🔜 بزودی..
#موشن_گرافی
📺 🔹پویانمادانش «پس از یک ماه بندگی» به تبیین فریضه زکات به ویژه زکات فطره میپردازد.
🏢 طراحی و ساخت در اندیشکده - رسانکده معیار
🔰محورهای موضوعی:
▪️طرح عمل حکومت اسلامی برای تجهیز و تخصیص زکات به خصوص فطریه چیست؟
▪️چرا نمیشود کار تجمیع و توزیع زکات فطره را به بقیه واگذار کرد؟
➖➖➖➖➖➖
✊جنبش مردمی احیای زکات
📡 @e_zakat
جنبش مردمی احیای زکات
🔜 بزودی.. #موشن_گرافی 📺 🔹پویانمادانش «پس از یک ماه بندگی» به تبیین فریضه زکات به ویژه زکات فطره می
▪️ترجمه آیه زکات: «از اموالشان صدقهای بگیر، تا به وسیله آن، آنها را پاک سازی و تزکیه دهی! و (به هنگام گرفتن صدقه) برای آنها دعا کن؛ که دعای تو، مایه آرامش آنهاست؛ و خداوند شنوا و داناست!»
حدیث مرتبط: پیامبر(ص) فرمودند: «من مأمورم تا زکات را از اغنیای شما بگیرم و به فقرایتان دهم»
🔰ماه مبارک رمضان:
🔹 ماه نزول آیه زکات
🔹 ماه آغاز تشریع احکام زکات
🔹ماه تشریع احکام محاسبه زکات
🔹 ماه تشریع زکات فطره
🔹 ماه تاسیس نهاد حکومتی زکات توسط پیامبر(ص)
➖➖➖➖➖➖
✊جنبش مردمی احیای زکات
📡 @e_zakat
اشتباه هر ساله؛❌
⛔️هر سال این موقع، رسانهها مبلغ فطریه را از طرف مراجع تقلید اعلام میکنند.
🔹اولاً «دفاتر» مراجع محترم این مبالغ را مشخص میکنند و نه مراجع تقلید؛ نرخ فطریه هم از جنس مسائل فتوایی نیست که در آن مکلف از مرجع خود، تقلید کند.
🔸ثانیاً هیچ کس جز حاکم شرع، صلاحیت تعیین مقدار و نرخ فطریه را ندارد؛ چراکه این موضوع از شئونات منصب امامت و ولایت است.(در این مورد هم اختلافی نیست)
✳️ مطابق احکام اسلامی، مقدار فطریه همواره یک صاع (۳ کیلوگرم) میباشد. در رابطه با قیمت، متأسفانه به این دلیل که برای امر زکات، هنوز سازوکاری حاکمیتی تعریف نشده بنابراین جنس فطریه و محاسبه قیمت آن به خود افراد واگذار شده است.
➖➖➖➖➖➖
✊جنبش مردمی احیای زکات
📡 @e_zakat
جنبش مردمی احیای زکات
🔜 بزودی.. #موشن_گرافی 📺 🔹پویانمادانش «پس از یک ماه بندگی» به تبیین فریضه زکات به ویژه زکات فطره می
33.23M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📺 هیچکس از آدمی که نسبت به بقیه بیتفاوت باشه خوشش نمیاد...
🔰پویانمادانش «پس از یک ماه بندگی»
🏢 طراحی و ساخت در اندیشکده - رسانکده معیار
🔹کاری از فعالین جنبش احیای زکات
🎞 نسخه کیفیت بالا
#زکات #فطریه #حکومت_اسلامی
➖➖➖➖➖➖
✊جنبش مردمی احیای زکات
📡 @e_zakat
جنبش مردمی احیای زکات
🔜 بزودی.. #موشن_گرافی 📺 🔹پویانمادانش «پس از یک ماه بندگی» به تبیین فریضه زکات به ویژه زکات فطره می
25.7M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📺 هیچکس از آدمی که نسبت به بقیه بیتفاوت باشه خوشش نمیاد...
