مدرسه فقه هنر
قسمت اول از گزارش #کرسی_علمی_ترویجی6️⃣ 🔰عنوان مقاله: «فقهِ هنر و اسلامِ قانون اساسی در ایران، با ن
ادامه گزارش #کرسی_علمی_ترویجی6️⃣
🔰عنوان مقاله:
«فقهِ هنر و اسلامِ قانون اساسی در ایران، با نگاهی به نمودهایی در سینما و موسیقی»
🖊 دکتر وحید آگاه
🎤 محور دوم نقدهای آقای دکتر محسن قایمی:
1️⃣نکته اول: عباراتی که در قانون اساسی آمده است مثل «فتاوای معتبر» و «موازین اسلامی»، ... نشان میدهد که مقصودِ مقنِنِ اساسی، ارجاع به اسلام است، نه تأسیس اسلامِ جداگانه؛
➖به نظر بنده میرسد که به جای این که رویکردهای پوزیتویستی را بر قانون اساسی سایه بیندازیم و اسلام را به تمامه در قانون اساسی محصور کنیم، باید انتظارِ جامعیت را از قانون اساسی نداشته باشیم .
2️⃣نکته دوم: اگر ما به اسلامِ قانون اساسی بسنده کنیم، مشکلِ تعدد برداشت ها و اختلاف آراء همچنان حل نخواهد شد؛ چون شورای نگهبان، مرجعِ تفسیرِ اصولِ تفسیرپذیر و اختلاف انگیز است و بدیهی است که با بسنده کردن به اسلامِ قانون اساسی، چالشِ تعددِ برداشت ها و اختلاف ها هم حل نخواهد شد.
3️⃣نکته سوم: برای بنده تفاوت فقه هنری که در قانون اساسی بیان شده با فقه هنرِ خارج از قانون اساسی، واضح نبود. تفاوت این دو در کجاست❓
آقای آگاه فقه هنرِ مندرج در قانون اساسی را توسعه دهنده ی آزادی بیانِ هنری اما فقه هنرِ خارج از قانون اساسی را محدودکننده ی آزادی بیان دانستند.
🌏متن کامل:
https://b2n.ir/a89060
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
#مجله_الکترونیکی🔟
💢هنرمندان، فقه را مانع رشد و خلاقیت در هنر میدانند.
🪕 امروزه موسیقی، لهوولعب نیست؛ بلکه حامل پیام است.
🎬 باید زبان هنر و رسانه، در حوزه، به رسمیت شناخته شود.
🎤 گفتگو با حجت الاسلام دکتر سلمان رضوانی، مدیر دفتر پژوهشهای بنیادین مرکز پژوهشهای اسلامی رسانه:
1️⃣ از مهمترین چالشهایی که فراروی فقه هنر هست، عدم برقراری دیالوگ بین فقها و هنرمندان است. این سوءتفاهم طرفینی است.
2️⃣ یکی دیگر از چالشهایی که فراروی این دو حوزه است این است که هنر تغییر کارکرد پیدا کرده است؛ ولی هنوز فقها نسبت به این بحث توجه ویژهای ندارند کمااینکه هنرمندان هم نسبت به پویایی فقه، توجه و اطلاع چندانی ندارند.
✳️ تا زمانی که سوءتفاهم بین این دو حوزه موضوعی برطرف نشده و یخهای بین دو حوزه آب نشود، این چالشها وجود دارد. تا زمانی که فقها، هنرمندان و هنرهای مختلف را به رسمیت نشناسند و قائل به تغییر کارکردهای مختلف هنر نشوند، اساساً گسترش فقه هنر، امکان ضعیفی خواهد داشت.
💠 ما قاعدهای داریم که «لاینتشر الهدی الا من حیث انتشر الضلال»: هدایت صورت نمیگیرد مگر از راهی که گمراهی صورت میگیرد. بالطبع یکی از نقاط تمرکز گمراهکنندهای که برای مخاطبین وجود دارد زبان هنر و رسانه است.
🛑 خب، ما که مبلغ و مروج و مبین احکام دین هستیم، باید زبان رسانه و هنر را ابتدا به رسمیت بشناسیم، سپس بهصورت خودکار، ابواب آن به ما رخ مینمایاند. این اتفاق بعد از به رسمیت شناختن میافتد.
🌏متن کامل:
https://b2n.ir/y22174
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
#مقاله_هنری3️⃣
📌عنوان:
«واکاوی الگوهای هندسی پنهان در تزیینات گچبری کاخ عالی قاپو در اصفهان»
🖋 به قلم: سلیمانی، تقوی نژاد، هاشمی.
💠 چکیده:
❇️کاخ عالی قاپو، یکی از بناهای شاخص عصر صفوی در اصفهان است که از حیث معماری و تزیینات، از اهمیت بسیار برخوردار بوده و علی رغم مطالعات انجام شده درباره این بنا، هنوز از قابلیت های ممتازی بالأخص در موضوع بررسی انواع تزیینات و آرایه های معماری برخوردار است.
*️⃣ با نگاهی دقیق تر به نقوش موجود در تزیینات گچبری (کُشته بری) این کاخ درمی یابیم که الگوهای هندسی تکرار شونده ای در لابه لای نقوش گیاهی وجود دارد که به دلایلی از قبیل؛ تراکم نقوش، ساییدگی و کمرنگ شدن گچبری ها مغفول مانده است.
✅لذا هدف از این پژوهش واکاوی و ترسیم گره های موجود در تزیینات گچبری کاخ عالی قاپو و یافتن ویژگی های نقوش به کار رفته در آنها است.
❓پرسش اصلی این پژوهش نیز عبارت است از: گره ها و الگوهای هندسی به کار رفته در تزئینات گچبری کاخ عالی قاپو چیست و تعامل آن ها با نقوش گیاهی چگونه است❓
با تجزیه و تحلیل نقوش مورد بررسی درمی یابیم که کاربرد الگوهای هندسی (گره ها) گاه به صورت واضح و گاه به صورت نامشهود در لابه لای نقوش اسلیمی و گل و بوته های ختایی در گچبری های کاخ عالیقاپو وجود دارد. این الگوهای هندسی و گره های پنهان؛ شامل شبکه لوزی و شبکه مربع قناس و گره های فرفره سروته و ... است.
🌐https://ph.aui.ac.ir/article-1-1192-fa.html
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
🕋صلوات خاصه امام جعفر صادق (علیه السلام):
«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى جَعْفَرَِ بْنِ مُحَمَّدٍ الصَّادِقِ خَازِنِ الْعِلْمِ الدَّاعِی إِلَیْکَ بِالْحَقِّ النُّورِ الْمُبِینِ اللَّهُمَّ وَ کَمَا جَعَلْتَهُ مَعْدِنَ کَلامِکَ وَ وَحْیِکَ وَ خَازِنَ عِلْمِکَ وَ لِسَانَ تَوْحِیدِکَ وَ وَلِیَّ أَمْرِکَ وَ مُسْتَحْفِظَ دِینِکَ فَصَلِّ عَلَیْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّیْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَصْفِیَائِکَ وَ حُجَجِکَ إِنَّکَ حَمِیدٌ مَجِیدٌ»🕋
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
#مجله_الکترونیکی1️⃣1️⃣
💢مقصود از حرمت تشبه به جنس مخالف، همجنسبازی است!
🎤مصاحبه با حجت الاسلام سید نورالدین شریعتمدار جزایری استاد درس خارج حوزه علمیه قم:
⛔️ مقصود از تشبّه حرام، تشبّه هرکدام از این دو به دیگری در امور جنسی است که احیاناً مرد خود را مانند زن، قرار داده و به سمت عمل زشت لواط کشیده شود و یا زن، خودش را مانند مرد قرار دهد و با زنی دیگر، رفع نیاز جنسی و مساحقه نماید. اینگونه تشبّه قطعاً حرام است و ادلّه فراوانی نیز حرمت آن را تأیید میکند. این همان همجنسگرایی است که در میان ملتهای غربی رواج پیدا کرده است.
🛑 حرمت تشبه به جنس مخالف، بهکرات در روایات ما مطرح شده است. از طرفی در هنرهای نمایشی نیز بارها بازیگران نقش جنس مخالف خود را بازی کردهاند. این امر تا بدانجا رواج یافته است که در این موارد، جشنوارههای سینمایی متحیر شدهاند که جایزه بهترین بازیگر نقش مرد را به وی بدهند یا بهترین بازیگر نقش زن را⁉️
این موضوع را با استاد سید نورالدین شریعتمدار جزایری مطرح کردیم. استاد درس خارج حوزه علمیه قم، بهروشنی اقسام مختلف تشبه به جنس مخالف را برشمرد و حکم هر یک را بیان نمود.
✅در روایاتی با تعابیر مختلف، از تشبه زن به مرد و تشبّه مرد به زن نکوهش شده است.
فقهای شیعه و سنّی این روایات را در کتب حدیثی وکتب فقهی خود آورده اند و آنها را مورد بررسی و تحقیق قرار داده و از آنها حکم شرع را استنباط کردهاند.
➖➖➖➖➖➖➖➖
🌏ادامه مطلب:
https://b2n.ir/g53082
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
🌹میلاد باسعادت اخت الرضا حضرت معصومه ( سلام الله علیها) مبارک باد🌹
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
مرکز تخصصی فرهنگ و هنر اسلامی
وابسته به مدرسه فقه هنر
برای سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ در مقطع سطح سه از بین طلاب واجد شرایط که سطح دو را به پایان رساندهاند از طریق مصاحبه ورودی طلبه میپذیرد.
