✅مقایسه عِلمیت #شهید_اول و #شهید_ثانی
شهید ثانی بر خلاف شهید اول دارای مکتب فقهی نبوده بلکه علیرغم عظمت فوق العاده اش، صرفا دارای #منهج_فقهی است .
📚 علامه سید محسن امین جبل عاملی در کتاب معروفش " اعیان الشیعة " در مورد شهید اول و ثانی می فرماید:
"هر دو از علمای طراز اول شیعه می باشد لکن شهید اول اعلم و ادق از شهید ثانی میباشد."
💯 شهید ثانی را باید با امثال جناب #فخرالمحققین قیاس کرد و شهید اول را با امثال #محقق_حلی و #علامه_حلی. چنانچه فرموده اند: محقق حلی اعلم علمای شیعه میباشد.
@feghh_osoul
فقه و اصول
💢 بیانات مهم #امام_خمینی راجع به ضرورت #تزکیه_و_سلوک در حوزه 👇
#امام_خمینی :
خیلی از چیزهاست که انسان را بیچاره کرده، از تهذیب و تحصیل باز می دارد. یکی از آنها، برای بعضی، همین ریش و عمامه است، وقتی عمامه کمی بزرگ شد و ریش بلند گردید، اگر مهذب نباشد از تحصیل باز می ماند، مقید میگردد، مشکل است بتواند نفس اماره را زیر پا گذارد و پای درس کسی حاضر شود.
شیخ طوسی علیه الرحمه، در سن پنجاه و دو سالگی درس میرفته است، در صورتی که در سن بین بیست و سی بعضی از این کتابها را نوشته است. کتاب تهذیب را گویا در همین سن و سال به رشته تحریر در آورده و در پنجاه و دو سالگی در حوزه درس مرحوم سید مرتضی علیه الرحمه، حاضر میشده که به آن مقام رسیده است.
خدا نکند پیش از کسب ملکات فاضله و تقویت قوای روحانی ریش انسان کمی سفید و عمامه بزرگ گردد، که از استفادههای علمی و معنوی و از تمام برکات باز میماند.
تا ریش سفید نشده کاری کنید، تا مورد توجه مردم قرار نگرفتهاید فکری به حال خود نمایید. خدا نکند انسان پیش از آنکه خود را بسازد جامعه به او روی آورد و در میان مردم نفوذ و شخصیتی پیدا کند که خود را میبازد خود را گم میکند. قبل از آنکه عنان اختیار از کف شما ربوده شود، خود را بسازید و اصلاح کنید. به اخلاق حسنه آراسته شوید، رذایل اخلاقی را از خود دور کنید. در درس و بحث اخلاص داشته باشید، تا شما را به خدا نزدیک سازد. اگر در کارها نیت خالص نباشد، انسان را از درگاه ربوبی دور میکند.
طوری نباشد که پس از هفتاد سال وقتی نامه عمل شما را باز کنند ببینند، العیاذ بالله، هفتاد سال از خداوند عز و جل دور شدهاید. قضیه آن «سنگ» را شنیدهاید که به جهنم سرازیر شد؟ پس از هفتاد سال صدای آن از قعر جهنم به گوش رسید. به حسب نقلی حضرت رسول (صلیالله علیه و آله) فرمود پیرمرد هفتاد ساله ای بود که مُرد، و در این مدت هفتاد سال رو به جهنم می رفت.
مواظب باشید مبادا پنجاه سال، بیشتر یا کمتر، در حوزه ها با کَدّ یمین و عرق جَبین، جهنم کسب نمایید! باید به فکر باشید.
در زمینه تهذیب و تزکیه نفس و اصلاح اخلاق برنامه تنظیم کنید، استاد اخلاق برای خود معین نمایید جلسه وعظ و خطابه، پند و نصیحت تشکیل دهید. خودرو نمیتوان مهذب شد.
اگر حوزهها همینطور از داشتن مربی اخلاق و جلسات پند و اندرز خالی باشد، محکوم به فنا خواهد بود.
چطور شد علم فقه و اصول به مدرّس نیاز دارد، درس و بحث می خواهد، برای هر علم و صنعتی در دنیا استاد و مدرس لازم است، کسی خودرو و خودسر در رشتهای متخصص نمیگردد، فقیه و عالم نمیشود، لیکن علوم معنوی و اخلاقی، که هدف بعثت انبیا و از لطیفترین و دقیقترین علوم است، به تعلیم و تعلم نیازی ندارد و خودرو و بدون معلم حاصل میگردد؟ کرارا شنیدهام سید جلیلی معلم اخلاق و معنویات استاد فقه و اصول، مرحوم شیخ انصاری بوده است.
