هدایت شده از اخلاق پژوهان ایران
Ide Yabie Qurani Dar Daneshe Akhlagh 1400-09-21.mp3
20.59M
🔊 صوت نشست علمی؛
💠 موضوع: ایده یابی قرآنی در دانش اخلاق؛ مورد پژوهی اخلاق فناوری اطلاعات
🎤 سخنران:
حجت الاسلام دکتر حسینعلی رحمتی
💎 ویژه دومین همایش وبیناری علوم انسانی - اسلامی
🗓 تاریخ برگزاری: 1400/09/21
┏━━━🔸🔵🔸━━━┓
https://eitaa.com/ethical
┗━━━🔸🔵🔸━━━┛
اخلاق پژوهان ایران
هدایت شده از خبرگزاری حوزه
🔔 گروه علمی بررسی موضوعات پایاننامههای سطح ۴ فضای مجازی آغاز به کار کرد
رئیس انجمن مطالعات فضای مجازی حوزه علمیه قم از راهاندازی گروه علمی بررسی موضوعات پایاننامههای سطح ۴ فضای مجازی در مرکز مدیریت استان قم و با دستور ویژه آیتالله اعرافی، مدیر حوزههای علمیه خبر داد.
جزئیات بیشتر:👇
https://hawzahnews.com/xbVPx
@HawzahNews | خبرگزاریحوزه
هدایت شده از رویدادهای فصلی جامعه الزهرا (س) سال تحصیلی 1401-1400
🔰 پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا سلام الله علیها پیش رویداد «جنسیت و علوم اسلامی» را برگزار می کند.
🔆🔆🔆🔆
۱. نشست تخصصی: «حنسیت و اخلاق اسلامی»
✅استاد زینب کبیری
🗓 سه شنبه ۳/آبانماه 🕰ساعت: ۸:۳۰ الی ۱۰
🔆🔆🔆🔆
۲. نشست تخصصی «زن و جنسیت در تاریخ اندیشه اسلامی»
✅استاد ناهید طیبی
🗓 سه شنبه ۳/آبانماه 🕰ساعت: ۱۰:۳۰ الی ۱۲
🔆🔆🔆🔆
📌اصلاحیه: ساعت شروع کارگاه از ساعت ۱۴به ساعت ۱۲:۳۰ تغییر کرد.
۳. کارگاه: «ایده پردازی پژوهشی اخلاق و تربیت»
✅استاد حسینعلی رحمتی
🗓 سه شنبه ۳/آبانماه 🕰ساعت: ۱۲:۳۰ الی ۱۴
🔹برای شرکت کنندگان در جلسه گواهی حضور، صادر می گردد.
📌قم، جامعه الزهرا سلام الله علیها، ساختمان شهید بهشتی، سالن آمفی تئاتر طبقه همکف.
🔹راه ارتباطی
🌐 https://pm.jz.ac.ir
✉️ pajoheshgah@jz.ac.ir
📞 025-32112657
#رویداد_پژوهشی
🌐کانال رویداد:
@roydadjamee
┅═══••✾••═══┅┄
🌐کانال_پژوهشگاه_مطالعات اسلامی
🆔@motaleat_eslami
🔰 در کارگاه «ایدهپردازی پژوهشی اخلاق و تربیت» مطرح شد:
🔺 بیتوجهی به ایدهپردازی یکی از ضعفهای نهادهای پژوهشی است
🔹 ثمرات و کاربردهای ایدهپردازی
🔹 مراحل ایدهپردازی
🔹 روشهایی ایدهپردازی
🔸 ایدهپردازی را جدی بگیرید، از ایدهپردازی نترسید، ایدهها را یادداشت کنید، با استفاده از سنت مباحثه و به صورت جمعی ایدهپردازی کنید، از روشهای مختلف ایدهپردازی استفاده کنید، ایدهها را به مخاطبان خود منتقل کنید.
