلیپ
#حاشیه_نگاری
❇️ وصلهی ناجور؛ چرا توسعه به ما نمیآید؟
🚨 مراحل نهایی آمادهسازی شماره 49 دیدهبان با حضور مدیران و طراحان نشریه
⚠️ برای سفارش نسخه فیزیکی این شماره، فقط تا آخر هفته فرصت باقی است.
🆔 @Didebane_Andisheh
💠 الگوی هویتزدایی
✏️ محمدرضا کدخدایی
❇️ ترویج الگوی هویتی #زن_غربی و هویتزدایی از #زن_ایرانی_اسلامی، بنیادیترین مسئله هویتی در حوزه مسائل زن و خانواده است که با رصد فضای مجازی میتوان آن را در 4 محور کلی گنجاند...👇
#دیدهبان_46
🆔 @Didebane_Andisheh
دیدهبان اندیشه
💠 الگوی هویتزدایی ✏️ محمدرضا کدخدایی ❇️ ترویج الگوی هویتی #زن_غربی و هویتزدایی از #زن_ایرانی_اسل
💠 الگوی هویتزدایی(قسمت اول)
✏️ محمدرضا کدخدایی
1️⃣ بازنمایی بدن و ترویج بدحجابی
کنترل بدن طبیعیترین و بارزترین بخش هویتی زنان است که تحت کنترل حکمرانی نظام لیبرال سرمایهداری و متناسب با اهداف آن، نظم و نظام میگیرد. مسئله بازنمایی بدن و #کالاشدگی_جنسی، بخشی از ذات نظام سرمایهداری است که بر جوامع پیرامونی کشورهای توسعهیافته نیز تحمیل میشود و هویتهای اجتماعی معارض و مزاحم با اقتضائات آن را فرومیریزد. حجاب زن ایرانی-اسلامی، مهمترین و شاخصترین عرصه معارض و مزاحم با کالاشدگی جنسی زنان است. بنابراین طبیعی است که ترویج #بیحجابی و بدحجابی به یکی از مهمترین و محوریترین مسائل هویتی زنان در ایران اسلامی تبدیل شود.
2️⃣ جنسیتزدائی و استقلالطلبی
دوسویگی، مردوارگی و #جنسیتزدائی از زن، مهمترین محور مسائل هویتی زنان در بخش روانی است. این بخش از مسئله به وسیله نظام دشمن به فضای مجازی و حقیقی جامعه ایران تحمیل و وجوه مسئلگی خود را بر نظام معرفت دینی نیز بار میکند. تاکید برهویت جنسی و جنسیتی زنان و تاکید بر زوجیت به معنای مکملیت و نیاز متقابل زن و مرد، عرصه معارض و متزاحم با دوسویگی و مردوارگی و جنسیت زدایی تحمیلی از طرف نظام #لیبرال سرمایهداری به جامعه ایران است. بنابراین خودتحقیری نسبت به هویت جنسی و جنسیتی زنانه و گرایش به استقلالطلبی، مهمترین محور مسئلگی هویتی زنانه در فضاهای سهگانه جامعه ایران خواهد بود.
📖نشریه دیدهبان شماره 46
🆔 @Didebane_Andisheh
دیدهبان اندیشه
💠 الگوی هویتزدایی ✏️ محمدرضا کدخدایی ❇️ ترویج الگوی هویتی #زن_غربی و هویتزدایی از #زن_ایرانی_اسل
💠 الگوی هویتزدایی(قسمت دوم)
✏️ محمدرضا کدخدایی
3️⃣ خانوادهزدایی
لایه انتزاعیتر و عمیقتر مسائل هویتی زن، در ساختارهای جامعه بروز مییابد. کارکردهای پرشمار #خانواده مبتنی بر زوجیت قاعدتا بایستی به فرایندهای تولید و مصرف ثروت در مقیاس سرمایهداری منتقل گردد. براین اساس خانوادهزدایی به معنای انتقال کارکردهای خانواده مبتنی بر نظام زوجیت به عرصه جامعه عملا خانه را از کارکردهای عمده خود خالی میکند. بخش هویتی آن در رابطه با زنان، تاکید و سعی در حفظ ارزشهای خانه و خانوادهمحور در کنار تلاش برای دستیابی به ارزشهای خارج از خانه و خانواده، زمینه فشارهای مضاعفی را برای بانوان در هردوعرصه ایجاد میکند. حل این تعارضات جز با ارائه تصویری فانتزی از زن به عنوان ابرموجودی که همه ارزشها و نقشها و به تبع مسئولیتهای تعریفشده در خانه و جامعه را پابهپای مردان انجام میدهد، ممکن نیست.
4️⃣ معنویتزدایی و تاکید بر حقوقمحوری
نهایتا معنویتزدایی و #تقدسزدایی از هویت زن و نقشهای هویتی زنانه مثل مادری، همسری، خانوادهمحوری و حتی تقدسزدایی و معنویتزدایی از هویت انسانی زن مثل هویت زن به عنوان انسانی مختار که آزادی انتخاب در عرصههای مختلف مرتبط با جنبههای غیرمادی خود را نیز داشته باشد، سلب میگردد. به تعبیر برخی اندیشمندان فلسفه حقوق، سلطه ادبیات حقوق بر ادبیات اخلاق، بهگونهای است که اگر کسی بخواهد در درستی و شایستگی و ارزشمندی رفتار خود دفاع کند، با خطکش حقوق آن را میسنجد.
