۱.
________
در دنیاى امروز شعارهاى زیادى در مورد مساوات زن و مرد طنین انداز است و کنوانسیون هاى جهانى نیز آن را روز به روز داغ تر مى کنند که مطلقاً هیچ تفاوتى میان این دو جنس نیست؛ بنابراین هر دو مى توانند بدون هیچ گونه تفاوت مسئولیت هاى اجتماعى را بر عهده بگیرند; خواه مسأله قضاوت باشد یا فرماندهى لشکر و اداره جنگ و خواه سفرهاى فضایى، یا کاوش هاى اعماق دریاها و خلاصه مدیریت ها در تمام سطوح.
ولى با نهایت تعجب هنگامى که وارد مرحله عمل مى شوند تفاوت ها کاملا آشکار مى شود.
👨🚀👨✈️👨🔬👨🔧👨🏾💻👨🏭مردان مدیریت ها را در سطوح بالا و میانه غالبا جز در موارد بسیار محدود و معدود در اختیار گرفته اند و به زنان اجازه ورود در این میدان ها را نمى دهند و در کشورهاى اروپایى و آمریکایى نیز مطلب همین است.
هنگامى که سؤال مى شود که این تناقض در قول و عمل از کجاست، پاسخى براى آن ندارند.
این تناقض زاییده تفاوت واقعیّت ها با شعارهاست که در جهان امروز همه جا به چشم مى خورد.
🗳 براى جلب آراى زنان در #انتخابات سیاسى و خاموش کردن اعتراض هاى آنها شعار مساوات را هرچه داغ تر سر مى دهند; ولى در مرحله عمل این واقعیّت را پذیرفته اند که ساختمان روح و جسم زنان با مردان متفاوت است و هر کدام براى مسئولیتى آفریده شده اند.
هر دو انسانند و هر دو صاحب حقوق فردى و اجتماعى; اما اینکه بگوییم هر دو یک جور فکر مى کنند و قابلیت براى هر کارى را دارند اشتباه بزرگى است.
الکسیس کارل، فیزیولوژیک و جراح زیست شناس معروف فرانسوى که کتابهایى با شهرت جهانى دارد در کتاب معروف خود انسان موجود ناشناخته مى گوید: زن و مرد به حکم #قانون_خلقت متفاوت آفریده شده اند و این اختلاف و تفاوت ها، وظایف و حقوق آنها را متفاوت مى کند...
و به علت عدم توجّه به این نکته اصلى و مهم، طرفداران نهضت آزادى زنان فکر مى کنند که هر دو جنس مى توانند یکسان تعلیم و تربیت یابند و مشاغل و اختیارات و مسئولیت هاى یکسانى به عهده گیرند.
زن در حقیقت از جهات زیادى با مرد متفاوت است.
یکایک سلول هاى بدن، همچنین دستگاه هاى عضوى، مخصوصاً سلسله عصبى نشانهٔ جنس او را بر روى خود دارد.
سپس مى افزاید: قوانین فیزیولوژى نیز همانند قوانین جهان ستارگان و آسمان ها سخت و غیر قابل تغییرند و ممکن نیست تمایلات انسانى در آنها تغییرى ایجاد کند.
ما مجبوریم آنها را آن طور که هست بپذیریم (نه آن طور که مى خواهیم).
آن گاه این سخن را با این جمله پایان مى دهد: زنان باید به سمت مواهب طبیعى خود و مسیر سرشت خاص خویش بدون تقلید کورکورانه از مردان بکوشند.
وظیفه ایشان در راه تکامل بشریت بسیار بیشتر از مردهاست و نبایست آن را سرسرى گیرند و رها کنند.(۱)
جالب اینکه در سال هزار و نهصد و نود و پنج میلادى ده ها هزار تن از اعضاى سازمان هاى دولتى و غیر دولتى در پکن گرد هم آمدند تا سندى را که بر اساس کنوانسیون محو کلیه اَشکال تبعیض بر ضد زنان قبلاً تنظیم شده بود امضا کنند.
بعضى از مواد آن به قدرى نادرست بود که مورد اعتراض سازمان ها و گروه هاى مختلف قرار گرفت.
از افرادى که به اعتراض جلسه را ترک کردند خانم شارون هیر نماینده پارلمان کانادا و رییس هیأت کانادایى شرکت کننده در آن جلسه بود.
او برخاست و خطاب به خبرنگاران گفت: «تساوى مورد نظر سند پکن براى زنان تساوى به ارمغان نخواهد آورد.
