هدایت شده از مرکز رشد بنیاد فارِس المؤمنین
👆👆👆
📸 #گزارش_تصویری
#مجلس_جشن
ولادت پیامبر اکرم (ص) و امام جعفر صادق (ع)
✅ ویژه #کودکان و #نوجوانان
( #دختران و #پسران )
📅 جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳
📌 #سالن_اجتماعات
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
🔺جهت اطلاع از کلاسها و برنامههای #مرکز_رشد کودکان و نوجوانان، در کانال مرکز به نشانی زیر عضو شوید:
@Roshd_Fares_ir
مناظرات علمیِ عصرِ امام صادق(ع)
اوضاع فرهنگی جامعه عصر امام صادق(ع) به گونهای بود که ملیتهای گوناگون با آداب و رسوم متفاوت در جهان اسلام ورود کرده بودند. طبیعتا این فرهنگها از یکدیگر متاثر بودند و بخشی از آنان در فرهنگ اسلامی نیز وارد شده بود. از این رو در عصر امام صادق(ع) شرایط بسیار خوبی برای نقل روایات و تشکیل جلسات مناظره به وجود آمده بود.
امام صادق(ع) از طریق تشکیل جلسات مناظره در زمینههای گوناگون، برای رساندن پیام الهی از شرایط موجود بهره بردند. در واقع امام صادق(ع) مناظره و مذاکره علمی را عامل شکوفایی علم و معرفت میدانستد.
مناظرات امام صادق(ع) با افراد در دو دسته بندی قرار میگیرد.
اول آنکه حضرت در مقام قانع کردن طرف مقابل خود طرح بحث میکردند که با گفتن چند مقدمه توسط حضرت، فرد قانع شده و نتیجه مطلوب حاصل میشد.
دوم آنکه افراد از امام صادق(ع) سوال میپرسیدند و حضرت صرفا در مقام پاسخ به سوالات مطالب را بیان میکردند.
مناظره آداب و اصولی دارد که بیان آن در این مجال نمیگنجد.
امام صادق(ع) در مناظره با سعه صدر برخورد میکردند و ادعای فرد را کامل میشنیدند؛ هرچقدر که سخنان باطل میشنیدند، خشمگین نمیشدند و کلام فرد مقابل را قطع نمیکردند و در پایانِ سخنان فرد به استدلال میپرداختند.
مناظرات امام صادق(ع) در بسیاری مواقع میان مردم به ویژه اجتماعات مذهبی مانند موسم حج برگزار میشد و در بیشتر موارد با پایان یافتن مناظره، فرد مقابل ایمان میآورد.
برای نمونه در یکی از این موارد، طبیب هندی در مناظره با امام صادق(ع) عرض کرد:
شما دلیل بر وجود صانع ندارید و آنچه میگویید در مکتب تربیتی خود یافتهاید و کودکان از بزرگان فراگرفتهاند. همه چیز با حواس پنجگانه درک میشود و هیچیک از حواس من خالق را درک نمیکند تا من به خدایی معتقد شوم در قلبم چیزی نمیرسد تا خدایی را بشناسم؟ آیا غیر از این حواس چیزی دارید که مرا به خداوند راهنمایی کند؟
امام صادق(ع) از طبیب سوالاتی میپرسند که سبب میشود طبیب در گفتههایش تردید کند. او از امام(ع) خواست تا توضیح بیشتری دهند. پس از توضیحات امام(ع) وی در پایان مناظره به وحدانیت خداوند اقرار نمود.
در نمونه ذکر شده، امام صادق(ع) با استفاده از استدلال عقلی و منطقی فرد را از مرحله انکار به مرحله شک رساندند. این یکی از شیوه های مناظره حضرت بود. ایشان در بسیاری از موارد به مخاطب میفرمودند:
«چرا شما بر آنچه ندیدهاید، حکم صادر میکنید؟»
در واقع حضرت با وجدان مخاطب سخن میگفتند تا وجدانهای خفتهشان را بیدار کنند.
هدف امام صادق(ع) تنها اقناع کردن فرد نبود بلکه درصدد اثرگذاری در قلب مخاطب بودند.