📖نشریه دیدهبان شماره 46
🆔 @Didebane_Andisheh
💠 دو صباح لذت
❇️ حکیم، بهرهمندی از لذائذ معنوی را بر استفاده از لذات و تمتعات مادی ترجیح میدهد؛ زیرا اولا ادراک خوشیها و لذتهای روحانی آسانتر از ادراک لذتهای جسمانی است و ثانیا بهرهمندی از لذتهای معنوی در همهوقت و همهجا ممکن است، چون اسباب آن در وجود آدمیان فراهم است. علاوه بر این در لذت روحانی گذشته از لذت حال بتوان از خاطرات لذات قبل و امید و تصور آینده بهتر نیز لذت برد، در حالی که لذات جسمانی فقط به زمان حال محدود میشوند.
✴️ پس باید با نیروی عقل و حکم اخلاقی، برترین، پایدارترین و خالصترین لذت را کشف، آن را دنبال و از بقیه پرهیز نمود. همچنین باید غایت توسعهیافتگی را دستیابی به پایدارترین لذت ممکن معنوی یعنی کمال الهی بشر قلمداد کرد.
♦️ مشروح این یادداشت در باب لذتگرایی در مدل توسعه مدرن را در شماره چهل و نهم ملاحظه کنید.
🆔 @Didebane_Andisheh
May 11
دیدهبان اندیشه
#اطلاعیه 📣 به اطلاع فرهیختگان و علاقهمندان میرساند که نسخه چاپی شماره ۴۹ نشریه دیدهبان اندیشه با
#اطلاعیه
#فوری
📣 برای سفارش نسخه چاپی شماره ۴۹ نشریه دیدهبان اندیشه با تخفیف ویژه و پست رایگان، فقط تا فردا فرصت باقی است.
♻️ لازم به ذکر است نسخه الکترونیکی شماره اول سال جاری به صورت رایگان در کانال قرار داده شده است؛ اما زینپس علاقهمندان میتوانند با پرداخت هزینه و یا تهیه اشتراک سالانه(به قیمت ۱۴۰ هزارتومان)، نسخه پیدیاف شمارههای آتی را دریافت نمایند.
🌹با ما همراه باشید.
🆔 @Didebane_Andisheh
💠 رابطه مردم و حاکمیت در ایران
✴️حسن محدثی؛ اعتماد برباد رفته
«تحولات اخیر نشان میدهد که امروزه بخش قابل توجهی از مردم ما دیگر به نقش سیاسی دین باور ندارند و ادعاهای تمامیتخواهانهای که بخواهد همه ابعاد جامعه را هدایت و کنترل و راهنمایی کند، دیگر قبول ندارد. #کارگزاران_دینی از جایگاه یک گروه مرجع به شدت افت کردند و دیگر در این جایگاه نیستند و کارگزاران هنری اعتبار خیلی بیشتری از آنان پیدا کردهاند و به این ترتیب #گروه_مرجع در جامعه عوض شده است.»
✳️ سجاد ایزدهی؛ تفکیک دولت و حاکمیت
«فرض نظام اسلامی بر بنیاد #مردمسالاری_دینی است و مردمبنیادی در قانون اساسی و ادبیات رهبری وجود دارد؛ اما طرف دیگر قضیه بحث کارآمدی است که حکومتها چه امکانات و توانمندی داشتند و متناسب با آن چه رفتاری انجام دادند. همواره در داخل کشور اقبال مردمی فراگیری نسبت به حاکمیت وجود داشته اما به دلیل رویکارآمدن دولتهای سودجو و به دنبال آن افزایش #شکاف_طبقاتی، مسئولین از بدنه مردم فاصله گرفتند؛ بااینحال مردم همچنان بین حاکمیت و رفتار دولتها تفاوت میگذارند و در عین نارضایتی نسبت به وضع موجود، به حاکمیت و فرایند آن معتقدند.
📖نشریه دیدهبان شماره 43
🆔 @Didebane_Andisheh
💥 خدایا تو شکارچی لحظهها هستی؛ باشد که در زندگی ما نیز لحظاتی برای شکار وجود داشته باشد...
🌹 مرحوم عماد افروغ
#دیدهبان_50
🆔 @Didebane_Andisheh
دیدهبان اندیشه
💥 فراخوان یادداشت رسانهای ❇️ پنجاه و یکمین شماره نشریه «دیدهبان اندیشه» 💢 با موضوع بررسی شرائط و
#اطلاعیه
#فوری
✅ به اطلاع نویسندگان محترم میرساند که به دلیل استقبال بسیار خوب متقاضیان از نگارش یادداشت برای شماره 51 نشریه دیدهبان اندیشه با موضوع بررسی شرائط و موانع «فقه کارآمد»، فرصت ارسال آثار تا دو روز دیگر #تمدید گردید.
