اثبات خدا، دین و مذهب خردمندانه
سلام؛ در خصوص ترجمۀ این روایت 👆🏻 برای مخاطبان محترمی که اهل تحقیق و دقت هستند، جهت اطلاع از روش تحقیق نگارنده (در تمام موضوعات مورد تحقیق) به عنوان نمونه عرض میکنم: ترجمۀ روایت مذکور را با مراجعه به چندین ترجمه و چند شرح و رجوع به ریشۀ لغات و غیره جمعبندی کردم که برخی منابع آن به شرح زیر است:
۱- النبي «ص»: ما ادّى العبد فرائض اللَّه حتى عقل عنه.
پيامبر «ص»: هيچ كس نمىتواند دستورهاى خدا را انجام دهد، مگر آنها را از خدا (و دين او) فرا گرفته و (با عقل خويش) دريافته باشد.
📘 الحياة / ترجمه احمد آرام، ج۱، ص: ۲۲۷
۲- و عاقل واجبات خدا را بجا نمىآورد تا اينكه (آنها را) از خدا دريابد (واجبى را انجام نمىدهد تا درك كند و دريابد از جانب خداى تعالى مأمور است)
📘 بنادر البحار (ترجمه و شرح خلاصه كتاب العقل و العلم و الجهل جلد ۱ و۲ بحار الأنوار)، ترجمه فارسى، ص: ۲۰
۳- هيچ بندهاى فرائض خدا را انجام ندهد تا به عقل خود آن را از وى دريابد.
📘أصول الكافي / ترجمه كمرهاى، ج۱، ص: ۴۱
۴- تا بندهاى واجباترا بعقل خود درنيابد آنها را انجام نداده است.
📘 أصول الكافي / ترجمه مصطفوى، ج۱، ص: ۱۴
۵- (قوله عليه السلام: حتى عقل عنه) أي حتى عرف اللّه و علم ما يصح له و يمتنع عليه و حقق أمره في صفاته و فيما عنه من الفرائض و الاحكام بالعقل.
📘 التعليقة على أصول الكافي (ميرداماد)، النص، ص: ۲۸
۶- (و ما أدّى العبد فرائض اللّه حتّى عقل عنه) أي عقل عن اللّه و عرفه حقّ معرفته و علم ما يصحّ عنه و ما يمتنع عليه و حقّ أمره فيما أراده من الفرائض و الأحكام و ذلك ظاهر لأن أداء الفرائض لا يتصوّر بدون معرفتها المتوقفة على معرفته تعالى و معرفته لا يتصوّر بدون العقل هو الأصل لجميع ذلك
📘 شرح الكافي-الأصول و الروضة (للمولى صالح المازندراني)، ج۱، ص: ۱۰۱
همیشه در مسیر درست موفق باشید 💐
اثبات خدا، دین و مذهب خردمندانه
سلام
🧐 #نکتهسنجی روایت پیوست فوق👆🏻
از نکاتِ روایت ش ۴۲:
روایت فوق و همچنین روایات ش ۳۸، ۳۹، ۴۰، ۴۱، ۴۲، ۴۵ و ۴۴، نگاه نگارنده نسبت به افراد مذهبی را از اساس دگرگون نمود و تغییر داد؛ آنهم من که در نوجوانی به خود نهیب میزدم که اینقدر ساده نباش و خیال نکن بهصرف اینکه کسی ریش دارد پس حتماً آدم خوبی است!
👇🏻
👆🏻
تا اینکه بعد از گفتگو با تعدادی از افراد بهشدت مذهبی متوجه شدم گویا تنها چیزی که برخی از ایشان با آن بهشدت بیگانهاند، عقل است.
بهعنوان نمونه پیرمردی حدود ۸۰ ساله را دیدم که تقریباً عمری را در هیئات مذهبی سپری کرده بود!
وی به من گفت: «وقتی انسان نمازش را خواند باید فوراً سجادهاش را جمع کند!»
با تعجب پرسیدم: «چرا؟»
پاسخ داد: «چون شیطان در آن مشغول نماز و سجده میشود!»
با خنده گفتم: «اگر شیطان اهل سجده بود که همان اول از امر خدا نافرمانی نمیکرد و یک سجده میکرد تا از مقام امن الهی سقوط نکند و رانده نشود!»
این پیرمرد که خدا رحمتش کند، وقتی در سخن گفتن گرم شد بهیکباره گفت: «اگر خر مصری بالای پشتبام عرعر کند یا کفشها روی هم بیفتد یا ... نشانۀ این است که قرار است مهمان بیاید!» و یک سری خرافات به شدت سخیف و مضحک گفت که واقعاً ابتدا خیال کردم شوخی میکند اما دیدم، خیر، کاملاً جدی است!
👇🏻
👆🏻
اما در مقابل، در یکی از سفرها پیرمرد محترم دیگری را دیدم که او نیز به شدت مذهبی بود و ظاهراً سواد خواندن و نوشتن هم نداشت اما به طرز شگفتآوری اهل تعقل و اندیشه بود به طوری که تردید نکردم شعور وی از کسانی که مدرک تحصیلی را ملاک برتری خود بر دیگران میدانند فوقالعاده بیشتر است.
👇🏻
👆🏻
تا اینکه در کنار آشنایی با افراد مذهبی فوق، تجربۀ صدها ساعت گفتگو با ندانمگرایان (اگنوستیک) و خداناباوران (آتئیست) را پیدا کردم که به نگارنده میگفتند با دیدن عملکرد برخی افراد مذهبی، لامذهب شده و کارشان ابتدا به ندانمگرایی و سپس خداناباوری (کفر و الحاد) کشیده شده است!
