✅ نگاهی به زندگی سید السادات الاعاظم
حضرت احمد(ع) پسر ارشد امام موسی کاظم(ع) مشهور به شاهچراغ، از امامزادگان و فقهای شیعه هستند. به دلیل نامشخص بودن روز ولادت احمد بن موسی(ع)، با تصمیم شورای فرهنگ عمومی استان فارس، ششم ذیالقعده و در ایام دهه کرامت، به عنوان روز بزرگداشت و تکریم شخصیت ایشان تعیین شد.
▫️فرقه احمدیه
پس از شهادت امام موسی کاظم(ع)، عدهای بهواسطه تبلیغات گروه واقفیه (کسانیکه در امامتِ امام موسی کاظم(ع) متوقف شده و ایشان را مهدی موعود میدانستند)، معتقد به امامت احمد بن موسی(ع) شدند که آنها را فرقه احمدیه نامیدهاند.
این شبهه با روشنگری به موقع احمد بن موسی(ع) و بیعت ایشان با امام رضا(ع) برطرف شد. امام رضا(ع) پس از بیعت، ایشان را دعا کردند و فرمودند: «چنانکه حق را پنهان و ضایع نگذاشتی، خداوند در دنیا و آخرت تو را ضایع نگذارد»
▫️سفر به ایران
بهخاطر حضور امام رضا(ع) به خراسان، شیعیان و سادات زیادی نیز به ایران روانه شدند. در این میان دو کاروان؛ یک کاروان به سرپرستی حضرت معصومه(س) و کاروان دیگر به سرپرستی احمد بن موسی(ع)؛ از اهمیت بالایی برخوردار بود.
کاروان احمد بن موسی(ع) که حدود ۱۵ هزار نفر بودند در نزدیکی شهر شیراز توسط قتلغ خان، حاکم شیراز، محاصره میشوند. چرا که مأمون، خلیفه وقت عباسی، بیم داشت که اگر چنین جمعیتی از دوستداران اهل بیت به خراسان برسند، مقام او تزلزل مییابد. لذا قتلغ خان را مامور کرد تا جلوی ورود ایشان را بگیرد. او کاروان را محاصره کرد و گفت از همین مسیر بازگردید. احمدبن موسی(ع) فرمودند: «ما قصدی جز دیدار برادر بزرگوارمان نداریم». قتلغ خان بیتوجهی کرد و جنگ درگرفت. سپاه قتلغ خان که تحت فشار شجاعت سپاه بنیهاشم بودند؛ با فریادی بلند اعلام کردند که امام رضا(ع) به شهادت رسیدهاند لذا مردم از اطراف امامزاده احمد(ع) متفرق شدند. چون قتلغ خان به تعقیب امامزادگان پرداخت؛ امامزاده احمد(ع) و دیگر امامزادگان همراه با لباس مبدل متفرق شدند. یکی از دلایل تعدد امامزادگان در ایران را، همین علت دانستهاند. با همه دشواری ها، امامزاده احمد(ع) به شیراز رفتند. در نهایت قتلغ خان پس از یک سال ایشان را پیدا و به شهادت رساند و دستور داد خانه را بر روی بدن شریف ایشان خراب کنند.
▫️مقبره
پس از شهادت احمد بن موسی(ع) کسی از مقبره ایشان تا دوره عضدالدوله دیلمی، از امیران بویهی، خبری نداشت. روی قبر با تل گِلی پوشانده شده بود و اطراف آن خانههای متعددی ساخته شده بود. پیرزنی که در آنجا سکونت داشت هر شب جمعه، چراغی پرفروغ در بالای تل میدید. پس از گذشت چند شب جمعه و تکرار آن نور، پیرزن تصمیم گرفت تا امیر عضدالدوله را آگاه کند. امیر شب جمعه شخصا به خانه پیرزن آمد تا از صدق گفته او آگاه گردد. وقتی آخر شب شد و پیرزن همان نور را دید، برای آگاه کردن امیر از نور، فریاد برآورد: «شاه! چراغ»
پس از آن مزار احمد بن موسی آشکار و به شاهچراغ مشهور شد. جنازه را از روی نگین انگشتر ایشان که عبارت «العزه لله احمد بن موسی» منقوش بود، شناسایی کردهاند.