🌐 لینک ارسال آثار: @m110614
#فقه_کارآمد
#دیدهبان_اندیشه
🆔 @Didebane_andisheh
#خبر
✅ بازخوانی نهایی پنجاهمین شماره از نشریه دیدهبان اندیشه با حضور اعضای شورای سیاستگذاری
✴️ دومین شماره از دیدهبان در سال جاری، با موضوع «بررسی اندیشه مرحوم عماد افروغ» به زودی رونمایی خواهد شد.
#با_ما_همراه_باشید🌹
💠 در طریق چپ؛ اشتراکات حنفی و شریعتی
❇️ اندیشههای حسن حنفی بیشترین قرابت را به نظریات علی شریعتی در ایران دارد؛ برخی از اشتراکات نظری این دو را در ادامه خواهید خواند.👇
📖نشریه دیدهبان شماره 33
🆔 @Didebane_Andisheh
دیدهبان اندیشه
💠 در طریق چپ؛ اشتراکات حنفی و شریعتی ❇️ اندیشههای حسن حنفی بیشترین قرابت را به نظریات علی شریعتی د
💠 در طریق چپ؛ اشتراکات حنفی و شریعتی(قسمت اول)
❇️ اندیشههای حسن حنفی بیشترین قرابت را به نظریات علی شریعتی در ایران دارد؛ برخی از اشتراکات نظری این دو عبارتند از:
1️⃣ نقد سنت و غرب
حسن حنفی جریان #چپ_اسلامی را جریانی میداند که به تعبیر او، نه اندیشه اسلامی تقلیدی گذشته را قبول دارد و نه پیرو مذاهب فکری غرب است؛ لذا در جبهه بیرون با افکار بیگانه مقابله میکند و در درون، مایه وحدت ملی همه جریانها با همه افکار است. علی شریعتی نیز نسبت به تمدن غرب انتقادات جدی دارد و بسیاری از مفاهیم دینی را با مبانی هرمنوتیک فلسفی، بازخوانی میکند. شریعتی برای ایستادگی در برابر غرب استعمارگر، به دنبال کشف و بازیافت نظم اعتقادی و ایمانی است که باعث فرهنگسازی و خودآگاهی افراد جامعه میشود و آن را به حرکت در میآورد. وی معتقد است هر ملتی باید هویت و شخصیت فرهنگی و تاریخی خودش را پاس دارد تا بتواند بر اساس آن، به حیات خود سامان دهد.
2️⃣ نسبیگرایی
از نظر حنفی میراث اسلامی مجموعهای از قرائتهای مختلف و احتمالات گوناگونی را در برمیگیرد که هیچ مقیاسی برای تشخیص نظری صواب و خطا در آن وجود ندارد و باید به دنبال ملاکهای عملی نظیر فایدهمندی رفت؛ اما ملاک عملی هم از نظر او نمیتواند صحت و سقم رویکردهای مختلف تراث را اثبات کند. دکتر شریعتی اسلام را یک مکتب ایدهآلیسمی معرفی میکند و در تعریف ایدهآلیسم میگوید: ایدهآلیسم، برخلاق رئالیسم، معقد است که عالم «رئال» واقعیت حقیقی ندارد و این ذهن ما است که عالم خارج را میپندارد و #ایده اصل است نه #رئالیته یعنی واقعیت خارجی بی ذهن ما وجود ندارد و اگر ذهن ما نباشد، آن هم اصلاً نیست.
3️⃣ پلورالیسم
به اعتقاد حسن حنفی همه فرق اسلامی بر اساس شرایط مختلف فرهنگی پدید آمدهاند و هر یک بازتابی از آن شرایط هستند؛ لذا ادعا میکند: برخلاف توهم برخی، میراث اسلامی نمایشدهنده عنصر ثبات در برابر واقعیت اجتماعی متغیر نیست؛ بلکه کثرت فرقههای اسلامی و مذاهب کلامی تغییر و ثبات هر دو را نشان میدهد. او حتی دو مقوله ایمان و الحاد را فقط مفاهیمی نظری میداند که از واقعیتی عینی حکایت نمیکند؛ زیرا آنچه را برخی الحاد میدانند چه بسا عین ایمان باشد و برعکس، آنچه را ایمان تعبیر میکنند عین الحاد باشد. نویسنده کتاب شریعتیشناسی در مقدمه این کتاب میگوید: ما باید صورتی جدی و وجودی #پلورالیسم و تکثر را بپذیریم و تمرین کنیم. هم اکنون افراد بسیاری شعار تکثر سر میدهند اما در عمل به هیچ وجه پذیرای تکثر و تسامح نیستند و هیچ اختلافی را تحمل نمیکنند. ما باید در درون خود این حالت را تمرین کنیم. باورداشتن به این سخن که برای رسیدن به «هدف» همه نباید حتماً از همان راهی که ما میرویم، بروند، مشکل است.
🆔 @Didebane_Andisheh