🔺برنامه زنده تلویزیونی کلمه
▫️کلمه بیستوسوم : سالک توحیدی
▫️یادنامه علامه حسن حسنزاده آملی (ره)
▫️مهمان: آیت الله حسن رمضانی
▫️میزبان: وحید یامینپور
🔻 پنجشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۲ - ساعت ۲۳
شبکه یک سیما
▫️«برنامه تلویزیونی کلمه»
https://eitaa.com/hadisesahar
🔶 تسخیر علامه حسن زاده!
🔹استاد حسن رمضانی:
پس از مدتی که علامه حسن زاده آملی در خدمت درس آیت الله الهی طباطبایی بودند، ایشان مریض شده و در بیمارستان نکویی قم بستری شدند و درسشان تعطیل شد. علامه می فرمودند: از اینکه درس تعطیل شد، بسیار دلگیر و ناراحت بودم، لذا فردای آن روز قلم و دفتر را برداشتم و خدمت ایشان در بیمارستان نکویی رفتم که هم از ایشان عیادت کنم و هم اگر صلاح بدانند و حالی داشته باشند، همانجا ما درسی داشته باشیم. خدمتشان مشرف شدم و گفتم: یک روز درس تعطیل شد، خیلی دلم گرفت؛ لذا آمدم خدمت شما تا اگر حالی داشته باشید همینجا من در محضرتان استفاده کنم. ایشان فرمودند: حاجی آقای حسن زاده، راستش دیشب من هم اولین شبی بود که در بیمارستان می خوابیدم، تاکنون به عمرم در بیمارستان نخوابیده بودم. خیلی دلم گرفته بود، برای اینکه از آن حالت خارج بشوم، لحظاتی را با شما محشور بودم! گفتم: یعنی چه؟! فرمود: دیشب ساعت فلان نرفتید کتابخانه؟ گفتم بله! فرمود: فلان کتاب را بر نداشتید؟ گفتم بله! فرمود: مقداری مطالعه نکردید؟ گفتم بله! فرمود: بعد از مدتی کتاب را به قفسه برنگرداندید؟ گفتم بله! فرمود: این من بودم که با پای شما رفتم به کتابخانه و با دست شما کتاب را برداشتم و با چشم شما کتاب را مطالعه کردم و بعد کتاب را سر جایش برگرداندم!
گفتم: «آقاجان شما چه کارهایی با ما می کنید!». ایشان ما را تسخیر کرده بود و ما با اراده و خواست ایشان کارهایی را انجام می دادیم و خودمان هم خبر نداشتیم!
(حدیث سهر، ص۲۵۴)
#آیت_الله_الهی_طباطبائی
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar
4_5913599118193725845.mp3
41.49M
🎧 صوت کامل کلمه بیستوسوم - یادنامه علامه حسنزاده آملی (ره)
گفتگو با استاد حسن رمضانی
#فایل_صوتی
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar
آیات یعنی علی و اولاد علی (علیهم السلام).mp3
2.12M
🎧 آیات یعنی علی و اولاد علی (علیهم السلام)
🎙 استاد حسن رمضانی
#پادکست
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar
🔶 رابطۀ با خدا و خلق
🔹استاد حسن رمضانی:
در یکی از تابستانهایی که حضرت علاّمۀ طباطبایی به مشهد مشرّف شده بودند، حقیر و تعدادی از دوستان به حضور سرا پا نور و سرورشان تشرّف حاصل کردیم. به حق مجلس وزین و با معنویتی بود! از ایشان درخواست موعظه و نصیحت کردیم. آن بزرگوار بر دو نکته تاکید کردند؛
نخست آنکه فرمودند: «خداوند میفرماید: ولا تکونوا کالذین نسوا الله فانسیهم انفسهم اولئک هم الفسقون؛ مانند آنان که خدا را به فراموشی سپردند و خدا هم آنان را از یاد خودشان برد نباشید! آنها همان فاسقان هستند».
نکتۀ دوم هم این بود که فرمودند: «امام علی علیه السلام میفرمایند: «من اصلح ما بینه و بین الله سبحانه اصلح الله ما بینه و بین الناس»؛ هرکس آن چه را که میان او و خداوند است اصلاح کند، خداوند آن چه را که میان او و مردم است اصلاح میکند».
علاّمه در این توصیۀ اخلاقی به دو گونه ارتباطی که انسان با غیر خود دارد اشاره فرمودند:
نخست: رابطه انسان با خداوند؛
دوم: رابطۀ انسان با مردم.
دربارۀ ارتباط انسان با خداوند با توجه به آیه سورۀ حشر تاکید داشتند که: خدا فراموشی به خود فراموشی و خود فراموشی به فسق میانجامد و فسق هم به معنای خروج از مدار تکامل و سعادت است و دربارۀ ارتباط انسان با مردم هم با توجّه به سخن امام علی علیه السلام سفارش کردند: راه اصلاح روابط مردمی، اصلاح رابطهای است که انسان با خدا دارد، که اگر این اصلاح شود، آن هم به خواست خداوند، بدون آن که مؤونهای داشته باشد اصلاح میشود.
(حدیث سهر، ص۲۴۷)
#علامه_طباطبائی
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar
🔶 نابغۀ پاک
🔹استاد حسن رمضانی:
اسـتاد جوادی آملی، نسـبت به پاکی ابن سـینا بسـیار تأکید داشـته و می فرمودند:
ابن سـینا صـرف نظـر از ملّایی و نبوغی که داشـت، خیلـی پاک بود.
(حدیث سهر، ص۱۳۸)
#ابن_سینا
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar
🔶 حکمت با طعم عرفان عملی
🔹استاد حسن رمضانی:
جلسات عمومی عرفان عملی علامه حسن زاده آملی (ره) همراه تدریس فلسفه و عرفان نظری بود. در درسهای حکمت و عرفان، مطالب اخلاقی و عرفان عملی و دستور العمل های عمومی بیان می داشتند.
مثلا می فرمودند تا جایی که ممکن است دایم الوضو و با طهارت بوده باشید. دوم اینکه در روز مراقبه را جدی بگیرید. هر چیزی را نگویید، هر چیزی را نخورید، هر جایی نروید، با هر کسی ننشینید. در جایی که حاضر می شوید بدانید که در محضر ملکوتید. می فرمودند علامه طباطبایی می فرمود: تخم سعادت مراقبه است. سوم اینکه می فرمودند شب قبل از خواب مسبحات ست را تا جایی که ممکن است بخوانید که این از سنتهای پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بود. خیلی به این سه مورد، سفارش می کردند و تاکید داشتند. بعد می فرمودند با قرآن آشنا باشید. ترجمه کلمات قرآن را خوب بفهمید. زشت است برای شما که آیات قرآن را بخوانید و برای فهم معانی آن به کتاب لغت و ترجمه مراجعه کنید. ترجمه ظاهری قرآن را خوب بلد باشید. به حشر و نشر با قرآن هم خیلی تأکید داشتند. دستور العمل های عمومی ایشان اینطور بود. همراه با تدریس عرفان نظری اینها را پر رنگ بیان می کردند.
(حدیث سهر، ص۲۸۳)
#علامه_حسن_زاده
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar
🔶 اهمیت استاد در سیر إلی الله
🔹استاد حسن رمضانی:
ســید علی آقای قاضــی در ســیر الی اللــه و عرفــان بــه داشــتن اســتاد، بســیار اهمیــت می دادنــد. از نظــر ایشــان، ســالک اگــر نصــف عمــر خــود را در جسـتوجوی اسـتاد بگذرانـد، ارزش دارد و سـالکی کـه اسـتاد را دریابـد، نصـف راه را طــی کــرده اســت.
(حدیث سهر، ص۱۸۴)
#علامه_سید_علی_قاضی
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar
🔶 لا بشرط مقسمی
🔹استاد حسن رمضانی:
من ندیدم کسی را که از منزل ایشان (آیت الله عزالدّین زنجانی) ناراحت و ناراضی خارج بشود. این به خاطر همان خلق و خوی ویژه و اهل مدارا بودن ایشان بود که با هر کسی براساس اقتضائات روحیه او معاشرت میکرد. لذا همیشه مردم از محضر ایشان با خوشحالی تمام خارج میشدند، چرا که ایشان خود را در تعیّن خاصی محدود و محصور نمیکرد.
گاهی میفرمودند: آیا اصطلاح «لا بشرط مقسمی» را شنیدهاید؟ اگر میخواهید مصداق مجسم «لا بشرط مقسمی» را پیدا کنید به من نگاه کنید.
ایشان با کسی که انقلابی بود، انقلابی بودند. کسانی که ضد انقلاب بودند آنها را هم می پذیرفتند و تکریم می کردند. افرادی که با فلسفه میانه خوشی داشتند با آنها خوب بودند، با افرادی که با فلسفه میانه خوشی نداشتند با آنها هم خوب بودند. با عرفا خوب بودند با ضد عرفا هم خوب بودند. البته مدارا می کردند وگرنه رگه های انقلابی و عرفانی و فلسفی در ایشان بود.
(حدیث سهر، ص۳۵۹)
#آیت_الله_عزالدّین_زنجانی
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar
🔶 من افراد را می شناسم!
