وسط روضه فوت کرد!
سال اول طلبگیام بود؛ روز اولی بود که وارد قم میشدم، صدها کیلومتر مسیر، خستهام کردهبود، وارد حرم حضرت معصومه سلامالله علیها شدم، روبروی ضریح به نیت حرم اهل بیت، شروع کردم به خواندن زیارت جامعه، ولی بین آن مرتب چرت میزدم پیرمردی مرا میپایید و گاهی میخندید! بعدا فهمیدم خرمافروش است، گاریاش را روبروی گذرِخان از طرف خیابان چهارمردان میگذاشت؛ خلاصه به هر ضرب زوری بود جامعهام را خواندم، زیارتم که تمام شد، نگاهم کرد و با لبخند گفت: خیلی خستهای!
گفتم: تازه از اهواز رسیدم! آره، خیلی خستهام!
همان برخورد سرآغازی شد برای دوستیمان؛ هر وقت حرم میرفتم ایشان هم برای زیارت آمده بود به گمانم هروقت هم نمیرفتم ایشان به حرم آمدهبود، چندین سالی که با هم دوست بودیم چند جمله بیشتر نگفت یعنی همیشه حرفهایش توی یک ردیف بود، میگفت:
«همهی علوم نزد اهل بیت است! همیشه حرمِ اهل بیت بیا! و...»
من هم همیشه حرم اهل بیت میرفتم و این جمله را میخواندم؛
«خدایا مرا از دنبالکنندگان آثارشان قرار ده».
چند سالی همدیگر را میدیدیم تا اینکه مدتی ایشان را ندیدم پرس و جو کردم گفتند: «فوت کرده!؛ وسط روضهی امام حسین!»؛ هیچوقت مُردنِ وسط روضه، به ذهنم خطور نکردهبود، مرگ او آرزوهای مرا جهتدارتر کرد، من همیشه آرزو داشتم روضهخوان ابیعبدالله شوم ولی مرگ او به من فهماند که آرزوهای بزرگتری در کنار این آرزو هم میتوان داشت! میتوان در رکاب حسین جنگید و در محضر او به شهادت رسید و قبل از شهادت، به دیگران وصیت کرد که در رکاب حسین بجنگید تا در محضر او کشتهشوید!؛
ما در محضر اهل بیت هستیم؛ تا هستیم!
به مناسبت تولد دختری که حرمش حرم اهل بیت است.🌹
https://eitaa.com/farbehi
دلیل بر منطقیبودن شیوهی بیان #معارفوحیانی
با چند دلیل و شاهد میتوانیم اثبات کنیم شیوهی بیانی منابع وحیانی در اندیشههای زیربنایی شیوهای منطقی است؛
1) نحوهی مواجههی منابع وحیانی با مخالفان خود مواجههای احتجاجی است؛ این مواجهه، خود مقتضی ضابطهمند شدن شیوههای تبیین ادعاهاست؛ بخشی از آنضابطهها دقیقا همان قواعد و شیوههایی است که توسط اندیشمندانِ منطقی کشف و تدوین شده و بخشی دیگر چنین نیست.
2) بررسی سیرهی احتجاجی منابع وحیانی در مقابل دشمنان فکریفرهنگی و در مواجهه با دوستان، به ما نشان میدهد که در چارچوب قواعد قابل کشف و تبیین احتجاج کردهاند؛ قواعدی که مراعات کردن آنها ذهن را از خطای در فکر مصون میدارد.
3) خروجیها و شهادت بزرگانی که اهل تفکرات منطقیاند، همگی نشاندهندهی آن است که شیوهی تعامل علمی وحی، شیوهای ضابطهمند است.
https://eitaa.com/farbehi
#قواعدمنطقی، بخشی از #قواعدتفسیری
✅تفسیر صحیح، تفسیری است که در چارچوب قواعد و قرائن معتبر باشد؛ قواعد منطقی نیز بخشی از قواعدی است که عقلاء در تفسیر سخنان دیگران از آن بهره میبرند، بهرهگیری از قواعد و مهارتهای منطقی در تفسیر متون وحیانی، باعث بهرهمند شدن از سطح عمیقتری از فهم، و موجب به دست آوردن معارف گستردهتری میشود.
🔸تحلیل منطقی سخن دیگران، و بهرهگیری از قواعد منطقی در فهم و تفسیر سخنان دیگران، رفتاری است که با هر سخنی میتوان داشت از اینرو تفاوتی بین متون وحیانی و سایر متنها نیست؛ آنچه موجب تفاوت میشود، خروجیها و ارزش منطقیِ عبارتهاست.
♦️تحلیل منطقیِ سخن دیگران و بهرهگیری از قواعد منطقی در فهم و تفسیر سخن دیگران، سرفصل مشخصی در کتب منطقی ندارد اما این بحث را میتوان تحت عنوان «تحلیل قیاسات» و نیز ذیل برخی از مغالطات یافت.
https://eitaa.com/farbehi
#مواجههیمنطقیبایکمتن
⏸هنگامی که با یک متن مواجهه میشوی و میخواهی آن را دقیقتر بفهمی، چند کار انجام بده؛
1️⃣ تحلیل منطقی متن از قبیل؛ تفکیک مدعا از علت تصدیق، تشخیص ساختار و صناعت منطقی به کار رفته.