من با اولین پرواز به وطنم باز مى گردم و سعى مى کنم تفاوت میان زن و مرد (و مسئولیت هاى آنان) را حفظ کنم همان گونه که این تفاوت در خلقت وجود دارد، چون این تفاوت هاست که ما را حفظ خواهد کرد.»(۲)
شرح این مسأله از عهده بحث کوتاه و فشرده ما خارج است، کافى است اجمالا بگوییم این شعارها نه تنها مشکلى را از زنان جهان حل نکرده بلکه آثار مخربى نیز داشته است.(۳)
بنابراین باید واقعیّت هاى مربوط به این دو جنس را دور از شعارهاى توخالى بپذیریم و بر اساس آن برنامه ریزى کنیم و هر یک را در جایگاه شایسته اجتماعى خود قرار دهیم بى آنکه کمترین ظلم و ستم یا تحقیر در حق زنان روا داریم.
۲.
________
آنچه در کلمات مولا على(علیه السلام) در این وصیّت نامه و در بعضى خطبه هاى دیگر و کلمات قصار وارد شده، مورد بحث و گفتگو از ناحیه بعضى قرار گرفته که آیا مفهوم این نامه ها و خطبه ها زن ستیزى نیست؟
ولى هرگاه ما به شأن ورود این خطبه ها و مسائل تاریخى مقارن آن بنگریم خواهیم دانست که این تعبیرات هرگز درباره همه زنان نیست، بلکه اشاره به گروه خاصى دارد که سرچشمه مفاسدى در درون خانواده یا داخل اجتماع مى شدند.
مخصوصاً با توجّه به اینکه بخشى از سخنان مولا على(علیه السلام) در این باره بعد از جنگ جمل بیان شده است.
سردمدار #جنگ_جمل، همان جنگى که بنا به روایتى هفده هزار قربانى از مسلمانان گرفت زن بود که آتش🔥 افروز یا یکى از آتش افروزان اصلى جنگ هم او بود.
بنابراین نظر مولا به این گونه زنان است.
به بیان دیگر سخنان مولا به صورت موجبه کلیه نیست، بلکه موجبه جزئیه است.
شاهد این سخن دیدگاه قرآن نسبت به زنان است که به عنوان نمونه به آیات ذیل اشاره مى شود: «(وَ مِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِّنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِّتَسْکُنُوا إِلَیْها وَ جَعَلَ بَیْنَکُمْ مَّوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فِى ذلِکَ لآَیات لِقَوْم یَتَفَکَّرُونَ); و از نشانه هاى خدا اینکه همسرانى از جنس خودتان براى شما آفرید تا در کنار آنان #آرامش یابید و در میانتان محبّت و رحمت قرار داد.
به یقین در این نشانه هایى است براى گروهى که تفکر مى کنند».(۴)
اگر همه آنها نواقص العقول یا شر و بد باشند این آرامش از کجا پیدا مى شود.
در جاى دیگر مى فرماید: «(هُنَّ لِباسٌ لَّکُمْ وَ أَنْتُمْ لِباسٌ لَّهُن); آنها لباس شما هستند و شما لباس آنها (هر دو زینت هم و سبب حفظ یکدیگرید)».(۵)
هر گاه همه آنها داراى صفات منفى باشند چگونه مى توانند سبب زینت همسرانشان و مایه حفظ آنها گردند.
در جاى دیگر مى خوانیم: «(مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِّنْ ذَکَر أَوْ أُنْثى وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیاةً طَیِّبَةً وَ لَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما کانُوا یَعْمَلُونَ);
هر کَس کار شایسته اى انجام دهد خواه مرد باشد یا زن در حالى که مؤمن است به طور مسلّم او را حیات پاکیزه اى مى بخشیم و پاداش آنها را مطابق بهترین اعمالى که انجام مى دادند، خواهیم داد».(۶)
در آیه ۳۵ سوره احزاب، ده گروه از مؤمنان صالح العمل و زنان صالحه را در کنار هم قرار داده و در پایان به همه وعده اجر عظیم مى دهد، مى فرماید: (إِنَّ الْمُسْلِمینَ وَ الْمُسْلِماتِ وَ الْمُؤْمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ الْقانِتینَ وَ الْقانِتاتِ وَ الصّادِقینَ وَ الصّادِقاتِ وَ الصّابِرینَ وَ الصّابِراتِ وَ الْخاشِعینَ وَ الْخاشِعاتِ وَ الْمُتَصَدِّقینَ وَ الْمُتَصَدِّقاتِ وَ الصّائِمینَ وَ الصّائِماتِ وَ الْحافِظینَ فُرُوجَهُمْ وَ الْحافِظاتِ وَ الذّاکِرینَ اللهَ کَثیراً وَ الذّاکِراتِ أَعَدَّ اللهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَ أَجْراً عَظیماً).
