امتحان اول: هیچیک از آن مصائب، مانع انجام مأموریتهایم نشد
[ وَ أَمَّا أَوَّلُهُنَّ؛ لَا یَشْغَلُنِی عَنْ ذَلِکَ، بَادِرُ دَمْعَةٍ وَ ... ]
اکنون ای امیرمؤمنان!
با ما از امتحانهایی که خداوند بعد از پیامبر(صلیالله علیه وآله) شما را بدان آزمود و آنها را با صبر و موفقیت پشت سر گذاشتی سخن بگو.
البته ما هم از آن آزمونها بیخبر نیستیم و اگر شما بگویی میتوانیم آنها را بازگو کنیم؛ اما دوست داریم از زبان شما #بشنویم؛
همانطور که امتحانهای قبلی را از شما شنیدیم.
[ فَأَخْبِرْنَا یَا أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ مَا امْتَحَنَکَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ بِهِ بَعْدَ نَبِیِّنَا(صلیالله علیه وآله) فَاحْتَمَلْتَهُ وَ صَبَرْتَ؛ فَلَوْ شِئْنَا أَنْ نَصِفَ ذَلِکَ لَوَصَفْنَاه عِلْماً مِنَّا بِهِ وَ ظُهُوراً مِنَّا عَلَیْهِ إِلَّا أَنَّا نُحِبُّ أَنْ نَسْمَعَ مِنْکَ ذَلِکَ کَمَا سَمِعْنَا مِنْکَ مَا امْتَحَنَکَ اللَّهُ بِهِ فِی حَیَاتِهِ فَأَطَعْتَهُ فِیه. ]
امیرمؤمنان(علیهالسلام) فرمود:
ای مرد یهودی!
خداوند متعال، پس از وفات پبامبر(صلیالله علیه وآله)، مرا در هفت موضع امتحان کرد و بىآنکه خودستایی کنم، به لطف و نعمت خودش، مرا در آنها صبور و شکیبا یافت.
[ فَقَالَ(علیهالسلام): یَا أَخَا الْیَهُودِ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ امْتَحَنَنِی بَعْدَ وَفَاةِ نَبِیِّهِ(صلیالله علیه وآله) فِی سَبْعَةِ مَوَاطِنَ فَوَجَدَنِی فِیهِنَّ مِنْ غَیْرِ تَزْکِیَةٍ لِنَفْسِی بِمَنِّهِ وَ نِعْمَتِهِ صَبُوراً. ]
ای مرد یهودی!
اما امتحان اول این بود: در میان مسلمانان هیچکَس رابطهای که من با رسول خدا(صلیالله علیه وآله) داشتم نداشت؛ زیرا من ارتباطی نزدیک با کسى جز پیامبر(صلیالله علیه وآله) نداشتم که با او انس بگیرم یا بر او تکیه کنم یا با او آرامش یابم یا به دنبال نزدیکتر شدن به او باشم.
[ وَ أَمَّا أَوَّلُهُنَّ یَا أَخَا الْیَهُودِ فَإِنَّهُ لَمْ یَکُنْ لِی خَاصَّةً دُونَ الْمُسْلِمِینَ عَامَّةً أَحَدٌ آنَسُ بِهِ أَوْ أَعْتَمِدُ عَلَیْهِ أَوْ أَسْتَنِیمُ إِلَیْهِ أَوْ أَتَقَرَّبُ بِهِ غَیْرُ رَسُولِ اللَّهِ(صلیالله علیه وآله).]
او بود که در کودکی سرپرستیام را به عهده گرفت و مرا بزرگ کرد و در هنگام یتیمی جای پدر را برایم پر کرد.
هزینۀ زندگیام را تأمین میکرد و مرا از رنج کسب راحت نمود.
در بزرگسالی هم حامی و پشت و پناه من و همسر و فرزندانم بود. آنچه گفتم کمک ایشان به من در امور دنیوی بود، و در مسائل معنوی هم مرا در درجات قربِ به خدا رشد داد و بالا برد.
[ هُوَ رَبَّانِی صَغِیراً وَ بَوَّأَنِی کَبِیراً وَ کَفَانِی الْعَیْلَةَ وَ جَبَرَنِی مِنَ الْیُتْمِ وَ أَغْنَانِی عَنِ الطَّلَبِ وَ وَقَانِیَ الْمَکْسَبَ وَ عَالَ لِیَ النَّفْسَ وَ الْوَلَدَ وَ الْأَهْلَ. هَذَا فِی تَصَارِیفِ أَمْرِ الدُّنْیَا مَعَ مَا خَصَّنِی بِهِ مِنَ الدَّرَجَاتِ الَّتِی قَادَتْنِی إِلَى مَعَالِی الْحَقِّ عِنْدَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ. ]
از این رو بر اثر وفات او، مصیبت و فشارى بر من فرود آمد که فکر نمىکنم اگر بر پشت کوهها گذاشته مىشد، مىتوانستند آن را تحمّل کنند!
بعضی از خاندانم را میدیدم که زیر بار این غم چنان خود را باخته و صبر و عقل از کف داده بود که نه میشد با او سخن گفت و نه چیزی متوجه میشد.
و دیگرانی که از خاندان عبدالمطلب نبودند، همین از دستشان برمیآمد که تسلیت گفته، سفارش به صبر کنند یا با گریستن بر گریۀ خاندان پیامبر(صلیالله علیه وآله) و بیتابی بر بیتابیشان، ایشان را یاری کنند.
[ فَنَزَلَ بِی مِنْ وَفَاةِ رَسُولِ اللَّهِ(صلیالله علیه وآله) مَا لَمْ أَکُنْ أَظُنُّ الْجِبَالَ لَوْ حَمَلَتْهُ عَنْوَةً کَانَتْ تَنْهَضُ بِهِ.
فَرَأَیْتُ النَّاسَ مِنْ أَهْلِ بَیْتِی مَا بَیْنَ جَازِعٍ لَا یَمْلِکُ جَزَعَهُ وَ لَا یَضْبِطُ نَفْسَهُ وَ لَا یَقْوَى عَلَى حَمْلِ فَادِحِ مَا نَزَلَ بِهِ قَدْ أَذْهَبَ الْجَزَعُ صَبْرَهُ وَ أَذْهَلَ عَقْلَهُ وَ حَالَ بَیْنَهُ وَ بَیْنَ الْفَهْمِ وَ الْإِفْهَامِ وَ الْقَوْلِ وَ الْإِسْمَاعِ؛
وَ سَائِرُ النَّاسِ مِنْ غَیْرِ بَنِی عَبْدِ الْمُطَّلِبِ بَیْنَ مُعَزٍّ یَأْمُرُ بِالصَّبْرِ وَ بَیْنَ مُسَاعِدٍ بَاکٍ لِبُکَائِهِمْ جَازِعٍ لِجَزَعِهِمْ. ]
در آن وانفساه من صبورانه لب از جَزَع و فَزَع فروبستم و به آنچه آن بزرگوار مرا بدان مأمور کرده بود مشغول شدم.
عهدهدار غسل و کفن و دفن و نماز بر بدنش شدم و پس از آن به گردآوری قرآن، یعنی عهد خدا بر بندگانش مشغول شدم.
[ وَ حَمَلْتُ نَفْسِی عَلَى الصَّبْرِ عِنْدَ وَفَاتِهِ بِلُزُومِ الصَّمْتِ وَ الِاشْتِغَالِ بِمَا أَمَرَنِی بِهِ مِنْ تَجْهِیزِهِ وَ تَغْسِیلِهِ وَ تَحْنِیطِهِ وَ تَکْفِینِهِ وَ الصَّلَاةِ عَلَیْهِ وَ وَضْعِهِ فِی حُفْرَتِهِ وَ جَمْعِ کِتَابِ اللَّهِ وَ عَهْدِهِ إِلَى خَلْقِهِ.]
اشکی که بیاختیار از دیدگانم روان بود،
و سوزشی که سینهام را فراگرفته بود،
آهی که گاهگاه از درونم شعله میکشید،
و سنگینی مصیبتی که بر من وارد شده بود، هیچیک مانع از انجام این مأموریتها نشد.
تا اینکه حقی که نسبت به قرآن و پیامبر(صلیالله علیه وآله) بر گردنم بود، تمام و کمال ادا کردم و این دو امر را آنطور که رسول خدا(صلیالله علیه وآله) میخواست با صبر و تحمل و امید به اجر خدا سامان دادم.