🔰پویانمادانش «پس از یک ماه بندگی»
🏢 طراحی و ساخت در اندیشکده - رسانکده معیار
🔹کاری از فعالین جنبش احیای زکات
🎞 نسخه کیفیت متوسط
#زکات #فطریه #حکومت_اسلامی
➖➖➖➖➖➖
✊جنبش مردمی احیای زکات
📡 @e_zakat
✍ مقایسهی جایگاه کفاره و فطریه
#اختصاصی_جنبش
▪️مقدمه:
معرفی اجمالی «کفاره» روزه (تأخیر و عمد)
• اگر قضای روزه ماه رمضان بر کسی واجب شد و آن شخص تا رمضان سال بعد بدون عذر شرعی آن را قضا نکند گناه کرده و علاوه بر استغفار و قضای روزه نیز باید «کفاره» بدهد.(میزان «کفاره تأخیر»: دادن یک مُدّ یعنی حدود ۷۵۰ گرم گندم یا جو یا … به فقیر) همچنین اگر کسی عمداً روزه نگیرد یا بدون عذر روزهای را باطل کرده باشد، گناه کرده و علاوه بر استغفار و قضای روزه بر او ادای «کفاره» نیز واجب است. یا باید ۶۰ روز روزه بگیرد که ۳۱ روز آن باید پشت سرهم باشد؛ یا اینکه ۶۰ فقیر را اطعام کند که یعنی حداقل به هر کدام از آنها به اندازه یک مُدّ طعام بدهد.
▪️اصل مطلب:
تفاوتهای اساسی میان «کفاره» و «فطریه»!
♦️ «کفاره» بر فرد گناهکار به دلایل فوقالذکر واجب میشود اما پرداخت «زکات فطره» بر همهی اغنیا به دلیل تمکن مالی آنها واجب است.
♦️ «کفاره» زمانی پرداخت شده که به دست فقیر برسد اما پرداخت «فطریه» لحظهای از گردن ما ساقط میشود که به دست حکومت برسد.(بدهی به حکومت منتقل میشود)
♦️ «کفاره» و «فطریه»، به فقیر میرسد اما «کفاره» را شخص خودش [یا وکیلش] به فقیر میرساند و «فطریه» را حاکم شرع موظف است به فقیر برساند.
♦️ واسطه شدن اشخاص و موسسات در رساندن «کفاره» به فقرا فی نفسه اشکالی ندارد اما این امر برای «زکات فطره» دخالت در شئون حکومتی است.
♦️ مهلت پرداخت «فطریه» به حاکم و همچنین رساندن آن به فقرا معین است اما «کفاره» مهلت خاصی ندارد اما بهتر است زودتر پرداخت شود.
♦️ پرداخت قیمت «کفاره» به فقیر کافی نیست مگر آنکه شخص مطمئن شود فقیر با آن غذا میخرد اما پرداخت مبلغ «فطریه» کفایت میکند و حتی بهتر است.
♦️ شخص میتواند قیمت و جنس «کفاره» را خودش معین کند اما در مورد «زکات فطره»، حداقلِ این میزان توسط حاکم شرع تعیین میگردد.
♦️ کسی که «کفاره» را عمداً ادا نکند، به لحاظ اجتماعی بدهکار و مجرم نیست اما کسی که «زکات فطره» را عمداً نپردازد (یا ناقص بپردازد) بدهکار و مجرم است و حکومت باید با او برخورد نموده و او را نسبت به ادای دین مجبور کند؛ چرا که زکات هم حقالله است و هم حقالناس.
📌 پینوشت:
• متأسفانه به دلیل اینکه زکات و جایگاه آن را نمیشناسیم، با آن همانند کفاره برخورد میکنیم.(جایگاه برجسته زکات را هممرتبه جایگاه کفاره فرض کردهایم.) این در حالی است که «زکات فطره» از شئونات حکومتی به شمار میرود اما «کفاره»، تنها یک واجبِ تکلیفیِ فردی است.