در این زمینه بحث بسیار است که ذکر همه آنها ما را از کیفیت بحث هاى مربوط به نکته ها خارج مى کند; ولى براى حسن ختام به کلام خود مولا(علیه السلام) باز مى گردیم که در همین بخش از وصیّت نامه اش فرمود: «إنّ الْمَرْأَةَ رِیْحانَةٌ وَ لَیْسَتْ بِقَهْرِمانَةٌ».
مى دانیم که گل و ریحان در حد ذات خود مزایاى فراوانى دارد; هم مایه آرامش خاطر است و هم زینت و هم فواید فراوان دیگر; ولى در عین حال موجودى است لطیف که اگر از آن مراقبت کافى نشود پژمرده خواهد شد.
در واقع این جمله اشاره به آن است که در آنها جنبه احساس و عواطف برترى دارد در حالى که در مردان خرد بر عواطف ترجیح دارد و البتّه هنگامى که این دو با این دو ویژگى با هم بیامیزند نظام خانواده تأمین مى شود.
🪶 پاورقی :
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ . انسان موجود ناشناخته، ص ۱۰۰ به بعد، چاپ سوم.
۲ . به نقل از گزارش توصيفى اجلاس پکن، شوراى فرهنگى اجتماعى زنان، ص ۱۰.
۳ . براى کسب اطلاعات بيشتر مى توانيد به دائرة المعارف فقه مقارن، ج ۱، ص ۸۴-۸۹ مراجعه کنيد.
۴ . روم، آيه ۲۱.
۵ . بقره، آيه ۱۸۷ .
۶ . نحل، آيه ۹۷ .
╭═══════๛- - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
│✨ @Nafaahat
│📖 @feqh_ahkam
│💌 @arame_janam
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -
هدایت شده از فقه و احکام
8.98M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❣ اهمیت نشستن کنار #همسر👌
🎙 حجتالاسلام عالی
#همسرداری 💕
#اعتکاف
╭╭═══════๛- - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
│✨ @Nafaahat
│📖 @feqh_ahkam
│💌 @arame_janam
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -
هدایت شده از فقه و احکام
16.68M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌙 #ماه_رجب ماه #امیرالمؤمنین علیهالسلام
📼 با صدای دلنشین
بلبل بوستان حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و علیه السلام
🎙 حاج شیخ #احمد_کافی ره
╭═══════๛- - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
╰๛- - - - -
#مثل_شاخه_های_گیلاس
┅═┄⊰༻ 🍒 ༺⊱┄═┅
❒ مثل نسيم!
⿻◌⿻◌⿻◌⿻
🌹🌺 غنچه ها گل مي شوند، يعني باز و شكفته مي شوند؛ اما با كمك نسيم.
و نسيم 🌬 اگر چه بي مزد و بي منت گره از كار فرو بسته غنچه ها مي گشايد؛ اما خود نيز بي نصيب نمي ماند، خود نيز عطرآگين مي شود.
خوشا به احوال آن مردمي كه مثل نسيم، مثل باد بهار گره از كار خلق خدا مي گشايند...
«چو غنچه گر چه فرو بستگي ات كار جهان
تو همچو باد بهاري گره گشا مي باش»
و البته خود نيز بي بهره نمي مانند.
بهره ي آن ها همين بس كه يا در كارشان گره نمي افتد، يا به چشم برهم زدني گشوده خواهد شد.
«نخواهي كه باشي پراكنده دل
پراكندگان را زِ خاطر مَهِل»
┗━━━━━━─━━⎚𑁍✐━
📚 @ghararemotalee
📳 @Mabaheeth
#مثل_شاخه_های_گیلاس
┅═┄⊰༻ 🍒 ༺⊱┄═┅
❒ مثل يك زلف طلايي!
⿻◌⿻◌⿻◌⿻
گل وقتي زيباست كه از دست يار بگيري، نه از دست كسي كه سراپا آلوده است و بوي ناخوش و ناخوشايندي دارد. چنين گلي نه ديدنش نه بوييدنش هيچ لذتي به همراه ندارد.
دنيا هم گل است و زيباست به شرط آن كه از دست خدا بگيري.
از دست هر كَس ديگري بگيري، زيبا نيست.
«گل بي رخ يار خوش نباشد»
دقيقاً مثل زلف است.
زلف كنار رخ زيباست.
وگرنه اگر كسي يك زلف طلايي؛ اما قيچي💇🏼♀ شده را در دست بگيرد، چيزي جز زباله نخواهد بود.
┗━━━━━━─━━⎚𑁍✐━
📚 @ghararemotalee
📳 @Mabaheeth