💠 مصلحت و عدالت
✅ تعارض مصلحت با عدالتخواهی، از مسائل مورد بحث اندیشمندان است که هرکدام به ارائه راهکاری برای آن میپردازند.
📌مهدویارفع در اینباره میگوید:
در خصوص مصلحتاندیشی برخی از نهادها باید مطالبهگری کرد و باید فریاد زد تا با تیغ مصلحت، عدالت را ذبح نکنید. تفریط در مسیر عدالتخواهی این است که اینقدر بر طبل مصلحت نظام و آرامش جامعه بدمیم که هیچکس نسبت به مطالبهگری و عدالتخواهی اقدام نکند و افراط هم این است که فقط مفهوم کلی را بفهمیم ولی در نوع پیادهسازی آن اخلاق، شرع، عقل، مصلحت، موقعیت، دشمن و ... را رها کنیم و صریح و مستقیم سراغ این مسائل برویم.
📌حامد کاشانی میگوید:
در نگاه جامعه ما مدل حکمرانی امیرالمؤمنین یک خطّی است؛ یعنی امیرالمؤمنینی که در رفتارش مصلحت نیست و یک خطّی است. این با امیرالمؤمنین واقعی فاصله دارد. امیرالمؤمنین نماد عدالت و عقلانیت است. امیرالمؤمنینی که مظهر عدل است، گاهی برای اینکه یک ظلم بزرگتری رخ ندهد وارد وادی مصلحت شده است. اقتضای عدالت در حالت عادی این است که همه را در یک روز عزل و نصب کنی؛ ولی حضرت این کار را نمیکند. خود امیرالمؤمنین (ع) در عزل و نصبها تمام آن مواردی را که فرموده بودند نتوانستند اجرا کنند، چون اولاً حضرت نمیتوانستند بیرون از فضای واقعی جامعه اسلامی آدم برای عزل و نصب بگذارد و از بین موجودین باید انتخاب میکرد.
📖 دیدهبان اندیشه شماره 40
🆔 @didebane_andisheh
✅ در تکاپوی حکمرانی فراغت
👤 دکتر سیدحسین شرفالدین
📌امروزه فراغت یکی از ارزشهای مطلقی است که به مثابه میزانی برای توسعهیافتگی اعتبار میشود و در مقابل آن، کار ضد ارزش است. «سرگرميخواهي» به عنوان يکي از ويژگيهاي انسان مدرن، نوعي اراده معطوف به لذتجویی و مسرتخواهی است که فرد درخلال اشتغال به برخي فعاليتهاي غيرالزامي بدان دست مییابد.
📌 در جامعه کنونی غرب «اصل لذت» چون حق مسلمی برای عموم انسانها، اعتبار شده و متناسب با این حکم، «نظامات قانونی» به صورتی شکل گرفته که در آن «امکان اقناع آزادانه شهوات» برای همه افراد فراهم باشد، وظیفه رسانههای گروهی و مخصوصا تلویزیون در این شرایط با فرض این مقدمات معین خواهد شد.
📌 اینها همه در حالی است که به نظر شهید آوینی، کار و اشتغال نقش بالقوهای در هويتبخشي، شکوفايي استعدادها و خلاقيتها، رشد و تعالي قابليتها و ظرفيتهاي انساني، ايجاد خودباوري، احساس مفيدبودن، تربيت بدن، اعطاي منزلت اجتماعي و توسعه و سازندگي جامعه دارد.
📖 دیدهبان اندیشه شماره 49
🆔 @Didebane_Andisheh
💠 اسلام و دموکراسی
❇️ آیا اسلام را میتوان از جمله ایدئولوژی های تعدیلکننده دموکراسی محسوب کرد؟ برای پاسخ به این پرسش، باید جوهر دموکراسی را در آموزههای اسلامی به داوری بگذاریم.
1️⃣ مشارکت مردمی در مسائل سیاسی: روایات فراوان و آیاتی مانند «و أمرهم شوری بینهم» و «و شاورهم فی الامر» دال بر تأکید فراوان اسلام بر مسئله مشورت هستند و حضور مردم در انتخابات، یکی از مهمترین جلوههای مشورت با مردم است.
2️⃣ آزادی: انسانها در انتخاب نوع حکومت و کارگزاران خود دارای اختیارند و براساس فرموده امام خمینی(ره) «یکی از اصول اسلامی، آزادی مسلمین در رأی به حاکم و تعیین سرنوشت خود است».
3️⃣ مقبولیت نظام سیاسی: از منظر اسلام، حاکم باید مورد پذیرش مردم قرار بگیرد زیرا بدون مشارکت مردم فاقد قدرت اجرایی است و نمیتواند احکام اسلامی را اجرا کند.
✴️ از آنچه بیان شد می توان به روشنی نتیجه گرفت که دموکراسی به مثابه یک شیوه حکومت، دارای تعارض و ناسازگاری با اسلام نیست و به تعبیر امام خمینی(ره) «در اسلام دموکراسی مندرج است» و این دموکراسی همان «جمهوری اسلامی» است که در حقیقت حکومت دموکراسی واقعی است.