➖➖➖➖➖➖➖➖
✊جنبش مردمی احیای زکات
📡 @e_zakat
جنبش مردمی احیای زکات
🔰 تعریف زکات مال؛ #خلاصه #یادآوری • «زکات» به مقداری معین در اموال «اغنیا» گفته میشود که تأمین اح
🔰 زکات فطره از نگاه حِکمی
#اختصاصی_جنبش
• در اسلام، اغنیا در پایانِ ماه مبارک رمضان طبق دستور خداوند میبایست زکات ویژهای غیر از زکاتِ طول سال بپردازند تا تمامبخش روزههایشان باشد. یعنی حکم به آوردن چنین زکاتی منقطع از روزههایی که مردم در آن ماه میگیرند، نیست. در واقع روزه برای این واجب شده است که اغنیا بدانند که به فقرا و مساکین در این دنیا چه میگذرد و آنچه که خداوند در اموالشان برای آنها(فقرا و مساکین) واجب نموده ادا نمایند و آوردن زکات فطره در انتهای ایام روزهداری به این معناست که اغنیا نسبت به ادای حق فقرا به صورت عملی ملتزم هستند. برای همین در روایات، گفته شده که اگر کسی زکات فطرهاش را نپردازد گویا روزهای نگرفته و برای همین روزههایش نزد خداوند قبول نخواهد شد. شاید بپرسید که "چرا به این نوع زکات، زکاتِ فطره یا فطریه میگویند؟" کلمهی فطره از «پایان دادن» گرفته شده است(همانند کلمه افطار) چرا که فرد با پرداخت آن، روزههایش را پایان میبخشد.
🔻دو سوال مهم در این رابطه:
⁉️غایت روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان، پرداخت زکات در طول سال است. اگر زکات را یک گوشه پرت کردهایم، پس اصلاً دلیل روزه گرفتنمان در این ماه مبارک چه بوده؟
⁉️زکات فطره، مخصوص پایان ایام روزهداری به نشانه التزام عملی اغنیا نسبت به ادای حق فقرا در طول سال است. اگر زکاتِ طول سال را تعطیل کردهایم، با چه هدفی احیاناً زکات فطره میپردازیم؟
➖➖➖➖➖
✊جنبش مردمی احیای زکات
📡 @e_zakat
جنبش مردمی احیای زکات
✍ مقایسهی جایگاه کفاره و فطریه #اختصاصی_جنبش ▪️مقدمه: معرفی اجمالی «کفاره» روزه (تأخیر و عمد) •
✍زکات فطره، از شئونات منصب امامت
• قال الله تعالی: «خُذ مِن أَموالِهِم صَدَقَةً تُطَهِّرُهُم وَتُزَكّيهِم بِها وَصَلِّ عَلَيهِم ۖ إِنَّ صَلاتَكَ سَكَنٌ لَهُم ۗ وَاللَّهُ سَميعٌ عَليمٌ»«از اموال آنها صدقهای (زکات) بگیر، تا به وسیله آن، آنها را پاک سازی و تزکیه دهی! و (به هنگام گرفتن زکات) برای آنها دعا کن؛ که دعای تو، مایه آرامش آنهاست؛ و خداوند شنوا و داناست!»
• از این آیه شریفه (۱۰۳ سوره توبه)، روایات معتبر و همچنین گزارشات تاریخی درمییابیم زکات فطره، از شئونات منصب امامت بوده است. در صدر اسلام پیامبر(ص) و حضرت امیرالمومنین، زکات فطره را به واسطه مأمورین مخصوص جمع کرده و سپس آنها را بین فقراء توزیع مینمودند. حتی زمانی که ائمه(ع) حکومت نداشتند، گروهی از شیعیان، زکات خود و گاه زکات دیگران را جمع و براى امام(ع) ارسال میکردند. در همین وضعیت، امام معصوم دستور میدادند که این حکم، به دیگران نیز اعلام شود.
💠 عَنْ أَبِى عَلِیِّ بْنِ رَاشِد قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْفِطْرَهِ لِمَنْ هِیَ قَالَ لِلْإِمَامِ قَالَ قُلْتُ: لَهُ فَأُخْبِرُ أَصْحَابِی قَالَ نَعَمْ مَنْ أَرَدْتَ أَنْ تُطَهِّرَهُ مِنْهُمْ.
