👀 روش تشخیص انتقاد سازنده
اول باید دو تا موضوع رو بررسی کنید:
1. آیا این انتقاد واقعیت داره؟
برای این کار می تونید، نظر چند نفر دیگه رو هم درباره موضوع جویا بشید تا بفهمید که فقط نظر اون منتقد بوده یا نه، واقعا یه جای کارتون باید اصلاح بشه.
2. شخص مقابل قصد داره به رشد شما کمک کنه یا می خواد اعتبارتون رو زیر سوال ببره؟
در صورتی که حق با طرف مقابل بوده اما شیوه انتقاد کردنش ویژگیهای زیر رو داره، در حالت بدبینانه قصد تخریب شما رو داره و در حالت خوشبینانه روش درست انتقاد کردن رو بلد نیست:
- انتقادش رو توی جمع می گه
- از کلمات تحقیرآمیز و بی ادبانه استفاده می کنه
- کل شخصیت طرف مقابل رو زیر سوال می بره نه یه رفتار اشتباه رو
- انتقاد رو برای شخص دیگه ای هم بازگو می کنه
#مشاوره_فردی
💚 @HAMDARDI_COM
.
اما سوال بعد اینه که چطوری
آدم #انتقاد_پذیری باشیم؟
با ما همراه باشید...
.
۱. قبل از هر واکنشی، فقط گوش دهید
هرگونه واکنش اولیه را حذف کنید و فقط گوش دهید تا متوجه شوید اتفاقی که افتاده، از دید شخص دیگری چگونه ارزیابی میشود. با این قصد گوش کنید که بفهمید ماجرا از چه قرار است نه با این نیت که بلافاصله پاسخی بدهید.
صحبت طرف مقابل خود را قطع نکنید، بحث نکنید، حقایق را رد یا تصحیح نکنید، انتقادات و شکایات خود را مطرح نکنید، فقط گوش دهید! گوش دادن فعال به معنای درک کردن عمیق صحبت طرف مقابل است و یکی از اصول برقراری ارتباط موثر است.
گوش دادن فعال به معنای تسلیم در برابر حرفهای طرف مقابل نیست. شاید انتقاد سازنده باشد، پس ابتدا گوش دهید و سپس پاسخ مناسب را ارائه دهید.
تنها در یک صورت اجازه ندهید طرف مقابل به صحبتاش ادامه دهد. اگر طرف مقابل فریادزنان یا با کلمات توهینآمیز در حال بیان انتقادش بود، بلافاصله با لحن آرام اما جدی و مقتدرانه به او بگویید که تا زمانی که نمیتواند عصبانیتش را کنترل کند و با لحن و کلمات مناسب و محترمانه انتقادش را بیان کند، نمیتوانید با او گفتگو کنید.
#مشاوره_فردی
🌱 @HAMDARDI_COM
🔻 گامهای انتقادپذیر شدن
۲. حالت تدافعی خود را بشناسید
ما آمادهایم که در صورت انتقاد بلافاصله وارد حالت دفاعی شویم. آگاه شدن از حالت تدافعی میتواند اولین سد عدم انتقاد پذیری را بشکند! وقتی به چیزی که موافق نیستید گوش میدهید، حالتی دفاعی به خود می گیرید، اما اگر انتقاد سازنده باشد، چطور؟
اگر واقعا رفتار اشتباه شما به دیگری آسیب وارد کرده باشد، واکنش نابجای شما تنها از اعتبار و منطقتان نزد دیگران میکاهد، ممکن است فرد متعصبی به نظر برسید. پس بهتر است ابتدا دلیل عصبانیت یا ناراحتی خود را کشف کنید و سپس تصمیم بگیرید چه پاسخی بدهید.
🌱 @HAMDARDI_COM
🔻 گامهای انتقادپذیر شدن
۳. نفس عمیق بکشید
وقتی انتقادی را میشنوید، ممکن است به سرعت عرق کنید و ضربان قلبتان بالا برود، اما نیاز نیست تا این اندازه به خود سخت بگیرید. شما میتوانید هر نوع انتقادی را نپذیرید و روی حرف خود ثابت قدم باشید.
ولی سعی کنید ابتدا نفس عمیقی بکشید و در مورد انتقاد فکر کنید. هر کاری میتوانید انجام دهید تا خود را آرام کنید. آرامش بهترین راه برای پذیرش آگاهانه انتقاد و بررسی شفافتر موضوع باشد.
✅ @HAMDARDI_COM
۴. در مورد چیزهای مبهم سوال بپرسید
وقتی انتقاد مبهم است، از فرد انتقادکننده بخواهید تا بیشتر توضیح دهد. این کار باعث میشود منظور دقیق را بفهمید و به او نشان دهید که آماده پذیرش انتقاد هستید.
فقط مراقب باشید مثل یک وکیل رفتار نکنید و با طرح پرسشهای بسیار، از موضوع اصلی خارج نشوید. فقط از طرف مقابل بخواهید در مورد چیزهای مبهم بیشتر توضیح دهد.