لازم به ذکر است در خصوص شهادت یا وفات و حتی محل دفن احمد بن موسی(ع) اختلاف نظر وجود دارد که در این جستار آنچه که موافق اکثر سیرهنگاران بود، درج شده است.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
بهمناسبت روز بزرگداشت احمد بن موسی
ملقب به شاهچراغ
📝 واحد پژوهش بنیاد فارِس المؤمنین
@Fares_ir
🔊 #فایل_صوتی
✅ نشستهای ماهانه فرهنگ مهدوی
برنامه نشست شماره ۱۶۳ :
🗓 پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
🔸سالن اجتماعات مسجد حضرت امیر (ع)
🔹سخنرانی : استاد شفیعی سروستانی
📖 موضوع این جلسه:
حکمت مأموریت امام رضا(ع) در ایران
🔹سخنرانی : استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
📖 موضوع این جلسه :
غربالگری در آخرالزمان و گزینش یاران و یاری دهندگان مهدوی
@Fares_ir
👇👇👇
4_5924800354246988893.mp3
25.15M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #سخنرانی
📖 موضوع این جلسه:
حکمت مأموریت امام رضا(ع) در ایران
✅ پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
🎤 استاد شفیعی سروستانی
📌 سالن اجتماعات مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
4_5924800354246988894.mp3
27.59M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #سخنرانی
📖 موضوع این جلسه:
غربالگری در آخرالزمان و گزینش یاران و یاری دهندگان مهدوی
✅ پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
🎤 استاد علوى تهرانى
📌 سالن اجتماعات مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
🏴 #تسلیت
بسم الله الرحمن الرحیم
إِنّا لِلّه وَ إِنّا إِلَیهِ راجِعون
عروج شهادتگونه رئیس جمهور محترم جناب حجت الاسلام و المسلمین آقای سید ابراهیم رئیسی، و امامجمعه محترم تبریز جناب حجت الاسلام و المسلمین آقای سیدمحمدعلی آلهاشم و سایر همراهان گرامی ایشان را که در حین انجام خدمت به کشور به لقاءالله نائل آمدند، تسلیت و تعزیت عرض مینمایم.
از خداوند متعال، علو درجات برای آن عزیزان و صبر و اجر برای بازماندگان ایشان مسالت دارم.
سیدمحمدباقر علویتهرانی
@Fares_ir
🔴 بررسی علل حضور امام رضا(ع) در خراسان
امام علی بن موسی الرضا(ع) هشتمین پیشوای شیعیان(ع)، پس از شهادت پدر بزرگوارشان در سن ۳۵ سالگی عهدهدار مقام امامت امت شدند. مدت امامت ایشان حدود ۲۰ سال بود که ۵ سال آخر آن مصادف با خلافت مامون عباسی بود.
بحث ولایتعهدی امام رضا(ع) و حضور در خراسان، فصل مهمی از زندگانی ایشان است که در تاریخ ایران جایگاه والایی دارد. این بحث پس از جنگ امین و مأمون عباسی برای رسیدن به قدرت اتفاق افتاد که با پیروزی مأمون و تلاش او برای مشروعیت بخشیدن به حکومت خود و قانع کردن مردم رخ داد.
در ذیل به بررسی حضور امام(ع) در خراسان و علت پذیرفتن ولایتعهدی اشاراتی خواهیم داشت.
▫️لزوم معرفی ولیعهد
پس از آنکه مأمون به حکومت رسید، مطابق سنتِ تعیین جانشین، وی نیز ملزم به معرفی ولیعهد بود و بهخاطر شرایط جامعه و آشفتگیهای موجود باید در این امر نهایت دقت خود را به کار میبرد تا از ورطه هلاکت رهایی یابد.
مأمون انديشيد كه براى خلافتِ امام رضا(ع) از مردم بيعت بگيرد، تا امام(ع) را خليفهی مسلمانان قرار دهد و از طرفی شرایط را برای خود آسان کند.
امام(ع) با پيشنهاد مأمون مخالفت كردند. اصرار مأمون و خوددارى امام(ع) دو ماه به طول انجاميد.
سرانجام خليفه به حضرت رضا(ع) چنين پيام داد: «تو همیشه بهگونهی ناخوشايندى با من برخورد میكنى، در حالىكه تو را از قدرت خود ايمنى بخشيدم. به خدا سوگند، اگر وليعهدى را پذيرفتى كه هيچ، و گر نه مجبورت خواهم كرد كه آن را بپذيرى، اگر باز همچنان امتناع بورزى، گردنت را خواهم زد»
با توجه به آنچه گفته شد امام(ع) ناچار به پذیرش ولایتعهدی میشوند اما این امر را منوط به پذیرش چهار شرط از سوی مأمون میکنند:
کسی را به کاری نگمارم؛ کسی را از مقامش عزل نکنم؛ رسم و روشی را نقض نکنم؛ از دور مورد مشورت قرار گیرم.
با پذیرش این چهار شرط توسط مأمون، امام رضا(ع) رسماْ بهعنوان خلیفهی بعدی معرفی میشوند. در پی انتصاب امام(ع) به ولایتعهدی بسیاری از شورشهایی که در سطح جامعه و در پی مخالفت با حکومت عباسیان در جریان بود، فروکش کرد.
منابع تاریخی در اینکه طراح نقشه ولایتعهدی امام رضا(ع) چه کسی بوده است، اختلاف نظر دارند. عدهای بر این باورند که فضل بن سهل، وزیر مأمون، ولیعهدی را مطرح کرد تا پس از مأمون حکومت به علویان یا به خود او و خاندانش برسد.
برخی دیگر مأمون را مطرحکننده ولیعهدی میدانند تا به حکومت خویش مشروعیت ببخشد.
