💠 ماه رمضان و امساک ذهن!
🔹 یکی از مطالبی که در ماه مبارک خیلی باید نسبت به آن توجّه کنیم، دور شدن از توهّمات و خاطره هایی است که در ذهنِ خود نسبت به افراد ایجاد میکنیم؛ حالا چه واقعیت داشته باشد یا نداشته باشد. این بودنِ خاطره در ذهن برای یک روزه دار خوب نیست. البته خاطرۀ خوب منظور نیست؛ خاطرۀ خوب که اشکال ندارد!
🔹اما خاطره هایی که انسان تا یاد آنها میکند، اخمش در هم میرود! حتی زمانی که تنها نشسته، با کسی هم صحبت نمیکند، این خاطره ها در ذهن میآید. اصلاً انسان نگذارد که این خاطره در ذهن بیاید. اگر بیاید، خراب میکند. از این رو انسان از اول نباید راه بدهد.
🔹کسی به نزد انسان بیاید و از یک شخصی حرف بزند، بخواهد غیبتش را بکند، حتی بخواهد مطلب صحیحی هم بگوید، راست هم بخواهد بگوید، ولی همین که در او یک خاطرۂ بد ایجاد شود، خراب میکند.
🎙.آیة اللَه حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی، قدّس الله سرّه
🔊. #شرح_حدیث_عنوان_بصری، جلسه 200.
#سلوک #مراقبه #رمضان #تخیلات #غیبت_کردن
@ghazi_ir
🌺حلول ماه مبارک رمضان، ضیافت گستردۂ خداوندگار، باران رحمت پروردگار، بر همۂ میهمانان الهی تبریک و تهنیت باد.
@ghazi_ir
4_5895400259428812624.pdf
3.95M
📚 سیره سالکان در ماه رمضان
🔘 برگرفته از بیانات و آثار حضرت آیتالله حاج سید محمدمحسن حسینی طهرانی قدس الله نفسه الزکیه.
📃 بخش اول: اسراری از نفحات ماه رمضان
📃 بخش دوّم: ادب حضور در ضیافت الهی
📃 بخش سوّم: جایگاه روزه در سیر تجردی سالک الی الله و بیان مراتب روزه
📃 بخش چهارم: تأثیر قرائت قرآن، ادعیه و نوافل در تعالی روح
📃 بخش پنجم: اسرار لیالی قدر، دهه آخر و عید سعید فطر
🏷 خاتمه: توصیه های بزرگان نسبت به بعد از ماه رمضان
@ghazi_ir
23.64M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 | #سخنرانی_تصویری
💠 ماه رحمت
🎙حضرت آیتالله سید محمدمحسن حسینی طهرانی قدّس الله سرّه
📚 شرح حدیث عنوان بصری، جلسهٔ ۱۸۱.
⏱ ۰۴:۱۸ دقیقه
💾 ۲۳ مگابایت
📌 #رمضان_المبارک
@ghazi_ir
🔶 کز خیالی عاقلی مجنون شود!
🔹بارها خدمت رفقا عرض کردهام: «هرچه ذهن از خبر خالیتر باشد، توجهش بیشتر است.»
غیر از مسائل ضروریای که انسان بر حسب موقعیت اجتماعیِ خود و امثال ذلک باید در جریان باشد، برخی چیزها بیفایده و غیرضروری و بینتیجه است و غیر از اینکه حرص و جوش انسان را درآورده و اعصاب انسان را خرد کند، ثمرهای ندارد، و کاری از دست آدم برنمیآید؛ مانند اینکه «فلانجا دروغ گفتند، فلانجا راست گفتند؛ فلانی فلانکار را انجام داده؛ فلانجا خلاف شد، فلانجا درست شد و...» (خُب شد که شد!)
🔹این مسائل مرتّباً فقط قوای متخیّلۀ انسان را در انسان ایجاد و اضافه و تشدید میکند.
