#منهج_شناسی_شهیدین
✅ همانطور که ذکر شد، مرحوم شهید اول لسان القدماء میباشد به طوری که از ۴۰ فقیهی که آثار آنان به دست ما نرسیده در کتب خود مطلب ذکر میکند.
🔹 منظور از قدماء چه کسانی هستند؟
امثال مرحوم محمد بن احمد بن جنید اسکافی ( م۳۸۱) ، حسن بن ابی عقیل عمانی، مرحوم نُعمانی صاحب کتاب الغيبة و راوی و ناسخ کتاب #کافی ، مرحوم صابونی یا همان جُعفی که کتابی در فقه داشته به نام الفاخر که ایشان هم مثل جناب نعمانی ناسخ و راوی کتاب کافی است. ( همگی اواخر غیبت صغری بوده اند )
یا مرحوم محمد بن حسن بن الولید که تقریبا همزمان با جناب کلینی و پدر شیخ صدوق ( همگی تقریبا م ۳۲۹) از دنیا رفته اند.
یا مرحوم ابوالقاسم جعفر بن قولویه قمی صاحب کتاب کامل الزیارات (م ۳۵۹) .
مرحوم علامه حلی هم همین روش #شهید_اول را در کتاب #مختلف_الشیعه دنبال کرده با این فرق که مرحوم #علامه_حلی فقط به نظرات فقهای طراز اول توجه میکند حال آنکه شهید اول نظرات فقهای درجه دو را هم ذکر میکند.
@feghh_osoul
#فقه_مقارن
✅ دو ویژگی فقها تا زمان شهید اول و حتی بعد از وی این بود که اولا؛ متکلم بودند و ثانیا #فقه_مقارن یا همان #فقه_خلاف را بحث میکردند .
اولین کسی که از فقه مقارن سخن گفت، مرحوم ابن جنید اسکافی بود.
که ایشان قبلا سنی بوده و بعدا شیعه شده است .
🔴 ایشان کتابی داشته به نام #معتصم_الشیعه یا #معتمد_الشیعه که ۲۰ جلد بوده که اولا فقه استدلالی بوده و ثانیا بر اساس فقه خلاف نوشته شده بود که متاسفانه به دست ما نرسیده است.
🔰مرحوم #شیخ_مفید علیرغم اینکه کتب فقهی کمی دارند، لکن بصورت فقه مقارن بحث کرده اند.
💢 جناب مرحوم #علم_الهدی #سیدمرتضی شاگرد مرحوم مفید و استاد #شیخ_طوسی که کتابی به نام " الانتصار فی من فردت به الامامية أو ظُنّ به انفراد الامامية " یا " الانفرادات فی الفقه و الانتصار لما اجمعت علیه الامامیة" یا " مسائل الانفرادات فی الفقه" دارند و همچنین کتاب دیگری دارند به نام الناصریات شرح کتاب جد مادریشان الناصر بالله آن شخصیت بزرگ قرن چهارم میباشد. جناب علم الهدی در این دو کتاب از فقه مقارن بحث میکند.
💯 مرحوم شیخ طوسی با تالیف کتاب #الخلاف ، فقه مقارن را به اوج خود رسانید البته کتاب #المبسوط وی هم بر شیوه و چارچوب فقه #اهل_سنت منتها منطبق با فقه اهل بیت علیهم السلام میباشد.
❇️ مرحوم #محقق_حلی نیز با تالیف کتاب المعتبر فی شرح المختصر( المختصر النافع نوشته خود مرحوم محقق اول، و شرح شرایع الاسلام است) قدمی در فقه مقارن برداشت و آراء فقهی اهل سنت را در این کتاب بررسی کرد.
✅✅ مرحوم علامه حلی معرکه ای است در زمینه #فقه_مقارن.
ایشان دو نوع کتاب فقه خلاف دارند:
1⃣ درون مذهبی : مختلف الشيعة
2⃣ برون مذهبی: تذكرة الفقهاء و منتهى المطلب .
تذكرة الفقهاء فقط ادله شیعه را میآورد لکن گزارشی از فتاوی اهل سنت میدهد. دقیقا به سبک کتاب الخلاف شیخ طوسی .
منتهی المطلب حقیقتا نهایت و دایرة المعارف فقه مقارن میباشد که آراء فقهی شیعه و سنی را میآورد و نقد میکند و نظر خود را ارائه میدهد.
@feghh_osoul
💥فتوای شیخ انصاری و میرزای شیرازی بزرگ بر تحریم قمه زنی
قمه زنی ضرر دارد و حرام است/ سینهزنی متعارف ضرر ندارد
✍متن فتوا:
«در تعزیهداری حضرت امامحسین علیه السلام اگر شخص زخمی مثل تیغ و غیره بر خود بزند که ضرر باشد بر بدنش، حرام است؛ اما اگر [عزاداری به] قسمی باشد که درد و اَلَمش در همان وقت تعزیهداری باشد نه بعد از آن، مثل سینهزدن به طور متعارفِ ناس [مردم] که سیاه و سرخ شود، ضرر ندارد.»
📜ص ۷۰ نسخه خطی رساله سرور العباد شیخ انصاری با حواشی میرزای شیرازی اول
🔻پ.ن: متاسفانه فتاوای علمای بزرگی مثل #شیخ_انصاری و #میرزای_شیرازی و صاحب عروه (سید یزدی) و... در این زمینه کمتر منتشر شده و باعث شده برخی خیال کنند قمه زنی از امام خمینی ره به بعد تحریم شد!
@feghh_osoul
فقه و اصول
💥فتوای شیخ انصاری و میرزای شیرازی بزرگ بر تحریم قمه زنی قمه زنی ضرر دارد و حرام است/ سینهزنی متعا
✅ البته الان گرچه مناط حرمت به خاطر اضرار به خود کماکان باقی است، اما مناط حرمت به خاطر اضرار به آبرو و اعتبار دین به صورت جدّی تر مطرح است.
@feghh_osoul
#فقه_مقارن
یکی از ویژگی های شخصیت علمی #شهید_اول این بود که به فقه ۵ مذهب مسلط بود.
به طوری که در مباحثات و سوالات فقهی مذاهب خمسه، کسی متوجه نمیشد که او حنفی است یا حنبلی یا مالکی یا شافعی یا شیعه.
مرحوم #آیت_الله_بروجردی نیز تاکید فراوانی داشتند که فقه اهل سنت در کنار فقه #شیعه بحث شود تا برتری فقه اهل بیت علیهم السلام مشخص گردد.
اهل بیت علیهم السلام هم توجه ویژه ای به فقه اهل سنت بلکه به کلام و اخلاق آن ها داشته اند به عنوان نمونه توجه کنید به توصیه امام صادق علیه السلام به معاذ الهراء، این مبتکر #علم_صرف علم اشتقاق صغیر ، فقیه درجه یک و اولین کسی که در کوفه کتاب نحوی تالیف کرد و کسی که امام صادق علیه السلام او را نحوی نامید، و از اصحاب خاص امام صادق علیه السلام:
امام صادق (علیهالسّلام) به من فرمود: شنیدم که روزها در مسجد جامع مینشینی و به مردم فتوا میدهی؟ عرض کردم: بلی، همینطور است. من هم تصمیم داشتم که پیش از رفتن از نزد شما از این مسئله سؤال کنم. روش کار من این است که در مسجد مینشینم. مردی میآید مسئلهای (شرعی یا عقیدتی و...) میپرسد و سؤال کننده از سه صورت خارج نیست: ۱. یا از مخالفین شماست؛ ۲. یا از پیروان شما ۳. و یا کسی است که هویتش برای من مجهول است. اگر شناختم که از مخالفین شماست، براساس مذاهب و معتقدات خودشان جواب میدهم. اگر مردی از محبان و پیروان شما بود، براساس آنچه از شما رسیده، پاسخ میدهم. اگر ندانم که از چه مسلکی است، نظریات و آرای فقها (یا متکلمان) مذاهب را بیان میکنم. به طور مثال میگویم که از فلان شخص چنین رسیده و از فلان شخص چنان، و در ضمن آن، دیدگاههای شما را هم بیان میکنم.
حضرت ابوعبدالله جعفر بن محمد (علیهما السّلام) فرمود: کار خوبی میکنی و ادامه بده و روش و سیره من نیز چنین است.
منبع :
۱) کشی، محمد بن عمر، اختیار معرفه الرجال، ج۲، ص۵۲۴.
۲) حلی، حسن بن علی، رجال ابن داود، ص: ۱۹۰.
۳) خوئی، سیدابوالقاسم، معجم الرجال الحدیث، ج۱۹، ص۲۰۷.
۴) نمازی شاهرودی، علی، مستدرکات علم رجال، ج۷، ص۴۳۹.
@feghh_osoul
💯 علم کلام و لزوم یا عدم لزوم آن برای فقیه :
تا زمان شهید اول فقها قبل از اینکه فقیه باشند، متکلم درجه یک بودند امثال شیخ مفید ، شیخ طوسی ، علامه حلی منتها از زمان شهید اول ، بدلیل گستردگی فقه فقها نتوانستند متکلم طراز اول شوند و به نوعی کم کم رشته ها تخصصی تر شد.
@feghh_osoul
سلام خدمت عزیزان
کلاس اصول برای رفقای مجازی بدلیل عدم استقبال از کلاس آنلاین ، بصورت آفلاین برگزار میشود.
بدین صورت که صوت کلاس ضبط شده و در کانال بارگذاری میشود و دوستان باید تقریر صوت را به استاد یا گروه موجود در ایتا تا فردای درسی بفرستند .
رفقایی که هنوز به گروه دعوت نشده اند به بنده پیام دهند تا ایشان را در گروه عضو نمایم.
@feghh_osoul
اصول جلسه ۴.mp3
25.52M
#آشنایی_با_علم_اصول
جلسه چهارم
استاد مهدوی
@feghh_osoul