برخی هدف مأمون از طرح ولایتعهدی را، آرام کردن قیامهای آن دوره دانستهاند. برخی نیز معتقدند مأمون با این کار قصد داشت تا به حکومت خویش قداست ببخشید و حس تبعیت علویان از حکومت را برانگیزد.
به هر حال دربارهی انگیزه مأمون از این اقدام، تحلیلهای مختلفی ارائه شده، اما انگیزه هرچه باشد، آنچه مسلم است ولایتعهدی بر حضرت تحمیل شد.
▫️دلایل پذیرش ولایتعهدی
جامعه آن روزگار با جریانهای گوناگون فکری و الحادی روبهرو بود و امام(ع) از این فرصت برای روشن کردن حقایق دینی استفاده کردند.
همچنین امام(ع) درنظر داشتند تا ثابت کنند ائمه معصومین تنها به امور دینی نمیپردازند بلکه به خیر و شر مسلمین در امر دنیا نیز توجه دارند.
مهمترین دلایل پذیرش ولایتعهدی توسط امام رضا(ع) که در منابع مختلف مطرح شده عبارتند از: تقیه، در خطر بودن جان شیعیان و مکتب تشیع؛ تقویت پایگاه مردمی و حفظ موقعیت خاندان رسالت؛ اعتراف ضمنی عباسیان به شایسته بودن علویان در حکومت.
وقتی از امام(ع) درباره علت پذیرش ولایتعهدی پرسیده شد، ایشان در پاسخ فرمودند: «من تمایلی به این کار نداشتم ولی وقتی بین قبول ولیعهدی یا کشته شدن مخیر شدم، ولیعهدی را انتخاب کردم»
همچنین در جایی دیگر در پاسخ سؤالی در اینباره فرمودند: «به همان دلیل که جدم داخل شدن در شورای شش نفره را پذیرفت، من نیز پذیرفتم»
علی بن موسی الرضا(ع) میدانستند که سرانجام ولیعهدی بیسرانجام است اما به جهت اینکه آیندگان نپرسند چرا از این فرصت برای اجرای عدالت و اصلاح جامعه بهره نبرده است؛ به اجبار ولیعهدی را پذیرفتند.
▫️شهادت
بهدلیل محبوبیت امام رضا(ع) در بین شیعیان و نیز فشارهای حزب مخالف در بغداد، مأمون از تصمیم خود مبنی بر ولایتعهدی حضرت پشیمان شده بود، لذا اندیشید تا به نحوی حضرت را از میان بردارد. وی به یکی از خدمتکاران خود دستور داد تا امام(ع) را مسموم کند. در نهایت در حالیکه ۵۵ سال از عمر مبارک امام(ع) سپری شده بود؛ در صفر سال ۲۰۳ ایشان را به شهادت رساند.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
بهمناسبت ولادت حضرت امام رضا (ع)
📝 واحد پژوهش بنیاد فارِس المؤمنین
@Fares_ir
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈
#اعلام_برنامه
آغاز جـلسـه هفـتـگی ســهشنبـهها
ســهشــنبه ۸ خـرداد ۱۴۰۳
بعد از نماز مغرب و عشاء
زیارت آلیس : حاج حسین ارضی
سخنرانی : استاد عـلــوی تهـــرانی
مداحی : حاج سیدمهدی میرداماد
خیـابـان کـارگــــر شـمـــالــی
بالاتر از ایستگاه مترو کارگر
مسجـد حضـرت امیــــر (ع)
@Fares_ir
استاد علوی تهرانی
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈ #اعلام_برنامه آغاز جـلسـه هفـتـگی ســهشنبـهها ســهشــنبه ۸ خـرداد ۱۴۰۳ بعد از نماز م
🔊 #فایل_صوتی
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۲
🗓 سهشنبه ۸ خرداد ماه ۱۴۰۳
🔸مسجد حضرت امیر (ع)
🔹زیارت آل یس : حاج حسین ارضی
🔹سخنرانی : استاد سید محمدباقر علوی تهرانی
📖موضوع : #حقوق_امام_ع_بر_شیعیان | جلسه ۱
🔹مداحی : حاج سید مهدی میرداماد
@Fares_ir
👇👇👇
4_5958596068919742933.mp3
14.01M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #زیارت_آل_یس
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۲
🗓 سهشنبه ۸ خرداد ماه ۱۴۰۳
🎤 حاج حسین ارضی
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
4_5958596068919742939.mp3
18.44M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #سخنرانی
📖موضوع : #حقوق_امام_ع_بر_شیعیان | جلسه ۱
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۲
🗓 سهشنبه ۸ خرداد ماه ۱۴۰۳
🎤 استاد علوى تهرانى
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
4_5958596068919742942.mp3
4.43M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #روضه
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۲
🗓 سهشنبه ۸ خرداد ماه ۱۴۰۳
🎤 استاد علوى تهرانى
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
4_5958596068919742944.mp3
9.34M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #مداحی
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۲
🗓 سهشنبه ۸ خرداد ماه ۱۴۰۳
🎤 حاج سید مهدی میرداماد
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir