استاد محمدی قائینی
#روش_تحصیل_درس_خارج #گام_های_اجتهاد #پنج_مرحله_کلیدی #استاد_محمدی_قائینی 💢 #مرحلۀ_چهارم: عرضۀ مطا
#روش_تحصیل_درس_خارج
#گام_های_اجتهاد
#پنج_مرحله_کلیدی
#استاد_محمدی_قائینی
💢 #مرحلۀ_پنجم: داشتن دید نقادانه
🔹🔸 محقق پس از نوشتن و پیاده کردن و سپس رجوع به منابع و جمعآوری مطالب، باید سعی کند دید نقادی بر او حاکم باشد. البته نه به این معنا که حتماً بخواهد حرف جدیدی بیاورد! ما بهدنبال واقع و حق هستیم. اگر پیش از ما حق را گفته باشند، نباید حرف دیگری زد. دید نقادی این است که بفهمیم این مطلب درست است یا نه؟
🔹🔸 اگر شخص پس از مطالعه، مباحثه، ملاحظۀ منابع و مقایسه به نظر جدیدی برسد، اشکالی ندارد. اگر ایرادی به گفتههای دیگران دارد، نباید از بازگو کردن آن ترس داشته باشد.
مثلاً در علم رجال روایت ضعیفی داریم که شهرت فتوائیه جابر ضعف سند است. حال اگر کسی بگوید این روایت سند ندارد و عمل دیگران برای من حجت نیست، اگرچه همۀ علمای بزرگ نیز به آن عمل کرده باشند، باید نظر خود را بگوید. برعکس اگر روایتی سنداً و دلالتاً معتبر است، ولی مشهور علما به آن عمل نکردهاند و دیگران میگویند این مضعِّف است و او عمل به روایت معتبر را ترجیح میدهد، نباید از این کار بترسد.
🔹🔸 هدف از #درس_خارج این است که شخص مجتهد شود. خود انسان بفهمد که خدا چه گفته است. این منافاتی با احترام به گذشتگان نیز ندارد. قرار نیست ما هم همان راهی را برویم که آنها رفتهاند؛ در این صورت این عمل به احتیاط است و درس خارج لازم ندارد!
🔹🔸 آنچه مهم است این است که انسان در #تقریرنویسی باید دید نقادانه داشته باشد، نه تخریب! یعنی قولی که آن را حق میدانیم، بگوییم؛ برای همین علما گفتهاند که حتماً نظر بدهید، غلط باشد یا درست. همین در رشد #اجتهاد انسان مؤثر است. لذا گاهی در یک زمان دو عالم دو فتوای کاملاً مخالف میدهند. یکی میگوید نماز جمعه واجب است و دیگری میگوید حرام است. حتی گاهی انسان میتواند در خود قواعد و اصول نیز تشکیک کند و بگوید این قاعدۀ فقهی و اصولی درست نیست. در خود مبانی تشکیک کند، هرچند همه آن را پذیرفته باشند.
🔹🔸 پس از اینکه این مطالب نوشته شد، مطالبی که حاصل میشود، کاری علمی و تحقیقی خواهد شد که میتواند برای دیگران نیز قابلاستفاده باشد.
🆔 @ghaeeni
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#خارج_فقه
#قواعد_فقهیه
💢 قاعده نفی سبیل _ 2
🔻 بررسی دلیل اول و اشکالات به آن
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
🔰️جلسه 5
📆 تاریخ 3/10/1399
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#بحوثٌ_فی_العقل
💢 بررسی اصطلاحات دلیل عقل، دلیل عقلی و بنا عقلا
🔻 بررسی کلام صاحب فصول و صاحب معتبر
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
🔰️جلسه 4
📆 تاریخ 3/10/1399
#روش_تحصیل_درس_خارج
#گام_های_اجتهاد
#جواهرالکلام_واجتهاد1
#استاد_محمدی_قائینی
💢 برخی موارد موردنیاز برای #اجتهاد:
❇️ #اجتهاد در علوم یعنی کشف استدلالی و فنی برای کشف حقیقت در محدوده آن علم. برای اینکه در فقه مجتهد شویم، چه باید بکنیم؟ امور مختلفی وجود دارد که باعث میشود بتوانیم در مباحث فقهی، زودتر راه اجتهاد را سپری کنیم که آنها را توضیح میدهیم.