🔹نگویید: «ما میتوانیم بر این افکار غلبه کنیم!»
- خیر اینگونه نیست؛ نمیتوانیم غلبه کنیم! والله نمیتوانیم غلبه کنیم! هیچکدام از ما نمیتوانیم بر آن اثری که در نفس ما میگذارد و حالت امنیّت و استقرار نفس را مختل میکند، غلبه کنیم. حال که اینطور است، هرچه این مسائل کمتر باشد بهتر است!
🔹دلیلی ندارد که انسان گوش به هر خبری بسپارد.
🎙. حضرت آیةالله حاج سید محمدمحسن حسینی طهرانی قدّس الله سرّه
🔉. برگرفته از #شرح_دعاى_ابوحمزه_ثمالی، جلسۀ ٩، رمضان سال ١۴۳۵
#آرامش_نفس #تشویش #اطمینان #طمأنینه #اخبار #مراقبه #نفی_خواطر
@ghazi_ir
17.77M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠. اثر #روزه در شب نمایان میشود.
- در بیداری شبها علاوه بر #تهجد، #مطالعه کتب بزرگان و کلمات و اشعار اولیاء بسیار مطلوب است.
📼آیت اللَه حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی قدّس الله سرّه.
🎞. #شرح_حدیث_عنوان_بصری، جلسه 200، دقیقه 69:52 .
#سلوک #ماه_رمضان #شب_زنده_داری #عبادت #سهر
@ghazi_ir
﷽
📌. خطر تثبیت انانیّت و نفسانیّت در صورت انجام عبادات بدون فراغ قلب
📚 در رساله " سیره سالکان در ماه رمضان، ص ۸۷ " از عالم ربانے و حڪیم متالہ مرحوم آیةاللہ سید محمد محسن حسینے طهــرانے رضوان اللہ علیہ آورده اند:
✍🏻. تا انسان فراغ قلب نداشته باشد نمى تواند به مطلب برسد و هيچ راهى نيست! در غير اين صورت، تمام راه ها و تمام درب ها به روى انسان بسته است و به اندازه عمر نوح اگر روزها را روزه بگيرد و شب ها را به قيام و عبادت و تهجّد برخيزد و در راه خدا انفاق کند و اگر تمام زمين از طلا باشد و آن را در مسير رضاى الهى صرف کند، به اندازه يک سر سوزن، يک ميل حرکت نخواهد کرد و تمام اين اعمال و رفتار در راستاى تثبيت انانيّت تحقق پيدا خواهد کرد، نه در راه تزکيه! و تمام اين مسائل و اعمال و رفتار در راستاى تحکيم موقعيّت نفسانى، وجود خارجى پيدا خواهد کرد نه در راستاى تصفيه باطن و رشد روحانى و تجرّد عقلانى!
❖. کار او در اين مدّت حدّاقل به اندازه يک دستگاه ضبط است که آن را روشن بگذاريد و هر وقت نوار تمام شود، خودش شروع کند به گرديدن و چرخيدن و مدام قرآن بخواند، از سوره حمد شروع کند و به سوره توحيد ختم کند؛ چه فايده اى دارد؟ چقدر بر مقام آن ضبط اضافه مى شود؟ بعد از يک ماه اگر قيمت ضبط پنجاه هزار تومان است، آیا شما مى گوييد این ضبط پنج ميليون مى ارزد؛ چون اينقدر براى ما قرآن خوانده است؟! یا اینکه نه مى گوييد: چون يک ماه کار کرده است، قيمتش ده هزار تومان هم کم شده است!
❖. ولکن در مورد انسان، مسئله بالاتر از اين و خطرناکتر از اين است، مسئله اين است که در صورت عدم تربيت نفسانى و عدم رشد و تجرّد عقلانى و عدم رعايت مراقبات شرعيّه و عدم رعايت رياضات الهيّه، نفس در مقام انانيّت و نفسانيّت خودش با اين اعمال بدتر خواهد شد، خطر اينجاست!
