سؤال❓❓❓
این ادعا که کامپیوتر فکر میکند یا تنها کامپیوتر میاندیشد، چه تأثیری در برخی از باورهای دینی دارد؟ و آیا تعارضی با مضمون متون دینی پیدا میکند؟
پاسخ
#قسمت_اول
📌 در هوش مصنوعی، دو ادعای مهم به چشم میخورد: برخی ادعا میکنند که کامپیوتر به معنای حقیقی کلمه میاندیشد (فرضیه دستگاه نمادها). برخی دیگر هم ادعا میکنند تنها کامپیوتر میتواند بیندیشد، (فرضیه قوی دستگاه نمادها). متون دینی هم در پارهای از موارد بر اندیشیدن و تعقل تکیه میکنند. آیا اندیشیدن به معنای واحدی در دو مورد به کار میرود؟ و آیا دین و متون دینی میتواند تفاوتهایی میان انسان و کامپیوتر را نشان دهد؟ نگارنده تلاش میکند پاسخهایی برای این پرسشها بیابد و با توجه به متون دینی تفاوتهایی میان آنها را روش سازد.
نخست باید مقصود متخصصان هوش مصنوعی را از اصطلاح “هوش” Intelligence روشن سازیم؛ چرا که نگاه آنان نسبت به مقوله هوش و مفاهیم مرتبط مانند عقل، ذهن و غیره کاملاً متفاوت است. امروزه در میان دانشهای موجود، اصطلاح هوش در روان¬شناسی بسیار کاربرد دارد. و روان¬شناسان از بهرههوشی افراد و امور مرتبط با آن بحث میکنند. ولی در هوش مصنوعی این اصطلاح کاربردی کاملاً متفاوت دارد. (Desouza, ۲۰۰۲:۲۷)
◀️در هوش مصنوعی برای شروع کار، تعریفی عملی از هوش ارائه میشود. معمولاً فلاسفه به تعاریف مفهومی بیشتر رغبت دارند و دوست دارند مفهوم هوش و عقل و غیره را روشن سازند. اما بنا به دلایلی، متخصصان هوش مصنوعی تعریف عملی را برگزیدهاند. یک دلیل این گزینش به این نکته بر میگردد که نزاعهای مفهومی؛ یا نزاع برای تعریف مفاهیم فایدهٔ چندانی ندارد و غالباً بینتیجه پایان مییابد. اگر بخواهیم با تعریف مفاهیم “هوش” و “تفکر” رابطهٔ آنها را بیابیم و ببینیم آیا هوش همان تفکر است یا نه، بیشتر در نزاعی لفظی درگیر خواهیم شد. زیرا، بیتردید دو واژهٔ مذکور از لحاظ مفهومی تفاوت دارند و یک چیز را نمیرسانند و ادعای آنان، تساوی مفهومی این دو واژه نیست. بلکه، چنانکه بعداً توضیح خواهیم داد، به نظر آنان این دو اصطلاح یک حقیقت قابل اندازهگیری را نشان میدهند.
آلن تورینگ (Alan Turing)، یکی از پیشگامان بحث هوش مصنوعی، به خاطر اهداف عملی که در هوش مصنوعی دنبال میشود، ملاکی نسبتاً مقبول برای همگان را برای تعیین هوش پیشنهاد داده است. انگیزه و دلیل طرح این ملاک، چنانکه در بالا اشاره کردیم، اجتناب از نزاعهای لفظی و مباحث فلسفی بینتیجه بوده است. تورینگ پیبرده بود که با پرداختن به مباحث رایج فلسفی دربار? این واژه، نمیتواند ارتباطی میان کارکرد ماشینها و ذهن بشر را بیابد. از ا?ن رو او پیشنهاد کرد که ما باید مسایل لفظی و مفهومی در این مورد را کنار بگذاریم و آزمون سادهای را در این زمینه مطرح کنیم و سپس، خود ماشینها را به نحو عینی و ملموس بررسی کنیم. همچنین، او پیشبینی کرد که تا سال ۲۰۰۰، دستگاههای کامپیوتر از این آزمون سربلند بیرون خواهند آمد و تعاریف مخالف بیمعنا جلوه خواهند کرد.