┄┅═══••✾••═══┅┄
🔻در این کارگاه موضوع «حضور زنان در فضای مجازی از منظر اخلاق جنسیت» مورد گفت و گو قرار گرفت.
گزارش جلسه:
https://jz.ac.ir/post/11592
✳️ پیش رویداد پژوهشی پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا سلاماللهعلیها
@roydadjamee
@motaleat_eslami
✅@harahmati
حسینعلی رحمتی:
💠📣آیین رونمایی از کتاب "مشق ارشاد؛ تأثیر گذاری و متقاعد سازی در «امر به معروف و نهی از منکر»" برگزار می شود.
🔹این برنامه با همکاری پژوهشگاه قرآن و حدیث و بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار می شود.
سخنرانان:
🎤 حجت الاسلام و المسلمین دکتر رضا برنجکار
(رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث)
🎤 دکتر احد فرامرز قراملکی
(رئیس بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی)
🎤 حجت الاسلام و المسلمین دکتر عباس پسندیده
(رئیس پژوهشکده اخلاق و روان شناسی اسلامی)
🎤 دکتر عبدالله عمادی
(مؤلف کتاب و پژوهشگر پژوهشگاه قرآن و حدیث)
🗓 زمان: پنجشنبه 19 آبان ماه
🕚 ساعت: 10
▪️پخش زنده جلسه: 👇
https://vc1.qhu.ac.ir/p-neshast
🔸ادامه خبر👇👇
http://www.riqh.ac.ir/post/74591/
@quran_hadith
👉@harahmati
◻️معاونت پژوهش حوزههای علمیه با هدف شناسایی و عملیاتیسازی ایدههای پژوهشی، فراخوان ایدهپردازی برای ارتقای انگیزش پژوهشی طلاب را برگزار میکند.
🔻محورهای ایدهپردازی:
۱. گسترش فرهنگ پژوهش در میان طلاب
۲. یادگیری مهارتهای پژوهشی
۳. نگارش تحقیق کلاسی
۴. نگارش تحقیق پایانی
۵ . نگارش پایاننامه
۶. حمایت از آثار برتر
۷. نشر آثار
۸. راهاندازی و هدایت مجلات
۹. توسعه واحدهای پژوهشی
۱۰. جلوگیری از آسیبهای پژوهشی
۱۱. پژوهش در سطوح عالی و آزاد
◻️مخاطبان مسابقه:
عموم طلاب، اساتید، پژوهشگران، مسئولان و پرسنل حوزههای علمیه میتوانند با تکمیل و ارسال فرم شرکت در مسابقه [به صورت متن تایپشده (Word)] به آیدی: @idea1401 در پیامرسان ایتا، در این مسابقه شرکت کنند.
◻️اطلاعات بیشتر و دریافت فرم ثبتنام: @eidehpardazi
◻️به آثار برتر جوایزی اعطا خواهد شد.
◻️آخرین مهلت ارسال آثار: ۳۰ آبان ۱۴۰۱
〰〰〰〰〰〰
🔵به کانال همایشکده علوم اسلامی - انسانی بپیوندید🔴👇👇👇
@hamayeshkade
⛔️نقل بدون لینک جایز نیست
حوزه های علمیه؛ نسل جدید، زبان جدید (قسمت ۱ )
✍️حسینعلی رحمتی
🔹متن زیر (که در چند قسمت تقدیم می شود) بازنشر مقاله ای است که در سال 1385 منتشر شده است. بچه هایی که زمان نگارش این مقاله به دنیا آمده اند الان حدود شانزده ساله اند و مباحث مطرح شده، درباره آنان هم صدق می کند.