دو کتاب «توحید مفضل» و «اهلیلجه» سخنان و مناظرات امام صادق(ع) هستند که به وسیله مفضل بن عمر، از شاگردان حضرت، روایت شده است.
کتاب توحید مفضل در واقع پاسخ سوالات مفضل است که امام صادق(ع) در قالب مناظره به عنوان پاسخ دهنده، دلایلی بر توحید و یگانگی خداوند بیان میکنند.
کتاب اهلیلجه نیز در اثبات صانع است که در قالب مناظرهای میان حضرت با پزشک هندی صورت پذیرفته است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📝 واحد پژوهش بنیاد فارِس المؤمنین
بمناسبت ولادت امام جعفر صادق (ع)
@Fares_ir
استاد علوی تهرانی
🔊 #فایل_صوتی 📚 #سخنرانی 📖موضوع : #جریان_شناسی_مردم_کوفه | جلسه ۶ ✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۳ 🗓 س
.
منطقۀ کوفه سابقۀ پیش از اسلام هم دارد
بحثی را که پیرامون جامعه شناسی مردم کوفه مطرح کردهایم، از زمان تأسیس کوفه در سال هفدهم هجری است. اما منطقۀ کوفه سابقۀ پیش از اسلام هم دارد. اولین کسیکه در منطقۀ کوفه مسجدی را بنا کرد، حضرت آدم بوده است. این محدوده مقدس است؛ محل عبادت حضرات نوح، ابراهیم، خضر، ادریس و یونس بوده است. به مرور زمان و به فاصلۀ کمی از این محدوده یک مسجد بنام مسجد سهله بنا میشود. این مسجد در بین سالهای ۳۶ تا ۴۰ هجری توسط مسلمانان احداث شده است.
هیچکس از کوفه بهره نبرده است
ما راجع به کوفه و ترکیب جمعیتی آن صحبت کردیم. محل تجمع ملل است و اعراب با حدود چهل قبیله دارای بیشترین جمعیت در آن هستند. بیشترین صدمهای که به دین خدا وارد شده از قبیلهگرایی بوده است. اسلام به دنبال ایجاد وحدت در جامعه و تشکیل امت واحده است اما سیاستمداران به دنبال تحزب در جامعه هستند. پس وقتی راجع به کوفه صحبت میکنیم راجع به این طیف از ملیتها صحبت میکنیم.
از نظر اعتقادی هم بین این ترکیب نژادی وحدت وجود ندارد: مسلمانان، مسیحیان، یهودیان و مجوسیان.
مسلمانها که اکثریت جامعه را تشکیل میدهند از نظر ثروت در اقلیت قرار میگیرند. چون ثروت در دست یهودیان و مسیحیان است.
همۀ این عوامل تأثیرگذار در فرآیندهایی است که همواره در کوفه ابتر میماند. نه تنها امیرالمؤمنین، امام حسن و امام حسین بلکه مختار هم بهره نبرده است. تنها یک نفر از کوفه بهره میبرد آن هم وجود نازنین امام عصر است. چون حضرت جامعه را به وحدت میکشاند. حتی تشیع هم در کوفه دارای پراکندگی است.
توصیف شیعیان چهارگانه در کوفه
یک گروه از شیعیان کوفه شیعیان سیاسی بودند. کسانیکه امیرالمؤمنین را از آن سه نفر برتر میدانستند؛ نه اینکه بر حق بدانند! چون ظلمستیزی امیرالمؤمنین برای آنها اهمیت داشته است.
گروه دیگر شیعیان حبی بودند. کسانیکه بهواسطۀ سفارش رسول اکرم دوستدار اهل بیت بودند اما از آنها تبعیت نمیکردند.
گروه سوم شیعیان دینی بودند که اهل بیت را در مباحث دینی اعلم از دیگران میدانستند نه منحصر در ایشان!
در بین شیعیان کوفه تنها گروهی که به منزلت اهل بیت و امامت آنها اعتقاد داشتند شیعیان اعتقادی بودند که بخش کوچکی از جمعیت شیعیان را تشکیل میدادند. وجه تمایز شیعیان اعتقادی زیارت جامعۀ کبیره است. که باور به امامت و یک دورۀ امام شناسی در آن وجود دارد.