◀️آزمون تورینگ بر پایهٔ یک بازی استوار شده است که “بازی تقلید” (imitation game) نام دارد. در این بازی سه فرد ناآشنا هستند که دو نفر از آنان که شاهد هستند جنسیت مخالف دارند و نفر سوم پرسشگر است. پرسشگر تلاش میکند تا جنسیت دو شاهد را صرفاً از راه طرح پرسشهایی تعیین کند یکی از دو شاهد، که مرد است، تلاش میکند تا جنسیتاش را مخفی بدارد، ولی شاهد دیگر که یک زن است، صادقانه به پرسشها پاسخ میدهد. اگر پرسشگر به پاسخ درست دست بیابد شاهد زن موفق شده است و اگر به پاسخ درست دست نیابد، شاهد مرد پیروز شده است. برای اینکه، پرسشگر به هیچ سرنخ دیگری، مانند صدا، چهره و غیره، دسترسی نداشته باشد، پرسشها و پاسخها از طریق دستگاه دور چاپگر مبادله میشوند. نظر تورینگ این است که اگر اکنون به جای شاهد مرد یک کامپیوتر جایگزین سازیم و ببینیم که این دستگاه میتواند پرسشگر ماهر را فریب دهد، در این صورت از آزمون سربلند بیرون آمده است. (Haugeland, ۱۹۸۵:۶)
◀️چرا چنین آزمون عجیب و غریبی، آزمون هوش میشود؟ درحقیقت، استفاده از دستگاه دور چاپگر و تصویر مردی که میخواهد فریب دهد و غیره، همه صحنهآرایی برای آزمون است. اصل و اساس آزمون گفتگو است. آیا کامپیوتر میتواند مانند یک شخص صحبت کند؟ یا نه، تفاوتهایی هم وجود دارد؟
#ادامه_دارد
به صفحات #معارف_اعتقادی بپیوندید👇🌷
https://eitaa.com/ehyakalam
https://t.me/joinchat/sEK5HEawgNo1ZmU0
https://chat.whatsapp.com/KU93MJFDMd4KIKwBMteD0d
https://instagram.com/ehyakalam1
#قسمت_دوم
#هوش_مصنوعی
● بررسی آزمون
◀️مشکل اصلی آزمونهای از این قبیل در این نکته نهفته است که هوش میتواند درجات مختلفی داشته باشد. آدمیان درجات متفاوتی از هوش دارند که میتوانیم آنها را اندازهگیری نماییم. اما خود این فرض هم که کامپیوتر چنین هوشی دارد جای تردید است. در مورد کامپیوتر تنها میتوانیم بگوییم که میتواند براساس برنامهریزی خاص دقیقاً عمل کند. به عبارت دیگر، آنها صرفاً براساس برنامهریزی پیش میروند. امّا آیا واقعاً فکر میکنند؟ متخصصان هوش مصنوعی، مانند تورینگ، در پاسخ مفهوم “فکر” یا “هوش” را بهگونهای تعریف میکنند که ماشین را هم دربر میگیرد. امّا آنها درواقع به جای حل مسأله، پیشفرض نادرستی وارد مسأله میکنند که به مصادره به مطلوب میانجامد.
به صفحات #معارف_اعتقادی بپیوندید👇🌷
https://eitaa.com/ehyakalam
https://t.me/joinchat/sEK5HEawgNo1ZmU0
https://chat.whatsapp.com/KU93MJFDMd4KIKwBMteD0d
https://instagram.com/ehyakalam1
🔆🔆🔆
انجمن کلام اسلامی حوزه برگزار می کند
"همایش ملی ایمان و چالش های عصر جدید"
با درجه ISC
پنج شنبه ۱۴۰۱/۰۳/۲۶ ساعت ۸:۳۰ الی ۱۳
حضوری : قم، ابتدای بلوار جمهوری اسلامی، دانشگاه معارف اسلامی
آنلاین : https://lms.maaref.org/ikq/
☘️🌺☘️
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
‼️قابل توجه کسانی که ادعای محبت اهلبیت رو دارن اما محبت بدترین دشمنان اهلبیت هم در دلشون هست.
#اعتقادی
#امام_زمان
#شبهه
#خدا
به صفحات #معارف_اعتقادی بپیوندید👇🌷
https://eitaa.com/ehyakalam
https://t.me/joinchat/sEK5HEawgNo1ZmU0
https://chat.whatsapp.com/KU93MJFDMd4KIKwBMteD0d
https://instagram.com/ehyakalam1
🔴 آثار و برکات دعا برای فرج
🔵 کسی که برای فرج امام زمان عجل الله فرجه بسیار دعا میکند ، شفاعت حضرت زهرا سلاماللهعلیها در صحرای محشر شامل حالش خواهد شد.