عناوین رشتهها:
• فقه هنر
• حکمت هنر
• هنر اسلامی
زمان ثبت نام: از ۳ تا ۱۷ خرداد
آغاز مصاحبهها: از ۲۵ خرداد
ثبت نام از طریق لینک: https://b2n.ir/w45465
تلفن تماس: ۰۲۵۳۷۸۴۰۰۷۱
11.16M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔻 قسمت ششم برنامه «قرآن و علوم»
🔰موضوع این هفته؛« قرآن و هنر »
زمان پخش:شنبهها ساعت ۲۱ از شبکه قرآن و معارف سیما
بازپخش: روزهای یکشنبه، سهشنبه و پنچشنبه ساعت ۱۴:۱۵
#مقاله_هنری4️⃣
📌عنوان:
«نقد صورتگرایانه شگردهای زبانی در اسرار التوحید و تاثیر آن در هنر و تمدن اسلامی قرون پنجم و ششم ایران»
🖋 نویسندگان:
هما اسلامی - محمود صادق زاده - عزیزالله توکلی.
💠 چکیده
هنجارگریزی یکی از اصطلاحات مهم قرن بیستم است؛ یکی از صورتگرایان روسی به نام ویکتور شکلوفسکی؛ نخستین گام در زمینه صورتگرایی را با انتشار"رستاخیز واژه" در سال 1914 م. برای اولین بار آن را مطرح ساخت و در مقاله «هنر به منزله شگرد» بر اساس واژه روسی آن را ostrevanenja به کار برد.
✅هنر و تمدن ایران در قرن پنجم و ششم هجری تا حدی رونق یافت و این رونق را میتوان در ظهور آثاری چون اسرارالتوحید جستجو کرد. ادبیات عرفانی کلاسیک همواره غنی از ویژگی خاصّ زبانی بوده است، که یکی از این آثار ماندگار، کتاب «اسرار التوحید» اثر ارزشمند محمدبن منور می باشد که دارای مختصات زبانی و لغوی بینظیری است.
◀️بررسی متن اسرار التوحید نشان از آن دارد که نثر علمی آن؛ آب حیاتی در رگ سنّت هاى تکرارى ادبیات بود و مبانى جدیدى براى علوم ایجاد کرد، اما زبان نثری ابوالسعید ابوالخیر، زبانی ورای زبان عادی و معمولی است، بلکه در کنار آشنایی زدایی از زبان مأنوس، جانب رسانگی را نیز رعایت کرده است، یعنی خواننده بعد از تأمل، معنی مکتوم را کشف می کند.
💢 اهداف پژوهش:
1. بررسی ویژگی های سبکی اسرار التوحید. 2. بررسی کیفیت هنر و تمدن ایران در قرن پنجم و ششم هجری.
🔰منبع:
🌐https://www.sysislamicartjournal.ir/article_127437.html
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
هدایت شده از حضرتی- فقه هنر
#مجله_الکترونیکی2️⃣1️⃣
🧕تشبّه به جنس مخالف در فیلم و نمایش👨🦰
🖋 یادداشتی از حجت الاسلام علیرضا قربانی
🎞 گسترش رسانه و هنرهای نمایشی در عصر حاضر، سبب شده برخی عناوین فقهی که تا پیشازاین، مصادیق کمتری داشت، مجال تحقق گستردهتر پیدا نموده و بحث از آن، ضرورتی دوچندان یابد. یکی از این عناوین، «تشبّه به جنس مخالف»؛ یعنی همانند کردن خود به جنس مخالف در پوشش، رفتار و… است.
🖋یادداشت حاضر درصدد پاسخ به این سؤال است که آیا تشبّه به جنس مخالف در فیلم و نمایش حرام است یا خیر❓
1️⃣ بررسیهای انجامگرفته نشان میدهد علامه حلی در قرن هشتم هجری قمری اولین کسی است که به حرام بودن «تشبّه به جنس مخالف» تصریح کرده است.
2️⃣سپس شهید ثانی در قرن دهم هجری به این موضوع پرداخت و بعد از آن، این مسئله در کتابهای فقهی متداول گشته است.
3️⃣فقیهان متأخر، این عنوان فقهی را در نوع چهارم از «مکاسب محرمه» موردبحث قرار دادهاند.
🔰 هرآنچه مصداق «همانند کردن خود به جنس مخالف» باشد، مصداق «تشبّه به جنس مخالف» است.
«تشبّه به جنس مخالف»، شامل چهار قسم «تشبّه در پوشش»، «تشبّه در زینت و شکل ظاهری»، «تشبّه در رفتار، گفتار و نقشهای اجتماعی» و «تشبّه در رفتار جنسی» است. حکم فقهی قسم چهارم حرمت است؛ اما در بقیه اقسام کبرای حرمت ثابت نیست؛ به این دلیل که ادله توان اثبات مطلق تشبه را ندارد.
➖➖➖➖➖➖➖
🌏متن کامل یادداشت:
https://b2n.ir/r97855
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar