محمد علی رفیعی | فقه و اصول
⚫ عزاداری ظهر عاشورا و شام غریبان
🕌 مسجد صاحب الزمان (عج)
مجتهد و اندیشمند اسلامی، استاد دکتر مهدی محقّق در مورد رابطهی استاد و شاگرد در حوزههای علمیه مینویسد:
"در حوزه رابطه، رابطهی خشکِ مُعلّمی نیست؛ شما بروید در دانشگاهها [ببینید] معلّم با چه تکبّری با شاگرد روبرو میشود! از شاگردان بپرسید! [استاد در دانشگاه میگوید:] وقت ندارم...؛ پول میگیرند! ما [در حوزه] به استادانمان پول نمیدادیم، [حتی] یک شاهی! تازه اگر آنها میفهمیدند ما نیاز داریم آنها به ما پول میدادند."
✴️@fegh_osoul_rafiee
همسر گرامی مرحوم علامهی طهرانی (رضوان الله علیه) در مورد اهتمام ایشان به درس و بحث میفرمودند:
"ایشان علاوه بر این که تمام روز مشغول درس بودند شبها نیز به اُطاقِ بالا رفته و در را میبستند و تا نیمههای شب مشغول مطالعه و نوشتن درسهایی بودند که روزها در آن شرکت میکردند."
(نور مجرد؛ ج۱/ ص۷۶)
✴️@fegh_osoul_rafiee
هدایت شده از محمد علی رفیعی | فقه و اصول
امام خامنهای (دام ظلّه) در دیدار با طلّاب حوزههای علمیه در تاریخ ۱۸ اردیبشهت ۱۳۹۸ میفرمایند:
"... البته در مورد #فقه حرف خیلی زیاد است؛ #فقه خیلی اهمّیّت دارد؛ یک عدّهای خیال میکنند #فقه چون اسمش فروع دین است یعنی کارهای فرعی؛ نخیر، #فقه استخوانبندی و در واقع، ستون فقرات زندگی اجتماعی است؛ #فقه این است، متکفّلِ این است؛ حالا اگر ما به خیلی از بخشهایش توجّه نمیکنیم نقص از ماست، و الّا #فقه یعنی ادارهی زندگی، یعنی تبیین نظام زندگی اجتماعی و سیاسی."
✴️@fegh_osoul_rafiee
2-سلسله مباحثات کارگاهی فقه جواهری-۱۴۰۳۰۴۳۱.mp3
11.84M
🔴 سلسلهمباحثاتِ کارگاهیِ "#فقه_جواهری"
✏️ بحث فقهی #نجاست_خمر
📚 بر محور کتاب #جواهر_الکلام
✅ جلسهی ۲
📅 تاریخ ۳۱ تیر ۱۴۰۳
⏰ ساعت ۶ صبح
✴️@fegh_osoul_rafiee
#حوزهی_علمیه
#دوران_سطح
#متنخوانی
#متنفهمی
✅ از بالاترین و مهمترین مهارتهایی که در #دوران_سطح (بعد از شرح لمعه) از سویی طلبه باید به دنبالِ کسبِ حدّاکثریِ آن، و مُدرِّس باید به دنبال آموزش و یاددهیِ حدّاکثریِ آن باشد مهارت #متنخوانی و #متنفهمی است؛ ❌❌ بیشکّ طلبه بدون این دو مهارتِ بسیار ضروری #بیسواد تلقِّی میشود که هست.
🔶️🔹️ طلبه در انتهای #دوران_سطح باید بتواند خودْ قفلِ متونِ عربیِ کُهَن و جدید را بگشاید، و بر دریافت و فهمِ دانشهای مختلف اسلامی از لابهلای عباراتِ کتابهای منبع و ماخذ توانا باشد.
🔴🔴 برای کسب چنین مهارتی چند کار باید تبدیل به سیرهی علمی ما شود:
🔺️ دست از ❌شرحهای فارسی بردارید و آنها را سهطلاقه کنید.
🔺️ بر فهمِ متن مکاسب یا رسائل یا کفایهای که میخوانید متمرکز و ممحَّض شوید، و تمامهمّت خود را مصروف این کنید که قفل متن را خودْ با فکرِ خود باز کنید؛ اتّکای بیش از اندازه به مُدرِّسِ درس جز کسالت و تنبلی در فهم چیزی ندارد.
🔺️ در طول دوران سطح یکی از حواشیِ قویم و مهمّ مانند #بحر_الفوائد مرحوم آشتیانی برای رسائل یا #حاشیة_المكاسب مرحوم سیّد یزدی برای مکاسب را برای مطالعهی آزاد و مستقلِّ خود برگزینید و مُمحَّض در مطالعه و فهم آن باشید.
✴️@fegh_osoul_rafiee
امام خامنهای (دام ظله الوارف) در دیدار با مجمع نمایندگان طلّاب و فضلای حوزهی علمیهی قم در تاریخ ۴ بهمن ۱۳۶۹ میفرمایند:
"در آن دوران مبارزات، عدّهای از طلبهها غرق در عالَمِ مبارزه بودند؛ آن هم مبارزاتِ آن زمانها که طور دیگری بود و آمیختگیها و پیچیدگیهایی داشت؛ ... من که در مشهد بودم با طلبهها اُنس داشتم. طلبهها و جوانان قم هم مکرَّر پیش من میآمدند و میرفتند و مساله مطرح میکردند و من میدیدم که اینها نسبت به درس بیرغبتاند. مکرَّر به این طلبهها میگفتم که: 'برادران! این درس رسائل و مکاسب را باید بخوانید، این کفایه را باید یاد بگیرید. این که خیال کنید ما دیگر مبارزیم پس دیگر این حرفها چیست؟! معنای حرفی به چه دردی میخورد؟! این اجتماع امر و نهی و مقدمهی واجب را ولش کن! اشتباه فکر کردهاید! نخیر، این طوری نمیشود؛ باید اینها را یاد بگیرید؛ این، فنِّ ماست.' مکرَّر میگفتم و الان هم همین را میگویم که: #بیمایه_فطیر_است؛ طلبهای که در درس و علم غور و خوض نداشته باشد طلبه نیست، و موضوع منتفی است؛ بحث سر طلبه است، طلبه یعنی آن که درس بخواند."
✴️@fegh_osoul_rafiee