هدایت شده از محمد علی رفیعی | فقه و اصول
✅ ادامهی #تدریس_فشرده #الحلقتَیْن 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
#تدریس_فشرده
#الحلقتَیْن
#الحلقة_الثانية
#الحلقة_الثالثة
✴️@fegh_osoul_rafiee
۹-تدریسفشردهحلقتین-رفیعی-ازص۴۵تا۵۲-۱۴۰۳۱۱۰۵.mp3
65.2M
🎙 #تدریس_فشرده_حلقَتَیْن
🔸️#الحلقة_الثالثة
🔹️#الحلقة_الثانية
✅ #جلسه_نهم_حلقتین
📖 از ص ۴۵ تا ص ۵۲ (چاپ جامعهی مدرسین)
🔴 بر محور کتاب #الحلقة_الثالثة
🔺️ الأدلة المحرزة
🔺️ مبادئ عامة
🔺️ تأسيس الأصل عند الشك في الحجية
🔺️ مقدار ما يثبت بدليل الحجية
✅ جلسه ۹
⏰ ۵ بهمن ۱۴۰۳
✴️@fegh_osoul_rafiee
دکتر سید جعفر شهیدی از علّامهی امینی (رضوان الله علیهما) نقل میکند
که علّامه به ایشان فرموده بود:
"برای تالیف الغدیر ۱۰ هزار جلد کتاب خواندم."
دکتر سید جعفر شهیدی در ادامه میگوید:
"ایشان گزافهگو نبود؛ وقتی میگفت کتابی را خواندهام [معنایش این است که] به درستی خوانده و به ذهن سپرده و از آن یادداشت برداشته بود."
✴️@fegh_osoul_rafiee
✅ پاسخ به پرسش یکی از طلّاب عزیز و گرامی 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
سلام علیکم!
یکی از توصیه های آموزشی جناب عالی (و بسیاری دیگر از استادان) هم در کلاس درس و هم در کانال «فقه و اصول»، همواره نهی از خواندن ترجمه و شروح فارسی است که بر کتب آموزشی رایج نوشته شده است؛ خواندن شروح فارسی را تا آنجا مضرّ و مانع از متنخوانی و متنفهمیِ صحیح دانستهاید که نفهمیدنِ مطلب را بر فهمیدنِ به کمک شروح فارسی ترجیح دادهاید. در خصوص این تذکر شایان، پرسشی دارم که پاسخ آن را از شما تقاضا می کنم.
با فرض اینکه شروح فارسی از اشکالات محتوایی خالی باشد (چنانکه بعضاً حاصل سالها تدریس استادان خبره و حاوی برخی نکات توضیحی، تحلیلی و انتقادی است که چه بسا در هر کلاسی یافت نشود ) میتوان مسئله را این گونه تصویر کرد که گاهی خواننده شرح فارسی را میخواند و حتی سراغ متن نمیرود، پیداست که متن را نمیآموزد. و گاه با خواندن متن و کسب پیشفرضی در ذهن، شروع به خواندن متن میکند و آموخته خود را با متن تطبیق میدهد.
آیا در این صورت نیز حقِ متنخوانی و متنفهمی اداء نمیشود؟
لطفاً بفرمایید که در صورت اخیر، در فرآیند شناختی ذهن و یادگیری متون درسی عربی، کمک گرفتن از شروح فارسی چگونه به مهارت متن فهمی ضرر میرساند؟
آیا اگر مخاطب درس در کلاس حاضر باشد؛ به تدریس استاد (که فارسی است) گوش بسپارد و سپس متن را بخواند، به متنفهمی خود آسیب زده است؟ با صرف نظر از فوائد دیگر حضور در کلاس درس، چه فرق است میان این متنفهمی و خواندن شرح، جز اینکه در یکی به شنیدار فارسی تکیه کرده است و در دیگری از نوشتار فارسی بهره برده است؟
ممنونم
سلام علیکم!
مقصود و مرادِ ما از کنارگذاشتن ترجمهها و شروح فارسی، مرحلهی #تعلّم و یادگیری است که #متنخوانی و #متنفهمی و #خُودفهمی باید به دست بیاید، و از این رو، طلبه نیز باید با متونِ آموزشیِ علمی و متونِ علمیِ تحقیقی کلنجار برود تا خود بفهمد خود بداند.
به عبارت دیگر، فهمِ #طلبه از متون آموزشی و علمی نباید به گونهای تربیت شده و عادت کند که به مجرَّدِ نفهمیدنِ متن و مطلبی راهی جز ترجمه و شرح فارسی یا پرسش از دیگران در مقابل خود نبیند؛ این بزرگترین نقص برای #طلبه است.
#طلبه باید خود بخواند و خود بفهمد و خود متن را بکاوَد؛ باید خودفهم باشد، وگرنه در مقام #تدریس ارتباط علمیاش با متون آموزشی و در مقام #تحقیق ارتباطش با متون علمی، قطع یا ضعیف و درونتُهی میشود.
اما در مرحلهی #پژوهش و #تحقیق -همان طوری که فرمودید- بهرهمندی از کتابهای علمی و تحقیقی -به هر زبانی که باشد- شایسته و بایسته است، و حتی مطالعهی برخی از کتابها و مقالاتِ فارسی یا حتی انگلیسی (در بسیاری از موارد) ضرورت دارد.
✴️@fegh_osoul_rafiee
#رسائل_شیخ_انصاری
#فوائد_الأصول
#محقق_میرزای_نائینی
#تنبيهات_برائت
#رجحان_الاحتياط
#استحباب_الاحتیاط
✅ مرحوم #محقق_میرزای_نائینی در #فوائد_الأصول (ج٣/ص۳۹۸) میآورد:
🔶️ هیچ اشکالی در این است که #احتیاط در #شبهات_بدویه رُجْحان دارد؛ چه تحریمیه، چه وجوبیه، چه حکمیه و چه موضوعیه.
🔷️ اما این که چنین احتیاطی با توجه به ادلهی شرعیِ احتیاط، #استحباب نیز داشته باشد بدون اشکال نیست، زیرا احتمال دارد این ادله و اخبار را همه #ارشادی به همان چیزی بدانیم که عقل نیز آن را ادراک میکند؛ یعنی رُجحان و حُسنِ تحرّز و دراَمانماندن از وقوع در مفسدهای که در شبههی بدویه محتمل است.
🔸️نه آن که خودِ ترکِ یک عملِ محتمل الحرمة یا انجامِ یک عملِ محتمل الوجوب به خودیِ خود دارای مصلحت باشد و موضوعِ استحباب شرعی قرار بگیرد؛ یعنی این گونه نیست که این اخبار و ادله، مولوی باشند.
🔹️ این احتمال سبب این شده است که اعتقاد به استحبابِ احتیاط در شبهات بدویه دارای اشکال باشد و بحثبرانگیز شود.
ادامه دارد...
✴️@fegh_osoul_rafiee
محمد علی رفیعی | فقه و اصول
#رسائل_شیخ_انصاری #فوائد_الأصول #محقق_میرزای_نائینی #تنبيهات_برائت #رجحان_الاحتياط #استحباب_الاحتیاط
دوستان رسائل!
مطالعه بفرمایید...