🔹استاد حسن رمضانی:
عصر جمعه ای بود رفته بودم خدمت آیت الله بهاءالدینی و نماز مغرب و عشا را با ایشان خواندم. افراد که رفتند، من ماندم و ایشان و ایشان هم سرحال بودند. لذا خادم حسینیه را صدا زدند و گفتند: داش مرتضی! یه چایی بیار ما و آقا بخوریم! داش مرتضی هم یک استکان چایی برای ایشان ریخت و یک استکان برای من و خودش هم رفت. من دیدم جلسه خیلی خودمانی است و ایشان هم سرحال و با نشاط اند؛ لذا مناسب است که برخی از اسرار مگو را از ایشان بپرسم.
به ایشان گفتم: آقا! من در این مدت هفت، هشت سالی که در خدمتتان بودم به کرّات اتفاق افتاده که من روزها با چیزهایی مواجه می شدم و شب که به خدمتتان می رسیدم شما دقیقا به همان اشاره می کردید، لذا این سوال برایم پیش آمده که آیا شما به اینهایی که می گویید توجه و نظر دارید یا اینکه خداوند همین طور بر زبانتان جاری کرده و راست در می آید؟
ایشان گفتند: آقا اگر چیزی متوجه شدی خدا را شکر کن!
گفتم: الحمدلله! یک چیزهایی را متوجه شده ام، ولی می خواهم ببینم این ها خیالات و اوهام من است یا واقعیت دارد؟
ایشان از بین عینک و ابرو نگاه تند و تیزی به من کردند و با صدای بمی که داشتند فرمودند: آقا من اجمالا به شما بگویم که من افراد را می شناسم!
این را که گفتند در من انفجاری حاصل شد و حالتی دهشت انگیز و وحشت آور به من دست داد و دیگر متوجه چیزی نشدم و از حال رفتم! وقتی متوجه شدم که دیدم داش مرتضی دارد من را از روی پاهای ایشان بلند می کند!
(حدیث سهر،ص۳۴۲)
#آیت_الله_بهاء_الدینی
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar
🔶 از بوسیدن کلّۀ من هم بهتر است!
🔹استاد حسن رمضانی:
شخصی ايشان را در حرم حضرت رضا (علیه السلام) می بیند و بر اثر عشق و ارادت و علاقه ای که به ايشان داشته، خواست دست علاّمه را ببوسد. ايشان با صداقت تمام و ارادت کامل می فرمايد: «شما اگر خم بشويد و صحن مطهّر حضرت رضا را ببوسید، از بوسیدن کلّۀ من هم بهتر است».
ايشان حتی از «سر» مبارکشان تعبیر به «سر» هم نکردند و از باب بی اعتنايی به خود، از سرشان به «کلّه» تعبیر کرده و فرمودند: «اگر خم بشويد و صحن مطهّر حضرت رضا را ببوسید از بوسیدن
کلّۀ من هم بهتر است».
خیلی عشق و معرفت می خواهد که شخص اينگونه به قضیه نگاه کرده و اينگونه اظهار نظر کند و بگويد بوسیدن صحن مطهر حضرت امام رضا به خاطر انتساب به حضرت از بوسیدن سر من افضل است!
(عرفان علامه طباطبائی، ص۲۶۶)
#علامه_طباطبائی
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar
🔶 ملاصدرا به گردن حوزه ها حق دارد!
🔹استاد حسن رمضانی:
آیت الله بهاء الدینی (ره) در جلسه ای که در خدمتشان بودیم فرمودند: «آقا! آخوند ملاصدرا خیلی به گردن حوزه ها حق دارد! شما این شرح اصول کافی ایشان را ببینید این آقایانی که ان قلت و قلت دارند بیایند عوض این حرف ها و این قدر ناشناسی ها یک سطر مثل آنچه آخوند نوشته است بیاورند. مثل جناب آخوند در شرح روایات حرف بزنند و مشکل گشا باشند، این مرد این کار را کرده است شما چه کرده اید که این قدر از دین و از قرآن و اهل بیت دم می زنید؟».
خود آیت الله بهاء الدینی از نوادگان دختری جناب صدرالمتألهین رضوان الله علیه بودند. با اینکه می فرمودند من ذوق فلسفی ندارم، یک روز در درس جناب آقای شاه آبادی شرکت کردم سرم درد گرفت و دیگر به درس ایشان نرفتم، اما مع ذلک نسبت به آخوند این دیدگاه را داشت و برای آخوند جایگاه ویژهای قائل بود.
(حدیث سهر، ص۱۵۶)
#ملاصدرا
حدیث سهر (بیانات و خاطرات استاد حسن رمضانی)
https://eitaa.com/hadisesahar