فِي الحِکمَة
💠قسمتهايي از يک مقاله درباره #اجتهاد در احکام عمليّه(فقه اصغر) و اصول علميه(فقه اکبر): 🔸پس از غيبت
💠بيانات يک مجتهدِ فهميده و يک فقيهِ جامع الشرايط در فروع و يک فقيهِ بصير در اصول و يک رهبر فرزانه، درباره جايگاه فلسفه از منظر اسلام:
#فلسفه_یک_علم_دینىِ_محض_است
🔹اگر چنانچه فلسفه حساب خودش را از حوزه جدا نکند - یعنی همان دعوای قدیمی و سنتىِ علوم عقلی و علوم نقلی تشخص پیدا نکند - بهتر است.
🔸مثلاً امام (رضوان الله تعالی علیه) صبح و عصر به مسجد سلماسی میآمد و درس میگفت - صبح فقه میگفت، عصر هم اصول میگفت - مرحوم آقای طباطبائی هم پیش از ظهر در همان مسجد فلسفه میگفت.
🔹واقعاً چه اشکالی دارد که ما درس فلسفه را در مسجد آقای بروجردی بگوئیم؟ بزرگان فلسفه ما - آقای جوادی، آقای مصباح، آقایان دیگر - آنجا فلسفه بگویند؟ فلسفه را باید به عنوان یک علم دینىِ محض به حساب آورد. خب، جایش کجاست؟ جایش در مسجد است.
🔸گذشتگان ما هم همین جور بودند. خب، شما ملاحظه کنید مرحوم فخرالمحققین اجازه روایتی میگیرد از سید حیدر آملی، و به او اجازه روایتی میدهد، با چه تجلیلی! سید حیدر یکی از آن قلندرهای درجه یک عرفان است، لیکن فخرالمحققین آنجور از او تجلیل میکند.
🔹مرحوم علامه حلی (رضوان الله علیه) شرح «حکمة العین» دارد. خود ایشان هم شاگرد کاتبی است، شرح «حکمة العین» هم دارد.
🔸به نظر من باید برگردیم به همین مبنا و همین معنا. این که ما بگوئیم فقه، مجرد از فلسفه، یک قداستی دارد؛ فلسفه هم دامن خودش را منزه نگه میدارد که داخل وادی فقه و اصول و حدیث و اینها نیفتد، درست نیست؛ اینها همهاش یکی است، یک هدف دارد.
📚بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اعضای مجمع عالی حکمت اسلامی ۱۳۹۱/۱۱/۲۳
#فلسفه #فقه_اکبر #اجتهاد
💢کانال فِي الحِکمَة
🆔 @felhekmat
فِي الحِکمَة
💠بيانات يک مجتهدِ فهميده و يک فقيهِ جامع الشرايط در فروع و يک فقيهِ بصير در اصول و يک رهبر فرزانه، د
🔰أقول:
🔸دين الهي منطوي در همين نصوص شريفي است که به دست ما رسيده؛ و اين نصوص شريف دو قسم هستند:
1)نصوصي که خاصيت عملي دارند و مربوط به ساحت عمل هستند.
2)نصوصي که خاصيت علمي دارند و مربوط به ساحت علم هستند.
🔸دو رويکرد مقابل نصوص داريم:
1)اجتهادي و علمي.
2)اخباري و غير علمي.
🔸مطلق اجتهاد نياز به ابزار دارد. عمده ابزار اجتهاد در نصوصي که خاصيت عملي دارند علوم شريف فقه و اصول فقه ميباشند؛ و همچنين عمده ابزار اجتهاد در نصوصي که خاصيت علمي دارند، علوم اشرفِ فلسفه و عرفان ميباشد.
🔸اصطلاحا دسته اول مشهور به فقه اصغر و دسته دوم مشهور به فقه اکبر هستند. پس فقيه حقيقي در دين، فقط کسي است که در هر دو ساحت معاً مجتهد بوده باشد.
📋نکته:
در اجتهاد(خصوصا در ساحت علمي دين)بيش از اين حد حرف هست لکن خلاصه ي مطلب چنان بود که عرض شد.
📋نکته:
فقيه در امور جزئيه فرعيه، فقط در صورتي اجازه دارد در مورد ديگر علوم به حمل شايع فتوا دهد که مطلع از اصطلاحاتِ اهل آن علم و مقاصدشان باشد. در غير اينصورت تحکم بلا حکم کرده و فتوايش از نظر فقهي و عقلي و شرعي و منطقي ضمانت اجرايي ندارد.
📋نکته:
اگر چنانچه فقيهي(در امور جزئيه فرعيه)بجهت کم کاري مانع ديگران از کسب معارف و اجتهاد در اصول دين شود، سد راه الهي و جنايت کرده است چه بداند و چه نداند.
💢کانال فِي الحِکمَة
🆔 @felhekmat
🔸آيت الله محمد تقي آقانجفي:
در شب جمعه اي که در سامرا اقامت داشتيم...مشرف به سرداب شديم و به استغاثه و تضرع به درگاه حضرت صاحب العصر عج پرداختيم.در همين اثنا صداي تسبيح جمادات و ذکر کلمه طيبه لااله الاالله را که از چراغ ساطع بود شنيديم؛صدايي را ميشنيدم ولي کسي را نميديدم که ميگفت:(ذوق عرفان روزي شما گرديده)سپس او را بالعيان ديديم و ما را خبر از بعضي علوم مناياو فصل الخطاب داد.
🆔 @felhekmat
فِي الحِکمَة
🔸آيت الله محمد تقي آقانجفي: در شب جمعه اي که در سامرا اقامت داشتيم...مشرف به سرداب شديم و به استغاثه
💠معرفي چند اثر از آيت اللّه محمد تقي آقا نجفي اصفهاني(مسجد شاهي).
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
🔸تفسير قرآن.
🔹اين تفسير ناقص بوده و با مذاقي عرفاني نگاشته شده که البته در آن به قواعد فقهي و ادبي هم پرداخته شده.
@felhekmat
🔸شرح زيارت جامعه کبيره.
🔹اين شرح ناقص ميباشد و با مذاقي عرفاني نگاشته شده لکن مولف جليل القدر آشنايي کافي را با علم فلسفه ندارد و آثار اين عدم اطلاع در اثر، به چشم متخصصين ميخورد.
@felhekmat
🔸حکمت عملي.
🔹کتاب خوبي است براي متذکر شدن و موجب تروّح نفوس.(مشتمل بر اشعار/نصايح/اوراد/وقايعي که بر خود مولف گذشته و.... با قلمي زيبا و رسا).
@felhekmat
◾️صلوات محیی الدین #ابن_عربی بر امام جواد علیه السلام:
صلَوات اللهِ و ملائکته و حملة عرشه و جميع خلقه من ارضه و سمائه علي،
باب اللّه المفتوح و کتابه المشروح، ماهية الماهيات، مطلق المقيّدات، سرّ السريّات، الموجود في ظلّ اللّه الممدود، المنطبع في مرآت العرفان، المنقطع من نَيلِه حبل الوجدان، غوّاص بحر القِدم، مهبط الفضل و الکرم، حامل سرّ الرّسول، مهندس الارواح و العقول، اديب معلمة الاسماء و الشئون، قهرمان الکاف و النون، غاية الظهور و الايجاد، محمد بن عليٍّ الجواد، عليه الصّلوة و السّلام.
📚رساله مناقب.
#امام_جواد ع
💢کانال فِي الحِکمَة
🆔 @felhekmat