@HAMDARDI_COM
🔻 گامهای #انتقادپذیر شدن
۵. روی توهین خط بکشید
ممکن است بعد از شنیدن انتقاد از کوره در بروید و شروع به توهین کنید. این الگوی رفتاری بدترین حالت ممکن است که نشان میدهد نه فرد انتقاد پذیری هستید و نه به آداب رفتار محترمانه آشنایی دارید!
اگر فرد مقابل با آرامش و مهربانی با شما سخن میگوید، پس چه دلیل دارد که عصبانی شوید یا به او توهین کنید؟ توهین کردن، شخصیت شما را زیر سوال میبرد.
🌱 @HAMDARDI_COM
۶. از طرف مقابل تشکر کنید
پس از اتمام گفتگو، شما ممکن است تنها با ۷ درصد از صحبتهای طرف مقابل موافق باشید اما همین ۷ درصد نیز میتواند وجه اشتراک شما با طرف مقابل باشد. این وجه اشتراک مهم است زیرا نشان میدهد که شما هنوز هم آماده پذیرش انتقاد هستید.
از طرف مقابل تشکر کنید زیرا حتی به اندازه ۷ درصد هم که باشد، شما را به سمت اصلاح و بهبود راهنمایی کرده است. اگر هم هیچ چیز برای توافق پیدا نکردید، از او به خاطر صراحتش تشکر کنید.
به او بگویید که به انتقادش فکر خواهید کرد. ممکن است پس از بررسی عمیقتر در خلوتتان به نکاتی پی ببرید که در همان لحظه اول نظرتان را به خود جلب نکرده است.
🌱 @HAMDARDI_COM
۷. برای بررسی انتقاد، زمان بیشتری بخواهید
اگر موضوع به گونهای است که میتوانید بلافاصله ارزیابی مناسب داشته باشید، با خودتان جمعبندی کنید و پاسخ مناسبی (رد یا قبول موارد عنوان شده) بدهید، این کار را انجام دهید.
اما اگر کنترل افکار خود را از دست دادهاید یا به هر دلیل دیگری ترجیح میدهید در خلوتتان آن گفتگو را بررسی کنید و سپس پاسخ بدهید، حتما از طرف مقابل زمانی را برای فکر کردن درخواست کنید و نتیجه را در زمان دیگری با او مطرح کنید.
به یاد داشته باشید همیشه فرصت برای پاسخ دادن هست، اما گاهی دیگر نمیتوانید حرفی که شتابزده گفتهاید را پس بگیرید!
🌱 @HAMDARDI_COM
۸. برای شنیدن انتقاد زمان مناسب را تعیین کنید
اگر طرف مقابل زمان و شرایط مناسبی را برای بیان انتقاداتش انتخاب نکرده، با حالتی محترمانه از او بخواهید که زمان دیگری را به گفتگو بپردازید.
مثلاً بگویید: «من نمیتونم در حال حاضر روی حرفهات تمرکز کنم چون در شرایط مساعدی نیستم. بهتره زمان دیگری رو برای گفتگو انتخاب کنیم.»
🌱 @HAMDARDI_COM
🔻 گام آخر #انتقادپذیری
۹. دیدگاه متفاوت خود را بیان کنید
شما نباید بیش از حد سازگار و صلحطلب باشید که برای جلوگیری از درگیری، از طرف مقابل عذرخواهی کنید. همین اجتناب از بحث و گفتگو در شرایطی که مطمئنید حق با شماست، نشانه آشکاری از عزت نفس ضعیف است. حتی اگر طرف مقابل انتقاد سازنده به شما ارائه دهد، باز هم اگر نظر یا دلیل قانعکنندهای دارید باید به زبان بیاورید.
✅ @HAMDARDI_COM
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
یا محمد ای خرد پابست تو
ای چراغ مهر و مه در دست تو
هر زمان گلواژه هایت تازه تر
بلکه از هستی بلند آوازه تر
ختم شد بر قامتت پیغمبری
این ترا باشد دلیل برتری . . .
#مبعث
#عید_مبعث مبارک
💚 @HAMDARDI_COM
❣توی نگاه اول نمیشد از
جمع تشخیصش داد، چون نه
بالای مجلس مینشست، نه
لباس گرونقیمت میپوشید🍃
🌤ولی حرف که میزد، نور
بود که جاری میشد تو ذهن
و دل آدما✨
🌟مثل همه بود، ولی هیچکس
مثلش نبود🙂
💌 برگزیده شدنش مبارک
همهمون💚
#مبعث
#عید_مبعث
💚 @HAMDARDI_COM
❤️🔥 چی میشه یه دفعه قاطی میکنیم و میزنیم به سیم آخر؟!
۵ دلیل روانشناختی خشمهای انفجاری 👆
👤 جوونه | #مشاوره_فردی #پرخاشگری
🪴 @HAMDARDI_COM
وقتی بپذیریم، میتونیم پی التیام بریم...
#قصار_درمانی
💚 @HAMDARDI_COM
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ یه رابطه خوب، همیشه ۵۰-۵۰ نیست. البته اینم بگم که توی زندگی مشترک، اگه چرتکه رو نذاری کنار، باختی!
#مشاوره_خانواده
#مشاوره_فردی
#فیلم #ویدیو
💚 @HAMDARDI_COM