امام، مانند کعبه است
- هر کس به سوی شما آمد نجات یافت. این فراز از زیارت جامعه دلالت بر این معنا دارد که ما باید سراغ امام برویم. امام هرگز سراغ ما نمیآید. شأن امام، شأن کعبه است که باید به سوی آن بروند نه آن که او به سوی آنها بیاید.
- هر کس سراغ شما نیاید هلاک است. چون شما آزمون امت اسلام هستید. در معارف دینی مکرر گفته شده هر آنچه که نسبت به امتهای گذشته اتفاق افتاده است نسبت به امت اسلامی هم اتفاق میافتد. اگر ناقۀ صالح آزمون امت ثمود است امامت هم آزمون امت اسلامی است.
امامت، مایۀ ایمنی از تفرقه
اعتقاد به این دوازده وجود استثنایی بسیار کار سختی است. خیلیها اهل بیت را دوست دارند اما پای آنها نمیایستند. مهمترین خصیصۀ شیعۀ اعتقادی، تبرّی است. هر کس طمع مقام این خاندان را داشته باشد ولو جسارت رایج اصحاب سقیفه به ایشان را نداشته باشد مورد تبرّی شیعۀ اعتقادی است. خواه ابوحنیفه باشد خواه امام شافعی.
حضرت زهرا فرمودند: خداوند امامت ما را مايۀ ايمنى از تفرقه قرار داده است. تبرّی حقیقت تشیع و به این معنا است که مقام و جایگاه امامت شایستۀ هیچکس به جز وجود نازنین معصومین نیست.
نوع بهشت شیعۀ اعتقادی، با سایرین متفاوت است
بهشت را من و شما با اعمال خود میسازیم. آن هم نه با انجام عمل بلکه بهواسطۀ بردن عمل.
رسول خدا فرمودند: هركس دوست دارد كه در بهشت عدن كه پروردگارم آن را آماده ساخته ساكن شود بايد پس از من ولايت على را بپذيرد و از امامان پس از او نیز پيروى كند. بهشت عدن ساختۀ خداوند است؛ نه ساختۀ بشر.
متأسفانه در هر دوره از تاریخ اسلام، تعداد شیعیان اعتقادی بسیار کم بوده است. خود این شیعیان به دو دسته تقسیم میشوند:
شیعیان عادی و شیعیان ممتاز.
اینکه من در صحبتهای خودم دائما اصرار دارم که یک کاری بکنید به این دلیل است که میخواهیم از این کلاس به کلاس شیعیان ممتاز ارتقاء پیدا کنیم. این گروه قلبا و عملا پای ائمه میایستند اما شیعیان عادی که قلبا علاقۀ وافری به ائمه دارند در بزنگاه امتحان، پای اهل بیت نمیایستند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
گزیده سخنرانی
استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
موضوع: جریانشناسی مردم کوفه | جلسه ۶
از سلسله جلسات هفتگی سهشنبهها
سهشنبه ۶ شهریور ماه ۱۴۰۳
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
@Fares_ir
جریانشناسی_مردم_کوفه_استاد_علوی_تهرانی_جلسه_۶_.pdf
1.25M
خلاصه سخنرانی
استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
موضوع: جریانشناسی مردم کوفه | جلسه ۶
از سلسله جلسات هفتگی سهشنبهها
سهشنبه ۶ شهریور ماه ۱۴۰۳
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
@Fares_ir
⚫️ #تسلیت
بسم الله الرحمن الرحیم
لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِلَّذِينَ آمَنُوا الْيَهُودَ وَ الَّذِينَ أَشْرَكُوا ...
[ای رسول ما!] بیتردید يهوديان و مشرکان را، دشمنترين مردم نسبت به مؤمنان خواهى يافت ...
سوره مائده / آیه ۸۲
جنایات فجیع و حملات سنگین این روزها به شیعیان مظلوم لبنان، امتداد دشمنی دیرینه یهود عنود با مسلمانان جهان است که این خود گواه بر حقانیت آیات الهی است.
شهادت جمعی از شیعیان اهل بیت علیهمالسلام، در رأس ایشان، سید مجاهد و شهید عالیمقام، سیدحسن نصرالله را تسلیت عرض مینمایم.