❖. اى کاش اين نمازها را از اول نمیخواند و اين روزه ها را نمیگرفت و اى کاش اين انفاق ها و اين امور مستحسنِ جاذبۀ عرفى را بدون رعايت دستور و اطاعت از فرد خبير و بصير انجام نمیداد، حدّاقل نفسش میگفت ما که خرابيم!
❖. ديده ايد بعضى ها را که اهل گناه هستند؛ ولى دلشان پاک است. اسم خدا که مى آيد، گريه مى کنند و مى گويند: " خدا که مى داند ما کارمان چقدر خراب است! " اينها خيلى جلوترند از اينهايى که يک عمر نوح را به عبادت گذرانده اند، بدون دستور و بدون رعايت موازين تزکيه و تربيت و بدون ارشاد و دستگيرى و هدايت در تحت فرد خبير و استاد کامل به طوری که در آنها اصلا هيچ چيز باقى نمانده است؛ آن اهل گناه از اينها جلوترند، چون لااقلّ در دلشان صفائى باقى مانده است. در دل اينها نورى باقى مانده است، در دل اينها يک نقطه اى براى اتّصال باقى مانده است، راهى در دل آنها با پروردگار هنوز موجود است، و قلب آنها هنوز براى پذيرش دستور آماده است.
#سیره_سالکان_در_ماه_رمضان #مقالات_موضوعی #آیت_الله_طهرانی
@ghazi_ir
30.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
🎬. #تصویری | پرسش و پاسخ | ۰۱
🎙. سخنران: عالم ربانی و حکیم متأله آیة الله حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی قدس سره
🗃. سلوک خانواده قم ، جلسه ۲۳
#آیت_الله_طهرانی #پرسش_و_پاسخ
@ghazi_ir
﷽
🔵. نعمتِ لغزش !
🔸لغزش و خطایی که از انسان سر میزند باید آن را نعمتی از جانب پروردگار بداند؛ که خدا می خواهد به انسان بفهماند که تو این هستی؛ اعتراف کن به عجز و فقر و لغزش و خطای خود، من هم با غفّاریت و رحمانیّت جلو میآیم.
🔸اینجاست که همه ی انبیا و اولیا در تعامل با خداوند، محوریتِ اصلی را این می گذارند که ما گناهکاریم وخطاکاریم، و تو کریم و غفور و ستّاری.
🔸یعنی سالک باید سنگ بنای سلوکش را عبودیت، استکانت و سرشکستگی قرار دهد.
🎙. آیة اللَه سید محمد محسن حسینی طهرانی، قدّس الله سرّه.
🔊. #شرح_دعای_ابوحمزه_ثمالی، سنه 1438، جلسه 6.
#سلوک #عبودیت #گناه #فقر_سلوکی
@ghazi_ir
﷽
📌. نقش مراقبه در تغییر و دگردیسی نفس در ماه رمضان
📚 در رساله " سیره سالکان در ماه رمضان، ص ۱۰۰ تا ۱۰۲ " از عالم ربانے و حڪیم متالہ مرحوم آیةاللہ سید محمد محسن حسینے طهــرانے رضوان اللہ علیہ آورده اند:
✍🏻. معناى مراقبه این است که انسان خیال خود را دربارۀ مسائل تصحیح کند. توهّمات را از بین ببرد و سعى کند که روى مطالب بیشتر فکر کند..... نفسى که تخيّلات او قوى باشد نمیتواند جاذب آن انوار الهى باشد. هر مقدار که ما بيشتر در جنبه تخيل و قوه واهمه و متخيله نفس بکوشيم از آن طرف محروم خواهيم شد. هر چقدر قوّه متوهّمه و متخيّله خود را کم کنيم از آن انوار عقل و انوار بهاء و جلال و جمال پروردگار بيشتر میتوانيم بهرهمند شويم.