🔻مقصود اصلی نوشتار حاضر تاكید بر مسئله نسل جوان به عنوان بخشی عظیم از افراد جامعه ایران معاصر، و به عنوان یكی از مخاطب های اصلی حوزه های علمیه و نهادهای تبلیغ دین است. این بحث نیز از دو سو قابل بررسی است: یكی از جهت حوزه و نسل جوان و دیگری از جهت نسل جوان و حوزه. با این وجود، در مقاله حاضر، عطف توجه بیشتر به جهت اول است هر چند امید آن است كه سویه دیگر بحث نیز در فرصتی مناسب مورد واكاوی و تامل قرار گیرد، چرا كه نمی توان همواره از لزوم ارتباط حوزویان با نسل جدید صحبت كرد ولی وظایف یا مسئولیت های نسل جوان را در این میان نادیده گرفت.
تعامل سازنده و تاثیر گذار بین روحانیان حوزه های علمیه و جوانان جامعه آنگاه حاصل خواهد شد كه هر دو طرف به وظایف و مسئولیت های خود آگاهی یافته و به طور جدی در صدد ایجاد گشایش در این مسیر باشند.
🔻به هر روی، اینك سخن با حوزه های علمیه است، آن هم صرفا با توجه به مسئله مهم «تحولات نسلی» در جامعه جوان ایران .
🔻مدعای اصلی این نوشتار آن است كه:
🔹1. در جامعه ای چون ایران ، وجود افراد و نهاد(هایی) كه به طور تخصصی به امر شناخت، تبلیغ و دفاع از دین بپردازند امری است لازم و ضروری.
🔹2. موفقیت چنین افراد و نهادهایی در گرو شناخت هر چه بیشتر و بهتر مسئولیت ها و وظایف خود، همچنین شناخت زمان، شناخت مخاطب و شناخت و به كارگیری ابزارها و شیوه های مناسب است.
🔹3. از بین شناخت های فوق ، مسئله شناخت مخاطب ، امری است كه بایستی همواره به طور جدی مورد توجه و تامل قرار گیرد. مسئله «مخاطب شناسی» و نقب زدن به «قلب ها و مغزها» یكی از نكته های مورد توجه رهبران الاهی و مبلغان «رسالات الله» در طول تاریخ بوده است. آنان كه به این مطلب بیشتر توجه كرده اند در ایفای مسئولیت خود كامیاب تر بوده اند.
🔹4. از منظر بحث «تحولات نسلی» باید گفت در جامعه ایران، در چند سال اخیر نسلی پا به عرصه وجود گذاشته و بالیده است كه گاه از آن با عنوان هایی چون «نسل سوم» یاد می شود. این نسل دارای ویژگی ها ، مزیت ها ، مشكلات و مسائل، دغدغه ها و دلمشغولی ها و احساس ها و حساسیت هایی است كه تا اندازه زیادی با نسل (های) پیشین متفاوت است. از آنجا كه آینده مكتب و كشور در دست اینان است، حوزویان بایستی چه در روش و چه در منش و چه در برنامه ریزی های خود، به این نسل توجهی ویژه داشته باشند. بی توجهی به این امر می تواند خطر گسست ارتباط بین حوزه و بخشی از مخاطبانش را در پی داشته باشد.
بازنشر 26 آبان 1401
ادامه دارد
@harahmati
🟣 حوزه های علمیه؛ نسل جدید، زبان جدید (قسمت 2)
✍️حسینعلی رحمتی
حوزه و حوزویان برای ایفای هر چه بهتر رسالتی كه بر دوش دارند، در مواجهه با نسل جدید بایستی به نکات زیر توجه کنند:
🔻 أ) پذیرش تحولات نسلی به عنوان یك واقعیت اجتماعی:
انسان به عنوان مخاطب دین و مبلغان دینی، موجودی است وابسته به زمان و مكان. گذر ایام نه تنها موجب تغییر و تحول های جسمی در افراد می شود بلكه در كلیت خود ، جامعه را نیز با تغییرهایی مواجه می كند. از آنجا كه هر نسلی با زمان خود در تعامل است، لذا ارزش ها، الگوها ، آرمان ها و مسائل خاص خود را نیز داراست. از این رو بین هر نسل با نسل(های) پیشین خود تفاوت هایی در بینش، روش و منش زندگی و سلوك علمی و عملی وجود دارد. این تفاوت ها، كه خود را در درون وبرون افراد جامعه نشان می دهد، و می تواند موجب بروز گسست ها و فاصله هایی بین یك نسل با نسل های پیشین شود را گاه با عنوان هایی چون «شكاف نسلی» معرفی می نمایند. وجود تفاوت هایی بین نسل نورسیده ایرانی با نسل (های) قبلی را نمی توانیم انكار كنیم. برنامه ریزان، سیاستگذاران و دلسوزان جامعه لازم است به این تحولات توجه داشته و خود را برای مواجهه معقول و منطقی با آن آماده نمایند. از منظر بحث ما، نیز بایسته است حوزه های علمیه پیش از هر چیز به پیدایش نسل جدید و ظهور و بروز آن در جامعه توجهی جدی داشته و آن را بپذیرند.