نگارنده نیز همواره پاسخم به ایشان این است: کدام انسان خردمند و اهل اندیشه میپذیرد با دیدن عملکرد غلط برخی پزشکان، ابتدا به اصل علم پزشکی بدبین شده و سپس از اساس این علم را انکار نماید؟!
👇🏻
👆🏻
نتیجهگیری:
تجربۀ گفتگوی مکرر نگارنده با برخی افراد بهشدت مذهبی (مانند پیرمرد خرافاتی مذکور) و ناباورانی که بهصِرف دیدن سخن و عملکرد غلط این افراد، لامذهب و ملحد میشوند نشان میدهد: آنچه بین این دو دسته به شکل معناداری مشترک است، به کار نینداختن عقل و معطل گذاشتن آن است.
(۱)دلیل آن نیز بر هر خردمندی روشن است؛ بهعنوان نمونه اگر آن پیرمرد محترم کوچکترین اعتباری برای عقل خویش قائل بود، بعد از عمری شرکت در جلسات مذهبی، در آستانۀ ۸۰ سالگی در این حد ابتدایی و خجالتآور خرافاتی باقی نمیماند و ناباوران مذکور نیز باید حداقل میفهمیدند، انسان خردمند، هیچ دین و مذهبی را با دیدن عملکرد نابخردانۀ برخی پیروان آن قضاوت نمیکند (چون این قضاوت غیرعلمی و به دور از انصاف است) بلکه به منابع مورد قبول ایشان مراجعه و سپس با داوری عقل، آن دین و مذهب را بررسی و از روی علم و آگاهی کافی قضاوت میکند. سپاس 💐 _______________
(۱)جهت اطلاع از اینکه چگونه ناباوران تجربه را همان عقل پنداشته و در نتیجه عقل را عمداً معطل گذاشته و کارشان به انکار بدیهیات کشیده شده است «اینجا» کلیک و عبارت «لزوم آشنایی با تعریف صحیح «عقل» را جستجو نمایید. 👇🏻
سلام
خلاصه: مخاطب فرهیخته! در حال حاضر، در این کانال از معتبرترین کتب شیعیان إثنی عشریه، روایاتی فوقالعاده کلیدی، راهگشا و مؤثر در قالب استیکر، به ترتیب موضوع در حال بارگذاری است. اگر موفق شوید در حین کارهای روزمره، فقط چند لحظه روی هر کدام، فکر کنید (همین مقدار که حواستان خیلی پرت نباشد و بفهمید چه میخوانید)، به خواست خدا، حتماً آثار کوتاه مدت و بلندمدتی را تجربه خواهید نمود و جهانبینی شما از پایه و اساس اصلاح خواهد شد. چه بسیار دشمنی، تنفر و کسالت که ریشۀ آن جهل و ناآگاهی است و با علم و آگاهی تبدیل به دوستی، أنس و شوق میشود! راه حل نابودی جهل و ناآگاهی، تنبلی نکردن در مطالعۀ کتب مفید -خصوصاً همین آیات و روایات- است که در هر موضوعی با دقت جمعآوری شدهاند.
بیشتر:
اول،آثار در لحظه و کوتاه مدت: خودتان به تجربه خواهید دید فقط چند لحظه تفکر حداقلی بر هر روایت، در خلال کارهای روزمره، انسجام فکری شما را حفظ میکند و به تصریح إِنَّ حَدِيثَنَا يُحْيِي الْقُلُوب (سخنان ما قلبها را زنده میکند) حالت سرزندگی محسوسی به شما دست میدهد به طوری علاوۀ بر خودتان، اطرافیان نیز میتوانند، این سرزندگی و متانت را در شما مشاهده کنند؛ همچنانکه تمرکز حداقلی، بر امور غیرخردمندانه نیز (خصوصاً اگر تحریک آمیز باشد)، موجب تغییر رفتار محسوس (در هر فرد، با هر باور) میشود.
دوم،آثار بلند مدت: اگر موفق شوید کمر همت بسته و در بلند مدت، این مجموعه استیکر را تا پایان، بر اساس موضوع پیگیری نمایید، به تجربه خواهید دید چگونه به ثبات شخصیت میرسید و از انسانی پرحرف، سست اراده و مشوش به انسانی خردمند، بااراده و موفق در امور فردی و اجتماعی تبدیل خواهید شد و از همه مهمتر جهانبینی شما ازاساس تغییر خواهد کرد.
سوم،اصلاح زیربنایی جهانبینی: این روایات (و آیات) با دقت و به ترتیب موضوع منتخب شده بنابراین در صورت توجه حداقلی، جهانبینی شما نسبت به خدا، دین، مذهب و هر امر فردی و اجتماعی، از پایه اصلاح خواهد شد و شما فرصت پیدا میکنید، از صفر تا صد شخصیت خود را به شکل صحیح و خردمندانه، خشت به خشت بچینید و بالا بیاورید و در حداقل زمان ممکن به ثبات شخصیت برسید. پ.ن: اگر مانند نگارنده، حداقل بتوانید در دفتر (یا رایانه)، متن فارسی هر حدیث را بنویسید -خصوصاً اگر فردی با تمرکز پایین باشید- کمک بزرگی در رسیدن به سه نتیجۀ فوق به خود نمودهاید و اگر بتوانید در پایان، نکتۀ روایت یا برداشت آزاد و خردمندانۀ خود را نیز از آن (حداقل در یک خط)، بنویسید، به خواست خدا، رسیدن به نتایج فوق را برای خود تضمین نمودهاید! ✔️ در ضمن علاقهمندان به تحقیق در «اینجا» میتوانند مراحل تحقیق نگارنده در شواهد وجود خدا، ادیان و مذاهب را با ذکر دهها منبع قابل استفاده، مشاهده کنند. همیشه در مسیر درست موفق باشید 🌼