عاجزانه از خداوند متعال میخواهم با تعجیل در امر فرج امام عصر روحی له الفداء، بساط ظلم برچیده شده و عدالت مهدوی محقق گردد.
آمین رب العالمین
@Fares_ir
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈
#اعلام_برنامه
آغاز جـلسـه هفـتـگی ســهشنبـهها
ســهشنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۳
از ســـاعـت ۱۹ تـــا ۲۱
زیارت آلیس : حاج حسین ارضی
سخنرانی : استاد عـلــوی تهـــرانی
مـداحی : حـاج مصطفی سماواتی
خیـابـان کـارگــــر شـمـــالـــی
بالاتر از ایستگاه متــرو کارگر
مسجـــد حضـرت امیــــر (ع)
@Fares_ir
استاد علوی تهرانی
🔊 #فایل_صوتی 📚 #سخنرانی 📖موضوع : #جریان_شناسی_مردم_کوفه | جلسه ۷ 🏴 مجلس عزای روز ۲۸ صفر | ۱۴۰۳ 🗓 دو
.
شیعۀ عادی پای کار امام نمیایستد
شیعیان عادی با اینکه قلبا اهل بیت را دوست داشتند اما به خاطر سیاستهای شیعهزدایی امویان عملا پای اهل بیت نمیایستادند. اینها در جامعۀ کوفه منزوی بودند اما تعدادشان از شیعیان ممتاز بیشتر بود. اینکه من مکرر به این مطالب اشاره میکنم به این دلیل است که ما از شیعۀ عادی به شیعۀ ممتاز تبدیل شویم. شیعۀ عادی برای امام زمان خطر است. اگر به دنبال عاقبت بخیری هستیم باید رسیدن به کلاس شیعۀ ممتاز تلاش کنیم.
بافت جمعیتی ساکنان کوفه از نظر سیاسی
جامعۀ کوفه از نظر جهتگیریهای سیاسی هم دچار پراکندگی است:
۱. شیعیان.
۲. طرفداران بنیامیه. گروهی از آنها جزء افراد صاحب منصب و ثروتمند کوفه بودند. سران و شیوخ قبائل و اعضاء قبیلۀ آنها نیز جزء طرفداران بنیامیه محسوب میشدند.
۳. خوارج. سومین گروه سیاسی در کوفه، خوارج نهروان هستند. این گروه ۱۲ هزار نفری از مخالفان سرسخت اهل بیت بودند. اینها آدمهای ناسازگاری بودند. حتی با بنیامیه. دلیل عمدۀ این ناسازگاری بهواسطۀ بیمبنا بودن آنها بود.
۴. شکاکها. افرادی بودند که تحت تأثیر تبلیغات خوارج قرار گرفتند. جزء خوارج نبودند؛ اما بهواسطۀ تبلیغات خوارج مردد در دین شدند. این افراد همان تودۀ مردم هستند.
حضرت امیر میفرماید: یا دانشمند باشید یا دانشجو. یعنی در زندگی مبنا داشته باشید! اگر انسان اینگونه نباشد آلت دست اخلالگران میشود.
۵. کوفیان سرخپوش. حدود ۲۰ هزار مرد مسلح كوفى که برای هر کسیکه به آنها مزد میداد شمشیر میزدند. تمام افراد این گروه مزدور بنیامیه بودند.
تفاوت سیاست با دیانت در همین نکته است. امیرالمؤمنین به هیچعنوان این دسته از افراد را تطمیع نمیکرد. چون حکومت دینی حکومت ارزشها است ولی سیاست حکومت منافع است.
۶. فرصتطلبان. این گروه در جهتگیریهای سیاسی بیشترین جمعیت کوفه را تشکیل میدادند. اِبنالوقت بودند و قصد آنها چیزی جز دنیا طلبی نبود. در زمان حاکمیت نعمان بن بشیر که حاکم مسامحهگری بود هجده هزار نفر از آنها با جناب مسلم بیعت کردند. اما وقتی عبیدالله حاکم کوفه شد او را تنها گذاشتند. این عده بسیار فرصتطلب بودند و تصورشان این بود که اگر حضرت مسلم پیروز شود اتفاقات خوبی برای آنها میافتد.
این سه گروه آخر کمر هر نهضت آزادیخواهی را میشکنند! چون اصلا نمیتوان روی آنها حساب باز کرد. این پراکندگی در جهتگیریهای سیاسی را اضافه کنید به پراکندگی در عقائد.
بافت جمعیتی ساکنان کوفه از نظر عقیدتی
در کوفه طایفهای ترویج جبرگرایی میکردند. تصور نکنید معاویه آدم کوچکی بوده است. معاویه از نظر سیاسی بسیار آدم مهم و پیچیدهای است. ۱۴۰۰ سال پیش یک عقیدۀ کلامی به نام جبرگرایی را ابداع کرده است. به این معنا که بروز هر اتفاقی دست خدا است.
با همین عقیده عایشه، که جنگ جمل را به راه انداخته ساکت میکند. عایشه وقتی میشنود که معاویه برای یزید بیعت گرفته اعتراض میکند. معاویه به او میگوید: حکومت یزید دست من نیست خداوند اراده کرده است. آیا شما با ارادۀ خداوند مخالفید؟ معاویه این پیام را به عایشه انتقال میدهد که اگر به مخالفت خود ادامه بدهی تو را ترور میکنیم و میگوییم که ارادۀ خداوند بوده است. او هم میفهمد و چون جان خودش را دوست دارد ساکت میشود.
در کوفه عدهای دیگر عقائدی مانند عقیدۀ ارجاء، تجسیم و قدریه را ترویج میکردند. خوارج هم گروهی بودند که یک نوع عقیدۀ دیگر را ترویج میدادند. اینها سطحینگرهای قرآن بودند و برداشتهای التقاطی از قرآن داشتند.
کوفه با هیچکس سازگار نیست
کوفه با این چهار پراکندگی اختلاف در ملیت، مذهب، جهتگیریهای سیاسی و عقیده با هیچکس سازگار نیست؛ حتی با مؤسس خود. مردم کوفه حتی بنیامیه را هم آزار میدادند. منتها بنیامیه با سیاست با مردم کوفه برخورد میکردند. یعنی برای سرکوب کوفیان حاکمان سفاک و خشن را برای کوفه انتخاب میکردند.
از خصائص منفی مردم کوفه باید عبرت گرفت
مردم کوفه به دلیل وجود چهار نوع پراکندگی در هیچ دورهای بر روی یک مسئله اجماع نداشتند. از این چهار نوع پراکندگی خصائص منفی اهل کوفه حاصل میشود. کوفیان چه خصلتهایی داشتند که ما نباید داشته باشیم؟ تا اگر امام عصر تشریف آوردند ما با ایشان رفتاری شبیه به رفتار کوفیان با امام حسین را نداشته باشیم. خطر این خصائص در دوران ظهور بروز پیدا میکند. نکند نقائص کوفیان در ما وجود داشته باشد و رشد بکند و در زمان ظهور ما را در مقابل امام زمان قرار بدهد!
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
گزیده سخنرانی
استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
موضوع: جریانشناسی مردم کوفه | جلسه ۷
از سلسله جلسات هفتگی سهشنبهها
تاریخ : ۱۲ شهریور ماه ۱۴۰۳
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
@Fares_ir
جریانشناسی_مردم_کوفه_استاد_علوی_تهرانی_جلسه_۷_.pdf
969.3K
خلاصه سخنرانی
استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
موضوع: جریانشناسی مردم کوفه | جلسه ۷
از سلسله جلسات هفتگی سهشنبهها
تاریخ : ۱۲ شهریور ماه ۱۴۰۳
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
@Fares_ir
استاد علوی تهرانی
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈ #اعلام_برنامه آغاز جـلسـه هفـتـگی ســهشنبـهها ســهشنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۳ از ســـاعـت ۱۹ ت
🔊 #فایل_صوتی
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۳
🗓 سهشنبه ۱۰ مهر ماه ۱۴۰۳
🔸مسجد حضرت امیر (ع)
🔹زیارت آل یس : حاج حسین ارضی
🔹سخنرانی : استاد سید محمدباقر علوی تهرانی
📖موضوع : #حقوق_امام_ع_بر_شیعیان | جلسه ۵
🔹مداحی : حاج مصطفی سماواتی
@Fares_ir
👇👇👇