🔻 ب) نگاه تحلیلی و ارزیابانه به تحولات نسلی:
پذیرش تحولات به معنای موافقت با همه دیدگاه ها و رفتارهای یك نسل نیست، بلكه نخستین گام در مسیر تعامل درست با آن نسل است. در مرحله بعد بایستی به شناخت، بررسی و تحلیل همه جانبه نسل جدید اقدام نموده و با استفاده از شیوه ها و ابزارهای علمی و قابل اعتماد، تحولاتی را كه در پی بالندگی نسل جدید در جامعه ما به وجود می آید را از جنبه های مختلف اخلاقی، اجتماعی، روان شناختی، فرهنگی ، سیاسی و علمی مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و علائق، انگیزه ها، آرمان ها، ویژگی ها، دغدغه ها و خصائص، و به طور كلی فضای گفتمانی این نسل را به خوبی شناخت.
روشن است كه این كار باید بر اساس نگاه مثبت و تعاملی با نسل جدید و از سر همراهی و همدلی و قائل شدن شخصیت و احترام برای آنها باشد. این كار به شرطی قرین موفقیت خواهد بود كه جوان و جوانی به عنوان مجموعه ای از ویژگی های مثبت همچون شور و نشاط، كنجكاوی و جستجوگری، تعالی طلبی و میل به پیشرفت، علاقمندی، عشق و محبت طلبی نگاه شود. غفلت از این نگاه ، راه را بر همدلی و همراهی بسته و باعث خواهد شد نسل جدید نسبت به پذیرش مبلغان و منادیان دین و دین داری ، و در مواردی خود دین، از خود علاقه چندانی ابراز نكند.
🔻 ج) تبلیغ عملی دین:
امروز نسل جوان جامعه ما در فضایی به رشد و بالندگی رسیده كه چه در مسند تبلیغ و چه در مسند برخی امور سیاسی و اجتماعی، عملكرد روحانیان را در پیش رو دارد. این امر در عین فوائدی كه دارد، حساسیت ها و انتظارت بیشتری را نیز در بین این نسل ایجاد می نماید. چنین به نظر می رسد كه این نسل ، بیش از آنكه گوش به «سخن» مبلغان دین بسپارد چشم به «عمل و رفتار» آنها دوخته است. از این روست كه گاه یك رفتار نا مناسب می تواند اثرات ده ها سخنرانی و موعظه را كم رنگ کند. یكی از مصادیق حدیث «كونوا دعاة الناس بغیر السنتكم لیروا منكم الاجتهاد و الصدق و الورع» (بحار، ج67، ص309) اینجاست.
🔹نشر اولیه: 1385
بازنشر: 27 آبان 1401
ادامه دارد ...