📚وسائل الشیعه، ج۶، ص۲۴۰.
از امام رضا(ع) پرسیدم که زکات فطره از آن چه کسى است؟ حضرت در پاسخ فرمود: در اختیار امام است. عرض کردم: به اصحاب خود این سخن را اطلاع دهم؟ حضرت فرمود: بله. هر که را خواستى پاک گردانى، این مسأله را به او اعلام بدار!
➖➖➖➖➖➖
• اما وقتى پرسشها در این مورد زیاد شد و امام(ع) گمان برد که دستگاه حکومت جور، نسبت به این مسأله حساسیت پیدا کرده، نامه مینویسند که:
💠 الْفِطْرَهُ قَدْ کَثُرَ السُّؤَالُ عَنْهَا وَ أَنَا أَکْرَهُ کُلَّ مَا أَدَّى إِلَى الشُّهْرَهِ فَاقْطَعُوا ذِکْرَ ذَلِکَ وَ اقْبِضْ مِمَّنْ دَفَعَ لَهَا وَ أَمْسِکْ عَمَّنْ لَمْ یَدْفَعْ.
📚 وسائل الشیعه، ج۶، ص۲۴۰.
پرسش از زکات فطره زیاد شده است و من با هر چه سبب شهرت شود، مخالفم. پرسشها را قطع کنید. هر کس زکات را میدهد از او بگیر و به کسانى که نمیدهند کارى نداشته باش!
➖➖➖➖➖➖
• مرحوم آیت الله هاشمی شاهرودی در جلسه ۴۲۵ درس فقه، به توضیح سه روایت میپردازند و میگویند: « این تعبیر (للامام) تناسب با حکم تکلیفى محض ندارد. بلکه مانند زکات مال و خمس و انفال ظهور در این دارد که فطره از اموال عامه است و در اختیار و ولایت امام است و این که فطره هم مانند زکات مال از اموال و متملکات عامه است که باید به امام داده شود مگر خود امام اجازه آن را به مالکین بدهد که خودشان به فقراء بدهند چنانچه این اذن در زکات داده شده است حاصل این که این لسان هم تناسب با حکم تکلیفى محض مانند کفارات ندارد!»
🔻 با وجود اینکه نظام اسلامی تشکیل شده است، اما هنوز زکات طول سال و زکات فطره از شئونات ولی فقیه و حکومت اسلامی به رسمیت شناخته نمیشود. بر ما لازم است، که روشنگری کنیم و زکات فطره را به جایگاه اصلی بازگردانیم.
📝یادداشت محمدامین صرافزاده از کارشناسان جنبش.
➖➖➖➖➖➖➖➖
✊جنبش مردمی احیای زکات
📡 @e_zakat
#سؤالات_مردمی
🔹در حال حاضر کدام نهاد به صورت قانونی اجازه دارد که نسبت به جمعآوری و تخصیص زکات فطره اقدام کند؟
💡براساس ماده یک قانون زکات که در سال ۱۳۹۰ توسط مجلس جمهوری اسلامی تصویب شده است و شورای نگهبان نیز آن را تأیید نموده، به طور کلی وظیفه جمعآوری و تخصیص زکات برعهدهی نهاد کمیته امداد امام خمینی (ره) گذاشته شده است. متأسفانه نهادها و افراد بر اساس عادت، قانونشکنی میکنند(تجهیز زکات فطره) و به دلیل مهجوریت زکات و قائل نبودن به اهمیت آن دستگاههای نظارتی نیز نسبت به این قضیه واکنشی نشان نمیدهند. از آن بدتر به دلیل بیتوجهی رؤسای کمیته امداد از سال ۱۳۹۰، آیین نامه و دستورالعمل اجرایی این قانون تنظیم نشده؛ نتیجتاً این نهاد هم از پذیرش مسئولیتی که قانون برعهده او گذاشته تاکنون سرباز زده است.
➖➖➖➖➖
✊جنبش مردمی احیای زکات
📡 @e_zakat