🔰️ استفاده از #تجربۀ دیگران
اگر انسان کار را ابتدابهساکن شروع کند، خطرات و مشکلاتی در پی دارد. ما باید از راهی که دیگران رفتهاند، بهعنوان تجربه و نه تقلید از آنها استفاده کنیم و نکات مفید را بیاموزیم. در روایت داریم: «التَّجْرِبَةُ فَوْقَ الْعِلْمِ». همچنین در روایت دیگری آمده است: «مَنِ اسْتَشَارَ لَمْ یُنْدَبْ» . همچنین در روایت آمده است: کسی که از فکر دیگران استفاده کند، به واقع میرسد. در نهجالبلاغه و کتب دیگر درباره مشورت و استفاده از تجربۀ دیگران و سیروسلوک در جهان برای استفاده از وقایع گذشته، سفارش زیادی شده است.
🔰️ جایگاه #کتاب_جواهر در اجتهاد
🔻🔻 یکی از کتب فقهی مفید، کتاب #جواهرالکلام از شیخ محمدحسن نجفی است که در حدود ۴۳ جلد است و همۀ ابواب فقه را شرح داده است؛ اقوال و منابع را ذکر کرده و به قواعد مختلف استدلال نموده و در معنای لغوی نیز بهصورت تفصیلی وارد شده است. این کتاب کتابی اجتهادی و استدلالی است. نمیخواهیم بگوییم که تنها بر این کتاب تکیه کنید، ولی کتاب کامل و جامعی است که ابعاد مختلفی دارد. در روش استدلال بسیار قوی عمل کرده است. البته در باب مکاسب، شیخ انصاری از ایشان قویتر است؛ همینطور کتاب صلاةِ شیخ از کتاب ایشان عمیقتر است.
نمیشود کسی درس خارج برود و بگوید من به جواهر کاری ندارم. کسی که وارد اجتهاد میشود به این کتاب نیاز دارد. یک دوره فقه جامع استدلالی قوی است که البته از نقاط ضعف نیز خالی نیست.
🔻🔻 متن کتاب، کتاب شرایعالاسلام محقق حلی است که ایشان شرح داده است. اگر شخص بخواهد همه کارهایی را که قبلاً گفتیم، انجام دهد و هم به منابع رجوع کند و هم تطبیق کند و…، حوصله و زمان و ارادۀ قوی میخواهد؛ اما اگر بخواهد از یک اجتهاد حاضر و آماده استفاده کند و بخواهد بداند که در مسئله چگونه باید وارد شود، چند نظر وجود دارد، چه قواعدی در اینجا مفید است، چگونه باید استدلال کند و… این کتاب بسیار مفید است و میتواند محقق را برای دارا شدن ملکۀ اجتهاد آماده کند.
🔻🔻 امام راحل(ره) فرمودند: فقه باید #فقه_جواهری باشد. ایشان تبلیغ نمیکردند؛ بلکه روشی که در جواهر است، خیلی کامل و پخته و کاملترین موسوعۀ فقهی ماست. کتاب خیلی آسانی نیست؛ ولی کسی که مقدمات را خوب خوانده باشد، زیاد مشکلی ندارد. اگر انسان ۴ یا ۵ سال با جواهر کار کند، بهیقین به اجتهاد میرسد.
🆔 @ghaeeni
#اطلاعیه
🔰️ با تسلیت ایام شهادت حضرت #فاطمه_زهرا سلام الله عليها به اطلاع فضلای ارجمند می رساند، #فردا کلیه دروس استاد معظم جناب استاد محمدی قائینی #تعطیل می باشد.
◾️عظم الله اجورنا و اجورکم◾️
🆔 @ghaeeni
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#خارج_فقه
#قواعد_فقهیه
#استاد_محمدی_قائینی
💢 قاعده نفی سبیل _ 3
🔻 بررسی اشکالات دلیل اول
🔻 بررسی دلیل دوم بر قاعده
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
🔰️جلسه: 6
📆 تاریخ 10/10/1399
🆔 @ghaeeni
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#بحوثٌ_فی_العقل
#استاد_محمدی_قائینی
💢 بررسی معنای عقل از منظر فلسفی
🔻 تعریف عقل عملی و نظری
🔻 بررسی چهار نظریه درباره نسبت عقل عملی و نظری
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
🔰️جلسه 5
📆 تاریخ 10/10/1399
🆔 @ghaeeni