♈️@harahmati
حوزه های علمیه؛ نسل جدید، زبان جدید (قسمت 3)
✍️حسینعلی رحمتی
🔻 د) شناخت و به كارگیری ابزارهای مناسب:
تحول و نوآوری معقول و حساب شده در تبلیغ دین برای نسل حاضر، هم از جهت «ابزارها» و هم از جهت «شیوه ها» امروزه بیش از گذشته باید مورد توجه مبلغان دین قرار گیرد. بی توجهی به این امر نه تنها موجب ایراد اتهام «عدم درك زمان» به حوزویان می شود، بلكه فرصت هایی كه به مدد پیشرفت های علمی و تكنولوژیكی می تواند مورد استفاده مبلغان دین قرار گیرد را از كف آنان می رباید. پدیده هایی چون فناوري اطلاعات و ارتباطات و به وپژه فضاي مجازي در عصر جدید، و تنوع، تكثر و گسترش روز افزون ابزارها و شیوه های اطلاع رسانی هر چند ممكن است تهدیدهایی را متوجه دین، نهادها و مبلغان دینی بكند ولی از طرف دیگر فرصت هایی را نیز در اختیار آنها قرار می دهد كه با برنامه ریزی و مدیریت صحیح می توان از آنها نهایت استفاده را برد.
خوشبختانه امروزه حوزه های علمیه در بهره گیری از ابزارهای جدید و آشنایی با علوم و مباحث روز قدم هایی ارزشمند برداشته اند. این امر نشان گر وجود نگرش های زمان آشنا در این نهاد دینی است. روشن است كه این وضعیت بایستی همواره مورد آسیب شناسی قرار گرفته و با توجه به تحولات اجتماعی و در نسبت با نسل جدید بازسازی و به سازی شود.
🔻هـ) آینده نگری و كلان نگری:
حوزه های علمیه در مواجهه با نسل جدید، نه تنها باید وضعیت فعلی آنان ر ا بشناسند و به طور معقول و منطقی با آن مواجه شوند، بلكه لازم است آینده های كوتاه مدت و دراز مدتی كه در پیش است را نیز در نظر بگیرند. بایسته است كه از هم اكنون مطالعاتی جدی برای «آینده پژوهی» در حوزه های علمیه شكل گیرد و با توجه به سیر تحولات همه جانبه جامعه ما و همچنین جامعه جهانی، روند حركت آینده این تحولات رصد شده و از جهت دین و دین داری و پرسش های فرا رو و شناخت فرصت ها و تهدیدهایی كه این تغییرات در اختیار نهادهای دینی قرار می دهد مسئله را مورد مداقه قرار داده و برای آنها برنامه ها و راهكارهای مناسب تدوین شود.
🔻و) آشنايي با دغدغه ها و زيست -جهان ديني نسل جوان :
نسل جدید همان گونه كه از نظر دسترسی به حجم اطلاعات و آگاهی های بیشتر، بالا رفتن سطح دانش، نوع نگاه به جامعه خود و جامعه جهانی، و حتی گاه از نظر نوع پوشش، خوراك و تفریح با نسل پیشین تفاوت هایی دارد، از نظر نوع نگاه به دین و انتظارهایی كه از دین، دین داران ، نهادها و مبلغان دین دارد نیز با پیشینیان خود كمابیش متفاوت است و درباره دین و كاربرد آن در عصر جدید، عملكرد دین داران و مبلغان دین و گاه درباره برخی از آموزه های دینی دغدغه ها و سوال هایی را نیز دارد. بدیهی است كه این وضعیت نباید از دید كارشناسان امور دینی و روحانیان حوزه ها نادیده گرفته شود. بررسی تفاوت های نسلی از منظر دین و امور مربوط به آن، امری است ضروری كه بایستی به خوبی شناخته و برای مواجهه منطقی با آن ، راه كارهایی اندیشیده شود.
به هر اندازه كه نسل نوبالیده مسائل مبتلابه و مشغولیات ذهن و ضمیر خود را در بیان و بنان مبلغان دین ببیند به آنان اقبالی بیشتر نشان خواهد داد و انگیزه ای بیشتر برای تعامل و همراهی با آنان در خود خواهد یافت.
🔹نشر اولیه: 1385
بازنشر: 29 آبان 1401
ادامه دارد ...