📖 دیدهبان اندیشه شماره27
🆔 @didebane_andisheh
💠 تأثیر انتظار بر اصلاح فرد و جامعه
♻️ پیامبر اسلام فرمود: «هر كس بمیرد و امام زمانش را نشناسد، به مرگ جاهلیت مرده است.» مهم ترین نشانه این گمراهی، حیرت و تردید در معارف دین و اهمال در عبادات و ناامیدی از تحقق آینده روشن است. افرادی که می خواهند در جامعه منتظران، مثمر ثمر و امامالمتقین باشند و دیگران را در راستای اهداف جامعه منتظر بسازند، ابتدا باید خودساخته و مزین به شاخصههای نیکو باشند. در فضای سالم است که انجام وظایف محوله امکان پذیر می شود. والدین و نهادهای تربیتی جامعه چون آموزش و پرورش، دانشگاه، صدا و سیما و رسانههای تبلیغاتی هم باید در گسترش امید به عدالت جهانی و انتظار صحیح بکوشند.
♻️ منتظر با بندگی و توبه و استغفار، طالب جهتگیری قلب خود به سوی قبله عالم هستی است تا با قرب به حضرتش از انواع کمالات و فضائل اخلاقی بهرهمند گردد تا از غبار غیبت رها و تحت تابش نور ولایت امام قرار گيرد و بازتاب دعاي خود را از سوی امام دريافت كند و از رجس و ظلمتِ جهل و گناه و آلودگیِ منیت جدا گردد و امام رئوف مانند ابر پر باران تطهیر عیوب او را عهدهدار شود؛ زيرا برای به كمال رسيدن، به لطف خاص امام محتاج است. سپس از توقف و راکد بودن رها و با گرمی و نورانیت در حرکت و سبقت در کمالات به پيش برود. آنکه آینده را ناامیدانه، سیاه تحلیل می کند، دشمنی در خط امپریالیسم، در مقابل پرچم عدالتخواهی جهانی است.
📖 دیدهبان اندیشه شماره47
🆔 @didebane_andisheh
✅ زینبیات
✍️ محسن قنبریان
📌 زینب(س) برای عاشورا؛ بمثابه "نبی" برای "اسماء حسنای الهی" است! خدا و اسمائش، همه زیباییهاست؛ لکن خدا هم در بیخبری، "نبی" می خواهد! (نبی از نبأ بمعنی خبر)
📌 زینب(س) برای کربلا؛ "تماشاگر" و "راویِ صحنهها" و روایتها نیست؛ خودِ "کرب و بلا" ست! تحریف بزرگی است که بنام جنگ روایتها، فقط تماشاگر و راوی را زینب بخواهیم! "تحملِ کرب و بلا" با "خَلق صبر و ولاء"، "جوهره"ی زینبشدن است؛ نه هیچ چیز دیگر (رسانه، مخاطب، ضریب سایبری و...)!
📌 زنِ غزه این روزها زینبیترین زینبِ زمین است! در خودِ کرب و بلاست؛ خالق زیباترین صحنههای صبر و شکر و تمثال امروزینِ "ما رایت منه الا جمیلا"ست. صدا و تصویرش را چشمها و گوشهای تیز شده از صبر و حلماش، از باریکه تصاویر یک موبایل هم میبیند و عالمی را به هم میریزد! هیچ زن و کودکی -فضلاً از مردان- نتوانسته بود این چنین، جهان را به هم بریزد!
📌 اگر فقط شهید میداد و می گریست، هرگز "زینبِ وجدانها" نمی شد! نمایش روحِ نشکن و متعالی و مومناش در کنار آن ترحمِ جهانی، تعظیم آفرید! همه را ساکت کرد و همه را گوش! بهترین "الگویِ پیروز" در روایت و جنگِ روایتها را زینبیات غزه دارند به مستضعفینِ امپراطوریهای تبلیغاتی و رسانههای استکباری میدهند!
🆔 @m_ghanbarian
🆔 @didebane_andisheh
هدایت شده از فکرت
🗂#یورگن_هابرماس ا #فلسطین
✅ فلسفه، ابزار توجیه جنایات!
▪️هفته گذشته، یورگن هابرماس، فیلسوف، نظریهپرداز اجتماعی معاصر و وارث مکتب فرانکفورت، در بیانیهای ضمن تروریستی خواندن اقدام حماس در ۷ اکتبر از تولد دوباره یهودستیزی در اروپا اظهار نگرانی کرد. وی در این بیانیه نوشته بود: «قتل عام حماس در روز ۷ اکتبر با نیت محو زندگی یهودیان انجام شد. عملیات ارتش اسرائیل علیه این اقدامات تروریستی به لحاظ اصولی موجه است، ولی راهبر این عملیات باید اصل تناسب، اجتناب از کشتن غیرنظامیان و پیشبرد جنگ با ملاحظه دستیابی به صلح در آینده باشد.
▪️هابرماس بی اعتنا به بیش از هفت دهه اشغالگری اسرائیل و نسل کشی فلسطینیان که این روزها بیش از گذشته در غزه جریان دارد و در اعتراض به موج جهانی مخالفت مردم در سراسر دنیا به جنایات جنگی اسرائیل خصوصاً در آلمان، در ادامه گفته است: «قابل تحمل نیست که یهودیان در آلمان بار دیگر در معرض تهدیدهای جانی و بدنی قرار گیرند و از خشونت فیزیکی در خیابانها بترسند. تصویر دموکراتیک جمهوری فدرال از خود که مبتنی بر ملزومات مربوط به احترام به کرامت انسانی است، با فرهنگی سیاسی مرتبط است که با توجه به جنایات گسترده دوران حکومت نازی، دفاع و پاسداری از هستی یهودیان و حق موجودیت اسرائیل از عناصر اصلی آن است.»
☑️ این سخنان هابرماس واکنش متفکران و پژوهشگران ایرانی را برانگیخت. فکرت برخی از این واکنشهای را بازتاب خواهد داد.
📮فکرت، رسانه اندیشه و آگاهی؛
📲وبگاه | فکرت | مدرسه فکرت