✅ @Feghh_osoul
❖ ارتباط سلوکی آیت الله ناصری دولت آبادی با عارف بالله سید هاشم حداد و آیت الله شیخ عباس قوچانی (از شاگردان عارف کبیر آیتالله سید علی قاضی طباطبایی)
• مرحوم علامه طهرانی در کتاب روح مجرّد (ص۶۲-۶۳) در معرفی شاگردان عارف بالله سید هاشم حداد مینویسند:
«مجموع تلامذۀ آقای حدّاد در ایران و عراق از بیست نفر متجاوز نبودند... حضرت آیتالله حاج شیخ حسن صافی اصفهانی و حجتالإسلام حاج شیخ محمّد ناصری دولتآبادی و حجّتالإسلام حاج شیخ محمّد تقی جعفری اراکی دام عزّهم هم خدمتشان مشرّف میشده و کسب فیض مینمودند، ولی استاد ایشان در نجف اشرف مرحوم آیتالله حاج شیخ عبّاس قوچانی بودند».
• تصویر آیتالله شیخ حسن صافی اصفهانی و آیتالله ناصری دولت آبادی
@feghh_osoul
💠 نبوغ مرحوم آخوند
🔹 آخوند در مشهد پیش کسی حاشیه ملا عبدالله میخوانده که او سی شاگرد داشته. آخوند عصرها همان درس را میداده است و سی شاگرد پای درس او میآمدهاند. از بس ایشان فوقالعاده بود! از این موارد که بر نبوغ مرحوم آخوند دلالت میکند، فراوان بوده است.
🔸 مرحوم آقا سید جمال گلپایگانی (از مراجع و علمای معروف در اخلاق و عرفان)، از شاگردان مرحوم سید احمد کربلایی بود. همه او را قبول دارند. از ایشان شنیدم که میفرمود: «توحیدی که مرحوم آخوند داشت، احدی نداشت.»
📚 جرعهای از دریا ؛ ج ۲ ص ۴۳۶
#آخوندملامحمدکاظمخراسانی
#سیدجمالالدینگلپایگانی
@feghh_osoul
✅ کناره گیری آیت الله سید کاظم حسینی حائری* از مراجع عراقی مقیم قم (زاده ۱۳۱۷ - کربلا)، از مرجعیت، ظاهراً در عرف علماییِ شیعی، اقدامی بی همتا است. او طی بیانیه ای تأکید کرده است، نظر به مشکلات جسمی و بالا رفتن سن، امکان انجام درست شئون مرجعیت از او سلب شده، و از تاریخ این بیانیه با لغو همه اجازه نامه ها و وکالت موکلین خود، پایان عهده داری مسئولیت سنگین مرجعیت را اعلام می کند. حائری پس از شهادت آیت الله سید محمد باقر صدر مدتی بعنوان فقیه حزب دعوت اسلامی عراق تعیین شد، و از آن هنگام تا صدور این بیانیه، مرجعیت دینی و سیاسی جمعی از مردم عراق، به ویژه علاقمندان به شهید محمد باقر صدر، و شهید محمد صادق صدر را برعهده داشت. او در این بیانیه با علاقمندانِ به دو صدرِ شهید سخن گفته و بدون نام بردن از مقتدا صدر، تأکید کرده، علاقمندی به شهیدان صدر، بدون ایمان و عمل صالح و راهرویِ راه آنان کافی نیست، و کسی که برای رهبری بنام آن دو شهید، و تفرقه میان عراقی ها و شیعیان تلاش می کند، و از شروط رهبری همچون اجتهاد برخوردار نیست، صدری نیست. حائری، رهبر انقلاب اسلامی را شایسته ترین فرد برای رهبری امت اسلامی دانسته است.
@feghh_osoul
* برای آشنایی بیشتر با آیت الله سید کاظم حائری این مقاله ویکی شیعه مفید است:
https://fa.wikishia.net/view/%D8%B3%DB%8C%D8%AF_%DA%A9%D8%A7%D8%B8%D9%85_%D8%AD%D8%A7%D8%A6%D8%B1%DB%8C
✅ آیا معصومین علیهم السلام در مجالس عزاداری حاضر میشوند؟
پاسخ را از قلم مبارک جناب #محقق_نائینی بگیرید ...
📚 الفتاوى ج٣ ص٥٥٦،٥٥٧
#عاشورائيات
@feghh_osoul