[ لَا یَشْغَلُنِی عَنْ ذَلِکَ، بَادِرُ دَمْعَةٍ وَ لَا هَائِجُ زَفْرَةٍ وَ لَا لَاذِعُ حُرْقَةٍ وَ لَا جَزِیلُ مُصِیبَةٍ حَتَّى أَدَّیْتُ فِی ذَلِکَ الْحَقَّ الْوَاجِبَ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ لِرَسُولِهِ(صلیالله علیه وآله) عَلَیَّ وَ بَلَّغْتُ مِنْهُ الَّذِی أَمَرَنِی بِهِ وَ احْتَمَلْتُهُ صَابِراً مُحْتَسِباً. ]
سپس امام رو به اصحاب کرد و فرمود: آیا اینگونه نبود؟
[ ثُمَّ الْتَفَتَ(علیهالسلام) عَلَى أَصْحَابِهِ فَقَالَ: أَ لَیْسَ کَذَلِکَ؟ ]
اصحاب گفتند: چرا ای امیرمؤمنان.
[ قَالُوا: بَلَى یَا أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ ]
╭═══════๛- - - ┅ ╮
│📳 @Mabaheeth
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -
انسان شناسی 026.mp3
11.4M
#انسان_شناسی ۲۶
#استاد_شجاعی 🎤
#استاد_پناهیان
❓چرا بعضی از احکام دین، با عقل جور درنمیآید؟
❓چرا پذیرش بعضی قسمتهای دین سخت است و گاهی عجیب و غریب؛ اما بعضی قسمتها، ساده است و قابل پذیرش؟
❓ واقعاً چطور بعضیها اصلاً به دین شک نمیکنند؟
🌀 و بعضیها دائم در شک و تردیدند؟
@ostad_shojae
╭═══════๛- - - ┅ ╮
│📳 @Mabaheeth
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -
🎊 ولادت حضرت علی اکبر(علیهالسلام) و #روز_جوان مبارک باد!
@motahari_ir
╭═══════๛- - - ┅ ╮
│📳 @Mabaheeth
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -
مقدمه چاپ بیست و پنجم
📕 کتاب حاضر شامل مجموعه سخنرانیها و مصاحبههای استاد شهید آیت الله مطهری درباره انقلاب اسلامی ایران است که بخش اعظم آن در فاصله زمانی پیروزی انقلاب اسلامی تا شهادت آن عالم ربانی (یعنی دو ماه و بیست روز) انجام شده است.
دو سخنرانی از این مجموعه در زمان اوج نهضت اسلامی ایراد شده، اولی تحت عنوان اهداف روحانیت در مبارزات که در آبان ۱۳۵۷ در دانشگاه صنعتی شریف در همایشی به نام «همبستگی» [1] صورت گرفته و دومی تحت عنوان «مفهوم آزادی عقیده» در دوم بهمن ۱۳۵۷ در دانشکده الهیات و معارف اسلامی ایراد شده است. این دو سخنرانی، بخش اول و دوم این کتاب را تشکیل می دهند
از استاد شهید دو سخنرانی دیگر درباره آزادی عقیده موجود بود که در سال ۱۳۴۸ در حسینیه ارشاد انجام شده است.
نظر به این که این دو گفتار با مباحث این کتاب سنخیت داشت و خصوصا مكمل بخش دوم بود، در پایان کتاب به صورت بخش ضمیمه آورده شد.
بخش سوم این کتاب «تحليل انقلاب ایران» نام گرفته است که مجموع دو سخنرانی همراه با پرسش و پاسخ آن متفكر شهید است و در فروردین ۱۳۵۸ در انجمن اسلامی پزشکان و در محل مسجد الجواد تهران ایراد شده است.
بخش چهارم، مجموع سخنرانیهای آن شهید عزیز در موضوع «آینده انقلاب اسلامی ایران» است که در اسفند ۱۳۵۷ در محل مسجد فرشته تهران صورت گرفته و شامل هفت سخنرانی است در این موضوعات: ماهیت انقلاب ایران، ریشههای انقلاب اسلامی، عدالت اجتماعی، استقلال و آزادی، معنویت در انقلاب اسلامی، روحانیت و انقلاب اسلامی، نقش زن در جمهوری اسلامی.
🗞 همچنین دو مقاله از استاد وجود داشت، یکی با عنوان «وظایف حوزههای علمیه و دیگری با عنوان «نقش بانوان در تاریخ معاصر ایران» مناسب دیده شد که اولی پس از بحث «روحانیت و انقلاب اسلامی» و دومی پس از بحث «نقش زن در جمهوری اسلامی» درج گردد.
بخش پنجم این کتاب «درباره جمهوری اسلامی» و شامل یک مصاحبه مطبوعاتی و سه مصاحبه تلویزیونی است.
در ابتدای مصاحبههای تلویزیونی، مناسب دیده شد که مطلبی از یادداشتهای استاد درباره شبهاتی که درباره جمهوری اسلامی مطرح است آورده شود.
کتاب را با یک «دیباچه» آغاز کردهایم؛ شامل قطعه شعری از استاد شهید در غم فراق امام خمینی که آن را در ایام حبس در زندان موقت شهربانی پس از قیام ۱۵ خرداد سرودهاند،
و نیز شامل متن خیر مقدم به امام خمینی در فرودگاه مهرآباد تهران است که به قلم آن فيلسوف و مجاهد شهید به رشته تحریر در آمده است.
پخش عمده این کتاب قبلا به صورت کتابهای پیرامون انقلاب اسلامی و پیرامون جمهوری اسلامی منتشر شده است.
کتاب پیرامون انقلاب اسلامی که اولین بار در سال ۱۳۵۹ قبل از تشکیل «شورای نظارت بر نشر آثار استاد شهید مطهری منتشر شد، از نظر نحوه تنظیم که مبتنی بر تلفیق سخنرانیها و حذف برخی قسمتها است، با معیارهای این شورا که مبتنی بر عدم
تلفیق و حفظ امانت است سازگار نبود، لذا لازم دیده شده که از نو به دقت تنظیم گردد.
📼 البته نوار دو سخنرانی «عدالت اجتماعی» و «معنویت در انقلاب اسلامی» موجود نبود و همان متن قبلی آنها با ویرایش جدید آورده شد.
🔄 در تنظیم مجدد، معلوم شد که قسمتهای اندکی در آن چاپ حذف گردیده است.
بنابراین، این چاپ با تنظیم دقیق و برخی اضافات عرضه می گردد، ضمن این که با حروفچینی جدید و قطع و طرح جلد جدید منتشر می شود.
همچنین مطالب کتاب فصلبندی و تیترگذاری شده است و در مجموع با مزایای فراوان نسبت به چاپهای قبلی در کتاب مذکور تقدیم علاقه مندان و شیفتگان آن اسلامشناس گرانقدر می گردد، امید است مورد قبول و پسندشان قرار گیرد.
این کتاب را باید از شاهکارهای آیت الله مطهری به حساب آورد، زیرا اکثر مطالب آن محصول سخنرانیهای آن شهید در زمان اوج نهضت اسلامی و در فاصله هشتاد روز پیروزی انقلاب تا شهادت ایشان است؛ یعنی ایامی که استاد به شدت درگیر مسائل انقلاب از قبیل مأموریت تشکیل شورای انقلاب از سوی امام (ره) و ریاست کمیته استقبال از امام و اداره شورای انقلاب و به طور کلی رتق و فتق امور انقلاب بوده اند و فرصتی برای مطالعات علمی نداشتهاند؛
در عین حال می بینیم این گفتارها از غنا و عمق بسیار برخوردار است و این حاکی از گستردگی مطالعات آن شهید و آمادگی برای چنین روزی بوده است.
استاد شهيد - چنان که ویژگی ایشان بود- همه مسائلی را که حدس می زدند در آینده نزدیک در متن جامعه انقلابی مطرح خواهد شد، از قبیل آزادی، دموکراسی، عدالت اجتماعی، استقلال فرهنگی و #ولایت_فقیه، در این گفتارها مطرح کردهاند و به بهترین نحو تحلیل نمودهاند به طوری که می توان ادعا کرد در خصوص مسائل فکری مربوط به انقلاب اسلامی کتابی به جامعیت و عمق این کتاب یافت نمی شود.