❖. با توجّه به این مراقبه ها، آن خصوصیّات ماه مبارک رمضان، براى انسان کمکم حاصل میشود... صرف امساک از مفطرات کفایت نمیکند. مراقبه نسبت به کردار و رفتار و اقوال و همینطور در تخیّلات و توهّمات هم باید ضمیمه بشود، تا اینکه بتواند آن رحمت اثر خود را در انسان به وجود بیاورد. لذا در ماه رمضان این پوسته میشکند. یک هفت هشت ده روز که از ماه رمضان گذشت، کمکم انسان این تغییر را در خود احساس میکند.
❖. احساس میکند از یک فضایى خارج شده و در یک فضاى دیگر قرار گرفته است. خودش از آنچه قبلا دچار بوده، بدش مى آید. این که بدش مى آید، به خاطر این است که دارد شکل عوض میکند. دارد پوسته عوض میکند. دگردیسى دارد براى او رخ میدهد. آن پوستۀ کهنه را به کناری مى اندازد و به شکل جدیدى مى آید.
❖. لذا در اینجا انسان خیلى باید دقّت کند. یعنى خلاصه، ماهى است که این شرایط را خدا در اختیار ما قرار داده است. ما اگر بخواهیم در غیر از این ماه به این شرایط برسیم، مشکل تر میرسیم. زور بیشترى را باید به کار بگیریم، بیشتر باید با نفس خود کلنجار برویم. بیشتر باید به نفس دهنه بزنیم. ولى در ماه رمضان، نه، کلنجار خیلى ندارد. مثل این که آدم را گذاشتند در سرازیرى، هلش مى دهند.
#سیره_سالکان_در_ماه_رمضان #مقالات_موضوعی #آیت_الله_طهرانی
@ghazi_ir
﷽
📌. عدم مطلوبیّت تکثّر گرایی در عبادات
📚 در رساله " سیره سالکان در ماه رمضان، ص ۲۲۷ " از عالم ربانے و حڪیم متالہ مرحوم آیةاللہ سید محمد محسن حسینے طهــرانے رضوان اللہ علیہ آورده اند:
✍🏻. بنده عرض نمی کنم که همۀ مسائل در این ماه رمضان به دعا و قرآن بگذرد؛ با زیاد خواندن مخالف هستم و هیچ نتیجه اى ندارد. به اندازه و میزان خواندن و فهمیدن، این در نفس تأثیر میگذارد. هر روز فرض کنید که این مقدار مفاتیح را دوره کنیم، هر روز خواندن تأثیرى ندارد!
❖. خدمت مرحوم آقاى حدّاد رضوان الله علیه بودم ایشان یک دستور و برنامە خاصى به بنده دادند. بعد فرمودند: " این دستور را وقتى انجام بدهید که سرحال باشید و خسته نباشید. اگر در غیر اینموقع انجام بدهید، فایده اى ندارد یا خیلى کم فایده دارد! "
❖. عبادتى را که انسان انجام میدهد، اگر از روى رغبت نباشد، چه فایده اى دارد؟! مگر مرحوم قاضى نمى فرمودند که: " باید وقتى براى نماز شب بلند می شوید، حالت نشاط داشته باشید، آبى به صورت بزنید، چیزى بخورید و از آن حالت ضعف بیرون بیایید."
❖. نماز شب خواندن، کارت زدن در اداره نیست که بگوییم: الله اکبر ، بسم الله الرحمن الرحیم بعد هم یازده رکعت تمام می شود و بخوابیم! عرض کردم در این حالت بهره کم است. باید از آن نماز شب ببینید چقدر بهره گرفتید. انسان وقتى نماز شب مى خواند، باید احساس کند آن ربط را؛ آن مى ماند، نه این نحوه خواندن. آنچه که مى ماند، آن جان عبادت است که انسان را عوض مى کند.
#سیره_سالکان_در_ماه_رمضان #مقالات_موضوعی #آیت_الله_طهرانی
@ghazi_ir