مسجد غَمامه با نامهای مسجد اِستِسقاء و مسجد مُصَلّا، مسجدی قدیمی در مدینه و در نزدیکی مسجدالنبی است.
پیامبر اکرم(ص) در این محل، نماز عیدَیْن را میخوانده است.
درباره علت نامگذاریاش گفتهاند که پیامبر(ص) در این مکان در حال نماز بوده که غمامه (ابری) بر بالای سرش سایه افکنده است یا اینکه پیامبر(ص) در آن نماز استسقاء خواند و پس از نماز، ابری پدیدار شد و باران بارید.
عمر بن عبدالعزیز (درگذشت ۱۰۱ق) هشتمین خلیفه اموی، در این محل، مسجدی بنا کرد.
مسجد غمامه در دورانهای مختلف، مرمت شده است و آخرین بازسازی آن، به زمان سلطنت فهد بن عبدالعزیز در دوره آلسعود بازمیگردد.
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
نرم افزار مسافر قبله 4 (نسخه موبایلی اندروید)
حجم: حدود 200 مگابایت
http://amoozeshbeseh.ir/files/soft/mosafer.apk
لینک دانلود مسافر قبله عمره مفرده (نسخه اندرویدی )
https://pixeldrain.com/u/dRC3DWMo
ویژه ر کاروانهای عمره مفرده
#نرم_افزار
#اپلیکیشن
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
غمامه
ازجمله محلی که حضرت در سالهای پایانی عمر خویش در آنجا اقامه نماز عید و نماز باران کرد؛ جایی است که امروزه به نام مسجد مصلا یا مسجد غمامه شناخته میشود.
روایات چندی حکایت از اقامه نماز عید فطر و عید قربان در این مصلا دارد؛ از جمله ابوسعید خدری روایت کرده است که رسول خدا(صلی الله علیه وآله) روز عید فطر و قربان به مصلاّ میآمد. ابتدا نماز میخواند؛ پس از آن در برابر صفوف نمازگزاران میایستاد و به وعظ آنان میپرداخت. در همانجا بود که اگر قصد اعزام سپاهی را داشت، آنان را میفرستاد یا اگر دستور دیگری داشت اعلام میکرد و سپس به خانه باز میگشت.
افزون بر نماز عید، نماز باران (صلاة الاستسقاء) نیز به طور معمول در مصلاّی عید خوانده میشود.
همچنین در روایتی آمده است که وقتی خبر مرگ نجاشی حاکم حبشه، که از مهاجرین استقبال کرده بود، به رسول خدا(صلی الله علیه وآله) رسید، آن حضرت در محل مصلا و از دور، بر جنازه نجاشی نماز میّت خواندند.
نای نخست آن، در زمان عمر بن عبد العزیز و در همان نقطهای بوده است که رسول خدا(صلی الله علیه وآله) نماز عید را برگزار کرد
سپس در گذر زمان، این مسجد بارها بازسازی شد و از آن رو که مورد استفاده عامه مسلمانان بود، عنایت بیشتری نسبت به آن صورت گرفت.
بنای فعلی آن عثمانی و از روزگار عبد المجید اول عثمانی (حکومت از ۱۲۵۵ تا ۱۲۷۷) میباشد که پس از آن در زمان سلطان عبد الحمید عثمانی (۱۲۹۳ ـ ۱۳۲۷) بازسازی شد.
در دوره سعودی نیز باز بر همان مبنا، ترمیم شد که کتیبه موجود تاریخ آن را سال ۱۴۱۱ یعنی به عهد سلطنت فهد نشان میدهد.
طول مسجد ۲۶ متر، عرض آن حدود ۱۳ متر و مساحت کلّ آن ۳۳۸ متر بوده است. در سالهای اخیر مسجد یاد شده با حفظ معماری، به صورتی نو تزیین شده است.
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
مسجد حضرت علی علیه السلام
برخی از منابع آمده، اینجا محل اقامه نماز عید توسط امام علی(علیه السلام) است؛ آن هم زمانی که عثمان در محاصره مخالفانش بود و آن حضرت نماز را اقامه کرد.
سمهودی می نویسد: بعید مینماید که علی بن ابی طالب(علیه السلام) با توجه به اقامه نماز توسط پیامبر در محلی مشخص، خود محلی دیگر را برای این کار تعیین کرده باشد.
تردیدی نیست که در زمان محاصره عثمان، امام علی(علیه السلام) نماز عید را اقامه کرد.
اما به احتمال، امام در همان نقطهای که پیامبر نماز خوانده، نماز را اقامه کرده است؛ چرا که امام در این جهات، به شدّت از رسول خدا(صلی الله علیه وآله) پیروی میکرد.
به هر روی، از آنجا که محراب مشخصی برای پیامبر(صلی الله علیه وآله) در این محدوده وجود ندارد، به احتمال حضرت در چند نقطه مناخه نماز را اقامه کرده است.
بنای نخست این مسجد را، طبق معمول، از زمان امارت عمر بن عبد العزیز میدانند. طبیعی است در قرون بعد از آن، این بنا مکرّر تعمیر شده است؛ از جمله زین الدین ضیغم در سال ۸۸۱ آن را بازسازی کرده است.
در این اواخر، بنای کهن این مسجد تخریب و در سال ۱۴۱۱ از نو تجدید بنا گردید و مساحت فعلی آن ۸۸۲ متر مربع است
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
عتبات و عمره
مسجد حضرت علی علیه السلام برخی از منابع آمده، اینجا محل اقامه نماز عید توسط امام علی(علیه السلام)
آثار محبت اهل بیت
محشور شدن با آنها
بالاترین درجه بهشت
رسیدن به مقام شهدا
روشنی چشم در هنگام مرگ
https://eitaa.com/fatemi222/2335
🔺مسجد قبا در #روستایی در حومه مدینه قرار دارد که پس از گسترش شهر و گسترش ساخت و ساز، مسجد و روستا به آن ملحق شدند و امروزه یکی از دیدنی های شهر است.
🔺 در مورد نامگذاری گفته شد که قبا به نام روستایی که در آن بنا شده است نامگذاری شده است و گفته شده که منشأ آن نام #چاهی در آنجا بوده که روستا به آن شهرت داشته است.
🌹ماهیت جغرافیایی و زیست محیطی منطقه قبا
🔺قبا روستایی است در دو فرسخی مدینه ، در سمت چپ آن که به سمت مکه می رود ، به وسعت 1225 کیلومتر مربع، فضای خوبی دارد. طبیعت زیبا و چاه های فراوان به دلیل وجود آب فراوان و هوای خوب، درختان و باغات فراوان در آن پراکنده شده است
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
.
ماهیت جغرافیایی و زیست محیطی منطقه قبا
قبا روستایی است در دو فرسخی مدینه ، در سمت چپ آن که به سمت مکه می رود ، به وسعت 1225 کیلومتر مربع، فضای خوبی دارد. طبیعت زیبا و چاه های فراوان به دلیل وجود آب فراوان و هوای خوب، درختان و باغات فراوان در آن پراکنده شده است.
ورود پیامبر اکرم به قبا و بنای مسجد
بعد از بیرون آمدن پیامبراز مکه با هجرت به یثرب ، روز دوشنبه دوازدهم یا چهاردهم ماه ربیع الاول وارد روستای قبا شد و در مدت اقامت خود در آنجا مسجدی را با کمک سایر مسلمانان بنا کرد او آن را قرار داد.حجر اول از آن اوست و گفته شد که این کار به درخواست خود مسلمانان انجام شده است و کسانی هستند که گفته اند به درخواست عمار بن یاسر مخصوصاً انجام شده است.
فضیلت مسجد قبا
روایات زیادی در مورد فضیلت مسجد قبا وارد شده است که به برخی از آنها اشاره می کنیم:
از پیامبر اکرم نقل شده استفرمود: نماز در مسجد قبا مانند عمره است .
ابن نجار در تاریخ مدینه از سهل بن حنیف از پیامبر نقل کرده است.فرمود: هر کس وضو بگیرد و آن را نیکو بجا آورد و به مسجد قبا بیاید و در آنجا دو رکعت نماز بخواند، ثواب عمره برای اوست.
مؤلف الطبقات شواهدی از اهمیتی که پیامبر داشته است دیده استآن را به مسجد قبا نسبت داده که فرمود: «او رسول خدا بودهر شنبه با پیاده روی به مسجد قبا می آید». در روایتی دیگر از ابن عمر می گوید: «رسول خدا را دیدمسوار و پیاده به مسجد قبا می آید».
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
بازسازی مسجد
گفته می شود که اولین ساخت و توسعه مسجد در زمان خلافت عثمان بن عفان صورت گرفت .
اما ابوالبقا مکی حنفی از حافظ محب الدین نقل می کند که می گوید: «مسجد قبا همچنان که رسول خدا (ص) آن را بنا کرده بود باقی ماند تا زمانی که عمر بن عبدالعزیز آن را بنا کرد
. مسجد رسول خداصلی الله عليه وآله وسلمآن را وسعت بخشید و معرق کرد و سقف آن را با چوب ساج پوشانید و مناره ای برای آن ساخت و رواق ها و محوطه ای وسیع در وسط آن ساخت.
چون ویران شد جمال الدین اسبهانی وزیر بنی زنگی آن را در سال پانصد و پنجاه و پنج تجدید کرد.
سپس معماری در قرن هشتم و نهم هجری قمری ادامه یافت و تغییرات جدیدی را به وجود آورد.
این مسجد همچنین در دوران عثمانی ، به ویژه در دوران حکومت سعودی، توسعه و بازسازی شد .
این مسجد دارای مجموعه ای از راهروها با گنبدهای خاص است
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
اکثر مفسران گفته اند که آیات 107 تا 110 سوره توبه در مسجد دیرار که توسط منافقین ساخته شده و مسجد قبا که توسط پیامبر اکرم ساخته شده نازل شده است.صلی الله عليه وآله وسلم. انذار از خواندن نماز در اول و اصرار در دوم، با توصيف آن كه بر پايه تقوا ساخته شده است:
آنچه كه جايگاه مسجد قبا و جايگاه آن را در انديشه اسلامي كه از ويژگي هاي آن است، آشكار مي كند اين است كه مردانی در آن هستند که پاکیزه شدن را دوست دارند و خدا پاکیزگان را دوست دارد .»