♈️@harahmati
💢 حوزه های علمیه؛ نسل جدید، زبان جدید (قسمت 4 و پایانی)
✍️حسینعلی رحمتی
🔻ز) به كارگیری ادبیات مناسب برای گفت وگو با جوانان:
مبلغانی كه با ادبیات نسل جدید آشنایی بیشتری داشته باشند و در تبلیغ آموزه های دینی از بیانی مناسب و جذاب استفاده كنند در ایجاد ارتباط با این نسل و تبلیغ دین كامیاب ترند. به نظر می رسد این آموزه قرآنی كه دعوت به سوی خداوند بر اساس حكمت، موعظه حسنه و جدال احسن را سفارش می كند (نحل، آیه 125) یا به پیامبر (ص) یادآور می شود كه نرمخویی تو باعث جذب دیگران به سوی تو شده و اگر درشتخو بودی از اطرافت پراكنده می شدند (آل عمران، آیه 159) ناظر به اهمیت و تاثیر نوع بیان در القای پیام است. نسل امروز بیش از گذشتگان شیفته تصویر رحمانی از دین است. از این رو جمال جمیل خداوند و چهره رئوف و «رحمة للعالمین» پیامبر خدا و پیشوایان دینی ، بهتر در جام جانش نقش می بندد.
🔻ح) نگاه کرامت مند به نسل جوان:
نوع نگاه افراد به یكدیگر در رعایت این امر تاثیر فراوان دارد. از منظر بحث حاضر، سیره عملی و نظری پیشوایان دینی و نوع نگاه آنها به انسان ها، حتی افراد خطاكار، بسیار آموزنده است. خداوند پیامبر خویش را كسی می داند كه از خود مردم است، رنج دیگران برایش بسیار سنگین است ولی در عین حال با مومنان رئوف و مهربان است (توبه ، آیه 128). مبلّغی كه نه از دید بالا به پایین و خود همه چیز دان یا دید خطا نگر و مجرم اندیش، بلكه با نگاهی محبت آمیز و كرامت اندیش و دوستانه با جوانان برخورد كند در واقع كلید گشایش قفل دلهای آنان را به دست آورده است. این نوع نگاه است كه به خودی خود تربیت كننده است و باعث رشد و تعالی می شود.
🔻ط) بهره گیری از راه های نوین انس و ارتباط با جوانان:
هر نسلی برای خود فضای گفتمانی و گفتاری ویژه ای دارد. از آنجا كه زبان به معنای عام آن وسیله ای برای ایجاد ارتباط است، شناخت و استفاده درست از آن در ایجاد همدلی و انس با نسل جدید موثر است. بدیهی است با توجه به شرایط نوپیدای دنیای امروز و تحولات نسلی ایجاد شده در جامعه ما، امروزه نمی توان به راه های پیشین و كانال های قبلی ارتباط با جامعه ، به ویژه نسل جوان، بسنده كرد. به نظر می رسد تلاش مداوم برای شناخت هر چه بیشتر این فضای گفتمانی و زوایای آن و یافتن راه های نوین برای ایجاد ارتباط با نسل جدید ، امروزه بیش از پیش ضرورت خود را نشان می دهد.
امروزه استفاده از ابزارهای مورد استفاده جوانان ، مثل اینترنت و امكانات اینترنتی، می تواند در كنار شیوه های سنتی ، یاریگر حوزویان برای ارتباط با جوانان باشد. آنان گلایه ها و دغدغه ها و انتقادهایی را درباره حوزه و حوزویان دارند. ایجاد نشست های حضوری، انتشار نشریات مناسب و جذاب و به كارگیری امكاناتی چون شبکه های اجتماعی رخی از راه هایی است كه می تواند حرف ها و دغدغه ها و دیدگاه های روحانیان و جوانان نسل جدید را به یكدیگر منتقل نماید. به باور و تجربه نگارنده، برخی از این گلایه ها یا ناهمدلی ها ناشی از همین دور بودن هاست.
پایان
🔹نشر اولیه: 1385
بازنشر: 30 آبان 1401
♈️@harahmati