📚 مکیال المکارم جلد ۱ صفحه۵۵۳
به صفحات #معارف_اعتقادی بپیوندید👇🌷
https://eitaa.com/ehyakalam
https://t.me/joinchat/sEK5HEawgNo1ZmU0
https://chat.whatsapp.com/KU93MJFDMd4KIKwBMteD0d
https://instagram.com/ehyakalam1
❌ شبهه
آیا می دانید از بین 12 امام ، 9 تا از آنها با آب انگور سمی کشته شده اند؟
البته توجه داشته باشید که این آب انگوره ها اصلا حاوی الکل نبوده اند !!! 😐
✅ یک ضرب المثل هست که میگه: آدم عاقل از یک سوراخ دو بار نیش نمی خوره!
یک امام اینطوری کشته میشه.
دوتا امام اینطوری کشته میشن.
دیگه حداقل از نفر سوم انتظار داریم یه ذره سنجیده تر عمل کنن !!!
✅ آیا امام هشتم وقتی خلیفه عباسی میخواست بهش آب انگور سمی بده ، خبر داشت که آب انگور سمی هستش ؟
اگه خبر داشته ، پس یعنی خود کشی کرده !
اگه خبر نداشته پس جریان علم لدنی ائمه و ارتباط با ملائکه و جنیان و عالم غیب چی میشه؟!!
✅ اگر میگید این خواست خدا بوده ، پس دیگه خلیفه عباسی رو چرا بهش می گید قاتل؟
اگر خواست خدا بوده پس به این معنی هستش که از نظر خدا زنده نبودن امام هشتم از زنده بودنش مفید تر بوده!
غیر از اینه؟؟؟! ........ امداد غیبی چی میشه ؟
چرا اثر سم خنثی نشد ، مگه نمی گید خدا آتش رو برای ابراهیم تبدیل به گلستان کرد ؟ این جا آب قطع بود ؟
⛔ در ضمن آب انگور شیرینه و سم تلخ.
اگر سم رو داخل آب انگور بریزن به محض خوردن مشخص میشه که سم داره و مزه غیر طبیعی داره.
پس نتیجه اینکه برای در دام انداختن قربانی ، سم رو داخل شراب میریزن که خودش تلخه تا طرف متوجه نشه.
گرفتید نکته رو ؟!
✅ پاسخ
👇👇
🔹 اینکه از ۱۲ امام ۹ تا با آب انگور کشته شدند را کی گفته و کجا آمده؟ گوینده برای خودش بریده و دوخته. مثلاً امام باقر علیهالسلام در اثر زهری که به زین اسب ایشان مالیده شده بود، به شهادت رسیدند. حتی امام رضا علیهالسلام هم نه با آب انگور بلکه با خود انگور مسموم شدند.
اما در مورد علم امام قبلاً جواب دادیم. در امور روزمره امام علیهالسلام بنا نیست از علم غیب خودش استفاده کند، بلکه مامور است بر اساس ظاهر عمل کند.
به همین دلیل امامان وقتی براساس شواهد و قرائن ظاهری احتمال مسموم بودن غذا یا آب خود را میدادند، از تناول آن اجتناب میکردند. ( مناقب آل ابیطالب ج ۴ ص ۳۸۴ و همچنین جلاءالعیون، علامه مجلسی).
همچنین گاهی خلفا امامان را مجبور به خوردن غذا یا نوشیدنی مسموم میکردند. (همان)
خلاصه امامان مانند خود پیامبر زندگی عادی و ظاهری داشتند مگر جایی که اثبات حق در گرو یک معجزه یا کرامت باشد زیرا اگر بنا باشد همه چیز با علم غیب و معجزه پیش برود، هدف خلقت انسان که مبتنی بر اختیار و عقل است زیر سوال میرود.
نکته آخر اینکه وقتی کسی میخواهد ترور بیولوژیک (مسموم کردن) انجام دهد، اینقدر عقل دارد که برای پنهان کردن تلخی سم هم چاره اندیشی کند.
#شبهه
به صفحات #معارف_اعتقادی بپیوندید👇🌷
https://eitaa.com/ehyakalam
https://t.me/joinchat/sEK5HEawgNo1ZmU0
https://chat.whatsapp.com/KU93MJFDMd4KIKwBMteD0d
https://instagram.com/ehyakalam1