🔰۲۷۵- چه عاملی باعث شد زندانیِ آزادشده، یوسف علیهالسلام را فراموش کند؟
🔹خداوند متعال میفرمايد: «فَأَنْسَاهُ الشَّيْطَانُ ذِكْرَ رَبِّهِ»؛ يعنی شيطان باعث شد که آن زندانی درخواست يوسف علیه السلام را فراموش کند و او را به ياد پادشاه نياورد. نتيجه آن شد که جناب يوسف علیه السلام چندين سال در زندان بماند. به طور کلی وقتی آدميان دوران سختی و فشار را از سرمیگذرانند و به روزگار راحتی، ثروت و گشايش پامیگذارند، دشواریها پيشين را فراموش میکنند و دچار غرور میشوند و يادشان میرود که کجا بودهاند و چه کردهاند يا حتی با چه کسانی قول و قرار داشتهاند. شايد بتوان اين خصيصه را يک رذيلت اخلاقی برشمرد و از آنجا که همۀ رذايل اخلاقی ريشه در وسوسههای شيطانی دارند، تو گويی کسی که وضعيت نکبتبار گذشته و قول و قرارهايش را فراموش میکند، به دسيسۀ شيطان دچار نسيان شده است. اين نسيان و فراموشی زمينهساز رفتارهايی ناپسند است که خود عملی شيطانی است.
اميرالمؤمنین علیهالسلام برای جلوگيری از بروز چنين حالتی میفرمايد:
«مِنْ كَرَمِ الْمَرْءِ بُكَاهُ عَلَى مَا مَضَى مِنْ زَمَانِهِ وَ حَنِينُهُ إِلَى أَوْطَانِهِ وَ حِفْظُهُ قَدِيمَ إِخْوَانِهِ».
از نشانههای کرامت و بزرگواری مرد، گريۀ اوست بر آنچه از زمان عمر او گذشته است و اشتياق او به وطنش و نگهداشتنِ دوستان و برادران قديمیاش.
در اين ميان، فراموش کردن الطاف و عنايات خداوند از همه بدتر است و آدمی را به ورطۀ کفران نعمت میکشاند. اين فراموشی نيز کاری شيطانی است: «اسْتَحْوَذَ عَلَيْهِمُ الشَّيْطَانُ فَأَنْسَاهُمْ ذِكْرَ اللهِ»
شيطان بر آنان چيره شده و ياد خدا را از خاطرشان برده است.
▫️کتاب مشکاة، تفسیر قرآن کریم، ج۲۲،صص۳۷۳-۳۷۱.
#پرسشازمشکاة
#کتاب_مشکاة_جلد22
@Hedayatnoor
در کارگاه هستی آموزش و دریافت و ادراک علمی بر دو گونه است. گاه آموزش از راه گوش و چشم و به تعبیری از راه مشاعر است و انسان به کمک این دو عضو اطلاعاتی را دریافت میکند و دارای شعور میشود. رسیدن به آگاهی و معرفت از راه مشاعر، فرصت بسیار برای شنیدن و دیدن و بررسی کردن میخواهد. اما گاه حقیقت نه از راه گوش و چشم، نه طی زمان و نه از طریق زانو زدن در برابر صاحبان علم و تحصیل در مدرسه و دانشگاه و حوزه، بلکه با اشارهای از حضرت حق به جان و وجود انسان القا میشود:
دوش وقت سحر از غصه نجاتم دادند
واندر آن ظلمت شب آب حیاتم دادند
نام این آگاهی، الهام است. به تعبیر دیگر، «الهام » حقایقی سراسر نورانی است که خداوند بر قلب بندهای از بندگانش میافکند. بر مبنای کلام الله، شرط برخورداری از الهام تقوا است:
«اتقَّوا الله وَ يعَُلمِّكُمُ الله»
تقوای خدا را پیشه كنيد و خدا شما را میآموزاندَ.
بنابراین، الهام استمرار وحی است که از سوی خداوند در جان و دل انسان مینشیند.
▫️کتاب شکوه نیایش، شرح صحیفه سجادیه، ج۶، صص ۳۳۹-۳۳۸.
#لحظۀخوش
#شکوه_نیایش_جلد۶
@Hedayatnoor
115_Momenon_A78,P3_Shenakhte_Shokre_Haghighiye_Didan,Shenidan_Va.mp3
6.13M
شناختِ شكر حقيقى ديدن،شنيدن
و خرد ورزى در وجود انسان
١١٥-سوره مباركه مؤمنون جلسه ٣١
آيه ٧٨(بخش سوم)
محمدعلى انصارى
زمان: ٢٥:١٣ حجم: ٥.٨ MB
#تفسیرقرآن
#مومنون
@Hedayatnoor