2️⃣ میزان وجود عناصر منطقی در آن متن، از قبیل؛ شفافیت، مناطمحوری و انسجام
3️⃣ تشکیل ساختارهای منطقی از طریق انضمام گزارهها به هم از قبیل؛ انضمام استدلال به مدعا، انضمام مقدمات یک استدلال به همدیگر و تکمیل آن، انضمام حدود وسطا و علل طولی به همدیگر که در متنهای پراکنده آمده.
4️⃣ استفاده از احکام القضایا برای کشف استلزامات و دلالتهای سیاقی از قبیل؛ احکام عکس، احکام چهارگانهی قضایا
🔸این کار را دربارهی آیات و روایات هم میتوانی انجام دهی؛ اگر این نوع مواجهه را با آیات و روایات داشته باشی، میزان بهرهمندیات از معارف وحیانی چندین برابر میشود؛ شیوهی مرحوم علامهی طباطبائی در تفسیرش همینگونه بود، آیةالله جوادی هم همینطور است.
من در جزوهی تفکر منطقی در کتاب و سنت، برای اینها مثال آوردهام.
https://eitaa.com/farbehi
5cb5da649b0830966bfda1c0_639292471466149416.mp3
12.98M
۲۴/۲/۹۸ دانشگاه تهران
موضوع سخنرانی؛ مرز آزادی، در رفتارهای اجتماعی(نوع پوشش)
https://eitaa.com/farbehi
امام باقر علیهالسلام فرمودند:
إِنْ جَالَسَكَ يَهُودِيٌّ فَأَحْسِنْ مُجَالَسَتَهُ؛ اگر یک یهودی با تو همنشین شد، با او خوب همنشینی کن و همنشین خوبی باش.
رویکرد «جهادی»، که قرآن در مواجه با سران کفر ترسیم کرده، نباید ما را از رویکرد «تحمل، مدارا و احسان»، نسبت به دیگران؛ که آن را نیز آیات و روایات به روشنی ترسیم کرده، غافل کند؛ ما میتوانیم همنشین خوبی برای همهی انسانها باشیم.
شهادت آن امام را به همهی مجاهدان بردبار تسلیت میگویم.
https://eitaa.com/farbehi
دیروز یکی از دانشجویان میگفت:
مگر #چندتارمو چه کار میکند که اینقدر حساسیت نشان میدهید؟!
گفتم:
اگر اشتباهی چند تار مو بیرون میافتاد، نیازی به اینگونه حساسیتها نبود اما اگر همهی موها را بیرون بیاندازند و تنها چند تار مو را بپوشانند و یا از بیرون انداختن یک تار مو شروع کنند و به ابزار جنسی شدن زنان برسانند، در اینصورت اگر حساسیت نشان ندهی، به همهی اصناف جامعه خیانت کردهای.
https://eitaa.com/farbehi
98-02-21 ارتداد از زاویهای دیگر .mp3
4.44M
21/2/98 دانشگاه تهران
موضوع سخنرانی؛ مرز آزادی عقیده و آزادی بیان(ارتداد از زاویهای دیگر)
https://eitaa.com/farbehi
از یک تار مو شروع شد، ولی به کجا رسید؟
از افادههای زنانه شروع شد، ولی تا کجا رفت؟
برای جذاب کردن صحنهها و نشاندن مردان پای فیلمها، از جلوهنماییهای سادهی زنان شروع کردند، اکنون به کدام جلوهنماییها رسیدهاند؟
خواهر محترم! وقتی برای دیده شدن، #چندتارمو را بیرون میاندازی، چند تار مو نیست که بیرون افتاده؛ ...بگذریم.
https://eitaa.com/farbehi
#دعایعرفه، محتوایی #هستیشناسی با #ادبیاتمنطقی
🔺نمیخواهم بگویم دعای عرفه سرتاسر مباحث هستیشناختی با ادبیاتی منطقی است.
🔸اما منابع وحیانیِ ما، سرشار از مباحث هستیشناختی، به روش عقلیمنطقی است، از اینرو میتواند منبعی غنی برای اصطیاد مباحث فلسفی؛ الهیاتی و انسانشناختی؛ با همان سبک و سیاق فلسفی باشد.
https://eitaa.com/farbehi
از شهر بیرونشان کنید! اینها مردمانی پاکدامناند!
در حال بازگشت به قم هستیم؛ از مشهد میآییم، بچهها پیشنهاد دادند از مسیر شمال برگردیم، گفتم: «امروز و فردا مسیر شمال خیلی شلوغ و اوضاع هم خیلی ناجور!»؛ متاسفانه خیلی جاها همینطور شده، برای خودشان هم در مقابل تذکرها جواب دارند؛
شما نگاه نکنید!
شما کنار دریا نیایید!
شما به جنگلهای شمال نیایید!
شما به پارکها و پاساژها نیایید!
شما در خانه بمانید و بیرون نیایید!
اما اگر همینوضع ادامهیابد روزی فرا میرسد که دیگر نمیگویند: شما نگاه نکنید! شما از خانه بیرون نیایید! شما... بلکه آلودگی، فضای شهرها را خواهد گرفت و افراد شهر، دربارهی انسانهای پاک میگویند:
از شهر بیرونشان کنید، اینها مردمانی پاکدامناند!(سورهی اعراف، آیهی۸۲)
https://eitaa.com/farbehi