حال اگر منافقان فرصت ادامه حیات به آن شهید میدادند چه محصولات فکری که از این درخت تناور پدید میآمد.😔
نکته قابل ذکر این است که برخی مطالب مشترک در بخشهای مختلف کتاب هست که ناشی از اشتراک موضوع است.
نکته دیگر این که بجاست که نظرات آن متفكر شهید در خصوص حفظ و تداوم انقلاب اسلامی بیشتر مورد توجه ما واقع شود.
به عنوان نمونه ایشان در چند موضع این کتاب تأکید دارند که روحانیون حتی در #جمهوری_اسلامی پستهای دولتی را نپذیرند و از دولتی شدن بپرهیزند و همچنان در کنار مردم باقی بمانند،
چنان که در چند موضع دیگر به مسئله تشكيل دایره #امر_به_معروف و #نهی_از_منکر که زیر نظر روحانیت باشد و بر امور گوناگون مردم و دولت نظارت داشته باشد تأکید نموده اند،
همچنان که در چند موضع بر آزادی تفکر و بیان خالی از نفاق اصرار ورزیدهاند.
امید است این اثر آن متفکر و فیلسوف و فقیه عالی مقام که حاصل عمر و پاره تن امام خمینی بود و رهبر معظم انقلاب آثار او را مبنای فکری نظام جمهوری اسلامی دانسته و خود را شاگرد ایشان به شمار آوردهاند، همچون دیگر آثار آن عالم ربانی شهید در آشنایی مسلمانان با معارف اسلامی و خصوصاً در ادامه راه درست انقلاب اسلامی مفید و موثر افتد.
🗓 دی ماه ۱۳۸۵ برابر با ذيحجه ۱۴۲۷
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱. این همایش به کوشش گروههای چپ گرا برگزار میشد و هدف آن این بود که با توجه به اوج گرفتن نهضت، گروههای مارکسیست یا مسلمان مارکسیسم زده را شریک در نهضت جلوه دهند. استاد شهید مطهری با سخنرانی خود حیلههای آنها را نقش بر آب ساختند.
╭═══════๛- - - ┅ ╮
│📱 @Mabaheeth
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -
دیباچه
شعری از شهید آیت الله مطهری در غم فراق امام خمینی
بعد از 15 خرداد که در زندان شهربانی بودیم آقای بکائی تبریزی اشعار ذیل را که از مردی به نام «ذوالقدر» میباشد در پشت مثنوی من به عنوان یادگار نوشتند:
نشد ابرو خم از سنگینی بار قفس ما را
که این سنگین سبکتر باشد از بال مگس ما را
به رغم عدل و آزادی خلاف هر چه در عالم
به جرم راستی افکنده در زندان عسس ما را
تُنُک پر مایگانِ توبه فرما را ز ما بر گو
گِران جانیم و نتواند خریدن هیچ کَس ما را
خود آزادی به دست آور که کَس نفرستد این گوهر
از آن سوی بِحار و ساحل رود ارس ما را
دموکراتش لقب بخشند هر خودرأی و خودکامی
در این مکتب که معنی واژگون گردیده اسما را
ز بیت المالِ ملت گنجها سهم تبهکاران
بیات آجر و صبحانه آب و عدس ما را
*** اینجانب با این که فاقد طبع شعر است یک روز اشعار بالا را با ابیات ذیل استقبال کرد:
ز منزلگاه آن محبوب، یاران را خبر نَبْوَد
همی آید به گوش از دور آواز جرس ما را
صبا از ما ببر یک لحظه پیغامی به روحالله
که ای یاد تو مونس روز و شب در این قفس ما را
به رغم کوشش دشمن نخواهد بگسلد هرگز
میان ما و تو پیوند تا باشد نفس ما را
سزاوار تو ای جان کنج زندان نیست منزلگه
سزد گر خون ببارد از دو دیده هر نفس ما را
رواق منظر دیده مهیای قدوم تو
کرم فرما و بپذیر از صفا این ملتمس ما را
تمام ملت ایران فکنده چشم بر راهت
به راه عدل و آزادی، نه باک از هیچکس ما را
╭═══════๛- - - ┅ ╮
│📳 @Mabaheeth
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -